Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

31Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Als je je afweer op natuurlijke wijze wilt versterken of last hebt van fibromyalgie, hoge bloeddruk of diabetes, kan Reishi(Ganoderma lucidum) een goed voedingssupplement voor je zijn. De reishi paddenstoel, die zijn oorsprong vindt in Japan en China, wordt al verschillende millennia voor medicinale doeleinden gebruikt, o.a. om allergieën te verlichten.

Reishi kan genomen worden in de vorm van poeder of capsules. Het bovenste deel van de paddenstoel heeft immunostimulerende, antivirale, adaptogene, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. In deze gids kom je meer te weten over de voordelen van Reishi en hoe je op een verantwoorde manier een Reishi supplement kunt nemen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Reishi(Ganoderma lucidum) is een paddenstoel uit Azië. De voornaamste actieve bestanddelen zijn triterpenoïden en polysacchariden.
 • Reishi heeft antioxiderende, immunostimulerende, antivirale, ontstekingsremmende, hypocholesterolaemische en antihistamine effecten.
 • Als je een Reishi supplement van hoge kwaliteit wilt kopen, is het belangrijk aandacht te besteden aan o.a. de doseringsvorm, extra ingrediënten en allergenen.

Gids: Wat je moet weten over Reishi

Reishi is een duizend jaar oude paddenstoel die vooral om zijn therapeutische eigenschappen wordt gebruikt. Het is echter belangrijk dat je erop let het verantwoord te consumeren als je de gewenste resultaten wilt bereiken.

In dit gedeelte willen we je meer in detail informeren over de Reishi paddenstoel: Welk deel van de paddenstoel wordt gebruikt om de supplementen te maken? Wat zijn de voordelen van reishi paddenstoel en wat zijn de bijwerkingen? Wil je meer weten over Reishi, lees dan verder.

Omdat reishi poeder een nogal bittere smaak heeft, raden we aan het met een vloeistof te mengen voor je het inneemt.
(Image source: Liza5450: 57965059/ 123rf.com)

Wat is Reishi precies?

Reishi is een paddenstoel met een glanzend uiterlijk, houtachtige textuur en een roodachtige kleur. Hij is inheems in Japan, China en andere Aziatische landen. De wetenschappelijke naam is Ganoderma lucidum, en het wordt al verschillende millennia in de Oosterse geneeskunde gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals hepatitis, leukopenie (laag aantal witte bloedcellen) en ademhalingsproblemen (1, 2).

Het bovenste deel van de paddenstoel, het vruchtlichaam genoemd, wordt het meest gebruikt om Reishi voedingssupplementen te maken. Het onderste deel van de paddenstoel, het mycelium, heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Reishi supplementen worden op de markt gebracht in de vorm van poederextract en capsules. In China staat deze paddenstoel bekend als Ling Zhi (1).

Wat zijn de belangrijkste werkzame bestanddelen van Ganoderma lucidum

?
Triterpenoïden en polysachariden zijn de werkzame bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor de therapeutische werking van Reishi. Van de triterpenoïden zijn vooral de ganoderic zuren en lucidic zuren werkzaam, terwijl de belangrijkste polysacchariden de beta-glucanen zijn. In de volgende tabel hebben we de eigenschappen van deze werkzame stoffen voor je samengevat (1, 3).

Eigenschappen van Reishi in combinatie met triterpenoïden Eigenschappen van Reishi in combinatie met polysacchariden
 • Anti-allergeen
 • Hepatoprotectief
 • Ontstekingsremmend
 • Hypocholesterolaemisch
 • Anti-tumor
 • Antioxidant
 • Antihypertensief
 • Antitrombotisch
 • Antiviraal
 • Immunostimulans
 • Ontstekingsremmend
 • Anti-tumor/antikanker
 • Prebiotisch
 • Antioxidanten
 • Hypoglykemie

Welke gezondheidsvoordelen biedt Reishi?

In dit gedeelte willen we je laten zien hoe de therapeutische eigenschappen van de Reishi paddenstoel kunnen helpen de gezondheid te verbeteren en ziekten te voorkomen. Bovendien kan Reishi ook gebruikt worden als hulpmiddel bij de behandeling van verschillende ziekten. De belangrijkste voordelen van Ganoderma lucidum voor de menselijke gezondheid zijn onder meer de volgende

 • Het versterkt de immuniteit (immunostimulans): reishi polysachariden bevorderen de proliferatie van macrofagen, NK cellen (natural killer cellen) en B en T lymfocyten, naast andere immuuncellen. Dit helpt het lichaam zich te verdedigen tegen verschillende ziekteverwekkers (1, 4).
 • Het remt tumorigenese (anti-tumor/anti-kanker): zowel triterpenoïden als polysacchariden helpen tumorigenese voorkomen door de dood van gemuteerde cellen op te wekken en de groei van nieuwe bloedvaten die tumoren voeden te verhinderen (1, 3, 5).
 • Het wordt in bepaalde gevallen gebruikt als adjuvans bij de behandeling van kanker: Naast het stimuleren van de immuniteit kunnen reishi preparaten ook de migratie van kankercellen en angiogenese (nieuwe bloedvaten die een tumor voeden en laten groeien) tegengaan. Daardoor vermindert de groei en invasiviteit van een tumor (6).
 • Het is rijk aan antioxiderende verbindingen: Polysacchariden en triterpenoïden vertonen antioxidantwerking en helpen vrije radicalen te blokkeren, d.w.z. oxidatieve moleculen die ziekten (hart, stofwisseling, neurodegeneratieve ziekten, kanker) en veroudering veroorzaken (1, 7, 8).
 • Het heeft een ontstekingsremmende werking: een vermindering van ontstekingen is vooral gunstig bij ontstekingsdarmziekten (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa), jicht en artritis. Het ontstekingsremmende effect dient ook om andere ziekten te voorkomen, bv. diabetes type II en atherosclerose (9, 10).
 • Het verlicht allergiesymptomen (anti-allergisch/antihistamine): Reishi triterpenoïden helpen allergische reacties te verlichten die door histamine worden opgewekt. Het wordt ook gebruikt als hulpmiddel bij allergische astma (11, 12).
 • Het werkt als hepatoprotector: Ganoderma lucidum extract beschermt de lever tegen giftige stoffen zoals tetrachloorkoolstof en ethanol (alcohol). In de traditionele oosterse geneeskunde wordt de reishi paddenstoel gebruikt om hepatitis en cirrose te behandelen (1, 13).
 • Het is een natuurlijk prebioticum: de beta-glucanen in reishi paddenstoelen zijn prebiotica en stimuleren de groei van gunstige bacteriën die in de dikke darm voorkomen. Dankzij zijn prebiotische activiteit helpt Ganoderma lucidum de darmfunctie te reguleren en de immuniteit te verbeteren (14).
 • Het helpt de virale activiteit af te zwakken: Reishi is een natuurlijk voedingssupplement dat gebruikt wordt om de replicatie van bepaalde virussen te remmen, waaronder het herpes simplex virus (1 en 2), het hepatitis B virus en het humaan immunodeficiëntie virus (HIV). De triterpenoïden zijn verantwoordelijk voor de antivirale eigenschappen van deze schimmel (1, 15).
 • Het verlaagt het bloedcholesterol (hypocholesterolaemisch): Ganoderma lucidum extract verlaagt zowel het totale cholesterol als het “slechte” cholesterol (LDL) in het bloed. (14) (16)
 • Het helpt de bloeddruk in het normale bereik te houden (bloeddrukverlagend): Reishi’s vermogen om de bloeddruk te verlagen houdt verband met de triterpenoïden en bepaalde peptiden van deze paddenstoel (17).
 • Het voorkomt de vorming van bloedklonters (antitrombotisch): Een bloedklonter kan leiden tot een hartaanval, diepe veneuze trombose of beroerte. Reishi voorkomt dat bloedplaatjes samenklonteren en zo’n stolsel vormen (18).
 • Het verlaagt de bloedsuikerspiegel (hypoglykemisch): De polysachariden in het vruchtlichaam van de Reishi paddenstoel verlagen de bloedsuikerspiegel en kunnen gunstig zijn voor mensen met diabetes (1).

Dankzij zijn prebiotische activiteit helpt Ganoderma lucidum de darmfunctie te reguleren en het immuunsysteem te versterken. (Image source: Kuzmenkova: 93002544/ 123rf.com)

Wat zijn de soorten Reishi supplementen?

Ganoderma lucidum wordt niet als zelfstandig voedsel geconsumeerd vanwege zijn houtachtige textuur en intens bittere smaak. Sommige mensen kopen gelamineerde en gedroogde reishi om er thee van te maken, maar de actieve bestanddelen zijn niet zo geconcentreerd als in een voedingssupplement. Er zijn verschillende soorten reishi preparaten

 • Poeder: Meestal worden de triterpenoïden, polysachariden en peptiden van de paddenstoel geconcentreerd om een poederig extract te verkrijgen. In sommige producten wordt alleen de top van de Reishi paddenstoel gedroogd en tot een heel fijn poeder vermalen. Het poeder heeft een bittere smaak en moet met een vloeistof gemengd worden voor consumptie.
 • Capsules: De capsules bevatten Reishi extract in poedervorm. Ze kunnen gemaakt zijn van dierlijke gelatine of van plantaardige cellulose. Capsules kunnen per eenheid tussen 300 mg en 500 mg van het Ganoderma lucidum extract geven. Ze hebben een neutrale smaak.

Hieronder vatten we de verschillen tussen de twee doseringsvormen in een tabel voor je samen:

Reishi poeder Reishi capsules
Inname Gemengd met wat vloeistof, koud of warm: water, sap, koffie, soep Gevoegd met veel water om het doorslikken te vergemakkelijken
Smaak Bitter, intens Neutraal
Aanbevolen duur van inname 1 maand. 3 maanden
Aanbevolen dagelijkse dosis 1 tot 5 gram 1 tot 3 capsules

Wie kan baat hebben bij een Reishi supplement?

Gezonde mensen kunnen Reishi supplementen nemen om hun immuunsysteem te versterken. Deze producten kunnen ook gebruikt worden als natuurlijk hulpmiddel bij de behandeling van verschillende ziekten, mits de specialist het gebruik ervan goedkeurt. Mensen die lijden aan de volgende ziekten kunnen baat hebben bij een Reishi supplement

 • Verzwakt immuunsysteem als gevolg van langdurige intense stress of ernstige ziekte
 • Allergieën
 • Allergische astma
 • Metabool syndroom: wanneer tegelijk sprake is van diabetes type II, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid en dyslipemie (hoog cholesterol, hoge triglyceriden)
 • Herpes simplex, types 1 en 2
 • Epstein-Barr virus (mononucleosis)
 • Ontstekingsziekten: Colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, reumatoïde artritis, jicht

Kan Reishi gebruikt worden om kanker te behandelen?

Noch Ganoderma lucidum, noch enig ander supplement kan kanker genezen. Reishi supplementen kunnen gebruikt worden als natuurlijk supplement bij de allopathische behandeling van kanker, omdat ze de immuniteit versterken en, volgens verschillende studies, de groei en verspreiding van tumoren afremmen. De medisch oncoloog moet echter vooraf toestemming geven voor het gebruik van Reishi (1, 5, 6).

Welke voordelen kan Ganoderma lucidum

bieden bij fibromyalgie?
De voordelen van Reishi bij fibromyalgie worden al enkele jaren bestudeerd. Veel mensen die aan deze aandoening lijden en Ganoderma lucidum innemen ervaren minder pijn, een betere slaapkwaliteit en een verhoogd algemeen gevoel van welzijn. Deze effecten zouden te danken zijn aan de adaptogene eigenschappen van de Reishi paddenstoel (10, 19).

Reishi heeft antioxiderende, immunostimulerende, antivirale, ontstekingsremmende, hypocholesterolemische en antihistamine effecten. (Image source: Rido: 35534676/ 123rf.com)

Wat zijn de bijwerkingen van Reishi?

Reishi capsules zijn veilig voor gezonde volwassen mensen, mits de capsules op verantwoorde wijze geconsumeerd worden.

Reishi paddenstoel kan maagklachten veroorzaken, hoewel dit een milde bijwerking is die meestal verdwijnt als het lichaam aan het supplement gewend is geraakt. Er zijn gevallen van ernstige levertoxiciteit gemeld die in verband gebracht worden met het innemen van Reishi poeder extract (20, 21).

Wanneer mag je Reishi supplementen beter niet innemen?

Zoals de meeste supplementen zijn er gevallen waarin reishi niet genomen mag worden. Kinderen, zwangere vrouwen en zogende moeders kunnen beter geen Ganoderma lucidum nemen, want er zijn geen studies die de veiligheid van dit supplement in deze levensfasen ondersteunen. Bovendien kunnen de volgende groepen mensen beter afzien van het innemen van een Reishi supplement of er eerst met hun arts over praten

 • Mensen die immunosuppressiva gebruiken. Reishi preparaten kunnen de werkzaamheid van deze geneesmiddelen verminderen.
 • Mensen die anticoagulantia gebruiken, zoals warfarine. Ganoderma lucidum zou het risico op bloedingen verhogen.
 • Mensen dieop het punt staan een operatie te ondergaan, want reishi kan bloedingen versterken.
 • Mensen diebloeddrukverlagende medicijnen gebruiken. De combinatie van Reishi met antihypertensiva kan de bloeddruk tot onder normaal verlagen.
 • Mensen met diabetes die orale hypoglycaemica of insuline gebruiken. Het effect van het geneesmiddel naast de hypoglykemische werking van Reishi kan hypoglykemie (lager dan normale bloedsuiker) veroorzaken.

Hoe ziet een verantwoorde inname van Reishi eruit?

Het is aan te bevelen nooit de aanbevolen dagelijkse dosis van Reishi preparaten (1 tot 5 gram poeder of 1 tot 3 capsules) te overschrijden of het supplement langer dan aangegeven in te nemen. Dit is vooral belangrijk voor Ganoderma lucidum preparaten in poedervorm, want die kunnen ernstige leververgiftiging veroorzaken.

Gemalen reishi paddenstoel en poederextracten mogen niet langer dan 1 maand ingenomen worden. Capsules, daarentegen, kun je 3 maanden lang consumeren. Reishi is een voedingssupplement met een betrekkelijk korte innameperiode, omdat het alleen gebruikt mag worden om een bepaald aspect van de gezondheid te verbeteren of de behandeling van een ziekte te ondersteunen.

Aankoopcriteria

Als je onze gids tot hiertoe gelezen hebt, heb je de informatie die je nodig hebt om op verantwoorde wijze een Reishi supplement te nemen. Hieronder stellen we enkele criteria voor waarmee je rekening moet houden voor je een Ganoderma lucidumsupplement koopt.

Het supplement innemen

De meeste mensen kunnen beter kiezen voor Reishi capsules dan voor de poedervorm. Daar zijn 3 redenen voor: De capsules zijn veiliger voor je gezondheid, ze hebben een neutrale smaak en ze zijn gemakkelijk in te nemen.

Als je voor de capsules kiest, vergeet dan niet ze met voldoende water in te nemen om ze gemakkelijker door te slikken.
(Foto bron: Photodee: 68586028/ 123rf.com)

De Reishi paddenstoel in poedervorm heeft daarentegen een eigenaardige en bittere smaak, wordt in verband gebracht met hogere bijwerkingen en moet vóór inname met een vloeistof gemengd worden.

Toegevoegde ingrediënten

Het is gebruikelijk dat Reishi supplementen verrijkt worden met vitamine C en zink, de meest belangrijke micronutriënten voor de immuunfunctie. Er zijn ook mengsels van Ganoderma lucidum en acerola, waarbij acerola een uitstekende natuurlijke bron van vitamine C is. Reishi wordt ook vaak gecombineerd met shiitake en maitake paddenstoelen, waardoor een geweldig prebiotisch mengsel ontstaat.

Allergieën en intoleranties

Hoewel reishi paddenstoel aanbevolen wordt voor de behandeling van allergieën, wil dat niet zeggen dat de supplementen allergeenvrij zijn. Wie allergieën heeft, moet de ingrediëntenlijst zorgvuldig lezen om te zien of het product geschikt voor hem is.

Hoewel zuivere Reishi glutenvrij is, moeten mensen met een glutenintolerantie het product zorgvuldig onderzoeken om de aanwezigheid van dit allergeen zeker uit te sluiten.

Biologische staat van de bereiding

Biologische reishi kopen is essentieel als je je gezondheid niet op het spel wilt zetten. Ganoderma lucidum supplementen moeten geproduceerd worden onder strikte omstandigheden die garanderen dat het product vrij is van agrochemische middelen.

Het is heel belangrijk dat het supplement niet verontreinigd is met andere schimmels die op het oppervlak kunnen groeien. Dit kan schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Veganistisch of vegetarisch dieet

Veganisten kunnen Reishi poeder zonder problemen consumeren. De capsules kunnen echter gemaakt zijn van dierlijke gelatine en zijn in dat geval niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, let er dan op dat de capsules gemaakt zijn van plantaardige cellulose.

Conclusie

Reishi, in China bekend als Ling Zhi, is een paddenstoel die al duizenden jaren in de traditionele Oosterse geneeskunde gebruikt wordt voor verschillende ziekten. De smaak is bitter en intens, zodat de paddenstoel zelden als voedsel wordt gegeten. Het is echter mogelijk om de geneeskrachtige eigenschappen van de reishi paddenstoel te gebruiken met behulp van voedingssupplementen.

Triterpenoïden en polysachariden zijn de belangrijkste werkzame stoffen van Reishi en worden vooral gevonden in het vruchtlichaam (bovenste deel van de paddenstoel). Ganoderma lucidum helpt de immuniteit te versterken, kanker te voorkomen, ontstekingen te verminderen, allergische symptomen te verlichten, de bloeddruk te verlagen en bepaalde virale infecties af te zwakken.

Als je genoten hebt van deze gids over Reishi supplementen, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem met je vrienden te delen op je sociale netwerken.

(Beeldbron van de kopfoto: Photodee: 39454875/ 123rf.com)

Referenties (21)

1. Wachtel-Galor S, Yuen J, Buswell J, Benzie I. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi), a Medicinal Mushroom [Internet]. En: Benzie I, Wachtel-Galor S. Herbal Medicine, Biomolecular and Clinical Aspects. 2011.
Bron

2. Ma et al. Triterpenoids from the spores of Ganoderma lucidum [Internet]. North American Journal of Medical Sciences. 2011.
Bron

3. Boh B, Berovic M, Zhang J, Zhi-Bin L. Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds [Internet]. 2007.
Bron

4. Ye et al. Purification, NMR Study and Immunostimulating Property of a Fucogalactan from the Fruiting Bodies of Ganoderma lucidum [Internet]. 2008.
Bron

5. Sohretoglu D, Huang S. Ganoderma lucidum Polysaccharides as an anti-cancer agent [Internet]. 2018.
Bron

6. Sliva D. Ganoderma lucidum (Reishi) in cancer treatment [Internet]. 2003.
Bron

7. Zhu et al. Triterpene antioxidants from Ganoderma lucidum [Internet]. 1999.
Bron

8. Shi M, Zhang Z, Yang Y. Antioxidant and immunoregulatory activity of Ganoderma lucidum polysaccharide (GLP) [Internet]. 2013.
Bron

9. Wu Y et al. Triterpenoids from Ganoderma lucidum and Their Potential Anti-inflammatory Effects [Internet]. 2019.
Bron

10. Pazzi F. Efectos del reishi (Ganoderma lucidum) en pacientes con fibromialgia [Internet]. 2016.
Bron

11. Bhardwaj N, Katyal P, Sharma A. Suppression of inflammatory and allergic responses by pharmacologically potent fungus Ganoderma lucidum [Internet]. 2014.
Bron

12. Kang K, Youn H. Study on Anti-Allergic Effecst of Ganoderma lucidum Herbal Acupuncture and Ganoderma lucidum Extract [Internet]. 2007.
Bron

13. Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Agaricomycetes) on α-Amanitin-Induced Liver Injury in Mice [Internet].2016.
Bron

14. Meneses M et al. Hypocholesterolemic Properties and Prebiotic Effects of Mexican Ganoderma lucidum in C57BL/6 Mice [Internet]. 2016.
Bron

15. Gao Y et al. Antimicrobial Activity of the Medicinal Mushroom Ganoderma [Internet]. 2007.
Bron

16. Rahman M, Abdullah N, Aminudin N. Evaluation of the Antioxidative and Hypo-cholesterolemic Effects of Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom, Ganoderma lucidum (Agaricomycetes), in Ameliorating Cardiovascular Disease [Internet]. 2018.
Bron

17. Ansor N, Abdullah N, Aminudin N. Anti-angiotensin converting enzyme (ACE) proteins from mycelia of Ganoderma lucidum (Curtis) [Internet]. 2013.
Bron

18. Tao J, Feng K. Experimental and clinical studies on inhibitory effect of ganoderma lucidum on platelet aggregation [Internet]. 1990.
Bron

19. Pazzi F, Fraile R. Effects of Ganoderma Lucidum on Pain in Women with Fibromyalgia [Internet]. 2017.
Bron

20. Wicks S et al. Safety and Tolerability of Ganoderma lucidum in Healthy Subjects: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial [Internet]. The American Journal of Chinese Medicine. 2007.
Bron

21. Wanmuang H et al. Fatal Fulminant Hepatitis Associated with Ganoderma lucidum (Lingzhi) Mushroom Powder [Internet]. 2007.
Bron

Wissenschaftlicher Artikel
Wachtel-Galor S, Yuen J, Buswell J, Benzie I. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi), a Medicinal Mushroom [Internet]. En: Benzie I, Wachtel-Galor S. Herbal Medicine, Biomolecular and Clinical Aspects. 2011.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Ma et al. Triterpenoids from the spores of Ganoderma lucidum [Internet]. North American Journal of Medical Sciences. 2011.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Boh B, Berovic M, Zhang J, Zhi-Bin L. Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds [Internet]. 2007.
Ga naar bron
Informativer Artikel
Ye et al. Purification, NMR Study and Immunostimulating Property of a Fucogalactan from the Fruiting Bodies of Ganoderma lucidum [Internet]. 2008.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sohretoglu D, Huang S. Ganoderma lucidum Polysaccharides as an anti-cancer agent [Internet]. 2018.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sliva D. Ganoderma lucidum (Reishi) in cancer treatment [Internet]. 2003.
Ga naar bron
Informativer Artikel
Zhu et al. Triterpene antioxidants from Ganoderma lucidum [Internet]. 1999.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Shi M, Zhang Z, Yang Y. Antioxidant and immunoregulatory activity of Ganoderma lucidum polysaccharide (GLP) [Internet]. 2013.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wu Y et al. Triterpenoids from Ganoderma lucidum and Their Potential Anti-inflammatory Effects [Internet]. 2019.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Pazzi F. Efectos del reishi (Ganoderma lucidum) en pacientes con fibromialgia [Internet]. 2016.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bhardwaj N, Katyal P, Sharma A. Suppression of inflammatory and allergic responses by pharmacologically potent fungus Ganoderma lucidum [Internet]. 2014.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kang K, Youn H. Study on Anti-Allergic Effecst of Ganoderma lucidum Herbal Acupuncture and Ganoderma lucidum Extract [Internet]. 2007.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Agaricomycetes) on α-Amanitin-Induced Liver Injury in Mice [Internet].2016.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Meneses M et al. Hypocholesterolemic Properties and Prebiotic Effects of Mexican Ganoderma lucidum in C57BL/6 Mice [Internet]. 2016.
Ga naar bron
Informativer Artikel
Gao Y et al. Antimicrobial Activity of the Medicinal Mushroom Ganoderma [Internet]. 2007.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Rahman M, Abdullah N, Aminudin N. Evaluation of the Antioxidative and Hypo-cholesterolemic Effects of Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom, Ganoderma lucidum (Agaricomycetes), in Ameliorating Cardiovascular Disease [Internet]. 2018.
Ga naar bron
Informativer Artikel
Ansor N, Abdullah N, Aminudin N. Anti-angiotensin converting enzyme (ACE) proteins from mycelia of Ganoderma lucidum (Curtis) [Internet]. 2013.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Tao J, Feng K. Experimental and clinical studies on inhibitory effect of ganoderma lucidum on platelet aggregation [Internet]. 1990.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Pazzi F, Fraile R. Effects of Ganoderma Lucidum on Pain in Women with Fibromyalgia [Internet]. 2017.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wicks S et al. Safety and Tolerability of Ganoderma lucidum in Healthy Subjects: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial [Internet]. The American Journal of Chinese Medicine. 2007.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wanmuang H et al. Fatal Fulminant Hepatitis Associated with Ganoderma lucidum (Lingzhi) Mushroom Powder [Internet]. 2007.
Ga naar bron
Recensies