Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

Welkom bij onze grote oregano olie test 2023. Hier stellen we alle oregano oliën voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste oregano olie voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je oregano olie wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Oregano olie is een natuurlijk antibioticum dat helpt tegen virussen, bacteriën en schimmels, pijn verlicht en ontstekingen remt.
 • Oregano olie kan verdund in vloeibare vorm of in capsules genomen worden.
 • Oregano olie mag niet tijdens de zwangerschap ingenomen worden.

Oregano olie: Onze selectie

Shopgids Oregano olie: Alles wat je moet weten

Wat doet oregano olie?

Oregano olie is vooral bekend om zijn smaak in de Italiaanse keuken. Wat veel mensen niet weten is dat oregano olie gebruikt kan worden als een natuurlijk antibioticum en werkzaam is tegen bacteriële, virale en plicine infecties. Het kan ook helpen tegen pijn, ontstekingsremmend werken en de bloedsomloop bevorderen.

Oregano olie is een natuurlijk antibioticum, wat betekent dat het op allerlei manieren gebruikt kan worden om ziekte te bestrijden. (Image source: unsplash.com/Roberta Sorge)

Oregano olie is daarom een goed middel tegen tandvleesontstekingen, oorpijn, onzuivere huid, verkoudheid, herpes, longontsteking, maagproblemen en luizen. Men zegt ook dat het helpt tegen de deling van kankercellen en de bijwerkingen van chemotherapie verlicht. Je kunt meer leren over de antibiotische werking van oregano olie in de gelinkte video.

Voor wie is oregano olie geschikt?

Oregano olie is geschikt voor iedereen die een alternatief zoekt voor een antibioticum of een natuurlijke oplossing voor bacteriën, virussen of schimmels. Oregano olie is ook geschikt voor mensen met problemen met de bloedsomloop.

Toepassingsgebied Beschrijving
Spijsvertering Oregano olie kan de spijsvertering reguleren en schadelijke bacteriën uit de darmen verwijderen. Het helpt dus tegen allerlei darminfecties en heeft een ontgiftende werking. Daartoe wordt oregano olie verdund met olijfolie genomen.
Huid Oregano olie kan verdund worden en aangebracht op onzuivere huidplekken zoals acne. Daar droogt het langzaam de huidonzuiverheid uit en verwijdert ze zo.
Kanker Oregano olie is een wondermiddel tegen kanker. Men zegt dat het de deling van kankercellen tegengaat en ook de effecten van chemotherapie verzacht.
Verkoudheid Oregano olie doodt virussen en bacteriën. Als er een verkoudheid op komst is, kan oregano olie die heel snel voorkomen.
Tandvleesontsteking Oregano olie verdund en op het tandvlees aangebracht kan vervelende ontstekingen verlichten en helpen afnemen. De antibacteriële werking voorkomt langdurige infectie.
Lage bloeddruk Oregano olie stimuleert bij inname de bloedsomloop. Dit kan vooral mensen helpen die een lage bloeddruk hebben.
Kamergeur Oregano olie kan, net als elke andere etherische olie, gebruikt worden als kamergeur en om te ontspannen. Als het met heet water wordt ingeademd, kan het effect verder in het lichaam doordringen.
Voedsel Oregano olie kan, zoals bekend, ook in voedsel gebruikt worden. Behalve zijn populaire smaak in de Italiaanse keuken, kan het daar ook een effect hebben en helpen tegen ziekten.

Oregano olie is niet geschikt voor zwangere vrouwen, omdat het vroegtijdige bevalling kan uitlokken en de bevalling kan opwekken. Bovendien is oregano olie niet geschikt voor mensen bij wie het jeuk, ademhalingsmoeilijkheden of huiduitslag veroorzaakt.

Hoe wordt oregano olie gemaakt?

Oregano olie wordt verkregen door stoomdestillatie. Daartoe worden de bladeren fijngestampt en samen met stoom in een distillatiepot gedaan. Hierdoor komen de etherische oliën uit de plant vrij en de stoom wordt door pijpen geleid en aan het eind weer in vloeibare toestand opgevangen.

Een ton oreganobladeren is nodig om een liter oregano olie te produceren. Daarom is het op de markt navenant duur. De prijs is het echter waard, want zelf maken is vaak niet zo effectief als met gekochte olie.

Wat kost oregano olie?

Oregano olie kun je op de markt kopen voor tussen de 10 en 50 euro. Gemiddeld is oregano olie in capsules goedkoper dan vloeibare olie. Kwaliteitsverschillen zoals een biologisch zegel of een speciale selectie van herkomst en oogst van de planten kunnen ook de prijs beïnvloeden.

De oliën worden in verschillende verpakkingsgroottes aangeboden, daarom is het de moeite waard ze uit te rekenen. Grofweg kun je uitgaan van de volgende prijzen:

Soort Prijs
Capsules Vanaf 20 euro/100g
Vloeibare olie Vanaf 80 euro/100ml

Wat zijn de bijwerkingen van oregano olie?

Als je het begint in te nemen, doodt het gistschimmels, die gifstoffen afgeven. Dit leidt tot braken, diarree of misselijkheid. Dit kan voorkomen worden door de behandeling langzaam te beginnen.

Oregano olie kan diarree veroorzaken als het in een te hoge dosis wordt ingenomen. (Image source: pixarbay.com/mohamed_hassan)

Oregano olie moet nooit onverdund ingenomen worden en mag niet in aanraking komen met de huid. Oregano olie heeft dan een huidirriterende werking en doet precies het tegenovergestelde van waar het eigenlijk goed voor is.

Bovendien kan oregano olie een ijzertekort in het lichaam veroorzaken. Het is daarom het beste om naast oregano olie ook ijzersupplementen in te nemen.

Hoe kan ik zelf oregano olie maken?

Oregano olie kan, net als alle andere oliën, zelf gemaakt worden. Het is echter niet zo werkzaam als de etherische olie, omdat het in het productieproces verschilt. Om het te maken doe je een paar stengels van de oreganoplant in een flesje en vul je het met een draagolie, zoals zonnebloem- of koolzaadolie.

Sluit het flesje goed af en bewaar het op een koele, donkere plaats gedurende ongeveer 4 weken. In deze tijd geeft de oreganoplant zijn actieve bestanddelen door aan de olie. Na de bewaartijd kun je de olie handig gebruiken in de keuken, maar ook voor andere doeleinden.

Hier hebben we je gelinkt naar een video die stap voor stap uitlegt hoe je zelf aromatische oliën kunt maken, zoals oregano olie. Als je de smaak nog meer wilt verfijnen, kun je ook andere kruiden aan de oreganoplant toevoegen. Als je nu de smaak te pakken hebt, hebben we je doorgelinkt naar ons artikel over rozemarijnolie. Net als oregano olie kun je het gemakkelijk zelf maken.

Besluit: Welke soorten oregano olie zijn er en welke is de juiste voor mij?

In principe kun je kiezen uit twee verschillende manieren om oregano olie in te nemen

 • Oregano olie in vloeibare vorm
 • Oregano olie in capsules

De soort inname en de gewenste dosering van de olie hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van waar je de voorkeur aan geeft en waar je oregano olie voor wilt gebruiken, is een andere vorm geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van vloeibare oregano olie en wat zijn de voor- en nadelen?

Je kunt vloeibare oregano olie op veel manieren gebruiken. Het kan aan voedsel worden toegevoegd, op de huid worden aangebracht of ingenomen worden bij inwendige klachten. De dosering kan individueel aangepast worden, naargelang het middel bedoeld is voor bijvoorbeeld een huidvlek of voor spijsverteringsklachten.

Voordelen
 • Dosering
 • Geschikt voor voedsel
 • Veelzijdig gebruik
Nadelen
 • Moet vóór gebruik verdund worden
 • Alleen met bereiding te vervoeren
 • Kan de huid irriteren

Het nadeel van oregano olie is dat ze altijd vóór gebruik verdund moet worden en dat er dus een bereidingstijd gepland moet worden. Maar dan kan de olie naar believen genomen en vervoerd worden.

Wat onderscheidt oregano olie in capsules en wat zijn de voordelen en nadelen?

Capsules zijn gemakkelijker in te nemen. Ze kunnen onmiddellijk ingenomen worden als dat nodig is en vergen geen voorbereidingstijd. Bovendien hoef je niet op de dosering te letten: Je neemt gewoon één capsule per dag. En voor al wie niet van de smaak van oregano houdt: de capsules zijn absoluut smaakloos.

Voordelen
 • Dosering gespecificeerd
 • Voor onderweg
 • Smaakloos
Nadelen
 • Verfijning van voedsel niet mogelijk
 • Alleen voor inwendig gebruik
 • Kan niet als kamerparfum gebruikt worden

Een nadeel is dat de capsules niet voor alle toepassingsgebieden gebruikt kunnen worden. Ze zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor gebruik op de huid of als kamerparfum. De capsules zijn ook niet bedoeld als smaakversterker voor voedsel.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Oregano olie kan op vele manieren gebruikt worden en er zijn veel verschillende producten op de markt. In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om oregano olie te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde oregano olie geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Productie
 • Kwaliteit
 • Toepassingsgebieden
 • Klanttevredenheid

In het volgende gaan we meer in op de criteria.

Productie

Zorg er altijd voor dat oregano olie 100 % zuiver

is. Goede oregano olie wordt verkregen door stoomdestillatie. Afhankelijk van de fabrikant is de olie ofwel zuivere oregano olie, of gemengd met andere ingrediënten of toevoegingen. Afhankelijk van je behoeften moet je er dus voor zorgen dat je alleen zuivere oregano olie koopt.

Kwaliteit

Oregano olie is er voor een grote verscheidenheid aan toepassingen. Het kan met een biologisch zegel gekocht worden. Zelfs als er geen biologisch zegel op staat, moet je er op z’n minst zeker van zijn dat er natuurlijke stoffen gebruikt zijn en dat er geen chemische toevoegingen aan toegevoegd zijn.

Toepassingen

Afhankelijk van of je de olie in capsules of vloeibaar koopt, zijn er meer of minder toepassingen mogelijk. Behalve voor inwendig gebruik tegen bacteriën, virussen en schimmels, kan de vloeibare olie ook gebruikt worden als kamerparfum, voor het kruiden van voedsel of als toepassing op de huid.

Wil je een aangename kamergeur creëren met oregano etherische olie? Dan hebben we hier onze diffusor test voor je gelinkt. De capsules, daarentegen, kunnen alleen inwendig gebruikt worden. De olie in vloeibare vorm biedt dus meer mogelijkheden, maar moet eerst gedoseerd en verdund worden.

Type Toepassingsgebied
Vloeibare olie Inwendig gebruik, huid, voedsel, kamergeur
Capsules Uitsluitend inwendig gebruik

Klanttevredenheid

Klanten zeggen meer dan duizend woorden. Het is het beste om een paar beoordelingen van klanten te lezen voor je de olie koopt. Zo kun je ook nagaan of de kwaliteit van de olie bevredigend is en of ze geschikt is voor alle gewenste toepassingsgebieden.

Interessante feiten over oregano olie

Hoe moet ik oregano olie innemen?

Eén druppel oregano olie moet gecombineerd worden met 20 maal de hoeveelheid van een andere draagolie, zoals olijfolie. Je kunt dit mengsel gewoon op een eetlepel innemen of aan je eten toevoegen. Ben je nu op zoek naar de juiste olijfolie?

Dan hebben we een link opgenomen naar onze vergelijking van de beste olijfoliën. Als je het niet lekker vindt, voeg dan een beetje suiker toe. Als alternatief zijn er capsules waarmee je oregano olie op een smaakneutrale manier kunt innemen.

Hoe gebruik ik oregano olie op de huid?

Ongeveer 2 druppels oregano olie in 250 ml water zijn voldoende om de vloeistof op de overeenkomstige plekken van de huid te smeren. Je kunt de water-olie vloeistof op de huid deppen met watten en dan laten intrekken. Je hoeft de olie niet af te wassen. Als je huidirritatie ervaart, moet je stoppen met het gebruik ervan en een allergietest laten doen.

Hoe lang moet ik oregano olie innemen?

Dit hangt af van het toepassingsgebied. Bij inwendig gebruik moet eerst een kleine dosering gekozen worden, omdat de gifstoffen eerst in het lichaam vrijkomen en uitgescheiden worden.

Dit kan snel tot bijwerkingen leiden. Later kan er iets meer genomen worden. Als de symptomen, zoals spijsverteringsproblemen, zijn afgenomen, kun je stoppen met het gebruik van oregano olie.

Hoe kan ik oregano olie gebruiken om te inhaleren?

Je voegt maximaal 5 druppels van de olie toe aan een liter heet water en je bent klaar om te gaan. Opdat de actieve bestanddelen in het ademhalingskanaal kunnen doordringen, moet het water minstens 80 graden zijn.

De beste manier om dit te doen is het water te verwarmen in een pan en die met een pannenhouder op een tafel te zetten. Als je aan tafel zit en een handdoek over je hoofd legt, kan de olie plaatsen in je ademhalingswegen bereiken die je misschien niet direct bereikt zou hebben als je het ingeslikt had.

Gaan oregano olie en de pil samen?

Oregano olie kan samen met de pil ingenomen worden en ondersteunt zelfs de werking ervan door de darmflora te verbeteren. Maar wees voorzichtig: Als de dosis oregano-olie te hoog is en diarree veroorzaakt, dan is anticonceptie niet meer gegarandeerd.

Kan ik oregano olie nemen tijdens de zwangerschap?

Nee. Omdat oregano olie de bloedsomloop bevordert, kan het voortijdige weeën opwekken. Daarom mag je tijdens de zwangerschap in geen geval oregano olie innemen, want anders kan de bevalling voortijdig opgewekt worden!

Oregano olie mag nooit tijdens de zwangerschap ingenomen worden, want het kan een vroegtijdige bevalling opwekken en de geboorte op gang brengen. (Image source: unsplash.com/Cassidy Rowell)

Kan ik oregano olie innemen terwijl ik borstvoeding geef?

Je kunt oregano olie zonder problemen innemen tijdens de borstvoeding.

Foto bron: 123rf.com / Tzogia Kappatou

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies