weegschaal
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

85Onderzochte producten

33Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

324Verzamelde opmerkingen

Vitamine D, ook wel de ‘zonvitamine’ genoemd, is een ongelooflijk populaire vitamine. Veel mensen weten gelukkig dan ook dat je voldoende van de vitamine nodig hebt als je sterke en gezonde botten wilt behouden. Maar heeft de vitamine nog andere functies? Kan vitamine D bijvoorbeeld helpen om af te vallen?

Het is erg moeilijk om een ​​duidelijke relatie tussen de inname van vitamine D en je lichaamsgewicht vast te stellen. Hier bestaat veel verschillende informatie over op het internet. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de invloed van een vitamine D-tekort op je gewicht. We maken een duidelijk onderscheid tussen de meest actuele onderzoeken en verzonnen fabeltjes. Maakt een gebrek aan vitamine D je zwaarder? Het antwoord zal je verbazen!

Belangrijk om te weten

 • Vitamine D reguleert de stofwisseling van de hormonen die van invloed zijn op het lichaamsgewicht, zoals insuline.
 • Het wordt op dit moment onderzocht of een vitamine D-tekort een gewichtstoename kan bevorderen of juist andersom, dat overgewicht de kans op een tekort aan deze voedingsstof kan vergroten.
 • Misschien raadt je huisarts wel aan om een ​​vitamine D-supplement te gebruiken. Als je een supplement koopt, raden we je aan om te letten op het formaat, de dosering, de aanwezigheid van allergenen en dierlijke producten en de prijs-kwaliteitverhouding van het product. Zo weet je zeker dat je geen spijt krijgt van je aankoop.

Vitamine D en je dieet: De beste supplementen

Voordat je met een dieet begint, is het een goed idee om met je arts te overleggen. Om te voorkomen dat een vitamine D-tekort je dieet dwarsboomt, kan het zijn dat je huisarts het gebruik van een supplement aanraadt. Als dit het geval is, raden we je aan de volgende producten te bekijken. Dit zijn de vitamine D-supplementen met de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen:

Het beste liposomale vitamine D-supplement om een tekort te voorkomen

Dit supplement van Sundt Supplements helpt je op een eenvoudige en effectieve manier om een vitamine D-tekort te voorkomen. Het supplement in druppelvorm is zeer gemakkelijk te gebruiken en te doseren. De fabrikant raadt aan om dagelijks 2 ml vitamine D3 in een groot glas met water of sap te mengen en het mengsel ongeveer 15 minuten voor het eten op te drinken.

Het product is suiker- en glutenvrij en is geschikt voor vegetariërs. De liposomale formule zorgt voor een betere opname en een groter effect van het supplement.

De beste vitamine D-smelttabletten

Davitamon biedt al sinds 1928 betrouwbare voedingssupplementen aan van de hoogste kwaliteit. De Davitamon Vitamine D3 Forte smelttabletten voorzien in een verhoogde behoefte aan vitamine D3. Ze zijn eenvoudig in te nemen en zeer gebruiksvriendelijk.

De tabletten hebben een zachte smaak, waardoor het niet iedere ochtend een strijd is om ze in te nemen. Als je weinig buiten komt en aan het zonlicht blootgesteld wordt, kan dit supplement je helpen een tekort te voorkomen of op te lossen.

Het beste vitamine D-supplement met vitamine K2

Vitamine K2 zet de gunstige effecten kracht bij en beschermt tegelijkertijd tegen de mogelijke schadelijke neveneffecten van de vitamine D3. Deze vitaminen zijn dus in staat om samen te werken en elkaars gunstige effecten te stimuleren. Het premium vitamine D3 + K2-supplement in druppelvorm van Sundt komt in deze categorie als winnaar uit onze test.

Het supplement helpt dankzij zijn liposomale formule om effectief een vitamine D-tekort te voorkomen en zou zo de kans op overgewicht kunnen verkleinen. Het product is gluten- en suikervrij en geschikt voor vegetariërs.

Het beste vitamine D-supplement voor een beter humeur


AffiliateLink


Vitamine D3 Extra Sterk – Vitaminen D Capsules Voor Optimale Gezondheid van Weerstand, Botten, Spieren, Tanden, Spieren, Immuunsysteem en Verbeterd Humeur – Volwassenen Vrouwen Mannen – 120 Softgels

✅ JE DAGELIJKSE PORTIE ZON OP DE MEEST GEMAKKELIJKE MANIER: Vitaminen D3 wordt voor een groot deel gewonnen uit de zon en is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Door tal van factoren hebben steeds meer mensen een tekort aan Vitamine D3. Zorg dat je daar niet bijhoort! Met het Herbal Holland Vitamine D3-supplement geniet je iedere dag opnieuw van de eindeloze voordelen van Vitamine D, met slechts één makkelijk door te slikken softgel.
✅ INVESTEER IN VITAMINE D3 VOOR STERKE, GEZONDE BOTTEN: Omdat Vitamine D zorgt voor het ultiem absorberen van calcium en fosfor, speelt het een belangrijke rol bij het algeheel functioneren van je botten en spieren. Deze softgels helpen niet alleen je botten, tanden en spieren sterk en gezond te blijven, maar ze beschermen je lichaam ook van de potentieel schadelijke effecten van een gebrek aan Vitamine D, waaronder spierpijn of zelfs stressfracturen.
✅ DE SLEUTEL TOT EEN ROBUUST EN EEN VERBETERD HUMEUR: Het is bewezen dat beperkte blootstelling aan de zon – en dus een gebrek aan vitamine D – een sterke invloed kan hebben op je humeur. Gun jezelf de puurste vorm van sterke Vitamine D die helpt om je niveaus van energie en humeur hoog te houden op de natuurlijke, effectieve manier. Daarbij versterken Vitamine D-pillen het immuunsysteem dat je lichaam beschermt tegen de meest voorkomende gevaren, zeker in het seizoen van verkoudheid en griep!
✅ DE HOOGSTE KWALITEIT- EEN VEILIGE KEUZE: Getest door derden en heeft geen GGO-ingrediënten, kunstmatige kleurstoffen of toegevoegde suikers. Het is dan ook ontworpen om veilig te zijn voor iedereen. Bovendien is het gluten-, tarwe-, soja- en zuivelvrij en is daardoor een uitstekende keuze voor vegetarische, veganistische of glutenintolerante mannen en vrouwen die willen genieten van de voordelen van de meest essentiële vitamines en voedingsstoffen, maar dan zonder al die nare toevoegingen.
✅ BESTEL GERUST VANDAAG NOG: Herbal Holland is gespecialiseerd in de productie van voedingssupplementen. In tegenstelling tot inferieure producten die uit China worden geïmporteerd, zijn onze producten afkomstig van Nederlandse bodem. Vakkundig ontworpen in NL en geproduceerd in het VK, in een GMP-gecertificeerde faciliteit die werkt volgens de hoogste kwaliteitsnormen ter wereld. U kunt dan ook vertrouwen op de “Sunshine Vitamine” van Herbal Holland voor uw algehele gezondheid en welzijn!

Het vitamine D3-supplement van Herbal Holland heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een supplement dat nuttig kan zijn in de strijd tegen overgewicht. Het supplement is bovendien de sleutel tot een beter humeur.

Het is bewezen dat een beperkte blootstelling aan de zon en dus een gebrek aan vitamine D, een sterke invloed kan hebben op je humeur. Gun jezelf een vitamine D-supplement dat je helpt om je energiepeil hoog te houden.

Op zoek naar de waarheid: Zorgt een vitamine D-tekort voor overgewicht?

Het is erg moeilijk om een ​​duidelijke relatie tussen vitamine D en je lichaamsgewicht vast te stellen. Het wordt op dit moment onderzocht of een vitamine D-tekort een gewichtstoename kan bevorderen of dat overgewicht juist de kans op een tekort aan deze voedingsstof zou kunnen vergroten. Een paradox dus! Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

meisje mediteren op het strand

Door af te vallen kun je je vitamine D-waarden in balans brengen.
(Bron: Epicstockmedia: 31135006/ 123rf.com)

Wat is de relatie tussen vitamine D en je stofwisseling?

Vitamine D is een van de belangrijkste stoffen voor je welzijn. Deze essentiële voedingsstof zorgt ervoor dat je lichaam calcium uit voeding opneemt en gebruikt om botten en tanden sterk te houden. Alsof dat nog niet voldoende is, gedraagt de vitamine zich als een hormoon en reguleert het talloze chemische reacties voor  de stofwisseling.

Ontvangermoleculen (receptoren) voor vitamine D zitten in veel verschillende weefsels in het menselijk lichaam.

Het hart, de hersenen, de longen, de nieren, de lever, de voortplantings- en nog veel meer organen gebruiken deze voedingsstof om hun functies uit te voeren. Vitamine D ondersteunt bovendien de glucosestofwisseling door regulatie van de insulinesecretie en -werking.

Zoals je ziet, speelt vitamine D dus een belangrijke rol voor de werking van je lichaam. Er is echter nog een vraag die moet worden beantwoord. Als vitamine D helpt om de stofwisseling te reguleren, kan dit dan je lichaamsgewicht beïnvloeden? En nog belangrijker: Kun je door een gebrek aan vitamine D aankomen? De informatie op het internet is tegenstrijdig. Laten we eens kijken wat de wetenschap zegt!

Kun je aankomen door een vitamine D-tekort?

Is dit een fabel of een feit? Onderzoek toont aan dat mensen met obesitas over het algemeen lagere vitamine D-waarden hebben dan mensen met een normaal gewicht. Maar tot nu toe is het nog moeilijk om vast te stellen of dit vitamine D-tekort de oorzaak is van een gewichtstoename of, paradoxaal genoeg, een gevolg van obesitas:

 • Het belang van insuline. De alvleesklier is een orgaan dat insuline aanmaakt, een hormoon dat onder andere de suikerspiegel in het bloed, de aanmaak van nieuwe eiwitten en de opslag van vet in de weefsels reguleert. Een vitamine D-tekort kan ertoe leiden dat je insulineresistentie ontwikkelt, een aandoening die in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op obesitas (5).
 • Andere gewoonten. Sommige deskundigen zijn van mening dat mensen met overgewicht minder vitamine D uit voeding binnenkrijgen en tegelijkertijd minder vaak de zon in gaan, waardoor hun lichaam zelf ook minder vitamine D uit zonlicht op de huid aanmaakt. Deze gewoonten maken hen vatbaarder voor een tekort aan de voedingsstof (6).
 • Vitamine D-waarden herberekenen. Sommige studies beperken zich niet tot het vergelijken van de vitamine D-waarden van zware mensen en van mensen met een normaal gewicht. In de meest uitgebreide experimenten werden er voorspellingen gedaan met de gewichten van personen met een hogere BMI. Het resultaat? Als deze mensen een normaal gewicht hadden, zouden hun vitamine D-waarden voldoende zijn (7).
 • De ‘D’ voor ‘dun’. In de war door het vorige resultaat? Wetenschappers hebben een logische verklaring gevonden voor deze verrassende bevindingen. Vitamine D wordt verdund tussen je weefsels. Hoe groter je BMI, hoe meer deze voedingsstof door je lichaam verloren gaat, wat leidt tot lagere vitamine D-waarden in het bloed (8).
 • Afvallen om vitamine D te krijgen. De bovenstaande theorie lijkt verder te worden bevestigd door nog een andere ontdekking. Als je afvalt, kun je zien hoe het vitamine D-gehalte in je bloed toeneemt. Door een lagere BMI te hebben, is het makkelijker om de voedingsstof in je bloed te houden, in plaats van te verdelen over je weefsels. Op die manier is het dus minder moeilijk om een tekort te vermijden (6).

Een vitamine D-tekort kan dus zorgen voor meer vetopslag en daardoor overgewicht. Als je te weinig van de vitamine in je lichaam hebt kun je namelijk een hogere bloedsuikerspiegel krijgen, waardoor je sneller aankomt.

voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine d

Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals zalm, haring en makreel.
(Bron: Baibakova: 34039851/ 123rf.com)

Hebben zware mensen meer vitamine D nodig?

Eerder al in deze shopgids lieten we je zien dat als je zwaarder bent, meer vitamine D over de weefsels in je lichaam wordt verdeeld, wat resulteert in een lagere concentratie in het bloed. Betekent dit dan inderdaad dat mensen met een hogere BMI meer vitamine D nodig hebben?

De Endocrine Society (9), een internationale medische organisatie, raadt mensen met obesitas aan om vitamine D-supplementen met 2 tot 3 keer hogere doses dan mensen met een normaal gewicht te gebruiken. Bij een hogere BMI zijn vitamine D-supplementen met een standaard dosis van 600-2000 IU mogelijk minder effectief voor het verhogen van je vitamine D-waarden (10).

Het is echter belangrijk om nooit teveel vitamine D in te nemen. Een langdurige te hoge inneming van vitamine D kan schade aan het hart, de nieren en de bloedvaten veroorzaken. Hoe zorg je voor je gezondheid zonder een overschot aan vitamine D in te nemen? Je leest het hieronder:

 1. Heb je een BMI dat gelijk is aan of groter dan 30 en heb je last van obesitas, raadpleeg dan je huisarts voor strikte gezondheidscontroles. Vraag een specialist naar de noodzaak van een vitamine D-supplement en beoordeel de noodzaak om je waarden te meten.
 2. Als je een vitamine D-tekort hebt en te zwaar bent, vraag dan advies aan een gezondheids- of voedingsdeskundige en stel samen met hem of haar een passend voedings- en suppletieplan op.
 3. Adviseert je huisarts je om een vitamine D-supplement te gebruiken? Volg dan zijn of haar advies op over de dosering van het vitamine D-supplement en neem nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid in.
 4. Als je denkt dat je last hebt van symptomen die het gevolg zijn van een vitamine D-tekort, vermijd dan zelfmedicatie en vraag advies aan een deskundige.
 5. Zorg voor een gezonde levensstijl. Geniet zo’n 15 tot 20 minuten per dag van de buitenlucht en het zonlicht. Vergeet echter nooit zonnebrandcrème te gebruiken. Eet daarnaast voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis, vlees en eieren.

Het lijkt er dus op dat zware mensen meer kans hebben op een vitamine D-tekort. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Joanna Younker (Jefferson City, Verenigde Staten)Huisarts
“Mensen met een Body Mass Index van 30 of hoger hebben doorgaans een laag vitamine D-gehalte in hun bloed.”

Helpen vitamine D-supplementen om af te vallen?

Eerder in dit artikel heb je al kunnen lezen hoe een tekort aan vitamine D het insulinemetabolisme kan verstoren en het op die manier moeilijk maakt om het lichaamsgewicht onder controle te houden. Ook kan het zo zijn, dat door het hebben van een groter lichaamsvolume, je vitamine D-waarden dalen, aangezien het vitamine D-gehalte wordt verdund door door je weefsels opgenomen te worden. Het lijkt er daarom op dat zware mensen een grotere behoefte hebben aan de inname van de voedingsstof.

Maar is het dan ook zo dat vitamine D-supplementen je kunnen helpen om af te vallen? Deze conclusie lijkt op het eerste gezicht misschien logisch, maar het wetenschappelijke bewijs voor deze hypothese is op dit moment nogal aan de zwakke kant (11). Lees de onderstaande samenvattingen daarom goed door:

 • In een studie uit 2018 werd de toediening van vitamine D aan twee groepen vrouwen gemeten, waarbij werd vastgesteld dat de vrouwen uit de groep die supplementen nam meer gewicht verloren (12).
 • De resultaten van dit experiment werden echter snel weerlegd door een groep gezondheidsexperts. Critici van de studie wezen erop dat er talrijke onregelmatigheden waren in de manier waarop de gegevens waren verkregen (13), wat resulteerde in een onderzoek met weinig validiteit.
 • Deze kritiek heeft het nodig gemaakt om het onderzoek naar de relatie tussen vitamine D-supplementen en gewichtsverlies opnieuw te beginnen. Experts geven aan dat het molecuul inderdaad het potentieel kan hebben om een dieet voor gewichtsverlies te ondersteunen. Toch hebben we meer betrouwbare gegevens nodig om de effectiviteit van de supplementen te bevestigen.

Vitamine D-supplementen en het dieet: Waar moet je op letten?

Welke rol spelen vitamine D-supplementen in je dieet? Als je een hoge BMI hebt, kan je arts je aanraden om een supplement te gebruiken om in je dagelijkse behoeften te voorzien. Probeer je af te vallen? Dan heeft je art misschien zelfs geadviseerd om een vitamine D-supplement te gebruiken en zo een tekort aan de vitamine te voorkomen. Hieronder helpen we je te kiezen voor het beste vitamine D-supplement.

Verschillende soorten vitamine D-supplementen

De markt voor vitamine D-supplementen groeit. Er zijn verschillende vormen en pakketten op de markt waarmee je van de voordelen van deze vitamine kunt genieten, wie je ook bent en wat je behoeften ook zijn. Je ontdekt het hieronder:

 • Multivitaminesupplementen zijn supplementen die verschillende vitamines en mineralen bevatten, meestal in capsule- of tabletvorm. De meeste multivitamines moet je dagelijks innemen en bevatten een gematigde dosis vitamine D (van 400 tot 600 IE), wat misschien niet genoeg is voor mensen met ernstige tekorten aan deze voedingsstof.
 • Visolie is een product dat in capsules of in vloeibare vorm kan worden ingenomen. Deze voedzame supplementen bevatten essentiële omega-3-vetzuren, vitamine A en vitamine D.
 • Vitamine D in capsulevorm is misschien wel de bekendste manier om een tekort aan deze voedingsstof te voorkomen of op te lossen.
 • Een vitamine D-spray en vloeibare vitamine D zijn de redding voor mensen die een hekel hebben aan het innemen van capsules of tabletten. Een dagelijkse dosering, dan wel direct in de mond dan wel in je eten of drinken, is meer dan voldoende om een tekort aan de vitamine op afstand te houden.
 • Vitamine D megadoses zijn injecties die zeer grote hoeveelheden van de vitamine bevatten. Het gebruik ervan is beperkt tot de medische sector en ziekenhuizen en de injecties mogen alleen worden toegediend door gezondheidswerkers. Gebruik ze dus nooit thuis!

Kies het supplement dat het beste bij je past, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

schaal en meetlint

Vitamine D is nodig voor de synthese van de hormonen die het lichaamsgewicht reguleren. 
(Bron: Anetlanda: 45221716/ 123rf.com)

Dosis

Om een vitamine D-tekort bij mensen met een normaal gewicht (met een BMI tussen de 18,5 en 24,9) te voorkomen, worden er doses van 400-2000 IE per dag aangeraden. Als je echter zwaarder bent, raden we  aan een arts te raadplegen om te controleren wat de geschikte dosis voor jou is. Gebruik nooit zonder medisch toezicht een supplement met een dosering van meer dan 4000 IE per dag (17).

Dieetwensen

Als je vegetariër of veganist bent, raden we je aan om een vitamine D2-supplement te gebruiken. Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D die in de natuur voorkomt. Je kunt ook voor een vitamine D3-supplement kiezen, maar controleer dan wel of deze van plantaardige bronnen is gemaakt, zoals voor dit doel gekweekte korstmossen.

Ook mensen met coeliakie, een lactose-intolerantie of mensen die allergisch zijn voor een ander ingrediënt zoals noten, soja of vis, moeten goed het etiket op allergenen controleren bij de aankoop van een vitamine D-supplement.

arts die de klinische status controleert

Als je een supplement koopt, moet je letten op het formaat, de dosering, de aanwezigheid van allergenen en dierlijke producten en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.
(Bron: Pitinan: 116325449/ 123rf.com)

Samenvatting

Het is erg moeilijk om een ​​duidelijke relatie tussen vitamine D en je lichaamsgewicht vast te stellen. Er bestaat veel verschillende informatie op het internet. In dit artikel laten we je zien wat wetenschappelijk onderzoek zegt over de rol van een vitamine D-tekort bij het ontstaan van overgewicht en andersom.

Vond je ons artikel over overgewicht door een vitamine D-tekort interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Olegdudko: 90188581/ 123rf.com)

Referenties (18)

1. Anjum I, Jaffery SS, Fayyaz M, Samoo Z, Anjum S. The Role of Vitamin D in Brain Health: A Mini Literature Review. Cureus [Internet]. 2018 Jul 10 ;10(7).
Bron

2. Christakos S, Ajibade D V., Dhawan P, Fechner AJ, Mady LJ. Vitamin D: Metabolism [Internet]. Vol. 39, Endocrinology and Metabolism Clinics of North America. NIH Public Access; 2010 . p. 243–53.
Bron

3. Bikle D. Vitamin D: Production, Metabolism, and Mechanisms of Action [Internet]. Endotext. MDText.com, Inc.; 2000 .
Bron

4. Taylor CL. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D – NCBI Bookshelf [Internet]. National Academic Press. 2011 .
Bron

5. Azzam EZ, Ata MN, Younan DN, Salem TM, Abdul-Aziz AA. DObesity: Relationship between vitamin D deficiency, obesity and sclerostin as a novel biomarker of bone metabolism. J Clin Transl Endocrinol [Internet]. 2019 ;17.
Bron

6. Vanlint S. Vitamin D and obesity [Internet]. Vol. 5, Nutrients. MDPI AG; 2013 . p. 949–56.
Bron

7. Mallard SR, Howe AS, Houghton LA. Vitamin D status and weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized and nonrandomized controlled weight-loss trials. Am J Clin Nutr [Internet]. 2016 ;104(4):1151–9.
Bron

8. Drincic AT, Armas LAG, Van Diest EE, Heaney RP. Volumetric dilution, rather than sequestration best explains the low vitamin D status of obesity. Obesity [Internet]. 2012 Jul 1 ;20(7):1444–8.
Bron

9. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: An endocrine society clinical practice guideline [Internet]. Vol. 96, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Oxford Academic; 2011 . p. 1911–30.
Bron

10. Ekwaru JP, Zwicker JD, Holick MF, Giovannucci E, Veugelers PJ. The importance of body weight for the dose response relationship of oral vitamin D supplementation and serum 25-hydroxyvitamin D in healthy volunteers. PLoS One [Internet]. 2014 Nov 5 ;9(11).
Bron

11. Perna S. Is vitamin d supplementation useful for weight loss programs? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials [Internet]. Vol. 55, Medicina (Lithuania). MDPI AG; 2019 .
Bron

12. Khosravi ZS, Kafeshani M, Tavasoli P, Zadeh AH, Entezari MH. Effect of Vitamin D supplementation on weight loss, glycemic indices, and lipid profile in obese and overweight women: A clinical trial study. Int J Prev Med [Internet]. 2018 ;9(1).
Bron

13. Maljaei MB, Bahreini A, Namjoo I. Letter to editor about “effect of Vitamin D supplementation on weight loss, glycemic indices, and lipid profile in obese and overweight women: A clinical trial study” [Internet]. Vol. 10, International Journal of Preventive Medicine. Wolters Kluwer Medknow Publications; 2019 .
Bron

14. Vranić L, Mikolašević I, Milić S. Vitamin D deficiency: Consequence or cause of obesity? [Internet]. Vol. 55, Medicina (Lithuania). MDPI AG; 2019 [cited 2020 May 29]. p. 541.
Bron

15. Association AH. American Heart Association Recommendations for Physical Activity in Adults and Kids. HeartOrg [Internet]. 2018 ;
Bron

16. The Skin Cancer Foundation. Sun Protection – The Skin Cancer Foundation [Internet]. .
Bron

17. NHS. How to get vitamin D from sunlight – NHS [Internet]. How to get vitamin D from sunlight. 2019 [cited 2020 Apr 20].
Bron

18. Vitamin D – Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2020 Apr 19].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Anjum I, Jaffery SS, Fayyaz M, Samoo Z, Anjum S. The Role of Vitamin D in Brain Health: A Mini Literature Review. Cureus [Internet]. 2018 Jul 10 ;10(7).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Christakos S, Ajibade D V., Dhawan P, Fechner AJ, Mady LJ. Vitamin D: Metabolism [Internet]. Vol. 39, Endocrinology and Metabolism Clinics of North America. NIH Public Access; 2010 . p. 243–53.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bikle D. Vitamin D: Production, Metabolism, and Mechanisms of Action [Internet]. Endotext. MDText.com, Inc.; 2000 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Taylor CL. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D – NCBI Bookshelf [Internet]. National Academic Press. 2011 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Azzam EZ, Ata MN, Younan DN, Salem TM, Abdul-Aziz AA. DObesity: Relationship between vitamin D deficiency, obesity and sclerostin as a novel biomarker of bone metabolism. J Clin Transl Endocrinol [Internet]. 2019 ;17.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vanlint S. Vitamin D and obesity [Internet]. Vol. 5, Nutrients. MDPI AG; 2013 . p. 949–56.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Mallard SR, Howe AS, Houghton LA. Vitamin D status and weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized and nonrandomized controlled weight-loss trials. Am J Clin Nutr [Internet]. 2016 ;104(4):1151–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Drincic AT, Armas LAG, Van Diest EE, Heaney RP. Volumetric dilution, rather than sequestration best explains the low vitamin D status of obesity. Obesity [Internet]. 2012 Jul 1 ;20(7):1444–8.
Ga naar bron
Officiële gids
Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: An endocrine society clinical practice guideline [Internet]. Vol. 96, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Oxford Academic; 2011 . p. 1911–30.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Ekwaru JP, Zwicker JD, Holick MF, Giovannucci E, Veugelers PJ. The importance of body weight for the dose response relationship of oral vitamin D supplementation and serum 25-hydroxyvitamin D in healthy volunteers. PLoS One [Internet]. 2014 Nov 5 ;9(11).
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Perna S. Is vitamin d supplementation useful for weight loss programs? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials [Internet]. Vol. 55, Medicina (Lithuania). MDPI AG; 2019 .
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Khosravi ZS, Kafeshani M, Tavasoli P, Zadeh AH, Entezari MH. Effect of Vitamin D supplementation on weight loss, glycemic indices, and lipid profile in obese and overweight women: A clinical trial study. Int J Prev Med [Internet]. 2018 ;9(1).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Maljaei MB, Bahreini A, Namjoo I. Letter to editor about “effect of Vitamin D supplementation on weight loss, glycemic indices, and lipid profile in obese and overweight women: A clinical trial study” [Internet]. Vol. 10, International Journal of Preventive Medicine. Wolters Kluwer Medknow Publications; 2019 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vranić L, Mikolašević I, Milić S. Vitamin D deficiency: Consequence or cause of obesity? [Internet]. Vol. 55, Medicina (Lithuania). MDPI AG; 2019 [cited 2020 May 29]. p. 541.
Ga naar bron
Officiële website
Association AH. American Heart Association Recommendations for Physical Activity in Adults and Kids. HeartOrg [Internet]. 2018 ;
Ga naar bron
Officiële website
The Skin Cancer Foundation. Sun Protection – The Skin Cancer Foundation [Internet]. .
Ga naar bron
Officiële website
NHS. How to get vitamin D from sunlight – NHS [Internet]. How to get vitamin D from sunlight. 2019 [cited 2020 Apr 20].
Ga naar bron
Officiële website
Vitamin D – Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2020 Apr 19].
Ga naar bron
Recensies