Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Wie kent ze niet: kleine, vervelende, huidkleurige huidtags op de hals, het decolleté of in de oksels. Bijna iedereen zal in de loop van zijn leven minstens een keer een zogenaamde steelwrat op zijn of haar lichaam aantreffen. Niettemin worden ze in onze maatschappij als nogal onaantrekkelijk beschouwd en zorgen ze ervoor dat de getroffenen zich ongemakkelijk in hun vel voelen. Vooral als ze op direct zichtbare plaatsen groeien, besluit men snel ze te laten verwijderen.

In dit artikel willen we je de essentiële feiten over plantaire wratten geven, vragen over het verwijderen ervan beantwoorden, en de opties en mogelijkheden van therapie uitleggen. Bovendien geven we je waardevolle tips over waar je op moet letten en wat je moet nalaten bij plantaire wratten.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Steelwratjes zijn goedaardige huidgroeisels die aan het huidoppervlak voorkomen. Ze zijn niet besmettelijk en niet gevaarlijk; ze ontaarden niet.
 • De meeste mensen die getroffen zijn laten de zogenaamde fibromen verwijderen om visuele redenen. Als de steelwratten op zichtbare plaatsen zitten, zoals in de hals, voelen de patiënten zich vaak ongemakkelijk.
 • Je kunt een plantaire wrat zelf verwijderen of door een arts laten verwijderen. Verwijdering door een arts is in de regel veiliger en heeft veel minder negatieve gevolgen.

Definitie: Wat zijn plantaire wratten?

Steelwratten, die ook wel fibromen genoemd worden, zijn niet echt wratten, in tegenstelling tot hun naam doet vermoeden. De kleine, huidkleurige, zachte huidaanhangsels zijn goedaardige gezwellen van bindweefsel en zijn meestal met de huid verbonden door een klein steeltje.

Pedunculaire wratten zijn op zichzelf ongevaarlijk. Daarom hoeven ze uit medisch oogpunt niet verwijderd te worden. Ze kunnen echter visueel storend zijn en kunnen op verschillende manieren verwijderd worden.

Stielwarzen entfernen-1

Plantaire wratten kunnen ook op een schone huid verschijnen. Ze zijn onschadelijk voor de gezondheid, maar kunnen ook ontstoken raken door wrijving, bijvoorbeeld door sieraden.
(Image source: Andie Gómez-Acebo / unsplash)

Wratten kunnen op veel plaatsen op het lichaam voorkomen. De oorzaken ervan zijn vaak onverklaarbaar. We weten echter dat ze, in tegenstelling tot echte wratten, niet door virussen veroorzaakt worden. Om deze reden zijn stylet wratten niet besmettelijk.

Achtergrond: Wat je moet weten over het verwijderen van plantaire wratten

Plantaire wratten zijn niet ongewoon: Zowat iedereen heeft wel eens last van een of meer plantaire wratten op zijn of haar lichaam.

Om je te informeren over hoe je een plantaire wrat kunt herkennen en wat belangrijk is om in gedachten te houden over plantaire wratten, hebben we hier belangrijke achtergrondkennis over fibromen voor je samengevat.

Hoe herken je een plantaire wrat?

De diagnose van een steelwrat kan meestal gesteld worden zonder een arts te zien. Een typische stylet wrat heeft enkele kenmerken die er precies op van toepassing zijn.

Plantaire wratten hebben duidelijke kenmerken waaraan je ze kunt herkennen.

Daartoe behoren kleur, vorm en grootte. Evenals een zachte textuur.

Daartoe behoort ook de kleur: een steelwrat is huidkleurig of slechts iets donkerder. Bij ontsteking kan het echter ook roodachtig of zwart zijn.

Net als de kleur is ook de grootte een belangrijk onderscheidend kenmerk. Een gewone steelwrat is meestal tussen de 2 en 10 millimeter groot. In zeldzame gevallen kan het tot 30 millimeter groeien. De vorm is rondachtig of langwerpig.

Peduncle tepels zijn zacht en kunnen gemakkelijk heen en weer bewogen worden. Bovendien mag geen pijn gevoeld worden bij het aanraken ervan. De kleine wratten steken op een klein steeltje uit de huid. In sommige gevallen kan de steel niet bestaan.

Steelwratten vormen zich bij voorkeur in de geplooide delen van de huid op het lichaam. Ze kunnen individueel of in groepen voorkomen. We hebben alle belangrijke informatie op een rijtje gezet voor een exacte diagnose.

Kenmerk Aanwijzing voor een plantaire wrat
Kleur Huidkleurig, of iets donkerder
Grootte hx 2-10 millimeter (zelden tot 30 millimeter)
Vorm Rond of langwerpig
Textuur Zacht
Voorkomen Bij voorkeur in gerimpelde streken van het lichaam

Waar kunnen plantaire wratten voorkomen?

Steelwratten kunnen op veel plaatsen op het lichaam verschijnen. Ze komen vooral voor op plaatsen waar de structuur van het huidweefsel wat zachter is. Ze kunnen ook in huidplooien gevonden worden.

Daarom hopen steelwratten zich vaak op in de oksels, op de hals en in de liesstreek. Ze kunnen ook op het hoofd verschijnen. Hier vooral op de ogen en oogleden.

Bij vrouwen is het ook mogelijk dat plantaire wratten op het decolleté of onder de borst groeien.

Zoals reeds gezegd kunnen vleesbomen individueel of in groepen verschijnen. De groepen kunnen tot 30 afzonderlijke steelwratten bevatten.

Wat zijn de oorzaken van pedunculaire wratten?

De precieze oorzaak van pedunkelwratten is niet bekend. Het zijn geen echte wratten, en daarom worden ze niet veroorzaakt door humaan papillonvirussen (HPV)(1, 2).

Pedunculaire wratten komen vaak voor, vooral bij mensen met veel overgewicht. De reden hiervoor is dat mensen die zwaarlijvig zijn(3) zeer geprononceerde huidplooien hebben waar de steelwratten zich kunnen ophopen.

Plantaire wratten kunnen ook ontstaan door erfelijke factoren. Aangenomen wordt dat het aantal plantaire wratten erfelijk kan zijn. Bijvoorbeeld, plantaire wratten kunnen in sommige families meer voorkomen dan in andere.

Het is echter bekend dat ze bij bijna iedereen een keer voorkomen. Het aantal en de grootte van vleesbomen varieert van persoon tot persoon. Ze kunnen al in de puberteit verschijnen. Ze groeien echter meestal alleen bij mensen die minstens 30 jaar oud zijn.

Zijn plantaire wratten gevaarlijk?

Steelwratten zijn op geen enkele manier gevaarlijk. Ze zijn ook niet besmettelijk.

Plantaire wratten zijn gevaarlijk noch besmettelijk.

Zolang ze niet veranderen, hoeven ze uit medisch oogpunt niet verwijderd te worden.

Fibromen degenereren niet. Dit betekent dat ze nooit kwaadaardig worden.

Het kan echter gebeuren dat de steeltepels ontstoken raken. Vooral als zo’n steeltepel onder de oksel ontstoken raakt door zweten, kan hij onaangenaam worden.

Soms gebeurt het ook dat de steel draait. Dan kan het gebeuren dat de knobbel zwart wordt en ontstekingsverschijnselen afsterven.

Als men onvoorzichtig is bij het afsnijden, kan dat ook gevolgen hebben. Door onzorgvuldig scheuren of snijden kan de steel lang en hevig bloeden.

Wanneer moet je een steelwrat verwijderen?

Zoals in dit artikel al meermalen is gezegd, zijn steelwratten niet gevaarlijk of besmettelijk. Verwijdering van vleesbomen is dus eerder het gevolg van een optische of esthetische aandoening.

Veel mensen hebben last van steelwratten die op een zichtbare plaats zitten, zoals in het gezicht of op het decolleté. De onzekerheid die hieruit kan ontstaan kan de geestelijke gezondheid verder aantasten. In dit geval sta je aan de goede kant als je de steelnippel wilt laten verwijderen.

Stielwarzen entfernen-2

Als men, na goed beraad, besloten heeft zijn plantaire tepels te laten verwijderen, zijn er verschillende mogelijkheden. Een vorm van therapie zou zijn om de vleesbomen te koelen.
(Image source: Pezibear / pixabay)

Een andere reden om de steelnippels te laten verwijderen zou zijn als je er vaak aan blijft haken. Zo kun je het risico op verwondingen inperken.

In het algemeen moet je je plantaire tepels laten verwijderen zodra ze (lichamelijke) problemen veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is als er een fibroom op het ooglid verschijnt, waardoor het veel moeilijker wordt om te knipperen.

Op plaatsen van het lichaam waar je veel zweet of ergens over wrijft, is het ook aan te bevelen de steelnippels te verwijderen. Anders kunnen ontstekingen ontstaan.

Welke klachten kunnen ontstaan door plantaire wratten?

De symptomen die door plantaire wratten veroorzaakt worden zijn tamelijk ongevaarlijk. Stippelwratten zelf zijn ongevaarlijk.

Er is geen reden om je zorgen te maken dat de goedaardige gezwellen kunnen ontaarden en uitgroeien tot een vorm van huidkanker. Dit kan niet gebeuren met petiole wratten.

De meest voorkomende symptomen van plantaire wratten staan in de volgende tabel.

Klachten Beschrijving
Optiek Fibromen kunnen hinderlijk zijn voor wie op zichtbare plaatsen van de huid getroffen is.
Sticks Het kan gebeuren dat sieraden, bijvoorbeeld een halsketting, voortdurend in de steeltepel blijven haken.
Ontsteking Als de plantaire tepel op een lichaamsdeel zit waar je veel zweet of waar iets tegenaan schuurt, kan er snel een ontsteking ontstaan.
Onbedoelde verwonding/afsnijden Als je onbedoeld een plantaire tepel verwijdert, bijvoorbeeld bij het scheren, kan hij langdurig hevig bloeden. Dit komt omdat er een bloedvat in zit dat het van bloed voorziet.

Kun je plantaire wratten zelf verwijderen?

Het is inderdaad mogelijk om zelf plantaire wratten te verwijderen. In het volgende deel van dit artikel hebben we enkele tips en trucs op een rijtje gezet.

Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden. Als je niet zeker bent of niet goed bij de plek kunt komen, ben je aan de veilige kant als je naar een dokter gaat.

Wat je nooit moet doen is proberen de gesteelde nippel met een draad af te knippen. Hierdoor kan de fibroma ontstoken en gezwollen raken, wat tot pijn leidt.

Je moet ook afzien van het afsnijden van het huidaanhangsel met een niet-steriele schaar of scheermesjes. Dit kan niet alleen ernstige en langdurige bloedingen veroorzaken. De wond kan er ook door geïnfecteerd raken.

Plantaire wratten verwijderen: De beste tips & trucs voor een wratvrije huid

Er zijn verschillende manieren om een plantaire wrat te laten verwijderen.

In het volgende hebben we wat tips en trucs op een rijtje gezet om je te helpen de juiste behandeling te vinden voor het verwijderen van een plantaire wrat. Zo is het vervelende fibroom in een mum van tijd verdwenen en kun je je weer goed voelen over je lichaam.

Laat stoppelige tepels door een arts verwijderen

Als je besloten hebt een stoppelige tepel te laten verwijderen, is het het veiligst om het werk aan een vakman over te laten en naar een arts te gaan. De arts heeft verschillende manieren om de fibroma te verwijderen. Hieronder hebben we de meest voorkomende methoden en hun voor- en nadelen samengevat.

Cryotherapie

Cryotherapie is een ijstherapie. De naam komt van het oude Griekse woord kryos, dat kou betekent.

Cryotherapie wordt niet alleen gebruikt voor de behandeling van pedunculaire wratten, maar ook voor de verwijdering van gewone wratten. Het is ongecompliceerd en kan veilig gedaan worden. Bovendien voelen de getroffenen tijdens de behandeling slechts minimale pijn. Het kan dus zonder verdoving gedaan worden.

Voordelen
 • Ongecompliceerd en veilig
 • Weinig pijn
 • Omringend weefsel wordt nauwelijks beschadigd
 • Geen littekens
Nadelen
 • Kosten

Cryotherapie gebruikt koude om het aangetaste huidweefsel te behandelen. Dit doodt de huidcellen en laat de wrat afsterven. De temperaturen kunnen dalen tot -196 graden Celsius.

Tijdens de behandeling wordt met behulp van een applicator vloeibare stikstof op de wrat aangebracht. Hierdoor bevriezen de geïnfecteerde plekken. De fibroma wordt in enkele seconden vernietigd. Na ongeveer 10-14 dagen valt het dode huidweefsel af en komt er nieuwe, gezonde huid aan de oppervlakte.

De voordelen van de therapie zijn dat het omringende weefsel niet of nauwelijks beschadigd wordt en dat er geen littekens overblijven(4). De kosten van de behandeling beginnen bij ongeveer €50.

Laser

Bij een laserbehandeling wordt laserstraling gebruikt om overtollige huid te verwijderen. De therapie wordt uitgevoerd met de zogenaamde lichtscalpel van de kooldioxide laser(5).

Het veranderde weefsel wordt bij deze therapie verdampt. Het wordt zo precies en zonder bloed verwijderd dat het aangrenzende weefsel niet beschadigd wordt. Deze behandeling is ook betrekkelijk pijnloos.

Voordelen
 • Nauwkeurige verwijdering
 • Bloedloos
 • Weinig pijn
 • Fibromen groeien niet terug
Nadelen
 • Kosten

Vóór de behandeling wordt de aangedane plek bedekt met een verdovende huid. Dan wordt met behulp van de laser het hoogenergetische licht op de huid gestraald. Op deze manier worden de aangetaste huidcellen met uiterste precisie losgemaakt. Tegelijk worden collageen en intercellulaire stoffen gestimuleerd, wat de regeneratie van jonge huid bevordert.

De duur van een behandeling hangt af van het gebied in kwestie, maar is meestal 30-120 minuten. Het aantal behandelingen hangt ook af van de bevindingen. Normaal echter heeft men 1-2 behandelingen. De kosten van lasertherapie beginnen bij ongeveer 50 €.

Een groot voordeel is dat als vleesbomen met een laser verwijderd zijn, ze niet teruggroeien.

Andere mogelijkheden bij de dokter

Er zijn twee andere veel voorkomende behandelingen voor pedunculaire wratten die bij de dokter aangeboden worden.

 • Chirurgisch: Bij een chirurgische ingreep wordt de plantaire wrat verwijderd met een scalpel of een steriele schaar. Dit kan kleine littekens achterlaten, maar die zijn meestal nauwelijks zichtbaar. De kosten zijn ongeveer €25 zonder verdoving en ongeveer €50 met verdoving.
 • Elektrochirurgie: Bij deze therapie worden de steeltepels met een elektrische stroom verbrand. Dit wordt gedaan met behulp van een elektrisch mes of een elektrische lus. Intussen is deze vorm van therapie echter vervangen door lasertherapie. De kosten beginnen bij ongeveer 50 €.

Zelf plantaire wratten verwijderen

Er zijn ook enkele geneesmiddelen en huismiddeltjes die het gemakkelijk lijken te maken om thuis plantaire wratten te verwijderen. Het probleem hier is dat veel websites vaak remedies aanbieden die helpen tegen gewone wratten. Ze hebben echter geen effect op plantaire wratten. In het volgende hebben we enkele remedies voorgesteld en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Appelciderazijn

Appelciderazijn heeft veel positieve effecten(6). Het wordt vaak aangeprezen als een wondermiddel tegen plantaire wratten. Het product moet verschillende keren per dag met watten op de aangetaste plek gedept worden.

Het fibroom zou dan iets donkerder van kleur moeten worden en een paar dagen later afvallen. De appelciderazijn droogt de steelwrat uit.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Exacte werking is onbekend
 • Zuurmantel wordt vernietigd
 • Ernstige uitdroging

De precieze werking van appelciderazijn op fibromen is echter niet bewezen. Het is echter bekend dat als er te veel zuur op de huid wordt aangebracht, de belangrijke beschermende zuurmantel van de huid dan vernietigd wordt.

Dit leidt tot ernstige uitdroging, wat de huid meer kwaad doet dan helpt tegen een steelwrat.

Tea tree olie

Het is vergelijkbaar met tea tree olie. De etherische olie heeft evenveel bewezen positieve eigenschappen en wordt daarom ook met succes gebruikt bij de behandeling van gewone wratten(7, 8).

Voordelen
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Heeft geen effect
 • Jeuk, roodheid, huiduitslag

Het product heeft echter geen effect op de behandeling van steelwratten.

Integendeel, het veroorzaakt hevige jeuk en roodheid en kan zelfs tot huiduitslag leiden.

Andere huismiddeltjes

Er zijn enkele geneesmiddelen en toepassingen in de apotheek verkrijgbaar die gebruikt kunnen worden om plantaire wratten thuis gemakkelijk te verwijderen. Sommige huismiddeltjes kunnen ook helpen:

Huismiddeltjes Effect
Jodium Jodium breekt huidcellen af. Daarom is het belangrijk om het vloeibare jodium alleen op de steelwrat aan te brengen en niet op de omringende huid. Breng het jodium ongeveer tweemaal per dag met een wattenstaafje op de aangedane plek aan.
Banaan- / papajaschil De aangetaste plek ’s nachts eerst met tea tree olie inwrijven en dan met een banaan- of papajaschil bedekken schijnt te helpen om de steeltepel te laten afsterven.
Knoflook Knoflook wordt al lang gebruikt als huismiddeltje met antibacteriële eigenschappen. Een paar druppels van het sap een nacht laten intrekken kan de steelwrat helpen genezen.
Vitamin E Vergelijkbaar met knoflook wordt vitamine E olie ook gebruikt voor veel huidproblemen. Het kan ook ’s nachts op de plantaire tepel aangebracht worden om het te helpen absorberen en goed te laten werken.

Het is echter beter van deze twee mogelijkheden af te zien

 • Afbinden van de steelwrat: Als je probeert de steelwrat met een draadje af te binden, kan dat gevolgen hebben. Het kan tot ernstige ontstekingen leiden. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat de plantaire wrat terugkomt.
 • De wrat wegsnijden: Als je de plantaire wrat zelf probeert weg te snijden, kan dat negatieve gevolgen hebben. Er kan veel bloeding zijn omdat er een bloedvat in de plantaire wrat zit. Bovendien kan de steeltepel geïnfecteerd raken en kunnen er littekens ontstaan.

Extreme voorzichtigheid is altijd geboden als je jezelf behandelt.

Conclusie

Bij het lezen van dit artikel zul je wel gemerkt hebben dat plantaire wratten onschadelijk zijn. Ze ontaarden niet en zijn niet besmettelijk. De kleine wratjes zijn gewoon goedaardige gezwellen. Ze kunnen naar believen verwijderd worden – door jezelf of door een arts.

Voordat je besluit steelwratten te laten verwijderen, moet je precies nagaan of verwijderen absoluut noodzakelijk is en ook welke optie verstandig is. In de regel is het veiliger om ze door een specialist te laten verwijderen.

Zelfs als je besluit jezelf te behandelen, kun je toch een arts raadplegen die je nuttige tips kan geven. Op veel websites worden (huis)middeltjes voor de behandeling en verwijdering van steelwratten aangeprezen die geen enkel effect hebben. Daarom is uiterste voorzichtigheid altijd geboden.

Beeldbron: Noppe Brooks/ 123rf.com

Referenties (8)

1. Handisurya A, Schellenbacher C, Kirnbauer R. Diseases caused by human papillomaviruses (HPV). J Dtsch Dermatol Ges. 2009;7(5):453-467. doi:10.1111/j.1610-0387.2009.06988.x
Bron

2. Gross G, Pfister H, Hagedorn M, Gissmann L. Correlation between human papillomavirus (HPV) type and histology of warts. J Invest Dermatol. 1982;78(2):160-164. doi:10.1111/1523-1747.ep12506324
Bron

3. García Hidalgo L. Dermatological complications of obesity. Am J Clin Dermatol. 2002;3(7):497-506. doi:10.2165/00128071-200203070-00006
Bron

4. InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What are the treatment options for warts? [Updated 2019 Nov 7]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279585/
Bron

5. Boroujeni NH, Handjani F. Cryotherapy versus CO2 laser in the treatment of plantar warts: a randomized controlled trial. Dermatol Pract Concept. 2018;8(3):168-173. Published 2018 Jul 31. doi:10.5826/dpc.0803a03
Bron

6. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to apple cider vinegar and bowel motor function (ID 1377) pursuant to Article 13 of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7( 9):1230. [10 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2009.1230
Bron

7. Alsanad, Saud & Alkhamees, osama. (2016). Tea Tree Oil (Melaleuca alternifolia)-An Efficient Treatment for Warts: Two Case Reports. International Archives of BioMedical and Clinical Research. 2. 10.21276/iabcr.2016.2.4.1.
Bron

8. Millar BC, Moore JE. Successful topical treatment of hand warts in a paediatric patient with tea tree oil (Melaleuca alternifolia). Complement Ther Clin Pract. 2008;14(4):225-227. doi:10.1016/j.ctcp.2008.05.003
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Rezension
Handisurya A, Schellenbacher C, Kirnbauer R. Diseases caused by human papillomaviruses (HPV). J Dtsch Dermatol Ges. 2009;7(5):453-467. doi:10.1111/j.1610-0387.2009.06988.x
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gross G, Pfister H, Hagedorn M, Gissmann L. Correlation between human papillomavirus (HPV) type and histology of warts. J Invest Dermatol. 1982;78(2):160-164. doi:10.1111/1523-1747.ep12506324
Ga naar bron
Rezension
García Hidalgo L. Dermatological complications of obesity. Am J Clin Dermatol. 2002;3(7):497-506. doi:10.2165/00128071-200203070-00006
Ga naar bron
Artikel
InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What are the treatment options for warts? [Updated 2019 Nov 7]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279585/
Ga naar bron
Kontrollierte Studie
Boroujeni NH, Handjani F. Cryotherapy versus CO2 laser in the treatment of plantar warts: a randomized controlled trial. Dermatol Pract Concept. 2018;8(3):168-173. Published 2018 Jul 31. doi:10.5826/dpc.0803a03
Ga naar bron
Wissenschaftliche Meinung
EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to apple cider vinegar and bowel motor function (ID 1377) pursuant to Article 13 of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7( 9):1230. [10 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2009.1230
Ga naar bron
Fallberichte
Alsanad, Saud & Alkhamees, osama. (2016). Tea Tree Oil (Melaleuca alternifolia)-An Efficient Treatment for Warts: Two Case Reports. International Archives of BioMedical and Clinical Research. 2. 10.21276/iabcr.2016.2.4.1.
Ga naar bron
Fallberichte
Millar BC, Moore JE. Successful topical treatment of hand warts in a paediatric patient with tea tree oil (Melaleuca alternifolia). Complement Ther Clin Pract. 2008;14(4):225-227. doi:10.1016/j.ctcp.2008.05.003
Ga naar bron
Recensies