
Onze selectiecriteria
Steeds meer mensen zijn milieubewust. Er is een groeiende bezorgdheid over het milieu, onze gezondheid en de dierenrechten. Veel mensen maken minder of niet langer gebruik van dierlijke producten en zijn daarom op zoek naar andere, duurzamere voedselbronnen. Maar soms is het lastig om een uitgebalanceerd plantaardig dieet vol te houden.
Deze shopgids brengt je dichter bij de interessante wereld van de plantaardige eiwitten. Of je nu veganist, vegetariër bent, of vlees en groenten eet, dit supplement kan de noodzakelijke aanvulling op je dieet zijn. Plantaardige eiwitten bieden je de voordelen van eiwitten die worden toegevoegd aan de gunstige effecten van diëten die rijk zijn aan groenten.
Belangrijk om te weten
- Plantaardige eiwitten zijn eiwitten die vooral verkregen worden uit groenten, peulvruchten, noten, brood of granen.
- Plantaardige eiwitten zijn essentieel in het dieet van veganisten en vegetariërs en voorzien van de nodige aminozuren, die nodig zijn voor een goede werking van het lichaam.
- Veel bronnen van plantaardige eiwitten zijn ‘onvolledig’, en missen een of meer essentiële aminozuren. Het is daarom noodzakelijk om verschillende plantaardige voedingsmiddelen te combineren om een rijk voedselpatroon te handhaven.
Onze selectie: De beste plantaardige eiwitsupplementen op de markt
Het binnenkrijgen van genoeg goede eiwitten op het moment dat je lichaam er het meest naar snakt, is cruciaal voor mensen die het meeste uit hun lichaam willen halen. Na een zorgvuldige analyse van de diverse plantaardige eiwitsupplementen op de Nederlandse markt, hebben we een selectie gemaakt met de 5 beste producten qua prijs-kwaliteitverhouding, samenstelling en beoordelingen van andere kopers.
- Het beste vegan-friendly poeder met plantaardige eiwitten
- Het beste plantaardige eiwitsupplement in reepvorm
- Het beste plantaardige eiwitsupplement met chocoladesmaak
- Het beste plantaardige eiwitsupplement met Vitamine B12
- Het beste biologische plantaardige eiwitsupplement
Het beste vegan-friendly poeder met plantaardige eiwitten
Het Fit Green Protein-supplement van Organefit bestaat voor 100% uit plantaardige eiwitten. Dit product is gemaakt van erwten-eiwitten. Het helpt je bij de ontwikkeling van een fit en gezond lichaam en een verbeterde spierherstel en -opbouw.
Het poeder heeft van nature een heerlijke smaak, zonder kunstmatige zoet- en smaakstoffen. Het product is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Lekker in amandelmelk of in je dagelijkse smoothies. Wij zijn fan!
Het beste plantaardige eiwitsupplement in reepvorm
De Vegan Protein eiwitreep bevat maar liefst 20 gram eiwitten, slechts 4.6 gram koolhydraten en 186 kcal. Dit is een suikerarme eiwitreep met bijna ideale voedingswaardes. Perfect als bewust gekozen tussendoortje, in je low carb- eiwitdieet en voor fanatieke sporters.
De moderne en vriendelijke verpakking trekt direct de aandacht. Kopers waarderen de smaak en de prijs-kwaliteitverhouding van dit product erg. Bestaat uit puur koudgeperst plantaardig eiwit en vezels en is 100% vegetarisch en vegan.
Het beste plantaardige eiwitsupplement met chocoladesmaak
De plantaardige proteïne van Ekopura bevat 76% eiwit en voorziet in een zeer gemakkelijke inname van extra proteïne. Gele erwten proteïne, pompoen proteïne, hennep proteïne en lijnzaad vullen elkaar perfect aan, inclusief alle essentiële aminozuren (BCAA’s).
De chocoladesmaak is heerlijk. Tip: meng het poeder met amandelmelk voor een nog lekkerdere smaak. Kan ook goed met water gemengd worden. Het product is vrij van kunstmatige en onnodige toevoegingen.
