Rode quinoa zaden in metalen lepel.
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

31Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

120Verzamelde opmerkingen

Quinoa meel wint sterk aan populariteit in de voedingswereld. Dit dankt quinoa aan haar bijzondere voedingswaarden, die de korreltjes van dit product bestempelen als ware superfoods. Ken jij al deze voordelen en eigenschappen van quinoa meel? We vertellen je er alles over in dit artikel. We onthullen hier alvast de belangrijkste, het hoge gehalte plantaardige proteïnen.

Niet iedereen weet hoe hij/zij optimaal kan profiteren van quinoa meel. Gek genoeg, want quinoa wordt al eeuwen lang verbouwd. Als je quinoa meel wilt toevoegen aan jouw maaltijden, dan zul je hieronder zien dat het verschillend te gebruiken is in allerlei soorten recepten. Omdat het glutenvrij is, biedt quinoa bovendien uitkomst aan mensen die lijden aan coeliakie, en aan veganisten en vegetariërs.

Belangrijk om te weten

  • Quinoa meel wordt verkregen uit de zaden van quinoa en bevat vrijwel dezelfde kenmerken en positieve eigenschappen. Deze superfood springt er echt uit met haar hoge gehalte aan kwalitatief hoogwaardige plantaardige proteïnen met bijbehorende essentiële aminozuren.
  • Het feit dat quinoa meel geen gluten bevat is heel belangrijk. Dankzij het ontbreken van gluten in quinoa meel is zij een ideale vervanger voor tarwemeel en andere granen met gluten. Zowel mensen die lijden aan coeliakie als vegetariërs en veganisten hebben aan quinoa meel een prettig basisingrediënt.
  • Je kunt quinoa meel gebruiken om verschillende gerechten te bereiden. Van zoute koeken tot toetjes, soepen en sauzen. Ook zou je het aan vegetarische en veganistische recepten kunnen toevoegen, om de voedingswaarde te verhogen. Quinoa meel wordt meestal aangeraden in diëten die gericht zijn op het hart, het verlagen van het cholesterol en de bloeddruk. Tenslotte is het ook goed voor de stoelgang.

Onze selectie: Het beste quinoa meel op de markt

Zoals gebeurt met alle superfoods, is het aanbod quinoa meel op de Nederlandse markt dermate gevarieerd dat je je als consument makkelijk kunt vergissen. Het belangrijkste is dat we ons ervan verzekeren, dat we een kwaliteitsproduct in handen hebben met een hoge voedingswaarde. In de ranking hieronder, presenteren we je een selectie van beste producten op de markt.

”Otras

1e plaats: Body & Fit Organic Quinoa Meel

Quinoa Meel Biologisch is een verantwoord meel gemaakt van gemalen quinoa. Quinoa bevat van nature veel eiwitten en vezels en heeft een heerlijke, nootachtige smaak. Met Quinoa Meal Biologisch van Body & Fit maak je de lekkerste baksels net nog een tikje verantwoorder.

Quinoa bevat van nature veel eiwitten, vezels en complexe koolhydraten. De nootachtige smaak geeft je bakrecept ook nog een lekkere twist. Quinoa Meel Biologisch is gemaakt van 100% biologische quinoa en is vrij van toevoegingen.

2e plaats: Werz biologisch volkoren quinoa meel 500 gram

No products found.

Met Werz meel, meelmengsels en bakmengsels lukken jouw gerechten altijd, omdat deze geschikt zijn voor brood, koekjes, pannenkoeken en zo voorts. Ingrediënten van deze verpakking van 500 gram bestaat uit 100% quinoa volkorenmeel.

De grondstoffen en ingrediënten van dit merk zijn van Demeter-teelt of gecertificeerde biologische teelt. Demeter richtlijnen schrijven een biodynamische landbouw voor, waarbij er balans wordt nagestreefd tussen het plantenrijk en het dierenrijk.

3e plaats: El Puente Fairtrade biologisch quinoa meel 5×300 gram

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Dit biologische quinoa meel van El Puente is gemalen uit witte quinoa zaden. Het smaakt enigszins nootachtig en is een ideaal ingrediënt voor glutenvrije gerechten en baksels. Verbouwd in Bolivia, verpakt en gecontroleerd in Duitsland. De boeren in Bolivia ontvangen een eerlijke prijs voor hun product, vandaar dat het een Fairtrade label heeft.

In de Boliviaanse hooglanden, waar nauwelijks planten overleven, kweekt men al meer dan 5000 jaar quinoa. Kleine boeren verbouwen het oorspronkelijke graan in harmonie met de natuur. De handelspartner van El Puente, genaamd Anapqui, ondersteunt de boeren op veel manieren, bijvoorbeeld met trainingen in biologische teelt.

4e plaats: Bulk Powders quinoa meel biologisch 500 gram

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Waar voor uw geld, premium kwaliteit, 100% organisch, voorzichtig gedroogd en fijn gemalen. Zonder toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen of additieven. Rijk aan plantaardige eiwitten (14 gram per 100 gram) met veel gezondheidsbevorderende vitaminen en mineralen. Gezond alternatief voor traditioneel meel.

Het fijne poeder van dit quinoa meel is perfect om mee te bakken of gewoon als een supplement voor shakes, als een geweldige bron van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Met het biologische zegel en gegarandeerd laagste prijs in Europa, is Bulk Powders quinoa meel een uitstekende keuze als u dit populaire supergraan eens wilt uitproberen.

5e plaats: Five Mills biologisch quinoa meel 500 gram

No products found.

Drie woorden over quinoa: peulvruchten, meer dan 10% eiwit en alle 9 essentiële aminozuren. Perfect voor alle populaire diëten. Vooral sportdiëten. Onmisbaar voor alle mensen die lijden aan gluten-intolerantie. Onze persoonlijke tip: Quinoa-meel is ideaal als meelvervanger voor wafels, brood, koekjes.

Het productieproces van het quinoa meel van Five Mills: alleen gemaakt van pure, hoogwaardige quinoa. Quinoa wordt gemalen volgens de hoogste kwaliteitsnormen en verpakt in de recyclebare papieren verpakking zonder toevoeging van andere ingrediënten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over quinoa meel

Hoe meer je weet over quinoa meel, haar gezonde eigenschappen en enorme voedingswaarden, hoe sneller je het zult willen toevoegen aan je dieet. In dit onderdeel zullen we verschillende aspecten behandelen van dit type bloem. Ook laten we je zien hoe je het maximale haalt uit quinoa bloem. Waarom doen we dit? Om jou betere informatie te geven rondom dit superfood.

Vrouw die gezonde quinoasalade met groenten van plaat eet, close-up

Je kunt quinoa meel op precies dezelfde manier gebruiken als tarwemeel of andere soorten meel.
(Bron: Belchonock: 116272812/ 123rf.com)

Wat is quinoa meel eigenlijk?

Quinoa meel komt van quinoa zaden, die onder strikte biologische omstandigheden worden geteeld. Als de zaden eenmaal geoogst zijn, dan worden ze naar een plek gebracht, waar ze verder worden bewerkt. Als eerste scheidt men de zaden van de rest van de plant. Na een korte periode waarin de zaden kunnen drogen, maalt men de zaden tot het fijne poeder dat we kennen als meel of bloem.

De zaden van de quinoa, waaruit het meel wordt gemaakt, komt van de Chenopodium quinoa plant. Deze is zeer voedzaam. De voedingswaarde en het medische belang van dit voedingsmiddel dateert van duizenden jaren terug. Het stamt uit het Andes gebied van Zuid-Amerika. Ondanks dat quinoa alleen geproduceerd wordt in de landen Bolivia, Peru en Ecuador, consumeren mensen over de hele wereld dit superfood.

Wist je dat quinoa meel ook heel rijk is aan vitaminen uit de B- en E-groep? Daarnaast vind je er waardevolle mineralen in terug, zoals vezels, fosfor, magnesium, mangaan en ijzer.

Wat betekent het dat quinoa meel een superfood is?

Dit betekent dat quinoa meel onderdeel uitmaakt van een aantal ruwe basisingrediënten die veel rijker zijn aan voedingsstoffen dan bewerkt en gekookt voedsel. In principe zijn superfoods rijk aan enzymen, en bevatten ze allerlei vitaminen en mineralen die ons helpen beschermen tegen ziektes. Quinoa bevat daarnaast antioxidanten die tevens breed therapeutisch actief zijn.

Het nuttigen van superfoods is een almaar groeiende trend. Steeds meer mensen ontdekken het positieve effect van superfoods op hun gezondheid en eetgewoontes. Men gebruikt steeds meer quinoa meel, omdat het zo’n goede vervanger is van tarwemeel. Tegenwoordig kom je quinoa meel tegen in sommige biologische supermarkten en gezondheidswinkels en natuurlijk online. Dat is wel zo gemakkelijk.

Wat zijn de gunstige effecten van quinoa meel?

Meel van quinoa levert je veel voedingsvoordelen op voor je gezondheid. Hieronder vind je de belangrijkste samengevat:

  • Bevat een hoog gehalte plantaardige kwalitatieve eiwitten: Dit wil zeggen dat het alle essentiële aminozuren uit eiwit bevat, iets dat heel uitzonderlijk is in het plantenrijk. Deze eigenschap maakt quinoa tot een onmisbaar voedingsmiddel in het veganistische en vegetarische dieet.
  • Fyto oestrogenen in quinoa meel reguleren het metabolisme en de hormoonhuishouding: Fyto oestrogenen helpen bij een soepele bloedsomloop. Omdat quinoa aan de ene kant rijk is aan vezels en laag aan vet en zetmeel, dient het ook in diëten die gericht zijn op gewichtsverlies. Het voorkomt constipatie en helpt bij een gezonde digestie.
  • Een voedingsmiddel dat vrij is van gluten en cholesterol, met een lage glycemische index: Het gaat om een voedingsmiddel dat uitermate geschikt is voor mensen die lijden aan coeliakie, want het verzadigt volledig en voorkomt verschillende hart- en vaatziekten.
  • Is een eenvoudig en veelzijdig ingrediënt in veel soorten recepten: Dit meel is niet alleen maar geschikt om koekjes, crackers en gebakjes mee te bereiden. Het is ook een uitstekende aanvulling, die je kunt toevoegen aan proteïne shakes, melk, sauzen en soepen. Met quinoa meel krijg je ze iets steviger van textuur.

Welke chemische- en voedingswaarden heeft quinoa meel?

Zoals je in de tabel hieronder zult kunnen zien, is quinoa meel een rijke bron van essentiële mineralen, zoals ijzer, fosfor en calcium. Dit laatste mineraal, maakt quinoa heel geschikt bij het voorkomen van osteoporose en andere bot aandoeningen. Van hun kant, reduceren de Omega 3 en 6 vetzuren het slechte cholesterol in het organisme.

Inhoud bij 100 gram quinoa meel:

Stof Eenheid Waarde
Calcium mg 181
Fosfor mg 61
Ijzer mg 3,7
Retinol mcg 0
Vitamine B1 mcg 0.19
Vitamine B2 mcg 0.24
Vitamine B5 mcg 0.68

Wat is het verschil tussen quinoa meel en andere quinoa supplementen?

Je kunt quinoa op verschillende manieren gebruiken, quinoa meel is daar slechts een van. Hieronder vindt je de bekendste vormen van quinoa supplementen:

  • Hele quinoa: zaadjes van de quinoa zelf, zijn zeer voedzaam en veelzijdig. Bovenal rijk aan vezels, omdat de vliesjes van dit graan intact zijn. Hele quinoa kun je aan diverse recepten toevoegen, mits de quinoa is gekookt of ontkiemd. Er bestaan verschillende soorten quinoa: witte quinoa (zacht van smaak) rode quinoa (intense smaak) en zwarte quinoa (aardachtige smaak).
  • Geconcentreerd quinoa poeder: dit poeder lijkt veel op quinoa meel, maar het is nog fijner gemalen en dient meestal als toevoegingen aan reeds voorbereide maaltijden. Geconcentreerd poeder is te gebruiken in shakes, soepen en puree. De voedingswaarde van dit poeder is hoog, ondanks dat het minder vezelrijk is dan de hele quinoa of quinoa meel.
  • Quinoa capsules: deze capsules bevatten geconcentreerd quinoa poeder en zijn arm in vezels, maar rijk in mineralen. De smaak van deze capsules is neutraal. Men raadt aan deze capsules met een slok water te nemen, bij voorkeur tijdens het ontbijt of de lunch.

Rode, zwarte en witte quinoazaden

Superfoods zijn rijk aan enzymen en zitten vol vitaminen en mineralen die ons helpen beschermen tegen ziektes.
(Bron: Elena Schweitzer: 41509787/ 123rf.com)

Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid quinoa?

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) quinoa meel per dag is ongeveer 20 gram. Echter, de benodigde hoeveelheid kan variëren per persoon. Dit geldt ook voor het geconcentreerde quinoa poeder. Van de hele quinoa korrel, raadt men aan om 50 gram per dag te eten en van de capsules, niet meer dan 3 stuks per dag.

Quinoa meel Geconcentreerd quinoa poeder Hele quinoa Capsules van quinoa
Aanbevolen hoeveelheid (dagelijks) 20 tot 50 gram 20 gram 50 gram (rauw) 3 capsules
Koken nodig? Ja Nee (kan in gekookte maaltijden) Ja (of ze moeten ontkiemd zijn) Nee
Smaak Zacht Neutraal Zacht, nootachtig. Neutraal
Prijs Voordelig Veel duurder Goedkoop Gemiddelde prijs

Kan quinoa meel traditioneel tarwemeel vervangen?

Quinoa meel is op precies dezelfde manier te gebruiken als tarwemeel of welke andere meelsoort dan ook. Het enige dat je je moet bedenken is dat, omdat quinoa geen gluten bevat, het kneden en de kneedbaarheid van de massa iets anders aanvoelt. Verder draagt quinoa meel veel voedingsstoffen bij die totaal ontbreken bij geraffineerd tarwemeel. Bovendien zorgt het voor een soepele digestie.

In een paar gevallen, bijvoorbeeld bij het bakken van brood, werkt het bereidingsproces nog beter als je het quinoa meel toevoegt aan andere broodbereiders. Je kunt dit meel ook gebruiken om koekjes die lager zijn in calorieën mee te bakken, of pannenkoeken. Ook als bindmiddel is het zeer voedzaam: je lengt dan een beetje quinoa meel aan met water en voegt het toe naar smaak.

Graancommissie uit de Verenigde Staten
“Botanisch gesproken, is quinoa verwant aan rode biet, snijbiet en spinazie. Van al deze planten kun je zowel de bladeren als de zaden eten.”

Is quinoa meel geschikt voor mensen met coeliakie en diabetes?

Omdat quinoa glutenvrij is, kunnen mensen met een gluten intolerantie of gluten allergie prima quinoa meel eten. Regelmatig eten van quinoa helpt mensen die lijden aan coeliakie, om de binnenkant van de darmen te herstellen en te kalmeren. Veel sneller dan een eenzijdig dieet zonder gluten.

Met betrekking tot diabetes, is het nodig om een onderscheid te maken. Hele quinoa zaden zijn geschikt voor diabeten, omdat zij actieve antioxidanten bevatten. Quinoa meel echter, gaat door een bewerkingsproces en heeft daarom niet dezelfde impact op het organisme. Daarom kun je, als je met diabetes leeft, beter even overleggen met een voedingsspecialist over de gematigde hoeveelheden die geschikt voor je zijn.

Bestaan er contra indicaties tegen het gebruik van quinoa meel?

Over het algemeen is quinoa meel veilig voor menselijke consumptie. Je kan het eten wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft en aan kinderen. Sterker nog, het eten van quinoa meel heeft nog een paar pluspunten boven het gebruiken van hele quinoa zaden, want het bevat minder vezels. Hele quinoa zaden bevatten een hoog gehalte vezels en kunnen, bij overmatig gebruik, eventueel problemen veroorzaken bij de stoelgang.

Quinoa Salade

De veelzijdigheid en vele positieve eigenschappen van dit voedingsmiddel, doen het snel winnen aan populariteit.
(Bron: Svetlana Kolpakova: 29868445/ 123rf.com)

Iedere persoon die te maken heeft met een chronische ziekte aan de lever, nieren of hormonen, en daar medicijnen voor slikt, raden we aan om met een arts te overleggen over het eten van quinoa meel. Op deze manier vermijd je vervelende neveneffecten of interacties tussen dit voedingsmiddel en de medicijnen. Aanbevelingen van de fabrikant gaan nooit voor het advies van jouw huisarts.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Je kunt voor quinoa meel kiezen om zijn voedingswaarden en gezonde eigenschappen. Er zijn echter nog meer zaken waar je op kunt letten bij je aankoop. In dit onderdeel bieden we je een aantal van deze zaken aan, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken. Zo heb je alle vergelijkingscriteria bij de hand voor het kopen van het juiste quinoa meel.

Glutenvrij vermelding

Coeliakie patiënten en mensen die een gluten intolerantie hebben, kunnen veel baat hebben bij quinoa meel. Maar let op, quinoa kan dan wel vrij zijn van gluten, soms bevat de verpakking toch gluten. Dit komt, omdat het vermengd kan zijn met granen die gluten bevatten, zoals tarwe, haver, gerst en rogge. Bekijk daarom goed de ingrediëntenlijst en de vermelding glutenvrij op de verpakking. Zo weet je zeker dat de inhoud geschikt is voor mensen met coeliakie of gluten intolerantie.

Live Science MagazineWetenschappelijk onderzoek
“De meeste voedingsmiddelen verliezen hun gezonde vetzuren, zodra ze in aanraking komen met zuurstof. De voedingsstoffen in quinoa daarentegen, verdragen het proces van koken en stomen uitstekend.”

Gebruiksgemak

Het quinoa meel zou in een hermetisch gesloten verpakking moeten zitten, voor een snelle verwerking in het gekozen recept. In recepten die om een bepaalde verwerkingstijd of kooktijd vragen, moet het quinoa meel geschikt zijn om te mengen met andere ingrediënten. Dit, zonder de smaak en de textuur van het recept te veel te beïnvloeden. Kijk op de verpakking voor recepten en aanwijzingen.

Eerlijke handel (Fair Trade)

Fair Trade is een label dat garandeert dat het product is gemaakt en verkocht onder gunstige omstandigheden voor de producent. Ook voor tussenhandelaren en consumenten. Eerlijke handel gaat over ethiek in een bepaalde markt en stimuleert duurzame ontwikkeling en waardig werk. Een Fair Trade label op de verpakking van jouw quinoa meel is dus een pluspunt voor dit product. Je kunt ermee bijdragen aan eerlijke handel en menswaardige werkomstandigheden.

Bewerking

We raden je aan om aandacht te besteden aan de beschrijving op de verpakking. De beschrijving van de voedingswaarden, maar ook de productiewijze. Verzeker je ervan, dat jouw quinoa meel geen zwaar bewerkt product is. Dan behoudt het de hoge voedingswaarden en positieve gezondheidseffecten van quinoa.

Droge rode quinoa close-up in een houten kom. horizontaal bovenaanzicht

De zaden van de quinoa, waaruit het meel wordt gemaakt, komt van de voedzame Chenopodium quinoa plant.
(Bron: Sergii Koval: 85423190/ 123rf.com)

Herkomst van de ingrediënten

Het quinoa meel dat het meest gezond is, verbouwt men op plekken die geschikt zijn voor dit gewas. In het bijzonder, natuurlijke plekken met biologische landbouw. Let er goed om dat er geen ingrediënten zijn toegevoegd aan het quinoa meel. Deze kunnen namelijk de natuurlijke samenstelling, de smaak en de chemische waarden van de quinoa beïnvloeden.}

Samenvatting

Quinoa meel is een superfood met meesterlijke voedingswaarden. Het feit dat quinoa bloem gemalen wordt van de hele zaden, maakt het tot een belangrijk glutenvrij voedingsmiddel voor mensen met coeliakie. Bovendien mengt quinoa meel zich zeer gemakkelijk met andere soorten meel. Daarom kun je er alle kanten mee op in de keuken.

Mensen van alle leeftijden kunnen quinoa meel eten. De eigenschappen van dit meel zijn positief voor de gezondheid. Bijvoorbeeld voor mensen die te maken hebben met hart- en vaatziektes, problemen met de stoelgang, een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol.

Vond je deze gids interessant? Deel hem dan met anderen, zodat meer mensen de positieve kracht van quinoa meel ontdekken. Je kunt ook je reactie hieronder achterlaten. We zien je commentaar tegemoet. Hartelijk bedankt!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Jirkaejc: 68078771/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies