Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

35Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Dit artikel gaat over het onderwerp pindakaas. Velen van jullie vragen zich waarschijnlijk af of pindakaas een vet calorieën bom is of een gezond voedingssupplement.

Intussen vragen veel mensen zich af of pindakaas wel een gezonde bron van eiwitten en voedingsstoffen is voor het sporten. Hoewel van pindakaas gezegd wordt dat het veel goede dingen heeft, is het echter duidelijk dat het alleen met mate gegeten moet worden. Over de ingrediënten die pindakaas zo gezond maken kun je lezen in ons tijdschrift.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Pindakaas heeft jarenlang een slechte reputatie genoten vanwege het hoge vetgehalte. Het is nu echter duidelijk dat de onverzadigde vetzuren goed zijn voor het lichaam. Zo heeft een kleine portie een goed effect op de gezondheid.
  • Pinda’s zijn ook echte bronnen van vitaminen en voedingsstoffen. Ze bevatten eiwitten, vezels, zink, magnesium en nog veel meer. Wat het risico op hartziekten en insulineresistentie helpt verminderen. Ze verminderen ook de ontsteking(1, 2).
  • Voor sporters is dit een goede crème voor de boterham. Het is echter belangrijk dat pindakaas alleen met mate gegeten wordt. Bovendien is de timing van de verhoging ook een belangrijke factor.

Pindakaas gezond of ongezond: Wat je moet weten

In het volgende gaan we dieper in op de eigenschappen van pindakaas en vertellen we je precies waar je op moet letten.

Hoe kan pindakaas gebruikt worden?

Pindasnacks zijn voedzamer, gezonder en tegelijk vullender dan veel andere snacks zoals chocolade, wafels, Nutella brood, ijs en gummibeertjes. Hiertoe behoren rauwe pinda’s, zowel in de dop als in de schil. Een sneetje volkoren knäckebröd, volkoren toast met pindakaas. Evenals pindarepen met natuurlijke ingrediënten of fruit en groenten met pindakaasdip.

Pindakaas is erg populair en kan in allerlei gerechten gebruikt worden. (Image source: Karolina Grabowska / Pexels)

Toch zijn niet alle pindasnacks gezond. Hiermee worden geen snacks bedoeld die bestaan uit veel suiker, zout, smaakversterkers, aroma’s, enz. Hiertoe behoren pinda chocoladerepen zoals Snickers, pindasnacks, pindaflips of pindakrullen, maïspinda chips enz. Kijk dus altijd op de ingrediëntenlijst (3). Laten we nu ingaan op de belangrijkste vragen over pindakaas.

Welke soorten pindakaas zijn gezond?

Niet alle pindakaas op de markt is gezond. De gezondste producten bevatten één of twee ingrediënten: Pinda’s en wat zout. Pindakaas is meestal een verborgen suikerbom. Daarom hoort suiker niet op de ingrediëntenlijst te staan.

Pindakaas, dat gezouten pinda’s zijn die in vet geroosterd zijn, is geen goed gezond product. Er moet pindakaas van hoge kwaliteit zonder gehydrogeneerde vetten gekocht worden. Op het etiket staat dan bij de ingrediënten “Bevat gehydrogeneerde vetten” of “Plantaardig vet, gedeeltelijk gehydrogeneerd”.

Natuurlijke pindakaas is korter houdbaar dan de versies met geharde olie. Ze kunnen langer bewaard worden in een koele, donkere kast of koelkast.

Heeft pindakaas gezonde vetten?

Het vet is wat pindakaas gezond maakt! Pinda’s bevatten vooral onverzadigde vetzuren. Deze kunnen onmiddellijk door het lichaam verwerkt worden zonder dat ze vooraf opgeslagen moeten worden.

Onverzadigde vetzuren bevatten verschillende positieve eigenschappen. Ze stimuleren de stofwisseling, reguleren het cholesterolgehalte, zijn goed voor het hart door bescherming tegen hart- en vaatziekten, hebben een ontstekingsremmend effect en hebben een positieve invloed op huid en haar (1, 4).

De slechte reputatie van pindakaas komt door het hoge vetgehalte. Nu weten we dat dit niet het geval is. We weten nu onderscheid te maken tussen verschillende soorten vetten, en pindakaas. Het is het perfecte voorbeeld van het gevreesde “overwegend gezonde onverzadigde vet”.

Meer van dit soort vet eten verlaagt het bloedcholesterol en vermindert de kans op hart- en vaatziekten, vooral als je het kunt vervangen door boter of bewerkt vlees.

Voedingswaarden en calorieën van pindakaas?

Er zijn zoveel redenen om pindakaas thuis te eten of mee te nemen voor de lunch op het werk, want het is gewoon een gezond voedingsmiddel.

Dat professor Sasson tot deze positieve conclusie komt, is vooral te danken aan het hoge gehalte aan voedingsstoffen van pindakaas. Twee eetlepels hebben ongeveer 7 gram eiwit, 16 gram vet en 2 gram vezels. Met deze drie eigenschappen is het “erg vullend”, zegt de deskundige.

Pindakaas heeft veel voedingsstoffen, maar je hebt er alleen baat bij als je het met mate consumeert.

Een andere positieve eigenschap van pindakaas is het rijke kaliumgehalte. Dit komt omdat kalium essentieel is voor het lichaam om de productie van melkzuur te verminderen.

Het wordt ook gebruikt om natrium, d.w.z. zout, te reguleren. Want veel zout kan leiden tot zwaarlijvigheid, hartziekten, beroerte, hoge bloeddruk, en vele andere ziekten (1, 4).

Een ander pluspunt zijn de vele goede vezels. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de spijsvertering, maar ook ideaal voor een dieet. Door hun hoge energie-inhoud en lage watergehalte houden voedingsvezels je lang vol. Dit voorkomt hunkeren naar zoetigheid en vermindert je verlangen naar zoetigheid.

Hier is een overzicht van de voedingsstoffen in 100 g pinda’s en de belangrijkste mineralen en vitamines die ze bevatten:

voedingsstoffen mineralen/vitaminen
calorieën 599 kcal biotine
eiwit 25,3 g koper
koolhydraten 7,48 g foliumzuur
vezels 11,74 g magnesium
fosfor
vitamine E

Is pindakaas gezond voor de conditie?

Pindakaas zit vol plantaardige eiwitten. Twee theelepels boter bevatten ongeveer 8 gram eiwit – ideaal voor de opbouw van spieren. Eiwit regelt vele belangrijke processen in het lichaam.

Daartoe behoren de stofwisseling en het bloedstelsel, het bindweefsel en de botten, en het lichaamseigen immuunsysteem. Bovendien stimuleert eiwit niet alleen de spiergroei, maar ook het spierherstel. Dat is de reden waarom atleten zo dol zijn op deze eiwitbron.

De Duitse Voedingsvereniging (DGE) beveelt aan om per dag ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te eten. Een vrouw van 60 kilo zou dus ongeveer 48 eiwitten per dag moeten eten.

1-2 eetlepels zijn al een voldoende portie voor de dag en leveren je een flinke portie calorieën voor de dag. (Image source: Steve Buissinne/ Pixabay)

Een kleine tip: Pindakaas is het meest effectief in het stimuleren van spiergroei als je een lepel eet voor je naar bed gaat. Dit voorziet de spieren ’s nachts van hoogwaardige eiwitten. Dit bevordert de spiergroei en voorkomt spierafbraak. De regeneratie wordt ondersteund door waardevolle sporenelementen en ochtendhonger is al lang vergeten.

Is pindakaas gezond bij het ontbijt?

Als ze gegeten worden als onderdeel van ontbijtgranen, helpen noten in het algemeen om de bloedsuikerconcentratie in het lichaam gedurende de dag laag te houden. Ze normaliseren ook de pH waarde in de maag en voorkomen zo brandend maagzuur.

Pinda’s kunnen je helpen gewicht te verliezen.

Noten hebben een hoog eiwitgehalte, dat belangrijk is voor het spierweefsel. Tegelijk voorziet het ons organisme van langdurige energie, die over de hele dag verdeeld wordt (6, 8).

Omdat het langzamer verteerd wordt dan de meeste andere voedingsmiddelen. Het is alleen belangrijk dat je een variatie aan noten hebt, zodat je geen allergieën ontwikkelt (7).

Een van de voordelen van een eiwitrijk ontbijt is dat de bloedsuikerspiegel in de loop van de dag langzaam stijgt. Met andere woorden, het schiet niet in een flits “omhoog”. Dit betekent dat het ontbijt een eetlustremmend effect heeft, wat gunstig is voor vetverlies (6, 8).

Noten hebben ook een positief effect op je concentratie ’s morgens. Een ontbijt bestaande uit noten heeft zowel op de geest als op het lichaam een positief effect.

Hoe kun je pindakaas op een gezonde manier combineren?

Pinda’s bevatten eigenlijk geen toegevoegde suikers. In het algemeen is 3 eetlepels per dag de maatstaf voor een gezonde pindakaasconsumptie. Dit dekt een deel van je dagelijkse caloriebehoefte. Bovendien moet je pindakaas nooit combineren met koolhydraten of suiker, want dat maakt de maaltijd ongezond.

Eén ding is zeker: je hoeft geen brood op te geven. Je kunt bijvoorbeeld volkorenbrood gebruiken in plaats van witbrood. Maar groenten en fruit zijn ook goed om pindakaas in te dopen en bieden tegelijk nog meer vitamines.

Natuurlijk smaakt pindakaas ook lekker in vele sauzen: bv. in curry’s, dressings, maar ook gemengd met sojasaus als dip. Voor wie het liever zoet heeft, kan pindakaas gebruikt worden om te bakken of als glazuur. Het is nog steeds belangrijk dat je het niet met te veel koolhydraten mengt.

Is zelfgemaakte pindakaas gezond?

Pure pindakaas of pindakaas gemaakt van 100 % pinda’s is heel gezond. Want pinda’s bevatten veel gezonde ingrediënten en zijn een superbron van eiwitten voor vegetariërs en veganisten. Om het te maken heb je een krachtige blender nodig en rauwe pinda’s. Biologische pinda’s zijn altijd aan te bevelen. Van conventionele pinda’s wordt altijd vermoed dat ze van genetisch gemodificeerde zaden afkomstig zijn.

Of je de pinda’s rauw of geroosterd verwerkt, is aan jou. Bij rauwe pinda’s is er een risico op besmetting met alflatoxines. Deze worden veroorzaakt door schimmel. Zoek daarom altijd naar goede en geteste kwaliteit.

25 % van pinda’s bestaat uit eiwit en bevat ook B-vitamines, vitamine E en magnesium. Ze zijn het gezondst als ze met de rode schil gegeten worden. Ze bevatten waardevolle OPC antioxidanten die de bloedvaten beschermen.

Je kunt bij Aziatische winkels meestal noten met schil krijgen. Als je daar geen probleem mee hebt, kun je ook pinda’s met doppen krijgen. (Image source: Forwimuwi73 / Pixabay)

Het is goed om ongeveer de helft van de schil te laten zitten voor pindakaas. Hoe meer hullen je gebruikt, hoe aromatischer en nootachtiger het resultaat zal zijn. Dit is echter een kwestie van smaak.

Welke gezonde pindakaas alternatieven zijn er?

Een goed alternatief is pure pindakaas van biologische kwaliteit. Anders dan pindakaas bestaat de puree alleen uit gemalen pinda’s zonder toegevoegde vetten. Dus gewoon de gemalen rauwe pindakaas zonder toevoegingen.

Voor de enkeling die niet zonder het zout in pindakaas kan, is het ook in gezouten vorm verkrijgbaar. Pindakaas kan gebruikt worden als broodbeleg, als bakingrediënt, in sauzen of als dessert.

Als je echter helemaal niet van pindakaas houdt of er allergisch voor bent, zul je niet kunnen profiteren van de hoge voedingswaarde in pindakaas. Maak je geen zorgen, er zijn genoeg notensoorten die ook onverzadigde vetten bevatten en waarvan crèmes gemaakt worden. Zo zijn bijvoorbeeld amandelboter of cashew- en zonnebloemzaadcrèmes gezonde alternatieven. Tot slot een kleine samenvatting.

Conclusie

Pinda’s bevatten veel vitamines, zoals: Eiwitten, vezels, onverzadigde vetzuren, kalium, enz. zitten erin. Pindakaas kan echter veel meer doen! Naast de antioxidant vitamine E levert pindakaas ook magnesium, dat belangrijk is voor botvorming en spierherstel.

Het bevat ook vitamine B6, hoewel slechts 0.17 mg. Dit helpt om de afweer van het lichaam te versterken. Hetzelfde geldt voor zink, dat ook in pindakaas voorkomt.

Hoewel pindakaas in principe gezond is, moet je er niet mee overdrijven. Dit komt omdat de gezonde effecten alleen gelden voor geportioneerde hoeveelheden. Een standaard portie zou slechts uit twee eetlepels moeten bestaan. Twee eetlepels pindakaas hebben immers al ongeveer 200 calorieën en dat is al een goede portie voor een vullende maaltijd.

Omslagfoto: Muhammad Ragab / Pixabay

Referenties (8)

1. Nishi SK, Kendall CW, Bazinet RP, Bashyam B, Ireland CA, Augustin LS, Blanco Mejia S, Sievenpiper JL, Jenkins DJ. Nut consumption, serum fatty acid profile and estimated coronary heart disease risk in type 2 diabetes. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Aug;24(8):845-52. doi: 10.1016/j.numecd.2014.04.001. Epub 2014 May 13. PMID: 24925120.
Bron

2. Brennan AM, Sweeney LL, Liu X, Mantzoros CS. Walnut consumption increases satiation but has no effect on insulin resistance or the metabolic profile over a 4-day period. Obesity (Silver Spring). 2010 Jun;18(6):1176-82. doi: 10.1038/oby.2009.409. Epub 2009 Nov 12. PMID: 19910942; PMCID: PMC2998344.
Bron

3. Moreno, Jennette P.; Mohammed, Afshan; Moore, Carolyn E.; and Johnston, Craig (2015) "Benefits of a snacking intervention as part of a school-based obesity intervention for Mexican American children," Journal of Applied Research on Children: Informing Policy for Children at Risk: Vol. 6: Iss. 2, Article 15.
Bron

4. Grosso G, Estruch R. Nut consumption and age-related disease. Maturitas. 2016 Feb;84:11-6. doi: 10.1016/j.maturitas.2015.10.014. Epub 2015 Nov 2. PMID: 26586104.
Bron

5. Nüsse verlängern das Leben
Bron

6. Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Niedrige Energiedichte bei Lebensmitteln unterstützt Übergewichtige beim Abnehmen. DGEinfo (11/2016) 162-165
Bron

7. Erdnussal­lergie bei Kindern Regel­mäßig Erdnuss­butter hilft vorbeugen
Bron

8. Tan SY, Mattes RD. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2013 Nov;67(11):1205-14. doi: 10.1038/ejcn.2013.184. Epub 2013 Oct 2. PMID: 24084509; PMCID: PMC3898316.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Nut consumption, serum fatty acid profile and estimated coronary heart disease risk in type 2 diabetes
Nishi SK, Kendall CW, Bazinet RP, Bashyam B, Ireland CA, Augustin LS, Blanco Mejia S, Sievenpiper JL, Jenkins DJ. Nut consumption, serum fatty acid profile and estimated coronary heart disease risk in type 2 diabetes. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Aug;24(8):845-52. doi: 10.1016/j.numecd.2014.04.001. Epub 2014 May 13. PMID: 24925120.
Ga naar bron
Walnut consumption increases satiation but has no effect on insulin resistance or the metabolic profile over a 4-day period
Brennan AM, Sweeney LL, Liu X, Mantzoros CS. Walnut consumption increases satiation but has no effect on insulin resistance or the metabolic profile over a 4-day period. Obesity (Silver Spring). 2010 Jun;18(6):1176-82. doi: 10.1038/oby.2009.409. Epub 2009 Nov 12. PMID: 19910942; PMCID: PMC2998344.
Ga naar bron
Benefits of a snacking intervention as part of a school-based obesity intervention for Mexican American children
Moreno, Jennette P.; Mohammed, Afshan; Moore, Carolyn E.; and Johnston, Craig (2015) "Benefits of a snacking intervention as part of a school-based obesity intervention for Mexican American children," Journal of Applied Research on Children: Informing Policy for Children at Risk: Vol. 6: Iss. 2, Article 15.
Ga naar bron
Nut consumption and age-related disease
Grosso G, Estruch R. Nut consumption and age-related disease. Maturitas. 2016 Feb;84:11-6. doi: 10.1016/j.maturitas.2015.10.014. Epub 2015 Nov 2. PMID: 26586104.
Ga naar bron
Deutsches Ärzteblatt
Nüsse verlängern das Leben
Ga naar bron
Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Niedrige Energiedichte bei Lebensmitteln unterstützt Übergewichtige beim Abnehmen. DGEinfo (11/2016) 162-165
Ga naar bron
Erdnussal­lergie bei Kindern
Erdnussal­lergie bei Kindern Regel­mäßig Erdnuss­butter hilft vorbeugen
Ga naar bron
Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial
Tan SY, Mattes RD. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2013 Nov;67(11):1205-14. doi: 10.1038/ejcn.2013.184. Epub 2013 Oct 2. PMID: 24084509; PMCID: PMC3898316.
Ga naar bron
Recensies