Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

29Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Wie kent deze wijsheid niet? De sleutel tot een lang en gezond leven ligt in onze voeding! De toename van de levensverwachting in Duitsland en in Europa, en de lagere incidentie van bepaalde ziekten zijn grotendeels te danken aan de wetenschap – zeker! – maar ook aan een goede en evenwichtige voeding.

Vitamine B3, ook meer algemeen niacine genoemd, is een voedingsstof die gemakkelijk over het hoofd gezien wordt. Het lijkt gewoon een andere vitamine in het vitamine B-complex te zijn. Maar helaas veroorzaakte het gebrek aan dit molecuul in de oudheid allerlei lichamelijke en geestelijke kwalen. Ook vandaag de dag is een tekort aan niacine helaas wijdverbreider dan men denkt…. zelfs hier in Europa! Heb je ooit van pellagra gehoord? Lees verder om alles te leren over niacine en hoe je ervoor kunt zorgen dat je de beste vitamine B3 supplementen neemt.

De hoofdzaken

in een notendop

 • Vitamine B3 is een in water oplosbare molecule. Het wordt beschouwd als een essentiële voedingsstof en moet dus in de dagelijkse voeding worden opgenomen.
 • Een tekort aan niacine kan leiden tot een mogelijk dodelijke ziekte: Pellagra. In deze gids leggen we alles uit over deze ziekte en hoe je ze kunt voorkomen.
 • Als je een voedingssupplement wilt kopen dat niacine bevat, zijn er veel verschillende mogelijkheden op de markt. Ontdek precies waar je op moet letten in deze gids.

Gids: Alles wat je moet weten over niacine

Niacine, ook wel vitamine B3 genoemd, is een in water oplosbare vitamine die absoluut onmisbaar is bij verschillende enzymatische reacties. Het voorkomt voortijdige oxidatie van het organisme. Een tekort aan niacine veroorzaakt pellagra, een ziekte met neurologische, huid- en spijsverteringssymptomen die fataal kan zijn als ze niet op tijd behandeld wordt.

Mensen met een ernstig tekort aan niacine kunnen pellagra ontwikkelen.
(Image source: Raths: 20921548/ 123rf.com)

Wat is niacine, of vitamine B3, en wat is de rol ervan in het lichaam?

Vitamine B3, of niacine, is een moleculaire verbinding die nodig is voor de goede werking van het lichaam en de homeostase (evenwicht) van verschillende lichaamsprocessen regelt. Niacine kan niet door het lichaam worden aangemaakt en moet uit voedsel of voeding worden verkregen. Daarom wordt het beschouwd als een essentiële voedingsstof (1).

De term niacine slaat op verschillende moleculen die allemaal heel licht van elkaar verschillen, zoals nicotinezuur of niacinamide. Deze stellen het lichaam in staat de volgende functies naar behoren uit te voeren (2):

Deel van het lichaam dat beïnvloed wordt Effect van niacine
Endocrien systeem Koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisselingEnergieproductieHormoonsyntheseGroei en ontwikkeling
Zenuwstelsel Overbrenging van zenuwimpulsenNervebescherming
Hart- en vaatstelsel Het cholesterolgehalte in evenwicht brengen
Huid Huidbescherming

Welke voedingsmiddelen bevatten niacine?

Niacine is wateroplosbaar : het lost op in water en stoot vet af. Daarom kan het niet zo succesvol in het lichaam worden opgeslagen als vetoplosbare vitamines (A, E en K) en moet het dus dagelijks via de voeding worden opgenomen. In de volgende tabel staan voedingsmiddelen die de meeste niacine bevatten (3):

Voedsel milligram niacine per 100 gram
Tuna 22
Pinda’s 14
Kip 10
Varkensvlees 8
Rundvlees 6
Paddenstoelen 6
Volle granen 3
Avocado 2
Erwten 2
Zoete aardappel hx1

Er zijn veel dierlijke en plantaardige bronnen van niacine. Om de meeste niacine uit deze voedingsmiddelen te halen, kies je altijd verse producten en laat je ze niet te gaar koken. Niacine wordt in de maag opgenomen en komt zo snel in de circulatie (2).

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan niacine?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niacine hangt af van ieders geslacht en leeftijd. In het algemeen heeft een volwassene tussen de 14 en 16 milligram (mg) niacine per dag nodig. Hier zijn de precieze bedragen, afhankelijk van de bevolkingsgroep (3):

Bevolkingsgroep Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niacine (milligram per dag)
Baby’s (tot 6 maanden) 2
Baby’s (tot 12 maanden) 4
Kinderen 1-3 jaar 6
Kinderen 4-8 jaar 8
Tieners 9-13 jaar 12
Jonge mannen 14-18 jaar 16
Jonge vrouwen 14-18 jaar 14
Mannen (ouder dan 18 jaar) 16
Vrouwen (ouder dan 18 jaar) 14
Zwangere vrouwen 18
Borstvoeding gevende vrouwen 17

Vlees, Vis, eieren, diverse groenten en zelfs melk bevatten niacine: daarom komt een tekort aan niacine gelukkig niet veel voor. Tegenwoordig komt een tekort aan vitamine B3 vooral voor bij de volgende bevolkingsgroepen (2, 4)

 • Ondervoede mensen: Mensen met eetstoornissen die een zeer laag calorisch dieet volgen.
 • Mensen die lijden aan intestinale malabsorptie: Ziekten zoals de ziekte van Crohn die de opname van voedingsstoffen in het spijsverteringskanaal beïnvloeden, kunnen leiden tot een tekort aan niacine. Ook mensen die geopereerd zijn en een deel van het spijsverteringskanaal missen kunnen er last van hebben.
 • Alcoholverslaafden: Mensen die verslaafd zijn aan alcohol zijn vaak ook ondervoed. In de westerse wereld is alcoholisme de voornaamste oorzaak van een tekort aan niacine.

Een tekort aan niacine kan leiden tot de volgende symptomen en gezondheidsproblemen (2)

 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Geheugenproblemen
 • Geestelijke verwarring
 • Hallucinaties
 • Droge huid
 • Veranderingen in huidpigmentatie
 • Depressie
 • Kanker

Ernstig gebrek aan niacine heet pellagra (5). Deze ziekte kan tot de dood leiden als de persoon niet op tijd behandeld wordt en de volgende symptomen heeft: Diarree, dementie en dermatitis.

vitamin b3 ist in vollkorngetreide zu finden

Niacine in voedsel is betrekkelijk ongevoelig voor hitte en langdurige opslag.
(Beeldbron: Hoek: 43680781/ 123rf.com)

Wat gebeurt er als je een overdosis niacine neemt?

Zozeer als een tekort aan niacine fataal kan zijn, is ook een overdosis niacine schadelijk voor het lichaam. De maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze voedingsstof is 35 mg per dag voor een gezonde volwassene. Hier staat de maximale hoeveelheid niacine die elke bevolkingsgroep zou moeten innemen (3):

Bevolkingsgroep Aanbevolen maximale hoeveelheid niacine (milligram per dag)
Baby’s (tot 6 maanden) Onbekend
Baby’s (tot 12 maanden) 10
Kinderen 1-3 jaar 10
Kinderen 4-8 jaar 10
Tieners 9-13 jaar 15
Jonge mannen 14-18 jaar 30
Jonge vrouwen 14-18 jaar 30
Mannen (ouder dan 18 jaar) 35
Vrouwen (ouder dan 18 jaar) 35
Zwangere vrouwen 35
Vrouwen die borstvoeding geven 35

Als je te veel niacine via je voeding binnenkrijgt, wordt het automatisch door het lichaam uitgescheiden. Dit gebeurt echter niet als je er een vitaminesupplement met niacine (of een supplement met zuivere niacine) bij neemt. Als dit gebeurt, krijg je de volgende symptomen (6)

 • Roodheid van de huid: Ook bekend als “blozen”, wordt deze roodheid van de huid veroorzaakt doordat de aderen uitzetten. Dit symptoom verschijnt ongeveer 30 minuten na inname van een vitaminesupplement dat meer dan 30 mg niacine bevat.
 • Algemene malaise: hoofdpijn, duizeligheid en zwakke bloeddruk die tot flauwvallen kan leiden.
 • Glucose-intolerantie: Het innemen van zeer hoge doses niacine (1000 – 3000 mg/dag) kan de koolhydraatstofwisseling verstoren. Dit symptoom is vooral gevaarlijk bij diabetici.
 • Leverbeschadiging: Als je over een lange periode een overdosis niacine neemt, kan leverbeschadiging optreden. In de ergste gevallen kan zelfs leverfalen optreden.

Als je een vitamine B3 supplement neemt, moet je het drinken van alcohol vermijden.
(Image source: Zerbor: 32270049/ 123rf.com)

Waar moet ik op letten als ik een vitamine B3 supplement neem?

In deze gids vertelden we je over de negatieve gevolgen van een overdosis niacine. Hier vatten we nog eens samen wat mogelijk problemen kan geven bij inname van een niacinepreparaat. Als je nog vragen hebt over dit onderwerp, stel ze dan aan je arts of apotheker. Deze gezondheidsexperts zijn er om je te helpen en te adviseren.

Bijwerkingen (2, 6, 8)

 • Blozen in het gezicht: Een gevoel van warmte en blozen in het gezicht kan vermeden worden door niet meer dan 30 mg per dag niacine in te nemen.
 • Buikpijn, misselijkheid en diarree: Deze bijwerking is helaas een veel voorkomend symptoom bij mensen die een niacine supplement nemen. Dit kan het geval zijn met zowel supplementen met alleen niacine als met multivitaminesupplementen. Het is mogelijk dit ongemak te verlichten door de hoeveelheid niacine die je inneemt over de dag te spreiden of door deze vitamines met wat voedsel in te nemen.
 • Diabetes: Als je diabetisch bent, moet je vermijden hoge doses niacine in te nemen (30 gram of zelfs meer). Als je langer dan 4-8 weken hoge doses neemt, kun je meer problemen krijgen om je suikerspiegel onder controle te houden.
 • Leverbeschadiging: Overschrijd de dagelijkse limiet van niacine niet: dit kan leiden tot leverbeschadiging en, in extreme gevallen, tot leverfalen.

Interacties met andere geneesmiddelen en stoffen (6)

 • Alcohol: Alcohol, bij gelijktijdige inname met alcohol, kan het ontstaan van leverschade bevorderen. Omdat beide stoffen ook de aderen verwijden, treedt vaak roodheid van de huid op in het gezicht en op de handen.
 • Behandeling van jicht: Niacine supplementen kunnen medicijnen die de urinezuurspiegel verlagen minder effectief maken.
 • Antiepileptica: Niacine supplementen kunnen mogelijk negatieve interacties met dergelijke geneesmiddelen veroorzaken.
 • Antihypertensiva: Niacine supplementen kunnen de goede werking van deze medicijnen verstoren: de meest voorkomende bloeddrukverlagende medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met niacine supplementen.
 • Hypolipemica: vanwege het effect van niacine op de cholesterolspiegel wordt de combinatie met statines of andere hypolipemische middelen afgeraden.
 • Antidiabetica: Bedenk dat niacine de bloedsuikerspiegel kan verhogen en de insulineproductie kan beïnvloeden. Dit effect staat in volledig contrast met de werking van antidiabetica.
 • Nicotinepleisters: Mensen die met behulp van nicotinepleisters willen stoppen met roken en tegelijk niacinesupplementen innemen, kunnen vaker last krijgen van een rode huid.

Mensen die hun inname van niacine supplementen moeten beperken (3, 6)

 • Alcoholmisbruikers: De mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij de combinatie van deze twee stoffen maken het af te raden ze te combineren.
 • Hepatopaten: Voor mensen die al problemen met hun lever hebben, kunnen niacine supplementen de zaak verergeren.
 • Mensen met diabetes of die problemen hebben met de bloedsuikerspiegel: Vitamine B3 supplementen kunnen het moeilijker maken de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Bij mensen die aanleg hebben voor diabetes, kunnen niacine supplementen de ziekte doen uitbreken.

Zoals met elk ander vitaminesupplement, moet je zeker je arts of apotheker raadplegen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook in het geval van kinderen moeten ouders beslist medisch advies inwinnen voordat ze hun een vitaminesupplement geven. Ieder mens is anders en alleen een arts kan je een op jou afgestemd plan voor vitaminesupplementen geven of eventuele tekorten vaststellen.

Een overdosis niacine, bijvoorbeeld door te veel vitaminesupplementen te nemen, kan een negatief effect hebben op je gezondheid.
(Image source: Gayvoronskaya: 19875896/ 123rf.com)

Koopcriteria

In dit deel van de gids presenteren we alle koopcriteria waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een niacine supplement. Deze koopcriteria zullen je helpen een veilig en effectief niacine supplement te vinden dat je vitamine B3 tekort in een mum van tijd zal doen verdwijnen. Je kunt ook onze aanbevelingen bovenaan de gids lezen: alle gepresenteerde producten zijn van hoge kwaliteit.

Veganistisch en vegetarisch dieet

Ben je veganist of vegetariër? Maak je geen zorgen, er zijn heel veel niacine supplementen die ontworpen zijn met jou in gedachten. In feite zijn de meeste niacine of multivitaminesupplementen 100% veganistisch of op zijn minst vegetarisch. Wil je het echter zeker weten, lees dan zorgvuldig de ingrediëntenlijst van het product voordat je het koopt. Als je een supplement in capsulevorm koopt, let er dan op dat het omhulsel van de capsule geen gelatine bevat: Gelatine wordt gemaakt van dierlijke eiwitten.

Avocado, bruine rijst en tonijn bevatten allemaal een hoog gehalte aan vitamine B3.
(Foto bron: Subbotina: 14649214/ 123rf.com)

Gluten en andere allergenen

Een niacine supplement kan verder additieven of sporen van gluten, soja en noten bevatten. Als je intolerant bent voor een van deze voedingsmiddelen of zelfs aan een andere soort voedselintolerantie lijdt, raden we je aan het etiket van het niacine of multivitamine supplement zorgvuldig te lezen om er zeker van te zijn dat dit product vrij van allergenen is. Een gerenommeerd product zal de precieze gedetailleerde ingrediëntenlijst in het Duits en duidelijk leesbaar op het product hebben staan.

Blozen

of roodheid in het gezicht
Je lijdt aan een acuut niacine tekort en je arts heeft hoge doses niacine voorgeschreven? Bedenk dan dat hoge doses niacine je hoogstwaarschijnlijk zullen doen blozen in gezicht en hals. Ook een gevoel van hitte is waarschijnlijk op komst. Omdat dit niet erg esthetisch is en nogal onaangenaam, zijn er niacinepreparaten die dit rood wordende effect minimaliseren. Deze producten zijn misschien iets duurder, maar het is het zeker waard, vooral als je al gemakkelijk bloost.

Vervaldatum

Als je de vervaldatum van je niacinepreparaat overschrijdt, zullen de werking en de effectiviteit van dit preparaat geleidelijk maar zeker afnemen. Gelukkig is het innemen van een supplement waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, in de meeste gevallen niet giftig. Om de levensduur van vitaminesupplementen (waaronder niacine) te verlengen, raden we je aan ze op een koele en droge plaats te bewaren, uit de buurt van agressieve geuren en extreme temperaturen, zowel koud als heet.

Conclusie

Hoewel het vaak over het hoofd gezien wordt, is niacine, ook bekend als vitamine B3, een van de meest belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam en ons algemeen welzijn. Een evenwichtige voeding met vlees, vis en veel peulvruchten zou ons normaal gesproken voldoende niacine moeten geven…. maar sommige mensen krijgen tegenwoordig toch een tekort. Helaas kan een tekort desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid en moet het zo snel mogelijk behandeld worden. In sommige extreme gevallen kan het zelfs tot de dood leiden.

Als je problemen hebt met je bloedsuiker, moet je beslist contact opnemen met je arts of apotheker voordat je een niacine supplement gaat gebruiken. In feite kan vitamine B3 het cholesterolgehalte beïnvloeden. Het is echter het beste om je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niacine via je voeding in te nemen en zo een tekort te voorkomen. Opgelet: een overdosis niacine kan ook onaangename gevolgen hebben, zoals in deze gids beschreven wordt.

Als je vragen hebt, laat dan een reactie achter. Stuur dit artikel door aan familie en vrienden. Dank je wel!

(Beeldbron van headerfoto: Baibakova: 133826552/ 123rf.com )

Referenties (8)

1. Kelly JJ, Lawson JA, Campbell L V., Storlien LH, Jenkins AB, Whitworth JA, et al. Effects of nicotinic acid on insulin sensitivity and blood pressure in healthy subjects. J Hum Hypertens [Internet]. 2000 Sep 6 [cited 2019 Dec 24];14(9):567–72.
Bron

2. Villines TC, Kim AS, Gore RS, Taylor AJ. Niacin: The evidence, clinical use, and future directions. Curr Atheroscler Rep. 2012 Feb;14(1):49–59.
Bron

3. Niacin: Drug Uses, Dosage & Side Effects - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Bron

4. Savvidou S. Pellagra: a non-eradicated old disease. Clin Pract [Internet]. 2014 Apr 28 [cited 2019 Dec 24];4(1).
Bron

5. Villines TC, Kim AS, Gore RS, Taylor AJ. Niacin: The Evidence, Clinical Use, and Future Directions. Curr Atheroscler Rep [Internet]. 2012 Feb 27 [cited 2019 Dec 24];14(1):49–59.
Bron

6. Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Bron

7. Peechakara B V., Gupta M. Vitamin B3 [Internet]. StatPearls. 2019 [cited 2019 Dec 24].
Bron

8. H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Kelly JJ, Lawson JA, Campbell L V., Storlien LH, Jenkins AB, Whitworth JA, et al. Effects of nicotinic acid on insulin sensitivity and blood pressure in healthy subjects. J Hum Hypertens [Internet]. 2000 Sep 6 [cited 2019 Dec 24];14(9):567–72.
Ga naar bron
Villines TC, Kim AS, Gore RS, Taylor AJ. Niacin: The evidence, clinical use, and future directions. Curr Atheroscler Rep. 2012 Feb;14(1):49–59.
Ga naar bron
Niacin: Drug Uses, Dosage & Side Effects - Drugs.com [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Ga naar bron
Savvidou S. Pellagra: a non-eradicated old disease. Clin Pract [Internet]. 2014 Apr 28 [cited 2019 Dec 24];4(1).
Ga naar bron
Villines TC, Kim AS, Gore RS, Taylor AJ. Niacin: The Evidence, Clinical Use, and Future Directions. Curr Atheroscler Rep [Internet]. 2012 Feb 27 [cited 2019 Dec 24];14(1):49–59.
Ga naar bron
Niacin — Health Professional Fact Sheet [Internet]. [cited 2019 Dec 24].
Ga naar bron
Peechakara B V., Gupta M. Vitamin B3 [Internet]. StatPearls. 2019 [cited 2019 Dec 24].
Ga naar bron
H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Ga naar bron
Recensies