Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Veel mensen hebben een scherpe pijn bij het ademen ervaren. Dit heeft vaak onschadelijke oorzaken, maar het kan een teken van pleuritis zijn. Dit is een ontsteking van het bindweefsel rond de longen en op de binnenwand van de borstkas. Het tegen elkaar wrijven van de ontstoken vellen veroorzaakt de typische pijn bij diep ademhalen.

Als de hoofdziekte niet goed wordt gediagnosticeerd of te laat wordt behandeld, kan dat soms ernstige gevolgen hebben. In het volgende hebben we enkele van de belangrijkste symptomen samengevat. Dit vertelt je over de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden van pleuritis.

De belangrijkste dingen in een notendop

 • Pleuritis, of pleuritis, is een bijkomstigheid van een onderliggende ladderziekte.
 • Veel voorkomende symptomen zijn scherpe pijn in de borst bij het ademen, koorts en je ziek voelen.
 • Behandeling en hersteltijd hangen af van de hoofdziekte en kunnen variëren van een paar dagen tot enkele maanden.

Definitie: Wat is pleuritis?

Pleurisy is een algemene term voor ontsteking van het borstvlies in de borstkas. Dit is het bindweefsel tussen de longen en de borstkas en wordt ook wel het borstvlies genoemd.

Pleurisy veroorzaakt een infectie van dit bindweefsel, die vaak leidt tot scherpe pijnen bij het ademen en kortademigheid. In de meeste gevallen is pleuritis een secundaire ziekte van een eerdere infectie.

Pleurisy kan in verschillende categorieën verdeeld worden. Een van de meest voorkomende indelingen is die naar vloeistofvorming.

 • Droge pleuritis: Bij deze vorm van de ziekte, ook wel pleurisy sicca genoemd, is er geen of heel weinig vochtvorming in de pleurale ruimte. De wrijving tussen de pleurale platen is groot, en daarom is deze vorm bijzonder pijnlijk.
 • Vochtige pleuritis: Hier ontstaat een pleurale effusie in de pleurale ruimte. Hoewel de pijn vaak minder is door de geringere wrijving, kan de ophoping van vocht, afhankelijk van het volume, op de longen drukken en tot kortademigheid leiden.

Hoewel pleuritis vaak mild is, kan het levensbedreigend zijn als het niet behandeld wordt, afhankelijk van de eerdere ziekte en hoe ernstig het is. Vooral oudere mensen en baby’s worden vaak getroffen. (1)

Achtergrond: Wat je moet weten over pleuritis

In het volgende leggen we meer in detail uit wat je moet doen als je vermoedt dat je pleuritis hebt, hoe gevaarlijk het is en wat je kunt doen om de pijn te verlichten.

Wat kan pleuritis veroorzaken?

Pleurisy komt vaak voor als een secundair of bijkomend symptoom van een afzonderlijke infectie. Dit kan een virale oorzaak zijn, zoals griep, of een bacteriële infectie, zoals longontsteking. Volgens het Robert Koch Instituut ging ongeveer 5% van alle tuberculosegevallen in 2016 gepaard met pleuritis. Afhankelijk van de oorzaak kan pleuritis dus heel besmettelijk zijn. (2)

Behalve bacteriële of virale infecties kunnen ook operaties of ongelukken pleuritis veroorzaken. Als je gebarsten of gebroken ribben hebt, kan het borstvlies ontstoken raken door het trauma.

Pleuritis kan een symptoom zijn van een gevaarlijke longembolie.

Een van de meest voorkomende oorzaken en ook een van de gevaarlijkste is longembolie. Hier raakt het borstvlies ontstoken door dood longweefsel. Elk jaar sterven in Duitsland ongeveer 40.000 tot 100.000 mensen als gevolg van een longembolie. (3)

Kanker is een betrekkelijk zeldzame, maar vrij relevante oorzaak van pleuritis. Longkanker en pleura mesothelioom veroorzaakt door asbeststof kunnen beide tot pleuritis leiden.

Dit zijn maar enkele van de meest voorkomende oorzaken van pleuritis. In principe kan iedereen pleuritis krijgen, maar mensen van 65 jaar en ouder lopen een bijzonder risico omdat ze vatbaarder zijn voor borstontstekingen. (1)

Wat zijn de symptomen van pleuritis?

Hoewel sommige symptomen van pleuritis afhangen van de ladderziekte, zijn er een paar symptomen die in de meeste gevallen voorkomen.

De meest opvallende daarvan is de vaak scherpe pijn in de borst bij het ademen. Dit is vooral pijnlijk bij droge pleuritis. Als dit zich in de loop van de ziekte ontwikkelt tot vochtige pleuritis, kan de pijn bij het ademen afnemen. De reden hiervoor is het vocht dat zich verzamelt, waardoor de wrijving van de pleurale bladen vermindert. De pijn komt het meest voor bij de volgende handelingen

 • Diep ademhalen
 • Hoesten
 • Niezen
 • Druk op de borst

Andere pleuris-gerelateerde symptomen zijn kortademigheid, droge hoest en koorts. Bovendien komen er meestal de symptomen van de hoofdziekte bij. (1)

Hoe gevaarlijk is pleuritis?

Dankzij onze moderne geneeskunde en vooral dankzij antibiotica is pleuritis tegenwoordig zelden gevaarlijk en kan ze betrouwbaar behandeld worden als ze vroeg herkend en juist gediagnosticeerd wordt. Afhankelijk van de leidende ziekte, geneest het soms vanzelf na een paar dagen. In ernstiger gevallen kan het echter tot de dood leiden of blijvende schade veroorzaken als het niet behandeld wordt.

Comfortabel ademen kan tot complicaties leiden.

Ademhalingsoefeningen helpen verklevingen voorkomen.

Een van de gebruikelijke beschermingsmaatregelen die veel mensen instinctief gebruiken is hun eigen ademhaling af te vlakken om het pijnlijke tegen elkaar wrijven van de pleurale bladen te verminderen.

Dit kan leiden tot een overgroeiing van het borstvlies en het longvlies, die ook na genezing van de pleuritis aanhoudt en het ademvolume vermindert.

Het belangrijkste is om de pleuritis grondig te genezen. Terugvallen door voortijdige inspanning zijn meestal veel ernstiger dan de oorspronkelijke infectie.

Is pleuritis besmettelijk?

Het risico van infectie door pleuritis hangt vooral af van de leidende ziekte. De pleuritis zelf is niet besmettelijk, maar de onderliggende ziekte kan dat wel zijn. Pleuritis kan in twee categorieën verdeeld worden

 • Infectieuze pleuritis: Van infectieuze pleuritis is sprake als er een bacteriële, virale of schimmeloorzaak is. Dit kan bijvoorbeeld optreden na longontsteking of tuberculose. In dit geval is er een risico op infectie.
 • Niet-infectieuze pleuritis: Pleuritis kan ook ontstaan na een operatie of een ongeluk. Zowel deze als reumatoïde pleuritis hebben geen onderliggende infectieziekte.

Zolang je niet zeker bent van de oorzaak, moet je altijd voorzichtig zijn met contact met andere mensen als je pleuritis vermoedt. (1, 4)

Hoe lang duurt het voor pleuritis genezen is?

De duur van pleuritis hangt vooral af van de onderliggende ziekte. Het kan van een paar dagen tot enkele maanden duren.

Ernstig beloop Oorzaak Duur
Mild beloop vaak virale ziekte zoals flu 3-7 dagen, tot 2 weken
Matig-ernstig beloop vaak bacteriële ziekte zoals longontsteking 1-2 weken na het starten van antibiotica
Ernstig beloop ernstig letsel, Tumor, terugvallen tot de verwonding genezen is, na chemotherapie tot enkele maanden

Afhankelijk van de onderliggende ziekte kan het dus enkele weken duren voor pleuritis genezen is. Het is belangrijk dat je niet te snel weer begint te sporten, anders bestaat het gevaar van een terugval. Vooral sporten en werk die lichamelijke inspanning met zich meebrengen mogen pas enkele dagen nadat de symptomen verdwenen zijn weer hervat worden. Dit moet altijd met je arts besproken worden. (1)

Wanneer moet ik naar een dokter gaan?

Omdat de oorzaken van pleuritis variëren van onschuldig tot levensbedreigend, moet je altijd naar een arts gaan als je het vermoedt. Er is niet één behandeling voor pleuritis, want die hangt altijd af van de onderliggende ziekte. Daarom is een diagnose en een passende behandeling door een arts nodig.

Omdat de onderliggende ziekte mogelijk levensbedreigend kan zijn, moet je altijd naar een arts gaan als je pleuritis vermoedt.

Hoewel in de meeste gevallen de pijn verlicht kan worden met ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, kan dit, als de onderliggende aandoening niet behandeld wordt, tot ernstige gevolgen leiden en in het ergste geval tot de dood.

Hoe hangen pleuritis en Covid-19 samen?

Het nieuwe coronavirus kan een aantal complicaties veroorzaken die pleuritis tot gevolg hebben. Een van de meest voorkomende voorbeelden is het hoge percentage longontstekingen bij mensen die met Covid-19 besmet zijn, dat zich vaak in de tweede week van de infectie ontwikkelt. (5)

Ernstig gevaarlijke Covid-19 gevallen worden meestal gekenmerkt door de ernst van de longontsteking die ontstaat.

Omdat het van virale oorsprong is, kan het niet met antibiotica behandeld worden. Maar net als gewone longontsteking kan het leiden tot ontsteking van de pleurale platen en gaat het vaak gepaard met pleurale effusies. (6)

Hoewel Covid-19 en pleuritis niet direct met elkaar in verband staan, kan een corona-gerelateerde longontsteking als bijkomende ziekte leiden tot een toename van het aantal pleuritisgevallen.

Kan het dragen van een masker tot pleuritis leiden?

Door de pandemie van het coronavirus doen een aantal geruchten de ronde over oorzaken, behandeling en gevolgen. Helaas zijn veel ervan misinformatie, zoals de bewering dat het regelmatig uitgebreid dragen van mond-neusmaskers kan leiden tot infecties, longontsteking of pleuritis.

Deze bewering is ontstaan in sociale media zoals Facebook en Twitter. Het antwoord is heel eenvoudig: het dragen van mond-neusmaskers is het onderwerp geweest van vele diepgaande studies, waarvan geen enkele een significant verband heeft aangetoond tussen langdurig maskerdragen en verhoogd risico op ontsteking en infectie. Veel beroepsgroepen in de medische omgeving vertrouwen al tientallen jaren op het regelmatig dragen van maskers.

Je moet een oronasaal masker op tijd weggooien of het grondig en regelmatig schoonmaken. Zo voorkom je een extra risico op infectie. (Image source: Pille-Riin Priske / unsplash)

Hoewel uit een studie bleek dat het langdurig dragen van mond-neusmaskers bij sommige mensen ongemak kan veroorzaken, is het ergst gedocumenteerde gevolg een verhoogde kans op hoofdpijn. (7)

Alleen verkeerd en onhygiënisch omgaan met maskers kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Daarom moet je er altijd voor zorgen dat je niet-herbruikbare maskers na gebruik weggooit en dat stoffen maskers en dergelijke regelmatig grondig schoongemaakt worden. Het dragen van schone, droge maskers kan niet leiden tot pleuritis of soortgelijke ziekten. (8)

Pleuritis: De beste tips & trucs voor een snel herstel

Bij de behandeling van pleuritis is de onderliggende ziekte doorslaggevend, zoals al eerder gezegd. In het volgende vertellen we je iets meer over de gangbare behandelingsmethoden in de geneeskunde en welke maatregelen je thuis kunt nemen om de pijn te verlichten.

Medicijnen en behandelingen

Bij pleuritis zoekt de arts eerst naar de onderliggende ziekte. Dit is vooral belangrijk omdat pleuritis door veel verschillende ziekten veroorzaakt kan worden en de behandeling dienovereenkomstig varieert. Bovendien zijn er enkele ernstige oorzaken van pleuritis, zoals longembolie of tumoren, die eerst uitgesloten moeten worden voordat tot behandeling wordt overgegaan.

Als de pleuritis het gevolg is van een bacteriële infectie, zoals een gewone longontsteking, dan zal de arts meestal een antibioticum voorschrijven.

Oorzaak/probleem Behandeling
Virale infectie (griep) Behandeling van symptomen, pijnbestrijding en koortsverlaging
Bacteriële infectie (tuberculose, longontsteking) Antibiotica
Verwonding/trauma De verwonding laten genezen en tegelijk de pijn verlichten
Kanker Behandeling van kanker, eventueel chemotherapie
Pleurale effusie Punctie en drainage van het vocht, vooral als er pus is

Voor de meeste virus-gerelateerde ziekten is de gemakkelijkste manier om de symptomen te verlichten met ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen. Het is hier belangrijk dat de pijnstillers geen afplatting van de ademhaling veroorzaken, want daardoor kunnen de pleurale vellen aan elkaar plakken.

Als er vochtige pleuritis ontstaat, kan er een ophoping van vocht in de pleurale ruimte ontstaan, die door middel van een punctie afgevoerd moet worden om de druk op de longen te verlichten.

Huismiddeltjes

Hoewel je pleuritis en de onderliggende ziekte beslist niet alleen met huismiddeltjes moet proberen te behandelen, zijn er toch een paar praktische middeltjes en trucjes om tenminste enkele van de symptomen te verlichten en het herstel wat aangenamer te maken.

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Ontstekingsremmende drankjes zoals gemberthee met honing zijn bijzonder nuttig bij pleuritis door longontsteking. Warme melk met kurkuma, populair in India, kan ook een kalmerend effect hebben op infecties van de luchtwegen.

Gember, kurkuma en veel andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen worden in veel culturen als thee of in melk gegeven om het verloop van sommige ziekten te verzachten.(Beeldbronnen: sentot setyasiswanto / unsplash)

Knoflook is ook vaak een populair middel tegen borstontsteking, vanwege de natuurlijke ontstekingsremmende werking. (9)

 • Kurkuma melk
 • Knoflook
 • Gemberthee
 • Honing

Op deze plaats willen we nogmaals benadrukken dat deze huismiddeltjes alleen gekozen mogen worden ter begeleiding van medische zorg en in geen geval ter vervanging van behandeling door een arts.

Warmte of kou?

Hete borstkompressen helpen zowel bij longontsteking als bij pleuritis. Het verwarmende effect ontspant de spieren en bevordert de bloedsomloop. Dit ondersteunt het genezingsproces. Het is echter belangrijk het kompres op tijd te verwijderen, want een koud nat borstkompres kan een bestaande ontsteking nog erger maken.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen helpen voorkomen dat de pleurale vellen aan elkaar kleven. Dit kan gedeeltelijk gebeuren als de patiënt oppervlakkiger gaat ademen om de pijn te verlichten. Regelmatige ademhalingsoefeningen helpen deze mogelijke complicatie voorkomen.

Een ander positief neveneffect is dat het risico op longontsteking vermindert met regelmatige ademhalingsoefeningen.

Rust is de sleutel

Zoals bij zo veel ziekten is rust een van de belangrijkste factoren op de weg naar herstel. Als je jezelf niet genoeg tijd geeft en te snel weer probeert te gaan werken of sporten, loop je het risico op een terugval. In de meeste situaties is dit vele malen ernstiger dan de oorspronkelijke situatie.

Conclusie

Het gevaar van pleuritis zelf blijft vaak beperkt tot de pijn bij het ademen. De onderliggende ziekte kan echter soms levensbedreigend zijn.

Als je symptomen van pleuritis opmerkt, moet je onmiddellijk naar de dokter gaan. Een tijdige diagnose en passende behandeling zullen het probleem vaak snel verhelpen. Omdat pleuritis een teken kan zijn van een ernstige onderliggende ziekte, moet je nooit proberen het op eigen houtje te behandelen zonder medisch advies.

Beeldbron: Lightfieldstudios/ 123rf.com

Referenties (9)

1. BRIAN V. REAMY, MD, PAMELA M. WILLIAMS, MD, MICHAEL RYAN ODOM, MD: Pleuritic Chest Pain: Sorting Through the Differential Diagnosis, Am Fam Physician. 2017 Sep 1;96(5):306-312.
Bron

2. Robert Koch Institut: Bericht zur Epidemiologie der Tuberkulose in Deutschland für 2016. 2016
Bron

3. Jany, Berthold; Welte, Tobias: Pleuraerguss des Erwachsenen – Ursachen, Diagnostik und Therapie, Dtsch Arztebl Int 2019; 116: 377-86; DOI: 10.3238/arztebl.2019.0377
Bron

4. Celia Garcı´a-de-la-Fuente, Eduardo Min˜ ambres, Estibaliz Ugalde, Ana Sa´ez, Luis Martinez-Martinez, and M. Carmen Farin˜ as: Post-operative mediastinitis, pleuritis and pericarditis due to Mycoplasma hominis and Ureaplasma urealyticum with a fatal outcome. Journal of Medical Microbiology (2008), 57, 656–657
Bron

5. Robert-Koch-Institut: SARS-CoV-2 Steckbrief zur Coronavirus-Krankheit-2019 (COVID-19). Stand: 24.7.2020
Bron

6. Heshui Shi, MD, Xiaoyu Han, MD, Nanchuan Jiang, Yukun Cao, MD, Osamah Alwalid, MD, Jin Gu, MD et al.: Radiological findings from 81 patients with COVID-19 pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study. The Lancet: Infectious Diseases, Apr 2020 Volume 20Number 4p383-510, e50-e78.
Bron

7. E C H Lim, R C S Seet, K-H Lee, E P V Wilder-Smith, B Y S Chuah, B K C Ong: Headaches and the N95 face-mask amongst healthcare providers. Acta Neurol Scand. 2006 Mar;113(3):199-202. doi: 10.1111/j.1600-0404.2005.00560.x.
Bron

8. Terri Rebmann PhD, RN, CIC, Ruth Carrico PhD, RN, CIC, Jing Wang PhD: Physiologic and other effects and compliance with long-term respirator use among medical intensive care unit nurses. American Journal of Infection Control: VOLUME 41, ISSUE 12, P1218-1223, DECEMBER 01, 2013.
Bron

9. Boya Zhang Samantha Swamy Sanjay Balijepalli Sreehari Panicker Jashitha Mooliyil Matthew A. Sherman Jaakko Parkkinen Krishnan Raghavendran Madathilparambil V. Suresh: Direct pulmonary delivery of solubilized curcumin reduces severity of lethal pneumonia. 17 September 2019
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
BRIAN V. REAMY, MD, PAMELA M. WILLIAMS, MD, MICHAEL RYAN ODOM, MD: Pleuritic Chest Pain: Sorting Through the Differential Diagnosis, Am Fam Physician. 2017 Sep 1;96(5):306-312.
Ga naar bron
Bericht des Robert Koch Instituts
Robert Koch Institut: Bericht zur Epidemiologie der Tuberkulose in Deutschland für 2016. 2016
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Jany, Berthold; Welte, Tobias: Pleuraerguss des Erwachsenen – Ursachen, Diagnostik und Therapie, Dtsch Arztebl Int 2019; 116: 377-86; DOI: 10.3238/arztebl.2019.0377
Ga naar bron
Fallbericht
Celia Garcı´a-de-la-Fuente, Eduardo Min˜ ambres, Estibaliz Ugalde, Ana Sa´ez, Luis Martinez-Martinez, and M. Carmen Farin˜ as: Post-operative mediastinitis, pleuritis and pericarditis due to Mycoplasma hominis and Ureaplasma urealyticum with a fatal outcome. Journal of Medical Microbiology (2008), 57, 656–657
Ga naar bron
SARS-CoV-2 Steckbrief des RKI
Robert-Koch-Institut: SARS-CoV-2 Steckbrief zur Coronavirus-Krankheit-2019 (COVID-19). Stand: 24.7.2020
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Heshui Shi, MD, Xiaoyu Han, MD, Nanchuan Jiang, Yukun Cao, MD, Osamah Alwalid, MD, Jin Gu, MD et al.: Radiological findings from 81 patients with COVID-19 pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study. The Lancet: Infectious Diseases, Apr 2020 Volume 20Number 4p383-510, e50-e78.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
E C H Lim, R C S Seet, K-H Lee, E P V Wilder-Smith, B Y S Chuah, B K C Ong: Headaches and the N95 face-mask amongst healthcare providers. Acta Neurol Scand. 2006 Mar;113(3):199-202. doi: 10.1111/j.1600-0404.2005.00560.x.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Terri Rebmann PhD, RN, CIC, Ruth Carrico PhD, RN, CIC, Jing Wang PhD: Physiologic and other effects and compliance with long-term respirator use among medical intensive care unit nurses. American Journal of Infection Control: VOLUME 41, ISSUE 12, P1218-1223, DECEMBER 01, 2013.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Boya Zhang Samantha Swamy Sanjay Balijepalli Sreehari Panicker Jashitha Mooliyil Matthew A. Sherman Jaakko Parkkinen Krishnan Raghavendran Madathilparambil V. Suresh: Direct pulmonary delivery of solubilized curcumin reduces severity of lethal pneumonia. 17 September 2019
Ga naar bron
Recensies