Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Veel mensen zijn bekend met het gevoel van een onaangenaam opgeblazen buik na een rijke maaltijd. Ook al kan een opgeblazen buik erg onaangenaam zijn en ook met pijn gepaard gaan, toch is het meestal ongevaarlijk.

Het ontstaat als te veel lucht zich in de buik ophoopt en niet op natuurlijke wijze kan ontsnappen. De buikomvang neemt dan met enkele centimeters toe en getroffenen zien eruit als een zwangere vrouw.

Hier vind je uit wat een opgeblazen buik veroorzaakt en wat je er onmiddellijk aan kunt doen. We vertellen je ook welke huismiddeltjes helpen tegen een opgeblazen buik en geven je tips ter preventie.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Een opgeblazen buik wordt veroorzaakt door overmatige gasproductie en is meestal niet gevaarlijk – ook al is het ongemakkelijk en pijnlijk. Het wordt meestal veroorzaakt door een slecht dieet, zoals het eten van sterk gezoete of vette voedingsmiddelen, of te haastig eten.
 • Om winderigheid te voorkomen, helpt het om sterk winderig voedsel te verminderen of helemaal te vermijden. Haastig eten vermijden en regelmatig bewegen helpen ook. In acute gevallen kunnen huismiddeltjes zoals kruidenthee en een zachte maagmassage verlichting geven.
 • Toch kan een opgeblazen buik ook een symptoom zijn van een ernstige ziekte, zoals voedselintolerantie of prikkelbaar darmsyndroom. Als de symptomen vaak optreden en lang aanhouden, moet je beslist naar een dokter gaan en je laten onderzoeken.

Definitie: Wat is een opgeblazen buik en hoe ontstaat het?

Een opgeblazen buik, ook wel meteorisme of flatulentie genoemd, verwijst in het algemeen naar het subjectieve gevoel van een opgezwollen buik. Het ontstaat als een overmatige hoeveelheid gas of lucht zich in de buik ophoopt, vooral in de darmen. Er komt geen gas of lucht van betekenis vrij in de darm. (1)

Achtergrond: Wat je moet weten over opgeblazen buik

In het volgende leer je alles wat je moet weten over opgeblazen buik. We leggen uit wat een opgeblazen buik veroorzaakt, welke voedingsmiddelen een opgeblazen buik bevorderen en welke symptomen en klachten bij een opgeblazen buik kunnen optreden.

Wat kan een opgeblazen buik veroorzaken?

De oorzaken van een opgeblazen buik kunnen heel divers zijn. In de meeste gevallen heeft een opgeblazen buik te maken met voeding. Bepaalde voedingsmiddelen hebben een opgeblazen gevoel en kunnen de vorming van gas in de maag bevorderen. (1, 2, 3, 4, 5, 11, 13)

 • Moeilijk verteerbaar, winderig voedsel: Een opgeblazen maag wordt vooral veroorzaakt door voedsel dat moeilijk op de maag ligt. Daartoe behoren vette, gekruide, sterk gezoete en vezelrijke voedingsmiddelen. De ingrediënten in deze voedingsmiddelen stimuleren de gasproductie in de darmen en kunnen leiden tot een opgeblazen buik.
 • Lucht inslikken door te haastig te eten: Als maaltijden te haastig gegeten worden en niet voldoende gekauwd, wordt een te grote hoeveelheid lucht ingeslikt. Dit leidt ertoe dat het voedsel dat de darm bereikt heeft voornamelijk verteerd wordt door darmbacteriën en niet door speeksel, waardoor de maag opgeblazen raakt.
 • Voedselintolerantie: Een van de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen buik zijn voedselintoleranties, zoals fructose- of lactose-intolerantie. Zowel fructose-intolerantie als lactose-intolerantie worden veroorzaakt door een tekort aan enzymen in het lichaam. Het voedsel bereikt onverteerd de dikke darm, waar het uiteindelijk door de werking van bacteriën tot gassen wordt afgebroken. Een opgeblazen buik is het gevolg.

Andere oorzaken van meteorisme kunnen het gevolg zijn van ziektes. Het scala van mogelijke ziekten dat achter een opgeblazen buik kan zitten is zeer groot. De volgende lijst is dus niet uitputtend.

 • Allergie: Een andere oorzaak van een opgeblazen buik kan een allergie zijn. Bij een allergie herkent het immuunsysteem bepaalde stoffen in voedsel als indringers en reageert erop met een allergische reactie. Dit uit zich meestal met huiduitslag, jeuk en een loopneus, maar ook met maag- en darmklachten zoals een opgeblazen buik.
 • Prikkelbaredarmsyndroom: Prikkelbare darmsyndroom is een functionele stoornis van de darm. De oorzaken van deze ziekte worden nog niet helemaal begrepen. Het prikkelbare darm syndroom uit zich meestal in symptomen als constipatie, diarree, winderigheid en een opgeblazen buik.
 • Gastritis: een opgeblazen maag kan ook een symptoom van gastritis zijn. Gastritis is een ontsteking van het slijmvlies van de maag. Behalve een opgeblazen maag zijn oprispingen, rugpijn, misselijkheid en braken tekenen van deze ziekte. Als deze symptomen over een langere periode optreden, moet je naar een (gespecialiseerde) arts gaan en je laten onderzoeken.
 • Leververvetting: Een andere mogelijke oorzaak van een opgeblazen buik is een leververvetting. Bij leververvetting zet vet zich af in de levercellen, de zogenaamde hepatocyten. Deze ziekte kan uitgelokt worden door o.a. overmatig alcoholgebruik of een slecht dieet.

De oorzaak van een opgeblazen buik hoeft niet altijd aan dieet of aan een ziekte te liggen. Andere oorzaken van een opgeblazen buik zijn:

 • Stress: Tijdens stress is het hele lichaam gespannen en geeft het meer van het hormoon cortisol af, dat de spijsvertering vertraagt. Suikermoleculen komen in de darm terecht, waar ze door bacteriën worden afgebroken, waardoor winderige gassen ontstaan. Ook hebben veel mensen de neiging sneller te eten als ze gestrest zijn, waardoor er meer lucht in de maag kan komen.
 • Gebrekaan lichaamsbeweging: Een opgeblazen buik kan ook veroorzaakt worden door gebrek aan lichaamsbeweging. Als iemand te weinig beweging heeft, vertraagt dat het verdere transport van voedsel en worden de darmen traag. Overtollige spijsverteringsgassen die in het spijsverteringskanaal achterblijven kunnen een chronisch opgeblazen buik en een onaangenaam gevoel van volheid veroorzaken.
 • Hormonen: Hormoonschommelingen tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze kunnen ook een opgeblazen buik veroorzaken. Het lichaam maakt in deze tijd het hormoon progesteron aan, dat de darmspieren ontspant, maar daardoor raakt de buik sneller opgeblazen.
 • Zwakke buikspieren: Vaak is de oorzaak van een opgeblazen buik zwakke buikspieren. De geringe spieractiviteit van de buikwand kan snel leiden tot een blijvend opgeblazen buik als het gas zich in de darmen ophoopt.

In de meeste gevallen zijn de oorzaken van een opgeblazen buik niet gevaarlijk. In zeldzame gevallen kunnen echter ook ziektes de oorzaak zijn.

Een opgeblazen buik kan snel ontstaan en voelt erg ongemakkelijk aan. (Image source: thunderstock / 123rf)

Als je klachten vaak voorkomen en lang aanhouden, moet je beslist naar een dokter gaan en je laten onderzoeken.

Welke voedingsmiddelen kunnen een opgeblazen buik veroorzaken?

Veel voedingsmiddelen hebben een inherent winderig effect en kunnen leiden tot een opgeblazen buik. De volgende tabel toont een kleine selectie van opgeblazen voedsel. Voor een grotere lijst van opgeblazen voedingsmiddelen, zie (6).

Groenten Peulvruchten Fruit Graanproducten
Savooiekool Bonen Onrijp fruit Vers brood
Witte kool Erwten Citrusvruchten, b.v. Kiwi, sinaasappels Volkorenbrood
Rode kool Linzen Pruimen Pumpernickel
Spruitjes Kikkererwten Kersen (volkoren) graanvlokken, muesli

Talrijke voedingsmiddelen hebben een winderig effect. Maar welke voedingsmiddelen werkelijk tot een opgeblazen buik leiden, verschilt van persoon tot persoon. Om te weten te komen welke voedingsmiddelen verantwoordelijk zijn voor je opgeblazen buik, is het raadzaam een voedingslogboek of dagboek bij te houden waarin je noteert wat je eet en drinkt en hoe je lichaam erop reageert.

Wat zijn de symptomen van een op

geblazen gevoel?
Een opgeblazen gevoel kan gepaard gaan met een verscheidenheid aan symptomen. De volgende symptomen zijn typisch en kunnen samen of afzonderlijk voorkomen(7)

 • Toename van de omtrek van de buik: Door de ophoping van lucht of gas neemt de omtrek van de buik bij meteorisme snel met enkele centimeters toe. Een blijvend opgeblazen buik kan veroorzaakt worden door zwakke buikspieren.
 • Buikpijn: Heel vaak gaat een platte buik gepaard met pijn. De darmen raken opgezwollen en beginnen pijn te doen. Het kan ook op de maag drukken en daar pijn veroorzaken.
 • Druk op de maag: Behalve pijn kan er ook een gevoel van druk in de maag zijn, dat voor de lijders erg onaangenaam kan zijn. Maagdruk gaat vaak gepaard met oprispingen.
 • Verhoogd oprispen en vol gevoel: De lucht die zich in de maag heeft opgehoopt kan zich uiten in een vol gevoel, of het kan bij het oprispen weer omhoog komen in de mond.
 • Darmgeluiden: De beweging van lucht in de darmen kan darmgeluiden veroorzaken, zoals geborrel of gerommel. Dit kan voor lijders in gezelschap van anderen uiterst ongemakkelijk zijn.
 • Overmatig darmgas (flatulentie): Er ontsnapt ook een kleine hoeveelheid lucht in het spijsverteringskanaal in de vorm van darmgas (flatulentie). Bij winderigheid kan deze afscheiding overvloedig zijn, maar is meestal niet voldoende.
 • Constipatie: Behalve aan winderigheid hebben mensen met prikkelbare darm syndroom ook last van constipatie. Dit kan hun kwaliteit van leven ernstig aantasten.

Verder kan meteorisme hartaanval-achtige verschijnselen veroorzaken, zoals pijn op de borst, duizeligheid of kortademigheid, vooral als de darmgassen niet voldoende kunnen ontsnappen. In dit geval moet je onmiddellijk een spoedarts bellen.

Opgeblazen buik: De beste tips tegen een opgeblazen

buik
In het volgende vertellen we je onze tips over hoe je een opgeblazen buik kunt voorkomen. Verder laten we je zien welke onmiddellijke maatregelen en huismiddeltjes verlichting geven in acute gevallen.

Vermijd opgeblazen voedingsmiddelen

Er zijn talloze opgeblazen voedingsmiddelen, maar elk mens is individueel en reageert er anders op. Als algemene regel geldt dat voedingsmiddelen die vet en suiker bevatten de winderigheid verhogen. Voedingsmiddelen die een opgeblazen buik kunnen bevorderen zijn koffie, sterk koolzuurhoudende dranken, zoetstoffen en voedingsmiddelen die gas veroorzaken, zoals bonen, kool of uien.

Verschillende voedingsmiddelen hebben een winderig effect.

Als deze voedingsmiddelen verminderd worden, treedt in veel gevallen ook een verbetering van de symptomen op. Als je lijdt aan een voedselintolerantie, moet je deze voedingsmiddelen uit je dieet schrappen.

Hetzelfde geldt als je een prikkelbaar darmsyndroom of een allergie hebt. Vraag je arts om je precies te vertellen voor welke voedingsmiddelen je allergisch bent en welke voedingsmiddelen je moet vermijden als je het prikkelbare darm syndroom hebt. Een voedseldagboek kan je helpen om de voedingsmiddelen die je niet verdraagt op te sporen.

Verander je eetgewoonten

Je kunt ook een opgeblazen maag na het eten voorkomen als je erop let niet te snel te eten en elke hap goed kauwt. Eet rustig en geconcentreerd. Op deze manier komt er veel minder lucht in je maag.

Je moet er ook een gewoonte van maken om op regelmatige tijden te eten en in de loop van de dag verschillende kleinere maaltijden te nuttigen in plaats van drie grote. Dit helpt de darmen bij de vertering en voorkomt een opgeblazen maag.

Huismiddeltjes tegen een opgeblazen

buik
Er zijn verschillende huismiddeltjes die een opgeblazen buik snel en effectief kunnen verlichten. We stellen ze hieronder aan je voor.

Thee

Kruidenthee met een carminatieve (winderigheid verminderende) werking, zoals anijs-, karwij- of venkelthee, is werkzaam gebleken bij de behandeling van meteorisme en andere spijsverteringsklachten.

Diverse kruidentheeën helpen tegen een opgeblazen buik. (Image source: Sixteen Miles Out / Unsplash)

Deze hebben een ontkrampende werking op de maag en bevorderen op natuurlijke wijze de spijsvertering en het vrijkomen van winderigheid. (8) Drink 5-6 kopjes gedurende de dag, wissel de afwisseling vaker af, zodat je je nooit verveelt.

Gember

Een ander huismiddeltje om van een opgeblazen buik af te komen is gember. Gember is een beproefde geneeskrachtige plant die veel gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Het stimuleert onder andere de spijsvertering en remt gasvorming. (9)

Je kunt een verse gemberwortel in kleine stukjes kauwen of koken en er gemberwater of gemberthee van maken. Om je te helpen winderig voedsel beter te verdragen, kun je het ook gewoon met gember bereiden.

Citroen

Een ander huismiddeltje is het drinken van citroenwater. Het zuur dat in citroenen zit heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het stimuleert onder andere de beweging in de darmen en kan een opgeblazen buik doen verdwijnen. (14)

Je kunt citroenwater snel en gemakkelijk klaarmaken. Meng gewoon het sap van een halve citroen met 250-500 milliliter water. Je kunt het water ook verwarmen, maar het moet niet te heet zijn, anders gaan de waardevolle ingrediënten verloren.

Appelciderazijn

Appelciderazijn heeft ook een preventieve werking tegen winderigheid. Het azijnzuur dat het bevat vermindert de gasvorming in de darmen en heeft ook een antibacteriële werking. Zorg er echter voor dat je een appelciderazijn gebruikt die geen additieven en grote hoeveelheden suiker bevat.

Om een opgeblazen buik te voorkomen, los je vóór elke maaltijd eenvoudig een eetlepel appelazijn op in een glas lauw water. Als je gevoelig bent voor appels, moet je eerst met je arts overleggen om te zien of er een allergisch risico is.

Heetwaterkruik

Als je een opgeblazen buik hebt, kan een heetwaterkruik die je op je buik legt helpen. De warmte van de warmwaterkruik heeft een ontspannende werking op de maag. Het maakt de lucht in de darmen los en laat de opgeblazen buik snel verdwijnen. (8)

Om het effect te versterken, kun je een vochtige molton tussen de warmwaterkruik en je buik leggen. Als je thuis geen warmwaterkruik hebt, kun je ook een verwarmingskussen of een warm kersenpitkussen gebruiken.

Buikmassage

Een zachte buikmassage kan ook helpen om een opgeblazen buik en de pijn die dat veroorzaakt te verlichten. (8, 10) De massage stimuleert de beweging van de darmen, ontspant de spieren eromheen en helpt het overtollige gas uit te drijven. Winderigheid verdwijnt sneller en de buik ziet er weer mooi en plat uit.

Je kunt de buikmassage gemakkelijk zelf thuis doen. Leg een hand plat op de buik en strijk een paar keer zachtjes over de buikwand. Strijk dan een paar keer over de buikwand in de lengte, dan een paar keer in een cirkelvormige beweging met de klok mee. Herhaal deze reeks gedurende ongeveer tien minuten.

Medicatie

In acute gevallen kun je, naast de hierboven genoemde huismiddeltjes, ook medicatie nemen om de abdominale distensie te verlichten. Geneesmiddelen met de werkzame bestanddelen simeticon en dimethicone (zogenaamde defoamers) verlichten gastro-intestinale symptomen door de gasbellen in de darmen op te lossen en het gevoel van volheid te verlichten.

Tegelijk hebben ze nauwelijks bijwerkingen. (12) Preparaten met de werkzame stoffen simeticon en dimeticon zijn bij de apotheek over de toonbank verkrijgbaar. Andere geneesmiddelen mogen alleen na overleg met je arts worden ingenomen.

Als noch de huismiddeltjes noch de in dit artikel genoemde medicijnen werken en je opgeblazen buik je problemen blijft geven, moet je onmiddellijk naar een dokter gaan en je laten onderzoeken. Het is mogelijk dat je een ernstige ziekte hebt.

Regelmatige lichaamsbeweging en sport

Regelmatige lichaamsbeweging en sport hebben een bijzonder goed effect op de darmgezondheid. Ze stimuleren de darmactiviteit en helpen gassen uit de darm te ontsnappen. (8) Een opgeblazen buik wordt vaak uitgelokt door stress of angst. Hoe beter je je kunt ontspannen, hoe sneller je buik zich ook kan ontspannen. Yoga en meditatie zijn uitstekende manieren om te ontspannen en een gestresste darm te voorkomen.

Zwakke buikspieren dragen vaak bij tot of veroorzaken een opgeblazen buik. De beste manier om dit tegen te gaan is door je buikspieren te trainen. Training kan je helpen om voorgoed van je opgeblazen buik af te komen.

Conclusie

Ook al kan een opgeblazen buik onaangenaam en pijnlijk zijn, in de meeste gevallen is het niet gevaarlijk. De oorzaak van een opgeblazen buik heeft vaak met voeding te maken.

Tal van voedingsmiddelen hebben een sterk opgeblazen effect op de buik en moeten daarom worden beperkt of helemaal van het menu worden geschrapt. Haastig eten onder stress en tijdsdruk, waarbij te veel lucht in de maag komt, leidt vaak tot een opgeblazen buik.

Als je ondanks het volgen van de tips en maatregelen in dit artikel toch problemen hebt met je opgeblazen buik, moet je de oorzaak door een arts laten ophelderen. Het is mogelijk dat je opgeblazen buik veroorzaakt wordt door een ernstige ziekte zoals voedselintolerantie of prikkelbare darmsyndroom, vooral als het vaak voorkomt en lang aanhoudt.

Beeldbron: Ava Sol / Unsplash

Referenties (14)

1. aerzteblatt.de: Meteorismus – Ursachen und gezielte Therapieansätze, Deutsches Ärzteblatt, 2005
Bron

2. apotheken-umschau.de: Blähungen, Luft im Bauch - Ursachen, Claudia Osthoff
Bron

3. apotheken-umschau.de: Lebensmittelunverträglichkeiten: Ein Überblick, Martina Melzer
Bron

4. apotheken-umschau.de: Reizdarmsyndrom: Was steckt dahinter?, Martina Melzer
Bron

5. Lacy BE, Cangemi D, Vazquez-Roque M. Management of Chronic Abdominal Distension and Bloating. Clin Gastroenterol Hepatol. 2021;19(2):219-231.e1. doi:10.1016/j.cgh.2020.03.056
Bron

6. reizdarm.net: Blähende Lebensmittel, reizdarm.net-Redaktion
Bron

7. lefax.de: Blähbauch (Meteorismus): Zu viel Luft im Bauch
Bron

8. apotheken-umschau.de: Blähungen, Luft im Bauch - Selbsthilfe, Therapie; Claudia Osthoff
Bron

9. apotheken-umschau.de: Mit Ingwer gegen Schmerzen und Übelkeit, Martina Melzer
Bron

10. Lämås K, Lindholm L, Stenlund H, Engström B, Jacobsson C. Effects of abdominal massage in management of constipation--a randomized controlled trial. Int J Nurs Stud. 2009;46(6):759-767. doi:10.1016/j.ijnurstu.2009.01.007
Bron

11. ndr.de: Gastritis: Was hilft bei Magenschmerzen?
Bron

12. apotheken-umschau.de: Das hilft gegen Blähungen, Martina Melzer
Bron

13. apotheken-umschau.de: Fettleber: Die Folge falscher Ernährung?, Martina Melzer
Bron

14. zentrum-der-gesundheit.de : Zitronenwasser trinken – Am besten täglich, Carina Rehberg
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Meteorismus – Ursachen und gezielte Therapieansätze
aerzteblatt.de: Meteorismus – Ursachen und gezielte Therapieansätze, Deutsches Ärzteblatt, 2005
Ga naar bron
Blähungen, Luft im Bauch - Ursachen
apotheken-umschau.de: Blähungen, Luft im Bauch - Ursachen, Claudia Osthoff
Ga naar bron
Lebensmittelunverträglichkeiten: Ein Überblick
apotheken-umschau.de: Lebensmittelunverträglichkeiten: Ein Überblick, Martina Melzer
Ga naar bron
Reizdarmsyndrom: Was steckt dahinter?
apotheken-umschau.de: Reizdarmsyndrom: Was steckt dahinter?, Martina Melzer
Ga naar bron
Wissenschaftliche studie
Lacy BE, Cangemi D, Vazquez-Roque M. Management of Chronic Abdominal Distension and Bloating. Clin Gastroenterol Hepatol. 2021;19(2):219-231.e1. doi:10.1016/j.cgh.2020.03.056
Ga naar bron
Blähende Lebensmittel
reizdarm.net: Blähende Lebensmittel, reizdarm.net-Redaktion
Ga naar bron
Blähbauch (Meteorismus): Zu viel Luft im Bauch
lefax.de: Blähbauch (Meteorismus): Zu viel Luft im Bauch
Ga naar bron
Blähungen, Luft im Bauch - Selbsthilfe, Therapie
apotheken-umschau.de: Blähungen, Luft im Bauch - Selbsthilfe, Therapie; Claudia Osthoff
Ga naar bron
Mit Ingwer gegen Schmerzen und Übelkeit
apotheken-umschau.de: Mit Ingwer gegen Schmerzen und Übelkeit, Martina Melzer
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lämås K, Lindholm L, Stenlund H, Engström B, Jacobsson C. Effects of abdominal massage in management of constipation--a randomized controlled trial. Int J Nurs Stud. 2009;46(6):759-767. doi:10.1016/j.ijnurstu.2009.01.007
Ga naar bron
Gastritis: Was hilft bei Magenschmerzen?
ndr.de: Gastritis: Was hilft bei Magenschmerzen?
Ga naar bron
Das hilft gegen Blähungen
apotheken-umschau.de: Das hilft gegen Blähungen, Martina Melzer
Ga naar bron
Fettleber: Die Folge falscher Ernährung?
apotheken-umschau.de: Fettleber: Die Folge falscher Ernährung?, Martina Melzer
Ga naar bron
Zitronenwasser trinken – Am besten täglich
zentrum-der-gesundheit.de : Zitronenwasser trinken – Am besten täglich, Carina Rehberg
Ga naar bron
Recensies