fruit rijk aan resveratrol
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

35Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Resveratrol komt steeds vaker in het nieuws. We moeten het toegeven, het klinkt ook best verleidelijk om wijn te drinken om langer jong te blijven. De markt voor soortgelijke supplementen met antioxidante eigenschappen breidt zich elke dag uit. De hoop dat deze producten het verouderingsproces vertragen of de kans op ernstige ziektes verkleinen, trekt veel mensen aan.

Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten. Je vindt de stof terug in wijn, bessen en ander voedsel. De lijst van onderzoeken die resveratrol positieve eigenschappen toedichten is enorm. Toch bestaat er nog veel discussie over de werking van het supplement. Er zijn deskundigen die vinden dat er meer onderzoek gedaan moet worden om eerder verkregen resultaten te bevestigen. In deze shopgids vertellen we je de waarheid over resveratrol en de werking van het supplement.

Belangrijk om te weten

 • Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten.
 • De verbinding werd vooral populair vanwege de aanwezigheid in rode wijn en de anti-aging eigenschappen die de stof biedt.
 • Bij het kopen van een resveratrolsupplement moet je op een aantal belangrijke aankoopcriteria letten, zoals je dieetwensen, de ingrediënten, de oorsprong en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Onze selectie: De beste resveratrol supplementen op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete resveratrolsupplementen. Ons team van experts en deskundigen hebben de producten voor je geselecteerd, op basis van een zorgvuldige analyse van de hedendaagse markt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Eerdere Aanbevelingen

Het beste resveratrol supplement van de Japanse duizendknoopplant

No products found.

Voor degenen die op zoek zijn naar het beste resveratrolsupplement op de markt, staat het supplement van Time Health bovenaan de lijst. Het natuurlijke product biedt geconcentreerd trans-resveratrol van de natuurlijke Japanse duizendknoopwortel in combinatie met het extract van druivenschillen.

Dit resulteert in een formule met een hoge biologische beschikbaarheid. Het product is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Het resveratrol supplement met de beste biologische beschikbaarheid

No products found.

Het resveratrolsupplement van VITAFAIR met 500 mg resveratrol van de Japanse duizendknoopplant, is verrijkt met natuurlijk extract van zwarte peper, voor een optimale biologische beschikbaarheid. VITAFAIR staat voor het gebruik van grondstoffen van de hoogste kwaliteit voor de beste opname van het lichaam.

Het product wordt in Duitsland onder de strengste veiligheidsnormen gefabriceerd. Het bevat geen magnesiumzouten die de biologische beschikbaarheid zouden verminderen.

Het beste resveratrol supplement voor een snellere opname

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Met de 4 flessen resveratroltabletten van Pureclinica heb je voldoende voorraad in huis voor 12 maanden. Een tablet met 1000 mg resveratrol-extract biedt een effectieve dosis van de krachtige antioxidant.

Het product is aangevuld met het extract van zwarte peper voor een betere opname. De hoge dosis en de handige voorraad maken dit een van onze favoriete producten.

Het beste resveratrol supplement als alternatief voor een glas wijn

Rode wijn bevat een hoge concentratie resveratrol vanwege het fermentatieproces. Als je echter niet van plan bent om elke dag een glas wijn te drinken, biedt het resveratrolsupplement van Garden of Life een goed alternatief.

De verpakking bevat net zoveel trans-resveratrol als 200 flessen rode wijn. Het product bevat rauwe, biologische antioxidanten, probiotica en enzymen. Garden of Life vitamines, mineralen en proteine poeders zijn raw, onbewerkt en zonder toevoegingen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over resveratrol

Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten. De stof komt onder andere voor in druiven, wijn en pinda’s. De resveratrol-hype heeft veel mensen ertoe gebracht te geloven dat het drinken van één glas wijn per dag goed is voor de gezondheid. Echter, de consumptie van alcohol levert andere gezondheidsproblemen op. Resveratrolsupplementen bieden de oplossing: ze bevatten een hogere dosis van de antioxidant dan een glas rode wijn en vermijden tegelijkertijd de inname van de calorieën en andere schadelijke stoffen uit alcohol. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over resveratrol.

rode bessen op een bord

Resveratrolsupplementen worden als middelen tegen verouderingsprocessen gebruikt.
(Bron: Racorn: 122799738/ 123rf.com)

Wat is resveratrol?

