Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

28Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Ken je dit? Begin je met een nieuwe sport maar merk je al snel dat je prestaties niet op peil zijn? Dat kan heel frustrerend zijn. Heb geduld! Of het nu in de sportzaal is, in de sportzaal of op het speelveld, iedereen heeft een zekere aanpassingsperiode nodig. En dit kan eigenlijk gemakkelijker gemaakt worden met het juiste voedingssupplement.

Pre-workout supplementen zijn erg populair op het gebied van sportvoeding. Aan deze producten wordt het vermogen toegeschreven om het uithoudingsvermogen te verbeteren, de kracht te vergroten en zelfs vetverlies te vergemakkelijken. Wat is het werkelijke potentieel van deze pre-workouts? Lees verder en kom erachter!

De hoofdzaken

in een notendop

 • Pre-workout supplementen combineren talrijke ingrediënten met het doel de lichamelijke prestaties te verhogen.
 • Consumenten moeten deze producten op verantwoorde wijze gebruiken en verboden en gevaarlijke ingrediënten vermijden.
 • Bij het kopen van een pre-workout supplement moet je letten op mogelijke allergenen en intoleranties, het cafeïnegehalte van het product en de prijs van het product.

Gids: Wat je moet weten over pre-workout supplementen

Pre-workout supplementen worden gebruikt om je atletische prestaties te verbeteren. Om dit te doen worden verschillende ingrediënten met elkaar gecombineerd. Wanneer het supplement vóór de lichamelijke activiteit wordt ingenomen, kan het de atletische capaciteit verbeteren terwijl het vermoeidheid uitstelt. Het is heel belangrijk dat je geen producten consumeert die verboden of gevaarlijke stoffen bevatten.

Pre-workout supplementen bevatten een combinatie van ingrediënten die je atletische prestaties verbeteren.
(Beeldbron: Bogicevic: 52575127/ 123rf.com)

Wat zijn pre-workout supplementen?

Pre-workout supplementen zijn speciale voedingssupplementen voor atleten. Deze producten combineren verschillende ingrediënten zoals cafeïne, creatine en verschillende soorten aminozuren om een verbetering van de fysieke prestaties te bereiken. Zoals de naam al zegt, worden ze vóór de inspanning ingenomen (1).

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van pre-workout supplementen? In het algemeen bevatten deze producten stimulerende stoffen (cafeïne), vaatverwijders (stikstofmonoxide) en aminozuren. De volgende tabel geeft een gedetailleerde beschrijving van deze ingrediënten en hun voornaamste doeleinden (1, 2, 3, 4, 5).

Ingrediënt Kunststof Doel
Foliumzuur (vitamine B9) Vitamine Weerstand tegen vermoeidheidEnergiestofwisseling
Vertakte-keten aminozuren (BCAA) Aminozuren SpiersyntheseVermindering van spierschade na inspanning
Arginine en citrulline Aminozuren Nitric oxide-SyntheseVerhoogde doorbloedingVerbeterd lichamelijk prestatievermogenWeerstand tegen vermoeidheid
Beta-alanine aminozuur carnosine synthese (antioxidant)Verhoogd spiervermogen
Betaïne/trimethylglycine (TMG) aminozuur-Derivaat Verhoogde weerstandVerhoogde spierkracht
Cafeïne Stimulans Verhoogde fysieke prestatiesVerhoogde weerstand
Colina Vitamine-Derivat Weerstand tegen vermoeidheidVerhoogde concentratie
Creatine Aminozuur Verhoogde fysieke prestatiesAanpassing aan training
Glucuronolactone Koolhydraten Energie-inname
Guarana Stimulans Verhoogde fysieke prestatiesVerhoogde weerstand
L-Carnitine Aminozuur Derivat Weerstand tegen vermoeidheidVetconsumptie
L-Tyrosine Aminozuur Weerstand tegen vermoeidheidVerhoogd concentratievermogen
Niacine (vitamine B3) Vitamine EnergieproductieOntwikkeling van de spieren
Taurine Aminozuurderivaat Verhoogde weerstandAntioxidant
Vitamine B6 Vitamine Spier-SyntheseEnergiestofwisseling
Vitamine B12 VermoeidheidWeerstandEnergiestofwisseling

Welke positieve effecten kan een pre-workout supplement op mijn training hebben?

Na analyse van de informatie die over deze producten beschikbaar is, zijn we tot een aantal conclusies gekomen die we graag met je willen delen. De volgende punten dienen ter informatie en zijn geen vervanging van een persoonlijk medisch advies (1)

 • Pre-workout supplementen kunnen de lichaamskracht vergroten: Een pre-workout product kan een langdurige verbetering van de spierkracht teweegbrengen als het gedurende vier weken of langer wordt ingenomen. Dit effect is vooral bij krachttraining aangetoond.
 • Pre-workout supplementen kunnen het uithoudingsvermogen vergroten: Er is waargenomen dat het nemen van pre-workouts het uithoudingsvermogen kan vergroten. Bepaalde oefeningen kunnen langer herhaald worden voor er uiteindelijk uitputting optreedt.
 • Pre-workout supplementen kunnen de lichaamssamenstelling verbeteren: Er zijn veelbelovende gegevens gevonden over het effect van deze supplementen op de lichaamssamenstelling. Bij sommige mensen helpen deze supplementen de lichaamsvetmassa te verminderen. Bovendien kunnen pre-workouts, als ze vertakte-keten aminozuren bevatten, de spieraanmaak stimuleren.
 • Pre-workout supplementen komen ook mensen met weinig of geen training ten goede: de beschreven voordelen treden ook op bij mensen die als minder actief worden beschouwd of die alleen voor hun plezier aan sport doen. De effecten zijn echter niet zo effectief als bij actieve sporters.

Studies van pre-workout supplementen zijn nog in een vroeg stadium. Overweeg de volgende studieresultaten voordat je een pre-workout supplement koopt (1)

 • Dosering: Pre-workout producten combineren een verscheidenheid aan ingrediënten. Omdat de hoeveelheid van elke verbinding van studie tot studie verschilt, is het moeilijk voor elk product een werkzame dosis te bepalen.
 • Geslacht: Studies zijn gelijkelijk op vrouwen en mannen uitgevoerd. Er is betrekkelijk weinig informatie over de invloed van het geslacht. Het is niet bekend hoe bepaalde hormonale factoren, zoals anticonceptiegebruik of bepaalde specifieke medicijnen, de pre-workout verbindingen kunnen beïnvloeden.
 • Leeftijd: De meeste studies worden uitgevoerd op jonge mensen (18 – 40 jaar) om de effecten van pre-workout samenstellingen te testen. Er is niet genoeg informatie beschikbaar om het effect van deze producten bij oudere mensen vast te stellen.
 • Gezondheidstoestand: De effecten van deze producten werden alleen bij gezonde mensen getest. De effecten van pre-workout supplementen bij chronisch zieken zijn niet uitvoerig bestudeerd.

Pre-workout supplementen kunnen helpen bij gewichtsverlies.
(Beeldbron: Monticello: 51295806/ 123rf.com)

Hoe moet je pre-workout supplementen innemen?

Door de grote variabiliteit in ingrediënten en doseringen is het erg moeilijk om één enkele inname-instructie voor alle pre-workouts vast te stellen. Het is het beste de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen en te vermijden dat je de doseringen of de aanbevolen wachttijd voor je training “vleugellam” maakt.

Pre-workout supplementen zijn meestal in poedervorm verkrijgbaar en moeten met water gemengd worden. Als de fabrikant het aangeeft, kun je het supplement ook oplossen in melk of vruchtensap. De meeste pre-workouts moeten tussen 2 uur en 15 minuten voor de training ingenomen worden (1).

Zijn pre-workout supplementen veilig?

De veiligheid van pre-workout supplementen is een heet hangijzer onder voedingsdeskundigen. Als het gaat om de veiligheid van producten en mogelijke bijwerkingen, neem dan de volgende factoren in overweging (1, 2)

 • Stimulerende ingrediënten: Cafeïne, guarana of andere stimulerende middelen kunnen hartkloppingen en tachycardie veroorzaken bij gevoelige mensen. Bovendien moet je voorzichtig zijn met het innemen van een cafeïnehoudende pre-workout als je in de loop van de dag al stimulerende drankjes (thee, zwarte koffie of frisdrank) drinkt. Vermijd een overschrijding van 400 milligram per dag (11).
 • Niacine: Vitamine B3, of niacine, is een essentiële verbinding voor de hormoonproductie en het metabolisch evenwicht. Overmatig gebruik ervan veroorzaakt echter een aantal bijwerkingen, variërend van blozen van de huid tot cardiovasculaire veranderingen. De dagelijkse inname van meer dan 35 milligram vitamine B3 mag niet overschreden worden (12).
 • Minderjarigen: Van de ingrediënten van pre-workout supplementen is niet aangetoond dat ze veilig zijn bij mensen onder de achttien jaar. Daarom moet het gebruik bij jongere mensen vermeden worden.
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: Om veiligheidsredenen wordt zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven geadviseerd deze supplementen niet te nemen.
 • Chronisch zieken: Mensen die aan een medische aandoening lijden (vooral nier- of hart- en vaatziekten) kunnen de effecten van pre-workout supplementen misschien niet verdragen. De voordelen die met deze supplementen verkregen worden wegen niet op tegen de mogelijke risico’s, dus wordt het gebruik ervan niet aanbevolen.
 • Medicatie: Pre-workouts kunnen allerlei ingrediënten bevatten die invloed kunnen hebben op je gewone medicatie. Als je een medische behandeling volgt, raadpleeg dan je arts voordat je met pre-workout supplementen begint. Dit geldt vooral voor mensen die anti-hypertensiva, antibiotica, diuretica, anti-thyroïdica, anti-epileptica, hypolipemica of anti-aritmica gebruiken.

Uit een enquête van 2019 (2) bleek dat de meeste gebruikers van pre-workout supplementen tevreden zijn over hun aankoop. Bijna de helft van de respondenten gaf echter toe een van de volgende bijwerkingen te hebben ervaren

 • Maagdarmklachten
 • Slapeloosheid of slaapstoornissen
 • Rood worden van de huid na inname van het voedingssupplement
 • Jeuk of uitslag
 • Hartkloppingen of tachycardie
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid

Kun je je eigen natuurlijke pre-workout maken?

Absoluut! Hoewel pre-workout supplementen je prestaties handig kunnen verbeteren, is het mogelijk op natuurlijke wijze soortgelijke effecten te bereiken. Een evenwichtige voeding is ongetwijfeld de beste manier om je energiereserves aan te vullen om het meeste uit je training te halen (13).

Als je je zorgen maakt of je wel genoeg energie hebt voor je training, neem dan vóór je training een koolhydraatrijke maaltijd. Eet bij voorkeur twee tot drie uur voor de inspanning of neem langzaam absorberende koolhydraten. Als je je lichaamssamenstelling wilt verbeteren, kies dan een vetrijke maaltijd of een maaltijd die eiwitten en koolhydraten combineert.

De volgende tabel geeft enkele ideeën voor tussendoortjes die je vóór de inspanning kunt nemen, samen met de aanbevolen wachttijd voor een goede absorptie (15, 16):

Type pre-workout Geschikt voedsel Wachttijd
Koolhydraten Zelfgemaakte energiereepVers fruitRijsttoastFruit smoothie Tussen 1 – 6 uur voor het sportenInname 2 – 3 uur van tevoren vermindert het gevoel van vermoeidheidWacht minstens 4 uur, als je een grote maaltijd hebt gegeten
Koolhydraten (langzame afgifte) Volkoren pasta met tomatenGrondkorrelige rijst met wortelsGrondkorrelige toastQuinoa met groenten Tussen 1 – 6 uur voor de trainingWacht minstens 4 uur, als je een grote maaltijd hebt gegeten
Rijk aan vetten Toast met avocadoGedroogd fruitAppels met pindakaas Tussen 1 – 4 uur voor de trainingWacht minstens 4 uur, als je een grote maaltijd hebt gegeten
Eiwit-koolhydraat Kipfilet met rijstBraadskip met broccoli en zoete aardappelYoghurt met havermout en fruitSandwich met tonijn Ongeveer 1,5 uur voor de trainingWacht minstens 4 uur, als je een grote maaltijd gegeten hebtWat momenteel onderzocht wordt
Cafeïne Kopje koffieKopje theeSmoothie met thee of koffie 1 uur voor de training

Koopcriteria

Het maakt niet uit hoe regelmatig je je pre-workout supplement inneemt. Kies je een minderwaardig product, dan lijdt je training of, in het ergste geval, je gezondheid eronder. Om het je gemakkelijker te maken een veilig en effectief pre-workout supplement te kiezen, hebben we deze koopcriteria voor je samengesteld:

Dieetbeperkingen

Pre-workouts kunnen verschillende allergenen bevatten. De etikettering van je product moet duidelijke en beknopte informatie geven over de aan- of afwezigheid van lactose, soja, vis, eieren of andere allergenen. Als je een glutenintolerantie hebt, is het heel belangrijk dat je het supplement grondig onderzoekt voor je besluit het te kopen.

Veganisten en vegetariërs moeten ook hun ogen goed de kost geven en de ingrediëntenlijst controleren om producten van dierlijke oorsprong te vermijden. Je kunt ook meteen op zoek gaan naar een supplement met een “veganistisch keurmerk”, dat garandeert dat het product door de bevoegde autoriteiten getest en vegan-vriendelijk verklaard is.

Om de werking van de pre-workout supplementen te evalueren, werden verschillende krachtoefeningen gedaan. (Beeldbron: Kzenon: 37846700/ 123rf.com)

Minimale effectieve dosis

Een probleem dat de kwaliteit van pre-workout supplementen ernstig beïnvloedt, is de effectieve dosering. Helaas zijn er veel producten die onjuiste hoeveelheden (zowel te laag als te hoog) van belangrijke ingrediënten bevatten. In de volgende tabel staan de aanbevolen hoeveelheden van de meest gebruikte ingrediënten (1, 17, 18):

ingrediënt hoeveelheid per pre-workout dosis
cafeïne 32 – 400 mg
creatine 2 – 10 g
beta-alanine 2 – 5 g
betaïne 3 – 6 g
taurine 500 – 3.000 mg
BCAA’s 10 – 20 g
Niacine 14 – 16 mg
Arginine 2 – 30 g

Gebruik wat deskundigen de “minimale effectieve dosis” noemen, dat wil zeggen de laagst mogelijke hoeveelheid waarmee je positieve resultaten kunt zien. Dit vermindert sterk de kans op bijwerkingen door een verhoogde dosis.

Cafeïne

Cafeïne is het belangrijkste ingrediënt in pre-workout supplementen om onze prestaties bij sportactiviteiten te verhogen. Als je echter last hebt van nervositeit, angst of een intolerantie voor stimulerende middelen, zijn er ook producten die vrij zijn van cafeïne, guarana of soortgelijke stoffen. Een combinatie van aminozuren, bijvoorbeeld, helpt je beter te presteren zonder dat je hartslag op hol slaat.

Gevaarlijke stoffen

Dit is mogelijk het meest controversiële aspect van pre-workout supplementen. Over het algemeen bevatten de producten ingrediënten die in de Europese Unie legaal in het openbaar verkocht mogen worden. Je kunt echter preparaten van onzekere herkomst tegenkomen die een of meer ingrediënten bevatten die als gevaarlijk of illegaal beschouwd worden.

Deze stoffen hebben een krachtige werking, maar ze hebben ook veel mogelijke bijwerkingen die zeer serieus genomen moeten worden. Daarom beschouwen deskundigen ze als ongewenste stoffen. Veel van deze stoffen worden beschouwd als stimulerende middelen of zogenaamde “vetverbranders”. Het risico ervan weegt echter veel zwaarder dan de voordelen. Blijf uit de buurt van de volgende moleculen! (1, 2, 18) :

Ingrediënt Gebruikt als Gevaar
Amfetaminederivaten (DMAA) Stimulerend middel HartritmestoornissenHartfalenHartaanvalNervositeitSlaapeloosheidPsychische stoornissenStemmingswisselingenGastro-intestinaalStoornissenMinder eetlust
Yohimbine StimulerendVetverbrander HartkloppingenVerhoging van de bloeddrukMedicinale interactiesDuizeligheid
Synephrine StimulerendVetverbrander HartkloppingenHoofdpijnOvermatig zwetenGeestigheidVerhoging van de bloeddrukStoornissen van het hartritme BloeddrukHartritmestoornissenHartfalenHartaanval
Efedra / Efedrine Stimulerend middelVetverbrander Psychiatrische stoornissenHartaanval
Sibutramin Stimulerend middel HartaanvalStroke

Prijs-Waar voor je geld

De prijs van pre-workout supplementen hangt af van de hoeveelheid ingrediënten en de populariteit van het product. Als je een laaggeprijsd product wilt, kies dan een eenvoudige pre-workout (cafeïne + taurine + aminozuren). Meer uitgewerkte producten met extra ingrediënten liggen in een hogere prijsklasse.

Conclusie

Als je de eerste dagen in de sportschool of tijdens je training niet de prestaties krijgt die je wilt, kun je misschien baat hebben bij een pre-workout supplement. Van dit soort supplementen is ontdekt dat ze vermoeidheid verminderen en prestaties verbeteren, zelfs als je geen extreme atleet bent.

Let erop dat deze producten met voorzichtigheid ingenomen moeten worden. Overmatige inname van (cafeïne-bevattende) pre-workouts kan tot onaangename bijwerkingen leiden. Maar als je veilige ingrediënten gebruikt en de aanwijzingen van de fabrikant opvolgt, kunnen deze supplementen je atletische prestaties aanzienlijk verbeteren!

Als je genoten hebt van deze gids over pre-workout supplementen, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem te delen op je sociale netwerken.

(Beeldbron van headerfoto: Jirkaejc: 48676085/ 123rf.com)

Referenties (18)

1. Harty PS, Zabriskie HA, Erickson JL, Molling PE, Kerksick CM, Jagim AR. Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review [Internet]. Vol. 15, Journal of the International Society of Sports Nutrition. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2018 [cited 2020 Feb 26]. p. 41.
Bron

2. Jagim AR, Camic CL, Harty PS. Common habits, adverse events, and opinions regarding pre-workout supplement use among regular consumers. Nutrients. 2019 Apr 1;11(4).
Bron

3. Citrulline Benefits, Foods, Supplements and Side Effects - Dr. Axe [Internet]. [cited 2019 Oct 20].
Bron

4. Rasmussen CJ. Nutritional supplements for endurance athletes. In: Nutritional Supplements in Sports and Exercise. Humana Press; 2008. p. 369–407.
Bron

5. H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd edition. Elsevier; 2013. 948 p.
Bron

6. Akademisches Buch
Bron

7. Lane MT, Byrd MT. Effects of pre-workout supplements on power maintenance in lower body and upper body tasks. J Funct Morphol Kinesiol [Internet]. 2018 Feb 1 [cited 2020 Mar 1];3(1):11.
Bron

8. Collins PB, Earnest CP, Dalton RL, Sowinski RJ, Grubic TJ, Favot CJ, et al. Short-term effects of a ready-to-drink pre-workout beverage on exercise performance and recovery. Nutrients [Internet]. 2017 Aug 1 [cited 2020 Mar 1];9(8).
Bron

9. William Kedia A, Hofheins JE, Habowski SM, Ferrando AA, David Gothard M, Lopez HL. Effects of a pre-workout supplement on lean mass, muscular performance, subjective workout experience and biomarkers of safety. Int J Med Sci [Internet]. 2013 Dec 26 [cited 2020 Mar 1];11(2):116–26.
Bron

10. Stout JR, Moon JR, Tobkin SE, Lockwood CM, Smith AE, Graef JL, et al. Pre-workout consumption of Celsius® enhances the benefits of chronic exercise on body composition and cardiorespiratory fitness. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2008 Sep 17 [cited 2020 Mar 1];5(S1):P8.
Bron

11. Caffeine Uses, Effects & Safety Information - Drugs.com [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

12. Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

13. Locke A, Schneiderhan J, Zick SM. Diets for Health: Goals and Guidelines. Am Fam Physician [Internet]. 2018 Jun 1 [cited 2020 Mar 2];97(11):721–8.
Bron

14. Ormsbee MJ, Bach CW, Baur DA. Pre-exercise nutrition: The role of macronutrients, modified starches and supplements on metabolism and endurance performance [Internet]. Vol. 6, Nutrients. MDPI AG; 2014 [cited 2020 Mar 1]. p. 1782–808.
Bron

15. Slow-release carbs list [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

16. Glycemic Index [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

17. Niacin: Drug Uses, Dosage & Side Effects - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Bron

18. Drugs.com | Prescription Drug Information, Interactions & Side Effects [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Übersichtsartikel
Harty PS, Zabriskie HA, Erickson JL, Molling PE, Kerksick CM, Jagim AR. Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review [Internet]. Vol. 15, Journal of the International Society of Sports Nutrition. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2018 [cited 2020 Feb 26]. p. 41.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Jagim AR, Camic CL, Harty PS. Common habits, adverse events, and opinions regarding pre-workout supplement use among regular consumers. Nutrients. 2019 Apr 1;11(4).
Ga naar bron
Experten-Website
Citrulline Benefits, Foods, Supplements and Side Effects - Dr. Axe [Internet]. [cited 2019 Oct 20].
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Rasmussen CJ. Nutritional supplements for endurance athletes. In: Nutritional Supplements in Sports and Exercise. Humana Press; 2008. p. 369–407.
Ga naar bron
Akademisches Buch
H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd edition. Elsevier; 2013. 948 p.
Ga naar bron
Klinische Studie am Menschen
Akademisches Buch
Ga naar bron
Klinische Studie am Menschen
Lane MT, Byrd MT. Effects of pre-workout supplements on power maintenance in lower body and upper body tasks. J Funct Morphol Kinesiol [Internet]. 2018 Feb 1 [cited 2020 Mar 1];3(1):11.
Ga naar bron
Klinische Studie am Menschen
Collins PB, Earnest CP, Dalton RL, Sowinski RJ, Grubic TJ, Favot CJ, et al. Short-term effects of a ready-to-drink pre-workout beverage on exercise performance and recovery. Nutrients [Internet]. 2017 Aug 1 [cited 2020 Mar 1];9(8).
Ga naar bron
Klinische Studie am Menschen
William Kedia A, Hofheins JE, Habowski SM, Ferrando AA, David Gothard M, Lopez HL. Effects of a pre-workout supplement on lean mass, muscular performance, subjective workout experience and biomarkers of safety. Int J Med Sci [Internet]. 2013 Dec 26 [cited 2020 Mar 1];11(2):116–26.
Ga naar bron
Klinische Studie am Menschen
Stout JR, Moon JR, Tobkin SE, Lockwood CM, Smith AE, Graef JL, et al. Pre-workout consumption of Celsius® enhances the benefits of chronic exercise on body composition and cardiorespiratory fitness. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2008 Sep 17 [cited 2020 Mar 1];5(S1):P8.
Ga naar bron
Offizielle Website
Caffeine Uses, Effects & Safety Information - Drugs.com [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Offizielle Website
Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Locke A, Schneiderhan J, Zick SM. Diets for Health: Goals and Guidelines. Am Fam Physician [Internet]. 2018 Jun 1 [cited 2020 Mar 2];97(11):721–8.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Ormsbee MJ, Bach CW, Baur DA. Pre-exercise nutrition: The role of macronutrients, modified starches and supplements on metabolism and endurance performance [Internet]. Vol. 6, Nutrients. MDPI AG; 2014 [cited 2020 Mar 1]. p. 1782–808.
Ga naar bron
Offizielle Website
Slow-release carbs list [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Offizielle Website
Glycemic Index [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Offizielle Website
Niacin: Drug Uses, Dosage & Side Effects - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Ga naar bron
Offizielle Website
Drugs.com | Prescription Drug Information, Interactions & Side Effects [Internet]. [cited 2020 Mar 2].
Ga naar bron
Recensies