Het beste plantaardige eiwitsupplement met Vitamine B12
Greenpowders Vegan Protein Powder is een 100% plantaardig proteïne poeder met zachte textuur. Deze eiwitshake bevat 22,5 gram eiwitten bestaande uit erwten-, pompoen- en bruine rijst eiwitten. Ideaal voor snel herstel en spieropbouw en dus zeer interessant voor fanatieke sporters.
Het product heeft een fijne smaak, die fijn te combineren is met bijvoorbeeld melk en fruit. Het poeder zit in een handige hersluitbare zak van 750 gram.
Het beste biologische plantaardige eiwitsupplement
Het plantaardige eiwitsupplement van Biotiva bestaat voor 100% uit organische erwten-eiwitten en heeft een eiwitgehalte van 83%. Het is gemaakt uit gele erwten en is vrij van cholesterol, lactose en gluten. De smaak is licht nootachtig. Het supplement is vrij van smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen.
Het supplement is ideaal voor mensen die meer eiwitten nodig hebben, maar die niet uit dierlijke bronnen willen halen. Het is geschikt voor zowel veganisten als vegetariërs. Erwteneiwit is daarnaast ook ideaal voor mensen met allergieën en voedselintoleranties. Het poeder is rijk aan natuurlijke arginine en lysine. Arginine bevordert de afgifte van groeihormonen. Lysine is een voorloper van de vorming van carnitine. Het ontbreken daarvan beperkt de vetverbranding.
Shopgids: Alles wat je moet weten over plantaardige eiwitten
Om gezondheidsredenen, of vanwege liefde voor dieren, besluiten steeds meer mensen om minder vlees te eten en een plantaardig dieet te volgen. Een plantaardig dieet biedt veel voordelen. Echter, plantaardige eiwitten bevatten de essentiële aminozuren in een minder handige verhouding dan dierlijke eiwitbronnen. Alleen als dit type dieet voldoende plantaardige eiwitten bevat, zal je voedselpatroon voldoende gezond en uitgebalanceerd zijn.
(Bron: Kzenon: 37846838/ 123rf.com)
Wat zijn plantaardige eiwitten?
Op hun beurt bestaan eiwitten uit meer eenvoudige elementen, de aminozuren. Het menselijke organisme gebruikt 20 van deze elementen om de verschillende eiwitten te synthetiseren. Op basis van de oorsprong van deze aminozuren kunnen we onderscheid maken tussen dierlijke en plantaardige eiwitten.
(Bron: Rasulov: 70763106/ 123rf.com)
Plantaardige eiwitten worden gemaakt van de aminozuren die beschikbaar zijn in onder andere groenten, noten en granen. Over het algemeen zal een dieet dat rijk is aan plantaardige eiwitten weinig vet bevatten en rijker zijn aan vezels en antioxidanten. Een dergelijk dieet wordt sterk aanbevolen om je gewicht te beheersen.
Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten?
Een voedingsstof die de 9 essentiële aminozuren bevat, staat bekend als een ‘compleet voedingsmiddel’.
Eiwitten van dierlijke oorsprong zoals melk, ei, vlees en vis zijn complete voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong daarentegen hebben meestal een tekort aan een of meer essentiële aminozuren. Het is daarom over het algemeen nodig om verschillende voedingsstoffen te combineren om alsnog een evenwichtig voedingspatroon te bereiken.
(Bron: Maridav: 39704695/ 123rf.com)
Anderzijds wordt eiwit van plantaardige oorsprong als gezonder beschouwd. Voedselpatronen die rijk zijn aan dierlijke producten bevatten over het algemeen meer calorieën. Diëten die rijk zijn aan plantaardige eiwitten zijn bovendien meer geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk, hypercholesterolemie en diabetes type 2.
Dierlijke eiwitten | Plantaardige eiwitten |
---|---|
De voedingsmiddelen bieden alle essentiële aminozuren. | De voedingsmiddelen hebben meestal een tekort aan een of meer essentiële aminozuren (behalve in het geval van quinoa en boekweit). Je hebt daarom de combinatie van verschillende soorten nodig voor een volledig dieet. |
De bronnen van dierlijke eiwitten zijn rijk aan calorieën, vet en natrium. | Plantaardige eiwitbronnen bevatten weinig calorieën en bieden vooral vezels, antioxidanten en B-vitamines. |
Dierlijke eiwitbronnen leveren vitamine B12. | Vitamine B12 is niet in voldoende hoeveelheid beschikbaar in plantaardige eiwitbronnen. |
Diëten met veel dierlijke eiwitten worden in verband gebracht met een toename van risico op kanker en cardiovasculaire ongemakken (met name in combinatie met risicofactoren zoals roken of een zittende levensstijl). | Diëten met veel plantaardige eiwitten lijken een beschermend effect uit te oefenen tegen kanker en cardiovasculaire risico’s. |
Dierlijke eiwitten worden gerelateerd aan een grotere spiergroei in vergelijking met de inname van plantaardige eiwitten. | Het strategisch gebruik van verschillende plantaardige eiwitten levert voor de meeste sporters positieve resultaten op. |
Welke problemen kunnen een eiwitarm dieet veroorzaken?
Voor volwassenen wordt de inname van 0,8 – 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag aanbevolen.
Dat wil zeggen dat een persoon die 60 kilo weegt, een bijdrage van 56 gram eiwit per dag nodig heeft. Gelukkig is het menselijk lichaam voorbereid op eiwittekorten en kan het overleven met kleinere hoeveelheden tot 0,5 gram per kilo gewicht per dag.
Hoewel een lage aanvoer van aminozuren in het begin goed door het lichaam wordt getolereerd, kan het op de lange termijn het vermogen van het lichaam verminderen om te acteren op ziekten of verwondingen. In de lijst hieronder vind je de belangrijkste symptomen die worden veroorzaakt door een eiwitarm dieet:
- Problemen met het haar, de huid en de nagels
- Moeilijkheden bij wondgenezing
- Verlies van de spiermassa
- Moeite met het opbouwen van de spiermassa
- Verhoogde kans op spierblessures
- Moeilijkheden bij de genezing van spierblessures
- Verhoogde kans op botbreuken
- Verhoogde kans op osteoporose bij ouderen
- Groeistoornissen bij kinderen en jongeren
- Verhoogd risico op ontstekingen
- Moeilijkheden bij de genezing van ziekten
- Ophoping van vet in de lever met veranderingen in cholesterolmetabolisme
- Moeite met het beheersen van de eetlust of totaal verlies van eetlust
- Als eiwitten worden vervangen door koolhydraten of vetten: gewichtstoename
- Als er sprake is van ondervoeding: gewichtsverlies op een ongezonde manier
- Oedeem (vochtophoping in de buik en onderste ledematen)
Wat zijn de voordelen van een dieet dat rijk is aan plantaardige eiwitten?
- Minder voorkomen van van arteriële hypertensie (chronische longziekte)
- Minder kans op LDL-cholesterol (‘slechte cholesterol’)
- Lager BMI
- Vermindering van de vorming van atherosclerose (afzetting van arterieel vet)
- Lagere kans op ontstaan van kanker
- Vermindering van insulineresistentie en de incidentie van diabetes type 2
- Vermindering van de vorming en ophoping van lichaamsvet
Plantaardig eiwit bevat meestal lage niveaus van de essentiële aminozuren methionine, lysine en tryptofaan.
Als je de voldoende van deze stof binnen krijgt, binnen de gezonde grenzen, voorkom je hiermee een overmatige vorming van cholesteroltransporters, die zullen optreden als preventie tegen hart- en vaatziekten.
(Bron: Mironova: 79389546/ 123rf.com)
Bovendien zijn plantaardige diëten rijk aan andere voedingsstoffen afkomstig van plantaardig voedsel, zoals antioxidanten (polyfenolen), vitamines (foliumzuur en vitamine E) en vezels. Deze stoffen dragen bij aan de vertraging van het verouderingsproces, het verhogen van het energieniveau en het verbeteren van de stoelgang.
Welke voedingsmiddelen zijn bronnen van plantaardige eiwitten?
- Peulvruchten: Zoals linzen, kikkererwten of bonen. De peulvruchtengroep is rijk aan plantaardige aminozuren: tot 23 gram eiwit per 100 gram. Het biedt ook gezonde vezels en koolhydraten. Op sommige soorten kikkererwten na, hebben peulvruchten over het algemeen een tekort aan het essentiële aminozuur methionine.
- Groenten: Groenten bevatten een kleine hoeveelheid eiwit: ongeveer 3 gram eiwit per 100 gram. Sommige soorten groenten, zoals spinazie, worden als compleet voedsel beschouwd. Het is echter nodig om een zeer grote hoeveelheid van deze groenten te consumeren om aan de aanbevolen dagelijkse inname van eiwitten te voldoen.
- Noten: In het geval van pinda’s, bevatten deze kleine bommen van voedingsstoffen tot 25 gram eiwit per 100 gram. De bronnen zijn meestal wel arm aan lysine en methionine. Het is daarom aan te raden om de inname aan te vullen met een ander voedingsmiddel dat deze essentiële aminozuren bevat.
- Granen: Volle granen die niet zijn geraffineerd of gepeld en al hun nutritionele eigenschappen nog hebben, bevatten ongeveer 13 gram eiwit per 100 gram product. Granen zoals haver, tarwe en rijst zijn rijk aan methionine, maar missen lysine.
- Soja-derivaten: Zoals sojabonen, edamame, tofu en tempeh. Deze producten bieden een grote hoeveelheid complete eiwitten: tot 20 gram eiwitten per 100 gram. Daarnaast bieden ze ook ijzer, calcium en antioxidanten.
- Seitan: Dit voedsel is gemaakt van tarwegluten. De inname ervan wordt daarom niet aanbevolen voor mensen met coeliakie. Het biedt echter tot 75 gram eiwit per 100 gram producten, waardoor het een goede aanvulling is op een dieet dat rijk is aan plantaardige eiwitten. Als het product niet is aangevuld met soja, is het arm aan lysine.
- Quinoa: Deze plant is erg populair omdat het een bron van complete eiwitten is. De stof combineert de eigenschappen van granen en peulvruchten. Een portie van 100 gram gekookte quinoa levert tot 13 gram eiwit op.
- Spirulina: Deze blauwgroene zoutwateralg levert tot 25 gram eiwit per 100 gram product op. Het bevat alle essentiële aminozuren en wordt daarom als een volledig voedingsmiddel beschouwd. Het is bijna uitsluitend in de vorm van poeder verkrijgbaar.
Lysine is het aminozuur dat het moeilijkst te verkrijgen is met een dieet op basis van plantaardige eiwitten. Het is daarom noodzakelijk om dagelijks voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit essentiële aminozuur, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, in je voedingspatroon op te nemen om een gebrek aan lysine te voorkomen. Het is ook mogelijk om een tekort te voorkomen door verrijkte voedingsmiddelen of supplementen te gebruiken.
Hoe haal ik het maximale uit plantaardige eiwitten?
Plantaardige eiwitten bevatten een ander aandeel van aminozuren en de opname ervan is anders dan die van de dierlijke eiwitten.
Om het maximale uit plantaardige eiwitten te kunnen halen, is het nodig om met het bovenstaande rekening mee te houden.
Er zijn experts die stellen dat de dagelijkse aanbevelingen voor de inname van plantaardige eiwitten worden bepaald door de meest ‘beperkende’ of moeilijk verkrijgbare aminozuren zoals lysine, in plaats van te zorgen voor een totale hoeveelheid eiwit zoals het geval is met dierlijke eiwitten. Op die manier zou de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lysine 2-3 gram zijn.
(Bron: Mironova: 78632214/ 123rf.com)
Het wordt aanbevolen om verschillende bronnen van plantaardige eiwitten te combineren om zo een compleet voedingspatroon te krijgen dat alle essentiële aminozuren bevat. Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste bronnen van plantaardige eiwitten, het bijbehorende lysinegehalte en de voorgestelde variaties voor een compleet dieet:
Voedingsmiddel | Hoeveelheid eiwitten per 100g | Hoeveelheid lysine per 100g | Compleet voedingsmiddel? | Goed te combineren met |
---|---|---|---|---|
Linzen | 9 | 1,6 | Nee – Methionine-tekort | Granen: Zilvervliesrijst, volkoren brood, haver |
Kikkererwten | 19 | 1,5 | Er zijn varianten die “compleet’ zijn.
Anderen hebben een tekort aan methionine |
Granen: Zilvervliesrijst, volkoren brood, haver |
Tofu | 8 | 0,7 | Ja | Groenten: broccoli, tomaat, champignons |
Noten | 26 | 0,3 | Nee – Methionine-tekort | Granen: Volkoren brood, havervlokken, granola |
Amandelen | 21 | 0,5 | Nee – Lysine- en methionine-tekort | Peulvruchten, granen, groenten als salades, volkorenbrood, Buddha Bowls |
Seitan | 75 | 0,4 | Nee – Lysine-tekort | Komt uit soja (dressing met sojasaus). Peulvruchten |
Quinoa | 13 | 0,7 | Ja | Groenten, noten |
Zilvervliesrijst | 3 | 0,2 | Nee – Lycine-tekort | Peulvruchten: Kikkererwten, linzen, bonen |
Haver | 14 | 0,4 | Nee – Lysine-tekort | Peulvruchten: Kikkererwten, linzen, bonen |
Volkoren tarwe | 13 | 0,3 | Nee – Lysine-tekort | Peulvruchten: Kikkererwten- of linzenhummus |
Spinazie | 2,5 | 0,1 | Ja, in grote hoeveelheden | Combinaties van peulvruchten en granen zoals rijst met kikkererwten en spinazie |
Voor wie wordt het gebruik van plantaardige eiwitsupplementen aangeraden?
- Mensen met een zware spijsvertering: Als je een dieet op basis van plantaardige eiwitten volgt, zul je bijna dagelijks peulvruchten eten. Sommige mensen kunnen daardoor aan winderigheid en ongemak gaan lijden. Supplementen zijn gemakkelijker te verteren.
- Mensen met een levensstijl die het volgen van een uitgebalanceerd dieet lastig maakt: Voor een persoon die vaak buitenshuis eet of die vaak afhaalvoedsel eet, zal het moeilijker zijn om voldoende plantaardige eiwitten binnen te krijgen. Het toevoegen van een supplement kan in dit geval de perfecte aanvulling zijn.
- Sporters op hoog niveau: Mensen die hun spiermassa willen vergroten of hun sportprestaties willen verbeteren, hebben meer eiwitten nodig. Een supplement kan dan zeer nuttig zijn.
- Mensen die herstellen van verwondingen of ziekten: Eiwit is de belangrijkste bouwsteen als het gaat om lichamelijk herstel. Afhankelijk van de ernst van het letsel of de ziekte, kan het nodig zijn om de eiwitiname te verhogen met een supplement.
- Mensen die net beginnen met een veganistisch of vegetarisch dieet: Hoewel deze diëten net zo evenwichtig kunnen zijn als diëten met vlees, kunnen onervaren veganisten en vegetariërs verkeerd eten en daardoor last krijgen van verschillende tekorten. Een supplement helpt vermoeidheid en zwakte op afstand te houden, tot je bekend raakt met je nieuwe eetpatroon.
- Mensen van 65 jaar en ouder: Oudere mensen hebben meer eiwitten nodig (1,1-1,3 g per kilogram gewicht) om osteoporose en het verlies van spiermassa te voorkomen. Een supplement levert de hoeveelheid noodzakelijke eiwitten en andere nuttige aminozuren, zoals L-arginine.
Plantaardige eiwitten bevatten een hoog aandeel van het aminozuur L-arginine. Deze stof heeft een vaatverwijdende en antioxiderende werking die een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten op afstand houdt. Iedereen die zijn dagelijkse voedingspatroon wil aanvullen met dergelijke stoffen, zal daarom baat hebben bij plantaardige eiwitsupplementen.
Welke plantaardige eiwitsupplementen zijn er?
- Soja-eiwit: Supplementen die gemaakt zijn uit soja-eiwit bieden een complete hoeveelheid aan eiwit en zijn rijk aan vertakte aminozuren, wat essentieel is voor de groei van spiermassa. De consumptie van deze stof wordt verbonden aan een verlaging van het cholesterolgehalte, hoewel veel van deze supplementen afkomstig zijn van genetisch gemodificeerde soja.
