Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Voor de meeste mensen begint het onderwerp rimpelbehandeling en anti-aging interessant te worden als ze de dertig gepasseerd zijn. In de twintiger jaren is de huid nog stralend en glad, terwijl al een paar jaar later de eerste rimpels kunnen verschijnen door stress of weinig slaap. Van anti-rimpelcrèmes tot behandeling door een plastisch chirurg, er zijn vele manieren om rimpels te behandelen.

In dit artikel hebben we alles samengevat wat je moet weten over rimpelbehandeling. We presenteren ook de meest effectieve methoden en tips om van rimpels af te komen. Er zijn zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen die je kunt toepassen om rimpels kwijt te raken en ze te voorkomen.

De belangrijkste dingen in een notendop

  • Rimpels kunnen zowel chirurgisch als met minimale of niet-invasieve methoden behandeld worden. Deze verschillen vooral in de duur van de werkzaamheid.
  • Behandelingen met injecties van hyaluronzuur of Botox duren meestal tot zes maanden. Een facelift daarentegen bereikt blijvende resultaten die niet meer teruggedraaid kunnen worden.
  • In rimpelcrèmes kunnen ingrediënten als hyaluronzuur, Q10 of retinol werkzaam zijn. Hyaluronzuur zorgt voor vocht, terwijl Q10 of retinol antioxidanten zijn die vrije radicalen kunnen helpen bestrijden.

Definitie: Wat zijn rimpels?

In principe zijn rimpels groeven in het huidoppervlak die op verschillende plaatsen kunnen verschijnen. Rimpels worden vaak gezien als een smet of een teken van veroudering.

Faltenbehandlung

Rimpels zijn groeven in de huid die vaak als schoonheidsfoutjes worden gezien. (Image source: Malin K. / unsplash)

Rimpels worden niet alleen veroorzaakt door veroudering. Gezichtsuitdrukkingen, genetische factoren of omgevingsinvloeden zoals regelmatig zonnen, stress en nicotine, kunnen ook tot rimpels leiden.

Hieronder hebben we de verschillende soorten rimpels samengevat en aangegeven waar ze zich op het gezicht bevinden.

Type rimpels Lichaamsdeel
Fronsrimpels Verticaal op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen
Voorhoofdsrimpels horizontaal op het voorhoofd
Oogrimpels rond de ogen
Nasolabiale plooien op de vleugels van de neus tot aan de mondhoek
Marionettenrimpels op de mondhoeken tot aan de kin
Lippenrimpels verticaal op de bovenrand van de lippen

Afhankelijk van het type kunnen rimpels beter of slechter behandeld worden. Laten we eerst eens doornemen wat je vóór de behandeling moet weten.

Achtergrond: Wat je moet weten over rimpelbehandeling

In het volgende hebben we de meest gestelde vragen over rimpelbehandeling voor je uitgezocht en beantwoord. Je moet deze achtergrondkennis verwerven, want het zal je helpen bij de aanpak van de individuele behandelingsmethoden.

Op welke leeftijd moeten rimpels behandeld worden?

In principe hangt het van de persoon af wanneer de eerste rimpels ontstaan. Genen, sport, dieet of slaap kunnen een rol spelen. Bij de meeste mensen verschijnen de eerste rimpels op de leeftijd van 30 jaar.

Faltenbehandlung

De leeftijd waarop de eerste rimpels verschijnen is volkomen individueel. Genen en omgevingsfactoren spelen een rol. (Image source: Bence Halmosi / unsplash)

Maar misschien heb je al een paar rimpels in je twintiger jaren of geen enkele in je veertiger jaren. Daarom hangt deze vraag af van de persoon en kan hij niet over de hele linie beantwoord worden.

Anti-verouderingscrèmes worden meestal aanbevolen vanaf de leeftijd van 25 jaar.

Tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar begint de huid vaak vocht te verliezen. Dit kan voorkomen worden met een rijke crème.

Een middel dat door elke leeftijdsgroep wordt gebruikt en ook kan helpen tegen rimpels en pigmentvlekken is zonnecrème. Dagelijks gebruik van zonneproducten kan de huid zichtbaar verjongen en rimpels voorkomen (1).

Welke chirurgische rimpelbehandelingen zijn er?

Rimpels kunnen behandeld worden door schoonheidsspecialisten, dermatologen of specialisten. Chirurgische rimpelbehandeling moet echter altijd door een specialist worden uitgevoerd.

Een klassieke chirurgische behandeling om van rimpels af te komen is een facelift. Bij deze methode maakt de arts insnijdingen in de buurt van de haarlijn. De huid wordt dan losgemaakt van het onderweefsel en strakgetrokken. Overtollige huid wordt verwijderd en daarna worden de gebieden weer dichtgenaaid.

Als alternatief is deze behandeling ook mogelijk voor de hals, in welk geval de incisies onder de kin gemaakt worden. Deze behandelmethode is zeer effectief omdat veel en diepe rimpels blijvend verwijderd kunnen worden.

Wat helpt tegen rimpels zonder chirurgie?

Als alternatief voor een facelift of halslift zijn er ook minimaal of niet-invasieve methoden om rimpels te behandelen.

Tot deze behandelmethoden behoren alle methoden waarbij geen incisies nodig zijn en die geen verdoving of opname in een ziekenhuis vereisen. Dat zijn bijvoorbeeld injecties met Botox of hyaluronzuur, laser- of ultrasone behandelingen of rimpelbehandeling met je eigen vet.

Om je het verschil te laten zien tussen chirurgische en minimaal invasieve of niet-invasieve behandelingen, hebben we hieronder de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

soort behandeling voordelen nadelen
chirurgisch doeltreffend en langdurig resultaat onomkeerbaar, er worden incisies gemaakt, algehele anesthesie en behandeling in een ziekenhuis noodzakelijk, pijn, risico van onnatuurlijke resultaten met een stijve gelaatsuitdrukking, mogelijke complicaties tijdens de operatie of daarna, duur
minimaal of niet-invasief weinig pijn, kan snel gedaan worden, geen anesthesie of klinische behandeling nodig, het resultaat is niet blijvend thet resultaat is niet blijvend, moet regelmatig herhaald worden

Een facelift is blijvend en kan niet teruggedraaid worden, daarom moet je absoluut zeker zijn van deze rimpelbehandeling. Bij minimaal invasieve of niet-invasieve behandelingen is het resultaat niet blijvend, wat voor sommige mensen een nadeel kan zijn, maar het heeft het voordeel dat je de behandeling eerst kunt uitproberen.

Als je tevreden bent over het resultaat, kan de rimpelbehandeling met regelmatige tussenpozen herhaald worden. Naast deze methoden zijn er ook crèmes of serums die tegen rimpels kunnen helpen. We gaan hieronder meer in detail in op deze behandelmethode.

Hoe duur is een rimpelbehandeling?

Afhankelijk van of je kiest voor een anti-verouderingscrème, rimpelinjecties of zelfs een chirurgische methode, kun je verschillende kosten verwachten. Behandelingen door een specialist zijn meestal duurder dan die door een schoonheidsspecialist. We hebben de afzonderlijke prijsklassen voor je samengevat.

Behandeling Prijsklasse
Anti-verouderingscrème of serum 10 tot 120 euro
Injecties met Botox of hyaluronzuur 200 tot 1.000 euro
Ultrageluidsbehandeling 100 tot 2.500 euro
Laserbehandeling 1.500 tot 4.000 euro
Facelifting 2.500 tot 9.000 euro

Vergeleken met de andere methoden zijn crèmes erg goedkoop. Facelifts zijn bijzonder duur omdat het een ingreep is met langdurige resultaten.

Welke rimpelbehandeling blijft het langst zitten?

Omdat facelifts of halsliften ingrepen zijn met langdurige resultaten, duren deze rimpelbehandelingen het langst.

Een behandeling met Botox of hyaluronzuur injecties duurt meestal maar een paar maanden.

De stoffen Botox of hyaluronzuur worden in het lichaam afgebroken, daarom blijven ze maar enige tijd werkzaam. Voor een langdurig resultaat moet de behandeling ongeveer om de zes maanden herhaald worden.

Bij de behandeling met crèmes zijn de resultaten vaak pas na lange tijd zichtbaar. Daarom is langdurig gebruik noodzakelijk.

Welke crèmes helpen tegen rimpels?

Er zijn veel antiverouderingscrèmes op de markt die een wondermiddel tegen rimpels zouden zijn. Bij de keuze van een rimpelcrème moet je letten op de ingrediënten.

Hyaluronzuur kan de huid hydrateren (2). Retinol, daarentegen, kan werkzaam zijn als antioxidant tegen vrije radicalen (3, 4). Q10 is ook een antioxidant die vrije radicalen bestrijdt en kan helpen bij voortijdige veroudering (5).

Hoewel goede huidverzorging de huidbarrière kan versterken en het uiterlijk van de huid kan verbeteren, moet je met antiverouderingscrèmes geen onmiddellijke verandering verwachten, zoals je dat met andere methoden zou kunnen doen (6).

Faltenbehandlung

Populaire ingrediënten in antiverouderingscrèmes zijn hyaluronzuur, retinol of Q10. (Image source: Park Street / unsplash)

Als het op werkzaamheid aankomt, zijn niet alleen de ingrediënten van belang, maar ook hun concentratie. Het is echter vaak moeilijk te achterhalen hoe hoog de concentratie in de producten is, want de fabrikanten zijn niet verplicht dit te vermelden.

Als consument kun je je echter oriënteren op de volgorde van de ingrediënten. De stoffen die het eerst vermeld worden hebben de hoogste concentratie.

Welke huismiddeltjes helpen tegen rimpels?

Van sommige natuurlijke middelen wordt ook gezegd dat ze helpen tegen rimpels of ze op zijn minst helpen voorkomen. Zo kan aloë vera celbeschadiging helpen voorkomen en helpen bij de regeneratie van de huid.

Je kunt aloë vera uitwendig gebruiken of het innemen in de vorm van drankjes of supplementen. Een studie toont aan dat het dagelijks innemen van aloë vera het uiterlijk van de huid kan verbeteren in termen van rimpels en huidelasticiteit (7).

Verder wordt gezegd dat gember helpt tegen rimpels door de vele antioxidanten die het bevat en wortels door bèta caroteen, dat in het lichaam in vitamine A wordt omgezet. Omdat beide stoffen gebruikt worden voor uitwendige toepassing in crèmes, kan het goed zijn dat ze ook een positief effect hebben bij inname.

Rimpelbehandeling: De 7 meest effectieve methoden tegen rimpels

In dit gedeelte willen we je kennis laten maken met de zeven meest effectieve methoden tegen rimpels. Er zijn rimpelbehandelingen die je door een specialist kunt laten doen en methoden die je zelf kunt doen om rimpels te bestrijden.

Behandeling met Botox

Botox is een neurotoxine dat onder de huid wordt geïnjecteerd. Botox zorgt ervoor dat de spieren in de getroffen gebieden verlamd raken. Spieren die voorheen de hele tijd gespannen waren, worden dan slap.

Hiermee kunnen zelfs heel diepe en hardnekkige rimpels rond de ogen, mond of neus worden gladgestreken. Gelaatsuitdrukkingen zoals fronsen zijn echter vaak niet meer mogelijk door de verlamming.

Behandeling met Botox is niet alleen erg duur, maar kan ook gevaarlijk zijn als het zenuwgif in te grote hoeveelheden of op de verkeerde plaatsen wordt ingespoten.

Daarom moet je deze behandeling nooit onderschatten. Niettemin is Botox een van de meest effectieve methoden tegen rimpels. In tegenstelling tot een facelift is Botox van korte duur, omdat de stof door het lichaam zelf wordt afgebroken. Je bent dus niet gebonden aan het resultaat als het je niet bevalt.

Behandeling met hyaluronzuur

Rimpels kunnen ontstaan door een laag watergehalte in de huid. Behalve onvoldoende hydratatie kunnen omgevingsfactoren, zoals UV-stralen of droge lucht, het verlies van vocht in de huid verergeren.

Hyaluronzuur kan een hydraterend effect hebben dat het verouderingsproces van de huid kan vertragen. Bij behandeling met hyaluronzuur kan de diepte van rimpels verminderen en kan de huid steviger worden (2).

Tijdens de behandeling met hyaluronzuur worden de rimpels ermee geïnjecteerd. Hyaluronzuur dient als vulmateriaal. Net als Botox wordt hyaluronzuur na ongeveer zes maanden afgebroken.

Maar als deze rimpelbehandeling regelmatig met bepaalde tussenpozen herhaald wordt, kan de afbraak van hyaluronzuur in het lichaam vertragen. Op deze manier kan onder bepaalde omstandigheden een langdurig resultaat bereikt worden.

Behandeling met hyaluron crèmes

Wie geen hyaluronzuur wil laten inspuiten, kan ook een crème met het actieve bestanddeel gebruiken. Het bijzondere van hyaluronzuur is dat de moleculen 10.000 keer hun volume in water kunnen binden (8).

Crèmes met hyaluronzuur zijn zeer vochtinbrengend en kunnen rimpels behandelen. (Image source: 123rf / warrengoldswain)

Daarom kunnen hyaluron crèmes bijzonder hydraterend zijn en rimpels tegengaan die ontstaan door een tekort aan vocht.

Behandeling met ultrageluid

Een andere behandelmethode tegen rimpels is met ultrageluid. Ultrageluidsgolven dringen diep in de huid. Deze ultrageluidsgolven kunnen via warmte de celregeneratie en de bloedcirculatie stimuleren.

Dit kan helpen om de verslapte huid van gezicht of hals te liften en strakker te maken, waardoor rimpels beter zichtbaar worden (9).

Een behandeling duurt meestal tussen 60 en 90 minuten. In tegenstelling tot sommige andere methoden doet de ultrasone behandeling geen pijn en laat geen roodheid of verwonding achter. Deze methode kan zowel preventief gebruikt worden als om bestaande rimpels te behandelen.

Behandeling met laser

Rimpelbehandeling met laser kan uitgevoerd worden door schoonheidsspecialisten, dermatologen of specialisten. Er worden korte lichtpulsen gebruikt om de bovenste laag van de huid te verwijderen.

Op deze manier kunnen onregelmatigheden op de huid, zoals kleine rimpels, verwijderd worden. Zichtbare schade door blootstelling aan de zon kan op deze manier ook verminderd worden (10).

Hoewel deze behandelmethode op onderdelen onaangenaam kan zijn, doet ze meestal geen pijn. Bovendien is, afhankelijk van de soort methode, lichte zwelling of roodheid mogelijk, maar die moet na een paar dagen verdwijnen.

Behandeling met retinol

Retinol is een vorm van vitamine A en wordt gebruikt als antiverouderingsingrediënt in crèmes of serums. Als antioxidant kan retinol helpen vrije radicalen te bestrijden die voortijdige veroudering kunnen veroorzaken. Retinol kan ook de collageenproductie stimuleren voor een betere en gladdere huid (3, 4).

Retinol kan in de huidverzorgingsroutine geïntegreerd worden in de vorm van een serum, bijvoorbeeld. Dan moet je het gebruiken na de reiniging en vóór de gezichtscrème. Omdat deze vorm van vitamine A een irriterend effect op de huid kan hebben, is het aan te bevelen een retinol serum alleen ’s avonds te gebruiken en de volgende dag zeker een zonnebrandcrème aan te brengen.

Behandeling met huismiddeltjes

Zoals al eerder gezegd, kunnen bijvoorbeeld ook aloë vera, gember of wortels helpen bij de behandeling van rimpels. Je kunt aloë vera innemen in de vorm van capsules of een drankje, of je kunt een masker maken van de gel van de plant.

Snijd hiervoor een blad open en verwijder de binnenkant. Je kunt deze gel 15 tot 20 minuten op je huid laten zitten en dan afwassen met lauw water.

Aloë vera gel wordt vaak gebruikt om rimpels te behandelen. Veel crèmes zijn ook verrijkt met aloë vera. (Image source: pixabay / casellesingold)

Je kunt ook een masker maken van wortels. Het beste is om de wortelen te koken, zodat ze zacht zijn en gepureerd kunnen worden. Je kunt deze pasta verrijken met honing en het ongeveer een half uur laten inwerken voor je het afspoelt met lauw water. Als alternatief kun je wortels gewoon eten of ze als sap drinken.

Je kunt gember drinken als thee of het samen met honing eten als pasta op een lepel. Voor uitwendig gebruik kun je gemberolie gebruiken. Je moet echter voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. Als je huid geïrriteerd aanvoelt, is het beter om het er meteen af te wassen. Dit geldt voor alle huismiddeltjes.

Conclusie

Er zijn veel manieren om rimpels te behandelen. Ten eerste kun je rimpelcrèmes en serums gebruiken. Deze bevatten ingrediënten als hyaluronzuur, retinol en Q10 die kunnen helpen bij rimpels. Je moet echter niet onmiddellijk resultaat verwachten.

Je kunt een direct verschil zien met Botox of hyaluronzuur injecties. Deze behandelingen moeten echter niet onderschat worden, want Botox, bijvoorbeeld, is een neurotoxine dat de spieren in het gezicht verlamt.

Het voordeel van minimaal invasieve of niet-invasieve behandelingen boven chirurgische behandelingen is echter dat het effect niet blijvend is. Zo kun je de rimpelbehandeling eerst uitproberen en zien of je tevreden bent over het resultaat.

Afbeelding bron: Luckybusiness / 123rf

Referenties (10)

1. Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879. PMID: 27749441.
Bron

2. Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):253-8. doi: 10.4161/derm.21923. PMID: 23467280; PMCID: PMC3583886.
Bron

3. Kafi R, Kwak HS, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Arch Dermatol. 2007 May;143(5):606-12. doi: 10.1001/archderm.143.5.606. PMID: 17515510.
Bron

4. Masaki H. Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects. J Dermatol Sci. 2010 May;58(2):85-90. doi: 10.1016/j.jdermsci.2010.03.003. Epub 2010 Mar 17. PMID: 20399614.
Bron

5. Knott A, Achterberg V, Smuda C, Mielke H, Sperling G, Dunckelmann K, Vogelsang A, Krüger A, Schwengler H, Behtash M, Kristof S, Diekmann H, Eisenberg T, Berroth A, Hildebrand J, Siegner R, Winnefeld M, Teuber F, Fey S, Möbius J, Retzer D, Burkhardt T, Lüttke J, Blatt T. Topical treatment with coenzyme Q10-containing formulas improves skin's Q10 level and provides antioxidative effects. Biofactors. 2015 Nov-Dec;41(6):383-90. doi: 10.1002/biof.1239. Epub 2015 Dec 9. PMID: 26648450; PMCID: PMC4737275.
Bron

6. Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):308-19. doi: 10.4161/derm.22804. PMID: 23467476; PMCID: PMC3583892.
Bron

7. Cho S, Lee S, Lee MJ, Lee DH, Won CH, Kim SM, Chung JH. Dietary Aloe Vera Supplementation Improves Facial Wrinkles and Elasticity and It Increases the Type I Procollagen Gene Expression in Human Skin in vivo. Ann Dermatol. 2009 Feb;21(1):6-11. doi: 10.5021/ad.2009.21.1.6. Epub 2009 Feb 28. PMID: 20548848; PMCID: PMC2883372.
Bron

8. Pinto-Fraga J, López-de la Rosa A, Blázquez Arauzo F, Urbano Rodríguez R, González-García MJ. Efficacy and Safety of 0.2% Hyaluronic Acid in the Management of Dry Eye Disease. Eye Contact Lens. 2017 Jan;43(1):57-63. doi: 10.1097/ICL.0000000000000236. PMID: 26783978.
Bron

9. Fabi SG. Noninvasive skin tightening: focus on new ultrasound techniques. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Feb 5;8:47-52. doi: 10.2147/CCID.S69118. PMID: 25709486; PMCID: PMC4327394.
Bron

10. Alexiades-Armenakas MR, Dover JS, Arndt KA. The spectrum of laser skin resurfacing: nonablative, fractional, and ablative laser resurfacing. J Am Acad Dermatol. 2008 May;58(5):719-37; quiz 738-40. doi: 10.1016/j.jaad.2008.01.003. PMID: 18423256.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361. doi: 10.1097/DSS.0000000000000879. PMID: 27749441.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):253-8. doi: 10.4161/derm.21923. PMID: 23467280; PMCID: PMC3583886.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kafi R, Kwak HS, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Arch Dermatol. 2007 May;143(5):606-12. doi: 10.1001/archderm.143.5.606. PMID: 17515510.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Masaki H. Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects. J Dermatol Sci. 2010 May;58(2):85-90. doi: 10.1016/j.jdermsci.2010.03.003. Epub 2010 Mar 17. PMID: 20399614.
Ga naar bron
Fachzeitschrift
Knott A, Achterberg V, Smuda C, Mielke H, Sperling G, Dunckelmann K, Vogelsang A, Krüger A, Schwengler H, Behtash M, Kristof S, Diekmann H, Eisenberg T, Berroth A, Hildebrand J, Siegner R, Winnefeld M, Teuber F, Fey S, Möbius J, Retzer D, Burkhardt T, Lüttke J, Blatt T. Topical treatment with coenzyme Q10-containing formulas improves skin's Q10 level and provides antioxidative effects. Biofactors. 2015 Nov-Dec;41(6):383-90. doi: 10.1002/biof.1239. Epub 2015 Dec 9. PMID: 26648450; PMCID: PMC4737275.
Ga naar bron
Fachzeitschrift
Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):308-19. doi: 10.4161/derm.22804. PMID: 23467476; PMCID: PMC3583892.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Cho S, Lee S, Lee MJ, Lee DH, Won CH, Kim SM, Chung JH. Dietary Aloe Vera Supplementation Improves Facial Wrinkles and Elasticity and It Increases the Type I Procollagen Gene Expression in Human Skin in vivo. Ann Dermatol. 2009 Feb;21(1):6-11. doi: 10.5021/ad.2009.21.1.6. Epub 2009 Feb 28. PMID: 20548848; PMCID: PMC2883372.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Pinto-Fraga J, López-de la Rosa A, Blázquez Arauzo F, Urbano Rodríguez R, González-García MJ. Efficacy and Safety of 0.2% Hyaluronic Acid in the Management of Dry Eye Disease. Eye Contact Lens. 2017 Jan;43(1):57-63. doi: 10.1097/ICL.0000000000000236. PMID: 26783978.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Fabi SG. Noninvasive skin tightening: focus on new ultrasound techniques. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Feb 5;8:47-52. doi: 10.2147/CCID.S69118. PMID: 25709486; PMCID: PMC4327394.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alexiades-Armenakas MR, Dover JS, Arndt KA. The spectrum of laser skin resurfacing: nonablative, fractional, and ablative laser resurfacing. J Am Acad Dermatol. 2008 May;58(5):719-37; quiz 738-40. doi: 10.1016/j.jaad.2008.01.003. PMID: 18423256.
Ga naar bron
Recensies