
Onze selectiecriteria
Ken je de heilzame werking van paardenkastanje? Heb je wel eens een crème of gel gebruikt met dit natuurlijke ingrediënt? Als je een van de vele mensen die last hebben van spataderen, vermoeide benen of aambeien, zal de ontstekingsremmende en venotonische eigenschappen van deze plant je vast interesseren.
Paardenkastanje kan zowel uitwendig (topisch) als inwendig (oraal) worden gebruikt. De belangrijkste werkzame stof is aescine. De meeste supplementen met paardenkastanje zijn geformuleerd om vermoeide benen te verlichten, spataderen en aambeien te behandelen, en bepaalde huidaandoeningen, zoals couperose, te verminderen.
Belangrijk om te weten
- De paardenkastanje is een grote boom, waarvan de zaden (kastanjes) en de schors worden gebruikt voor medicinale doeleinden om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals spataderen, aambeien, vermoeide benen en couperose.
- Het belangrijkste werkzame bestanddeel van paardenkastanje is escin, maar het bevat ook flavonoïden. Het heeft ontstekingsremmende, venotonische, oedeem bestrijdende, decongestieve en antioxiderende eigenschappen.
- Bij de aankoop van een product op basis van paardenkastanje moeten de volgende aankoopcriteria worden beoordeeld: type substantie, concentratie van escine, toegevoegde ingrediënten, aanwezigheid van allergenen en kwaliteitscertificaten.
Onze selectie: De beste producten met paardenkastanje
Paardenkastanje wordt als natuurlijk ingrediënt gebruikt in crèmes en gels die plaatselijk worden aangebracht, maar de werkzame bestanddelen kunnen ook worden geconcentreerd in capsules, tabletten en druppels. Elk product heeft een specifiek doel en na een grondige analyse hebben we de beste opties die er op de Nederlandse markt zijn, geselecteerd:
- De beste aambeienzalf met paardenkastanje
- De beste balsem met paardenkastanje voor vermoeide benen
- De beste capsules met paardenkastanje
- De beste tabletten met paardenkastanje voor vermoeide benen
- De beste druppels met paardenkastanje
De beste aambeienzalf met paardenkastanje
Curanol zalf bevat een combinatie van 4 natuurlijke stoffen die eraan bijdragen dat de wand van de bloedvaten van buitenaf elastisch blijft. Bovendien wordt de doorbloeding ter plaatse verbeterd. Behalve paardenkastanje bevat de zalf calendula (goudsbloem), hamamelis (toverhazelaar) en Echinacea purpurea.
Het product onderscheidt zich door de bijzondere samenstelling van natuurlijke stoffen die elkaar ondersteunen. Curanol zalf is zeer geschikt voor gebruik rond de anus (tegen aambeien) maar kan ook goed gebruikt worden voor de cosmetische verzorging van spataderen. De inhoud van de tube is 30 gram.
De beste balsem met paardenkastanje voor vermoeide benen
Gehwol Been-Balsem is een verzorgende, niet vette kruidenbalsem die behalve paardenkastanje ook kamille, hamamelis, mentol en panthenol bevat. De balsem is geschikt voor gebruik bij vermoeide en rusteloze benen. Het product is ook heel geschikt bij vermoeide benen tijdens de zwangerschap.
De balsem kan één of twee maal per dag in de huid van de benen gemasseerd worden. Het vermoeide gevoel verdwijnt direct en het maakt de huid bovendien zacht en soepel. De tube bevat 125 gram.
De beste capsules met paardenkastanje
De Venal Xtra capsules van Bional bieden een intensieve verzorging van zware, vermoeide benen en ontsierende aderen. Het ondersteunen van de bloedcirculatie is hierbij van belang en helpt om de aderen elastisch te houden. De bijzondere combinatie van met paardenkastanje, wijnblad en muizendoorn heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop.
De capsules zijn niet geschikt voor mensen met melk- en soja allergieën, tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Tijdens of na de maaltijd 1 tot 3 capsules met water innemen. Inhoud van de verpakking: 40 capsules.
De beste tabletten met paardenkastanje voor vermoeide benen
Aesculaforce forte van A. Vogel is een krachtig, natuurlijk middel dat helpt bij overbelaste en vermoeide benen en kunnen ook gebruikt worden bij het verbeteren van spataderen en spinadertjes. De tabletten van dit Nederlandse merk hebben behalve als hoofdbestanddeel paardenkastanje.
De tabletten zorgen voor het behoud van een goede bloedsomloop in de benen. Daarom zijn ze ideaal voor mensen die lang moeten staan, zoals winkelpersoneel, koks, onderwijzers, etc. De verpakking bevat 50 tabletten, waarvan 1 tablet 1 x daags met wat water ingenomen kan worden.
De beste druppels met paardenkastanje
Het Aesculus kruidenpreparaat in druppelvorm van Fytomed bevat een combinatie van paardenkastanje, engelwortel, gentiaanwortel, evenals 30% vol. alcohol. Paardenkastanje helpt een normale circulatie te ondersteunen. Dit preparaat word aanbevolen voor mensen die last hebben van zware en vermoeide benen.
Het wordt aanbevolen om 3 tot 4 maal daags 30 – 40 druppels met wat vloeistof in te nemen, tenzij anders voorgeschreven door arts of therapeut. Het mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding.
Shopgids: Alles wat je moet weten over paardenkastanje
Orale supplementen, oliën en crèmes van paardenkastanje worden gemaakt van de zaden en de schors van de paardenkastanjeboom. Al deze producten verschillen echter in de manier waarop ze worden gebruikt, de concentratie van escine en de medicinale werking ervan. In dit gedeelte laten we je de eigenschappen en indicaties van de paardenkastanje zien.
(Bron: Drobot: 93407672/ 123rf.com)
Wat is paardenkastanje precies?
Deze paardenkastanjes smaken bitter en zijn niet voor de menselijke consumptie geschikt. De kastanjes en de schors van deze plant worden gebruikt om supplementen, crèmes, gels en oliën te maken. De producten van de paardenkastanje worden gebruikt op het gebied van de fytotherapie voor esthetische en medicinale doeleinden.
Wat zijn de eigenschappen van paardenkastanje?
Aescine | Proanthocyanidinen | Flavonols (quercetine en kaempferol) | |
---|---|---|---|
Type samenstelling | Saponine. | Flavonoïde/Tannine. | Flavonoïde. |
Zit het in de kastanjes of in de schors? | Kastanjes. | Boomschors. | Boomschors. |
Therapeutische eigenschappen | Ontstekingsremmend.
Venotoon (of flebotoon). Het betekent dat het de wanden van slagaders en aders samentrekt en de bloedsomloop bevordert. Anti-edematisch. |
Astringerend (vermindert huidirritatie en roodheid).
Venotoon. Antioxidanten. Vasoprotectief (Verhoogt de weerstand van de bloedvaten). |
Vasoprotectief.
Ontstekingsremmend. |
Wat zijn de heilzame effecten van paardenkastanje?
- Het werkt mee aan de behandeling van chronische veneuze insufficiëntie, een doorbloedingsstoornis die vooral vrouwen boven de 40 treft, hoewel het ook bij mannen voorkomt. Deze aandoening wordt gekenmerkt door het verschijnen van spataderen en andere ongemakken in de benen als gevolg van een slechte bloedstroom in dit deel van het lichaam
- Het verlicht het gevoel van vermoeidheid en zwaarte bij chronische veneuze insufficiëntie, evenals andere bijbehorende symptomen, zoals jeuk, kramp, pijn en oedeem (zwelling).
- Het verbetert het uiterlijk van spataderen en spinaders op de benen.
- Vermindert beenoedeem veroorzaakt door een slechte doorbloeding, met name in kritieke zones zoals de enkels en de kuiten
- Het verlicht pijn, ongemak, zwelling en jeuk bij aambeien en helpt voorkomen dat de symptomen verergeren.
- Het vermindert de ontsteking in gevallen van spataderen en aambeien, terwijl het de capillaire broosheid bestrijdt en de bloedcirculatie bevordert. Paardenkastanje werkt als een veneus tonicum dat de terugkeer van veneus bloed naar het hart bevordert.
- Paardenkastanje, vooral als het plaatselijk wordt aangebracht als crème of gel, helpt bij het ontzwellen en verbeteren van het uiterlijk van “telangiectasias” of spinadertjes (fijne rode lijnen) die op de neus en de wangen in couperose en rosacea verschijnen.
(Bron: Dolgachov: 125188699/ 123rf.com)
In welke situaties wordt paardenkastanje aanbevolen?
- Spataderen.
- Spinaders (berkentakjes of teleangiectasien).
- Aambeien
- Rosacea en couperose.
- Flebitis (ontsteking van een ader).
- Vermoeide benen, zwaar gevoel in de benen.
Welke soorten producten met paardenkastanje zijn er?
- Paardenkastanje voor plaatselijk gebruik: Het wordt aangeboden in de vorm van gels of crèmes die twee of drie keer per dag worden aangebracht op de te behandelen zone, bijvoorbeeld op aambeien, spataderen en roodheid in het gezicht als gevolg van couperose. In deze producten kan de paardenkastanje gecombineerd worden met andere natuurlijke ingrediënten zoals Ginkgo biloba, toverhazelaar en centella asiatica
- Paardenkastanje voor oraal gebruik: Er zijn vaste extracten van paardenkastanje, die in capsules en tabletten worden gebruikt, en vloeibare extracten. Ze zijn bedoeld om vermoeide benen, spataderen en aambeien te verlichten en de bloedsomloop te verbeteren. De capsules en tabletten bevatten meestal ook ruscus, rode wijnstok en toverhazelaar
Hoe lang moet je paardenkastanje gebruiken voordat je resultaat hebt?
(Bron: Goodluz: 48551939/ 123rf.com)
Welke bijwerkingen kan de paardenkastanje veroorzaken?
- Misselijkheid.
- Braken.
- Hoofdpijn.
- Allergische reacties.
- Duizeligheid.
- Jeuk.
- Maagklachten, brandend maagzuur.
- Roodheid van de huid.
Wat zijn de contra-indicaties van paardenkastanje?
- Allergie of overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van paardenkastanje.
- Bij gebruik van antistollingsmedicijnen, zoals warfarine.
- Ernstige nieraandoeningen.
- Gebruik van nefrotoxische geneesmiddelen, bijvoorbeeld gentamicine, atenolol, fluconazol, lithium, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Op de markt vind je veel capsules, tabletten, vloeibare extracten, crèmes en gels met paardenkastanje. De aanwijzingen voor het gebruik en het aescinegehalte verschillen van product tot product en om de beste paardenkastanje te kopen is het een goed idee om op de volgende aspecten te letten:
- Presentatievorm
- Aescine-gehalte
- Toegevoegde bestanddelen
- Aanwezigheid van allergenen
- Kwaliteitscertificaten
Presentatievorm
Paardenkastanje is verkrijgbaar in meerdere presentatievormen, zowel voor uitwendig als voor oraal gebruik. In beide gevallen wordt paardenkastanje onder andere aanbevolen voor spataderen, aambeien, couperose en vermoeide benen, en is het mogelijk om het gebruik van crèmes en gels van paardenkastanje te combineren met de inname van capsules of druppels
Paardenkastanje voor uitwendig gebruik (plaatselijke toepassing) | Paardenkastanje voor inwendig gebruik (oraal) | |
---|---|---|
Type producten | Crèmes, gels, oliën en zalven. | Capsules, tabletten, geconcentreerde vloeibare extracten (moedertinctuur). |
Aescinegehalte | Ongeveer 2 %. | Tussen 16 % en 20 %. |
Aanbevelingen voor het gebruik | Breng het product 1 tot 3 keer per dag aan op de aangedane plekken.
Niet gebruiken als de huid beschadigd of geïrriteerd is. Paardenkastanjeolie wordt niet zuiver aangebracht, maar moet worden gemengd met een dragerolie, bijvoorbeeld amandelolie. |
De capsules en tabletten moeten ingenomen worden met een beetje water om het doorslikken te vergemakkelijken, terwijl het vloeibare extract moet worden opgelost in water of sap.
Innemen na de maaltijd om brandend maagzuur en maagklachten te voorkomen. |
Aescine-gehalte
Escine, of aescine, is de belangrijkste werkzame stof in de paardenkastanje en is verantwoordelijk voor de meeste van zijn farmacologische eigenschappen. Voor het kopen van een product dat effectief is en het ongemak veroorzaakt door spataderen, aambeien of rosacea verlicht, moet de concentratie van aescine worden geëvalueerd
- Voor gels, -crèmes en -zalven met paardenkastanje: 2% aescine.
- Voor capsules, tabletten en vloeibare extracten van paardenkastanje: 16 tot 20 % aescine. Uitgedrukt in milligrammen zouden deze producten tussen 50 en 100 mg aescine per dagelijkse dosis moeten verstrekken.
(Bron: Mykytenko: 108433032/ 123rf.com)
Toegevoegde bestanddelen
Sommige producten zijn uitsluitend samengesteld uit de actieve bestanddelen van de kastanjes en de schors, terwijl andere producten verschillende natuurlijke bestanddelen bevatten. Rode wijnstok, ruscus, centella asiatica, toverhazelaar en ginkgo biloba versterken de venotonische, ontstekingsremmende en vasoprotectieve werking van paardenkastanje:
- Paardenkastanje met hamamelis (of toverhazelaar) voor aambeien, spataderen en vermoeide benen.
- Mengsel van paardenkastanje en rode wijnstok voor couperose, rosacea en spataderen.
- Paardenkastanje met rucus voor vermoeide en gezwollen benen, spataderen en spinaderen.
Aanwezigheid van allergenen
Zowel uitwendige producten van paardenkastanjes als producten voor oraal gebruik moeten worden vermeden door personen die allergisch zijn voor Aesculus hippocastanum of aescine. De kastanjes die gebruikt worden om crèmes, gels, capsules en tincturen te maken zijn van nature glutenvrij, hoewel ze tijdens de verwerking besmet kunnen raken.
Alle personen met coeliakie of glutenintolerantie moeten het voedingsetiket controleren om er zeker van te zijn dat het product vrij is van dit allergeen. Het lezen van de ingrediëntenlijst is ook onmisbaar voor mensen die aan andere voedselallergieën lijden, bijvoorbeeld voor eieren, noten, soja of zuivelproducten.
Kwaliteitscertificaten
De kwaliteitscertificaten GMP (Good Manufacturing Practices), HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) en ISO 9001 (International Organization for Standardization) garanderen het volgende over een topisch product of een oraal supplement van paardenkastanje:
- Het is onschadelijk voor de gezondheid en is tijdens de verwerking niet besmet.
- Het wordt altijd volgens dezelfde stappen geproduceerd, wat er onder andere voor zorgt dat de concentratie van de werkzame stoffen en de ingrediënten in elke productiebatch stabiel blijft.
Samenvatting
Paardenkastanje is een natuurlijk ingrediënt dat op grote schaal wordt gebruikt voor de behandeling van spataderen, spinaderen en aambeien. Het verlicht het gevoel van vermoeidheid en zwaarte, zwelling en pijn in de benen aangetast door chronische veneuze insufficiëntie. Het verbetert ook het uiterlijk van couperose en rosacea.
Er zijn crèmes, gels, capsules en vloeibare extracten van paardenkastanje waarvan het aescine-gehalte varieert. Aescine is het actieve ingrediënt dat aanwezig is in de zaden van Aesculus hippocastanum en heeft venotonische, anti-edematische en anti-inflammatoire eigenschappen. Paardekastanje, zowel voor uitwendig als inwendig gebruik, wordt als veilig voor de gezondheid beschouwd.
Vond je onze shopgids over paardenkastanje interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.
(Bron van de header afbeelding: Iciak: 132605404/ 123rf.com)
Referenties (11)
1.
Sánchez de Membiela M. Fitoterapia para el tratamiento de la insuficiencia venosa crónica. El castaño de indias. 2012.
Bron
2.
Araujo Díaz D. Manual de Fitoterapia. 1998.
Bron
3.
Dudek-Makuch M, Studzińska-Sroka E. Horse chestnut – efficacy and safety in chronic venous insufficiency: an overview. 2015.
Bron
4.
Pittler M, Emst E. Extracto de semillas de castaño de indias para la insuficiencia venosa a largo plazo o crónica. 2012.
Bron
5.
Underland V, Saeterdal I, Nilsen E. Cochrane Summary of Findings: Horse Chestnut Seed Extract for Chronic Venous Insufficiency. 2012.
Bron
6.
García del Pozo J. Hemorroides. 2005.
Bron
7.
Gallelli L. Escin: a review of its anti-edematous, anti-inflammatory, and venotonic properties. 2019.
Bron
8.
Lemmel J. Rojeces y cuperosis. Consejo farmacéutico. 2009.
Bron
9.
Gurel E et al. Herbal haemorrhoidal cream for haemorrhoids. 2013.
Bron
10.
Zampieron E. Horse Chestnut (Aesculus Hippocastanum) for Venous Insufficiency. 2017.
Bron
11.
Persson I, Persson K. Horse Chestnut (Aesculus hippocastanum L.). 2009.
Bron