Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Welkom bij onze grote Rozemarijn Olie test 2023. Hier stellen we alle producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Rozemarijn Olie voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je Rozemarijn Olie wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • In principe zijn er 3 soorten Rozemarijn Olie te onderscheiden, die door hun chemische samenstelling ook verschillen in hun werking.
 • Rozemarijn Olie heeft een verkwikkende werking en kan op vele manieren voor je gezondheid gebruikt worden. Het biedt ook veel voordelen voor je huid en haar. Bovendien kun je Rozemarijn Olie ook in de keuken gebruiken om je gerechten te verfijnen.
 • Rozemarijn Olie is niet voor iedereen geschikt. Daarom moet je letten op de bijwerkingen en de juiste dosering.

Rozemarijn Olie: Onze selectie

Shopgids Rozemarijn Olie: Alles wat je moet weten

Voor wie is Rozemarijn Olie geschikt?

In principe is Rozemarijn Olie geschikt voor bijna iedereen. Of het nu voor de gezondheid, schoonheid of in de keuken is – de verscheidenheid aan toepassingen maakt Rozemarijn Olie tot een geliefde metgezel voor het dagelijks leven.

Rozemarijn Olie kan gebruikt worden als massageolie om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te bevorderen. Na afloop voel je je als een nieuw mens. (Image source: pixabay.com / Angelo Esslinger)

Door zijn bloedsomloopbevorderende eigenschappen is Rozemarijn Olie bijzonder werkzaam tegen zowel reumatische klachten als lage bloeddruk. Ook al biedt de veelzijdige Rozemarijn Olie veel voordelen, toch is voorzichtigheid geboden.

OPGELET! – De etherische oliën zijn sterk geconcentreerd en daardoor voor sommige mensen uiterst schadelijk.

Rozemarijn Olie is niet geschikt voor zwangere vrouwen, zuigelingen en jonge kinderen, en epileptici. Mensen met hoge bloeddruk moeten ook van Rozemarijn Olie afblijven.

Als je in het algemeen gevoelig bent voor allergieën, kun je het beste een druppel Rozemarijn Olie uitproberen op een klein stukje huid, bijvoorbeeld op de pols, en een paar uur wachten.

Als je geen roodheid opmerkt, kun je de olie zonder aarzelen blijven gebruiken. Als je een bestaande ziekte hebt, moet je in elk geval je arts raadplegen voordat je Rozemarijn Olie gebruikt of inneemt.

Wat doet Rozemarijn Olie en waar kan ik het voor gebruiken?

Rozemarijn Olie is vooral bekend om zijn stimulerende werking op de bloedsomloop en zijn antibacteriële eigenschappen. De olie kan je helpen bij veel klachten.

Rozemarijn wordt al eeuwenlang in de natuurgeneeskunde gebruikt en heeft de tand des tijds doorstaan. (Image source: pixabay.com / A_Different_Perspective)

In de cosmetica is Rozemarijn Olie een populair middel tegen ontsierende puistjes of problemen met de hoofdhuid, vooral vanwege de talgregulerende en antibacteriële werking.

Bij lichamelijke klachten zoals spierspanning of artritis kan Rozemarijn Olie de pijn verlichten en de spieren ontspannen. Het is ook populair bij maag- en darmklachten, hoofdpijn, lever- en galblaasproblemen, hartinsufficiëntie en verkoudheid.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het inhaleren van Rozemarijn Olie een positief effect heeft op het kortetermijngeheugen en de concentratie.

De belangrijkste feiten over de werking worden nog eens voor je samengevat in de volgende video:

Hoeveel kost Rozemarijn Olie?

Rozemarijn Olie kun je kopen voor maar een paar euro. Met een vulhoeveelheid van 10 ml varieert de prijs tussen 1.99€ en 30€. Waarom het prijsbereik zo groot is, komt duidelijk door de herkomst en de kwaliteit van het product.

Productsoort Prijs
Rozemarijn etherische olie ca. 1,99-30€
Rozemarijn shampoo ca. 2,50-18€
Rozemarijn crème ca. 4-30€
Rozemarijn zeep ca. 3-31€

Waar je precies op moet letten bij het kopen, kun je lezen in het volgende hoofdstuk onder “Koopcriteria”.

Welke alternatieven zijn er voor Rozemarijn Olie?

Etherische oliën zijn er in een grote verscheidenheid van A tot Z. In de volgende tabel geven we je een kort overzicht van goede alternatieven voor Rozemarijn Olie:

Etherische olie Effect
Lavendelolie Lavendelolie is een van de bekendste en populairste onder de etherische oliën. Het heeft een kalmerende, antibacteriële, ontstekingsremmende krampstillende werking en blijkt ook een insectenwerend middel te zijn.
Eucalyptusolie eucalyptusolie is geurig en heeft een verfrissende en verkwikkende werking. Het is vooral bekend om zijn gebruik bij de behandeling van verkoudheden, reumatische aandoeningen, en voor huid en haar.
Tea tree olie Tea tree olie wordt gebruikt als haarolie en ook vaak bij huidproblemen. Het heeft een kalmerende, antispetische en antibacteriële werking en kan daarom ook gebruikt worden bij griep of voor algemeen welzijn.

Nog meer informatie over tea tree olie vind je op onze tea tree oil test pagina.

Besluit: Welke soorten Rozemarijn Olie zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende vormen van Rozemarijn Olie die je kunt kopen. Afhankelijk van hoe en waarvoor je de Rozemarijn Olie wilt gebruiken, heb je de volgende mogelijkheden

 • Rozemarijn etherische olie
 • Rozemarijn Olie Shampoo
 • Rozemarijncrème
 • Zeep met Rozemarijn Olie

Ze verschillen vooral in hun vorm, hun toepassing en hun doel. Het volgende gedeelte moet je beslissing wat gemakkelijker maken.

Wat zijn de eigenschappen van rozemarijn etherische olie en wat zijn de voor- en nadelen?

Rozemarijn etherische oliën worden verkregen door stoomdestillatie. Bij dit proces wordt de rozemarijn verhit tot er stoom opstijgt waarin de waardevolle oliën zitten. De olie wordt dan van het water gescheiden. Om 1 liter etherische Rozemarijn Olie te maken, is ongeveer 50-80 kg verse rozemarijn nodig.

Hieruit kunnen we concluderen dat het oogsten en de productie nogal ingewikkeld zijn, wat vaak in de prijs tot uiting komt. Voor Rozemarijn Olie van hoge kwaliteit worden vaak alleen de bloeiende takuiteinden gebruikt voor de olie-extractie, want de stengels en takken bevatten minder etherische oliën. Het wordt gekenmerkt door een sterke, frisse, kamferachtige geur.

Rozemarijn Olie kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Het heeft een positief effect op de gezondheid bij juist gebruik en heeft ook veel voordelen voor huid en haar. Rozemarijn Olie is ook een populaire olie in de aromatherapie.

Het heeft niet alleen een verkwikkende werking op het lichaam, maar het blijkt ook invloed te hebben op de geestelijke en spirituele toestand van mensen. In de aromatherapie wordt Rozemarijn Olie vaak gebruikt als kamerparfum of sauna-infusie. Meer informatie over aromatherapie vind je hier.

Voordelen
 • Medische voordelen
 • Cosmetische voordelen
 • Versterking van de geestelijke toestand
 • Veelzijdige manier van gebruik
Nadelen
 • Kan de huid irriteren
 • Niet geschikt voor iedereen
 • Grote verschillen in kwaliteit
 • Sterke bijwerkingen

Wat onderscheidt shampoo met Rozemarijn Olie en wat zijn de voor- en nadelen?

Van rozemarijn is bekend dat het heel werkzaam is tegen roos en een jeukende hoofdhuid. Het verwijdert op milde wijze dode huidcellen, waardoor de hoofdhuid ontvankelijker wordt voor voedingsstoffen. Dit kan ook de haargroei extra stimuleren en is dus een echte redder in nood voor mensen met haaruitval.

Rozemarijn Olie maakt je mooi. De etherische oliën kunnen de huid revitaliseren en de haargroei versnellen. (Image source: unsplash.com / Sarah Comeau)

Let bij het kopen van shampoos goed op de ingrediëntenlijst. Want wat er op het etiket staat, is niet noodzakelijk wat er in zit. Er worden vaak verschillende andere additieven aan het product toegevoegd. Afhankelijk van de fabrikant kan rozemarijn shampoo andere toevoegingen bevatten, zoals andere oliën, siliconen of parabenen.

Je moet vooral voorzichtig zijn met parabenen, want die kunnen soms allergieën op wekken.

Het kan zelfs gebeuren dat er geen zuiver rozemarijnextract in zit. Je moet daarom je ogen open houden voor de term “rosmarinus officinalis (olie)” op de ingrediëntenlijst. Deze factoren kunnen de kwaliteit beïnvloeden.

Voordelen
 • Werkzaam tegen roos en jeukende hoofdhuid
 • Stimuleert de haargroei
 • Grote keuze aan rozemarijn shampoos
Nadelen
 • Vaak gemengd met andere toevoegingen
 • Grote kwaliteitsverschillen door ingrediënten
 • Aandeel Rozemarijn Olie onduidelijk
Tip: Je kunt ook een parabeen- en siliconenvrije shampoo naar keuze kopen en er zelf een paar druppels rozemarijn etherische olie aan toevoegen. Het is gemakkelijk en snel te maken.

Wat zijn de eigenschappen van Rozemarijn Oliecrème en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Rozemarijn heeft een verkoelend effect op crèmes en reguleert de talgproductie. Als je de neiging hebt om een onzuivere huid te hebben, puistjes of acne, zal rozemarijn een trouwe metgezel zijn als onderdeel van je huidverzorging.

Het gaat ontstekingen en roodheid van de huid tegen. De huidtextuur is verbeterd en ziet er frisser uit. Als bodylotion kun je het speciaal tegen cellulitis gebruiken om de huid strakker te maken.

Wil je meer weten over cellulitis? Dan hebben we je hier doorgelinkt naar ons uitgebreide artikel over sinaasappelhuid. Soms vind je in crèmes andere additieven, zoals parabenen en siliconen. Het is soms niet helemaal duidelijk hoe hoog het aandeel Rozemarijn Olie is, of zelfs van welke kwaliteit het in het product is.

Rozemarijncrème komt echter ook veel voor in natuurlijke cosmetica. Ook al is natuurlijke cosmetica op zich geen beschermde term, toch werken veel grote fabrikanten met biologische ingrediënten en zijn hun producten vaak siliconen- en parabeenvrij. Als je zeker wilt zijn, moet het product gecertificeerde natuurlijke cosmetica zijn.

Rozemarijn Olie is ook verkrijgbaar in de vorm van geneeskrachtige zalven en, wanneer je ermee wrijft, verlicht het zwellingen van de gewrichten en problemen met de bloedsomloop in de weefsels. Het heeft ook een helende werking op wonden.

Voordelen
 • Werkzaam tegen acne en puistjes
 • Geschikt voor normale tot vette huidtypes
 • Werkzaam tegen reumatische klachten
 • Als onderdeel van gecertificeerde natuurlijke cosmetica vaak van hoge kwaliteit
Nadelen
 • Vaak gemengd met andere additieven
 • Grote verschillen in kwaliteit
 • Minder geschikt voor mensen met een zeer droge huid
Tip: Vrouwen met een vette huid kunnen de crème met toegevoegde Rozemarijn Olie ook onder de make-up aanbrengen om de hele dag minder te glimmen.

Dit geeft niet alleen een goede verzorging aan je huid, maar je make-up blijft ook langer zitten gedurende de dag.

Wat maakt Rozemarijn Oliezeep bijzonder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De bijzondere eigenschap van rozemarijn in zepen is de antibacteriële werking. De natuurlijke zeep komt in de vorm van een blokzeep of vloeibare zeep. Je kunt je handen wassen met de zeep of hem gebruiken als douchezeep.

Net als shampoos en crèmes bevatten zepen ook andere additieven. Enerzijds kan dit beslist voordelen hebben, want ze kunnen de effecten vermenigvuldigen. Zo kan de toevoeging van sheaboter de zeep nog voedender en refaterender maken.

Met een gecertificeerd natuurlijk product kun je er echter zeker van zijn dat de zeep geen bedenkelijke ingrediënten bevat. Je kunt er niet omheen te controleren of Rozemarijn Olie werkelijk een ingrediënt in de producten is.

Voordelen
 • Antibacterieel
 • Ruime keuze aan vloeibare en blokzepen
 • Als onderdeel van natuurlijke cosmetica vaak van hoge kwaliteit
Nadelen
 • Niet-gecertificeerde zepen kunnen twijfelachtige ingrediënten bevatten
 • Aandeel Rozemarijn Olie niet herkenbaar

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om Rozemarijn Olie te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde Rozemarijn Olie geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Chemotype en land van herkomst
 • Zuiverheid
 • Biologische kwaliteit
 • Vullende hoeveelheid

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Chemotype en land van herkomst

In het algemeen wordt Rozemarijn Olie in 3 zogenaamde chemotypen verdeeld. Chemotypen zijn chemische samenstellingen die ook in hun werking verschillen door bepaalde beïnvloedende factoren van verschillende streken, zoals klimaat en bodem.

De keuze van de rozemarijnsoort moet goed doordacht zijn, want alleen dan kan men profiteren van het volledige en gerichte effect. Daarom moet men niet aan het verkeerde eind sparen.

Chemotype Effect
Rozemarijn Borneon (Spaans) Spaanse rozemarijn werkt het best bij cosmetische toepassingen, zoals voor de vette huid of haaruitval. Het heeft echter ook zijn waarde bewezen bij gebruik tegen spierklachten.
Rozemarijn Cineol (Noord-Afrikaans) Noord-Afrikaanse rozemarijn ondersteunt ons immuunsysteem. Het heeft een doordringende en frisse geur en is bijzonder nuttig gebleken bij verkoudheid en aandoeningen van de luchtwegen. Deze soort stimuleert ook de concentratie en het geheugen het meest.
Rozemarijn Verbenon (Frans) Rozemarijn uit Frankrijk heeft een gerichte werking op onze inwendige organen. Het ondersteunt vooral ons spijsverteringsstelsel. De Franse plant gaat op kundige wijze hoofdpijn en lever- en galblaasziekten tegen.

Informatie over het land van herkomst moet op de flessen of op de produktbeschrijving vermeld worden. Je moet ook de Latijnse naam (rosmarinus officinalis) controleren om zeker te weten uit welke plant de olie gewonnen werd.

Zuiverheid

Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van rozemarijnoliën. Je moet er zeker van zijn dat het product een 100% zuivere essentiële olie is en dat het als zodanig op de verpakking vermeld staat. Alleen dan is het effect en het therapeutisch voordeel gegarandeerd.

Vaak worden synthetische aroma’s gewoon aan een olie toegevoegd. Het mag dan naar rozemarijn ruiken, maar het heeft geen toegevoegde gezondheidswaarde en kan bij verkeerd gebruik zelfs schadelijk zijn. Daarom moet je zo mogelijk uit de buurt blijven van “geur- en aroma oliën”, want deze producten zijn vaak bewerkt met kunstmatig geproduceerde aroma’s.

Biologische kwaliteit

Een andere belangrijke indicator is de biologische kwaliteit van de olie, zodat je kunt uitsluiten dat de olie schadelijke residuen bevat. Deze hebben een negatieve invloed op het effect van Rozemarijn Olie.

Als je Rozemarijn Olie koopt, zoek dan naar een gecertificeerd biologisch zegel om er zeker van te zijn dat het product afkomstig is van gecontroleerde biologische teelt of van een gecontroleerde wilde verzameling.

Vulhoeveelheid

Rozemarijn etherische olie is verkrijgbaar in verschillende maten (5 ml, 10 ml, 30 ml, 50 ml, 100 ml en 1000 ml). Omdat de olie sterk geconcentreerd is, heb je maar een paar druppels nodig voor één toepassing. Een kleine fles kan dus heel productief zijn.

Omdat etherische oliën maar beperkt houdbaar zijn, raden we aan met een kleinere maat te beginnen. Het voordeel hiervan is dat je als beginner eerst vertrouwd kunt raken met de werking en verdraagzaamheid van Rozemarijn Olie.

Interessante feiten over Rozemarijn Olie

Hoe kan ik zelf Rozemarijn Olie maken?

Een goedkoop alternatief is om zelf Rozemarijn Olie te maken. De bereiding is gemakkelijk en het voordeel is dat je alle ingrediënten zelf kunt bepalen. Zo kun je er zeker van zijn dat je eindproduct van biologische kwaliteit is en ook welk effect het uiteindelijk zal hebben.

Bij het maken van je eigen Rozemarijn Olie is het gunstig verschillende ingrediënten te combineren om de olie perfect op je behoeften af te stemmen. (Image source: pixabay.com / Stefan Schweihofer)

In het volgende gedeelte leggen we uit hoe je Rozemarijn Olie maakt en waar je op moet letten:

1. De verpakking

Allereerst is het zinvol na te denken over de juiste verpakking, want die heeft een heel grote invloed op de houdbaarheid van de Rozemarijn Olie. Als je de olie langer wilt bewaren, gebruik je bij voorkeur een donkerder glazen pot met een luchtdichte dop. De donkerder glazen flessen helpen de olie tegen zonlicht te beschermen en oxidatie te voorkomen. Zo blijft de olie langer vers.

Voordat je de bakjes gebruikt, moet je ze goed schoonmaken met afwasmiddel en afspoelen met heet water om eventuele ziektekiemen te doden. Het is ook belangrijk dat de bak aan het eind helemaal droog is, anders zal de olie sneller bederven door de waterresten.

2. Rozemarijn

Verse biologische rozemarijntakjes zijn het beste, want in vergelijking met gedroogde rozemarijn bevatten ze nog alle waardevolle bestanddelen en etherische oliën. Idealiter haal je ze rechtstreeks uit je eigen tuin of, bijvoorbeeld, uit de biologische supermarkt.

De herkomst van de rozemarijn speelt hier ook een rol, vooral voor het gezondheidseffect. Hier moet je een chemotype kiezen dat specifiek aan je behoeften voldoet.

3. De draagolie

Doe een paar takjes rozemarijn in het glazen flesje en vul het met een hoogwaardige biologische olie naar keuze. Als je van mild houdt, kun je bijvoorbeeld een biologische olijfolie gebruiken. Zonnebloemolie, koolzaadolie of notenolie zijn net zo geschikt.

Koudgeperste oliën zijn hier bijzonder waardevol omdat ze nog veel goede eigenschappen hebben. We hebben je hier doorgelinkt naar onze vergelijking van de beste olijfoliën. Het is bij deze stap belangrijk dat de takjes rozemarijn helemaal met de olie bedekt zijn, zodat ze niet gaan rotten.

4. Bewaren

Sluit het flesje daarna luchtdicht af en bewaar het op een koele, donkere plaats. Om de aroma’s en de etherische oliën volledig tot ontwikkeling te laten komen, laat je minstens 3 weken verstrijken voor je de Rozemarijn Olie gebruikt.

Alternatief: Als je de Rozemarijn Olie als bakolie wilt gebruiken om je gerechten te verfijnen, kun je extra specerijen zoals knoflook of peperkorrels aan de olie toevoegen. Het is belangrijk dat je de olie uitsluitend in de keuken gebruikt. Ook hier zijn slechts een paar druppels voldoende om van je eten een smaakervaring te maken.

Hoe gebruik ik Rozemarijn Olie in de keuken?

Rozemarijn is al sinds eergisteren een veelgebruikte specerij in veel keukens en gerechten. Rozemarijn Olie als specerij of bakolie is echter iets heel bijzonders. Het geeft een unieke geur en smaak aan elk gerecht en is ook een gezond alternatief voor andere bakoliën. De olie kan met verschillende kruiden gemengd worden en is daardoor heel veranderlijk van smaak.

Vanwege de sterke smaak moet je iets voorzichtiger zijn met kruiden, want de rozemarijnsmaak is erg sterk. Rozemarijn Olie gaat heel goed samen met vis- en vleesgerechten of salades. Rozemarijnaardappelen worden vaak als heerlijk bijgerecht geserveerd.

Foto bron: 123rf.com / jovannig

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies