
Onze selectiecriteria
Resveratrol komt steeds vaker in het nieuws. We moeten het toegeven, het klinkt ook best verleidelijk om wijn te drinken om langer jong te blijven. De markt voor soortgelijke supplementen met antioxidante eigenschappen breidt zich elke dag uit. De hoop dat deze producten het verouderingsproces vertragen of de kans op ernstige ziektes verkleinen, trekt veel mensen aan.
Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten. Je vindt de stof terug in wijn, bessen en ander voedsel. De lijst van onderzoeken die resveratrol positieve eigenschappen toedichten is enorm. Toch bestaat er nog veel discussie over de werking van het supplement. Er zijn deskundigen die vinden dat er meer onderzoek gedaan moet worden om eerder verkregen resultaten te bevestigen. In deze shopgids vertellen we je de waarheid over resveratrol en de werking van het supplement.
Belangrijk om te weten
- Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten.
- De verbinding werd vooral populair vanwege de aanwezigheid in rode wijn en de anti-aging eigenschappen die de stof biedt.
- Bij het kopen van een resveratrolsupplement moet je op een aantal belangrijke aankoopcriteria letten, zoals je dieetwensen, de ingrediënten, de oorsprong en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.
Onze selectie: De beste resveratrol supplementen op de markt
Hieronder vind je een selectie met onze favoriete resveratrolsupplementen. Ons team van experts en deskundigen hebben de producten voor je geselecteerd, op basis van een zorgvuldige analyse van de hedendaagse markt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Shopgids: Alles wat je moet weten over resveratrol
(Bron: Racorn: 122799738/ 123rf.com)
Wat is resveratrol?
Uit vitro-onderzoek in reageerbuizen blijkt dat resveratrol helpt om vrije zuurstofradicalen die vrijkomen bij cellulaire reacties te remmen. Deze handeling gaat de oxidatiesnelheid van de lichaamscellen tegen, waardoor de effecten van vroegtijdige veroudering worden verminderd.
Er zijn echter meer klinische onderzoeken nodig om te bepalen of de in vitro-effecten zich ook vertalen in voordelen voor de mens. Voorlopig komt de meeste informatie die we over resveratrol hebben uit studies op dieren. Uit dit soort onderzoeken is het volgende potentieel van resveratrol gebleken (2):
- Cardioprotectie: Uit studies bij dieren blijkt dat resveratrol een beschermende functie kan uitoefenen op de normale hartactiviteit, waardoor schade door ontstekingen tot een minimum wordt beperkt en het herstel na een hartinfarct wordt versneld.
- Neuroprotectie: De antioxiderende effecten van resveratrol strekken zich uit tot het neuronaal weefsel. De verbinding zou beschermen tegen degeneratie van het hersenweefsel, waardoor het verschijnen van degeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer bij de proefdieren afnam.
- Ontstekingsremmend effect: Studies tonen aan dat resveratrol een ontstekingsremmende rol speelt, vooral voor maagslijmvliescellen. Hierdoor verbetert de voedselopname en neemt gastro-intestinaal ongemak af. Ook heeft dit invloed op het voorkomen van ernstige ziekten bij proefdieren.
- Antisepsis: De plantensoorten die resveratrol produceren gebruiken deze stof als antimicrobiële stof. De in vitro-studies tonen aan dat het molecuul effectief is bij het voorkomen van de groei van schimmels en ziekteverwekkende bacteriën, met een potentieel antiseptisch en antibiotica-potentieel.
- Anti-androgeen: De toename van het mannelijke hormoon bij vrouwen houdt verband met het optreden van het polycysteus ovariumsyndroom, een syndroom waarbij een vrouw geen of minder vaak een eisprong heeft. Uit onderzoek bij dieren blijkt dat resveratrol de ovariële androgeenconcentraties kan verlagen, waardoor sommige experts zich afvragen of dit molecuul een geldige behandeling voor deze aandoening zou kunnen zijn.
Op dit moment is er nog geen standaard aanbevolen dagelijkse hoeveelheid resveratrol gedefinieerd. Wel wordt geschat dat een uitgebalanceerd dieet een geschatte hoeveelheid van ongeveer 0,2 mg resveratrol per dag oplevert. De belangrijkste bron van deze antioxidant is wijn en blauwe druiven, hoewel je het ook kunt vinden in andere voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, pinda’s en cacao (3):
Voedingsmiddel | Hoeveelheid resveratrol (gemiddeld maximum) |
---|---|
Wijn (1 liter) | 14 mg |
Most (1 liter) | 14 mg |
Rozijnen (100 gram) | 0,65 mg |
Gedroogde druiven (100 gram) | 0,35 mg |
Cranberry (100 gram) | 0,6 mg |
Pinda’s (100 gram) | 0,2 mg |
Pure cacao (100 gram) | 0,2 mg |
Cranberrysap (1 liter) | 0,2 mg |
Zwarte chocolade (100 gram) | 0,04 mg |
Wat zijn de voordelen van een resveratrol supplement?
Land, jaartal | Soort onderzoek | Onderzoeksthema | Dosis | Resultaten |
---|---|---|---|---|
Italië, 2013 | Klinische proef bij 50 volwassenen (6) | Effect op oxidatieve stress bij rokers | 500 mg resveratrol per dag | Vermindering van ontstekingsmarkers
Vermindering van oxidatieve stress |
Verenigde Staten, 2011 | Klinische proef bij10 volwassenen (7) | Effect op oxidatieve stress van een dieet dat rijk is aan vetten en koolhydraten | 100 mg resveratrol en andere polyfenolen per dag | Vermindering van ontstekingsmarkers
Verhoogde synthese van nieuwe antioxidantmoleculen |
Hongarije, 2011 | Klinische proef bij 19 volwassenen (8) | Antioxiderende werking bij mensen met diabetes | Tweemaal daags 5 mg resveratrol | Vermindering van oxidatieve stress
Verhoogde insulinegevoeligheid |
Verendigde Staten, 2010 | Klinische proef bij 10 volwassenen (9) | Antioxiderende werking bij gezonde mensen | 40 mg resveratrol per dag | Vermindering van ontstekingsmarkers |
Ondanks het feit dat de beschikbare onderzoeken bij kleine groepen proefpersonen zijn uitgevoerd, is er een positief verband gevonden tussen de inname van resveratrolsupplementen enerzijds en anderzijds een vermindering van vrije radicalen en het ontstaan van degeneratieve ziekten.
Het antioxiderende en ontstekingsremmende effect is sterker bij proefpersonen die worden blootgesteld aan elementen die vrije radicalen veroorzaken, zoals tabak, bewerkte voedingsmiddelen en glucose-intolerantie. Diverse artsen en wetenschappers stellen deze bevindingen echter in vraag. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de effecten en de werkzaamheid van resveratrol.
(Bron: Molekuul: 88370772/ 123rf.com)
Hoe moet je resveratrol supplementen innemen?
- Dosis? Voor de meeste mensen wordt het consumeren van 450 mg resveratrol per dag als veilig beschouwd. Toedieningen van 1000 mg en meer hebben een grotere kans op langdurige bijwerkingen (18). Studies tonen aan dat lage doses (10-50 mg) goede resultaten opleveren zonder ernstige bijwerkingen te veroorzaken (13).
- Wanneer? Het wordt aanbevolen om voldoende tijd tussen de inname van het supplement en lichaamsbeweging te houden. Het antioxidantmolecuul zou de voordelen van sportieve activiteiten teniet doen. Dat geldt voornamelijk voor oefeningen voor de spiergroei en verbetering van aërobe capaciteit (19).
- Tijdstip? Resveratrol kan invloed hebben op de ijzeropname van het lichaam. Om deze reden moeten mensen die vatbaar zijn voor bloedarmoede het supplement ten minste 3 uur na de hoofdmaaltijden innemen (18).
De resultaten van resveratrolsuppletie verschijnen in de meeste onderzoeken na een maand gebruik. Het kan echter nodig zijn om het supplement gedurende een periode van bijvoorbeeld 3 maanden of langer te gebruiken voordat andere effecten zichtbaar worden, zoals gunstige veranderingen in het uiterlijk van de huid.
(Bron: Karandaev: 104363970/ 123rf.com)
Is resveratrol veilig?
- Anticonvulsiva
- Antipsychotica
- Bepaalde antibiotica
- Pijnstillers
- Antihypertensief
- Iedere andere stof die voor de synthese afhankelijk is van de lever
Resveratrol heeft ook een gunstig effect op de bloedspiegel en kan de bloedstolling beïnvloeden. Om deze reden wordt het afgeraden om een resveratrolsupplement samen met anticoagulantia of plaatjesremmers zonder medisch toezicht in te nemen. Chronisch zieken, minderjarigen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten ten alle tijde een deskundige raadplegen voordat ze beginnen met de inname van een resveratrolsupplement.
Het consumeren van grote hoeveelheden resveratrol kan bijwerkingen veroorzaken. Helaas is hier nog weinig over bekend. Het ernstigste bekende effect is een verlaging van het aantal bloedcellen als gevolg van resveratrolsuppletie met 450 mg resveratrol, driemaal daags gedurende 6 maanden (20). Andere bekende bijwerkingen zijn onder andere (18):
- Koorts
- Buikpijn
- Misselijkheid
- Winderigheid
- Verhoogde bilirubinespiegels
- Veranderingen in de stoelgang
- Verminderde nierfunctie
- Verminderd hormonaal evenwicht
(Bron: Rawpixel: 115671182/ 123rf.com)
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Om zoveel mogelijk uit een resveratrolsupplement te halen is het belangrijk om een goed supplement te kopen. Maar wat is bepalend of iets een goed supplement is? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste criteria die gelden bij de aankoop van een resveratrolsupplement:
- Voedingswensen
- Biologische beschikbaarheid
- Aanvullende ingrediënten
- Biologische landbouw
- Bewaring
- Prijs-kwaliteitverhouding
Voedingswensen
Dankzij de plantaardige oorsprong van resveratrol is het gemakkelijk om supplementen te vinden die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Let extra goed op als je een supplement in capsulevorm koopt, aangezien het omhulsel meestal dierlijke ingrediënten zoals gelatine bevat. Als je coeliakie hebt of overgevoelig bent voor andere allergenen, raden we ten alle tijde aan om zorgvuldig de ingrediëntenlijst door te nemen voordat je het resveratrolsupplement koopt.
Biologische beschikbaarheid
We raden aan om voor een supplement te kiezen dat de resveratrol in de meest biologisch beschikbare vorm bevat: trans-resveratrol. Dit is één van de isomeren van resveratrol en bepaalt voor het overgrote deel de biologische activiteit van resveratrol. Trans-resveratrol bevordert de opname van het product en zorgt ervoor dat een grotere hoeveelheid van de stof de bloedcirculatie bereikt met als resultaat de antioxiderende effecten van resveratrol (26).
Aanvullende ingrediënten
Resveratrol is tevens verkrijgbaar in combinatie met andere stoffen, zoals vitamines of plantenextracten. Afhankelijk van je doel om het supplement te gebruiken, kun je baat hebben bij te de toevoeging van andere ingrediënten. Hieronder vind je een lijst met de populairste ingrediënten waar resveratrol op dit moment veelal mee gecombineerd wordt:
- Collageen: De resveratrolsupplementen die zijn verrijkt met collageen zijn voornamelijk geschikt voor mensen die hun huidtextuur willen verbeteren.
- Melatonine: Deze combinatie wordt gebruikt door mensen die hun normale intellectuele functie willen behouden (27).
- Kurkuma: Deze 2 supplementen gecombineerd, bieden samen meer antioxidanten dan beide stoffen afzonderlijk (28).
- OPC: Supplementen op basis van druivenextract bevatten vaak OPC en resveratrol. In combinatie zou het antioxiderende vermogen van de stoffen worden vermenigvuldigd (29).
Biologische landbouw
Als je een resveratrolsupplement koopt is het ook belangrijk om naar de oorsprong van het product te kijken. Als je bewust bezig bent met het milieu, kies dan een product dat afkomstig is uit de biologische landbouw. Een alternatief is om voor een resveratrolsupplement te kiezen dat in een laboratorium is gesynthetiseerd uit Saccharomyces cerevisiae, een gistsoort die minder middelen nodig heeft voor de verbouwing van de stof.
Bewaring
De antioxidante eigenschappen van resveratrol nemen na de vervaldatum geleidelijk af. Je kunt de houdbaarheid van het product verlengen door de verpakking op een koele en droge plaats te bewaren, uit de buurt van zonlicht en andere invloeden van buitenaf. Als je voor een supplement in vloeibare vorm kiest, is het extra belangrijk om de verpakking na elk gebruik goed te sluiten.
(Bron: Guzhva: 76082943/ 123rf.com)
Prijs-kwaliteitverhouding
De hedendaagse populariteit hebben tot een stijging van de prijs van resveratrolsupplementen geleid. Afhankelijk van de ingrediënten en het prestige van het productielaboratorium zullen de kosten van de producten tussen de 16 en 50 euro liggen, met een gemiddelde van 30 euro voor een verpakking van 60 capsules.
Samenvatting
Resveratrol komt steeds vaker in het nieuws. We moeten het toegeven, het klinkt ook best verleidelijk om wijn te drinken om langer jong te blijven. Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten. Je vindt de stof terug in wijn, bessen en ander voedsel. Om zoveel mogelijk uit een resveratrolsupplement te halen is het belangrijk om een goed supplement te kopen. In deze shopgids laten we je zien wat de beste supplementen zijn, én hoe je bepaalt of een supplement bij je past.
Dankzij de plantaardige oorsprong van resveratrol is het gemakkelijk om supplementen te vinden die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Resveratrol is tevens verkrijgbaar in combinatie met andere stoffen, zoals vitamines of plantenextracten. Om met zekerheid te zeggen dat resveratrol het geheim achter een langer leven is, zijn er nog te weinig studies uitgevoerd op mensen. In deze shopgids laten we je echter de effecten zien die wél al bekend zijn.
Vond je onze shopgids over resveratrol interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel dit artikel met je vrienden en familie op social media.
(Bron van de header afbeelding: Deeaf: 118572521/ 123rf.com)
Referenties (29)
1.
Gao Y, Tollefsbol T. Combinational Proanthocyanidins and Resveratrol Synergistically Inhibit Human Breast Cancer Cells and Impact Epigenetic–Mediating Machinery. Int J Mol Sci [Internet]. 2018 Jul 27 [cited 2019 Nov 5];19(8):2204.
Bron
2.
Pavan A, Silva G, Jornada D, Chiba D, Fernandes G, Man Chin C, et al. Unraveling the Anticancer Effect of Curcumin and Resveratrol. Nutrients [Internet]. 2016 Nov 10 [cited 2019 Nov 5];8(11):628.
Bron
3.
Shen D, Tian X, Sang W, Song R. Effect of Melatonin and Resveratrol against Memory Impairment and Hippocampal Damage in a Rat Model of Vascular Dementia. Neuroimmunomodulation [Internet]. 2017 [cited 2019 Nov 5];23(5–6):318–31.
Bron
4.
Borriello A, Bencivenga D, Caldarelli I, Tramontano A, Borgia A, Zappia V, et al. Resveratrol: From basic studies to bedside. Cancer Treat Res. 2014;159:167–84.
Bron
5.
A. Badria F, editor. Resveratrol - Adding Life to Years, Not Adding Years to Life [Internet]. Resveratrol - Adding Life to Years, Not Adding Years to Life. IntechOpen; 2019 [cited 2019 Nov 5].
Bron
6.
Bhullar KS, Hubbard BP. Lifespan and healthspan extension by resveratrol [Internet]. Vol. 1852, Biochimica et Biophysica Acta - Molecular Basis of Disease. 2015 [cited 2019 Nov 5]. p. 1209–18.
Bron
7.
Buford TW, Anton SD. Resveratrol as a supplement to exercise training: friend or foe? J Physiol [Internet]. 2014 Feb 1 [cited 2019 Nov 5];592(3):551–2.
Bron
8.
Resveratrol—the hype continues - Harvard Health Blog - Harvard Health Publishing [Internet]. [cited 2019 Nov 5].
Bron
9.
Ko J-H, Sethi G, Um J-Y, Shanmugam MK, Arfuso F, Kumar AP, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci [Internet]. 2017 Dec 1 [cited 2019 Nov 5];18(12):2589.
Bron
10.
Heebøll S, Kreuzfeldt M, Hamilton-Dutoit S, Kjær Poulsen M, Stødkilde-Jørgensen H, Møller HJ, et al. Placebo-controlled, randomised clinical trial: High-dose resveratrol treatment for non-alcoholic fatty liver disease. Scand J Gastroenterol [Internet]. 2016 [cited 2019 Nov 5];51(4):456–63.
Bron
11.
Gliemann L, Schmidt JF, Olesen J, Biensø RS, Peronard SL, Grandjean SU, et al. Resveratrol blunts the positive effects of exercise training on cardiovascular health in aged men. J Physiol. 2013 Oct;591(20):5047–59
Bron
12.
Resveratrol Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database [Internet]. 2002 [cited 2019 Nov 4].
Bron
13.
Seidman M. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol - Head Neck Surg [Internet]. 2003 Nov [cited 2019 Nov 4];129(5):463–70.
Bron
14.
Crandall JP, Oram V, Trandafirescu G, Reid M, Kishore P, Hawkins M, et al. Pilot study of resveratrol in older adults with impaired glucose tolerance. Journals Gerontol - Ser A Biol Sci Med Sci [Internet]. 2012 [cited 2019 Nov 4];67(12):1307–12.
Bron
15.
Kennedy DO, Wightman EL, Reay JL, Lietz G, Okello EJ, Wilde A, et al. Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. Am J Clin Nutr [Internet]. 2010 Jun 1 [cited 2019 Nov 3];91(6):1590–7.
Bron
16.
Timmers S, Konings E, Bilet L, Houtkooper RH, van de Weijer T, Goossens GH, et al. Calorie Restriction-like Effects of 30 Days of Resveratrol Supplementation on Energy Metabolism and Metabolic Profile in Obese Humans. Cell Metab [Internet]. 2011 Nov 2 [cited 2019 Nov 4];14(5):612–22.
Bron
17.
Magyar K, Halmosi R, Palfi A, Feher G, Czopf L, Fulop A, et al. Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Clin Hemorheol Microcirc [Internet]. 2012 [cited 2019 Nov 3];50(3):179–87.
Bron
18.
Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, Battimiello V, Fardella N, Ilardi G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: A single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol [Internet]. 2011 Apr 1 [cited 2019 Nov 3];12(2):133–41.
Bron
19.
Ndiaye M, Philippe C, Mukhtar H, Ahmad N. The grape antioxidant resveratrol for skin disorders: Promise, prospects, and challenges. Arch Biochem Biophys [Internet]. 2011 Apr 15 [cited 2019 Nov 3];508(2):164–70.
Bron
20.
Lephart ED. Resveratrol, 4′ Acetoxy Resveratrol, R-equol, Racemic Equol or S-equol as Cosmeceuticals to Improve Dermal Health. Int J Mol Sci [Internet]. 2017 Jun 3 [cited 2019 Nov 3];18(6):1193.
Bron
21.
Ghanim H, Sia CL, Abuaysheh S, Korzeniewski K, Patnaik P, Marumganti A, et al. An antiinflammatory and reactive oxygen species suppressive effects of an extract of Polygonum cuspidatum containing resveratrol. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2010 Sep [cited 2019 Nov 3];95(9):E1-8.
Bron
22.
Brasnyó P, Molnár GA, Mohás M, Markó L, Laczy B, Cseh J, et al. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. Br J Nutr [Internet]. 2011 Aug 14;106(3):383–9.
Bron
23.
Ghanim H, Sia CL, Korzeniewski K, Lohano T, Abuaysheh S, Marumganti A, et al. A Resveratrol and Polyphenol Preparation Suppresses Oxidative and Inflammatory Stress Response to a High-Fat, High-Carbohydrate Meal. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2011 May [cited 2019 Nov 3];96(5):1409–14.
Bron
24.
Bo S, Ciccone G, Castiglione A, Gambino R, De Michieli F, Villois P, et al. Anti-Inflammatory and Antioxidant Effects of Resveratrol in Healthy Smokers A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial. Curr Med Chem [Internet]. 2013 Mar 1 [cited 2019 Nov 3];20(10):1323–31.
Bron
25.
Zhu X, Wu C, Qiu S, Yuan X, Li L. Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Nutr Metab (Lond) [Internet]. 2017 Dec 22 [cited 2019 Nov 3];14(1):60.
Bron
26.
Diuréticos y agentes enmascarantes | World Anti-Doping Agency [Internet]. [cited 2019 Nov 3].
Bron
27.
Dybkowska E, Sadowska A, Świderski F, Rakowska R, Wysocka K. The occurrence of resveratrol in foodstuffs and its potential for supporting cancer prevention and treatment. A review. Rocz Panstw Zakl Hig [Internet]. 2018;69(1):5–14.
Bron
28.
Salehi B, Mishra A, Nigam M, Sener B, Kilic M, Sharifi-Rad M, et al. Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits. Biomedicines [Internet]. 2018 Sep 9 [cited 2019 Nov 3];6(3):91.
Bron
29.
Frémont L. Biological effects of resveratrol. Life Sci [Internet]. 2000 Jan 14 [cited 2019 Nov 3];66(8):663–73.
Bron