crème aanbrengen
Laatst bijgewerkt: 02-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

29Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

142Verzamelde opmerkingen

Niacinamide is een van de meest gerenommeerde huidverzorgingsingrediënten in de schoonheidswereld. Veel experts spreken over de grote voordelen voor de huid, maar de voordelen kunnen zich zelfs over het hele lichaam uitstrekken!

Niacinamide, ook wel bekend als vitamine B3, is geen nieuwe ontdekking en maakt al meer dan 40 jaar deel uit van veel schoonheidsproducten. Tegenwoordig is er echter veel meer bekend over de eigenschappen van de vitamine. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Niacinamide is een vorm van vitamine B3 die helpt om energie vrij te maken uit je voeding.
 • De vitamine komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen zoals melk, vis, vlees, groenten, bonen en granen.
 • Veel niacinamide-producten zijn bedoeld voor uitwendig gebruik. Ze worden over het algemeen zeer goed verdragen door de verschillende huidtypes. Let op: Andere ingrediënten die in deze producten worden gebruikt, kunnen irriterend zijn voor de huid.

De beste producten met niacinamide op de markt: onze aanbevelingen

Het gebruik van niacinamide in de dagelijkse schoonheidsroutine wordt steeds populairder. Van crèmes, serums en tonics tot supplementen, we hebben de markt afgezocht naar de beste niacinamide-producten. Hieronder ontdek je het:

Het serum met niacinamide en de beste prijs-kwaliteitverhouding

Biodermal is een Nederlands merk dat al meer dan 40 jaar actief is met de ontwikkeling en verbetering van huidverzorgingsproducten. Het merk staat bekend om haar kwaliteit en fijne producten. Dat geldt ook voor de Skin Boosting Serum, als onderdeel van de Biodermal Pure Balance serie.

Het serum is speciaal ontwikkeld voor een volwassen huid met onzuiverheden en oneffenheden. De combinatie van niacinamide en hyaluronzuur zorgt voor een intensieve en effectieve werking. Je ziet dan ook al snel het gewenste effect.

De formule met een niacinamide-gehalte van 10%

Dit gezichtsserum van The Ordinary bevat 10% niacinamide en 1% zink. De combinatie met zink werkt ontstekingsremmend en is gunstig voor de bescherming van de huid.

De hoge niacinamide-concentratie van 10% wordt in de formule ondersteund door het zinkzout van pyrrolidoncarbonzuur om de zichtbare aspecten van de talgactiviteit in evenwicht te brengen. Het serum trekt eenvoudig in en laat je huid zacht en gehydrateerd achter.

De beste toner met niacinamide voor een rustige huid

Ook de licht hydraterende toner van Paula’s Choice is een absolute favoriet van ons. We hebben dit product in onze lijst geselecteerd vanwege het kalmerende effect op de huid. Bovendien verfijnt het product de poriën en gaat het roodheid tegen.

Je poriën worden snel na gebruik minder zichtbaar. Ook heb je minder last van puistjes en mee-eters. Paula’s Choice is een eerlijk merk dat veel belang hecht aan de effectiviteit van haar producten. Dat merk je dan ook zeker bij dit product.

Het beste niacinamide-supplement

Niacinamide kun je ook als supplement gebruiken. Het niacinamide-supplement van Orthica komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Het helpt om energie vrij te maken uit de voeding, bij vermoeidheid en het draagt bij aan de geestelijke veerkracht.

Het potje bevat 90 tabletten. We hebben dit product geselecteerd vanwege het grote gemak waarmee de tabletten in te nemen zijn en het grote effect dat je snel merkt. De tabletten zijn bovendien geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over niacinamide

Niacinamide is een belangrijk ingrediënt in de werelden van de huidverzorging en gezondheid. Het kan worden gebruikt om puistjes tegen te gaan, poriën te verminderen en de huid te egaliseren. Wil je meer weten over de werking van deze nuttige vitamine? Blijf dan vooral verder lezen. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

meisje in de spiegel kijken

Niacinamide is een belangrijk ingrediënt in de wereld van de schoonheid en gezondheid. Het kan worden gebruikt om puistjes tegen te gaan, poriën te verminderen en de huid te egaliseren.  (Bron: Zoomteam: 51686354/ 123rf.com)

Wat is niacinamide?

