
Iedereen kent het probleem: je hebt lekker gegeten en plotseling begint je maag te rommelen. De spijsvertering komt op gang en van tijd tot tijd verschijnt winderigheid. Het is volkomen normaal en bijna iedereen krijgt er van tijd tot tijd last van. Ondanks alles wil je winderigheid vermijden omdat het ook pijn kan veroorzaken.
Als je last hebt van winderigheid, buikpijn, rugpijn en andere negatieve gevolgen, moet je er iets tegen doen en het probleem oplossen met huismiddeltjes, medicijnen en tips ter preventie. In het volgende artikel hebben we de achtergrondinformatie samengebracht, evenals de belangrijkste vragen en antwoorden over het onderwerp pijn bij winderigheid.
De belangrijkste feiten in het kort
- Een opgeblazen gevoel ontstaat door verschillende voedingsmiddelen, door voedselintolerantie, maar ook door ziekte. Het kan gebeuren dat de winderigheid pijn veroorzaakt en langer aanhoudt.
- Als het pijn veroorzaakt, kan die gevoeld worden in de rug, in de boven- en onderbuik, maar ook in andere organen. Vaak duurt deze pijn dan even lang als het opgeblazen gevoel.
- Je moet dus de hieronder vermelde huismiddeltjes, preventietips en medicijnen proberen om dit probleem tegen te gaan bij pijn door winderigheid.
Definitie: Wat is winderigheid?
In de geneeskunde beschrijft de technische term winderigheid de normale ophoping van gas in de darmen. Dit wordt veroorzaakt door de verteringsprocessen in het spijsverteringskanaal. De afscheiding van winderigheid(en) via de anus wordt flatus, wind of darmwind genoemd.
Bijna iedereen heeft van tijd tot tijd last van winderigheid. Winderigheid is meestal geen ziekte en verdwijnt vanzelf. Mogelijke oorzaken zijn slechte voeding, fast food of stress.
Achtergrond: Wat je moet weten over pijn door winderigheid
Winderigheid is normaal bij mensen. Het kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden, maar het kan ook vanzelf overgaan. Het kan echter gebeuren dat je niet alleen een beetje knijpen of prikken voelt, maar echte pijn van het opgeblazen gevoel.
In dit geval is het heel nuttig om uit te zoeken waarom en waar deze pijn vandaan komt. In het volgende hebben we de belangrijkste vragen voor je uitgezocht en beantwoord.
Wat veroorzaakt winderigheidspijn in de eerste plaats?
- Het eten van peulvruchten (kikkererwten, bonen), groenten (uien, kool) en fruit (pruimen, kersen, appels en peren).
- Koolzuurhoudende dranken kunnen ook winderigheid veroorzaken.
- Ook koffie en alcohol worden geacht winderigheid te veroorzaken.
- Een plotseling verhoogde inname van volkoren producten kan ook winderigheid veroorzaken.
- Een andere oorzaak van winderigheid kan een voedselallergie zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld noten, melk of fruit bij sommige mensen allergieën veroorzaken.
- Een gebrek aan beweging bevordert ook darmslompheid en winderigheid.
- Het inslikken van lucht (aerofagie) is een van de meest voorkomende oorzaken. Haastig eten, snel voedsel doorslikken, maar ook roken veroorzaakt dat mensen lucht inslikken.
- Tijdens de zwangerschap is winderigheid heel normaal omdat het hormoon progesteron vaker wordt aangemaakt. Dit verhoogt de gasvorming in de darmen.
- Medicijnen kunnen ook winderigheid veroorzaken. Daartoe behoren laxeermiddelen, pijnstillers, diabetes medicijnen en antibiotica.
- Ook psychologische problemen kunnen winderigheid doen toenemen. Mentale stress of angst kan invloed hebben op de spijsvertering.
In de volgende tabel tonen we je voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken en voedingsmiddelen die nauwelijks winderigheid veroorzaken.
Voedsel dat winderig is | Voedsel dat niet/nauwelijks winderig is |
---|---|
Peulvruchten (erwten, bonen, linzen) | Eenvoudige soepen en bouillons (wortelsoep) |
Koolsoorten (savooiekool, witte kool, selderij) | Kalfsvlees of gevogelte in kleine hoeveelheden |
Melk en zuivelproducten (yoghurt, kaas, slagroom) | Gekookte aardappelen, aardappelpuree |
Volkorenproducten, vers brood en gistdeeg, tarwekiemen, tarwemeel | Mager vlees in kleine hoeveelheden |
Uien en uienplanten (knoflook, prei) | wel gekookte en gepureerde groenten (spinazie, wortelen) |
gekruide voedingsmiddelen, hete specerijen | schone kwark |
noten | venkel, komijn en anijsthee (melanges) |
Bananen, Bessen, kersen, abrikozen | |
vet voedsel (gebraad, spek) | |
zoet voedsel (suikerrijk), suikervervangers (sorbitol) | |
gedroogd fruit (sultana’s, pruimen, dadels, vijgen) |
Zoals je ziet, zijn er veel oorzaken van winderigheid. Maar als de normale hoeveelheid gas in de darm overschreden wordt, of als de darm deze hoeveelheid niet goed kan vervoeren, leidt dat tot pijn. De darm blaast zich dan op en kan op de maag drukken.
Dit veroorzaakt niet alleen pijn, maar je krijgt ook een merkbaar opgeblazen buik (meteorisme).
Waar voel je pijn van winderigheid?
In de buikstreek heb je een vol, drukkend gevoel en je kunt duidelijk een opgeblazen buik zien. Als je zo’n opgeblazen buik hebt, voelt je maag erg hard en opgepompt aan.
Wat doet pijn door een opgeblazen gevoel in het lichaam?
Er kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn ontstaan, nekklachten of rugpijn. Blokkades in de cervicale, thoracale en lumbale wervelkolom, en in het sacro-iliacale gewricht komen ook vaak voor.
(Image source: Sydney Sims / Unsplash)
Verkorting van de heupspieren kan ook ontstaan doordat de heupbuiger doorbuigt als de dikke darm pijn heeft, en dit kan dan symptomen veroorzaken als die van een hernia. Als er te veel gas in de dikke darm zit, zet hij uit. Dit irriteert de lendenspieren en lage rugspieren omdat die vrij dicht bij de dikke darm liggen.
Als je vaak last hebt van winderigheid, kan dat zelfs uitstralen naar de rest van je rugspieren.
Hoe lang duurt pijn van een opgeblazen gevoel?
(Image source: Darko Djurin / Pixabay)
Als de winderigheid echter veel langer duurt of vaker dan gemiddeld voorkomt, moet een arts ernstiger ziektes of voedselintoleranties uitsluiten.
Welke ziekten veroorzaken pijn bij winderigheid?
- prikkelbaar darmsyndroom. Een verstoorde darmmotoriek kan leiden tot verhoogde winderigheid, maar het prikkelbare darmsyndroom kan ook door stress veroorzaakt worden. Getroffen mensen hebben last van diarree of constipatie, pijn, krampen en gewaarwordingen.
- Chronische pancreatitis: In dit geval worden te weinig spijsverteringsenzymen aangemaakt. Bij een acuut ontstekingsgeval kan een darmverlamming optreden. Symptomen als misselijkheid, braken, ernstige buikzwelling en koud zweet kunnen optreden.
- Ziekte van Crohn: Dit is een chronische ontstekingsdarmziekte. De darm zet zich vaak uit over bestaande vernauwingen, wat winderigheid kan veroorzaken. Bij een complicatie zoals een darmobstructie treden symptomen op als constipatie, buikpijn en winderigheid.
- Darmkanker (colorectaal carcinoom): Bij symptomen als chronische winderigheid, onregelmatige spijsvertering, veranderde ontlasting, vaak met bloed, kan dit een aanwijzing zijn voor darmkanker.
- Levercirrose: Deze ziekte veroorzaakt o.a. ernstige winderigheid.
Hoe gevaarlijk kan pijn door een opgeblazen gevoel zijn?
Pijn veroorzaakt door winderigheid kan zich uitbreiden naar andere organen en een stekend gevoel in het lichaam veroorzaken. Dit kan pijnlijk zijn, maar niet noodzakelijk gevaarlijk.
Sommige mensen hebben geen last van pijn door een opgeblazen gevoel en anderen hebben extreme pijn. Omdat iedereen pijn anders ervaart, moet je voor jezelf uitmaken of en wanneer de pijn te veel wordt.
Wanneer moet je naar een dokter gaan voor pijn door winderigheid?
De dokter zal dan samen met de patiënt proberen de aanleiding te vinden. In een uitvoerig gesprek zal de arts vragen wanneer, hoe vaak en in welke context de winderigheid zich voordoet en, bijvoorbeeld, wat de oorzaak is
- Dieet- en leefgewoonten
- Vorige ziekten
- Medicatie
- begeleidende klachten
Daarna volgt een grondig lichamelijk onderzoek, dat palpatie, tikken en luisteren op de buik omvat.
Er kan ook verder onderzoek gedaan worden om op te helderen en er zeker van te zijn dat de winderigheid geen symptoom is van een organische ziekte.
Deze omvatten een echografisch onderzoek van de buik en laboratoriumonderzoek van urine, bloed en ontlasting. Een test op bepaalde voedselintoleranties kan ook duidelijkheid verschaffen.
De volgende stap is dan een computertomografie (CT) en magnetische resonantie beeldvorming (MRI) of de zogenaamde ERCP (een speciale röntgenopname van de gal- en alvleesklierbuis). Een gastroscopie (gastroscopie) of colonoscopie (colonoscopie) kan onder bepaalde omstandigheden ook nodig zijn.
Pijn door opgeblazen gevoel: De beste tips & trucs voor een pijnvrij lichaam
Omdat iedereen er last van kan hebben, zijn er nu veel bekende huismiddeltjes, medicijnen en trucs om de pijn van een opgeblazen gevoel snel onder controle te krijgen.
We hebben deze tips en trucs voor je samengevat in het volgende gedeelte.
Huismiddeltjes tegen pijn door winderigheid
Je maag masseren of sporten
Als je pijn in je maag hebt door een opgeblazen gevoel, kan het masseren van je maag wonderen doen. Gebruik een beetje massageolie en beweeg je vingertoppen met lichte druk in cirkels met de klok mee rond je navel.
Met elke cirkel rond de navel neemt de massage straal toe tot je uiteindelijk weer in het midden kunt beginnen.
(Image source: Silviarita / Pixabay)
Lichte lichaamsbeweging kan ook helpen bij een opgeblazen gevoel, omdat het de darmen en de spijsvertering stimuleert. Natuurlijk moet je geen te zware sporten doen als je pijn in je maag hebt, maar een wandeling kan al veel helpen.
Warmwaterkruik en warme kompressen
Als je veel pijn hebt, is de beste manier om die te behandelen met warmte. Leg gewoon een warmwaterkruik of warm kompres op je buik: Warmte heeft een ontspannende werking op de darmen. Vochtige warmte heeft een nog intenser effect. Leg gewoon een vochtige doek tussen de warmwaterkruik en je maag.
Aardappelwraps zijn ook mogelijk. Kook gewoon jasaardappelen, pureer ze en leg ze op een doek. Leg dan de afgewerkte warme massa op de buik en zet hem vast met een andere doek.
Thee
Thee helpt bij veel lichamelijke problemen, waaronder winderigheid en pijn. Je kunt het beste meerdere keren per dag een thee van anijs-, venkel- en karwijzaad drinken. Dit komt omdat de etherische oliën de verkramping van de darmen losmaken en er zo voor zorgen dat de darmgassen onopvallend ontsnappen.
Karwijzaad
Als je moeilijk verteerbaar voedsel met karwijzaad kruidt, heeft dat een ontzwellend en krampend effect. Deze truc kan dus helpen nog voor de pijn gezakt is. Gember, koriander, kurkuma, kamille en pepermuntolie hebben ook hetzelfde effect.
Geneesmiddelen tegen pijn door op geblazen gevoel
Ontzwellende preparaten
Ontzwellende preparaten worden gebruikt om de darmbelletjes in de darm te laten barsten. Dit verlicht de pijn en helpt tegen winderigheid. Ze mogen echter maar korte tijd gebruikt worden, anders kunnen ze bijdragen tot het terugkomen van winderigheid.
Krampstillende middelen
Er zijn werkzame stoffen zoals butylscopolamine, trospiumchloride en mebeverine die een krampstillend effect hebben. De spieren van de darm worden door deze middelen ontspannen en het helpt vooral in gevallen van winderigheid met koliekachtige buikpijn.
Spijsverteringsenzymen
Als er niet genoeg spijsverteringsenzymen in het lichaam worden aangemaakt, kan dat tot winderigheid leiden. Dit komt voor bij mensen die eiwit-, vet- of koolhydraatvoedsel niet goed kunnen verteren.
Als je dit probleem hebt, kun je medicijnen nemen die deze enzymen bevatten en die bij de maaltijd innemen.
Pijn door een opgeblazen gevoel voorkomen
Als je het eten vermijdt van voedsel dat winderigheid bevordert, zoals peulvruchten, rauwe groenten, zuivelproducten, koolzuurhoudende dranken en vele andere, kun je het probleem voorkomen.
Natuurlijk hoef je niet al deze voedingsmiddelen helemaal op te geven, maar je moet er wel voor zorgen dat je ze met gepaste mate eet of misschien alternatieven uitprobeert.
Als je ontdekt hebt dat je een voedselintolerantie hebt voor bepaalde voedingsmiddelen, die dan tot winderigheid leidt, dan is het beter om deze voedingsmiddelen voor je eigen bescherming helemaal te vermijden.
(Image source: Pexels / Pixabay)
Je moet ook regelmatige lichaamsbeweging in je dagelijkse routine integreren om winderigheid te voorkomen. De hele dag zitten stimuleert de darmactiviteit. Maak dus gewoon een korte wandeling of doe wat aan sport, yoga of iets dergelijks.
Een ander heel belangrijk punt is dat je je stoelgang nooit moet tegenhouden. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk en heb je niet altijd een toilet in de buurt, maar toch is het belangrijk om de aandrang zo snel mogelijk te bevredigen en naar het dichtstbijzijnde toilet te gaan.
Conclusie
Samenvattend: winderigheid is menselijk en normaal, ook al wordt het tegenwoordig vaak als een taboe beschouwd. Iedereen heeft van tijd tot tijd last van winderigheid en er is niets om je voor te schamen. In de meeste gevallen gaat het vanzelf over en heb je nauwelijks klachten.
Als je echter buikpijn, rugpijn of andere pijnen ervaart, moet je er iets aan doen. Eerst en vooral kunnen we huismiddeltjes adviseren.
Vaak weet je wat de oorzaak van de pijn was, d.w.z. of je iets bijzonders gegeten hebt dat je de volgende keer beter kunt vermijden. In het ergste geval, als dit niet het geval is, kun je het probleem stoppen met medicijnen of een bezoek aan de dokter.
Beeldbron: Davydov / 123rf