- Erwteneiwit: Is rijk aan eiwitten en calorieën. De inname ervan wordt daarom aanbevolen aan mensen die op een gezonde manier willen aankomen. Erwten hebben een tekort aan methionine, je moet het supplement daarom aanvullen, bijvoorbeeld met een dieet dat rijk is aan granen.
- Hennep-eiwit: Dit supplement wordt verkregen van de hennepplant, oftewel cannabis. De gebruikte ingrediënten bevatten echter minimale hoeveelheden van de psychoactieve component (THC). Het zal dus geen euforische effecten veroorzaken. Dit supplement biedt, naast eiwitten, omega-3-zuren en magnesium. Het is echter arm aan lysine.
- Chia-eiwit: Chia-zaden, beroemd om hun hoge gehalte aan gezonde vetzuren, kunnen geproduceerd worden als poeder dat geschikt is als supplement. Als plantaardige eiwitsupplementen bevatten ze weinig calorieën en leveren ze veel vitamines en mineralen. Helaas bieden ze weinig tot geen lysine.
- Eiwitmix: Er zijn verschillende combinaties van eiwitten mogelijk, meestal peulvruchten met granen, die alle essentiële aminozuren leveren om een complete voeding te verkrijgen. Deze producten kunnen echter kunstmatige smaakstoffen en conserveermiddelen bevatten.
- Rijstproteïne (volkoren): Dit supplement is erg populair onder veganisten en vegetarische sporters. Het hoge gehalte aan vertakte aminozuren bevordert de toename van spiermassa, hoewel het gebrek aan lysine het noodzakelijk maakt om het dieet aan te vullen met andere voedingsstoffen.
Eiwitsupplementen van dierlijke oorsprong werden wat betreft voedingswaarde altijd als superieur ten opzichte van plantaardige eiwitten beschouwd. Een recente studie toont echter aan dat er geen duidelijk verschil is tussen de 2 soorten supplementen, zolang er maar voldoende hoge doses (48 gram) werden ingenomen.
(Bron: Rido: 45333790/ 123rf.com)
Plantaardige eiwitsupplementen kun je onder andere in de vorm van poeder of tabletten vinden. Met eiwitpoeder kun je eenvoudig de gewenste dosis aanpassen. De tabletten zijn gemakkelijk te vervoeren en vereisen geen verdere bereiding. Je kunt de laatst genoemde echter niet als maaltijdvervanger gebruiken.
Hoe neem je een plantaardig eiwitsupplement in?
- Wanneer? Voor sporters wordt het aangeraden om het supplement een half uur vóór of aan het einde van de training in te nemen. Voor de training zal het extra energie geven en de toename van de spiermassa bevorderen. Als het supplement wordt ingenomen aan het einde van de training, zal het het herstel versnellen. Het supplement kan tijdens een maaltijd worden ingenomen of als vervanging daarvan.
- Hoe? Eiwitpoeders kun je mengen met water of sap. Tabletten kunnen met een beetje water worden ingenomen. Ten slotte zijn er producten die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld pannenkoeken, brownies en koekjes mee te bereiden.
- Hoeveel? Als je je lysine-inname wilt vergroten, raden we je aan om een dosis van 2-3 gram van dit aminozuur binnen te krijgen. Als je je spiermassa wilt vergroten, zoek dan naar doses die ongeveer 3 gram lysine bevatten. Een andere, eenvoudigere manier is om een hoge dosis (25-50 g) van een supplement te consumeren, die je de nodige voedingsstoffen zal geven.
De meeste gebruikers merken de gunstige effecten van de inname van plantaardige eiwitten al vanaf de eerste dag op. Ze krijgen meer energie en ervaren een gevoel van verzadiging. Na 3 weken verschijnen er nog veel meer positieve effecten, zoals de groei van de spiermassa, vetverlies en verbeterde sportprestaties.
Welke bijwerkingen kunnen plantaardige eiwitten veroorzaken?
- Soja-eiwit. Menstruatiestoornissen: Soja is rijk aan fyto-oestrogenen, oftewel oestrogenen van planten. Een hoge consumptie van soja-eiwit kan bij sommige vrouwen menstruele afwijkingen veroorzaken. Er kunnen dan bloedingen ontstaan tussen de menstruatieperioden in, of tijdens de overgang.
- Soja-eiwit. Allergische reacties: Er zijn gevallen van allergische reacties bekend, als gevolg van de inname van sojasupplementen. Als je last krijgt van braken, diarree, buikpijn, huidirritatie of zwelling van het gezicht na de inname van soja-eiwit, stop dan onmiddellijk met het nemen van het supplement en ga naar je arts.
- Hennep eiwit. Valse positieve uitkomsten in drugstests: Hoewel hennep-eiwitsupplementen zeer kleine hoeveelheden THC bevatten, kan deze stof in de urine verschijnen en positief testen in de meest gevoelige tests.
Deze bijwerkingen verdwijnen na het stoppen met de inname van het plantaardige eiwitsupplement. Zoals je in de lijst hierboven kunt zien, is soja-eiwit de stof die het meest gerelateerd wordt aan de verschijning van ongewenste effecten. Dit product wordt om deze reden niet veel meer gebruikt, ondanks het veelbelovende voedingsprofiel.
(Bron: Undrey: 40321570/ 123rf.com)
Welke contra-indicaties hebben plantaardige eiwitten?
- Mensen die hun natriumgehalte moeten beheersen: Hoewel de inname van plantaardige eiwitten goed is voor je bloeddruk, bevatten veel supplementen grote hoeveelheden natrium, die je bloeddruk juist negatief kunnen beïnvloeden. Het is essentieel dat deze mensen natriumarme supplementen gebruiken.
- Zwangere vrouwen: Hoewel het gebruik van plantaardige supplementen niet gerelateerd is aan zwangerschapsaandoeningen, is voorzichtigheid altijd geboden bij het gebruik van supplementen als je zwanger bent.
- Mensen met jicht of verhoogde urinezuurspiegels: Het gebruik van plantaardige erwteneiwitten wordt in sommige gevallen gerelateerd aan een verergering van jichtaanvallen. Als je hier last van hebt, wordt het daarom afgeraden om een supplement te gebruiken.
- Mensen met een voorgeschiedenis van blaaskanker: Er is een mogelijk verband gevonden tussen het gebruik van soja-eiwit en een verhoogd risico op blaaskanker. Het wordt daarom in deze gevallen aangeraden om alleen onder het toeziend oog van een expert of een deskundige gebruik van dit supplement te maken.
Gelukkig is het aanbod aan plantaardige eiwitsupplementen erg groot. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit eiwitten verkregen uit rijst, chia of combinaties daarvan. Hierdoor is het in de meeste van de bovengenoemde gevallen niet nodig om het gebruik van het supplement op te geven. Een eenvoudige wijziging van het type plantaardige eiwitten is dan meer dan voldoende om eventuele complicaties te voorkomen.
Hoe duur zijn plantaardige eiwitproducten?
Gelukkig zijn er online veel aanbiedingen, kortingen en promoties te vinden die de prijs van deze producten aanzienlijk verlagen. Plantaardige eiwitsupplementen verlopen meestal pas 2 jaar na de productie ervan. We adviseren je daarom om te profiteren van aanbiedingen en grote hoeveelheden supplementen in te slaan tegen een goed betaalbare prijs.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Als je een plantaardig eiwitsupplement wilt kopen, zijn er een aantal aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden bij je keuze voor een van de producten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken bij het kiezen van het supplement. Met deze lijst vind je het plantaardige eiwitsupplement dat het beste bij je past:
- Allergenen
- Interactie met andere medicijnen
- Toegevoegde suikers
- Leucinegehalte
- Oorsprong en kwaliteit
- Andere toevoegingen
Allergenen
Hoewel plantaardige eiwitten geschikt zijn voor veganisten en geen lactose, vis of zeevruchten bevatten, kunnen ze wel gluten of noten bevatten. Mensen met allergieën moeten daarom extra aandacht besteden aan de ingrediënten van het plantaardige eiwitsupplement. We raden je aan om in deze gevallen het etiket te controleren en indien nodig een expert om advies te vragen.