Niacinamide, ook bekend als nicotinamide of vitamine B3, is een voedingsstof die het lichaam nodig heeft voor energie, een gezonde huid en spijsvertering en nog veel meer (1). Doordat niacinamide zo veel gunstige eigenschappen heeft, is het van toegevoegde waarde voor veel huidproblemen. Het wordt daarom steeds meer gebruikt voor verzorgingsproducten.

Tegelijkertijd wordt niacinamide door de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd als een essentieel geneesmiddel. Dit betekent dat het een medicijn is dat in de schappen van de gezondheidswerkers mag liggen (2, 3).

Wat zijn de goede eigenschappen van niacinamide?

Niacinamide is op veel manieren gunstig voor de huid en zelfs voor de behandeling van bepaalde gezondheidsproblemen (4). Hieronder lees je meer over de eigenschappen van deze vitamine:

 • Anti-aging: Uitwendig gebruik van niacinamide kan helpen om het ontstaan ​​van rimpels en fijne lijntjes te voorkomen (5, 6). Dit effect lijkt verband te houden met het antioxiderende vermogen van niacinamide, dat voorkomt dat vrije radicalen gezonde cellen in de huid beschadigen (7, 8).
 • Acne: Niacinamide kan zowel uitwendig als inwendig (als supplement) worden gebruikt om acne te behandelen (4, 10).
 • Roodheid en puistjes: Het gebruik van niacinamide op de huid kan helpen om roodheid die wordt veroorzaakt door de zon of door bepaalde aandoeningen zoals rosacea en melasma te verminderen. Het kan ook de verschijning van vlekken op de huid verminderen die ontstaan als je ouder wordt (11, 12).
 • Beschadiging door de zon: Vitamine B3 stimuleert de cellulaire energieproductie en heeft een antioxiderend effect. Deze acties tezamen kunnen UV-schade aan je DNA helpen voorkomen of herstellen. Op die manier zou het ook mogelijk zijn om zonneschade te herstellen (13), een belangrijk effect bij het voorkomen van de ontwikkeling van huidkanker (14).
 • Hydratatie: Niacinamide houdt watermoleculen binnen de huidcellen vast en zorgt op die manier voor een gehydrateerde huid (15).
 • Verminderde productie van talg: Talg is de vettige laag die de huid bedekt. Volgens experimentele studies zou nicotinamide de productie van deze stof met wel 2% kunnen verminderen (16).
 • Gezondheid van de gewrichten: Niacinamide kan de mobiliteit verbeteren en ontstekingen in de gewrichten verminderen bij mensen met artrose (17).

Er zijn echter nog veel meer eigenschappen te ontdekken van deze ongelooflijke vitamine. Gelukkig wordt hier veel onderzoek naar gedaan.

Dr. Andrea SuarezDermatoloog
“Niacinamide is essentieel voor co-enzymen die deelnemen aan meer dan tweehonderd functies in ons lichaam. Bovendien is het een betaalbaar ingrediënt en lijkt het weinig nadelige effecten op de huid te hebben.”

Hoe weet je of je een niacinamide-tekort hebt?

Een vitamine B3-tekort kan worden veroorzaakt door een verminderde inname van de voedingsstof, of door een verandering in de opname door het lichaam.

Als je niet goed eet, een operatie bent ondergaan om af te vallen, veel alcohol drinkt of een maag- of darmaandoening hebt, val je in één van de risicogroepen die kunnen lijden aan een vitamine B3-tekort dat ‘pellagra’ wordt genoemd (18).

Dit zijn de belangrijkste symptomen van deze aandoening (19):

 • Verwarring of delirium
 • Zwakte
 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Buikpijn
 • Zweren op de huid die loslaten
 • Ontsteking van de slijmvliezen in de mond

Raadpleeg onmiddellijk een arts als je denkt dat je last van deze aandoening hebt. Je kunt dan niacinamide-supplementen voorgeschreven krijgen om het vitamine B3-niveau in je lichaam te verhogen.

Waar zit niacinamide in?

Veel mensen vragen zich af of ze niacinamide uit voedsel kunnen halen. Het antwoord op deze vraag is: Jazeker! In de lijst hieronder ontdek je in welke voedingsmiddelen niacinamide zit:

 • Vlees
 • Vis
 • Eieren
 • Melk
 • Groenten
 • Bruine bonen
 • Gisten
 • Granen

Wil je meer weten over hoe je al deze voedingsmiddelen eenvoudig toepast in een gezond dieet? Lees dan ons artikel over het Mediterraans dieet.

Wat is het verschil tussen niacine en niacinamide?

Er zijn 2 vormen van vitamine B3, namelijk niacine (nicotinezuur) en niacinamide (nicotinamide). Hoewel deze stoffen zeer vergelijkbare namen hebben en deel uitmaken van dezelfde vitamine, zijn niet al hun eigenschappen hetzelfde. Hieronder ontdek je de belangrijkste verschillen (4, 20):

 1. Het menselijk lichaam kan niacinamide aanmaken uit niacine en uit tryptofaan, een essentieel aminozuur.
 2. Het lichaam kan geen niacine produceren. De enige manier om deze stof binnen te krijgen is via de voeding of supplementen.
 3. Niacinesupplementen veroorzaken minder maag- en darmklachten dan niacinamide, zoals ongemak, braken en diarree.
 4. Hoge doses niacine die oraal worden ingenomen, kunnen roodheid en een jeukende huid veroorzaken. Niacinamide heeft dit effect niet.
 5. Het heeft de voorkeur om niacinamide in te nemen als er sprake is van een vitamine B3-tekort of pellagra, terwijl niacine, vanwege de mogelijke bijwerkingen, vaak niet de eerste keuze is.

Nu je weet wat de verschillen tussen niacine en niacinamide zijn, zul je beter kunnen bepalen welke van de twee stoffen jij nodig hebt.

articulaties pijn

Er zijn 2 vormen van vitamine B3, namelijk niacine (nicotinezuur) en niacinamide (nicotinamide). Hoewel deze stoffen zeer vergelijkbare namen hebben en deel uitmaken van dezelfde vitamine, zijn niet al hun eigenschappen hetzelfde.  (Bron: Dolgachov: 59885386/ 123rf.com)

Hoe niacinamide gebruiken?

Nicotinamide kan als supplement worden ingenomen of op de huid worden aangebracht. Dit zijn onze aanbevelingen (20):

Uitwendig gebruik

 • Breng het product aan op een schone en droge huid met gewassen handen.
 • Niacinamide-crèmes, -serums en -tonics moeten vóór andere cosmetische producten worden aangebracht.
 • Gebruik het product ’s ochtends voordat je aan je dagelijkse schoonmaakroutine begint of ’s avonds voordat je gaat slapen.
 • Zorg ervoor dat het niet in aanraking komt met je ogen, neus of mond.
 • Volg de instructies van de fabrikant op voor het beste resultaat.

Inwendig gebruik (supplement)

 • Neem het niacinamidesupplement elke dag rond hetzelfde tijdstip in met ten minste één glas water.
 • Als je een poedersupplement gebruikt, zorg er dan voor dat je een maatlepel hebt om de juiste dosering te bepalen.
 • Volg de instructies van de fabrikant en je huisarts op voor het beste resultaat.

Wat is de juiste niacinamide-concentratie voor de huid?

Veel studies die onderzoek doen naar het uitwendig gebruik van nicotinamide, vonden positieve resultaten bij een niacinamide-concentratie van 2 tot 5%. Bepaalde producten kunnen echter zelfs tot  een concentratie van 10% van de vitamine bevatten!

Je vraagt ​​je misschien af: is meer dan ook beter? Hoewel nicotinamide weinig bekende ongewenste bijwerkingen heeft, kan het bij concentraties van meer dan 4% in sommige situaties nadelige effecten op de huid veroorzaken. Je moet dan denken aan klachten als jeuk, roodheid en andere huidproblemen (21).

Je kunt daarom het beste met een lage concentratie niacinamide beginnen. Neem bij twijfel contact op met een dermatoloog of je huisarts.

Voor wie is een niacinamide-supplement niet geschikt?

Je moet het gebruik van een niacinamide-supplement vermijden, tenzij voorgeschreven door een arts, als je last hebt van één of meerdere van de volgende aandoeningen:

 • Lever- of nierproblemen
 • Diabetes
 • Jicht
 • Maag- of darmzweren
 • Galblaasaandoening
 • Allergie of gevoeligheid voor niacinamide of andere ingrediënten in de formule (dit geldt ook voor producten die op de huid worden aangebracht)

Raadpleeg je huisarts of een dermatoloog voordat je een niacinamide-product gebruikt, om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor jouw persoonlijke situatie en gezondheid.

medisch onderzoek doen

Nicotinamide in supplementen kan de bloedsuikerspiegel verhogen.  (Bron: Maya23k: 88483717/ 123rf.com)

Interactie met andere medicijnen

Als je een nicotinamide-supplement gebruikt, kan dit een ongunstige wisselwerking hebben met de volgende medicijnen:

 • Carbamazepine (Tegretol) en primidon (Mysoline), geneesmiddelen die worden gebruikt om epilepsie en andere ernstige ziekten te behandelen.
 • Geneesmiddelen die de bloedstolling vertragen zoals anticoagulantia of bloedplaatjesaggregatieremmers.
 • Medicijnen die de lever kunnen beschadigen zoals Tylenol, Cordarone, Tegretol, Isoniazide, Methotrexaat, Methyldopa, Itraconazol en Erytromycine.

Nicotinamide kan bovendien een wisselwerking hebben met andere medicijnen die hierboven niet zijn vermeld. Als je van plan bent om deze vitamine als supplement in te nemen terwijl je andere medicijnen gebruikt, kun je daarom het beste vooraf je huisarts raadplegen.

De bijwerkingen van niacinamide

De nadelige effecten van nicotinamide variëren sterk, afhankelijk van of je de vitamine uitwendig of inwendig gebruikt (20):

Uitwendig gebruik

 • Roodheid
 • Jeuk
 • Zwelling

Inwendig gebruik (supplement)

 • Maag- en darmklachten zoals gasvorming, misselijkheid en braken
 • Bij doses groter dan 3 gram per dag: veranderingen in de lever
 • Bij doses hoger dan 3 gram per dag: verhoging van de bloedsuikerspiegel

Deze bijwerkingen treden eerder op als je meer dan de aanbevolen hoeveelheid nicotinamide inneemt of op de huid aanbrengt. Als er tijdens het gebruik van een niacinamide-product onaangename effecten optreden, stop dan direct met het gebruik en zoek dringend medische hulp.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je geen enkel voordeel van niacinamide wilt missen, moet je op zoek gaan naar het beste product op de markt. Maak je geen zorgen! We helpen je hier graag bij. Hieronder laten we je zien op welke factoren je moet letten bij de aankoop van een product met niacinamide:

Toedieningswijze

Hoe moet je niacinamide gebruiken? Dat is voor veel mensen een grote vraag. Eerder in deze shopgids lieten we je al zien welke stappen je moet nemen om een niacinamide-supplement of cosmetisch product te gebruiken. Met de onderstaande tips bepaal je bovendien welk gebruik beter bij je past:

Uitwendig gebruik

 • Verkrijgbaar in de vorm van crèmes, serums en tonics.
 • Het gebruik van niacinamide op de huid kan de verschijning van acne en huidvlekken tegengaan, schade door de zon herstellen en zelfs de hydratatie van de huid verbeteren.
 • Sommige personen kunnen bij het gebruik van een niacinamide-product last krijgen van lichte roodheid, jeuk en ontstekingen op de huid hebben, vooral in het geval van een niacinamide-concentratie van meer dan 4%.

Inwendig gebruik (supplement)

 • Verkrijgbaar in de vorm van capsules, tabletten en poeder.
 • Alleen met toestemming van je huisarts: Niacinamide-supplementen ondersteunen de behandeling van acne en sommige gewrichtsaandoeningen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor de behandeling van pellagra.
 • Een onverantwoord gebruik kan onder andere darmklachten, diarree, jeuk en in zeldzame maar ernstige gevallen problemen met de bloedstolling, veranderingen in de bloedsuikerspiegel of gezichtsstoornissen veroorzaken.

Heb je twijfels? Neem dan contact op met je huisarts. Gebruik nooit zomaar zelf een supplement.

de huid zien

Niacinamide houdt watermoleculen binnen de huidcellen vast en zorgt op die manier voor een gehydrateerde huid. 
(Bron: Wasanruk: 110520377/ 123rf.com)

Toegevoegde ingrediënten

Vaak worden er nog andere gunstige ingrediënten aan producten met niacinamide toegevoegd. Op die manier worden de voordelen van de stof versterkt en haal je meer uit de positieve eigenschappen van vitamine B3. Dit zijn de meest voorkomende ingrediënten die worden toegevoegd:

 • Hyaluronzuur (22): Molecuul dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Op de huid werkt het als een vochtinbrengende crème door watermoleculen aan te trekken en vast te houden. Het gebruik ervan in supplementen zou effectiever kunnen zijn dan het gebruik op de huid.
 • Zink (23): Voedingsstof die in alle menselijke cellen wordt aangetroffen. Het helpt het immuunsysteem om bacteriële en virale infecties te bestrijden en is belangrijk voor de productie van het DNA. Uitwendig toegepast kan het bovendien ontstekingsremmende effecten hebben.
 • Vitamine E (24): Vitamine die werkt als antioxidant. Vitamine E zou de gunstige effecten van nicotinamide kunnen versterken, vooral bij uitwendig gebruik.

In sommige gevallen zorgen deze ingrediënten voor vervelende bijwerkingen. Neem daarom van tevoren altijd contact op met je huisarts of een dermatoloog, om er zeker van te zijn dat je het product met niacinamide kunt gebruiken.

Dr. Sam BuntingDermatoloog
“Niacinamide helpt de huidcellen van energie te voorzien, zodat ze zichzelf kunnen verdedigen tegen externe schade, wat een anti-agingsfactor zou kunnen zijn.”

Vegetariërs en veganisten

Ook als je vegetariër of veganist bent, zul je over het algemeen weinig moeite hebben om een geschikt niacinamide-supplement te vinden. De meeste van deze supplementen zijn namelijk voor 100% van veganistische ingrediënten gemaakt. De volgende details mag je daarbij echter niet missen:

 1. Sommige capsules kunnen gelatine bevatten, een bindmiddel dat uit slachtafval zoals de huiden en botten van runderen en varkens wordt gehaald.
 2. Als je een product voor uitwendig gebruik koopt, zorg er dan voor dat deze niet op dieren getest is.
 3. Koop bij twijfel alleen supplementen die een certificaat hebben waaruit blijkt dat ze ook echt vegetarisch of veganistisch zijn.

Samenvatting

Niacinamide is een vorm van vitamine B3 met veel voordelen voor de huid. Als supplement kan het helpen om de verschijning van acne, fijne lijntjes en puistjes tegen te gaan. Maar ook door het op je huid te smeren geniet je van veel voordelen, zoals het anti-agingseffect.

Producten met niacinamide zijn over het algemeen gemakkelijk verkrijgbaar en vrij goedkoop. Voordat je met het product begint, is het echter belangrijk om je huisarts of een dermatoloog te raadplegen, om zo onaangename verrassingen te voorkomen.

Vond je ons artikel over niacinamide interessant? Vergeet dan niet om hieronder je ​​reactie achter te laten en het artikel op social media te delen.

(Bron van de header afbeelding: Lightfieldstudios: 108206515/ 123rf.com)

Referenties (24)

1. Diccionario de cáncer del NCI: Vitamina B3 [Internet]. Instituto Nacional del Cáncer. 2020
Bron

2. Essential medicines [Internet]. Organización Mundial de la Salud. 2016.
Bron

3. WHO. Model List of Essential Medicines. World Health Organization. 2019.
Bron

4. Niacinamida: MedlinePlus suplementos [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. 2020.
Bron

5. Bissett DL, Oblong JE, Berge CA. Niacinamide: A B Vitamin that Improves Aging Facial Skin Appearance. Dermatologic Surgery. 2006;31:860–6.
Bron

6. Pérez Davó A, Truchuelo MT, Vitale M, Gonzalez-Castro J. Efficacy of an Antiaging Treatment Against Environmental Factors: Deschampsia antarctica Extract and High-tolerance Retinoids Combination. J Clin Aesthet Dermatol. 2019;12(7):E65-E70.
Bron

7. Chiu P-C, Chan C-C, Lin H-M, Chiu H-C. The clinical anti-aging effects of topical kinetin and niacinamide in Asians: a randomized, double-blind, placebo-controlled, split-face comparative trial. Journal of Cosmetic Dermatology. 2007;6(4):243–9.
Bron

8. Levin J, Momin SB. How Much Do We Really Know About Our Favorite Cosmeceutical Ingredients? The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. 2010.
Bron

9. Shindo Y, Witt E, Han D, Epstein W, Packer L. Enzymic and non-enzymic antioxidants in epidermis and dermis of human skin. J Invest Dermatol. 1994;102(1):122-124.
Bron

10. Walocko FM, Eber AE, Keri JE, Al-Harbi MA, Nouri K. The role of nicotinamide in acne treatment. Dermatol Ther. 2017;30(5).
Bron

11. Otte N, Borelli C, Korting HC. Nicotinamide – biologic actions of an emerging cosmetic ingredient. Int J Cosmet Sci. 2005;27(5):255-261.
Bron

12. Forbat E, Al-Niaimi F, Ali FR. Use of nicotinamide in dermatology. Clin Exp Dermatol. 2017;42(2):137-144.
Bron

13. Surjana D, Damian DL. Nicotinamide in dermatology and photoprotection. Skinmed. 2011;9(6):360-365.
Bron

14. Gensler HL. Prevention of photoimmunosuppression and photocarcinogenesis by topical nicotinamide. Nutr Cancer. 1997;29(2):157-162.
Bron

15. Soma Y, Kashima M, Imaizumi A, Takahama H, Kawakami T, Mizoguchi M. Moisturizing effects of topical nicotinamide on atopic dry skin. Int J Dermatol. 2005;44(3):197-202.
Bron

16. Draelos ZD, Matsubara A, Smiles K. The effect of 2% niacinamide on facial sebum production. J Cosmet Laser Ther. 2006;8(2):96-101.
Bron

17. Jonas WB, Rapoza CP, Blair WF. The effect of niacinamide on osteoarthritis: A pilot study. Inflammation Research. 1996;45(7):330–4.
Bron

18. Mousa TY, Mousa OY. Nicotinic Acid Deficiency (Pellagra). In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; August 10, 2020.
Bron

19. Niacin Deficiency: Symptoms, Causes, and Treatment [Internet]. WebMD. WebMD; 2019.
Bron

20. Niacin And Niacinamide (Vitamin B3): Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020.
Bron

21. Navarrete-Solís J, Castanedo-Cázares JP, Torres-Álvarez B, Oros-Ovalle C, Fuentes-Ahumada C, González FJ, et al. A Double-Blind, Randomized Clinical Trial of Niacinamide 4% versus Hydroquinone 4% in the Treatment of Melasma. Dermatology Research and Practice. 2011;2011:1–5.
Bron

22. Hyaluronic Acid: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD.
Bron

23. Office of Dietary Supplements – Zinc [Internet]. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services; 2019.
Bron

24. Vitamina E: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Officiële gids
Diccionario de cáncer del NCI: Vitamina B3 [Internet]. Instituto Nacional del Cáncer. 2020
Ga naar bron
Officiële website
Essential medicines [Internet]. Organización Mundial de la Salud. 2016.
Ga naar bron
Oficieel document
WHO. Model List of Essential Medicines. World Health Organization. 2019.
Ga naar bron
Officiële website
Niacinamida: MedlinePlus suplementos [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. 2020.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bissett DL, Oblong JE, Berge CA. Niacinamide: A B Vitamin that Improves Aging Facial Skin Appearance. Dermatologic Surgery. 2006;31:860–6.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Pérez Davó A, Truchuelo MT, Vitale M, Gonzalez-Castro J. Efficacy of an Antiaging Treatment Against Environmental Factors: Deschampsia antarctica Extract and High-tolerance Retinoids Combination. J Clin Aesthet Dermatol. 2019;12(7):E65-E70.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Chiu P-C, Chan C-C, Lin H-M, Chiu H-C. The clinical anti-aging effects of topical kinetin and niacinamide in Asians: a randomized, double-blind, placebo-controlled, split-face comparative trial. Journal of Cosmetic Dermatology. 2007;6(4):243–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Levin J, Momin SB. How Much Do We Really Know About Our Favorite Cosmeceutical Ingredients? The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. 2010.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Shindo Y, Witt E, Han D, Epstein W, Packer L. Enzymic and non-enzymic antioxidants in epidermis and dermis of human skin. J Invest Dermatol. 1994;102(1):122-124.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Walocko FM, Eber AE, Keri JE, Al-Harbi MA, Nouri K. The role of nicotinamide in acne treatment. Dermatol Ther. 2017;30(5).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Otte N, Borelli C, Korting HC. Nicotinamide – biologic actions of an emerging cosmetic ingredient. Int J Cosmet Sci. 2005;27(5):255-261.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Forbat E, Al-Niaimi F, Ali FR. Use of nicotinamide in dermatology. Clin Exp Dermatol. 2017;42(2):137-144.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Surjana D, Damian DL. Nicotinamide in dermatology and photoprotection. Skinmed. 2011;9(6):360-365.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Gensler HL. Prevention of photoimmunosuppression and photocarcinogenesis by topical nicotinamide. Nutr Cancer. 1997;29(2):157-162.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Soma Y, Kashima M, Imaizumi A, Takahama H, Kawakami T, Mizoguchi M. Moisturizing effects of topical nicotinamide on atopic dry skin. Int J Dermatol. 2005;44(3):197-202.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Draelos ZD, Matsubara A, Smiles K. The effect of 2% niacinamide on facial sebum production. J Cosmet Laser Ther. 2006;8(2):96-101.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Jonas WB, Rapoza CP, Blair WF. The effect of niacinamide on osteoarthritis: A pilot study. Inflammation Research. 1996;45(7):330–4.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mousa TY, Mousa OY. Nicotinic Acid Deficiency (Pellagra). In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; August 10, 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Niacin Deficiency: Symptoms, Causes, and Treatment [Internet]. WebMD. WebMD; 2019.
Ga naar bron
Officiële website
Niacin And Niacinamide (Vitamin B3): Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Navarrete-Solís J, Castanedo-Cázares JP, Torres-Álvarez B, Oros-Ovalle C, Fuentes-Ahumada C, González FJ, et al. A Double-Blind, Randomized Clinical Trial of Niacinamide 4% versus Hydroquinone 4% in the Treatment of Melasma. Dermatology Research and Practice. 2011;2011:1–5.
Ga naar bron
Officiële website
Hyaluronic Acid: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD.
Ga naar bron
Officiële website
Office of Dietary Supplements – Zinc [Internet]. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services; 2019.
Ga naar bron
Officiële website
Vitamina E: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020
Ga naar bron
Recensies