Probiotica
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

30Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

142Verzamelde opmerkingen

De laatste jaren maken we ons steeds meer zorgen over onze gezondheid. Je hoort steeds vaker het woord probiotica vallen. Wat zijn probiotica precies? Je hebt vast wel van die kleine flesjes zuivel in de supermarkt gezien die zouden moeten helpen om je darmflora op peil te houden, zodat je gezond door het leven gaat.

Er bestaan echter ook probiotica in capsules, tabletten en poeders op de markt. Probiotica beloven het evenwicht te herstellen in de microbiële “flora” van mensen die onder stress staan, die ongepaste diëten of misbruik maken van antibiotica. Deze supplementen zijn echter bijzonder delicaat en vereisen enige kennis om ze met succes te kunnen gebruiken.

Belangrijk om te weten

 • Probiotica zijn supplementen die levende micro-organismen bevatten die ons organisme ten goede kunnen komen.
 • Er zijn verschillende soorten en bacteriestammen, sommige zijn effectiever dan andere in het behandelen van verschillende symptomen en pathologieën.
 • Het gebruik van probiotica wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd. Ze kunnen echter wel infecties veroorzaken bij mensen met een onderdrukt immuunsysteem.

Onze selectie: De beste probiotica op de Nederlandse markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste probiotica die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het beste supplement een stuk eenvoudiger.

De beste probiotica voor moeder en baby

Orthica Orthiflor Start is een probiotica speciaal ontwikkeld om tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap te gebruiken en bij zuigelingen vanaf de geboorte tot de leeftijd van 1 jaar.

Wanneer je kind ongeveer een jaar is stop je met Orthiflor Start en kun je op een andere passende probiotica overstappen. Orthica Orthiflor Start bevat een probioticamix met 3 verschillende bacteriestammen.

De beste probiotica voor kinderen tot 6 jaar

Orthica Dino Orthiflor poeder is voor het gebruik vanaf het moment van bijvoeden of na gebruik van Orthiflor Start tot de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Het bevat een probioticamix van 6 verschillende bacteriestammen en is het product speciaal voor kinderen uit de Orthiflor-serie.

De aanbevolen dosering voor kinderen vanaf het moment van bijvoeden tot 6 jaar is 2 gram per dag (anderhalf maatschepje). Voeg het poeder toe aan lauw water of magere melk, yoghurt drink of limonade (siroop) op kamertemperatuur.

De beste probiotica voor de vrouw

Orthica Orthiflor Fem is een probiotica voor de vrouw, welke vier bacteriestammen bevat. Het supplement kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap en is tevens geschikt voor vegetariërs. De aanbevolen dosering is 1-2 capsules per dag. Op een lege maag innemen, bij voorkeur voor het slapen gaan.

De maximale dagdosering niet overschrijden. De inhoud van de verpakking is 60 capsules. Bevat geen: Gluten, lactose, soja-eiwit, gist, sacharose, synthetische conserveermiddelen, synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.

De beste probiotica in druppelvorm

Protectis van het merk voor baby’s Neocare bevat Lactobacillus reuteri, dit is een bacterie die van nature aanwezig is in het menselijk lichaam, meer bepaald in het spijsverteringskanaal. Lactobacillus reuteri maakt deel uit van de natuurlijke darmflora.

Vitamine D3 draagt bij tot de goede werking van het immuunsysteem. De dosering van Protectis bedraagt 5 druppels van 5 ml per dag en het product moet goed geschud worden voor het gebruikt wordt.

Shopgids: Alles wat je moet weten over probiotica

Het is van groot belang dat je voordat je een probiotica supplement koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Waar moet je je probiotica bewaren? Bij voorkeur in de koelkast, naast de yoghurts en andere zuivelproducten.
(Bron: Om: 25864227/ 123rf.com)

Wat is een probioticum?

Een probioticum is een soort supplement dat levende micro-organismen (bacteriën of gisten) bevat die gunstige effecten kunnen genereren. De meest populaire bacteriën die gebruikt worden als probiotische supplementen zijn die van de geslachten (bacteriële klassen) Lactobacillus en Bifidobacterium.

Een veelgemaakte fout is om deze producten te verwarren met zogenaamde prebiotische supplementen. Deze stoffen zijn niet-levende verbindingen die helpen of meewerken aan de vorming van een geschikte omgeving voor de groei van een gezonde microbioot. Het zijn koolhydraatverbindingen die de normale “flora” van energie voorzien.

Probiotica bieden een verscheidenheid aan voordelen, die in grote mate afhangen van het type stam dat in elk supplement wordt gebruikt. Zodra de micro-organismen het “doelgebied” (het kan de mond, maag, darm en zelfs de vrouwelijke genitaliën zijn) hebben gekoloniseerd, zullen ze ons de volgende voordelen beginnen te bieden:

 • Lichtere en snellere spijsvertering
 • Vermindering van winderigheid
 • Betere darmdoorvoer
 • Vermindering van de buikomtrek
 • Normalisatie van gewicht en cholesterolgehalte in het bloed
 • Lager aantal infecties
 • Lagere incidentie van allergieën
 • Algemene verbetering van angstsymptomatologie
 • Verhoogde niveaus van foliumzuur, cyanocobalamine en vitamine K
 • Verhoogde vruchtbaarheid (bij vrouwen)
 • Verminderde menstruatiepijn

Als je een probiotisch supplement met talrijke bacteriesoorten gebruikt, zal je algemene levenskwaliteit verbeteren. Als je specifieke problemen wilt oplossen, is het raadzaam om te kiezen voor een probioticum met specifieke stammen. Zo zijn er bijvoorbeeld producten die gericht zijn op gewichtsverlies of het verhogen van de weerstand tegen infecties.

Hoe moet ik mijn probioticasupplement bewaren?

Hoe kan je het leven van deze waardevolle micro-organismen verlengen? Deskundigen adviseren om je probiotica bij een koele temperatuur te bewaren. De kou in de koelkast (nooit in de vriezer!) zal de stofwisseling van de bacteriën vertragen en hun levensduur verlengen. Warmte en blootstelling aan zonlicht hebben precies het tegenovergestelde effect.

Verlies ook de vervaldatum van dit supplement niet uit het oog. Hoewel je soms wat minder streng hoeft te zijn met de vervaldatum van inerte elementen (zoals mineralen of vitaminen), zullen probiotica alleen effectief zijn zolang ze hun vitaliteit behouden, die kort na de vervaldatum zal verdwijnen.

Je probioticasupplement moet perfect verpakt zijn. Een volledige verzegeling is essentieel.
(Bron: Boonpeng: 61822789/ 123rf.com)

Welke bijwerkingen hebben probiotica?

De meest voorkomende bijwerkingen van het gebruik van probiotica zijn het gevolg van de snelle groei van de microbiota. Een opgeblazen gevoel, winderigheid en een zwaar gevoel in de maag kunnen optreden bij mensen die voor het eerst probiotica gebruiken. Deze symptomen zullen geleidelijk verdwijnen bij verder gebruik.

In meer zeldzame gevallen zijn probiotica in staat om ernstige infecties te genereren. Deze complicatie komt op een ongebruikelijke manier naar voren bij mensen met een vorm van immuundeficiëntie of met een onderontwikkeld immuunsysteem. Als je over het algemeen gezond bent, is het onwaarschijnlijk dat het gebruik van probiotica complicaties veroorzaakt.

Wat zijn de contra-indicaties van probiotica?

Er zijn verschillende studies die de veiligheid van probiotica al jaren evalueren. Hoewel de resultaten aangeven dat deze supplementen veilig zijn voor menselijke consumptie, zelfs bij hoge doses, wordt bijzondere voorzichtigheid en voorafgaande medische controle aanbevolen voor mensen die tot één van deze groepen behoren:

 • Immuunonderdrukte personen: In gevallen van immunosuppressie als gevolg van HIV-infectie, transplantaties of genetische veranderingen wordt het gebruik van probiotica ontmoedigd. In dit geval kunnen de micro-organismen sepsis veroorzaken (ernstige infectie verspreid over het hele lichaam).
 • Baby’s: Er zijn probiotica speciaal ontworpen om de diarree bij baby’s te verlichten. Er zijn echter af en toe gevallen van sepsis gemeld onder ernstig zieke pasgeborenen. Daarom wordt geadviseerd om het gebruik van probiotica bij kinderen nauwlettend in de gaten te houden door een kinderarts.
 • Zwangere en zogende vrouwen: Hoewel er producten bestaan die bedoeld zijn voor zwangere vrouwen, is het over het algemeen raadzaam om een huisarts of verloskundige te raadplegen voordat je supplementen toevoegt aan het dieet van zwangere of zogende vrouwen.
 • Mensen met hartklep implantaten: Sommige studies tonen gevallen aan van endocarditis (ernstige infectie van het hart) ten gevolge van de kolonisatie van kunstkleppen door probiotische micro-organismen. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van deze producten bij mensen die een hartoperatie ondergaan.

