poedersupplementen
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

28Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Er is niets zo frustrerend als het beoefenen van een nieuwe sport, terwijl je het gevoel hebt dat je niet voldoende presteert. Maar heb geduld! Het is heel normaal om tijd nodig te hebben om je op je gemak te voelen in de sportschool of op het veld. Als je echter op zoek bent naar een manier om je trainingprestaties te verhogen en grotere veranderingen in je lichaam te zien, kan het gebruik van het juiste supplement je die extra boost geven die je nodig hebt.

Pre-workout supplementen zijn erg populair op het gebied van sportvoeding. Deze producten bieden veel voordelen en helpen om je fysieke uithoudingsvermogen te verbeteren, meer kracht te geven en zelfs gewicht te verliezen. Maar wat is een pre-workout supplement precies? En wat zijn de voordelen? Lees verder om alles over pre-workouts te weten te komen!

Belangrijk om te weten

 • Pre-workout supplementen combineren verschillende ingrediënten om je fysieke prestaties te verbeteren.
 • Het is belangrijk om verantwoordelijk gebruik maken van deze producten en verboden en gevaarlijke ingrediënten te vermijden.
 • Bij de aanschaf van een pre-workoutsupplement is het raadzaam om rekening te houden met mogelijke allergenen, het cafeïnegehalte, de hoeveelheid ingrediënten per dosis, de houdbaarheidsdatum en de prijs van het product.

Onze selectie: De beste pre-workout supplementen op de markt

Pre-workout supplementen bieden veel voordelen. De producten geven je meer energie en verbeteren je prestaties in de sportschool. Wel is het belangrijk om een veilig en betrouwbaar product te kiezen. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete pre-workout supplementen op de markt. In deze lijst vind je goedkope en betrouwbare supplementen. Geniet ervan!

Het pre-workout supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het pre-workout poeder van Demon Labz bestaat uit een combinatie van bèta-alanine, creatine, vitamine B12 en een mengsel van aminozuren en cafeïne, dat gemakkelijk oplost in water. Het poeder heeft een fijne bessensmaak, waardoor het gemakkelijk in te nemen is.

De aanwezigheid van vitamine B12 helpt vermoeidheid te verminderen. De creatine verbetert de prestaties voor een snelle krachttraining. De verpakking bevat 40 porties, wat voldoende is voor een voorraad voor 2 tot 3 maanden.

Het beste hoog gedoseerde pre-workout supplement

No products found.

Het pre-workout supplement van GEN bestaat uit 600 gram poeder met bosvruchtensmaak. De booster is samengesteld uit hoog gedoseerde aminozuren en plantenextracten. Iedere dosis van 30 gram is hoog gedoseerd. Het poeder bevat onder andere L-Citrulline, L-Arginine, Bèta-Alanine, L-Taurine en cafeïne.

Het product is bovendien 100% veganistisch en bevat geen verboden stoffen. De prijs van dit product is uitstekend en goed betaalbaar.

Het beste pre-workout supplement om energiedrankjes mee te makenLaatste prijsupdates: Amazon.nl (24.09.23, 12:36 Uhr), Sonstige Shops (23.11.21, 13:20 Uhr)

Het pre-workout supplement van Cellucor bevat 15 mg cafeïne per dosis. Sporters die dit product gebruiken, merken een energietoename tijdens trainingen. De favoriete smaken van de gebruikers zijn framboos en watermeloen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

De fabrikant raadt aan om 20 tot 30 minuten voor de training één volle lepel van de poeder in 150 tot 200 ml water op te lossen en in te nemen.

Het beste suikervrije pre-workout supplement

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Als je van plan bent alleen aan krachttraining te doen, heb je de suiker die in veel pre-workout supplementen zit niet nodig. Je kunt dan het beste voor een suikervrij supplement kiezen, zoals het pre-workout supplement van Optimum Nutrition.

Het product bevat 5 g aminozuren en 100 mg cafeïne en slechts 30 kcal per portie. Het is verkrijgbaar in verschillende lekkere smaken zoals Iced Tea, Lemon Lime en Orange Cooler.

Shopgids: Alles wat je moet weten over pre-workout supplementen

Pre-workout supplementen zijn supplementen die je voorafgaand aan een training inneemt. Het zijn gespecialiseerde preparaten die verschillende ingrediënten combineren met als doel de sportprestaties te verbeteren. Als je een pre-workout supplement voorafgaand aan je training gebruikt, kunnen ze de aërobe capaciteit verbeteren en vermoeidheid op afstand houden. Het is belangrijk om een supplement zonder verboden of gevaarlijke ingrediënten te kopen. Door hieronder de meest gestelde vragen over pre-workout supplementen te beantwoorden, hopen we je te helpen het supplement te vinden dat het beste bij je past.

Jong koppel uitgevoerd

Pre-workout supplementen zijn gespecialiseerde preparaten die verschillende ingrediënten combineren om sportprestaties te verbeteren.
(Bron: Bogicevic: 52575127/ 123rf.com)

Wat zijn pre-workout supplementen?

Pre-workout supplementen zijn supplementen die je voorafgaand aan een training inneemt. De supplementen dienen als aanvulling op een gezond voedingspatroon voor sporters. De producten combineren ingrediënten zoals cafeïne, creatine, verschillende soorten aminozuren en andere energie boostende ingrediënten om de fysieke prestaties te verbeteren (1).

Pre-workouts bestaan er in poeder- en capsulevorm. Over het algemeen bevatten de supplementen stimulerende middelen om meer uit je training te halen. In de volgende tabel vind je een meer gedetailleerde beschrijving van de belangrijkste actieve stoffen die je in pre-workouts tegenkomt. Lees de beschrijving zorgvuldig door om geen enkel detail te missen en een veilig en betrouwbaar pre-workout supplement te kopen (1, 2, 3, 4, 5).

Ingrediënt Soort Doel
Foliumzuur (vitamine B9) Vitamine Weerstand tegen vermoeidheid

Energiemetabolisme

Arginine en citrulline Aminozuren Stikstofmonoxide synthese

Verhoogde doorbloeding

Verbeterde fysieke prestaties

Weerstand tegen vermoeidheid

Bèta-alanine Aminozuur Synthese van carnosine (antioxidant)

Verbeterde spierprestaties

Cafeïne Stof met stimulerende werking Verbeterde fysieke prestaties

Verhoogde weerstand

Choline Vitamine-derivaat Weerstand tegen vermoeidheid

Verhoogde concentratie

Creatine Aminozuur Verbeterde fysieke prestaties

Aanpassing aan de oefeningen

L-Carnitine Aminozuurderivaat Weerstand tegen vermoeidheid

Vetinname

Niacine (vitamine B3) Vitamine Energieproductie

Spierontwikkeling

Taurine Aminozuurderivaat Verhoogde weerstand

Antioxidant

Vitamine B6 Vitamine Spier synthese

Energiemetabolisme

Vitamine B12 Vitamine Weerstand tegen vermoeidheid

Energiemetabolisme

Waar is een pre-workout supplement goed voor?

Pre-workout supplementen zorgen voor een ergogeen effect dat je fysieke prestaties verbetert. Het effect van een pre-workout is echter afhankelijk van de combinatie van ingrediënten. Door een groot aantal onderzoeken naar het effect van pre-workout supplementen te analyseren, kunnen we een aantal conclusies trekken. Je vindt ze hieronder. Houd er rekening mee dat we complexe studies zoveel mogelijk vereenvoudigen. Deze tekst moet slechts informatief worden gebruikt en is geen vervanging voor een persoonlijke medische advies (1):

 • De meest pre-workout supplementen hebben overlap tussen de gebruikte ingrediënten: De meeste pre-workout supplementen bevatten cafeïne, beta-alanine, betaïne en taurine. Andere populaire stoffen zijn creatine, vitamines, BCAA’s en arginine.
 • Vergroting van de fysieke kracht: De consumptie van pre-workouts kan op de lange termijn (na meer dan 4 weken suppletie) een verbetering van de spierkracht veroorzaken. Dit effect wordt vooral bij krachttraining waargenomen. Het effect is minder sterk op de korte termijn.
 • Verbetering van het uithoudingsvermogen: Studies tonen aan dat het gebruik van pre-workouts sporters helpt om oefeningen langer uit te voeren, zonder vermoeid te raken. Deze resultaten zijn minder duidelijk bij het aëroob uithoudingsvermogen, dat bijvoorbeeld belangrijk is bij hardlopen. Hierbij werden de verbeteringen slechts in enkele onderzoeken gevonden.
 • Verbetering van de lichaamssamenstelling: Er zijn veelbelovende resultaten die de invloed van de voedingssupplementen op de lichaamssamenstelling bevestigen. De pre-workouts zouden bij sommige mensen de lichaamsvetmassa helpen verminderen. Als de supplementen BCAA’s of aminozuren bevatten, kunnen ze bovendien de spierproductie stimuleren.
 • Pre-workout supplementen bieden vooral voordelen voor minder tot geen getrainde mensen: De voordelen van pre-workouts die we hierboven beschrijven, zijn groter voor mensen die een zittende levensstijl hebben en weinig tot gemiddeld sporten. Professionele sporters ondervonden veel gematigdere effecten.

Het experimenteren met pre-workout supplementen staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Er bestaat veel discussie over de werking en voordelen van deze producten. Sommige deskundigen trekken de resultaten van diverse onderzoeken in twijfel, wegens problemen in de methodologie. Het is belangrijk om verantwoordelijk gebruik maken van deze producten en verboden en gevaarlijke ingrediënten te vermijden. Overweeg de volgende vragen voordat je een pre-workout supplement aanschaft (1):

 • Dosis? Pre-workout supplementen combineren een verschillend aantal ingrediënten. De aanbevolen hoeveelheid van elk van deze stoffen varieert van onderzoek tot onderzoek, waardoor het lastig is om duidelijk te hebben wat de effectieve dosis is voor elk product. Het is ook moeilijk te bepalen of de prestatieverhogende effecten te wijten zijn aan een individueel molecuul of de combinatie van meerdere ingrediënten.
 • Geslacht? Hoewel er studies bij zowel mannelijke als vrouwelijke vrijwilligers is gedaan om de effecten van pre-workouts te onderzoeken, is er relatief weinig informatie over de invloed van het geslacht. Het is bovendien nog niet bekend hoe bepaalde hormonale factoren, zoals het gebruik van anticonceptie of bepaalde medicijnen, de verbindingen zouden beïnvloeden.
 • Leeftijd? In de meeste onderzoeken worden mensen van 18 tot 40 jaar onderzocht om de effecten van pre-workout supplementen te testen. Er is nog onvoldoende informatie beschikbaar om de acties van deze producten bij oudere mensen te bepalen.
 • Gezondheidstoestand? Het effect van pre-workout supplementen is vooral bekend bij gezonde mensen. De gevolgen van pre-workouts voor mensen die aan chronische ziektes lijden kunnen sterk verschillen van het effect bij gezonde mensen maar zijn nog onvoldoende bekend.

macronutriënten

Het effect van een pre-workout is afhankelijk van de combinatie van ingrediënten.
(Bron: Monticello: 51295806/ 123rf.com)

Zijn pre-workout supplementen veilig?

De veiligheid van pre-workout supplementen is een hot topic onder voedingsdeskundigen. Deze producten komen niet zonder bijwerkingen. Of je last krijgt van de bijwerkingen, hangt van verschillende factoren af. De ingrediënten, de aanbevolen dosering en de gebruiksinstructies zijn zeer relevante voorbeelden van onderdelen die de werking van een pre-workout supplement bepalen. In de lijst hieronder lees je op wat voor manier (1, 2):

 • Stimulerende ingrediënten: Cafeïne en andere stimulerende middelen kunnen bij gevoelige personen leiden tot hartkloppingen en een snelle hartslag. Bovendien moet je oppassen met de consumptie van een pre-workout supplement met cafeïne vóór de training als er gedurende de dag al andere stimulerende dranken zoals thee, koffie of frisdrank worden geconsumeerd. Vermijd een dagelijkse inname van meer dan 400 milligram (11).
 • Niacine (vitamine B3): Niacine is een essentiële verbinding voor onze hormoonproductie en stofwisseling. Een overmatige inname van de stof veroorzaakt echter een reeks bijwerkingen, variërend van een rood wordende huid tot aandoeningen aan het hart- en vaatstelsel. Vermijd het consumeren van meer dan 35 milligram vitamine B3 per dag (12).
 • Niet-volwassenen: De ingrediënten in pre-workout supplementen zijn niet veilig voor mensen onder de 18 jaar. Vermijd het gebruik van pre-workouts dus als je nog geen 18 jaar of ouder bent.
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Uit veiligheidsoverwegingen worden zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven geadviseerd om geen pre-workout supplementen te gebruiken.
 • Chronisch zieken: Mensen met een ziekte, vooral in het geval van nier- of hart- en vaatziekte, tolereren mogelijk de effecten van pre-workout supplementen niet. De voordelen van deze supplementen wegen niet op tegen de mogelijke risico’s. Het gebruik van de supplementen worden in deze gevallen daarom afgeraden.
 • Andere medicijnen: Pre-workouts kunnen een oneindig aantal ingrediënten bevatten die je reguliere medicatie verstoren. Als je een medische behandeling volgt, moet je ten alle tijde je arts raadplegen voordat je met het supplement begint. Let vooral op als je antihypertensiva, antibiotica, diuretica, antithyroid, anti-epileptica, lipidenverlagende of antiaritmica gebruikt.

Uit onderzoek (2) blijkt dat de meeste gebruikers van pre-workout supplementen tevreden zijn met hun aankoop. Ook bevelen de deelnemende personen de aankoop van een pre-workout supplement aan hun vrienden of familie aan. Bijna de helft van de respondenten erkende echter een van de volgende nadelige effecten te hebben ondervonden:

 • Gastro-intestinaal ongemak
 • Slapeloosheid of slaapstoornissen
 • Roodachtige verkleuring van de huid
 • Jeuk of netelroos
 • Hartkloppingen of snelle hartslag
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid

Deze effecten kunnen worden beperkt door zorgvuldig en verantwoord gebruik te maken van een pre-workout supplement. Overschrijd de aanbevolen dagelijkse dosis cafeïne of niacine niet, let goed op mogelijke interacties met medicijnen en vermijd allergenen. Je kunt zelf de regie in handen houden door kritisch te zijn op welke supplementen je koopt. De stoffen in pre-workouts die daadwerkelijk kunnen bijdragen aan je prestaties zou je in theorie ook apart kunnen kopen en zelf kunnen mixen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hoe goed je ook je best doet om het supplement verantwoordelijk te gebruiken, als je een product van lage kwaliteit kiest, zullen je trainingen of, in het ergste geval, je gezondheid hier onder lijden. Om je te helpen zoveel mogelijk uit je aankoop te halen, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria die gelden bij de aanschaf van een pre-workout supplement:

Voedingswensen

Pre-workout supplementen kunnen allergenen bevatten. Het is belangrijk dat je een product koopt waarvan het etiket duidelijk aangeeft of er sporen van lactose, soja, vis, eieren of andere allergenen in het product voorkomen. Ook als je last hebt van een glutenallergie, is het van cruciaal belang dat je het supplement van tevoren grondig onderzoekt voordat je besluit deze te kopen. Tot slot moeten ook veganisten en vegetariërs de ingrediëntenlijst controleren, om zo het gebruik van dierlijke producten te vermijden.

meisje in de sportschool

Uit onderzoek blijkt dat de meeste gebruikers van pre-workout supplementen tevreden zijn met hun aankoop.
(Bron: Kzenon: 37846700/ 123rf.com)

Cafeïne

Cafeïne is in veel gevallen het belangrijkste stimulerende middel van een pre-workout supplement. Maar wat nou als je hier niet tegen kunt? Als je van jezelf een nerveus persoon bent, last hebt van angsten of om een andere reden geen stimulerende middelen verdraagt, is het raadzaam op zoek te naar een pre-workout supplement dat vrij is van cafeïne en soortgelijke middelen. Een combinatie van aminozuren helpt je bijvoorbeeld om beter te presteren zonder dat je hartslag omhoog gaat.

Houdbaarheidsdatum

Om van de voordelen van een pre-workout supplement te profiteren, is het erg belangrijk de instructies op de verpakking van het supplement op te volgen. Dat geldt ook voor de bewaring van het product. Voorkom dat onderdelen van het product worden aangetast door het uit de buurt van hoge temperaturen en zonlicht te houden. Gebruik het supplement voor de zekerheid niet als de vervaldatum is verstreken.

Kate PattonVoedingsdeskundige. Universiteit van Cleveland, Verenigde Staten
“De cafeïne [in pre-workouts] kan geweldig zijn in de juiste doseringen. Het stimuleert het zenuwstelsel, verbetert de reactietijd en kan vermoeidheid verminderen.”

Gevaarlijke stoffen

We zijn aangekomen bij hetgeen dat misschien wel het meest controversiële aspect van pre-workout supplementen is. Over het algemeen bevatten de producten die je bij betrouwbare merken koopt legale ingrediënten die toegestaan zijn binnen de Europese Unie. Je kunt echter ook items van onzekere oorsprong tegenkomen die een of meer componenten bevatten die als gevaarlijk of illegaal worden beschouwd.

Deze stoffen, hoewel krachtig, hebben tal van potentieel zeer ernstige, soms zelfs dodelijke bijwerkingen. Veel van deze verbindingen worden door fabrikanten vals betiteld als stimulerende middelen of vetverbranders. De risico’s van dit soort stoffen zijn echter veel groter dan de voordelen. Vermijd de aanschaf van supplementen met de volgende ingrediënten (1, 2, 18):

Ingrediënt Wordt gebruikt als… Risico’s
DMAA (dimethylamylamine) Stimulerend middel Hartritmestoornissen

Hartfalen

Hartaanval

Nervositeit

Slapeloosheid

Geestelijke stoornissen

Stemmingswisselingen

Maag- en darmstelselaandoeningen

Verlies van eetlust

Yohimbine Stimulerend middel

Vetverbrander

Hartkloppingen

Verhoogde bloeddruk

Interacties met medicijnen

Duizeligheid

Synephrine Stimulerend middel

Vetverbrander

Hoofdpijn

Overmatig zweten

Angstgevoelens

Verhoogde bloeddruk

Hartkloppingen

Hartritmestoornissen

Hartfalen

Hartaanval

Ephedra/Ephedrine Stimulerend middel

Vetverbrander

Psychiatrische stoornissen

Hartaanval

Sibutramine Middel dat een verzadigd gevoel geeft Hartaanval

Beroerte

Samenvatting

Als je op zoek bent naar een manier om je trainingprestaties te verhogen en grotere veranderingen in je lichaam te zien, kan het gebruik van het juiste supplement je die extra boost geven die je nodig hebt. Pre-workout supplementen helpen vermoeidheid te verminderen en sportprestaties te verbeteren.

Het is echter belangrijk om verantwoordelijk gebruik maken van deze producten en verboden en gevaarlijke ingrediënten te vermijden. Overmatig gebruik van pre-workouts, vooral die met cafeïne, kan tot vervelende bijwerkingen leiden. Maar als je veilige ingrediënten gebruikt en de instructies van de fabrikant opvolgt, brengen pre-workout supplementen je sportprestaties naar het volgende level.

Vond je onze shopgids over pre-workout supplementen interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel dit artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Jirkaejc: 48676085/ 123rf.com)

Referenties (18)

1. Harty PS, Zabriskie HA, Erickson JL, Molling PE, Kerksick CM, Jagim AR. Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review [Internet]. Vol. 15, Journal of the International Society of Sports Nutrition. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2018 [cited 2020 Feb 26]. p. 41.
Bron

2. Jagim AR, Camic CL, Harty PS. Common habits, adverse events, and opinions regarding pre-workout supplement use among regular consumers. Nutrients. 2019 Apr 1;11(4).
Bron

3. Citrulline Benefits, Foods, Supplements and Side Effects - Dr. Axe [Internet]. [cited 2019 Oct 20].
Bron

4. Rasmussen CJ. Nutritional supplements for endurance athletes. In: Nutritional Supplements in Sports and Exercise. Humana Press; 2008. p. 369–407.
Bron

5. H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd edition. Elsevier; 2013. 948 p.
Bron

6. Cameron M, Camic CL, Doberstein S, Erickson JL, Jagim AR. The acute effects of a multi-ingredient pre-workout supplement on resting energy expenditure and exercise performance in recreationally active females. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2018 Dec 5 [cited 2020 Mar 1];15(1):1. Disponible en: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0206-7
Bron

7. Lane MT, Byrd MT. Effects of pre-workout supplements on power maintenance in lower body and upper body tasks. J Funct Morphol Kinesiol [Internet]. 2018 Feb 1 [cited 2020 Mar 1];3(1):11.
Bron

8. Collins PB, Earnest CP, Dalton RL, Sowinski RJ, Grubic TJ, Favot CJ, et al. Short-term effects of a ready-to-drink pre-workout beverage on exercise performance and recovery. Nutrients [Internet]. 2017 Aug 1 [cited 2020 Mar 1];9(8).
Bron

9. William Kedia A, Hofheins JE, Habowski SM, Ferrando AA, David Gothard M, Lopez HL. Effects of a pre-workout supplement on lean mass, muscular performance, subjective workout experience and biomarkers of safety. Int J Med Sci [Internet]. 2013 Dec 26 [cited 2020 Mar 1];11(2):116–26.
Bron

10. Stout JR, Moon JR, Tobkin SE, Lockwood CM, Smith AE, Graef JL, et al. Pre-workout consumption of Celsius® enhances the benefits of chronic exercise on body composition and cardiorespiratory fitness. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2008 Sep 17 [cited 2020 Mar 1];5(S1):P8.
Bron

11. Caffeine Uses, Effects & Safety Information - Drugs.com [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

12. Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

13. Locke A, Schneiderhan J, Zick SM. Diets for Health: Goals and Guidelines. Am Fam Physician [Internet]. 2018 Jun 1 [cited 2020 Mar 2];97(11):721–8.
Bron

14. Ormsbee MJ, Bach CW, Baur DA. Pre-exercise nutrition: The role of macronutrients, modified starches and supplements on metabolism and endurance performance [Internet]. Vol. 6, Nutrients. MDPI AG; 2014 [cited 2020 Mar 1]. p. 1782–808.
Bron

15. Slow-release carbs list [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

16. Glycemic Index [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

17. Niacin: Drug Uses, Dosage & Side Effects - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Bron

18. Drugs.com | Prescription Drug Information, Interactions & Side Effects [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Harty PS, Zabriskie HA, Erickson JL, Molling PE, Kerksick CM, Jagim AR. Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review [Internet]. Vol. 15, Journal of the International Society of Sports Nutrition. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2018 [cited 2020 Feb 26]. p. 41.
Ga naar bron
Informatief artikel
Jagim AR, Camic CL, Harty PS. Common habits, adverse events, and opinions regarding pre-workout supplement use among regular consumers. Nutrients. 2019 Apr 1;11(4).
Ga naar bron
Officiële website
Citrulline Benefits, Foods, Supplements and Side Effects - Dr. Axe [Internet]. [cited 2019 Oct 20].
Ga naar bron
Informatief artikel
Rasmussen CJ. Nutritional supplements for endurance athletes. In: Nutritional Supplements in Sports and Exercise. Humana Press; 2008. p. 369–407.
Ga naar bron
Tekstboek
H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd edition. Elsevier; 2013. 948 p.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Cameron M, Camic CL, Doberstein S, Erickson JL, Jagim AR. The acute effects of a multi-ingredient pre-workout supplement on resting energy expenditure and exercise performance in recreationally active females. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2018 Dec 5 [cited 2020 Mar 1];15(1):1. Disponible en: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0206-7
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Lane MT, Byrd MT. Effects of pre-workout supplements on power maintenance in lower body and upper body tasks. J Funct Morphol Kinesiol [Internet]. 2018 Feb 1 [cited 2020 Mar 1];3(1):11.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Collins PB, Earnest CP, Dalton RL, Sowinski RJ, Grubic TJ, Favot CJ, et al. Short-term effects of a ready-to-drink pre-workout beverage on exercise performance and recovery. Nutrients [Internet]. 2017 Aug 1 [cited 2020 Mar 1];9(8).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
William Kedia A, Hofheins JE, Habowski SM, Ferrando AA, David Gothard M, Lopez HL. Effects of a pre-workout supplement on lean mass, muscular performance, subjective workout experience and biomarkers of safety. Int J Med Sci [Internet]. 2013 Dec 26 [cited 2020 Mar 1];11(2):116–26.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Stout JR, Moon JR, Tobkin SE, Lockwood CM, Smith AE, Graef JL, et al. Pre-workout consumption of Celsius® enhances the benefits of chronic exercise on body composition and cardiorespiratory fitness. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2008 Sep 17 [cited 2020 Mar 1];5(S1):P8.
Ga naar bron
Officiële website
Caffeine Uses, Effects & Safety Information - Drugs.com [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Officiële website
Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Informatief artikel
Locke A, Schneiderhan J, Zick SM. Diets for Health: Goals and Guidelines. Am Fam Physician [Internet]. 2018 Jun 1 [cited 2020 Mar 2];97(11):721–8.
Ga naar bron
Informatief artikel
Ormsbee MJ, Bach CW, Baur DA. Pre-exercise nutrition: The role of macronutrients, modified starches and supplements on metabolism and endurance performance [Internet]. Vol. 6, Nutrients. MDPI AG; 2014 [cited 2020 Mar 1]. p. 1782–808.
Ga naar bron
Officiële website
Slow-release carbs list [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Officiële website
Glycemic Index [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Officiële website
Niacin: Drug Uses, Dosage & Side Effects - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Ga naar bron
Officiële website
Drugs.com | Prescription Drug Information, Interactions & Side Effects [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Recensies