Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

31Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Quinoa, ook wel het “Inca superfood” genoemd, is een onmisbaar onderdeel van een gezonde levensstijl geworden. Maar is quinoa echt zo gezond en is de hype terecht? Het pseudograan is glutenvrij en heeft, vergeleken met tarwe, rogge, spelt & co, een zeer hoog eiwitgehalte van 15%. (1)

Quinoa wordt vooral geprezen om zijn voedingswaarden, maar heeft de wonderplant ook nadelen? Tegenstanders waarschuwen voor giftige effecten en zelfs voor schadelijke, moeilijk verteerbare ingrediënten. We hebben de voors en tegens tegen elkaar afgewogen en een objectieve en diepgaande blik geworpen op het onderwerp: “Quinoa – gezond of schadelijk voor de gezondheid”.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Quinoa werd al 6000 jaar geleden als hoofdvoedsel verbouwd in het Andesgebied van Zuid-Amerika. Het “Inca tarwe” beleeft echter pas de laatste jaren een opgang in Europa en werd in 2013 zelfs uitgeroepen tot Plant van het Jaar.
  • Het energierijke voedsel wordt vooral gewaardeerd om zijn hoge voedingswaarde, want het is rijk aan eiwitten, lipiden, vezels, een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralen die essentieel zijn om te overleven. (2) Het meest bijzondere eraan is dat het een van de weinige voedingsmiddelen is dat alle negen essentiële aminozuren bevat.
  • Is quinoa giftig? In feite bevat de bolster van de quinoa plant saponinen, die een bittere smaak en giftige werking hebben. Met behulp van verschillende saponine-eliminatiemethoden kunnen uit quinoa echter minstens 40 saponine-structuren geïsoleerd worden. (3) Het is belangrijk de quinoa voor de bereiding goed met water af te spoelen, om de resterende bittere stoffen eruit te spoelen.

Quinoa – Ingrediënten en meer: Wat je moet weten

In het volgende leggen we alle belangrijke feiten over quinoa uit, zodat je goed geïnformeerd bent en zelf kunt beslissen of je quinoa al dan niet in je dieet wilt opnemen.

Welke ingrediënten bevat quinoa?

Quinoa is een ideale bron van plantaardig eiwit, met 15% hoogwaardig eiwit, en is ook een vezelrijk voedingsmiddel. Het pseudo-graan maakt indruk met een breed spectrum aan aminozuren en is bijzonder rijk aan lysine, ijzer, secundaire plantaardige stoffen, foliumzuur, magnesium, thiamine (B1) en vitamine B6, mangaan, kalium, meervoudig onverzadigde vetzuren en nog veel meer.

Maar in ongepelde toestand bevat het kaf van de incakorrel bittere saponinen die het darmslijmvlies en de bloedcellen kunnen aantasten. Ongepeld zijn de zaden dus niet geschikt voor consumptie.

Gemiddelde voedingswaarden per 100 gram
Calorieën 360 kcal
Koolhydraten 60 g
Eiwit 16 g
Vet 5 g

Welke rol speelt quinoa in een evenwichtige voeding?

Quinoa wordt ook wel een “functioneel voedingsmiddel” genoemd, vanwege het buitengewone evenwicht tussen olie, eiwit en vet. “Functional Food” staat voor de functionele eigenschappen van de zaden.

Het pseudo-graan ondersteunt actief de lichaamsfuncties omdat het mineralen, vitaminen, vetzuren en antioxidanten bevat die dienen om de celmembranen te beschermen en de neuronale functies van de hersenen te ondersteunen.

Van quinoa is dus aangetoond dat het de kans op verschillende ziekten vermindert en met zijn antioxiderende enzymen sterk bijdraagt tot een gezonde voeding. (4)

De zaden zijn ook rijk aan voedingsvezels, die, hoewel ze niet als energiebron gebruikt kunnen worden, vele belangrijke functies in ons lichaam vervullen. Ze dienen bijvoorbeeld als voedselbron voor de gezonde bacteriën van de darmflora en verminderen zo het risico op darmkanker.

Is quinoa geschikt om af te vallen?

Hoewel quinoa een hoge voedingsstofdichtheid heeft van 360 kcal per 100 g, is het ook geschikt om af te vallen, niet in de laatste plaats vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Redenen: De hoge voedingswaarde en grote hoeveelheid voedingsvezels maken van de Inca tarwe een echte verzadiger.

De wateroplosbare voedingsvezels zwellen op in de darm en de toegenomen uitzetting van de maagwand veroorzaakt het vrijkomen van meer verzadigingshormonen. Dit voorkomt hunkering. Een volle tien tot vijftien procent van de zaden bestaat uit spijsverteringsvezels.

Door het hoge vezelgehalte bevordert quinoa ook een verminderde vetopslag, omdat er minder insuline wordt aangemaakt. Waarom wordt er minder insuline aangemaakt? De dikkere voedselbrij leidt tot een vertraagde lediging van de maag, wat op zijn beurt leidt tot een tragere stijging van de bloedsuikerspiegel.

Wat zit er achter de mythe: “Quinoa = giftig”?

De zaden bevatten eigenlijk niet-verteerbare bestanddelen om de plant tegen ongedierte te beschermen. De bittere saponinen. Door het zuur dat in de saponinen zit, kunnen het darmslijmvlies en de bloedcellen beschadigd worden.

Een beschermend mechanisme van de plant, maar ook irriterend voor de darmen. Maar geen paniek! In de voedingsindustrie worden de zaden gepeld en worden er minstens 40 saponine structuren uit de quinoa geïsoleerd. (3)

Toch moeten zelfs de gepelde korrels goed gespoeld worden, want er kan nog een kleine hoeveelheid resterende saponinen op de korrels zitten. Deze kleine hoeveelheden zijn niet levensbedreigend, maar kunnen problemen veroorzaken voor mensen met gevoelige of zieke darmen, en ook voor kleine kinderen tot twee jaar.

Waarom? Bij deze risicopersonen is het darmslijmvlies niet stevig, zodat de saponinen in het bloed terechtkomen en de rode bloedcellen aantasten.

Waar moet je op letten bij het bereiden van quinoa?

Quinoa moet goed met water afgespoeld worden, want er kan nog een kleine hoeveelheid resterende saponinen op de korrels zitten. Deze kleine hoeveelheden zijn niet levensbedreigend, maar kunnen problemen veroorzaken voor mensen met gevoelige of zieke darmen, en ook voor kleine kinderen tot twee jaar.

Waarom? Het darmslijmvlies is niet stevig genoeg om te voorkomen dat saponinen in het bloed komen en de rode bloedcellen aantasten.
De

quinoa korrels moeten voor de bereiding goed met water gespoeld worden om achtergebleven saponinen te verwijderen

.
De gemakkelijkste manier om dit te doen is de korrels in een fijne zeef te doen en ze minutenlang met een sterke stroom water af te spoelen. Een grondige spoeling is essentieel!

Spoel af onder koud water tot het water helemaal helder wordt. Pas dan worden de meeste van de overgebleven saponinen verwijderd.

quinoa-gesund

Het is belangrijk de quinoa korrels voor de bereiding goed af te spoelen met koud water om de resterende saponinen te verwijderen. (Image source: Jason Briscoe / Unsplash)

Doe dan de quinoa in voldoende kokend water en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Als er nog overtollig water in de pan zit, giet het er dan gewoon af met een zeef.

Hoe werkzaam is quinoa tegen ziekten?

Quinoa is rijk aan micro- en macronutriënten en aan mineralen en vitaminen. De antioxiderende en ontstekingsremmende bestanddelen dragen dus bij tot de gezondheid.

Zo verminderen de in quinoa aanwezige voedingsstoffen het risico op het ontstaan van een van de ziekten die met oxidatieve stress gepaard gaan, zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en zwaarlijvigheid. (5)

Wat zijn de alternatieven voor quinoa?

Quinoa is niet de enige met een hoog plantaardig eiwitgehalte, een evenwichtig aminozuurgehalte en vele andere voedingsvoordelen. We hebben onderzocht welke alternatieven er zijn voor het Inca superfood:

De pseudocerealen amaranth, boekweit en gierst zijn allemaal goede vervangers van quinoa, maar hebben niet dezelfde eigenschappen en voedingswaarden. De verschillende pseudocereals verschillen ook in smaak. We hebben kort en bondig voor je samengevat wat er in de voedingsmiddelen zit.

Couscous

Couscous is, in tegenstelling tot quinoa, afkomstig uit de Arabische keuken en verschilt sterk van zijn Zuid-Afrikaanse verwant. De kleine balletjes zijn gemaakt van fijngestampt tarwe-, gerst- of gierstgriesmeel en zwellen op in water. Na slechts 3-5 minuten in heet water is het pseudo-graan helemaal opgezwollen en klaar om warm te eten.

De glykemische index is echter bijna tweemaal zo hoog als die van quinoa, met ongeveer 64 gram per 100 gram. Dit betekent dat de insulinespiegel veel sneller stijgt en dat vetafzetting meer kans krijgt. Toch is couscous uiterst gezond omdat het rijk is aan vezels, selenium, kalium, magnesium, B-vitamines, enz.

Couscous is een ideale vervanger voor de “Inca tarwe” quinoa. Ondanks het feit dat het een veel lager eiwitgehalte heeft, maakt couscous indruk met een verscheidenheid aan essentiële mineralen en vitaminen. (Image source: Daniela / Unsplash)

Vergeleken met quinoa scoort couscous echter niet met een hoog eiwitgehalte, want het bevat slechts ongeveer 3,8 gram eiwit in 100 gram couscous.

Amaranth

Pseudocereale granen zijn eetbare zaden, bij de consument beter bekend als glutenvrije (GF) granen, en worden vooral gekenmerkt door hun uitstekende voedingswaarden. Ze zijn momenteel erg in zwang voor een evenwichtige, gezonde voeding, vooral vanwege het ontbreken van gluten.

Pseudocerealen bevatten veel vezels en eiwitten, zetmeel, verschillende mineralen en vitaminen, secundaire plantaardige verbindingen zoals saponinen, polyfenolen, fytosterolen, fytosteroïden en betalaïden, die allemaal veel potentiële gezondheidsvoordelen hebben. (6) Amaranth is zowel gepoft als in zijn oorspronkelijke vorm verkrijgbaar en is, net als quinoa, heel veelzijdig.

Boekweit

Boekweit, ook een van de belangrijkste pseudokorengranen, of glutenvrij (GF) alternatief voor gewoon meel, heeft ook uitstekende voedingswaarden. Net als amarant is boekweit rijk aan zetmeel, vezels, eiwit, mineralen en vitaminen, fytochemicaliën zoals saponinen, polyfenolen, fytosterolen, fytosteroïden en betalaïden.

De gezondheidsvoordelen ervan zijn moeilijk te overtreffen. Het pseudo-graan boekweit is ook erg populair bij mensen met coeliakie en kan ideaal gebruikt worden als vervanger voor bijvoorbeeld tarwemeel, dat gluten bevat. (6)

Gierst

Gierst heeft ook veel te bieden op het gebied van macro- en micronutriënten. Met ongeveer 10,6 gram eiwit per 100 gram zijn de kleine granen een goede bron van plantaardig eiwit. Gierst bevat ook een verscheidenheid aan mineralen: Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, chloride en zwavel. Gierst biedt een toegevoegde gezondheidswaarde, vooral door een uitzonderlijk hoog calciumgehalte van 10 mg. (7)

Het magnesiumgehalte van gierst is bijzonder opmerkelijk. Met 100 gram gierst dek je al ongeveer 79 % van je dagelijkse behoefte. Maar gierst bevat ook enkele zeldzame vitamines, zoals vitamine B1-B3, vitamine B5-B7, vitamine B9, en ook vitamine E en vitamine K1.

Conclusie

Ja, quinoa is echt een wonderplant! De zaden hebben een buitengewoon complexe samenstelling van macro- en micronutriënten. Het pseudo-graan bevat complexe koolhydraten, veel meervoudig onverzadigde vetzuren en, met 15%, een grote hoeveelheid plantaardig eiwit.

Van de reeks micronutriënten, waaronder lysine, ijzer, fytochemicaliën, foliumzuur, magnesium, thiamine (B1) en vitamine B6, mangaan, kalium, antioxidanten enz. is aangetoond dat ze het risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, zwaarlijvigheid en vele andere ziekten die met oxidatieve stress gepaard gaan, verminderen. (5)

Het is echter ook een feit dat de bolster van de quinoa zaden saponinen bevat die moeilijk te verteren zijn, giftig zijn en bitter smaken. Deze dienen als bescherming van de quinoa plant tegen ongedierte. Maar als ze in het bloed terechtkomen omdat het darmslijmvlies niet stevig is, kunnen ze de rode bloedcellen aantasten.

Omdat de zaden in de voedingsindustrie gepeld worden en voor de bereiding nog eens gespoeld moeten worden, zijn de saponinen praktisch niet meer in het eindgerecht aanwezig en kan quinoa zijn volledige scala van gezondheidsbevorderende effecten in het lichaam ontvouwen.

Beeldbron: Pierre Bamin / Unsplash

Referenties (7)

1. Abugoch James LE. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): composition, chemistry, nutritional, and functional properties. Adv Food Nutr Res. 2009;58:1-31. doi: 10.1016/S1043-4526(09)58001-1. PMID: 19878856
Bron

2. Filho AM, Pirozi MR, Borges JT, Pinheiro Sant'Ana HM, Chaves JB, Coimbra JS. Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 May 24;57(8):1618-1630. doi: 10.1080/10408398.2014.1001811. PMID: 26114306.
Bron

3. El Hazzam K, Hafsa J, Sobeh M, Mhada M, Taourirte M, El Kacimi K, Yasri A. An Insight into Saponins from Quinoa (Chenopodium quinoa Willd): A Review. Molecules. 2020 Feb 27;25(5):1059. doi: 10.3390/molecules25051059. PMID: 32120971; PMCID: PMC7179108.
Bron

4. Vega-Gálvez A, Miranda M, Vergara J, Uribe E, Puente L, Martínez EA. Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: a review. J Sci Food Agric. 2010 Dec;90(15):2541-7. doi: 10.1002/jsfa.4158. PMID: 20814881.
Bron

5. Tang Y, Tsao R. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: a review. Mol Nutr Food Res. 2017 Jul;61(7). doi: 10.1002/mnfr.201600767. Epub 2017 Apr 18. PMID: 28239982.
Bron

6. Martínez-Villaluenga C, Peñas E, Hernández-Ledesma B. Pseudocereal grains: Nutritional value, health benefits and current applications for the development of gluten-free foods. Food Chem Toxicol. 2020 Mar;137:111178. doi: 10.1016/j.fct.2020.111178. Epub 2020 Feb 5. PMID: 32035214.
Bron

7. Sharma D, Jamra G, Singh UM, Sood S, Kumar A. Calcium Biofortification: Three Pronged Molecular Approaches for Dissecting Complex Trait of Calcium Nutrition in Finger Millet (Eleusine coracana) for Devising Strategies of Enrichment of Food Crops. Front Plant Sci. 2017 Jan 17;7:2028. doi: 10.3389/fpls.2016.02028. PMID: 28144246; PMCID: PMC5239788.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Abugoch James LE. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): composition, chemistry, nutritional, and functional properties. Adv Food Nutr Res. 2009;58:1-31. doi: 10.1016/S1043-4526(09)58001-1. PMID: 19878856
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Filho AM, Pirozi MR, Borges JT, Pinheiro Sant'Ana HM, Chaves JB, Coimbra JS. Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 May 24;57(8):1618-1630. doi: 10.1080/10408398.2014.1001811. PMID: 26114306.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
El Hazzam K, Hafsa J, Sobeh M, Mhada M, Taourirte M, El Kacimi K, Yasri A. An Insight into Saponins from Quinoa (Chenopodium quinoa Willd): A Review. Molecules. 2020 Feb 27;25(5):1059. doi: 10.3390/molecules25051059. PMID: 32120971; PMCID: PMC7179108.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Vega-Gálvez A, Miranda M, Vergara J, Uribe E, Puente L, Martínez EA. Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: a review. J Sci Food Agric. 2010 Dec;90(15):2541-7. doi: 10.1002/jsfa.4158. PMID: 20814881.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Tang Y, Tsao R. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: a review. Mol Nutr Food Res. 2017 Jul;61(7). doi: 10.1002/mnfr.201600767. Epub 2017 Apr 18. PMID: 28239982.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Martínez-Villaluenga C, Peñas E, Hernández-Ledesma B. Pseudocereal grains: Nutritional value, health benefits and current applications for the development of gluten-free foods. Food Chem Toxicol. 2020 Mar;137:111178. doi: 10.1016/j.fct.2020.111178. Epub 2020 Feb 5. PMID: 32035214.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sharma D, Jamra G, Singh UM, Sood S, Kumar A. Calcium Biofortification: Three Pronged Molecular Approaches for Dissecting Complex Trait of Calcium Nutrition in Finger Millet (Eleusine coracana) for Devising Strategies of Enrichment of Food Crops. Front Plant Sci. 2017 Jan 17;7:2028. doi: 10.3389/fpls.2016.02028. PMID: 28144246; PMCID: PMC5239788.
Ga naar bron
Recensies