gedroogd en geconserveerd fruit
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

26Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Als je ouder wordt kan het zijn dat je huid minder gaat glanzen. Een doffe huid laat je er ouder en minder gezond uitzien. Ook kunnen je nagels broos en je haar pluizig worden. Moet je je er dan maar bij neerleggen dat je er minder stralend uit gaat zien? Wat kun je hier tegen doen? Gelukkig zijn er supplementen die bijdragen aan de gezondheid van je huid, haar en nagels. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van silicium?

Silicium is een belangrijk mineraal voor het menselijke lichaam. Het is onderdeel van ons bindweefsel en beschermt de eiwitten in onze huid en de vorming van collageen, waardoor we er beter uitzien. Er zijn experts die bovendien beweren dat siliciumsupplementen ook helpen bij bijvoorbeeld gewrichtsproblemen. Wat is silicium precies en welke voordelen biedt een supplement? Lees verder als je meer wilt weten!

Belangrijk om te weten

 • Silicium is een belangrijk mineraal voor het menselijke lichaam. Het is onderdeel van ons bindweefsel en beschermt de eiwitten in onze huid en de vorming van collageen, waardoor we er beter uitzien.
 • Er klinken verschillende geluiden over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid silicium. De maximale inname is vastgesteld op 700 mg per dag.
 • Bij het kopen van een siliciumsupplement is het belangrijk om voor een veilig product te kiezen, met een geschikt formaat, dat voldoet aan je dieetwensen. Ook de vervalsdatum, extra ingrediënten en prijs-kwaliteitverhouding van het product zijn factoren waar je op moet letten bij je aankoop.

Onze selectie: De beste siliciumsupplementen op de markt

Silicium wordt onder andere gebruikt tegen osteoporose, hart- en vaatziekten, ziekte van Alzheimer, haaruitval en het verbeteren van de kwaliteit van haar en nagels. Het gebruik van silicium in de organische vorm is volledig veilig. Wel is het belangrijk dat je voor een kwalitatief product kiest. Om je hierbij te helpen vind je hieronder de beste siliciumsupplementen die je op de markt kunt vinden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Eerdere Aanbevelingen

Het siliciumsupplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De druppels van Silicium G5 stimuleren de collageenproductie en versterken de effecten van magnesium-, zee- en gehydrolyseerde collageensupplementen. Als je last hebt van gewrichts- of botpijn, zul je onmiddellijk de voordelen van dit supplement merken.

Het product is eenvoudig in te nemen en heeft een milde smaak. De fles bevat voldoende voorraad voor een behandeling van 67 dagen.

Het beste siliciumsupplement voor vegetariërs en veganisten


Letzte Preis-Updates: Amazon.de (02.06.23, 18:19 Uhr), Sonstige Shops (23.11.21, 13:20 Uhr)

Vitabay’s Aqua Silica is een vloeibaar voedingssupplement op basis van organisch colloïdaal silicium. Dit maakt het bijzonder nuttig voor het menselijk lichaam. Silicum heeft een uitzonderlijk hoog vermogen om water te binden en kan daardoor het vocht in de huid verhogen en zo rimpels verminderen.

Het product is volledig veganistisch en kan daarom perfect worden geconsumeerd door veganisten en vegetariërs. Vitabay staat al meer dan 10 jaar voor kwalitatieve en innovatieve producten.

Het beste silicumsupplement voor glanzend haar

 

De natuurlijke Cellufine siliciumcapules helpen je om je elke dag van je beste kant te laten zien. Het product is met name gericht op het uiterlijk van glanzend haar. De Cellufine haarvitamine capsules gemaakt van bamboe ondersteunen je haar met een hoge dosis silicium.

Het product kan ook helpen tegen haarverlies. De toevoeging van de ingrediënten zink en selenium helpen bij het behoud van gezond haar, het koper bij de normale haarpigmentatie.

Het beste siliciumsupplement als natuurlijk antioxidant

Het siliciumsupplement van Zelltuning is gebaseerd op een hoog gedoseerd bamboe-extract met 350 mg organisch silicium per dagelijkse inname. Het product bevat naast silicium ook zink, mangaan en biotine voor een gezonde huid, haar, nagels en bindweefsel.

De verpakking bevat 120 veganistische capsules. Brengt haaruitval al na 2 weken terug en helpt om tekenen van cellulitis te verminderen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

Shopgids: Alles wat je moet weten over silicium

Silicium is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Het is onderdeel van het bindweefsel en draagt bij aan de gezondheid van je haar, huid en nagels. Hoe ouder je wordt, hoe meer het siliciumniveau en de biologische beschikbaarheid ervan afnemen. Denk je dat je huid of nagels meer stevigheid kunnen gebruiken of wil je je haar meer natuurlijke glans geven? Een siliciumsupplement helpt je hierbij. In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten om het supplement te vinden dat het beste bij je past. Hieronder geven we antwoorden op de meest gestelde vragen over dit belangrijke mineraal.

meisje eet een appel

Silicium kan het uiterlijk van huid, haar en nagels verbeteren.
(Bron: Macniak: 72070372/ 123rf.com)

Wat is silicium?

Silicium is een van de meest voorkomende mineralen op aarde. In het menselijk lichaam wordt deze stof in kleine hoeveelheden door het lichaam verdeeld. Het maakt daarom deel uit van de groep sporenelementen en voedingsstoffen zoals ijzer en zink die essentieel zijn voor een goede groei en werking van het menselijk lichaam (1, 2).

Door silicium te combineren met andere atomen, ontstaan er nieuwe verbindingen.

Sommige formuleringen hebben een puur commercieel gebruik, zoals siliconen of kristallijn silica. De laatste wordt beschouwd als een mogelijk kankerverwekkend middel. De orthosilicic acid (OSA) en monomethylsilanotriol (MMST) varianten zijn de stoffen die worden gebruikt voor supplementen (3, 4).

Silicium speelt tevens rol bij botmineralisatie en collageenvorming. Het mineraal zorgt voor elasticiteit en weerstand van de huid, pezen en gewrichten. Wil je meer weten over de functies van silicium? Hieronder vind je een handige samenvatting van de functies van silicium binnen de verschillende onderdelen van het menselijk lichaam (1):

Locatie Functie van silicium
Huid Stimulus voor collageensynthese en herstel van verloren collageen
Haar Stimulus van keratinesynthese
Nagels Stimulus van keratinesynthese
Botten Botvorming en -mineralisatie

Herstel van botbreuken

Hormoonstelsel Regulatie van de hormonale productie
Kraakbeen Vorming van bindweefsel
Hart- en vaatstelsel Gunstig effect tegen verzwakking van de aortawand

Wat zijn de symptomen van een siliciumtekort?

Er bestaat op dit moment nog geen duidelijke consensus over de nodige hoeveelheid silicium voor het menselijk lichaam. Er is ook nog geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) gedefinieerd. De gevolgen van een tekort aan silicium voor mensen zijn daarvoor nog te onbekend en onduidelijk. Wel is er al veel onderzoek op dieren uitgevoerd. Uit studies waarbij silicium uit het dieet van proefdieren werd verwijderd, blijken de volgende bevindingen bij een siliciumtekort te ontstaan:

 • Gebreken in de botmineralisatie (5): Een tekort aan silicium bij de proefdieren veroorzaakte afwijkingen in de minerale afzetting op het botweefsel. Als resultaat vertoonden botten, zoals bijvoorbeeld de scheenbenen van de dieren, duidelijke misvormingen.
 • Lagere collageenniveaus in het bot (6): Door het silicium uit het dieet van de proefdieren te verwijderen, is er een verminderde opname van collageen in botten, wat kan leiden tot botzwakte.
 • Moeilijkheden bij de vorming van collageen voor het herstel van wonden (6): Een tekort aan silicium heeft een negatieve invloed op de synthese van collageen. Hierdoor is het in het geval van een tekort moeilijker om wonden snel te laten genezen.
Wist je dat bier een zeer biologisch beschikbare bron van silicium is? Vergeet echter niet om met mate te drinken of, nog beter, voor de niet-alcoholische variant te kiezen!

Waar is een silicium supplement goed voor?

Silicium wordt onder andere gebruikt tegen osteoporose, hart- en vaatziekten, ziekte van Alzheimer, haaruitval, en het verbeteren van de kwaliteit van haar en nagels. Als je een uitgebalanceerd voedingspatroon hebt waarin je dagelijks siliciumrijk voedsel zoals granen of bananen eet, krijg je meestal genoeg silicium binnen. Denk je echter dat je huid of nagels meer stevigheid kunnen gebruiken, of wil je meer natuurlijke glans? Een siliciumsupplement helpt je hierbij. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste voordelen van een siliciumsupplement:

 • Versterking van de botten: Bij mannen en vrouwen in de overgang is waargenomen dat suppletie met silicium de mineralisatie van de botten bevordert en de botdichtheid verhoogt. Dit effect zou helaas niet gunstig zijn voor vrouwen in de laatste periode van de overgang, die misschien wel het meest last hebben van het verlies van botmassa (8).
 • Verbetering van de huidtextuur: Onderzoek toont een verbetering van de huidtextuur bij de inname van 10 mg silicium (OSA) bij mensen van middelbare leeftijd met tekenen van huidveroudering (4).
 • Versterking van het haar: Uit onderzoek blijkt dat bij proefpersonen die gedurende 9 maanden lang 10 mg silicium (OSA) innamen, een verbetering van de kwaliteit van het haar werd waargenomen. De proefpersonen die het OSA-supplement kregen, profiteerden van steviger haar in vergelijk met de proefpersonen die een placebomiddel kregen (4).
 • Behoud van normale nagels: Silicium is essentiëel voor de aanmaak van keratine. Je nagels bestaan gedeeltelijk uit keratine. Door 10 mg van een siliciumsupplement toe te dienen, werden de nagels van de vrijwilligers beter bestand tegen slijtage.

Uit onderzoek blijkt dat silicium een belangrijke rol speelt in de formatie van collageen en sterk bindweefsel. Er wordt verder nog veel onderzoek gedaan naar de overige voordelen van silicium. Een lagere prevalentie van atherosclerose, bescherming tegen Alzheimer en antibacteriële effecten zijn enkele van de veronderstelde deugden. Het mineraal wordt hier in zekere mate al voor gebruikt, maar de veelbelovende effecten dienen nog verder te worden bevestigd door meer onderzoek.

Hoe gebruik je silicium?

Hoewel siliciumsupplementen al meer dan een decennium worden gebruikt, zijn er helaas nog geen duidelijke richtlijnen voor het gebruik ervan. Silicium kun je in diverse vormen en combinaties kopen. Het is belangrijk dat je een veilig en effectief product koopt. Om het maximale uit het supplement te halen, raden we aan de volgende tips te volgen:

 • Volg ten alle tijde de instructies van de fabrikant op: De gebruiksaanwijzing is speciaal afgesteld op de grondstoffen, de hulpstoffen en het formaat van het product. Geef prioriteit aan de instructies van de fabrikant en vermijd het nemen van hogere doses dan aanbevolen.
 • Minimale dosis: Dankzij de afwezigheid van een standaard aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van silicium, kan de dosis van verschillende supplementen sterk variëren. Bij het gebruik van een supplement geldt eigenlijk altijd dat je het beste kunt kiezen voor de minimale dosis die de gewenste effecten oplevert. Onderzoek toont de positieve werking van silicium vanaf doses van 10 mg per dag.
 • Maximale dosis: Silicium wordt als veilig beschouwd voor gezonde mensen, tot een inname van 700 mg per dag. Overschrijding van deze hoeveelheid wordt streng afgeraden als je zorgvuldig en veilig gebruik wilt maken van het supplement (10).
 • Moment van inname: Er is geen duidelijke indicatie van het perfecte tijdstip om het siliciumsupplement in te nemen. Als je een gevoelige maag of darmen hebt, is het echter een goed idee om het product samen met voedsel in te nemen, anders kun je hier last van krijgen.

In de genoemde onderzoeken werden de resultaten van siliciumsuppletie na negen maanden behandeling waargenomen. Om deze reden raden we je aan geduld te hebben als je een siliciumsupplement gaat gebruiken. Het is belangrijk het supplement gestructureerd in te nemen en de hoop niet op te geven, na verloop van tijd zul je hier zeker de vruchten van plukken!

siliciumrijk voedsel

Uit onderzoek blijkt dat silicium een belangrijke rol speelt in de formatie van collageen en sterk bindweefsel.
(Bron: Barbone: 95259740/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je het meeste uit een siliciumsupplement wilt halen, moet je zorgvuldig het product kiezen dat je koopt. Het onderstaande overzicht met aankoopcriteria biedt je een reeks richtlijnen die je moet volgen als je een effectief en veilig product wilt kopen. Lees verder als je zeker wilt zijn van een succesvolle aankoop:

Veiligheid

Kies een siliciumsupplement waarvan de veiligheid is gecertificeerd door de autoriteiten. Ga indien mogelijk op zoek naar een product waarvan de oorsprong van het silicium duidelijk wordt aangegeven. Veel fabrikanten kiezen als grondstof voor bamboe of paardenstaartextract. Deze plantensoorten hebben echter ook hun eigen effecten waarmee rekening moet worden gehouden. Heermoes is een struik die werkt als een diureticum en de kaliumspiegel in het bloed kan veranderen. Bamboe-extract kan negatieve effecten hebben op de vruchtbaarheid en schildklierhormonen.

Bekijk de volgende tabel om de drie belangrijkste siliciumderivaten en hun kenmerken te leren kennen (111, 13, 15):

Element Afkorting Classificatie
Monomethylsilanotriol MMST Supplement, veilig voor gezonde mensen
Ortho Siliciumzuur OSA Supplement, veilig voor gezonde mensen
Colloïdaal silicium (siliciumdioxide) SiO2 Additief, veilig in beperkte hoeveelheden

Dieetwensen

De grondstof die wordt gebruikt om siliciumsupplementen te maken, is meestal van plantaardige oorsprong. Veel laboratoria gebruiken echter dierlijke gelatinecapsules die niet geschikt zijn voor consumptie door veganisten. Gelukkig is silicium gemakkelijk te vinden in drinkbaar formaat, waardoor je weg kan blijven van de omhulsels van gelatine.

Ook mensen met coeliakie en mensen die allergisch zijn voor lactose, schaaldieren of soja, dienen van tevoren zorgvuldig het etiket van het siliciumsupplement te raadplegen. Er zijn fabrikanten die mogelijk sporen van deze allergenen in hun producten opnemen.

Tot slot, als je vaak last hebt van maagklachten, bedenk dan dat paardenstaartextract bijzonder onverteerbaar kan zijn.

tarwekorrels en flessen

Silicium is onderdeel van het bindweefsel van het menselijk lichaam.
(Bron: Mironova: 87873729/ 123rf.com)

Combinaties met andere ingrediënten

Silicium wordt meestal gecombineerd met andere stoffen om het uiterlijk van huid, haar en nagels te verbeteren. Je kunt het mineraal ook vinden in combinatie met ingrediënten die gericht zijn op het versterken van de botten en gewrichten. In de volgende tabel zie je met welke ingrediënten silicium het meest wordt gecombineerd en wat de effecten hiervan zijn:

Ingrediënt Effect
Magnesium Draagt bij aan de versterking van de spieren en gewrichten
Zink Verbetert het uiterlijk van huid, haar en nagels
Selenium Verbetert het uiterlijk van huid, haar en nagels
Collageen Verbetert het uiterlijk van huid, haar en nagels

Versterking van botten en gewrichten

Glycine Ontstekingsremmende effecten

Verlichting van vermoeidheid

Hyaluronzuur Minder gewrichtspijn

Verbetert het uiterlijk van de huid

Vitamine C Antioxiderende werking

Verbetert het uiterlijk van de huid

Vitamine B Verbetert het uiterlijk van huid, haar en nagels
Vitamine E Antioxiderende werking

Verbetert het uiterlijk van de huid

Plantenextracten Antioxiderende werking

Houdbaarheid

Tot slot raden we aan om altijd de richtlijnen van de fabrikant te volgen en het supplement volgens de instructies op het etiket te bewaren. Producten op vloeistofbasis moeten mogelijk in de koelkast worden bewaard, weg van het zonlicht. Gebruik een siliciumsupplement nooit na de vervaldatum.

Dirk Van Den BergheProfessor en Micro Bioloog
“Vandaag kan Silicium worden beschreven als ‘een element dat nodig is om te kunnen overleven’. Het beschermt het DNA en werkt ten gunste van reproductief weefsel.”

Samenvatting

Silicium is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Het is onderdeel van ons bindweefsel, beschermt de eiwitten in onze huid en de vorming van collageen, waardoor we er beter uitzien. Hoewel er nog meer onderzoek gedaan moet worden om de voordelen van silicium verder te bevestigen, zijn de resultaten uit actueel onderzoek zeer veelbelovend. Silicium wordt onder andere gebruikt tegen osteoporose, hart- en vaatziekten, ziekte van Alzheimer, haaruitval en het verbeteren van de kwaliteit van haar en nagels.

Denk je dat je huid of nagels meer stevigheid kunnen gebruiken of wil je je haar een natuurlijke glans geven? Een siliciumsupplement biedt de oplossing. Bij het kopen van een siliciumsupplement is het belangrijk om voor een veilig product te kiezen, met een geschikt formaat, dat voldoet aan je dieetwensen. In deze shopgids helpen we je het beste siliciumsupplement te vinden.

Vond je onze shopgids over silicium interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Nataliya Arzamasova/ 123rf.com)

Referenties (15)

1. Martin KR. The chemistry of silica and its potential health benefits. J Nutr Health Aging [Internet]. 2007 Mar [cited 2020 Feb 15];11(2):94–7.
Bron

2. Boguszewska-Czubara A, Pasternak K. Silicon in medicine and therapy. J Elemntology [Internet]. 2011 Jul 1;16(3/2011):489–97.
Bron

3. Jugdaohsingh R, Hui M, Anderson SHC, Kinrade SD, Powell JJ. The silicon supplement “Monomethylsilanetriol” is safe and increases the body pool of silicon in healthy Pre-menopausal women. Nutr Metab. 2013;10(1):37.
Bron

4. De Araújo LA, Addor F, Campos PMBGM. Use of silicon for skin and hair care: An approach of chemical forms available and efficacy. Vol. 91, Anais Brasileiros de Dermatologia. Sociedade Brasileira de Dermatologia; 2016. p. 331–5.
Bron

5. Carlisle EM. Biochemical and Morphological Changes Associated with Long Bone Abnormalities in Silicon Deficiency. J Nutr [Internet]. 1980 May 1 [cited 2020 Feb 17];110(5):1046–56.
Bron

6. Seaborn CD, Nielsen FH. Silicon Deprivation Decreases Collagen Formation in Wounds and Bone, and Ornithine Transaminase Enzyme Activity in Liver. Biol Trace Elem Res [Internet]. 2002 Dec [cited 2020 Feb 17];89(3):251–62.
Bron

7. Muñoz B. «El codo de tenista se puede evitar con suplementos de silicio». La Razón [Internet]. 2016 [cited 2020 Feb 17]
Bron

8. Jugdaohsingh R. Silicon and bone health. J Nutr Health Aging [Internet]. 2007 Mar [cited 2020 Feb 11];11(2):99–110.
Bron

9. Sripanyakorn S, Jugdaohsingh R, Dissayabutr W, Anderson SHC, Thompson RPH, Powell JJ. The comparative absorption of silicon from different foods and food supplements. Br J Nutr [Internet]. 2009 Sep 28 [cited 2020 Feb 11];102(6):825–34.
Bron

10. Price CT, Koval KJ, Langford JR. Silicon: A review of its potential role in the prevention and treatment of postmenopausal osteoporosis. Vol. 2013, International Journal of Endocrinology. Hindawi Limited; 2013.
Bron

11. Unión Europea. BOE.es - Documento DOUE-L-2017-81334 [Internet]. 2017 [cited 2020 Feb 15].
Bron

12. Unión Europea. BOE.es - Documento DOUE-L-2009-82310 [Internet]. [cited 2020 Feb 18].
Bron

13. Unión Europea. BOE.es - Documento DOUE-L-2017-81400 [Internet]. 2017 [cited 2020 Feb 18].
Bron

14. Silicon: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [cited 2020 Feb 18].
Bron

15. BOE.es - Documento consolidado BOE-A-1990-28049 [Internet]. [cited 2020 Feb 18].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Martin KR. The chemistry of silica and its potential health benefits. J Nutr Health Aging [Internet]. 2007 Mar [cited 2020 Feb 15];11(2):94–7.
Ga naar bron
Informatief artikel
Boguszewska-Czubara A, Pasternak K. Silicon in medicine and therapy. J Elemntology [Internet]. 2011 Jul 1;16(3/2011):489–97.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Jugdaohsingh R, Hui M, Anderson SHC, Kinrade SD, Powell JJ. The silicon supplement “Monomethylsilanetriol” is safe and increases the body pool of silicon in healthy Pre-menopausal women. Nutr Metab. 2013;10(1):37.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
De Araújo LA, Addor F, Campos PMBGM. Use of silicon for skin and hair care: An approach of chemical forms available and efficacy. Vol. 91, Anais Brasileiros de Dermatologia. Sociedade Brasileira de Dermatologia; 2016. p. 331–5.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Carlisle EM. Biochemical and Morphological Changes Associated with Long Bone Abnormalities in Silicon Deficiency. J Nutr [Internet]. 1980 May 1 [cited 2020 Feb 17];110(5):1046–56.
Ga naar bron
Ensayo clínico en animales
Seaborn CD, Nielsen FH. Silicon Deprivation Decreases Collagen Formation in Wounds and Bone, and Ornithine Transaminase Enzyme Activity in Liver. Biol Trace Elem Res [Internet]. 2002 Dec [cited 2020 Feb 17];89(3):251–62.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Muñoz B. «El codo de tenista se puede evitar con suplementos de silicio». La Razón [Internet]. 2016 [cited 2020 Feb 17]
Ga naar bron
Informatief artikel
Jugdaohsingh R. Silicon and bone health. J Nutr Health Aging [Internet]. 2007 Mar [cited 2020 Feb 11];11(2):99–110.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Sripanyakorn S, Jugdaohsingh R, Dissayabutr W, Anderson SHC, Thompson RPH, Powell JJ. The comparative absorption of silicon from different foods and food supplements. Br J Nutr [Internet]. 2009 Sep 28 [cited 2020 Feb 11];102(6):825–34.
Ga naar bron
Informatief artikel
Price CT, Koval KJ, Langford JR. Silicon: A review of its potential role in the prevention and treatment of postmenopausal osteoporosis. Vol. 2013, International Journal of Endocrinology. Hindawi Limited; 2013.
Ga naar bron
Informatief artikel
Unión Europea. BOE.es - Documento DOUE-L-2017-81334 [Internet]. 2017 [cited 2020 Feb 15].
Ga naar bron
Informatief artikel
Unión Europea. BOE.es - Documento DOUE-L-2009-82310 [Internet]. [cited 2020 Feb 18].
Ga naar bron
Informatief artikel
Unión Europea. BOE.es - Documento DOUE-L-2017-81400 [Internet]. 2017 [cited 2020 Feb 18].
Ga naar bron
Officiële website
Silicon: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [cited 2020 Feb 18].
Ga naar bron
Informatief artikel
BOE.es - Documento consolidado BOE-A-1990-28049 [Internet]. [cited 2020 Feb 18].
Ga naar bron
Recensies