Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

20Bestede uren

17Beoordeelde onderzoeken

22Verzamelde opmerkingen

Suiker maakt dik en is slecht voor je gezondheid. Maar zelden wil iemand het zonder de vertrouwde zoetigheid doen. Bijgevolg wordt naar alternatieven gezocht. Sinds enkele jaren lijkt de oplossing gevonden te zijn: Stevia.

De struik, die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt, heeft bladeren met een buitengewoon zoetmakende kracht. Stevia is bijzonder interessant voor wie wil afvallen, want de zoetstof op plantaardige basis bevat praktisch geen calorieën.

In het volgende leer je precies wat stevia is, hoe het gebruikt wordt en of stevia gezond is of eerder schadelijk.

Wat is stevia?

Stevia is een plant die botanisch lijkt op de paardenbloem of de zonnebloem. Wetenschappers noemen het zoete kruid uit Paraguay “Stevia rebaudiana Bertoni”.

De zoetkracht van de plant was waarschijnlijk lange tijd onbekend en werd pas in het begin van de 20e eeuw bewezen. Er gingen nog eens tien jaar voorbij voordat de zoetstof geïsoleerd en dus bruikbaar gemaakt kon worden.

Omdat stevia veel zoeter is dan suiker, moet je voorzichtig zijn met de dosering. (Image source: 123rf.com / serezniy)

Tegenwoordig is de zoetstof vooral populair in Japan en Korea, en stevia wordt ook verbouwd in Thailand, de VS en Brazilië. Sinds 2011 is de zoetstof ook in Duitsland goedgekeurd.

Stevia heeft in de EU toelatingsnummer E 960 en is te koop als suikerachtig poeder of als vloeibaar zoetmiddel. De triomf van stevia kan verklaard worden door het feit dat de plant de gewone huishoudsuiker duidelijk overtreft.

Stevia overtreft niet alleen suiker met een zoetkracht die minstens 300 keer groter is, de zoetstof heeft nauwelijks effect op de bloedsuiker en bevat bijna geen calorieën.

Is stevia gezond en puur natuurlijk?

Zoals reeds gezegd, komt stevia van de bladeren van een plant. Dit betekent dat het, in tegenstelling tot de kunstmatige zoetstoffen cyclamaat of aspartaam, eigenlijk een natuurlijke stof moet zijn.

Dat zou inderdaad het geval zijn als de bladeren gedroogd, gemalen en dan gebruikt werden. Het olijfgroene poeder is echter niet echt populair, omdat het slecht oplosbaar is en gezoete levensmiddelen groen kleurt.

Er is een ingewikkeld industrieel proces nodig voordat stevia op onze huishoudsuiker lijkt. Door de gedroogde bladeren met alcohol of water te mengen, kan de zoetheid vrijkomen.

Om dit extract van onzuiverheden te ontdoen, moeten er bepaalde metaalzouten aan toegevoegd worden. Tijdens het hele fabricageproces zijn verschillende zuiveringsprocessen nodig.

Deze complexe productie is nodig om stevia aan de zuiverheidseisen te laten voldoen. Het is echter nauwelijks mogelijk van een zuiver natuurlijk product te spreken.

Overigens geldt hetzelfde voor de suikeralcohol erythritol, die ook bekend staat als een natuurlijk zoetmiddel.

Het grootste deel van de stevia-productie vindt plaats in China, en zelfs als de planten biologisch geteeld zijn, zijn de sterk industrieel verwerkte eindproducten niet meer biologisch.

Hoe is de smaak van stevia?

De smaak is geen verrassing. Stevia producten smaken zoet en mild. Afhankelijk van de kwaliteit van het product kan er een bittere nasmaak zijn.

Hoe stevia uiteindelijk smaakt, hangt ook af van de temperatuur en de zuurgraad van het gezoete voedsel. Groen stevia poeder versterkt de smaak en moet daarom spaarzaam gebruikt worden in gerechten die bittere stoffen bevatten.

Hoe kan Stevia gebruikt worden om gezond te zoeten?

Stevia kan op vele manieren als zoetstof gebruikt worden. Stevia blijft hittestabiel en harmonieert goed met andere smaakstoffen. Dit maakt de plantaardige zoetstof ook interessant als bakingrediënt.

De voedingsmiddelenindustrie bepaalt voor welke levensmiddelen stevia als zoetstof gebruikt mag worden. De volgende in de handel verkrijgbare voedingsmiddelengroepen kunnen stevia bevatten

 • Soepen
 • Sauzen
 • Vruchtennectar
 • Bier
 • Yoghurt
 • Jam
 • Chocolade
 • Snacks
 • Visproducten
 • Muesli
 • Snoepjes
 • Kauwgom

Stevia komt vaak voor in dieetproducten en voedingsmiddelen met een lage calorische waarde. Voor al deze voedingsmiddelen zijn maxima vastgesteld. Stevia mag daarom niet in willekeurige hoeveelheden aan voedsel en dranken worden toegevoegd.

Waarom is stevia gezonder dan suiker?

Je zult spoedig een antwoord kunnen geven op de vraag wat eigenlijk gezonder is, stevia of huishoudsuiker. Stevia is een calorie-arme zoetstof, waardoor het een goede keuze is.

Bovendien heeft de plantaardige zoetstof nauwelijks effect op de bloedsuikerspiegel en is het niet schadelijk voor onze tanden. Stevia kan tandbederf en tandplak voorkomen. (1)

Is stevia gezond voor ons lichaam?

Allereerst spelen de reeds genoemde eigenschappen een rol. Stevia heeft een hoge zoetkracht met weinig calorieën. De zoetkracht varieert en kan suiker tot 300 maal overtreffen. (2)

Regelmatige stevia gebruikers hebben gemeld dat ze minder hunkeren naar zoet en vet voedsel na het gebruik van het natuurlijke zoetmiddel.

Zo heeft stevia een invloed op gezond eten en duurzaam afvallen.

Stevia bevat verschillende waardevolle ingrediënten

 • Vitamine A
 • Vitamine B1
 • Vitamine C
 • Magnesium
 • IJzer
 • Kalium

Deze stoffen zijn belangrijk voor een sterk immuunsysteem, sterke botten en een stabiele bloedsomloop. Verder bevat het zink, selenium, mangaan of silicium.

Behalve secundaire plantenstoffen en etherische oliën maken ook waardevolle antioxidanten deel uit van de plantenzoetstof. Deze kunnen de cellen tegen vrije radicalen beschermen, ons tegen allerlei ziekten beschermen en als een fontein van de jeugd werken.

Stevia kan dus een positieve invloed hebben op verschillende ziekten

 • Regeling van de bloedsuikerspiegel (3, 4)
 • Verlaging van de bloeddruk (5)
 • Voorkomt ontstekingen (5)

Bovendien draagt de zoetheid van stevia ook bij tot de gezondheid van het gebit. Cariës bacteriën hebben geen belangstelling voor de plantaardige zoetstof en de tanden kunnen op lange termijn beschermd worden. (1)

Stevia heeft geen neurologische bijwerkingen zoals andere kunstmatige zoetstoffen. Behalve de vele toepassingen heeft het ook anti-schimmel en anti-bacteriële eigenschappen. Een milde stevia bladthee geeft ook een uitstekende verlichting bij een maagklachten. (6)

Is stevia ook geschikt voor diabetici?

Diabetici wenden zich steeds vaker tot stevia. De plantaardige zoetstof heeft immers maar heel weinig effect op de bloedsuikerspiegel. Bovendien bevat stevia nauwelijks calorieën.

Onderzoekers hebben op grond van verschillende studies al geconcludeerd dat voortdurende behandeling met stevia leidt tot een aanzienlijke verlaging van de bloedsuikerspiegel. (3, 4)

Is stevia kankerverwekkend?

Stevia is nog maar een paar jaar op de markt, dus het ontbreekt aan sluitende langetermijnstudies.
Stevia is in de EU pas iets minder dan tien jaar officieel goedgekeurd. Daarvoor mocht het in Frankrijk alleen met stevia gezoet worden.

De autoriteiten hadden het hier moeilijk mee, want uit verschillende studies bleek stevia kankerverwekkend te zijn en er waren suggesties dat de plantaardige zoetstof mensen onvruchtbaar maakte.

Dit was gebaseerd op dierstudies. Als je stevia als zoetmiddel gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over tumoren.

De proefdieren kregen stevia in hoeveelheden die je in je normale voeding nooit op een vergelijkbare manier zou kunnen consumeren.

Kun je gezond afvallen met stevia?

Stevia kan suiker vervangen in diëten en een algemeen figuur-bewust dieet. Dit zal nauwelijks helemaal lukken, maar een deel van je dagelijkse suikerconsumptie vervangen door de zoetheid uit stevia kan zeker gewichtsverlies bevorderen.

Laten we eens kijken naar de voedingswaardetabel:

Voedingswaarden Gegevens per 100 g Stevia
Energie 371 kcal
Koolhydraten 93 g
Eiwit 0 g
Vet 0 g

Het aantal calorieën valt je nu misschien op, want het is al gezegd dat Stevia heel weinig calorieën bevat vergeleken met huishoudsuiker.

Deze verhoudingsgewijs grote hoeveelheid energie is niet echt een tegenstrijdigheid. Als we ons de hoge zoetkracht herinneren, wordt al snel duidelijk dat we maar een paar gram stevia nodig hebben om de gebruikelijke zoetheid te bereiken.

Als je een cake bakt, heb je aan slechts 20 gram stevia poeder genoeg, dat is minder dan 100 calorieën.

Als je stevia als zoetmiddel gebruikt, zul je beslist calorieën besparen en gewicht verliezen.

Wat zeggen de deskundigen over stevia?

Laten we de meningen van de wetenschappers eens nader bekijken. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) geeft de zoetstof groen licht.

Er is geen deugdelijk wetenschappelijk bewijs voor een mogelijk carcinogeen of genotoxisch effect.

Niettemin heeft de organisatie de dagelijkse inname van stevia beperkt tot vier milligram per kilogram lichaamsgewicht.

Dus als je 65 kilo weegt, kun je de rest van je leven 260 milligram stevia per dag eten zonder enig gevaar voor je gezondheid.

De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest kwam tot de conclusie dat verschillende stevia-producten slechts een klein aandeel zuivere stevia-zoetstof bevatten, vaak minder dan tien procent.

Bij het kopen moet je altijd letten op de specificaties van de fabrikant.

Om ervoor te zorgen dat voedsel hetzelfde blijft smaken, wordt stevia met suiker gemengd. Het resultaat zijn nog steeds calorierijke producten die niet echt gezond genoemd kunnen worden.

Hoe wordt stevia gebruikt als suikervervanger?

Stevia wordt aan veel producten toegevoegd, maar vervangt meestal niet de hele hoeveelheid suiker.

De volgende omzettingstabel vergelijkt stevia producten met huishoudsuiker.

Stevia product Equivalent huishoudsuiker in g
1 g Stevia bladeren, gedroogd 15
1 theelepel Stevia korrels 30
1 theelepel Stevia poeder groen 50
1 theelepel Stevia poeder wit 200
1 theelepel Stevia siroop 2

Laten we een paar voorbeelden nader bekijken:

Stevia en cacaoproducten

In een reep chocolade komen de meeste calorieën van cacao en vet. Als een deel van de suiker vervangen wordt door stevia, smaakt de chocolade hetzelfde maar heeft hij tot 20 procent minder calorieën.

Stevia en zoete dranken

Coca-Cola werd beschouwd als een pionier op het gebied van de goedkeuring van stevia. Maar de grote bedrijven lijken het nog niet onder de knie te hebben.

De alom bekende intrinsieke smaak van onze populairste bruisende drankjes wordt negatief beïnvloed door de vaak bittere nasmaak van stevia.

De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest certificeert dat Duitse stevia drankjes een zoetheid hebben die vergelijkbaar is met suiker, maar de helft minder calorieën bevatten. De testers hadden echter kritiek op het “doffe mondgevoel”.

Stevia en bakwaren

Stevia is hittebestendig, maar bakken met stevia is meer een evenwichtsoefening. Een taart van normale grootte verslindt ongeveer 250 gram suiker.

Deze zijn niet alleen nodig om het baksel zoet te laten smaken, maar ook om het volume te vergroten.

Stevia kan niet zomaar 1:1 vervangen worden door de suiker in gebak. De cake zou dan veel te zoet zijn, zelfs voor mensen met een onverbeterlijke zoetekauw, en de aanbevolen inname van stevia zou aanzienlijk overschreden worden.

De ontbrekende suiker, daarentegen, wordt meestal vervangen door meer vet, waardoor de caloriebalans er niet echt positief uitziet.

Wat zijn de verschillende vormen van stevia?

De laatste jaren is het aanbod van stevia-producten sterk toegenomen. Stevia wordt aangeboden in poeder of vloeibare vorm.

Je kunt kiezen uit zoetstoffen voor koffie of producten die geschikt zijn om koude of warme gerechten smaak te geven.

Om het probleem dat zich met stevia als bakingrediënt voordoet, en dat al beschreven is, te compenseren, biedt de handel de laatste tijd ook speciale baksels aan die het gebrek aan volume door overeenkomstige vulstoffen moeten compenseren.

De doseringsvormen in een oogopslag:

Doseringsvorm Uitleg
Stevia als poeder Stevia in poedervorm is nauwelijks te onderscheiden van gewone suiker.Om de hoge zoetkracht te minimaliseren en de zoetheid van suiker te bereiken, wordt steeds vaker erythritol aan stevia toegevoegd.
Stevia in vloeibare vorm Bij het kopen van stevia in vloeibare vorm moet je vooral op de ingrediëntenlijst letten. Deze zoete concentraten bevatten vaak smaakstoffen en andere kunstmatige toevoegingen.

Erythritol is een suikeralcohol die tot nu toe niet erg populair was en uit druiven of meloenen verkregen kan worden.

De relatief lage zoetkracht wordt gebruikt om de zoetheid van stevia in evenwicht te brengen en een product te verkrijgen dat als natuurlijke zoetheid wordt aangegeven en overeenkomt met de zoetheid van huishoudsuiker.

Is Stevia gevaarlijk in hoge doses?

Zoals reeds gezegd, is de dagelijkse consumptiehoeveelheid beperkt tot een bepaalde waarde.

De volgende verbruiksbedragen zijn van toepassing

 • Twee milligram zuivere steviol
 • Tien milligram steviolglycoside per kilogram lichaamsgewicht
 • 700 milligram stevioside concentraat

Deze doseringsvoorbeelden komen overeen met een consumptiehoeveelheid van ongeveer 700 gram huishoudsuiker. Bij langdurige consumptie zou pure suiker in deze doses hoe dan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

We kennen het maximumniveau van de EU al. Er mag niet meer dan vier milligram steviolglycoside per dag en kilo lichaamsgewicht geconsumeerd worden.

Deze waarde hoeft niet elke dag nauwgezet nageleefd te worden. Het geeft alleen een algemeen richtsnoer. Omdat er nog niet genoeg langetermijnstudies zijn, is het aan te bevelen deze waarde niet massaal en permanent te overschrijden.

Studies zijn echter tot de conclusie gekomen dat ook bij een 100-voudig hogere dosering geen bijwerkingen optreden.

Als je stevia als zoetmiddel gebruikt, zul je al gauw merken dat er soms aanzienlijke verschillen in smaak en zoetkracht zijn tussen de afzonderlijke producten.

Het zal dus enige oefening en intuïtie vergen voor de gerechten smaken zoals je als suikerconsument gewend bent. De voordelen en nadelen van stevia in het kort:

Voordelen
 • Natuurlijke oorsprong
 • Sterke zoetkracht
 • Nauwelijks calorieën
 • Nauwelijks koolhydraten
 • Geen vet
 • Nauwelijks effect op bloedsuiker
 • Tast tanden niet aan
 • Veelzijdig gebruik
 • Hittestabiel
Nadelen
 • Bittere nasmaak mogelijk
 • Moeilijk te doseren in het begin
 • Complexe industriële verwerking

Heeft stevia ook neveneffecten?

Tot nu toe zijn bijwerkingen alleen bij ratten in dierproeven voorgekomen. Ze vertoonden intolerantiereacties als ze Stevia in hoge doses kregen.

In hoeverre deze onderzoeksresultaten op ons mensen kunnen worden overgebracht is nog niet voldoende opgehelderd.

Als je stevia in de aanbevolen dosering gebruikt, kun je je suikerconsumptie merkbaar verminderen. Alleen al daarom kan stevia als een gezonde zoetstof beschouwd worden.

Beeldbron: 123rf.com / handmadepictures

Referenties (6)

1. Sonia Maria Blauth de Slavutzky. Stevia and sucrose effect on plaque formation. Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit. 2010; volume 5, pages 213–216.
Bron

2. Goyal SK, Samsher, Goyal RK. Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. Int J Food Sci Nutr. 2010 Feb;61(1):1-10.
Bron

3. Thamolwan Suanarunsawat, Sirirat Klongpanichapak, Sriradda Rungseesantivanon, Narongsak Chaiyabutr. Glycemic effect of stevioside and Stevia rebaudiana in streptozotocin-induced diabetic rats. Eastern Journal of Medicine: 9 (2004): 51-56.
Bron

4. Jeppesen PB, Gregersen S, Poulsen CR, Hermansen K. Stevioside acts directly on pancreatic beta cells to secrete insulin: actions independent of cyclic adenosine monophosphate and adenosine triphosphate-sensitive K+-channel activity. Metabolism. 2000 Feb;49(2):208-14.
Bron

5. Jorge Carlos Ruiz-Ruiz, Yolanda Beatriz Moguel-Ordoñez, Maira Rubi Segura-Campos. Biological activity of Stevia rebaudiana Bertoni and their relationship to health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 19 Oct 2015; Pages 2680-2690.
Bron

6. S. K. Goyal, Samsher, R. K. Goyal. Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2010; Volume 61, Issue 1, Pages 1-10.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Sonia Maria Blauth de Slavutzky. Stevia and sucrose effect on plaque formation. Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit. 2010; volume 5, pages 213–216.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Goyal SK, Samsher, Goyal RK. Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. Int J Food Sci Nutr. 2010 Feb;61(1):1-10.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Thamolwan Suanarunsawat, Sirirat Klongpanichapak, Sriradda Rungseesantivanon, Narongsak Chaiyabutr. Glycemic effect of stevioside and Stevia rebaudiana in streptozotocin-induced diabetic rats. Eastern Journal of Medicine: 9 (2004): 51-56.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jeppesen PB, Gregersen S, Poulsen CR, Hermansen K. Stevioside acts directly on pancreatic beta cells to secrete insulin: actions independent of cyclic adenosine monophosphate and adenosine triphosphate-sensitive K+-channel activity. Metabolism. 2000 Feb;49(2):208-14.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jorge Carlos Ruiz-Ruiz, Yolanda Beatriz Moguel-Ordoñez, Maira Rubi Segura-Campos. Biological activity of Stevia rebaudiana Bertoni and their relationship to health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 19 Oct 2015; Pages 2680-2690.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
S. K. Goyal, Samsher, R. K. Goyal. Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2010; Volume 61, Issue 1, Pages 1-10.
Ga naar bron
Recensies