ovas opc
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

33Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Aan antioxidanten worden veel eigenschappen toegeschreven. Dat ze ziektes kunnen genezen, veroudering tegengaan en dat je er niet genoeg van binnen kunt krijgen. Maar nog niet iedereen is bekend met de antioxidant-supplementen en hun effectiviteit. In deze shopgids stellen we je graag voor aan de stof die door velen wordt gezien als de beste antioxidant ter wereld: OPC.

De pitten van druiven (Vitis vinifera) bevatten stoffen die goed zijn voor onze gezondheid. Deze stoffen noemen we oligomere proanthocyanidinen (OPC). OPC’s zijn natuurlijke moleculen uit flavonoïden, die in staat zijn in te werken op drie van de grootste vijanden van onze gezondheid: oxidatieve stress, ontstekingen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Benieuwd naar de beste OPC-supplementen? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

  • OPC’s zijn antioxiderende stoffen die voornamelijk voorkomen in druivenpitten en pijnboomschors.
  • OPC-supplementen vangen en neutraliseren vrije radicalen, verminderen oxidatieve stress en remmen de oxidatieve beschadiging van o.a. cel- en weefselstructuren.
  • Als je een OPC-supplement koopt, moet je letten op de ingrediënten, oorsprong, vervaldatum en prijs-kwaliteitverhouding van het supplement.

Onze selectie: De beste OPC-supplementen op de markt

Ben je op zoek naar een OPC-supplement? Hieronder vind je de de beste OPC-supplementen die op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben een selectie gemaakt met onze persoonlijke favorieten, samengesteld door een team van experts en deskundigen. Lees de beschrijvingen en vind het product dat het beste bij je past. Het maakt niet uit of je nu bijvoorbeeld veganistisch bent of weinig geld te besteden hebt, in onze selectie vind je het perfecte supplement.

Het OPC-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het OPC-supplement van Natural Elements bevat 240 capsules. De premium capsules van druivenpit-extract zijn in het laboratorium getest en zijn afkomstig van Europese druiven. Met een verpakking van 240 capsules heb je voldoende voorraad voor 8 maanden in huis. Het hoogwaardige extract van druivenpitten van dit product heeft een van de hoogst haalbare OPC-niveau’s. Het artikel is geschikt voor veganisten en bevat geen ongewenste toevoegingen. De fabrikant raadt aan het product te combineren met natuurlijke vitamine C, zoals het Camu Camu-extract.

Het beste OPC-supplement uit Franse druiven

Het OPC-supplement van Kurkraft bevat 240 hooggedoseerde capsules, elk met 440 mg druivenpitten-extract en 308 mg OPC (HLPC) van de beste kwaliteitsclassificatie, zo blijkt uit de certificaten. De Kurkraft OPC-capsules zijn veganistisch en lactose-, gluten-, gelatine- en GMO-vrij. De fabrikant raadt aan om 1 tot 2 capsules per dag in te nemen, vergezeld door een groot glas water. Het fabricageproces vindt volledig plaats in Duitsland, volgens de strenge Europese normen.

Het beste OPC-supplement voor veganisten

Ben je veganist of vegetariër? Dan is het extra belangrijk om te controleren of het supplement dat je koopt geschikt is voor jou. Controleer in dat geval altijd goed het etiket. Het OPC-supplement van Nature Love is 100% plantaardig en veganistisch. De producten van Nature Love worden erkend door belangrijke veganistische instellingen. Iedere dagelijkse dosis van 2 capsules bevat 800 mg druivenpit-extract.

Het beste OPC-supplement in capsule-vorm

Gloryfeel gebruikt voor de productie van hun OPC-capsules alleen hoogwaardige wijndruiven uit Frankrijk, waarvoor ze een complex, chemievrij extractieproces gebruiken. Er wordt alleen water en alcohol gebruikt voor de extractie, geen chloorchemie. Iedere dagelijkse dosis van 2 capsules bevat 1.052 mg hooggedoseerd druivenpit-extract, plus 24 mg vitamine C. De capsules zijn gemakkelijk in te nemen en in je dagelijkse voeding te integreren. Kopers raden de aankoop van dit product aan anderen aan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over OPC

OPC’s zijn krachtige antioxidanten die vrije radicalen opvangen en neutraliseren die anders verantwoordelijk zijn voor oxidatieve en ontstekingsprocessen in ons lichaam. Deze natuurlijke stoffen worden al meer dan tien jaar als supplement gebruikt en worden door sommigen beschouwd als de beste antioxidanten op de markt. Wil je meer weten over OPC en ontdekken waar je op moet letten als je een OPC-supplement koopt? Je vind de antwoorden op de meest gestelde vragen hieronder.

houder van een druiven

OPC’s uit druivenpitten zijn bioflavonoïden met een krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende werking.
(Bron: Nikkiphoto: 47308369/ 123rf.com)

Wat is OPC?

Oligomere Proanthocyanidinen (OPC) uit druivenpitten zijn bioflavonoïden met een krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende activiteit.  Het zijn stoffen met een plantaardige oorsprong. De Franse wetenschapper Jacques Masquelier ontdekte OPC’s in 1948 en isoleerde de stoffen uit het extract van druivenpitten en pijnboomschors (Pinus pinaster) (1).

OPC’s bevatten stoffen die goed zijn voor onze gezondheid. De antioxidanten beschermen je tegen gezondheidsproblemen uit de hedendaagse samenleving. Stress, veroudering en een slechte voeding leiden tot een negatieve invloed op je balans, wat resulteert in een toename van oxidatieve stress, ontstekingen en het risico op hart- en vaatziekten. De gevolgen van deze schadelijke processen zijn samengevat in de volgende tabel (2, 3):

Probleem Oorsprong Mechanisme Gevolg
Oxidatieve stress (verhoogde vrije radicalen) Besmetting

Blootstelling aan zware metalen (cadmium en lood)

Obesitas

Grotere hoeveelheid oxiderende stoffen

Afname van antioxiderende moleculen

Celbeschadiging

Atherosclerose

Diabetes

Hypertensie

Voorbeelden van andere ernstige ziekten

Onvruchtbaarheid bij mannen

Vermoeidheid

Ontstekingen (overmatige activering van het immuunsysteem) Veroudering

Stress

Obesitas

Diabetes

Allergieën

Hart- en vaatziekten

Slaapgebrek

Afgifte van onstekingsbevorderende moleculen Gewrichtspijn

Spierpijn

Vermoeidheid

Slapeloosheid

Depressie

Angst

Obstipatie

Winderigheid

Gewichtstoename

Gevoeligheid voor ontstekingen

Metabool syndroom (verhoogde kans op hart- en vaatziekten) Overmatige consumptie van voedsel met verzadigd vet en suikers

Zittende levensstijl

Ontwikkeling van buikvet

Insulineresistentie

Metabole mismatch

Gewichtstoename

Hypertensie

Diabetes

Erectiestoornissen bij mannen

Hypercholesterolemie

Hart- en vaatziekten

Andere ernstige ziekten

Een van de belangrijkste eigenschappen van OPC is de krachtige antioxidant-activiteit, die mede is gebaseerd op het uitschakelen van o.a. zuurstof- en stikstofradicalen. Volgens de meest recente onderzoeken is het antioxiderende effect van OPC krachtiger dan dat van vitamine C en E, de twee bekende andere antioxidanten. De inname van OPC zou de kans op lichaamsontstekingen kunnen verminderen en de eetlust kunnen remmen, wat bijdraagt aan het gewichtsverlies dat nodig is om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen (4).

Waar zit OPC in?

OPC’s zijn in kleine hoeveelheden aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals druiven, frambozen, bosbessen en andere bessen. Pinda’s en pijnboomschors bevatten ook in meer of mindere mate OPC’s. Ook wijn, vooral als het is gefermenteerd in vaten van pijnboomschors, is een goede bron van deze antioxidanten.

De consumptie van deze voedingsmiddelen kan dus je OPC-waarden verhogen. Als je de dosis Oligomere Proanthocyanidinen wilt bereiken waarvan is aangetoond een potentieel gunstig effect op de gezondheid te hebben, moet je dagelijks veel druiven, bessen of wijn consumeren. Een overmatige inname van deze levensmiddelen heeft echter een aantal ongewenste effecten (5):

  • Lege calorieën: Ongezonde levensmiddelen leveren wel calorieën, maar geen waardevolle vitamines, mineralen, spoorelementen en vezels. We noemen dit ‘lege calorieën’. Overmatig wijngebruik verhoogt de alcoholinname en op die manier een teveel aan lege calorieën. Je verhoogt hiermee bovendien de kans op tegelijkertijd ondervoeding en obesitas.
  • Alcoholische oxidatie: Zodra alcohol wordt omgezet door de lever, vormt dit de oxiderende stof aceetaldehyde. Dit molecuul bindt zich aan en beschadigt de weefsels en veroorzaakt onder meer cardiovasculaire (cardiomyopathie), lever- (cirrose) en metabole (pancreatitis) pathologieën. Dit proces verzet zich tegen de antioxiderende effecten van OPC’s.
  • Gewichtstoename: Hoewel de consumptie van vers fruit en noten wordt aanbevolen, zal een te grote hoeveelheid suiker en vetten uit druiven, bramen, frambozen en pinda’s leiden tot de inname van overmatige calorieën en gewichtstoename. In het geval van diabetici zal de suikerinname hun glykemische controle verslechteren.
  • Hoge kosten: Wijn, noten en bessen zijn over het algemeen niet goedkoop. Op de lange termijn kan dit dus ook slecht voor je portemonnee zijn.

De dosis die wordt gebruikt om oxidatieve stress te verminderen, ligt tussen de 50 en 600 mg/dag OPC. Een glas wijn levert van de genoemde levensmiddelen de hoogste natuurlijke OPC-inname op, ongeveer 200 mg (6). Het antioxiderende vermogen wordt echter verminderd door het effect van de aceetaldehyde. Een supplement is daarom veel effectiever voor het leveren van een effectieve hoeveelheid OPC.

druiven en druivenpitten

Onderzoek toont aan dat het uiterlijk van de huid van vrouwen verbetert na het gebruik van een OPC-supplement.
(Bron: Radmanovac: 89357415/ 123rf.com)

Kunnen OPC-supplementen de veroudering vertragen?

De belangrijkste oorzaak van veroudering is oxidatieve stress veroorzaakt door het schadelijke effect van vrije radicalen. De chemische reacties die plaatsvinden tijdens de stofwisselingsprocessen van ons lichaam, produceren deze oxiderende invloeden. Dit proces kan worden versneld door de consumptie van gifstoffen zoals alcohol en tabak en de invloed van stress.

Hoewel we het verstrijken van de tijd niet volledig kunnen tegenhouden, kunnen we wél gezond ouder worden door de invloed van vrije radicalen te verminderen. Zo verkleinen we de kans op bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, achteruitgang van gewrichten en onvruchtbaarheid. Ook kunnen we zo het voortijdig verschijnen van rimpels voorkomen.

Hoewel OPC-supplementen al tientallen jaren voor leeftijdsgerelateerde ongemakken worden gebruikt, bevinden de meeste onderzoeken naar oligomere Proanthocyanidinen zich nog in de beginfase. De resultaten zijn echter veelbelovend. De meeste onderzoeken bevestigen het potentieel van OPC-supplementen om de oxidatie die wordt veroorzaakt door elementen zoals de consumptie van gifstoffen, obesitas of hypertensie te verminderen. De meest bemoedigende test toont een verbetering van de kleur, stevigheid en textuur van de vrouwenhuid aan.

Helpen OPC-supplementen om ontstekingen te verminderen?

Wist je al dat ontstekingen een van de hoofdoorzaken zijn van veel ziektes? In westerse landen bereiken ontstekingen momenteel chronische niveaus. Ze blijven vaak onopgemerkt en slagen er in ons dagelijks leven moeilijker te maken. Ontstekingen als gevolg van bijvoorbeeld obesitas, diabetes of andere ziekten, veroorzaken onder andere gewrichtspijn, darmproblemen en ademhalingsproblemen.

Bioflavonoïden zoals OPC’s kunnen het immuunsysteem reguleren, waardoor overmatige activering van de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van ontstekingsmoleculen, wordt voorkomen. Het gebruik van OPC-supplementen uit druivenpit-extracten kan op die manier ontstekingen onder controle houden die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een ontoereikend dieet of metabole stoornissen zoals diabetes. Wel belangrijk is om hierbij het belang te onderstrepen dat er nog meer studies nodig zijn om deze veelbelovende resultaten verder te bevestigen.

een medische studie uitvoeren

Onderzoek toont aan dat OPC klachten van spataderen vermindert. 
(Bron: Atamanenko: 67136172/ 123rf.com)

Hoe moet je een OPC-supplement gebruiken?

OPC-supplementen zijn verkrijgbaar in capsule- of tabletvorm. Er is nog geen algemene indicatie die definieert hoe je een OPC-supplement moet gebruiken. We raden om ten alle tijde de instructies van de fabrikant te raadplegen voor gebruik. Daarnaast vind je hieronder een lijst met de belangrijkste aanbevelingen en tips die helpen zoveel mogelijk uit een OPC-supplement te halen:

  • Dosering: In wetenschappelijk onderzoek worden over het algemeen doseringen tussen de 100 en 600 mg OPC per dag gebruikt (8.13). Deskundigen raden aan per kilo van je lichaamsgewicht een dosis van 1 of 2 mg OPC te gebruiken. Bijvoorbeeld: een persoon met een gewicht van 60 kilo, zou 120 mg OPC mogen nemen. Als je de hoeveelheid wilt verhogen, is het raadzaam om van tevoren een arts te raadplegen.
  • Tijdstip: Er is geen algemene richtlijn over het tijdstip van het innemen van een OPC-supplement. Voor zover bekend heeft het tijdstip geen invloed op de effectiviteit van het supplement. Gebruik het supplement daarom op het moment dat voor jou het beste uitkomt.
  • Met of zonder voedsel: Hoewel het nog niet wetenschappelijk bewezen is dat de consumptie van voedsel de opname van OPC-supplementen beïnvloedt, adviseren sommige voedingsdeskundigen het supplement ten minste een half uur voor een maaltijd te consumeren. Personen die het niet verdragen om tabletten op een lege maag in te nemen, kunnen het supplement wel bij een maaltijd consumeren.

fruit op een boom

In de jaren 60 ontdekte de Franse professor Jaques Masqeulier dat de stoffen uit de pijnboomschors een grote hoeveelheid aan OPC bevatten.
(Bron: Lukeluke: 84130525/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kiezen van een goed OPC-supplement is geen gemakkelijke taak. Het is noodzakelijk om op een aantal belangrijke factoren te letten om het juiste supplement te kiezen. Als je niet over de nodige informatie beschikt, is het bijna onmogelijk om de juiste aankoop te doen. Onze aankoopcriteria bieden je alle nodige kennis om succesvol een keuze te maken:

Ingrediënten

Als je allergisch bent voor druiven, bosbessen of een andere bes, kun je helaas geen gebruik maken van OPC-supplementen op basis van druivenpit-extract. Maar gelukkig zijn er goede alternatieven te vinden. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld kiezen voor een supplement dat uitsluitend is gebaseerd op extract van pijnboomschors. Als je tijdens het gebruik van het supplement last krijgt van benauwdheid, een rode huid of duizeligheid, stop dan onmiddellijk met het gebruik en zoek medische hulp.

Oligomere proanthocyanidinen zijn plantaardig, waardoor je gemakkelijk supplementen vindt die geschikt zijn voor vegetariers en veganisten. Raadzaam is wel om de samenstelling van elk product zorgvuldig te bekijken. Als je vegetarisch of veganistisch bent, moet je goed controleren of je geen capsules met dierlijke gelatine koopt. Er zijn ook producten die speciaal geschikt zijn voor coeliakiepatiënten of mensen met een lactose-, soja- of notenallergie.

meisje met vermoeid gezichtsvermogen

OPC beschermt het lichaam tegen veroudering en heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten, bindweefsel, huid en andere weefsels en organen.
(Bron: Przybysz: 74173045/ 123rf.com)

Oorsprong

OPC’s zijn in gematigde hoeveelheden te vinden in bepaalde voedingsmiddelen, zoals cacao, noten en verschillende soorten citrusvruchten. De voordelen van OPC-supplementen op basis van druivenpit-extract en pijnboomschors zijn echter in meer detail bestudeerd. Als je zeker wilt zijn van de effectiviteit en veiligheid van een supplement, raden we aan te kiezen voor een product dat deze extracten bevat.

Biologisch

Hou je van natuur, dieren en het milieu? Dan is het kiezen voor biologische producten een logisch gevolg. Koop indien mogelijk een supplement dat afkomstig is van de biologische landbouw. Ontbossing en misbruik van bestrijdingsmiddelen vormen een constante bedreiging voor ons ecosysteem. Het kiezen van een duurzaam OPC-supplement zal bijdragen aan het verbeteren van je gezondheid en de zorg voor het milieu. Hoewel deze producten iets duurder zijn, kies je zo voor een beter leven.

Wist je dat Hippocrates al in het oude Griekenland het gebruik van druivensiroop, rijk aan OPC, aanbeval als medicijn?

Geldigheidsdatum

Voor een optimaal effect, moet je het bewaringsadvies van de fabrikant van het OPC-supplement raadplegen. Over het algemeen is het raadzaam om het product op een koele en droge plaats te bewaren om zo de invloed van zonlicht zoveel mogelijk te vermijden. Let ook goed op de geldigheidsdatum van het product. Na de vervaldatum van het artikel nemen de antioxiderende eigenschappen van OPC’s geleidelijk af, totdat deze verdwijnen.

Samenvatting

De gunstige rol van wijn en druiven voor onze gezondheid, in gematigde hoeveelheden, is al sinds de Oudheid bekend. Dankzij de huidige technologie kunnen we alle voordelen van deze voedingsmiddelen benutten, door alle antioxiderende kracht van druivenpitten en pijnboomschors te concentreren in één supplement: OPC-supplementen. OPC’s zijn natuurlijke moleculen uit flavonoïden, die in staat zijn in te werken op drie van de grootste vijanden van onze gezondheid: oxidatieve stress, ontsteking en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Als je op zoek bent naar een supplement met antioxiderende werking, moeten de OPC-supplementen bovenaan je lijstje staan. OPC beschermt het lichaam tegen veroudering en heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten, bindweefsel, huid en andere weefsels en organen. Wat wil je nog meer?

Vond je onze shopgids over OPC-supplementen interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Tatevosian: 109625063/ 123rf.com)

Referenties (27)

1. Seifirad S, Ghaffari A, Amoli MM. The antioxidants dilemma: Are they potentially immunosuppressants and carcinogens? Front Physiol. 2014;5 JUL.
Bron

2. Grape Seed Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database [Internet]. [cited 2019 Oct 30].
Bron

3. Toden S, Ravindranathan P, Gu J, Cardenas J, Yuchang M, Goel A. Oligomeric proanthocyanidins (OPCs) target cancer stem-like cells and suppress tumor organoid formation in colorectal cancer. Sci Rep. 2018 Dec 1;8(1).
Bron

4. Ravindranathan P, Pasham D, Balaji U, Cardenas J, Gu J, Toden S, et al. Mechanistic insights into anticancer properties of oligomeric proanthocyanidins from grape seeds in colorectal cancer. Carcinogenesis [Internet]. 2018 [cited 2019 Oct 30];39(6):767–77.
Bron

5. Nanashima N, Horie K. Blackcurrant Extract with Phytoestrogen Activity Alleviates Hair Loss in Ovariectomized Rats. Molecules [Internet]. 2019 Apr 1 [cited 2019 Oct 30];24(7):1272.
Bron

6. Verlaet A, Maasakkers C, Hermans N, Savelkoul H. Rationale for Dietary Antioxidant Treatment of ADHD. Nutrients [Internet]. 2018 Mar 24 [cited 2019 Oct 30];10(4):405.
Bron

7. Lian Q, Nie Y, Zhang X, Tan B, Cao H, Chen W, et al. Effects of grape seed proanthocyanidin on Alzheimer’s disease in vitro and in vivo. Exp Ther Med [Internet]. 2016 Sep 1 [cited 2019 Oct 30];12(3):1681–92.
Bron

8. MacKay DJ. Hemorrhoids and varicose veins: A review of treatment options. Vol. 6, Alternative Medicine Review. 2001. p. 126–40.
Bron

9. Stanislavov R, Nikolova V. Treatment of erectile dysfunction with pycnogenol and L-arginine. J Sex Marital Ther [Internet]. 2003 [cited 2019 Oct 30];29(3):207–13.
Bron

10. Cassidy A, Franz M, Rimm EB. Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction. Am J Clin Nutr [Internet]. 2016 Feb [cited 2019 Oct 30];103(2):534–41.
Bron

11. Feringa HHH, Laskey DA, Dickson JE, Coleman CI. The Effect of Grape Seed Extract on Cardiovascular Risk Markers: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Diet Assoc [Internet]. 2011 Aug [cited 2019 Oct 29];111(8):1173–81.
Bron

12. Thiruchenduran M, Vijayan NA, Sawaminathan JK, Devaraj SN. Protective effect of grape seed proanthocyanidins against cholesterol cholic acid diet-induced hypercholesterolemia in rats. Cardiovasc Pathol [Internet]. 2011 Nov [cited 2019 Oct 29];20(6):361–8.
Bron

13. Serrano J, Casanova-Martí À, Blay M, Terra X, Ardévol A, Pinent M. Defining conditions for optimal inhibition of food intake in rats by a grape-seed derived proanthocyanidin extract. Nutrients [Internet]. 2016 Oct 20 [cited 2019 Oct 29];8(10).
Bron

14. Vargas F V, Guisado Requena IM, Canadas De la Fuente GA, Castillo RF, Sanchez E F, Jara C C, et al. Effects of Combinational Procyanidins in Grape Seed Extract and Exercise on the Levels of Glucose and Blood Lipid Profile. J Diabetes Metab [Internet]. 2017;08(08):6–10.
Bron

15. Kar P, Laight D, Rooprai HK, Shaw KM, Cummings M. Effects of grape seed extract in Type 2 diabetic subjects at high cardiovascular risk: a double blind randomized placebo controlled trial examining metabolic markers, vascular tone, inflammation, oxidative stress and insulin sensitivity. Diabet Med [Internet]. 2009 May [cited 2019 Oct 29];26(5):526–31.
Bron

16. Terra X, Montagut G, Bustos M, Llopiz N, Ardèvol A, Bladé C, et al. Grape-seed procyanidins prevent low-grade inflammation by modulating cytokine expression in rats fed a high-fat diet. J Nutr Biochem [Internet]. 2009 Mar [cited 2019 Oct 29];20(3):210–8.
Bron

17. González-Quilen C, Gil-Cardoso K, Ginés I, Beltrán-Debón R, Pinent M, Ardévol A, et al. Grape-Seed Proanthocyanidins are Able to Reverse Intestinal Dysfunction and Metabolic Endotoxemia Induced by a Cafeteria Diet in Wistar Rats. Nutrients [Internet]. 2019 Apr 29 [cited 2019 Oct 29];11(5).
Bron

18. Quiñones M, Guerrero L, Suarez M, Pons Z, Aleixandre A, Arola L, et al. Low-molecular procyanidin rich grape seed extract exerts antihypertensive effect in males spontaneously hypertensive rats. Food Res Int [Internet]. 2013;51(2):587–95.
Bron

19. Fernández-Iglesias A, Pajuelo D, Quesada H, Díaz S, Bladé C, Arola L, et al. Grape seed proanthocyanidin extract improves the hepatic glutathione metabolism in obese Zucker rats. Mol Nutr Food Res. 2014;58(4):727–37.
Bron

20. Dumoulin M, Gaudout D, Lemaire B. Clinical effects of an oral supplement rich in antioxidants on skin radiance in women. Clin Cosmet Investig Dermatol [Internet]. 2016 Oct 18 [cited 2019 Oct 29];Volume 9:315–24.
Bron

21. Bashir N, Shagirtha K, Manoharan V, Miltonprabu S. The molecular and biochemical insight view of grape seed proanthocyanidins in ameliorating cadmium-induced testes-toxicity in rat model: implication of PI3K/Akt/Nrf-2 signaling. Biosci Rep [Internet]. 2019 Jan 31 [cited 2019 Oct 29];39(1).
Bron

22. Fujimaki T, Mori S, Horikawa M, Fukui Y. Isolation of proanthocyanidins from red wine, and their inhibitory effects on melanin synthesis in vitro. Food Chem [Internet]. 2018;248:61–9.
Bron

23. Hümmer W, Schreier P. Analysis of proanthocyanidins. Mol Nutr Food Res [Internet]. 2008 Dec;52(12):1381–98.
Bron

24. Rodríguez-Pérez, García-Villanova, Guerra-Hernández, Verardo. Grape Seeds Proanthocyanidins: An Overview of In Vivo Bioactivity in Animal Models. Nutrients [Internet]. 2019 Oct 12;11(10):2435.
Bron

25. Rochlani Y, Pothineni NV, Kovelamudi S, Mehta JL. Metabolic syndrome: Pathophysiology, management, and modulation by natural compounds. Vol. 11, Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease. SAGE Publications Ltd; 2017. p. 215–25.
Bron

26. Fleit HB. Chronic Inflammation. In: Pathobiology of Human Disease [Internet]. Elsevier; 2014 [cited 2019 Oct 28]. p. 300–14.
Bron

27. Mukherjee M, Bandyopadhyay P, Kundu D. Exploring the role of cranberry polyphenols in periodontits: A brief review. J Indian Soc Periodontol [Internet]. 2014 [cited 2019 Oct 28];18(2):136.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Seifirad S, Ghaffari A, Amoli MM. The antioxidants dilemma: Are they potentially immunosuppressants and carcinogens? Front Physiol. 2014;5 JUL.
Ga naar bron
Officiële gids
Grape Seed Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database [Internet]. [cited 2019 Oct 30].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Toden S, Ravindranathan P, Gu J, Cardenas J, Yuchang M, Goel A. Oligomeric proanthocyanidins (OPCs) target cancer stem-like cells and suppress tumor organoid formation in colorectal cancer. Sci Rep. 2018 Dec 1;8(1).
Ga naar bron
Informatief artikel
Ravindranathan P, Pasham D, Balaji U, Cardenas J, Gu J, Toden S, et al. Mechanistic insights into anticancer properties of oligomeric proanthocyanidins from grape seeds in colorectal cancer. Carcinogenesis [Internet]. 2018 [cited 2019 Oct 30];39(6):767–77.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Nanashima N, Horie K. Blackcurrant Extract with Phytoestrogen Activity Alleviates Hair Loss in Ovariectomized Rats. Molecules [Internet]. 2019 Apr 1 [cited 2019 Oct 30];24(7):1272.
Ga naar bron
Informatief artikel
Verlaet A, Maasakkers C, Hermans N, Savelkoul H. Rationale for Dietary Antioxidant Treatment of ADHD. Nutrients [Internet]. 2018 Mar 24 [cited 2019 Oct 30];10(4):405.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Lian Q, Nie Y, Zhang X, Tan B, Cao H, Chen W, et al. Effects of grape seed proanthocyanidin on Alzheimer’s disease in vitro and in vivo. Exp Ther Med [Internet]. 2016 Sep 1 [cited 2019 Oct 30];12(3):1681–92.
Ga naar bron
Informatief artikel
MacKay DJ. Hemorrhoids and varicose veins: A review of treatment options. Vol. 6, Alternative Medicine Review. 2001. p. 126–40.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Stanislavov R, Nikolova V. Treatment of erectile dysfunction with pycnogenol and L-arginine. J Sex Marital Ther [Internet]. 2003 [cited 2019 Oct 30];29(3):207–13.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Cassidy A, Franz M, Rimm EB. Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction. Am J Clin Nutr [Internet]. 2016 Feb [cited 2019 Oct 30];103(2):534–41.
Ga naar bron
Meta-analyse
Feringa HHH, Laskey DA, Dickson JE, Coleman CI. The Effect of Grape Seed Extract on Cardiovascular Risk Markers: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Diet Assoc [Internet]. 2011 Aug [cited 2019 Oct 29];111(8):1173–81.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Thiruchenduran M, Vijayan NA, Sawaminathan JK, Devaraj SN. Protective effect of grape seed proanthocyanidins against cholesterol cholic acid diet-induced hypercholesterolemia in rats. Cardiovasc Pathol [Internet]. 2011 Nov [cited 2019 Oct 29];20(6):361–8.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Serrano J, Casanova-Martí À, Blay M, Terra X, Ardévol A, Pinent M. Defining conditions for optimal inhibition of food intake in rats by a grape-seed derived proanthocyanidin extract. Nutrients [Internet]. 2016 Oct 20 [cited 2019 Oct 29];8(10).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Vargas F V, Guisado Requena IM, Canadas De la Fuente GA, Castillo RF, Sanchez E F, Jara C C, et al. Effects of Combinational Procyanidins in Grape Seed Extract and Exercise on the Levels of Glucose and Blood Lipid Profile. J Diabetes Metab [Internet]. 2017;08(08):6–10.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Kar P, Laight D, Rooprai HK, Shaw KM, Cummings M. Effects of grape seed extract in Type 2 diabetic subjects at high cardiovascular risk: a double blind randomized placebo controlled trial examining metabolic markers, vascular tone, inflammation, oxidative stress and insulin sensitivity. Diabet Med [Internet]. 2009 May [cited 2019 Oct 29];26(5):526–31.
Ga naar bron
Academisch artikel
Terra X, Montagut G, Bustos M, Llopiz N, Ardèvol A, Bladé C, et al. Grape-seed procyanidins prevent low-grade inflammation by modulating cytokine expression in rats fed a high-fat diet. J Nutr Biochem [Internet]. 2009 Mar [cited 2019 Oct 29];20(3):210–8.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
González-Quilen C, Gil-Cardoso K, Ginés I, Beltrán-Debón R, Pinent M, Ardévol A, et al. Grape-Seed Proanthocyanidins are Able to Reverse Intestinal Dysfunction and Metabolic Endotoxemia Induced by a Cafeteria Diet in Wistar Rats. Nutrients [Internet]. 2019 Apr 29 [cited 2019 Oct 29];11(5).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Quiñones M, Guerrero L, Suarez M, Pons Z, Aleixandre A, Arola L, et al. Low-molecular procyanidin rich grape seed extract exerts antihypertensive effect in males spontaneously hypertensive rats. Food Res Int [Internet]. 2013;51(2):587–95.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Fernández-Iglesias A, Pajuelo D, Quesada H, Díaz S, Bladé C, Arola L, et al. Grape seed proanthocyanidin extract improves the hepatic glutathione metabolism in obese Zucker rats. Mol Nutr Food Res. 2014;58(4):727–37.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Dumoulin M, Gaudout D, Lemaire B. Clinical effects of an oral supplement rich in antioxidants on skin radiance in women. Clin Cosmet Investig Dermatol [Internet]. 2016 Oct 18 [cited 2019 Oct 29];Volume 9:315–24.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Bashir N, Shagirtha K, Manoharan V, Miltonprabu S. The molecular and biochemical insight view of grape seed proanthocyanidins in ameliorating cadmium-induced testes-toxicity in rat model: implication of PI3K/Akt/Nrf-2 signaling. Biosci Rep [Internet]. 2019 Jan 31 [cited 2019 Oct 29];39(1).
Ga naar bron
Informatief artikel
Fujimaki T, Mori S, Horikawa M, Fukui Y. Isolation of proanthocyanidins from red wine, and their inhibitory effects on melanin synthesis in vitro. Food Chem [Internet]. 2018;248:61–9.
Ga naar bron
Informatief artikel
Hümmer W, Schreier P. Analysis of proanthocyanidins. Mol Nutr Food Res [Internet]. 2008 Dec;52(12):1381–98.
Ga naar bron
Informatief artikel
Rodríguez-Pérez, García-Villanova, Guerra-Hernández, Verardo. Grape Seeds Proanthocyanidins: An Overview of In Vivo Bioactivity in Animal Models. Nutrients [Internet]. 2019 Oct 12;11(10):2435.
Ga naar bron
Informatief artikel
Rochlani Y, Pothineni NV, Kovelamudi S, Mehta JL. Metabolic syndrome: Pathophysiology, management, and modulation by natural compounds. Vol. 11, Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease. SAGE Publications Ltd; 2017. p. 215–25.
Ga naar bron
Informatief artikel
Fleit HB. Chronic Inflammation. In: Pathobiology of Human Disease [Internet]. Elsevier; 2014 [cited 2019 Oct 28]. p. 300–14.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mukherjee M, Bandyopadhyay P, Kundu D. Exploring the role of cranberry polyphenols in periodontits: A brief review. J Indian Soc Periodontol [Internet]. 2014 [cited 2019 Oct 28];18(2):136.
Ga naar bron
Recensies