Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Plotseling trilt het oog en wat nu? Bijna ieder van ons kent het gevoel wanneer, schijnbaar uit het niets, het ooglid begint te trillen. Dit uiterst verontrustende verschijnsel kan je een behoorlijk onzeker gevoel geven. We kunnen je echter geruststellen. Oogtrillingen kunnen door allerlei factoren worden uitgelokt (1). Maar de overgrote meerderheid ervan is ongevaarlijk. Oogtrekkingen zijn echter niet zonder reden en zijn een signaal van je lichaam dat er iets mis is en het is altijd verstandig om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Dit artikel zal je helpen om je oogtrekkingen juist te interpreteren. We geven je ook enkele tips om je oog te helpen kalmeren.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Een trillend oog is een veel voorkomende aandoening die de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven wel eens ervaren hebben. In de meeste gevallen is het trillen van de ogen een waarschuwingssignaal van het lichaam, dat in de gaten gehouden moet worden.
  • Oogtrillingen zijn echter meestal geen reden tot paniek. In de meeste gevallen wordt het uitgelokt door stress en kan het behandeld worden door ontspanning. Oogtrekkingen kunnen ook voorkomen worden met een gezonde levensstijl.
  • Het stuiptrekken verdwijnt meestal vanzelf na een paar uur op zijn laatst (2, 4). Daarom is het meestal niet nodig om bij de eerste verschijning van oogtrekkingen naar een dokter te gaan. Maar om alle eventualiteiten uit te sluiten, moet medisch advies worden ingewonnen als de ooglidtrekkingen langere tijd aanhouden (3).

Definitie: Wat is oogtrekkerij?

Oogtrekkingen, of fasciculatie, beschrijft de spontane, zachte en voortdurende samentrekkingen van de ooglidspieren. Deze aandoening is meestal eenzijdig en tast het onderste ooglid vaker aan dan het bovenste (4). Deze spiercontracties zorgen ervoor dat het ooglid snel begint te trillen (5).

Auge zuckt

Het oog heeft ons mensen altijd gefascineerd en zo heeft de structuur van ons oog ook zijn intrede gedaan in de architectuur. Maar als het ooglid begint te trillen, is dat erg storend en kan het voor de getroffenen behoorlijk irritant zijn. (Image source: Tim de Groot/ Unsplash)

Een trillend oog is niet ongewoon en komt bij de meeste mensen af en toe voor. De oogtrillingen duren meestal een paar seconden tot een paar uur en verdwijnen dan vaak vanzelf (4).

Achtergronden: Wat je moet weten over oogtrekkingen

De meeste mensen kennen het wel. Plotseling, schijnbaar uit het niets, begint het ooglid te trillen. Dit stuiptrekken, dat van buitenaf nauwelijks merkbaar is, voelt voor de getroffenen meestal heel sterk aan en kan uiterst hinderlijk zijn. Lichamelijke symptomen zoals het trillen van de ogen baren de lijders vaak zorgen. Daarom hebben we hieronder de belangrijkste achtergronden en oorzaken van trillende ogen samengevat.

Wat zijn de oorzaken van een trillend oog?

Trillende ogen kunnen door allerlei factoren veroorzaakt worden. Van lichte vermoeidheid tot, in de zeldzaamste gevallen, ernstige ziekte. Daarom hebben we hieronder een overzicht samengesteld van de meest voorkomende oorzaken van oogtrekkingen.
Oorzaak Verklaring
Stress De meest voorkomende oorzaak van een trekkerig ooglid is stress (6). Stress veroorzaakt dat het lichaam de hormonen adrenaline en cortisol vrijmaakt. Deze hormonen zorgen ervoor dat onze spieren en zenuwen op scherp gezet worden. Dit zendt ook zenuwimpulsen naar de ooglidspier en als gevolg daarvan begint die schijnbaar willekeurig te trillen.
Overload Oogtrekkingen komen vooral voor bij mensen die veel tijd voor een computer doorbrengen. Dit wordt uitgelokt door lang naar het scherm te staren en de daaruit voortvloeiende overbelasting van de ooglidspier.
Verkeerde brille Brillen met een verkeerd voorschrift belasten de ogen extreem. De spanning op de spieren veroorzaakt verkramping van het oog en kan leiden tot ooglidtrekkingen.
Draught De wind door open ramen of bij het rijden in een cabriolet irriteert de zenuwen rond het oog. Als gevolg daarvan kan het oog beginnen te trillen.
Cafeïne Het consumeren van koffie, cola, energiedrankjes of andere voedingsmiddelen die cafeïne bevatten, verhoogt de spierspanning. Dit heeft tot gevolg dat we ons alerter en beweeglijker voelen. Niettemin kan een verhoogde spierspanning ook leiden tot trillende ogen.
Alcohol Alcohol is een neurotoxine dat onze zenuwen overbelast. Als gevolg daarvan kan dit ook leiden tot irritatie van de zenuwen in het oog en dus tot trillen van de oogleden. Dit is de reden waarom veel mensen last hebben van trillende ogen na een avondje drinken.
Nicotine Net als alcohol is nicotine een neurotoxine. Dit is de reden waarom trillende ogen vaak worden waargenomen na verhoogd nicotinegebruik.
Conjunctivitis Een uitwendige infectie, zoals bindvliesontsteking, irriteert de zenuwen in het oog. Deze zenuwirritatie kan het ooglid doen trillen.
Droge ogen Een trillend oog kan ook veroorzaakt worden door droge ogen, als de traanfilm op het oog uitdroogt, verkrampt het oog en begint te trillen. Dit kan vooral veroorzaakt worden door lang naar een beeldscherm te staren en het verminderde knipperen dat daarmee gepaard gaat.
Deficiëntieverschijnselen Deficiëntieverschijnselen behoren ook tot de veel voorkomende oorzaken van oogtrekkingen. Tekorten aan slaap, magnesium en vitamine B zijn de voornaamste oorzaken van trillende ogen (zie: Welke tekorten veroorzaken trillende ogen?).

Behalve de hierboven genoemde en meest voorkomende oorzaken van oogtrillingen, kan een trillend ooglid in zeldzame gevallen ook een symptoom van ziekte zijn. Oogtrillingen kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met hoge bloeddruk of zelfs met een tumor in het gebied achter de ogen.

Welk gebrek leidt tot trillende ogen?

Je lichaam laat je vaak weten dat het iets tekort komt door symptomen als oogtrekkingen. In veel gevallen zijn tekorten dus een oorzaak van trillende oogleden. De volgende drie gebreken zijn de meest voorkomende triggers

  • Slaapgebrek: als het lichaam niet genoeg ontspanning en rust krijgt door slaap, heeft dat ook invloed op het zenuwstelsel. Omdat de ooglidspier erg gevoelig is, leidt slaaptekort vaak tot oogtrekkingen.
  • Magnesium tekort: Magnesium bevordert de communicatie tussen spieren en zenuwen. Als je lichaam niet genoeg magnesium binnenkrijgt, wordt deze communicatie negatief beïnvloed en gaan de ogen trillen.
  • Vitamine B tekort: Vooral een tekort aan vitamine B12 tast vaak de ogen aan. Een te laag aanbod van deze vitamine is daarom vaak verantwoordelijk voor trillende ogen.

In de snelle wereld van vandaag, waar zaken als een evenwichtige voeding en voldoende slaap vaak aan de kant worden geschoven, kan zo’n tekort zich heel snel voordoen. Oogtrillingen kunnen ook heel snel optreden.

Wanneer is trillen van de ogen gevaarlijk?

In de meeste gevallen is het trillen van de ogen heel vervelend, maar volkomen ongevaarlijk. Bovendien kunnen oogtrekkingen vaak zelf behandeld worden. Niettemin kan een trillend oog in de zeldzaamste gevallen ook een teken zijn van een ernstiger ziekte.

Auge zuckt

In de meeste gevallen is een trillend oog niet erg gevaarlijk en gaat het vanzelf weer over. In geïsoleerde gevallen kan het echter een waarschuwingsteken van een ziekte zijn. (Image source: Matt Artz/ Unsplash)

Tot de gevaarlijke vormen van ziekte die zich kunnen uiten door trillende ogen behoren verschillende zenuwziekten en hoge bloeddruk. Bovendien kan het trillen van de ogen in een heel klein aantal gevallen ook op een tumor wijzen. In sommige gevallen kan een trillend oog een voorbode zijn van een hartaanval of beroerte, in combinatie met andere symptomen zoals verlamming, gezichts- en spraakstoornissen (6).

Wanneer moet ik naar de dokter gaan als ik trillende ogen heb?

In principe zijn trillende ogen meestal geen vorm van ziekte en hoeven ze dus niet door een arts onderzocht te worden. Meestal trilt het oog maar een paar minuten of uren. Vooral als het trillen van het oog niet gepaard gaat met symptomen als verlamming, roodheid, zwelling of ontsteking, is er meestal geen reden om je zorgen te maken (7).
Als je psychische problemen hebt of verslaafd bent aan alcohol of nicotine, is professionele hulp vaak nuttig

Maar als het trillen van de ogen gedurende enkele dagen regelmatig aanhoudt, is het zeker aan te raden een arts te raadplegen (8). Bovendien kunnen de oorzaken, zoals stress en overwerk, niet altijd door ontspanning zelf behandeld worden. Bovendien kunnen de getroffenen vaak moeilijk omgaan met oogtrekkingen die door overmatig alcohol- of nicotinegebruik veroorzaakt worden. Ook in deze gevallen moet professionele hulp gezocht worden.

Wat helpt als het oog trilt?

In de meeste gevallen zijn oogtrekkingen het gevolg van tamelijk onschuldige oorzaken. Er zijn talloze methoden van zelftherapie voor deze gevallen. Zo kan het ooglid vaak tot rust gebracht worden door te ontspannen, het dieet te veranderen, supplementen te nemen, of zich te onthouden van bepaalde stimulerende middelen. In het hoofdstuk “Oogtrekkingen: de beste tips & trucs voor een rustig ooglid” hebben we daarom enkele van de belangrijkste methoden voor zelftherapie samengebracht. Als deze methoden echter geen succes hebben, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Oogtrekkingen: 6 tips en trucs

voor een rustig ooglid Als het oog trilt, is dat meestal een tijdelijk symptoom dat vanzelf weer verdwijnt. Niettemin kan het voor lijders uiterst vervelend zijn. Daarom hebben we enkele mogelijkheden om trillende oogleden te behandelen en op te lossen voor je op een rijtje gezet. Houd

een oogtrekkendagboek

bij Voor veel mensen is oogtrekkerij een steeds terugkerende klacht. Als je merkt dat je vaker last hebt van oogtrekkingen, raden we je aan er een dagboek over bij te houden. Noteer in dit dagboek de volgende vier punten telkens als het trillen van de ogen optreedt

  • Hoeveel stress heb je op dit moment? (Bijvoorbeeld, op een schaal van 1 tot 10)
  • Gebruikte je cafeïne, alcohol of nicotine in de periode vóór de oogtrekkingen?
  • Voel je je moe?
  • Komt de oogtrilling voor in combinatie met andere symptomen?

Het beantwoorden van deze vier vragen kan je helpen bepaalde patronen te herkennen die je trillende ogen triggeren. Dit zal je helpen om oogtrekkingen in de toekomst tegen te gaan. Het is voor veel lijders ook geruststellend te weten dat het trillen van de ogen veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld slaaptekort, en geen verband houdt met een ernstiger ziekte.

Geef jezelf en je ogen voldoende ontspanning

Stuiptrekkende ogen worden meestal veroorzaakt door symptomen van overbelasting, zoals stress of vermoeidheid. Er zijn verschillende manieren om het te behandelen. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam ervoor te zorgen dat je je lichaam voldoende rust geeft. De beste manier om dit te doen is door voldoende te slapen. Je moet regelmatig 8 uur slapen.

Auge zuckt

Stress en oververmoeidheid zijn veel voorkomende oorzaken van trillende ogen. Daarom helpt in veel gevallen voldoende slaap om het ooglid te kalmeren en het trillen tegen te gaan. (Image source: Somnox Sleep/ Unsplash)

Het is ook belangrijk om de ogen te beschermen. Schermen zoals computers, televisies of smartphones moeten daarom tijdens de ontspanningsfasen vermeden worden. Ook recreatieve wandelingen of yoga blijken bijzonder ontspannend te werken en kunnen dus ook het trillen van de ogen tegengaan. Verdere mogelijkheden voor ontspanningstherapie zijn massages in de oogzone. Zo’n massage kun je ook heel goed zelf doen. Sluit gewoon je oogleden en masseer ze zachtjes met cirkelvormige vingerbewegingen. Je kunt ook specifieke oogoefeningen doen. Deze helpen om de ooglidspieren te ontspannen en kunnen zo oogtrekkingen voorkomen. Voorbeelden van oefeningen zijn met je ogen rollen, je wenkbrauwen optrekken of hard knipperen. Knipperen helpt vooral als de oorzaak van het trillen van de ogen droge ogen zijn. Bestrijd

oogtrekkingen met een evenwichtig dieet of supplementen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium of vitamine B12 kunnen helpen oogtrekkingen te bestrijden

Je lichaam kan een trekkerig oog gebruiken om je te waarschuwen voor een tekort aan voedingsstoffen. Vooral een gebrek aan magnesium en vitamine B12 heeft invloed op je ogen. Daarom kan het nuttig zijn om hier in je dieet rekening mee te houden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals volle granen, bruine rijst, noten, spinazie of havermout, kunnen bijvoorbeeld helpen. Om een tekort aan vitamine B12 te compenseren, is het raadzaam dierlijke producten te consumeren, zoals vis, vlees of eieren. Een tekort aan voedingsstoffen kan ook met supplementen verholpen worden. Deze zijn vooral geschikt voor vegetariërs en veganisten om de vitamine B12 huishouding in evenwicht te houden. In principe is het altijd aan te raden om evenwichtig te eten bij oogtrekkingen die veroorzaakt worden door een tekort aan voedingsstoffen. Behalve een tekort aan voedingsstoffen kan ook een dieet of de inname van supplementen bijdragen tot een betere slaap en dus tot het herstel van de ogen. Theeën die melatonine of CBD preparaten bevatten zijn hiervoor geschikt.

Vermijd te veel cafeïne, alcohol en nicotine

Vaak is het voldoende om alcohol- en nicotinegebruik te verminderen

De nacht was lang en de ogen trillen de volgende ochtend. Dit gevoel is zeker bij veel mensen bekend. Zoals al bij de oorzaken beschreven, kunnen oogtrekkingen ook veroorzaakt worden door overmatig alcohol- of nicotinegebruik. Om ooglidtrekkingen te voorkomen, is het daarom raadzaam deze stimulerende middelen te vermijden of het gebruik ervan te verminderen. Bovendien gaat het vermijden of matig consumeren van voedingsmiddelen die cafeïne bevatten ook het trillen van de ogen tegen. Daarom moeten lijders erop letten dat ze hun cafeïneconsumptie beperken. Je moet bijvoorbeeld niet meer dan twee koppen koffie per dag drinken.

Vraag je arts naar medicijnen tegen oogtrekkingen

Vooral chronische oogtrekkingen kunnen met medicijnen behandeld worden. De dokter schrijft een aantal geneesmiddelen voor om het trillen van de ogen te stoppen (9). Als een andere medische behandelingsmethode kan het trillen van de ogen ook gestopt worden door een Botox injectie. De Botox, die direct in het ooglid wordt gespoten, blokkeert zenuwimpulsen. Dit stopt het trillen. Deze vorm van behandeling moet echter om de 3 tot 4 maanden herhaald worden en draagt het risico van een overdosis in zich (9, 10).

Zoek psychologische hulp om ooglidtrekkingen te voorkomen

Stress, vermoeidheid en overmatig gebruik van cafeïne, alcohol of nicotine veroorzaken vaak oogtrekkingen. In sommige gevallen kunnen deze oorzaken door zelftherapie behandeld worden. Toch kan ook psychotherapie een belangrijk hulpmiddel zijn om ooglidtrekkingen op lange termijn te voorkomen. Het is raadzaam om professionele hulp te zoeken, vooral voor diep-psychologische oorzaken. Zoals met veel dingen kan een professional vaak beter helpen en ervoor zorgen dat je je op de lange duur beter voelt en dat het trillen van de ogen ophoudt. [/kb_faq]

Conclusie

Als je een trillend oog hebt, zijn er veel dingen die je met zelftherapie kunt doen. Je kunt je oog bijvoorbeeld tot rust brengen door te ontspannen, een evenwichtig dieet te volgen of bepaalde stimulerende middelen te vermijden. Ook al stopt het trillen van het oog meestal vanzelf, toch is het belangrijk op de signalen van je lichaam te letten en preventieve maatregelen te nemen. Zelftherapie is vaak effectief tegen ooglidtrekkingen, maar niet alle oorzaken kunnen zonder medische hulp behandeld worden. Bovendien kan in sommige gevallen het trillen van de ogen wijzen op een ernstiger aandoening. Vooral in gevallen van langdurige stuiptrekkingen en in combinatie met andere symptomen is een medische diagnose daarom onontbeerlijk. Beeldbron: Jamie Fenn/ Unsplash

Referenties (10)

1. Eye Associates: Eye Twitching or Blepharospasm
Bron

2. Apotheken-Umschau.de: Was hilft, wenn das Augenlid zuckt?
Bron

3. br.de: Warum das Lid manchmal zuckt und was dahintersteckt
Bron

4. NCBI: Eyelid Myokymia
Bron

5. aao.org: What Is an Eyelid Spasm or Twitching Eyelid?
Bron

6. GEO.de: Wenn das Augenlid verrückt spielt
Bron

7. Berlin.de:Augenzucken: Meist ist Stress der Auslöser
Bron

8. theeyecenter.com: Blepharospasm (Eye Twitching)
Bron

9. nhs.uk: Treatments for blepharospasm and hemifacial spasm
Bron

10. Yorkeyeinstitute.com: What Is an Eyelid Spasm or Twitching Eyelid?
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Eye Twitching or Blepharospasm
Eye Associates: Eye Twitching or Blepharospasm
Ga naar bron
Was hilft, wenn das Augenlid zuckt?
Apotheken-Umschau.de: Was hilft, wenn das Augenlid zuckt?
Ga naar bron
Warum das Lid manchmal zuckt und was dahintersteckt
br.de: Warum das Lid manchmal zuckt und was dahintersteckt
Ga naar bron
Eyelid Myokymia
NCBI: Eyelid Myokymia
Ga naar bron
What Is an Eyelid Spasm or Twitching Eyelid?
aao.org: What Is an Eyelid Spasm or Twitching Eyelid?
Ga naar bron
Wenn das Augenlid verrückt spielt
GEO.de: Wenn das Augenlid verrückt spielt
Ga naar bron
Augenzucken: Meist ist Stress der Auslöser
Berlin.de:Augenzucken: Meist ist Stress der Auslöser
Ga naar bron
Blepharospasm (Eye Twitching)
theeyecenter.com: Blepharospasm (Eye Twitching)
Ga naar bron
Treatments for blepharospasm and hemifacial spasm
nhs.uk: Treatments for blepharospasm and hemifacial spasm
Ga naar bron
What Is an Eyelid Spasm or Twitching Eyelid?
Yorkeyeinstitute.com: What Is an Eyelid Spasm or Twitching Eyelid?
Ga naar bron
Recensies