Zoals eerder gezegd, is resveratrol een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten. Resveratrol is een polyfenol: een anti-oxidant in planten. Het heeft met name een beschermende functie voor bladeren en fruit en vecht tegen aanvallen door schimmels en bacteriën. Bovendien heeft deze stof ontstekingsremmende eigenschappen (1).

Uit vitro-onderzoek in reageerbuizen blijkt dat resveratrol helpt om vrije zuurstofradicalen die vrijkomen bij cellulaire reacties te remmen. Deze handeling gaat de oxidatiesnelheid van de lichaamscellen tegen, waardoor de effecten van vroegtijdige veroudering worden verminderd.

Er zijn echter meer klinische onderzoeken nodig om te bepalen of de in vitro-effecten zich ook vertalen in voordelen voor de mens. Voorlopig komt de meeste informatie die we over resveratrol hebben uit studies op dieren. Uit dit soort onderzoeken is het volgende potentieel van resveratrol gebleken (2):

 • Cardioprotectie: Uit studies bij dieren blijkt dat resveratrol een beschermende functie kan uitoefenen op de normale hartactiviteit, waardoor schade door ontstekingen tot een minimum wordt beperkt en het herstel na een hartinfarct wordt versneld.
 • Neuroprotectie: De antioxiderende effecten van resveratrol strekken zich uit tot het neuronaal weefsel. De verbinding zou beschermen tegen degeneratie van het hersenweefsel, waardoor het verschijnen van degeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer bij de proefdieren afnam.
 • Ontstekingsremmend effect: Studies tonen aan dat resveratrol een ontstekingsremmende rol speelt, vooral voor maagslijmvliescellen. Hierdoor verbetert de voedselopname en neemt gastro-intestinaal ongemak af. Ook heeft dit invloed op het voorkomen van ernstige ziekten bij proefdieren.
 • Antisepsis: De plantensoorten die resveratrol produceren gebruiken deze stof als antimicrobiële stof. De in vitro-studies tonen aan dat het molecuul effectief is bij het voorkomen van de groei van schimmels en ziekteverwekkende bacteriën, met een potentieel antiseptisch en antibiotica-potentieel.
 • Anti-androgeen: De toename van het mannelijke hormoon bij vrouwen houdt verband met het optreden van het polycysteus ovariumsyndroom, een syndroom waarbij een vrouw geen of minder vaak een eisprong heeft. Uit onderzoek bij dieren blijkt dat resveratrol de ovariële androgeenconcentraties kan verlagen, waardoor sommige experts zich afvragen of dit molecuul een geldige behandeling voor deze aandoening zou kunnen zijn.

Op dit moment is er nog geen standaard aanbevolen dagelijkse hoeveelheid resveratrol gedefinieerd. Wel wordt geschat dat een uitgebalanceerd dieet een geschatte hoeveelheid van ongeveer 0,2 mg resveratrol per dag oplevert. De belangrijkste bron van deze antioxidant is wijn en blauwe druiven, hoewel je het ook kunt vinden in andere voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, pinda’s en cacao (3):

Voedingsmiddel Hoeveelheid resveratrol (gemiddeld maximum)
Wijn (1 liter) 14 mg
Most (1 liter) 14 mg
Rozijnen (100 gram) 0,65 mg
Gedroogde druiven (100 gram) 0,35 mg
Cranberry (100 gram) 0,6 mg
Pinda’s (100 gram) 0,2 mg
Pure cacao (100 gram) 0,2 mg
Cranberrysap (1 liter) 0,2 mg
Zwarte chocolade (100 gram) 0,04 mg

Wat zijn de voordelen van een resveratrol supplement?

In vitro-onderzoeken tonen aan dat resveratrol helpt om vrije radicalen te neutraliseren (1). De beschikbare informatie over de effecten van dit supplement op het menselijk lichaam is echter schaarser en tegenstrijdiger. In de volgende tabel geven we een samenvatting van de meest recente gegevens over het potentiële effect van resveratrolsupplementen:

Land, jaartal Soort onderzoek Onderzoeksthema Dosis Resultaten
Italië, 2013 Klinische proef bij 50 volwassenen (6) Effect op oxidatieve stress bij rokers 500 mg resveratrol per dag Vermindering van ontstekingsmarkers

Vermindering van oxidatieve stress

Verenigde Staten, 2011 Klinische proef bij10 volwassenen (7) Effect op oxidatieve stress van een dieet dat rijk is aan vetten en koolhydraten 100 mg resveratrol en andere polyfenolen per dag Vermindering van ontstekingsmarkers

Verhoogde synthese van nieuwe antioxidantmoleculen

Hongarije, 2011 Klinische proef bij 19 volwassenen (8) Antioxiderende werking bij mensen met diabetes Tweemaal daags 5 mg resveratrol Vermindering van oxidatieve stress

Verhoogde insulinegevoeligheid

Verendigde Staten, 2010 Klinische proef bij 10 volwassenen (9) Antioxiderende werking bij gezonde mensen 40 mg resveratrol per dag Vermindering van ontstekingsmarkers

Ondanks het feit dat de beschikbare onderzoeken bij kleine groepen proefpersonen zijn uitgevoerd, is er een positief verband gevonden tussen de inname van resveratrolsupplementen enerzijds en anderzijds een vermindering van vrije radicalen en het ontstaan van degeneratieve ziekten.

Het antioxiderende en ontstekingsremmende effect is sterker bij proefpersonen die worden blootgesteld aan elementen die vrije radicalen veroorzaken, zoals tabak, bewerkte voedingsmiddelen en glucose-intolerantie. Diverse artsen en wetenschappers stellen deze bevindingen echter in vraag. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de effecten en de werkzaamheid van resveratrol.

moleculaire representatie van resveratrol

Resveratrol is een natuurlijke antioxidant en ontstekingsremmer.
(Bron: Molekuul: 88370772/ 123rf.com)

Hoe moet je resveratrol supplementen innemen?

Een van de grootste uitdagingen bij het gebruik van een resveratrolsupplement zit in de moeilijkheid om de juiste dosis te kiezen. Bij gebrek aan een standaard aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze antioxidant, kan dit in eerste instantie misschien lastig zijn. Om je te helpen zoveel mogelijk uit een resveratrolsupplement te halen, vind je hieronder een samenvatting van de belangrijkste informatie die over de inname van de supplementen bekend is:

 • Dosis? Voor de meeste mensen wordt het consumeren van 450 mg resveratrol per dag als veilig beschouwd. Toedieningen van 1000 mg en meer hebben een grotere kans op langdurige bijwerkingen (18). Studies tonen aan dat lage doses (10-50 mg) goede resultaten opleveren zonder ernstige bijwerkingen te veroorzaken (13).
 • Wanneer? Het wordt aanbevolen om voldoende tijd tussen de inname van het supplement en lichaamsbeweging te houden. Het antioxidantmolecuul zou de voordelen van sportieve activiteiten teniet doen. Dat geldt voornamelijk voor oefeningen voor de spiergroei en verbetering van aërobe capaciteit (19).
 • Tijdstip? Resveratrol kan invloed hebben op de ijzeropname van het lichaam. Om deze reden moeten mensen die vatbaar zijn voor bloedarmoede het supplement ten minste 3 uur na de hoofdmaaltijden innemen (18).

De resultaten van resveratrolsuppletie verschijnen in de meeste onderzoeken na een maand gebruik. Het kan echter nodig zijn om het supplement gedurende een periode van bijvoorbeeld 3 maanden of langer te gebruiken voordat andere effecten zichtbaar worden, zoals gunstige veranderingen in het uiterlijk van de huid.

paarse en groene druiven

Veel onderzoeken dichten resveratrol een indrukwekkende kracht toe.
(Bron: Karandaev: 104363970/ 123rf.com)

Is resveratrol veilig?

Als je een resveratrolsupplement gebruikt, moet je rekening houden met een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Als je het supplement oraal inneemt, wordt het door de darm opgenomen en door de lever gemetaboliseerd tot het enzymsysteem cytochroom P450. De meeste van deze enzymen zijn belangrijk voor de afbraak van potentiële schadelijk stoffen en verschillende lichaamsvreemde stoffen. Het is dit werkingsmechanisme dat voornamelijk verantwoordelijk is voor de mogelijke interactie met andere geneesmiddelen (18):

 • Anticonvulsiva
 • Antipsychotica
 • Bepaalde antibiotica
 • Pijnstillers
 • Antihypertensief
 • Iedere andere stof die voor de synthese afhankelijk is van de lever

Resveratrol heeft ook een gunstig effect op de bloedspiegel en kan de bloedstolling beïnvloeden. Om deze reden wordt het afgeraden om een resveratrolsupplement samen met anticoagulantia of plaatjesremmers zonder medisch toezicht in te nemen. Chronisch zieken, minderjarigen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten ten alle tijde een deskundige raadplegen voordat ze beginnen met de inname van een resveratrolsupplement.

Het consumeren van grote hoeveelheden resveratrol kan bijwerkingen veroorzaken. Helaas is hier nog weinig over bekend. Het ernstigste bekende effect is een verlaging van het aantal bloedcellen als gevolg van resveratrolsuppletie met 450 mg resveratrol, driemaal daags gedurende 6 maanden (20). Andere bekende bijwerkingen zijn onder andere (18):

 • Koorts
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Winderigheid
 • Verhoogde bilirubinespiegels
 • Veranderingen in de stoelgang
 • Verminderde nierfunctie
 • Verminderd hormonaal evenwicht

Vrolijk paar dat diner op de laag heeft

Blauwe druiven, rode wijn en pinda’s zijn voorbeelden van resveratrolbronnen. 
(Bron: Rawpixel: 115671182/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om zoveel mogelijk uit een resveratrolsupplement te halen is het belangrijk om een goed supplement te kopen. Maar wat is bepalend of iets een goed supplement is? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste criteria die gelden bij de aankoop van een resveratrolsupplement:

Voedingswensen

Dankzij de plantaardige oorsprong van resveratrol is het gemakkelijk om supplementen te vinden die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Let extra goed op als je een supplement in capsulevorm koopt, aangezien het omhulsel meestal dierlijke ingrediënten zoals gelatine bevat. Als je coeliakie hebt of overgevoelig bent voor andere allergenen, raden we ten alle tijde aan om zorgvuldig de ingrediëntenlijst door te nemen voordat je het resveratrolsupplement koopt.

bramen in een kom

Resveratrol beschermt tegen vrije radicalen en helpt het verouderingsproces uit te stellen en fijne rimpels te verminderen. (Bron: 5second: 88936157/ 123rf.com)

Biologische beschikbaarheid

We raden aan om voor een supplement te kiezen dat de resveratrol in de meest biologisch beschikbare vorm bevat: trans-resveratrol. Dit is één van de isomeren van resveratrol en bepaalt voor het overgrote deel de biologische activiteit van resveratrol. Trans-resveratrol bevordert de opname van het product en zorgt ervoor dat een grotere hoeveelheid van de stof de bloedcirculatie bereikt met als resultaat de antioxiderende effecten van resveratrol (26).

Aanvullende ingrediënten

Resveratrol is tevens verkrijgbaar in combinatie met andere stoffen, zoals vitamines of plantenextracten. Afhankelijk van je doel om het supplement te gebruiken, kun je baat hebben bij te de toevoeging van andere ingrediënten. Hieronder vind je een lijst met de populairste ingrediënten waar resveratrol op dit moment veelal mee gecombineerd wordt:

 • Collageen: De resveratrolsupplementen die zijn verrijkt met collageen zijn voornamelijk geschikt voor mensen die hun huidtextuur willen verbeteren.
 • Melatonine: Deze combinatie wordt gebruikt door mensen die hun normale intellectuele functie willen behouden (27).
 • Kurkuma: Deze 2 supplementen gecombineerd, bieden samen meer antioxidanten dan beide stoffen afzonderlijk (28).
 • OPC: Supplementen op basis van druivenextract bevatten vaak OPC en resveratrol. In combinatie zou het antioxiderende vermogen van de stoffen worden vermenigvuldigd (29).

Biologische landbouw

Als je een resveratrolsupplement koopt is het ook belangrijk om naar de oorsprong van het product te kijken. Als je bewust bezig bent met het milieu, kies dan een product dat afkomstig is uit de biologische landbouw. Een alternatief is om voor een resveratrolsupplement te kiezen dat in een laboratorium is gesynthetiseerd uit Saccharomyces cerevisiae, een gistsoort die minder middelen nodig heeft voor de verbouwing van de stof.

Druivenschillen zijn rijk aan resveratrol, terwijl druivenpitten een grote hoeveelheid Oligomere Proantho Cyanidines (OPC) bevatten.

Bewaring

De antioxidante eigenschappen van resveratrol nemen na de vervaldatum geleidelijk af. Je kunt de houdbaarheid van het product verlengen door de verpakking op een koele en droge plaats te bewaren, uit de buurt van zonlicht en andere invloeden van buitenaf. Als je voor een supplement in vloeibare vorm kiest, is het extra belangrijk om de verpakking na elk gebruik goed te sluiten.

Vrouw kijkt in de spiegel na gebruik resveratrol

Resveratrol kan de huid op een aantal belangrijke manieren helpen. 
(Bron: Guzhva: 76082943/ 123rf.com)

Prijs-kwaliteitverhouding

De hedendaagse populariteit hebben tot een stijging van de prijs van resveratrolsupplementen geleid. Afhankelijk van de ingrediënten en het prestige van het productielaboratorium zullen de kosten van de producten tussen de 16 en 50 euro liggen, met een gemiddelde van 30 euro voor een verpakking van 60 capsules.

Samenvatting

Resveratrol komt steeds vaker in het nieuws. We moeten het toegeven, het klinkt ook best verleidelijk om wijn te drinken om langer jong te blijven. Resveratrol is een voedingsmiddel en antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten. Je vindt de stof terug in wijn, bessen en ander voedsel. Om zoveel mogelijk uit een resveratrolsupplement te halen is het belangrijk om een goed supplement te kopen. In deze shopgids laten we je zien wat de beste supplementen zijn, én hoe je bepaalt of een supplement bij je past.

Dankzij de plantaardige oorsprong van resveratrol is het gemakkelijk om supplementen te vinden die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Resveratrol is tevens verkrijgbaar in combinatie met andere stoffen, zoals vitamines of plantenextracten. Om met zekerheid te zeggen dat resveratrol het geheim achter een langer leven is, zijn er nog te weinig studies uitgevoerd op mensen. In deze shopgids laten we je echter de effecten zien die wél al bekend zijn.

Vond je onze shopgids over resveratrol interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel dit artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Deeaf: 118572521/ 123rf.com)

Referenties (29)

1. Gao Y, Tollefsbol T. Combinational Proanthocyanidins and Resveratrol Synergistically Inhibit Human Breast Cancer Cells and Impact Epigenetic–Mediating Machinery. Int J Mol Sci [Internet]. 2018 Jul 27 [cited 2019 Nov 5];19(8):2204.
Bron

2. Pavan A, Silva G, Jornada D, Chiba D, Fernandes G, Man Chin C, et al. Unraveling the Anticancer Effect of Curcumin and Resveratrol. Nutrients [Internet]. 2016 Nov 10 [cited 2019 Nov 5];8(11):628.
Bron

3. Shen D, Tian X, Sang W, Song R. Effect of Melatonin and Resveratrol against Memory Impairment and Hippocampal Damage in a Rat Model of Vascular Dementia. Neuroimmunomodulation [Internet]. 2017 [cited 2019 Nov 5];23(5–6):318–31.
Bron

4. Borriello A, Bencivenga D, Caldarelli I, Tramontano A, Borgia A, Zappia V, et al. Resveratrol: From basic studies to bedside. Cancer Treat Res. 2014;159:167–84.
Bron

5. A. Badria F, editor. Resveratrol - Adding Life to Years, Not Adding Years to Life [Internet]. Resveratrol - Adding Life to Years, Not Adding Years to Life. IntechOpen; 2019 [cited 2019 Nov 5].
Bron

6. Bhullar KS, Hubbard BP. Lifespan and healthspan extension by resveratrol [Internet]. Vol. 1852, Biochimica et Biophysica Acta - Molecular Basis of Disease. 2015 [cited 2019 Nov 5]. p. 1209–18.
Bron

7. Buford TW, Anton SD. Resveratrol as a supplement to exercise training: friend or foe? J Physiol [Internet]. 2014 Feb 1 [cited 2019 Nov 5];592(3):551–2.
Bron

8. Resveratrol—the hype continues - Harvard Health Blog - Harvard Health Publishing [Internet]. [cited 2019 Nov 5].
Bron

9. Ko J-H, Sethi G, Um J-Y, Shanmugam MK, Arfuso F, Kumar AP, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci [Internet]. 2017 Dec 1 [cited 2019 Nov 5];18(12):2589.
Bron

10. Heebøll S, Kreuzfeldt M, Hamilton-Dutoit S, Kjær Poulsen M, Stødkilde-Jørgensen H, Møller HJ, et al. Placebo-controlled, randomised clinical trial: High-dose resveratrol treatment for non-alcoholic fatty liver disease. Scand J Gastroenterol [Internet]. 2016 [cited 2019 Nov 5];51(4):456–63.
Bron

11. Gliemann L, Schmidt JF, Olesen J, Biensø RS, Peronard SL, Grandjean SU, et al. Resveratrol blunts the positive effects of exercise training on cardiovascular health in aged men. J Physiol. 2013 Oct;591(20):5047–59
Bron

12. Resveratrol Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database [Internet]. 2002 [cited 2019 Nov 4].
Bron

13. Seidman M. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol - Head Neck Surg [Internet]. 2003 Nov [cited 2019 Nov 4];129(5):463–70.
Bron

14. Crandall JP, Oram V, Trandafirescu G, Reid M, Kishore P, Hawkins M, et al. Pilot study of resveratrol in older adults with impaired glucose tolerance. Journals Gerontol - Ser A Biol Sci Med Sci [Internet]. 2012 [cited 2019 Nov 4];67(12):1307–12.
Bron

15. Kennedy DO, Wightman EL, Reay JL, Lietz G, Okello EJ, Wilde A, et al. Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. Am J Clin Nutr [Internet]. 2010 Jun 1 [cited 2019 Nov 3];91(6):1590–7.
Bron

16. Timmers S, Konings E, Bilet L, Houtkooper RH, van de Weijer T, Goossens GH, et al. Calorie Restriction-like Effects of 30 Days of Resveratrol Supplementation on Energy Metabolism and Metabolic Profile in Obese Humans. Cell Metab [Internet]. 2011 Nov 2 [cited 2019 Nov 4];14(5):612–22.
Bron

17. Magyar K, Halmosi R, Palfi A, Feher G, Czopf L, Fulop A, et al. Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Clin Hemorheol Microcirc [Internet]. 2012 [cited 2019 Nov 3];50(3):179–87.
Bron

18. Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, Battimiello V, Fardella N, Ilardi G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: A single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol [Internet]. 2011 Apr 1 [cited 2019 Nov 3];12(2):133–41.
Bron

19. Ndiaye M, Philippe C, Mukhtar H, Ahmad N. The grape antioxidant resveratrol for skin disorders: Promise, prospects, and challenges. Arch Biochem Biophys [Internet]. 2011 Apr 15 [cited 2019 Nov 3];508(2):164–70.
Bron

20. Lephart ED. Resveratrol, 4′ Acetoxy Resveratrol, R-equol, Racemic Equol or S-equol as Cosmeceuticals to Improve Dermal Health. Int J Mol Sci [Internet]. 2017 Jun 3 [cited 2019 Nov 3];18(6):1193.
Bron

21. Ghanim H, Sia CL, Abuaysheh S, Korzeniewski K, Patnaik P, Marumganti A, et al. An antiinflammatory and reactive oxygen species suppressive effects of an extract of Polygonum cuspidatum containing resveratrol. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2010 Sep [cited 2019 Nov 3];95(9):E1-8.
Bron

22. Brasnyó P, Molnár GA, Mohás M, Markó L, Laczy B, Cseh J, et al. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. Br J Nutr [Internet]. 2011 Aug 14;106(3):383–9.
Bron

23. Ghanim H, Sia CL, Korzeniewski K, Lohano T, Abuaysheh S, Marumganti A, et al. A Resveratrol and Polyphenol Preparation Suppresses Oxidative and Inflammatory Stress Response to a High-Fat, High-Carbohydrate Meal. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2011 May [cited 2019 Nov 3];96(5):1409–14.
Bron

24. Bo S, Ciccone G, Castiglione A, Gambino R, De Michieli F, Villois P, et al. Anti-Inflammatory and Antioxidant Effects of Resveratrol in Healthy Smokers A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial. Curr Med Chem [Internet]. 2013 Mar 1 [cited 2019 Nov 3];20(10):1323–31.
Bron

25. Zhu X, Wu C, Qiu S, Yuan X, Li L. Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Nutr Metab (Lond) [Internet]. 2017 Dec 22 [cited 2019 Nov 3];14(1):60.
Bron

26. Diuréticos y agentes enmascarantes | World Anti-Doping Agency [Internet]. [cited 2019 Nov 3].
Bron

27. Dybkowska E, Sadowska A, Świderski F, Rakowska R, Wysocka K. The occurrence of resveratrol in foodstuffs and its potential for supporting cancer prevention and treatment. A review. Rocz Panstw Zakl Hig [Internet]. 2018;69(1):5–14.
Bron

28. Salehi B, Mishra A, Nigam M, Sener B, Kilic M, Sharifi-Rad M, et al. Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits. Biomedicines [Internet]. 2018 Sep 9 [cited 2019 Nov 3];6(3):91.
Bron

29. Frémont L. Biological effects of resveratrol. Life Sci [Internet]. 2000 Jan 14 [cited 2019 Nov 3];66(8):663–73.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Artículo científicoWetenschappelijk artikel
Gao Y, Tollefsbol T. Combinational Proanthocyanidins and Resveratrol Synergistically Inhibit Human Breast Cancer Cells and Impact Epigenetic–Mediating Machinery. Int J Mol Sci [Internet]. 2018 Jul 27 [cited 2019 Nov 5];19(8):2204.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Pavan A, Silva G, Jornada D, Chiba D, Fernandes G, Man Chin C, et al. Unraveling the Anticancer Effect of Curcumin and Resveratrol. Nutrients [Internet]. 2016 Nov 10 [cited 2019 Nov 5];8(11):628.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Shen D, Tian X, Sang W, Song R. Effect of Melatonin and Resveratrol against Memory Impairment and Hippocampal Damage in a Rat Model of Vascular Dementia. Neuroimmunomodulation [Internet]. 2017 [cited 2019 Nov 5];23(5–6):318–31.
Ga naar bron
Informatief artikel
Borriello A, Bencivenga D, Caldarelli I, Tramontano A, Borgia A, Zappia V, et al. Resveratrol: From basic studies to bedside. Cancer Treat Res. 2014;159:167–84.
Ga naar bron
Tekstboek
A. Badria F, editor. Resveratrol - Adding Life to Years, Not Adding Years to Life [Internet]. Resveratrol - Adding Life to Years, Not Adding Years to Life. IntechOpen; 2019 [cited 2019 Nov 5].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bhullar KS, Hubbard BP. Lifespan and healthspan extension by resveratrol [Internet]. Vol. 1852, Biochimica et Biophysica Acta - Molecular Basis of Disease. 2015 [cited 2019 Nov 5]. p. 1209–18.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Buford TW, Anton SD. Resveratrol as a supplement to exercise training: friend or foe? J Physiol [Internet]. 2014 Feb 1 [cited 2019 Nov 5];592(3):551–2.
Ga naar bron
Academisch artikel
Resveratrol—the hype continues - Harvard Health Blog - Harvard Health Publishing [Internet]. [cited 2019 Nov 5].
Ga naar bron
Informatief artikel
Ko J-H, Sethi G, Um J-Y, Shanmugam MK, Arfuso F, Kumar AP, et al. The Role of Resveratrol in Cancer Therapy. Int J Mol Sci [Internet]. 2017 Dec 1 [cited 2019 Nov 5];18(12):2589.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Heebøll S, Kreuzfeldt M, Hamilton-Dutoit S, Kjær Poulsen M, Stødkilde-Jørgensen H, Møller HJ, et al. Placebo-controlled, randomised clinical trial: High-dose resveratrol treatment for non-alcoholic fatty liver disease. Scand J Gastroenterol [Internet]. 2016 [cited 2019 Nov 5];51(4):456–63.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Gliemann L, Schmidt JF, Olesen J, Biensø RS, Peronard SL, Grandjean SU, et al. Resveratrol blunts the positive effects of exercise training on cardiovascular health in aged men. J Physiol. 2013 Oct;591(20):5047–59
Ga naar bron
Officiële website
Resveratrol Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database [Internet]. 2002 [cited 2019 Nov 4].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Seidman M. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol - Head Neck Surg [Internet]. 2003 Nov [cited 2019 Nov 4];129(5):463–70.
Ga naar bron
Ensayo clínico (humanos)
Crandall JP, Oram V, Trandafirescu G, Reid M, Kishore P, Hawkins M, et al. Pilot study of resveratrol in older adults with impaired glucose tolerance. Journals Gerontol - Ser A Biol Sci Med Sci [Internet]. 2012 [cited 2019 Nov 4];67(12):1307–12.
Ga naar bron
Ensayo clínico (humanos)
Kennedy DO, Wightman EL, Reay JL, Lietz G, Okello EJ, Wilde A, et al. Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. Am J Clin Nutr [Internet]. 2010 Jun 1 [cited 2019 Nov 3];91(6):1590–7.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Timmers S, Konings E, Bilet L, Houtkooper RH, van de Weijer T, Goossens GH, et al. Calorie Restriction-like Effects of 30 Days of Resveratrol Supplementation on Energy Metabolism and Metabolic Profile in Obese Humans. Cell Metab [Internet]. 2011 Nov 2 [cited 2019 Nov 4];14(5):612–22.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Magyar K, Halmosi R, Palfi A, Feher G, Czopf L, Fulop A, et al. Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Clin Hemorheol Microcirc [Internet]. 2012 [cited 2019 Nov 3];50(3):179–87.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Fabbrocini G, Staibano S, De Rosa G, Battimiello V, Fardella N, Ilardi G, et al. Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: A single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Am J Clin Dermatol [Internet]. 2011 Apr 1 [cited 2019 Nov 3];12(2):133–41.
Ga naar bron
Informatief artikel
Ndiaye M, Philippe C, Mukhtar H, Ahmad N. The grape antioxidant resveratrol for skin disorders: Promise, prospects, and challenges. Arch Biochem Biophys [Internet]. 2011 Apr 15 [cited 2019 Nov 3];508(2):164–70.
Ga naar bron
Informatief artikel
Lephart ED. Resveratrol, 4′ Acetoxy Resveratrol, R-equol, Racemic Equol or S-equol as Cosmeceuticals to Improve Dermal Health. Int J Mol Sci [Internet]. 2017 Jun 3 [cited 2019 Nov 3];18(6):1193.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Ghanim H, Sia CL, Abuaysheh S, Korzeniewski K, Patnaik P, Marumganti A, et al. An antiinflammatory and reactive oxygen species suppressive effects of an extract of Polygonum cuspidatum containing resveratrol. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2010 Sep [cited 2019 Nov 3];95(9):E1-8.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Brasnyó P, Molnár GA, Mohás M, Markó L, Laczy B, Cseh J, et al. Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. Br J Nutr [Internet]. 2011 Aug 14;106(3):383–9.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Ghanim H, Sia CL, Korzeniewski K, Lohano T, Abuaysheh S, Marumganti A, et al. A Resveratrol and Polyphenol Preparation Suppresses Oxidative and Inflammatory Stress Response to a High-Fat, High-Carbohydrate Meal. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2011 May [cited 2019 Nov 3];96(5):1409–14.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Bo S, Ciccone G, Castiglione A, Gambino R, De Michieli F, Villois P, et al. Anti-Inflammatory and Antioxidant Effects of Resveratrol in Healthy Smokers A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial. Curr Med Chem [Internet]. 2013 Mar 1 [cited 2019 Nov 3];20(10):1323–31.
Ga naar bron
Meta-analyse
Zhu X, Wu C, Qiu S, Yuan X, Li L. Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Nutr Metab (Lond) [Internet]. 2017 Dec 22 [cited 2019 Nov 3];14(1):60.
Ga naar bron
Officiële website
Diuréticos y agentes enmascarantes | World Anti-Doping Agency [Internet]. [cited 2019 Nov 3].
Ga naar bron
Informatief artikel
Dybkowska E, Sadowska A, Świderski F, Rakowska R, Wysocka K. The occurrence of resveratrol in foodstuffs and its potential for supporting cancer prevention and treatment. A review. Rocz Panstw Zakl Hig [Internet]. 2018;69(1):5–14.
Ga naar bron
Informatief artikel
Salehi B, Mishra A, Nigam M, Sener B, Kilic M, Sharifi-Rad M, et al. Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits. Biomedicines [Internet]. 2018 Sep 9 [cited 2019 Nov 3];6(3):91.
Ga naar bron
Informatief artikel
Frémont L. Biological effects of resveratrol. Life Sci [Internet]. 2000 Jan 14 [cited 2019 Nov 3];66(8):663–73.
Ga naar bron
Recensies