Infecties die secundair zijn aan probiotgebruik zijn zeldzaam. De gevolgen ervan (sepsis, endocarditis en schimmelinvasie) kunnen echter ernstig zijn. Om complicaties bij het gebruik van probiotica te voorkomen, moet je regelmatig naar je huisarts gaan en kiezen voor stammen waarvan de doeltreffendheid door deskundigen is bevestigd.

Na inname van je probiotica kunnen allergische verschijnselen zoals plotselinge jeuk en ontsteking van de huid optreden.
(Bron: Popov: 39679362/ 123rf.com)

Wat is de microbiota?

De microbiota bestaat uit bacteriën en gisten die in de huid, darm en zelfs de genitaliën van gezonde mensen leven. De aanwezigheid ervan voorkomt kolonisatie door ziekteverwekkende kiemen en biedt een aantal voordelen, zoals lichtere spijsverteringen of de synthese van sommige vitaminen.

Studies lijken te bevestigen dat de ontwikkeling van microbiota binnen enkele uren na het leven begint.

Tijdens de bevalling komt het kind in contact met de “flora” van de moeder en met micro-organismen in de buitenwereld. Deze bacteriën en gisten koloniseren de pasgeborene en creëren een unieke en persoonlijke microbiota.

De microbiota zullen zich vestigen op die oppervlakken en slijmvliezen die in contact komen met de buitenwereld. Op deze manier spreken we van cutane, intestinale, vaginale, orale en zelfs oculaire microbiota. De darmflora beïnvloedt het welzijn van het hele organisme en is bijzonder interessant vanuit het oogpunt van suppletie.

Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten veel probiotica.
(Bron: Madeleinesteinbach: 90447295/ 123rf.com)

Welke factoren zijn van invloed op de samenstelling van de darmflora?

Er zijn een groot aantal factoren die van invloed zijn op de samenstelling en variabiliteit van de microbiota van elk individu, waardoor elke persoon een geïndividualiseerde darmflora krijgt. De volgende lijst vat de belangrijkste kenmerken samen die het aantal en de verhouding van de darmbacteriën kunnen veranderen:

 • Anatomie: De toestand van het spijsverteringskanaal (bv. veranderingen in de productie van maagzuur of gal) zal bepalen welk type bacteriën deel gaat uitmaken van de normale microbiota.
 • Genetica: Een soortgelijke microbiota is gevonden onder mensen van dezelfde familie, met name onder tweelingbroers en -zussen.
 • Leeftijd: Kinderen hebben een minder diverse microbiota. Gedurende het leven verschijnen er nieuwe soorten die deel zullen gaan uitmaken van de darmflora.
 • Dieet: Extreme diëten (zoals puur “vleesetende” of strikt vegetarische diëten) zullen leiden tot het verdwijnen van sommige soorten die vaak voorkomen in de microbiota van mensen die een gevarieerd dieet volgen. Het gebruik van zoetstoffen zal ook een negatieve invloed hebben op de toestand van darmbacteriën.
 • Medicatie: Het gebruik van antibiotica zonder onderscheid zal een groot deel van de microbiota vernietigen.
 • Gifstoffen: Tabak is in staat om veranderingen in de variabiliteit van de normale microbiota te veroorzaken.
 • Stress, angst en depressie: Emotionele stress en andere mentale veranderingen gaan gepaard met veranderingen in de microbiota. Men is het er nog niet over eens of de verandering van de microbiota secundair is aan psychisch lijden, of vice versa.

Hoe meer een persoon van de “ideale” percentages van de microbiotensamenstelling verwijderd is, hoe groter de kans op langdurige metabole mismatches. Een overmatige toename van Bacteroides fragilis zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat dit aanvankelijk onschadelijke micro-organisme pathogeen wordt en infecties zoals appendicitis veroorzaakt.

Nogmaals, we mogen het belang van voeding voor onze gezondheid niet vergeten. Als een ontoereikend dieet met een overvloed aan vetten, suikers en zoetstoffen wordt gevolgd, zullen de verschillende populaties van de microbiota in aantal en verhouding veranderen. Dit kan het ontstaan van verschillende ziekten bevorderen.

Wist je dat de term “darmflora” weliswaar zeer populair is, maar niet correct is? Deskundigen raden aan om de term microbiota te gebruiken voor deze micro-organismen (die niet tot het plantenrijk behoren).

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van probiotica om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het supplement te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de probiotica die je nodig hebt:

Veganistische of vegetarische voeding

Veel probiotica bevatten een substraat (kweekmateriaal) van dierlijke oorsprong. Melk of melkproducten worden vaak gebruikt om de ontwikkeling van deze microben te ondersteunen. Vergeet daarom niet om te zoeken naar het veganistische certificaat op je supplement om er zeker van te zijn dat deze volledig uit plantaardige bronnen is gemaakt.

Een andere eigenschap om te overwegen is de samenstelling van de capsule. Tabletten met een gelatineomhulsel zijn niet geschikt voor vegetariërs of veganisten, omdat dit materiaal wordt samengesteld uit dierlijk collageen. Gelukkig zijn er veganistische capsules van cellulose.

Intoleranties y allergieën

Je probioticum kan zijn vervaardigd in een fabriek die gluten, noten, vis of lactose verwerkt. Als je één van deze producten niet verdraagt, kijk dan naar een product dat vrij van deze allergenen is. Ga naar je huisarts als er onverwachte symptomen optreden na het innemen van je supplement.

Aantal bacteriesoorten

Je probioticasupplement kan één enkele bacteriesoort (bijv. Bifidobacterium animalis) of meerdere soorten in één tablet bevatten (bijv. Bifidobacterium animalis en verschillende soorten Lactobacillus). In sommige studies wordt het gebruik van één enkele bacterie echter als de meest effectieve strategie beschouwd.

Probiotica die verschillende bacteriesoorten bevatten, worden beter geacht om infecties te voorkomen, maar als een specifiek effect gewenst is, is het raadzaam om te zoeken naar meer specifieke stammen. Zo zal het gebruik van Bifidobacterium animalis voor de behandeling van obesitas effectiever zijn dan het gebruik van een probioticum met meerdere soorten.

Verpakking

Probiotica zijn zeer delicate supplementen. Daarom is het van cruciaal belang dat je de verpakking van je product zorgvuldig controleert voordat je het koopt. Gooi beschadigde verpakkingen weg; als er lucht of licht in de verpakking sijpelt, kunnen micro-organismen afsterven of verzwakken.

Aantal UFC

Je supplement moet een voldoende aantal probiotische bacteriën bevatten (gemeten in Colony Forming Units, CFU). Aangezien een deel van de micro-organismen tijdens het verpakken en inslikken sterft, zal het nodig zijn om een grote hoeveelheid CFU (ongeveer 10-15 miljard) te gebruiken om de doeltreffendheid ervan te garanderen.

Remco KortHoogleraar in de microbiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en onderzoeker bij TNO
“Probiotica kunnen de kans op antibiotica gerelateerde diarree (AGD) met een factor 3 verkleinen.”

Prijs-kwaliteitsverhouding

Normaal gesproken bevatten deze artikelen verpakkingen met dertig of meer capsules. Als je rekening houdt met het feit dat de gunstige effecten ongeveer na een maand gebruik optreden, is het raadzaam dat je een voordeelverpakking aanschaft waarmee je gedurende twee of meer maanden probiotica kunt gebruiken.

Samenvatting

De toevoeging van een probioticum aan je dieet zal je helpen om je levenskwaliteit te verbeteren. Deze micro-organismen versterken je weerstandsvermogen en verlichten maag- en darmklachten. Als je voor de buitenkant van je lichaam zorgt door middel van lichaamsbeweging en cosmetica, waarom voeg je dan geen probiotica toe aan je routine om je gezondheid van binnenuit te versterken?

Deze producten vereisen veel complexere richtlijnen voor de houdbaarheid in vergelijking met andere supplementen, zoals vitaminen of mineralen. De voordelen ervan behoren echter tot de grootste van alle soorten supplementen.

Vond je ons artikel over probiotica interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte supplement kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Madeleinesteinbach: 83825649/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies