Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Welkom bij onze grote rozenolie test 2021. Hier stellen we alle rozenoliën voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste rozenolie voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je rozenolie wilt kopen.

Belangrijk om te weten

  • Etherische olie van roos is een van de duurste ter wereld, vanwege het ingewikkelde produktieproces.
  • Rozenolie bevat veel waardevolle ingrediënten die in de praktijk een grote verscheidenheid aan toepassingen vinden.
  • Een goedkoper alternatief is om je eigen rozenolie maceraat te maken of rozenwater of wilde rozenolie te kopen.

Rozenolie: Onze selectie

Shopgids Rozenolie: Alles wat je moet weten

Hoe wordt rozenolie gewonnen?

Rozenolie wordt hoofdzakelijk gewonnen uit stoomdestillatie. Het hele produktieproces is lang en arbeidsintensief en dat komt tot uiting in de prijs. Rozenolie wordt meestal geproduceerd in Oost-Europese landen, zoals Bulgarije of Turkije.

Door de vele wettelijke eisen is het in Duitsland nauwelijks mogelijk om legaal rozenolie te produceren. Twee soorten rozen worden hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van rozenolie. Dit zijn Rosa centifolia en Rosa damascena.

Er worden vooral twee verschillende soorten rozen gebruikt om rozenolie te maken. (Image source: Unsplash.com / Katherine Hanlon)

De Damascener rozen (Rose damascena) worden vooral gekweekt in Bulgarije, Syrië, Rusland, India, Turkije en China. Rosa centifolia rozen worden vooral veel geteeld in Marokko, Frankrijk en Egypte.

Bulgarije is een van de grootste rozenteeltgebieden in de wereld en staat bekend om zijn rozenoliën van hoge kwaliteit. De rozen worden ‘s morgens vóór zonsopgang met de hand geplukt in de velden, want dan zijn de rozen op hun versst. Hoe verser de bloemblaadjes, hoe rijker hun gehalte aan etherische olie. In de brandende middagzon verliest een bloesem al tot 40% van de rozenolie. De verse bloemblaadjes worden daarom nog dezelfde dag gedistilleerd.

Veel bloemblaadjes nodig om rozenolie te produceren. Een hele ton rozenblaadjes levert maar ongeveer 250 ml van de kostbare rozenolie op. Voor een liter rozenolie heb je ongeveer 4-5 ton rozenblaadjes nodig.

Bij stoomdestillatie worden tot 5 ton bloemblaadjes in een koperen pot verwerkt. De bloemblaadjes worden geweekt in mineraalvrij water. In de volgende stap wordt het mengsel met stoom verhit en gedestilleerd. Daarbij stijgt waterdamp op, die de waardevolle oliën en ingrediënten van de rozenblaadjes bevat.

De waterdamp condenseert in een koelsysteem en er ontstaat een melkachtige vloeistof. Afhankelijk van hoe geconcentreerd de olie moet zijn, kan rozenolie tot zeven keer gedestilleerd worden.

Met elk distillatieproces verlies je echter iets meer van het aroma en de intensiteit, en de concentratie van de rozenolie wordt daardoor ook minder. Tenslotte wordt de rozenolie weer gefilterd.

Wat is de chemische samenstelling van rozenolie?

De chemische samenstelling van rozenolie bestaat uit enkele honderden ingrediënten. De belangrijkste ingrediënten van rozenolie zijn de volgende

  • Citronellol
  • Geraniol
  • Fenylethyl alcohol
  • Linalool
  • Nerol
  • Ethanol
  • Eugenol
  • Citral
  • Carvone
  • Eugenol methyl ester
  • Aldehyden
  • Appelzuur
  • Barnsteenzuur
  • Farnesol

Rozenolie bestaat voor 80% uit citronellol, geraniol, fenylethylalcohol en linalool. Het is ook mogelijk om synthetische rozenolie te maken uit deze bestanddelen. Dit kan echter in zijn werkzaamheid geen kaarsje ophouden voor zuivere essentiële rozenolie, want het mist vele andere bestanddelen.

Wat zijn de toepassingen van rozenolie?

Rozenolie wordt heel goed verdragen en heeft geen irriterend effect op de huid of het lichaam. Daarom kun je rozenolie zowel inwendig als uitwendig zonder aarzelen gebruiken. De kostbare rozenolie is duur, maar ook zeer productief. Een enkele druppel is meestal voldoende om het volle effect te ontvouwen.

Body

Rozenolie heeft een ontspannende werking en verlicht pijn. Je kunt rozenolie bijvoorbeeld als massageolie gebruiken om gespannen spieren of lichte hoofdpijn te verlichten en de pijn te verzachten.

Geest en welzijn; rozenolie heeft een kalmerend en slaapbevorderend effect. Van rozenolie wordt ook gezegd dat het depressieve stemmingen tegengaat. Je kunt rozenolie gebruiken als badtoevoeging of als geurolie voor de geurlamp.

Cosmetische toepassingen

Rozenolie is een zeer populair additief in de cosmetica-industrie. Niet alleen de geur is betoverend, maar ook de werking bij huid- en haarverzorging. Het wordt door alle huidtypes zeer goed verdragen.

De antiseptische en verzorgende werking van rozenolie is bijzonder effectief gebleken bij neurodermitis, herpes, wratten, cellulitis, rimpels, pigmentvlekken, vaginale droogheid, donkere kringen onder de ogen en ondersteunt ook de haargroei. Een enkele druppel is voldoende om door je cosmetische producten te mengen (bv. crèmes, make-up, zeep, shampoos).

Keuken

Rozenolie heeft ook zijn plaats gevonden in de keuken. Het verrijkt heerlijke gerechten, gebak, desserts en zelfs cocktails. Het heeft een licht bittere smaak, maar het volle rozenaroma, waardoor de gerechten nog luxueuzer smaken.

Hoeveel kost rozenolie?

Rozenolie wordt beschouwd als een van de duurste etherische oliën op de markt. Niettemin worden de meeste rozenoliën gekocht voor een prijs tussen ongeveer € 5 en € 20. In de volgende tabel vind je ook een kort overzicht van de verschillende soorten rozenolie en hun prijsklasse:

Productsoort prijs
Rozenolie Rose absolue ca. 20€ – 100€ per ml
Rozenolie Otto ca. 50€ – 150€ per ml
Rozenolie maceraat ca. 10€ – 30€

Welke alternatieven zijn er voor rozenolie?

Rozenwater

Natuurlijk rozenwater is een bijproduct dat ontstaat bij de bereiding van rozenolie. Rozenwater heeft ook waardevolle bestanddelen en werkt op eenzelfde manier als rozenolie.

Voor wie niet van de dikke consistentie van rozenolie houdt, is rozenwater een perfect alternatief. Rozenwater is milder en minder geconcentreerd dan etherische olie van rozen, maar heeft tijdens het fabricageproces ook de geur van rozen overgenomen.

Rozenwater heeft ook allerlei toepassingen. Het is uitstekend als cosmetisch product. Veel cosmeticafabrikanten hebben rozenwater als een natuurlijk additief aan hun producten toegevoegd.

Vooral als toner of gezichtswater is rozenwater bijzonder geschikt om puistjes en huidonzuiverheden tegen te gaan, de poriën te verfijnen en het natuurlijke vochtgehalte van de huid te herstellen. Rozenwater vind je ook in sommige keukens.

Dit komt omdat rozenwater ook gerechten, drankjes en desserts kan verfraaien. Het is bijvoorbeeld erg populair in thee, in rijst, of zelfs in muffins. De geur en smaak van rozenwater veredelt het betreffende gerecht.

Wilde Rozenolie

Wilde rozen ontwikkelen zich in de natuur zonder invloed van de mens. Chili wordt beschouwd als een van de belangrijkste producenten van wilde rozenolie in de wereld. Wilde rozenolie wordt gewonnen uit de vrucht van de wilde roos, de rozenbottel, en wordt om die reden vaak rozenbottelolie genoemd.

Hoewel men een rozengeur verwacht, ruikt wilde rozenolie eerder nootachtig en fruitig. Wilde rozenolie wordt vooral gebruikt voor de droge, schilferige huid en is ook geschikt voor neurodermatitis of eczeem. Bovendien heeft het zeer wondhelende eigenschappen en versterkt het ook het immuunsysteem.

Besluit: Welke soorten rozenolie zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen de volgende rozenoliën

  • absolute rozenolie (Rose absolue)
  • Otto rozenolie (Rose Otto)
  • Rozenolie maceraat

In de volgende paragrafen wordt nader ingegaan op de respectieve soorten rozenolie en worden zowel de voordelen als de nadelen besproken.

Wat onderscheidt een absolute rozenolie (Rose absolute) en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Rose absolute is meestal nog geconcentreerder dan een conventionele etherische olie. Rozenabsoluten worden verkregen door oplosmiddelextractie. Het is een heel ingewikkeld proces waarbij de bloemblaadjes in een oplosmiddel (bv. ethanol, mathenol, tolueen enz.) geweekt worden. De rest van het oplosmiddel wordt dan door een laatste filtratie verwijderd, zodat een pasta overblijft, die vervolgens met alcohol gemengd wordt.

Het productieproces is door de lage temperaturen nog voorzichtiger dan bij stoomdestillatie, waardoor de geuren en ingrediënten nog beter bewaard blijven dan bij etherische olie. De kleur is rood-bruinachtig. Door zijn bloemige, zoete en warme geur is absolute rozenolie bijzonder geschikt voor parfums.

Voordelen
  • Vaak goedkoper dan Rose Otto
  • de geur is intenser en ook natuurgetrouwer
  • bijzonder geschikt voor de vervaardiging van parfums
Nadelen
  • Er blijft altijd een minimaal residu van oplosmiddel in de olie achter en is dus niet 100% zuiver
  • toegevoegde additieven kunnen onverenigbaar zijn met de huid

Wat onderscheidt een Otto rozenolie (Rose Otto) en wat zijn de voor- en nadelen?

Otto rozenolie is de klassieke essentiële rozenolie die verkregen wordt door stoomdestillatie. De rozenblaadjes worden in een vat gedaan, dat daarna met gefilterd water gevuld wordt.

Het rozenbloesemwater wordt dan lichtjes verwarmd. De etherische olie stijgt op met de waterdamp en wordt afgekoeld door een systeem. Het condensaat wordt opgevangen in een tweede vat en de etherische olie drijft aan de oppervlakte.

In de laatste stap hoeft de olie alleen nog maar van het water gescheiden te worden. De overgebleven etherische olie heet Rozen Otto. Het heeft een licht gelige kleur en een zeer aangename rozengeur.

Door de plantenwassen kan het gebeuren dat de rozenolie kristalliseert als ze koud is. Dit is echter ook een teken van kwaliteit, want je kunt zien dat er geen andere chemische additieven aan toegevoegd zijn.

Voordelen
  • Geen chemische toevoegingen
  • Natuurlijke etherische olie
  • Zeer productief, want je hebt maar één druppel nodig om grote effecten te bereiken
Nadelen
  • Kan allergische reacties veroorzaken
  • Kan oogirritatie veroorzaken
  • Zeer duur

Wat onderscheidt een maceraat van rozenolie en wat zijn de voor- en nadelen?

In een maceraat van rozenolie worden de rozenblaadjes in een plantaardige olie geweekt, zodat de waardevolle bestanddelen in de olie kunnen worden opgenomen.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een koud en een warm extract. In een warm extract worden de actieve ingrediënten sneller opgenomen door de draagolie te verwarmen.

Helaas gaan daarbij enkele van de actieve bestanddelen verloren. Bij een koud extract moeten de rozenblaadjes een paar weken staan voordat de actieve bestanddelen volledig in de basisolie zijn opgenomen en zich hebben ontplooid. Dit is de zachtere methode, maar je hebt ook iets meer geduld nodig. Je kunt het rozenolie maceraat ook kant-en-klaar kopen.

Voordelen
  • Meest kosteneffectieve alternatief
  • Kan zelf gemaakt worden
  • Zeer productief omdat je grotere hoeveelheden kunt produceren
Nadelen
  • Effect niet vergelijkbaar met etherische olie
  • Je hebt veel tijd en geduld nodig om het zelf te maken
  • Kwaliteit niet altijd transparant bij aankoop

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je de criteria zien die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verschillende rozenoliën. De criteria die je kunt gebruiken om rozenoliën te vergelijken zijn o.a. de volgende

  • Oorsprong en geur van rozen
  • Zuiverheid
  • Kwaliteit
  • Samenstelling

Herkomst en geur van rozen

Rosa Damascena en Rosa Centifolia zijn waarschijnlijk de meest populaire rozensoorten voor de productie van rozenolie. De Rosa Damascena verschilt echter enigszins in haar geurbestanddelen, afhankelijk van het land waar ze vandaan komt.

Afhankelijk van de herkomst verschilt de geur van de roos. (Foto bron: Unsplash.com / Thomas Curryer)

De Rosa Damascena uit Bulgarije is de duurste rozensoort. Het heeft zeer volle, diepe, bloemige en elegante geuren. Als de Rosa Damascena uit een biologische teelt komt, is de geur iets dieper dan als hij uit een traditionele teelt komt. Rosa Damascena uit Turkije is echter iets goedkoper.

Vergeleken met Rosa Alba heeft ze een bloemige geur, maar tegelijk is ze iets zoeter. De Perzische Rosa Damascena heeft een warme en zoete geur die heel harmonieus is. De Perzische rozenolie is goedkoper dan de olie uit Bulgarije.

Wegens het hoge gehalte aan plantaardige was moet de olie eerst kort licht opgewarmd worden

Rosa centifolia komt vooral uit Zuid-Frankrijk, Marokko en Egypte. Het heeft licht bloemig-kruidige tonen.

Purity

Rozen Otto etherische olie is de zuiverste vorm van rozenolie die je op de markt kunt krijgen. Het is echter ook het duurste. Rose Absolue kan bij de fabricage resten van het oplosmiddel bevatten. Hoewel deze residuen eerder minimaal zijn, komt het voor dat ze tot allergische reacties of huidirritaties kunnen leiden.

Bij het maceraat van rozenolie is de zuiverheid van de afzonderlijke bestanddelen belangrijk. Als de gebruikte draagolie geen biologische olie is, kan men geen honderd procent zuiverheid van het hele maceraat garanderen.

Kwaliteit

De beste kwaliteit is te herkennen aan het feit dat de afzonderlijke onderdelen van de best mogelijke kwaliteit zijn. Omdat rozenolie vooral gebruikt wordt voor inwendig en uitwendig gebruik, moet ze zo mogelijk van biologische kwaliteit zijn.

Want als er bij de teelt pesticiden gebruikt zijn, kunnen er nog residuen in het product zitten, die dan een negatief effect op het lichaam kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld allergische reacties bij je opwekken. Als je biologische producten koopt, zoek dan naar het biologische zegel.

Om er zeker van te zijn dat rozenolie zo zuiver en werkzaam mogelijk is, moet ze een biologisch zegel hebben. (Image source: Unsplash.com / Brittany Neale)

Samenstelling

Helaas is het niet ongewoon dat fabrikanten rozenolie verkopen die voor meer dan 90% uit alcohol bestaat en slechts de kleinste bestanddelen van pure rozenolie bevat. Hieruit kun je ook concluderen dat het effect beperkt is en dat ook de geur lichter is dan met zuivere etherische olie.

Je moet daarom altijd de samenstelling van de ingrediënten controleren, welke andere bestanddelen er in zitten en in welke hoeveelheid. Als de prijs van de rozenolie ook bijzonder laag is, kun je ook aannemen dat ze samengesteld is uit verschillende ingrediënten of een slechtere algemene kwaliteit heeft.

Interessante feiten over rozenolie

Hoe lang is rozenolie te bewaren en wat is de beste manier om het

te bewaren? Rose absolue is erg lang houdbaar vergeleken met andere etherische oliën. Als je de olie goed bewaart, kun je rozenolie tot 15 jaar gebruiken. Rozen Otto etherische olie is een van die oliën die na bewaren blijven rijpen en mettertijd beter worden. Rozenolie bewaar je het best op een donkere en koele plaats en bescherm je tegen zonlicht.

Daarom zijn donkere glazen flessen ideaal om te bewaren. Vertrouw bij twijfel echter altijd op je neus. Als de olie vreemd sterk of doordringend ruikt, is ze waarschijnlijk niet meer bruikbaar. Omdat rozenolie ook erg duur is, is het beter een kleinere hoeveelheid te kopen die je binnen afzienbare tijd veilig kunt opgebruiken.

Hoe maak ik zelf zeep met rozenolie?

Rozenzeep maken is gemakkelijk en is een mooi geschenk voor geliefden. Het volgende recept is vooral geschikt voor de droge huid, en kan ook gebruikt worden om het gezicht te reinigen.

Je kunt van het recept ongeveer 1 kg zeep maken, die je dan in ongeveer 8 zeepstaven kunt snijden. We hebben de eenheden al voor je omgerekend: Ingrediënten

  • 240 ml olijfolie
  • 150 ml kokosolie
  • 60 ml castorolie
  • 60 g karitéboter
  • 60 g cacaoboter
  • 60 ml abrikozenpitolie
  • 240 ml gefilterd water
  • 80 ml loog
  • 5-6 ml essentiële olie van roos
  • 1 eetlepel roze klei / helende klei

Procedure

  1. Verhit de kokosolie, castorolie, sheaboter, abrikozenpitolie en cacaoboter in een roestvrijstalen pot op laag tot middelhoog vuur en laat de pot dan afkoelen tot ongeveer 38 graden.
  2. Je moet je bij deze stap beschermen met geschikte maskers en handschoenen. De loogkristallen moeten al roerend volledig in het water opgelost zijn. Laat het mengsel dan ook afkoelen tot ongeveer 38 graden.
  3. Als de olie en het loogwater dezelfde temperatuur bereikt hebben, kun je de olie aan het loogwater toevoegen en het met een handmixer mengen tot het iets dik wordt.
  4. Voeg de essentiële olie van roos en de roze klei toe en meng goed.
  5. Giet in vorm en laat 24 uur rusten.
  6. Haal uit de vorm en snijd in vormpjes.
  7. Laat op een koele, droge plaats 4-6 weken uitharden.

Foto bron: Unsplash.com / Stefan Rodriguez

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies