
Welkom bij onze grote Rhodiola Rosea test 2023. Hier stellen we alle rozenwortels die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Rhodiola Rosea voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke informatie waarvan je op de hoogte moet zijn als je Rhodiola Rosea wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Rhodiola Rosea is een prachtige bloeiende plant die gevonden wordt in de koelere streken van Europa, Azië en Noord-Amerika. Hij wordt vrij hoog en heeft geel/groene bloemblaadjes en vele stengels die uit een enkele wortel groeien.
- Rosenwurz, de Duitse naam van Rhodiola Rosea, wordt gebruikt tegen angst, depressie en slapeloosheid. Het toepassingsgebied van Rhodiola Rosea is echter veel breder en omvat vele stress-gerelateerde ziekten, zoals acne, migraine en maagpijn.
- Rhodiola Rosea is een adaptogeen, een natuurlijke stof die de weerstand van het lichaam tegen stress op een niet-specifieke manier verhoogt. Aan de ene kant geeft de plant meer energie en aan de andere kant verhoogt het de stressbestendigheid.
Rhodiola Rosea: Onze selectie
Shopgids Rhodiola Rosea: Alles wat je moet weten
Waarvoor wordt Rhodiola Rosea gebruikt?
Deze geneeskrachtige plant wordt vaak gebruikt om milde stresssymptomen te verlichten, zoals uitputting en gevoelens van zwakte. Vele studies hebben aangetoond dat Rhodiola Rosea een positief effect kan hebben op prestaties en ook op bepaalde ziekten zoals depressie en burn-out.
Er worden tegenwoordig nog verschillende studies uitgevoerd om deze traditionele geneeskrachtige plant te onderzoeken. In Rusland en Scandinavië wordt de plant al eeuwenlang voor medicinale doeleinden gebruikt, en in de Tibetaanse en Chinese geneeskunde nog langer.
Het wordt ook vaak gebruikt om de symptomen van epilepsie, angststoornissen, erectiestoornissen en ADHD te verlichten. Je zou ook rozenwortel kunnen proberen als je wilt afvallen, of als je aan bodybuilding doet en spieren wilt opbouwen.
Hoe werkt Rhodiola Rosea?
Bovendien zijn ook cardioprotectieve, antioxiderende, antidepressieve en angstverminderende effecten aangetoond. Het werkingsmechanisme is zowel een invloed op monoamines, opioïde peptiden en neurotransmitters, als een verminderde afgifte van stresshormonen.
Het antidepressieve effect van rozenwortel hangt af van de combinatie van de rozenwortel-typische werkzame stoffen rosavins, rosiridin en salidroside. Deze werkzame stoffen zijn heel belangrijk en remmen de afbraak van serotonine en andere boodschapperstoffen in de hersenen (bv. dopamine).
Dit voorkomt dat het serotonine- en dopaminegehalte te sterk daalt, wat zou leiden tot een laag humeur, lusteloosheid en zelfs depressie. Zo kun je weer in een goede stemming komen zonder medicijnen zoals antidepressiva.
Je moet echter altijd in gedachten houden dat Rhodiola Rosea een kruidengeneesmiddel is en als je niet 100% tevreden bent over de werking ervan en je nog steeds klachten hebt, moet je het niet onderschatten en je arts raadplegen.
Hoe en hoelang moet ik Rhodiola Rosea innemen?
Rosavin in % | Dosering |
---|---|
1 % | Van 400 mg tot 1000 mg per dag |
2 % | Van 200 mg tot 500 mg per dag |
3 % | Van 150 mg tot 400 mg per dag |
5 % | Van ongeveer 100 mg tot 300 mg per dag |
Deze hoeveelheden hebben betrekking op inname over een langere periode. Het is aan te bevelen rozenwortel gedurende enkele maanden in te nemen. inderdaad, Professor Dr Alexander Panossian van het Zweeds Kruideninstituut in Vallberga raadde aan:
“Twee capsules SHR-5 extract 200 mg per dag gedurende een periode van een tot drie maanden, gevolgd door een wash-out periode van twee weken”
Als het nodig is, kan de dosering natuurlijk verhoogd worden. Bijvoorbeeld als je merkt dat je na enkele maanden geen positieve effecten meer krijgt, of als je overgewicht hebt. En wat gebeurt er als je Rhodiola Rosea maar één keer inneemt? Rosea wortel kan ook vrij snel werken: Professor Dr. Wilfried Dimpfel zegt:
“Eenmaal innemen van dit rhodiola rosea extract heeft een positief effect op de emotionele capaciteit, omdat ontspannende hersenactiviteiten gestimuleerd worden en stressvolle onderdrukt worden”
Hoeveel kost Rhodiola Rosea?
Biologische rozenwortel is natuurlijk duur. Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn de doseringsvorm, de hoeveelheid in de verpakking en de dosering. Natuurlijk, als je Rhodiola Rosea wilt uitproberen, is het zinvoller een kleinere verpakking te bestellen, het effect te bekijken en dan pas te beslissen of je meer wilt kopen.
We hebben echter ontdekt dat de meest populaire vormen van rozenwortelextract capsules en poeder zijn. In de tabel hieronder zie je wat de prijsklassen zijn voor de enige producten.
Product | Prijs |
---|---|
Rozenwortel in capsules | ca. 10-90 € |
Rozenwortelpoeder | ca. 12-35 € |
Wat zijn de alternatieven voor Rhodiola Rosea?
Ashwagandha
Ashwagandha is ook bekend als slaapbes, winterkers of Indiase ginseng en is ook een wortel. Net als rozenwortel is het een van de zogenaamde adaptogenen, vanwege zijn stressverlagende en balancerende eigenschappen.
Deze geneeskrachtige plant wordt vooral in de Ayurvedische kruidenleer gebruikt bij slaapstoornissen en stress, bij spijsverteringsklachten en als afrodisiacum. Het heeft ook een regenererende werking op het weefsel, vooral op de spieren.
Ginseng
Ginseng, vooral Amerikaanse ginseng, is al heel bekend om zijn positieve effect op de hart- en nierfunctie, omdat het werkt tegen vrije radicalen. Wat misschien niet iedereen weet is het effect van ginseng op psychische problemen zoals angst.
Aan deze wortel worden veel positieve eigenschappen toegeschreven: hij kan een versterking van de afweer van het lichaam bereiken, maar ook weerstand bieden tegen vermoeidheid en moeheid. Het wordt gebruikt om de potentie te verhogen en ook om de geheugenfunctie te ondersteunen.
Besluit: Welke soorten Rhodiola Rosea zijn er en welke is geschikt voor jou?
Als je rozenwortel wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen
- Rozenwortel in capsules
- Poeder van rozenwortel
Hoewel er veel verschillende bereidingen zijn, zoals druppels, thee, tablet of tinctuur, zijn de twee meest voorkomende vormen capsules en poeder. Dit onderscheid, kan klinken als een louter onderscheid van doseringsvorm.
Maar is het echt zo eenvoudig? Kiezen tussen de twee verschillende vormen heeft zijn voor- en nadelen. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.
Wat zijn de voordelen en nadelen van Rhodiola Rosea in capsules?
Rosea wortel in capsules is gebruikelijker. Als je het in deze vorm koopt, moet je dan elke dag 1 tot 2 capsules innemen, meestal bij de maaltijd. De capsules bevatten meestal tussen 200 en 800 mg rozenwortelextract.
Soms is het zinvol en brengt het meer voordelen als je de capsules combineert met de rozenwortelthee, maar dit hangt af van de aard van je symptomen. In elk geval moet je ze regelmatig innemen, want de eerste vooruitgang laat zich pas na een tijdje zien.
Wat onderscheidt Rhodiola Rosea als poeder en wat zijn de voordelen en nadelen?
Je kunt rozenwortel ook in poeder vinden. Zonder capsule omhulsel is het product natuurlijker, maar het is altijd nuttig om na te gaan of het product biologisch en zuiver is. Het is gemakkelijk!
Je moet gewoon naar de ingrediënten kijken: als er “100% zuivere Rhodiola Rosea” op de verpakking staat, dan is dat een teken dat je een product van hoge kwaliteit gekocht hebt. Omdat het product in poedervorm is, zou het ook goed zijn als het zakje hersluitbaar was.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Hieronder laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijkheden. De criteria die je kunt gebruiken om Rhodiola Rosea te vergelijken zijn o.a.
- Oorsprong
- Toevoegingen
- Verwerking
- Rosavin en salidroside gehalte
In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.
Herkomst
Het is belangrijk dat je Rhodiola Rosea van een gecertificeerde teelt afkomstig is. Dit is niet altijd het geval voor de verscheidenheid aan producten die op de markt zijn. Daarom moet je hier veel aandacht aan besteden.
Weinig plantaardige werkzame stoffen in de wereld zijn erin geslaagd aan de criteria van de EMA te voldoen, namelijk de Chinese split-grain (Schisandra chinensis), de taiga wortel (Eleutherococcus senticosus), de ginseng wortel (Panax ginseng) en de rozenwortel (Rhodiola rosea). Rozenwortel wordt nu ook gekweekt in Noord-Europa en Azië, maar hij is zeldzaam en daarom erg duur.
Als je Rhodiola rosea koopt, is het altijd belangrijk op te merken dat je product biologisch is en dat er biologische controles worden uitgevoerd.
Toevoegingen
Zoals bij alle in te nemen producten is het van essentieel belang dat je Rhodiola Rosea geen chemicaliën of kunstmatige toevoegingen bevat. Hiertoe behoren smaakversterkers, chemische toevoegingen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, suikers en smaakstoffen.
Bovendien kan de fabrikant proberen de smaak van het preparaat te veranderen met smaakstoffen of suikers en andere additieven. Soms worden derivaten gebruikt om het product goedkoper te maken.
Daarom moet je altijd de ingrediënten zorgvuldig controleren voor je Rhodiola Rosea koopt. Let er ook altijd op dat de rozenwortel geen genetisch gemodificeerde stoffen of zware metalen bevat.
Het is beter om een biologisch product te kopen! Als je allergisch bent voor zuivel of soja, of als je veganist bent, moet je er ook op letten dat de capsules vrij zijn van deze stoffen.
Verwerking
Waar veel fabrikanten misschien niet specifiek over zijn, is hoe ze hun producten verwerken. Je moet aandacht besteden aan de verwerking van je rozenwortel, zodat je Rhodiola Rosea nog de belangrijke actieve bestanddelen bevat.
Rozenwortel is een prachtige bloeiende plant die gevonden wordt in de koelere streken van Europa, Azië en Noord-Amerika. Hij wordt vrij hoog en heeft geel/groene bloemblaadjes en vele stengels die uit een enkele wortel groeien.
Er zijn vele manieren waarop de geneeskrachtige plant gebruikt kan worden en ze wordt op verschillende manieren verwerkt. In de landen van herkomst wordt hij gewaardeerd als groente- of theeplant: zijn delicaat naar roos geurende knol met bewaarwortels wordt daarvoor gebruikt.
Voor de capsules worden extracten gebruikt die minstens 0,8 tot 1 procent salidroside en tot 3 procent rosavin bevatten. Ze worden voor dit doel gekweekt en tot poeder verwerkt voor de verschillende bereidingen.
Gehalte aan rosavine en salidroside
De aangeboden rozenwortels bevatten meestal extracten van de wortel van Rhodiola rosea. De hoeveelheden die erin zitten kunnen variëren van een paar mg in sommige gemengde preparaten tot meer dan 500 mg in een enkele capsule.
Juist door deze inconsistentie kan aan de werkzaamheid van sommige producten getwijfeld worden. Volgens de huidige kennis zijn echter twee ingrediënten nog belangrijker voor een effectieve werking van Rhodiola rosea (rozenwortel), namelijk rosavine en salidroside. De volgende tabel geeft de eigenschappen van de twee actieve ingrediënten in detail weer:
Actief ingrediënt | Gehalte in goedkope producten | Gehalte in hoogwaardige producten |
---|---|---|
Rosavin | Deze stof zit in 3% in het extract van de meeste Rhodiola producten. Je kunt echter ook goedkope producten vinden met slechts 1 % of nog minder | Zeer hoogwaardige rozenwortel, daarentegen, heeft een gehalte van 5 % rosavine. |
Salidroside | De meeste rhodiola extracten bevatten ongeveer 1 % salidroside, vaak aanzienlijk minder | Hoogwaardige rhodiola extracten, daarentegen, bevatten tot 3 % salidroside. |
Interessante feiten over Rhodiola Rosea
Hoe kun je Rhodiola Rosea het beste bereiden?
In de inheemse landen wordt Rhodiola Rosea rauw of gekookt gegeten zoals andere groenten. Het heeft echter de neiging met andere groenten gemengd te worden, omdat het licht bitter smaakt.
De stengels kunnen gekookt gegeten worden als asperges en in Noord-Amerika wordt het bijna als suerkraut bereid. In zijn inheemse streken is de rozenwortel al duizenden jaren bekend en wordt hij gebruikt voor zijn bijzondere effecten.
In Siberië is het ook bekend als “gouden wortel”. Het staat bekend als thee en zou, volgens Russische jongeren, het geheugen, de concentratie en de ontvankelijkheid verbeteren.
Om een infusie te maken, moet je de stukjes wortel heel fijn hakken en ze met een beetje water ruim vier uur koken. Om een tinctuur te maken, moet je het wortelpoeder vijf dagen bij kamertemperatuur met wodka extraheren. Medicinale extracten worden gemaakt van de speekselwortel van de plant.
Kan Rhodiola Rosea bijwerkingen hebben?
Rozenwortel is natuurlijk geen geneesmiddel, dus de mogelijke bijwerkingen zijn ook heel gering. Rozenwortel mag niet gebruikt worden bij overgevoeligheid, ernstige lever- of nierziekten, tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Als er binnen twee weken geen verbetering optreedt, moet een arts geraadpleegd worden. Kinderen onder de 18 jaar mogen geen Rhodiola Rosea innemen. Interacties met andere geneesmiddelen zijn niet gedocumenteerd. Niettemin konden de extracten van rosea de concentraties van CYP3A4 substraten verhogen.
Hoe Rhodiola Rosea kw
eken? Zou je graag Rhodiola Rosea in je tuin willen hebben? Natuurlijk kun je proberen het te kweken. We geven je enkele suggesties!
Rosea kan geplant worden in de bergen, tussen rotsen, op kliffen en op puinhellingen. Hij groeit het best in een mengsel van grind en rijpe compostgrond. De grond moet goed doorlatend zijn, liefst vrij van kalk en licht zuur. Je kunt het beste een plekje in gedeeltelijke schaduw of zon kiezen.
De planten moeten ongeveer 25 cm uit elkaar staan. Hoe moet je het verzorgen? Rhodiola rosea heeft tijdens het groeiseizoen regelmatig water en meststoffen nodig. De plant heeft betrekkelijk veel voedingsstoffen nodig. Rozenkruid heeft geen winterbescherming nodig en is echt vorstbestendig.
Foto bron: 123rf.com / 76463383