Van alle bronnen van plantaardige eiwitten is soja zonder twijfel het voedingsmiddel dat het meest gerelateerd wordt aan het ontstaan van allergische reacties. We adviseren daarom om extra voorzichtig te zijn als je gebruik maakt van een supplement op basis van soja-eiwit. Begin met kleine doses en verhoog de porties langzaam om te controleren of er geen bijwerkingen optreden.
Interactie met andere medicijnen
Er zijn gevallen bekend waarin er interactie ontstond tussen soja-eiwitsupplementen en geneesmiddelen die oestrogenen verschaffen of blokkeren, zoals orale anticonceptiva of oestrogeenremmers. Als je een van deze medicijnen gebruikt, raden we je aan om een arts te raadplegen voordat je een op soja gebaseerd supplement gaat gebruiken.
Toegevoegde suikers
Veel plantaardige eiwitsupplementen, vooral eiwitmengsels, bevatten toegevoegde suikers om de smaak van het product te verbeteren. Als je de inname van onnodig veel suikers wilt voorkomen, kun je het beste voor een producten met een neutrale en natuurlijke smaak kiezen. Deze bevatten meestal geen kunstmatige suikers, zoetstoffen of smaakstoffen.
Leucinegehalte
Diverse studies tonen aan dat er een relatie bestaat tussen de inname, mits in voldoende hoeveelheden, van het aminozuur leucine en de toename van de spiermassa. Supplementen gemaakt van dierlijke eiwitten zijn van nature rijk aan dit aminozuur. Plantaardige eiwitten daarentegen bevatten meer bescheiden hoeveelheden leucine.
Als je geïnteresseerd bent in het vergroten van je spiermassa, is het belangrijk om naar een leucine-rijk plantaardig eiwitsupplement op zoek te gaan. Er zijn producten die speciaal gericht zijn op veganistische bodybuildingprofessionals die verrijkt zijn met dit aminozuur, en die de juiste groei van spiermassa bij bewuste sporters bevorderen.
Oorsprong en kwaliteit
Het is belangrijk dat je de oorsprong van de grondstoffen van het product controleert voordat je het supplement gaat gebruiken. Er zijn landen, zoals de VS, die het gebruik van transgene elementen toestaan. Europese landen gebruiken vaak producten die vrij zijn van GGO en pesticiden. Mensen die meer ervaring hebben met supplementen geven meestal de voorkeur aan dit soort producten.
Andere toevoegingen
Plantaardige eiwitten kunnen nog andere vitamines, probiotica, prebiotica, mineralen en plantenextracten bevatten. Afhankelijk van je behoeften, kun je voor een van deze combinaties kiezen. De combinatie met probiotica bijvoorbeeld, zal de stoelgang nog meer verbeteren. Houd er wel rekening mee dat de prijs van het product door een dergelijke toevoeging flink zal toenemen.
Samenvatting
Plantaardige diëten bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Als je echter niet oplet, krijg je met een dergelijk dieet een eiwittekort, met alle nadelige gevolgen vandien. Het gebruik van een plantaardig eiwitsupplement helpt om deze ongewenste effecten te voorkomen en zorgt voor meer energie, kracht en vitaliteit.
Hoewel met name veganisten en vegetariërs baat hebben bij het gebruik van plantaardige eiwitsupplementen, kunnen ook mensen die zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten de supplementen gebruiken om hun voedingspatroon te verbeteren en hun spiermassa te vergroten. Je vindt plantaardige eiwitten in veel producten, zoals groenten, bonen, peulvruchten, granen en zo nog wat voedingsmiddelen. Keuze genoeg dus!
We hopen dat je onze shopgids over plantaardige eiwitten nuttig vond. Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je die hieronder achterlaten. We lezen ze graag! Heeft het artikel je geholpen om je nieuwe favoriete supplement te vinden? Deel het dan op social media zodat je familie en vrienden ook zullen ontdekken welk supplement zij nodig hebben.
(Bron van de header afbeelding: Lecic: 38978257/ 123rf.com)