
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote slaapmasker test 2023. Hier stellen we alle slaapmaskers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste slaapmasker voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.
Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een slaapmasker wilt kopen.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Een goed alternatief om bijna volledige duisternis te simuleren is het kopen van een slaapmasker. Ze houden het licht tegen dat op je ogen valt en helpen je beter te slapen.
- Slaapmaskers kunnen ook goed zijn voor de huid. Een slaapmasker werkt als een soort beschermlaag tussen de huid en het kussen, en beschermt zo de gevoelige huid rond de ogen.
- Het kan echter ook helpen tegen hoofdpijn. Er zijn speciale oogmaskers met verkoelende kussentjes die een verzachtend effect hebben.
Slaapmasker: Onze selectie
Shopgids Slaapmasker: Alles wat je moet weten
Wat is een slaapmasker en wat doet het?
Het zorgt voor een rustgevende en vredige slaap door duisternis te simuleren en je zo te helpen in slaap te vallen. Maar een slaapmasker kan het je ook gemakkelijker maken om in slaap te vallen als je met het vliegtuig, de trein of de bus reist. Een groot voordeel van slaapmaskers is dat ze je ogen dwingen gesloten te blijven.
Dit komt omdat het sluiten ervan je helpt te kalmeren en aan het lichaam het signaal geeft dat het moet slapen. Er zijn verschillende slaapmaskers met allerlei extra functies. Er zijn bijvoorbeeld slaapmaskers die verkoelen en verlichting kunnen geven bij hoofdpijn en gezwollen ogen.
Er zijn er ook die een verwarmend effect hebben of naar lavendel ruiken. Zulke slaapmaskers zijn bijzonder populair als extra hulpmiddel bij ontspanning op wellnessgebied.
Het slaapmasker moet echter niet verward worden met een nachtmasker, dat als ademmasker gekocht kan worden. Een gewoon slaapmasker bedekt alleen de oogzones en heeft dus verder geen therapeutisch of gezondheidseffect.
Wanneer moet ik een slaapmasker gebruiken?
Omdat voor de meesten van ons de lichtinval een storend effect heeft op ons slaappatroon, is een slaapmasker bijzonder geschikt als we ons niet volledig tegen ongewenste lichtinvloeden kunnen beschermen.
Vooral het licht van straatlantaarns kan een rustgevende slaap negatief beïnvloeden. Omdat onze oogleden erg teer zijn en kunstlicht niet sterk genoeg kunnen filteren, kunnen ongewenste lichtbronnen de productie van het slaaphormoon melatonine afremmen.
Als je door te veel kunstlicht omgeven bent, kun je beter een slaapmasker kopen. Zelfs als de negatieve lichtbronnen je niet wakker maken, wordt je biologische klok toch verstoord. De langdurige blootstelling aan licht verstoort je diepe slaap, waardoor je moe en minder fris wakker wordt.
Van welk materiaal zijn slaapmaskers gemaakt?
Het slaapmasker wordt meestal op zijn plaats gehouden door een elastische band die verstelbaar is voor elke hoofdomvang, zodat het niet wegglijdt als je je in je slaap beweegt.
Slaapmaskers zijn meestal van doorschijnende stof gemaakt. Het gebruikte materiaal varieert van fabrikant tot fabrikant, net als het uiterlijk van het masker. Deze soorten materiaal worden het meest gebruikt:
- Polyester
- Satijn
- Katoen
- Zijde
Hoeveel kost een slaapmasker?
Je kunt eenvoudige en goedkope modellen kopen voor maar een paar cent, een degelijke slaapbril kan tot 20 euro kosten en luxe modellen zijn verkrijgbaar in het drie-cijferige gamma.
De prijs hangt dus af van de fabrikant, het materiaal en de extra functies die je kiest. Slaapmaskers worden vaak gekocht in de middelste prijsklasse. Dit komt omdat ze niet alleen goede kwaliteit bieden tegen een betaalbare prijs, maar vaak ook extra functies bevatten zoals warmte- of koelingskussens. Luxe slaapmaskers hebben bovendien lavendel of andere kruiden verwerkt en bieden zo ontspanning op een hoog niveau.
Prijscategorie | eenheidsprijs |
---|---|
Laag: Eenvoudige slaapmaskers, in alle vormen, met/zonder verkoelende/verwarmende functie | ca. 0-10 euro |
Middel: Hoogwaardig materiaal, in alle vormen, met/zonder verkoelende/verwarmende functie | ca. 10-50 euro |
Hoog: Designer/luxe slaapmasker, in alle vormen, met/zonder verkoelende/verwarmende functie | ca. 50-200 euro |
Besluit: Welke soorten slaapmaskers zijn er en welke is geschikt voor jou?
Hoe dieper je slaapt, hoe rustgevender je slaap zal zijn. Slaapmaskers kunnen allerlei extra functies hebben:
- Slaapmasker met oordopjes
- Slaapmasker met koelfunctie
- Slaapmasker met verwarmende functie
In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun voor- en nadelen. Dit helpt je het beste slaapmasker voor je te vinden.
Wat zijn de kenmerken van een slaapmasker met oordopjes en wat zijn de voor- en nadelen?
Slaapmaskers met extra oordopjes zijn perfect als je ook hinderlijke geluiden, zoals straatlawaai, wilt tegenhouden.
Wat onderscheidt een slaapmasker met koelfunctie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Slaapmaskers met deze functie hebben aan de binnenkant een gelkussentje dat in de stof gestoken wordt.
Voor de verkoelende versie moet je het gelkussen even in het vriesvak leggen. De verkoelende gelkussens helpen tegen de hitte in de zomer, tegen ochtendzwellingen of kunnen migraine voorkomen.
Wat onderscheidt een slaapmasker met verwarmende functie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Het verwarmende effect kan ook ontspannend werken. Hiervoor moet je het gelkussen even in heet water leggen.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om slaapmaskers te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en effectief model te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria:
- Masker type
- Vorm
- Materiaal
- Fixatie
- Schoonmaken
- Kleur en patroon
In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en ontdekken waarom het voor jou zinvol is een model op basis van de criteria te kopen of niet.
Masker type
Er zijn meestal drie verschillende soorten slaapmaskers:
- Schelp
- Klassiek slaapmasker
- Groot Slaapmasker
Je moet schelpen gebruiken als je graag ruimte rond je ogen hebt om te knipperen, onder andere. Ze hebben een uitstulping direct boven je ogen, waardoor ze niet strak aansluiten en er geen druk op de oogzones kan worden uitgeoefend.
Klassieke slaapmaskers zijn meestal maskers met een elastische band. Ze zijn meestal zacht voor het gezicht en zijn vaak gemaakt van synthetische stoffen of katoen. Er zijn echter ook luxe modellen van zijde.
Grote maskers bedekken niet alleen je ogen maar ook je oren, waardoor achtergrondgeluiden worden verminderd en je gemakkelijker in slaap valt. Meestal hebben grote maskers een bandje van klittenband in plaats van een elastiekje, waardoor ze gemakkelijker af te stellen zijn en niet wegglijden terwijl je slaapt.
Vorm
Als je graag onder het masker knippert zonder het met je wimpers aan te raken, is een cupped slaapmasker geschikt voor je. Als je echter liever lichte druk op je ogen hebt, dan is een klassiek slaapmasker geschikt voor je. Maar als je ook je ogen en oren bedekt wilt hebben, voldoet een groot masker aan je behoeften.
Je moet weten wat je van je slaapmasker wilt voordat je het koopt, vooral omdat de vorm een belangrijk effect heeft op je comfort.
Materiaal
Natuurlijke slaapmaskers van katoen of zijde hebben de voorkeur. Slaapmaskers van natuurlijke materialen hebben zeer goede thermische eigenschappen, katoen kan ook goed zweet absorberen en zijde voelt aangenaam aan op de huid.
Maskers van plastic, daarentegen, hebben minder milieuvriendelijke eigenschappen. Als je toch besluit een plastic slaapmasker te gebruiken, moet je het goed wassen voor je het voor de eerste keer gebruikt.
Materiaal | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Polyester | Polyester is bijzonder ondoorzichtig en goedkoop | Het risico van huidonzuiverheden of allergieën is groter bij polyester dan bij natuurlijke stoffen. |
Satijn | Satijn is een zeer aangename stof en vooral ook bijzonder licht, zodat je het slaapmasker nauwelijks opmerkt | Satijn is een zeer gladde stof en het slaapmasker kan daardoor gemakkelijker wegglijden tijdens het slapen. |
Katoen | Katoen absorbeert vocht heel goed en is daarom heel geschikt als je ’s nachts veel zweet. Katoen is ook duurzaam en gemakkelijk te onderhouden | vochtige katoenen slaapmaskers doen er langer over om weer te drogen en de stof heeft de neiging gemakkelijk te kreuken. |
Zijde | Het voordeel van zijde is dat het een natuurlijke stof is en bijzonder comfortabel aanvoelt | Zijde is duurder dan de andere stoffen. |
Fixatie
Slaapmaskers zijn er vaak in één maat. Het moet aan de persoonlijke hoofdvorm aangepast kunnen worden door verstelbare bandjes of een soepele elastische band. Op de wat betere modellen kunnen de bandjes ook verlengd of verkort worden met een klittenbandsluiting.
Schoonmaken
Je huid is een heel gevoelig orgaan, dus het is belangrijk dat je je slaapmasker regelmatig wast. Vooral als je ’s nachts veel zweet of dag- of nachtcrèmes gebruikt.
Kleur en patroon
Slaapmaskers zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen. Of het nu zwart of wit is, met kleurige patronen of delicate bloemen, er is een masker voor elke smaak.
Interessante feiten over slaapmaskers
Hoe maak ik mijn slaapmasker goed schoon?
Natuurlijk moet je je slaapmasker ook regelmatig wassen. In de regel kunnen de meeste slaapmaskers zonder problemen gereinigd worden. Je moet er echter wel op letten of het geschikt is voor de wasmachine of dat het met de hand gewassen moet worden.
Voor het wassen met de hand is het voldoende om een beetje vloeibaar afwasmiddel te gebruiken en het voorzichtig schoon te maken, maar het is belangrijk dat je er niet in knijpt als in een spons. Na het wassen kun je het slaapmasker het beste voorzichtig met een handdoek deppen en neerleggen om te drogen in plaats van het op te hangen.
Helpen slaapmaskers tegen migraine?
Migraine kan behandeld worden met rust, vocht en duisternis. Vooral als je aan fotofobie (een sterke gevoeligheid voor licht) lijdt, kan een slaapmasker verlichting bieden. Vooral slaapmaskers met verkoelende kussentjes kunnen helpen tegen hoofdpijn en ze voorkomen.
Kan ik mijn eigen slaapmaskers maken?
Je kunt je eigen slaapmasker maken, het gaat snel en is niet erg moeilijk. Je kunt op internet veel sjablonen voor een patroon vinden. Je kunt zelf de kleur, het patroon en het materiaal kiezen en zo je eigen individuele slaapmasker samenstellen.
Beeldbron: 123rf.com / 63888640