spirulina poeder en tabletten algen voedingssupplement hoop oppervlak
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

20Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

57Verzamelde opmerkingen

Je hebt misschien al wel eens gehoord van de superfood spirulina. Het kan zijn dat je het zelfs al dagelijks gebruikt, maar wat is spirulina nu echt en wat doet het met je lichaam? Veel mensen voelen zich vaak vermoeid of hebben weinig energie. Heb je diabetes of een hoog cholesterolgehalte? Wil je je dieet aanvullen met een voedingssupplement van hoge kwaliteit? Als je je in één van deze vragen herkent, is spirulina mogelijk een goede optie voor jou.

Spirulina is een eencellige blauw-groene zoutwateralg met een waanzinnig voedingsprofiel. De alg heeft veel voordelen voor onze gezondheid. Het is een bron van eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Deze superfood biedt toegevoegde waarde dankzij de stimulerende, antioxiderende en immunostimulerende eigenschappen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Spirulina is een superfood. Het vervult niet alleen een voedingsfunctie, maar verbetert ook je gezondheid en voorkomt bepaalde ziekten.
 • Spirulina heeft een revitaliserend, ontgiftend en antioxiderend effect. Het is verkrijgbaar in poeder- en tabletvorm.
 • Spirulina-producten zijn geschikt voor veganisten en mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. De inname van spirulina helpt bij de opbouw en het onderhoud van weefsels, zoals de huid en spieren, en zorgt voor meer energie bij vermoeidheid.

Onze selectie: De beste spirulina-supplementen op de markt

Er zijn veel verschillende spirulina-supplementen op de markt. Spirulina is over het algemeen verkrijgbaar in 2 vormen: spirulina in poeder- en tabletvorm. Hieronder laten we je zien welke producten als beste uit onze test komen, zodat je het supplement kunt kiezen dat het beste bij je past.

”Otras

Het spirulina-supplement met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Chi Natural Life, ontwikkelt en verkoopt natuurzuivere, eerlijke producten met een gegarandeerde kwaliteit. Chi Spirulina is het meest complete, natuurlijke voedingssupplement dat er bestaat en het zorgt voor meer weerstand en energie. Spirulina is reinigend, opbouwend en herstellend.

Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en is ook een prima ondersteuning bij dieet of reinigingskuur. Chi spirulina is van een hoogwaardige en gecertificeerde, biologische kwaliteit. Navulverpakking van 570 tabletten.

Het beste 2-in-1 spirulina-supplement

Chlorella & Spirulina van Lucovitaal® is een super 2-in-1 formule, welke het ontgiften van het lichaam bevordert en het immuunsysteem ondersteunt. De hele kleine groene tabletjes met chlorella en spirulina zijn handig in te nemen. Voor een krachtig leven en meer energie. Voel je fit, vitaal en actief.

Dit product bevordert het ontgiften (detoxen) van het lichaam, versterkt het immuunsysteem en geeft meer energie zodat je fit, vitaal en actief blijft. 200 tabletten.

De beste spirulina in grootverpakking

OstroVit Spiruline is een voedingssupplement in tabletten met spirulina-extract. Spirulina is een blauwgroene alg, die algen wordt genoemd die groeien op meren en andere zoetwaterreservoirs. Spirulina is bekend en wordt in de oudheid gebruikt in de volksgeneeskunde.

Het behoort tot de groep van superfoods omdat het in zijn samenstelling zeer grote hoeveelheden voedingsstoffen bevat die ons lichaam positief beïnvloeden. Bevat 1000 tabletten, met gratis pillendoosje.

Het beste biologische spirulina-supplement


Tijdelijk niet leverbaar

Spirulina is een ware vitaminebom en bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren. Spirulina wordt beter opgenomen dan synthetische vitamines en is daarom de beste keus als vervanging van een multivitamine supplement.

De Spirulina in poedervorm van Eco Mundo is biologisch gecertificeerd door het Duitse Naturland en is gegarandeerd GM-vrij, vrij van pesticiden of zware metalen, conserveringsmiddelen, bindmiddelen, vulstoffen of
synthetische toevoegingen. Inhoud: 100 gram.

Shopgids: Alles wat je moet weten over spirulina

Spirulina is een populaire alg die in poeder- en tabletvorm wordt gebruikt voor het verkrijgen van meer energie en het versterken van het immuunsysteem. Het is belangrijk dat je voordat je een spirulina-supplement koopt, weet wat de belangrijkste kenmerken van het product zijn. Alleen dan weet je hoe je het supplement moet gebruiken om te profiteren van alle voordelen die het biedt. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

meisje met een groen sap

Onderzoek toont aan dat microalgen het cholesterolgehalte en de hoeveelheid triglyceriden in het bloed kunnen verlagen. 
(Bron: Marinav: 36864940/ 123rf.com)

Wat is spirulina precies?

In de volksmond noemen we spirulina een alg omdat het in water groeit, het fotosynthetiseert en wanneer het gegroepeerd is, blauwgroene filamenten vormt. Spirulina bevat meer essentiële voedingsstoffen dan bijna elk ander voedsel.

Het supplement dat we als spirulina kennen, is echter een spiraalvormig fotosynthetisch cyanobacterium. Wanneer het groeit en voldoende dichtheid krijgt, wordt het gedroogd en omgezet in poeder of tabletten.

Wat maakt spirulina zo gezond?

Spirulina is gezond. Dat komt vooral dankzij het prachtige voedingsprofiel dat bestaat uit:

 • 57-60% van zijn gewicht in de vorm van eiwitten, die alle essentiële aminozuren bevatten. Dat wil zeggen, de aminozuren die we uit voedsel of supplementen moeten halen, omdat ons lichaam deze niet kan aanmaken.
 • Ongeveer 20% complexe koolhydraten.
 • Tussen de 5% en 7% vet, met name omega 3 en omega 6.
 • Provitamine A (beta-caroteen), vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B9 (foliumzuur) en vitamine E (tocoferol).
 • IJzer, zink, magnesium, mangaan, kalium, selenium, calcium en natrium.
Wist je al dat een historische UNESCO-publicatie (1969) spirulina definieerde als “een alg die 3 keer voedzamer is dan een goede steak”?

Welke voordelen biedt spirulina nog meer?

Spirulina biedt nog veel meer voordelen die ons helpen om onze gezondheid en welzijn te verbeteren. Daarom wordt het als een superfood beschouwd. Spirulina heeft de volgende eigenschappen:

 • Energizing en revitaliserend
 • Immunostimulerend effect
 • Antioxiderend
 • Bevat detoxifiers
 • Verzadigend en eetlustremmend
 • Hypoglycemische middelen

Groene smoothie met spirulina op houten achtergrond

Onderzoek bewijst de effecten en voordelen van spirulina. Het is op dit moment een van de meest gebruikte supplementen.
(Bron: Chepko: 82271552/ 123rf.com)

Waarom spirulina gebruiken?

Mensen die het supplement al een poosje gebruiken, geven aan de volgende voordelen te ervaren:

 • Verhoogd energieniveau en revitaliserend gevoel. Minder vermoeid.
 • Minder eetlust en een meer verzadigend gevoel. Je voelt je al na een aantal uur na de inname verzadigd.
 • Cholesterol verlagend en verlaging van de hoeveelheid triglyceriden in het bloed.
 • Verbeterde insulineresistentie en verlaagde bloedglucose.
 • Versterking van het immuunsysteem.

Waarom een spirulina-supplement gebruiken bij vermoeidheid?

Spirulina bevat veel mineralen en vitamines. Veel van de stoffen nemen deel aan de metabolische reacties in ons lichaam om energie uit voedingsstoffen te verkrijgen. Omdat vermoeidheid het gevolg kan zijn van een tekort aan vitamines en mineralen die betrokken zijn bij deze energietransformatie, zorgt het spirulina-supplement ervoor dat het lichaam de nodige voedingsstoffen heeft om de bepaalde stoffen af te breken en om te zetten in energie.

Tegelijkertijd helpt de microalg om bloedarmoede te voorkomen en/of te behandelen, omdat het een grote hoeveelheid ijzer en folaat oplevert. De voedingsstoffen zijn de sleutel tot de productie van rode bloedcellen in het beenmerg.

https://www.instagram.com/p/BvynQkGAIOt/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Is spirulina geschikt voor veganisten?

Allereerst, benadrukken we graag dat een supplement nooit een vervanger kan zijn voor een uitgebalanceerd dieet. Spirulina kan echter wel een geweldige bondgenoot zijn voor veganisten om de voedzaamheid van hun voedingspatroon te verbeteren. We raden aan om altijd je dieet te laten controleren door een voedingsdeskundige, om er zeker van te zijn dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

De microalg is een belangrijke eiwitbron voor veganisten. Spirulina bevat eiwitten met een hoge biologische waarde, die de essentiële aminozuren bevatten die het menselijk lichaam zelf niet kan produceren. Bovendien is de superfood rijk aan ijzer, zink en folaat, oftewel voedingsstoffen waar veganisten vaak een tekort aan hebben.

Op die manier kunnen veganisten hun voedingspatroon aanzienlijk verbeteren door dit supplement te combineren met een uitgebalanceerd dieet.

Bevat spirulina vitamine B12?

Op de etiketten van veel spirulina-supplementen zie je dat er een aanzienlijke hoeveelheid van vitamine B12 in het supplement zit. Er zijn experts die erop wijzen dat spirulina een plantaardige bron is van deze voedingsstof. De realiteit is dat deze informatie niet geheel correct en dus riskant is.

Spirulina bevat een valse hoeveelheid van vitamine B12, die niet functioneel is. Dat wil zeggen, het vervult niet de rol die echte vitamine B12 in het lichaam speelt. Het risico is dat veel veganisten denken dat ze met spirulina, of een ander soort alg, in hun behoeften aan deze vitamine kunnen voorzien en uiteindelijk een tekort ontwikkelen.

Helpt spirulina om cholesterol te verlagen?

De lipideverlagende effecten van spirulina zijn een van de grootste voordelen van dit supplement. De voordelen ontstaan dankzij de inhoud van omega 3, omega 6 en oplosbare vezels.

Onderzoek toont aan dat de effectiviteit van spirulina-supplementen helpt om de hoeveelheid LDL (“slecht” cholesterol) en triglyceriden in het bloed te verminderen. Hiermee verlaag je het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Heeft spirulina antioxiderende eigenschappen?

Beta-caroteen, vitamine E en spirulina chlorofyl hebben een antioxiderende werking, wat betekent dat ze vrije radicalen blokkeren die oxidatieve schade aan cellen veroorzaken.

Hart- en vaatziekten, kanker, fibromyalgie en neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, dementie en ziekte van Parkinson, zijn ziektebeelden die optreden bij oxidatieve stress. Spirulina-supplementen helpen op die manier om deze aandoeningen te voorkomen.

Wist je al dat oxidatieve stress het verouderingsproces versnelt? Als je lang en gelukkig wilt leven en gezond oud wilt worden, kan de inname van een spirulina-supplement daarom een goed idee zijn.

Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van spirulina-supplementen?

Spirulina-supplementen zijn meestal veilig voor een gezonde volwassene. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de inname van een van de supplementen bijwerkingen veroorzaakt. Er zijn verder ook geen interacties bekend met andere geneesmiddelen.

De volgende groepen moeten echter hun huisarts raadplegen voordat ze spirulina innemen om mogelijke risico’s en complicaties te voorkomen:

 • Kinderen
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
 • Mensen met nier-, lever- of hormonale aandoeningen
 • Mensen die chronische medicatie gebruikt

Waarom niet de aanbevolen dagelijkse dosis overschrijden?

Over het algemeen wordt het aanbevolen om dagelijks 2 tot 3 gram spirulina-poeder in te nemen. Als je tabletten gebruikt, wordt het meestal aangeraden 4 tot 6 tabletten per dag in te nemen.

Het is belangrijk om de hierboven genoemde hoeveelheden niet te overschrijden, omdat anders voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine E, zich in het lichaam ophopen en overmatige ziekten kunnen veroorzaken.

Romina CeruttiVoedingsdeskundige en diëtist
“Een overmatige inname van ijzer wordt gerelateerd aan gastro-intestinale symptomen en hartproblemen, terwijl een overschrijding van de aanbevolen inname van vitamine E bloedstollingsstoornissen kan veroorzaken.”

Hoe moet je spirulina-supplementen gebruiken om af te vallen?

Om maximaal te profiteren van de verzadigende en eetlustremmende effecten van spirulina, is het het beste om het supplement 15 tot 30 minuten vóór de lunch en avondmaaltijd in te nemen, vergezeld een groot glas water.

De spirulina-stoffen vangen water op en veranderen op die manier in een gel-achtige substantie in de maag. Deze stoffen blijven enkele uren in het spijsverteringskanaal zitten, waardoor ze het gevoel van verzadiging en een minder grote eetlust veroorzaken. Op deze manier krijg je minder zin om te eten en zul je gemakkelijker gewicht verliezen.

Welke soorten spirulina-supplementen zijn er?

Spirulina-supplementen kunnen in 2 grote groepen worden verdeeld: supplementen in poeder- en tabletvorm. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken en voor- en nadelen van de 2 soorten.

spirulinapillen en poeder

Spirulina is een superfood die de ster is van websites en Instagram-accounts die een gezond voedingspatroon bevorderen.
(Bron: Gojda: 28875574/ 123rf.com)

Spirulina in poedervorm

Spirulina-poeder is verpakt in zakjes of potten met een inhoud die doorgaans varieert van 100 tot 1000 gram. Het wordt over het algemeen geadviseerd om 2 tot 3 gram spirulina-poeder per dag in te nemen, gemengd met bijvoorbeeld water, fruitsap, smoothies, yoghurt, dressing of soep.

Als je voor een poedersupplement kiest, is het essentieel dat je van de bijzondere smaak van spirulina houdt. Anders zal het bijna onmogelijk worden om het supplement in te nemen.

Spirulina in tabletvorm

Spirulina in tabletvorm bestaat uit spirulina-poeder, dat gemengd is met een zeer kleine hoeveelheid magnesiumstearaat, hydroxypropylmethylcellulose of silica. De smaak van de tabletten is vaak een stuk milder. Je kunt de tabletten met water innemen. De tabletten zitten in een pot of in een ander soort verpakking, die over het algemeen gemakkelijk is op te slaan en vervoeren.

Voor zowel tabletten als poeder geldt dat er bijna geen calorieën in de spirulina-supplementen zit. Wat betreft de voedingssamenstelling zijn er verder geen significante verschillen tussen spirulinatabletten en -poeder. Tabletten worden meestal wel sneller verteerd dan spirulina-poeder.

Spirulina-tabletten zijn de ideale optie als je niet van de smaak van spirulina houdt. Als je verder veel de deur uit bent, zijn tabletten zeer comfortabel mee te nemen en overal in te nemen.

Poeder Tablet
Dosis Dagelijks 2-3 gram. Dagelijks 4 tot 6 eenheden.
Smaak Intens, bijzonder. Zacht.
Kleur Intens blauw-groen. Groenachtig.
Verteren Sneller en efficiënter. Vereist meer inspanning van het lichaam.
Veelzijdigheid Zeer veelzijdig, goed te combineren met verschillende soorten recepten. Je kunt de tabletten maar op één manier innemen.
Bewaren Moet worden beschermd tegen licht en vocht om te voorkomen dat de samenstelling van het supplement verandert. Eenvoudiger.
Zuiverheid 100% spirulina. Tabletten van goede kwaliteit bevatten 99% spirulina.
Prijs Beter betaalbaar. Meestal iets duurder.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zodra je hebt besloten dat je je voedingspatroon en dus je gezondheid wilt verbeteren met een spirulina-supplement, moet je bepaalde aankoopcriteria overwegen om het beste supplement te kiezen:

Smaak

Spirulina heeft een intense en onderscheidende smaak, die zeer opvallend is in poedersupplementen. Als je niet van de smaak van Spirulina houdt, raden we daarom aan om voor tabletten te kiezen, aangezien die een zachtere smaak hebben.

Als dit de eerste keer is dat je een spirulina-supplement gaat kopen en je toch spirulina-poeder wilt proberen, raden we aan om te beginnen met een kleine verpakking, van bijvoorbeeld 100 gram.

Comfort

Tabletten zijn in principe het gemakkelijkst in te nemen, op te slaan en vervoeren. Poedersupplementen moeten nog met water of een andere vloeistof worden gemengd, zoals soep, fruitsap, een smoothie of plantaardige melk.

Certificeringen

Het is belangrijk om te controleren of het supplement dat je wilt kopen, aan bepaalde vereisten en certificeringen voldoet. Hiermee ben je er zeker van dat het spirulina-supplement ecologisch en met strikte zorg is geproduceerd. Supplementen die van slechte kwaliteit zijn, zijn gemakkelijk verontreinigd met giftige en zware metalen zoals lood, kwik, arseen en cadmium, als deze stoffen in het kweekmedium aanwezig zijn.

Bovendien moeten veganisten controleren of de hulpstoffen van de tabletten en het capsulemateriaal 100% van plantaardige oorsprong zijn.

Aanwezigheid van gluten, lactose en allergenen

Spirulina is in principe vrij van gluten, lactose en allergenen. Supplementen van goede kwaliteit morgen daarom dus geen van deze stoffen bevatten. Als dit wel zo is, is dit een teken dat het product tijdens de verwerking of verpakking is “besmet” met deze stoffen.

Samenvatting

Spirulina is een eencellige blauw-groene zoutwateralg met een waanzinnig voedingsprofiel. De alg heeft veel voordelen voor onze gezondheid.

In deze shopgids heb je kunnen lezen welke verschillende soorten supplementen er zijn, en wat de kenmerken en voordelen van die soorten zijn. Ons doel is om je te voorzien van juiste en volledige informatie, zodat je het spirulina-supplement kunt kiezen dat het beste aan je eisen voldoet en goed is voor je gezondheid.

Vond je onze shopgids over spirulina interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de voordelen van spirulina-supplementen kunnen leren kennen. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Maddlen: 29370380/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies