Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Natriumbicarbonaat is een bekend huismiddeltje voor allerlei situaties. Het wordt meestal gebruikt voor schoonmaken of bakken. Een mogelijk genezend effect van natriumbicarbonaat is echter ook een vaak besproken onderwerp.

In dit artikel willen we objectief uitleggen of dit onopvallende witte poeder werkelijk positieve effecten heeft op onze gezondheid en in welke situaties je het eventueel kunt gebruiken, en we willen mogelijke misvattingen aan de kaak stellen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Natriumbicarbonaat is een zogenaamd natriumzout van koolzuur en wordt chemisch ook natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO³) genoemd. Natriumbicarbonaat vind je vaak in de winkel onder merknamen als Bullrich-Salz en Kaiser Natron of onder de termen voedingssoda, zuiveringszout, zuiveringszout of voedingssoda.
 • De chemische werking van natriumbicarbonaat heeft positieve effecten op bepaalde processen in ons lichaam en kan daarom in sommige situaties een genezend effect hebben. Er is echter een duidelijk gebrek aan studies over ernstiger ziekten en het effect van natriumbicarbonaat, waardoor het woord genezend effect misschien iets te veel belovend is.
 • Waarschijnlijk de meest doorslaggevende effecten van natriumbicarbonaat ten opzichte van ons lichaam zijn een zuur-base evenwicht en de ontstekingsremmende werking. Natriumbicarbonaat kan dus positieve effecten hebben op je huid, bijvoorbeeld bij hyperaciditeit en ontstekingen. Maar zelfs splinters kunnen gemakkelijker verwijderd worden met natriumbicarbonaat.

Wat is zuiveringszout?

Natriumbicarbonaat is een zogenaamd natriumzout van koolzuur en wordt chemisch ook natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO³) genoemd. Soms worden de chemisch onjuiste namen dubbelkoolzuur natriumbicarbonaat en natriumbicarbonaat gebruikt.

In de handel vind je natriumbicarbonaat vaak onder merknamen als Bullrich-Salz en Kaiser Natron of onder de termen Speisesoda, Backsoda, Backnatron of Speisenatron.

Baking soda is een natriumzout en wordt ook vaak bak- of kooksoda genoemd. (Image source: 123rf.com / 55071432)

Het woord natriumbicarbonaat komt oorspronkelijk uit het Egyptisch (ntrj = goddelijk) en wordt gebruikt voor stoffen die als heilig beschouwd worden. Al in de vroege oudheid werd een natuurlijke samenstelling van soda, natriumcarbonaat en zout gebruikt voor rituele reiniging en mummificatie.

Tegenwoordig wordt natriumbicarbonaat meestal uit natuurlijk keukenzout verkregen door chloor om te ruilen tegen carbonaat via het zogenaamde Solvay proces.

Tegenwoordig komt natron van nature alleen nog voor in geïsoleerde afzettingen en in veel mineraalwater en geneeskrachtige bronnen.

Achtergrond: Wat je moet weten over de helende eigenschappen van natriumbicarbonaat

Wat is de chemische werking van natriumbicarbonaat?

Als zuiveringszout (natriumwaterstofcarbonaat) in contact komt met water, lost het natrium op uit het waterstofcarbonaat. Dit waterstofcarbonaat is een base.

Als deze base met zuren reageert, ontstaat CO², dat de zuren neutraliseert.

Wat zijn de voor- en nadelen van de werking van natriumbicarbonaat op ons lichaam?

In het volgende willen we de voor- en nadelen van de algemene werking van natriumbicarbonaat op ons lichaam tegenover elkaar zetten.

 • Zuur-base evenwicht: Overmatige verzuring van het lichaam of de maag kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals brandend maagzuur en gastritis. Baking soda neutraliseert deze zuren.
 • pH waarde van het bloed: Door inname van natriumbicarbonaat neemt deze toe. Dit is bijzonder interessant omdat een te lage bloed pH levensbedreigend kan zijn en een evenwichtige bloed pH vooral belangrijk is voor de nieren en de botten.
 • Ontsteking en overactieve immuuncellen: Wanneer natriumbicarbonaat wordt ingenomen, krijgt de milt via de nervus vagus een seintje, waarna de milt minder pro-inflammatoire M1 macrofagen (afweercellen) produceert en meer anti-inflammatoire M2 macrofagen. Welke effecten deze verlaging van ontstekingen en overactieve immuuncellen kan hebben op bijvoorbeeld auto-immuunziekten en dergelijke, is echter nog niet voldoende onderzocht bij mensen.
 • maag pH: Als er geen hyperaciditeit is, kan de pH in de maag te veel stijgen door inname van natriumbicarbonaat. Een zeker zuur maagmilieu is echter nodig voor de (eiwit)vertering, voor het doden van ziekteverwekkers en dus voor het voorkomen van darminfecties.
 • Ammoniakuitscheiding: Te veel natriumbicarbonaat kan de pH in de darm te basisch maken. Maar ook hier is een zeker zuur milieu van belang om ammoniak, een afvalproduct van de eiwitstofwisseling, te kunnen uitscheiden en zo de nieren niet te belasten.
Voordelen
 • Ontzuurt
 • Verhoogt de pH van het bloed
 • Verlaagt ontstekingen en overactieve immuuncellen
Nadelen
 • PH van de maag neemt toe
 • Slechte eiwitvertering
 • Darminfecties
 • Slechtere ammoniakuitscheiding

Is er een verschil tussen soda en natriumcarbonaat?

Baking soda en zuiveringszout worden vaak met elkaar verward en worden beide veel gebruikt als huismiddeltjes voor allerlei situaties. Hoewel het verwante chemische stoffen zijn, verschillen ze in hun waterstofbestanddeel.

Typ Beschrijving
Natron wit, fijn poeder, reageert met hitte, vocht en zuur, huidcontact is niet gevaarlijk, geen gevaarlijke stof
Soda wit, fijn poeder, reageert veel sterker met hitte, vocht en zuur, meer basisch dan soda, meer voor reiniging, telt als een gevaarlijke stof, vermijd inademing, oogcontact en verhoogd huidcontact

[su_divder]

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van soda?

Baking soda is een beproefd huismiddeltje. Het kan echter niet alleen gebruikt worden in keuken, badkamer en huishouden, maar is ook geschikt voor veel gezondheidsproblemen.

De chemische werking van natriumbicarbonaat heeft positieve effecten op bepaalde processen in ons lichaam en kan daarom in sommige situaties een genezend effect hebben.

Op dit punt is het echter belangrijk te vermelden dat er tot nu toe een duidelijk gebrek aan studies is, vooral met betrekking tot natron voor ernstiger ziekten, waardoor het woord genezend effect misschien iets te veel belooft.

In het volgende willen we nader ingaan op de situaties waarin natron een verzachtende werking kan hebben. In alle gevallen moet je echter altijd een arts raadplegen als je symptomen ernstiger zijn.

Natron in de geneeskunde

Natron is niet alleen een bekend huismiddel, maar wordt ook in de geneeskunde gebruikt.

Toepassing in de geneeskunde Beschrijving
Dialyse Voor zuur-base evenwicht
Vergiftiging Als tegengif
Acidose (oververzuring van het bloed door slecht werkende nieren) Voor zuur-base evenwicht

Inwendig gebruik van natron

Een drank gemaakt van natron en water is geschikt voor inwendig gebruik. Meer gedetailleerde doseringsinformatie vind je in de rubriek “Hoe zuiveringszout correct gebruiken en doseren”.

In het volgende willen we nader ingaan op de klachten waarvoor zuiveringszout een genezende werking zou kunnen hebben.

Natriumbicarbonaat tegen acidose, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel

De bekendste genezende werking van natriumbicarbonaat is tegen brandend maagzuur, acidose en een opgeblazen gevoel.

In dit verband is natriumbicarbonaat bijzonder geschikt voor snelle verlichting van de symptomen.

Maar omdat het de oorzaak niet verandert, mag het niet op lange termijn ingenomen worden. Op den duur produceert de maag meer zuur voor de spijsvertering.

Vooral in het geval van fysiologisch veroorzaakte hyperaciditeit (bv. door diabetes of refluxziekte) moet je beslist een arts raadplegen.

Natriumbicarbonaat tegen misselijkheid en katers

Hoewel natriumbicarbonaat niet helpt tegen de hoofdpijn van een kater, kan het wel de maag reguleren die door de alcohol oververzuurd is geraakt en zo leiden tot verlichting van bepaalde kater symptomen zoals misselijkheid en brandend maagzuur.

In dit verband leiden vooral dranken met een alcoholgehalte van meer dan 15 % tot een verhoogde maagzuurproductie.

Natron tegen blaasontsteking

Natron kan zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden tegen blaasontsteking. Voor uitwendig gebruik is een sitz bad met zuiveringszout geschikt.

Voeg hiervoor een paar theelepels zuiveringszout toe aan het badwater. Omdat bacteriën een zure omgeving verkiezen, maakt het alkalische natriumbicarbonaat het hen moeilijker zich te vermenigvuldigen.

Baking soda helpt ook bij de behandeling van blaasontstekingen. (Image source: 123rf.com / 92242190)

Natron voor zwakke nieren

Een van de taken van de nieren is het in evenwicht brengen van zuren en basen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het drinken van natriumbicarbonaat water het lichaam met zwakke nieren kan helpen en chronische nierziekte kan afremmen.

Natriumbicarbonaat bij chronische ontsteking

Vanwege de hierboven beschreven ontstekingsremmende werking van natriumbicarbonaat via de milt, is een drank van natriumbicarbonaat en water ook te overwegen bij chronische ontsteking.

Een studie uit 2018, die je in de verdere lectuur vindt, bewees dit ontstekingsremmende effect.

Natriumbicarbonaat voor sporters

Natriumbicarbonaat kan tijdens intense sportbeoefening zowel gebruikt worden om spierpijn te voorkomen en te behandelen als voor betere prestaties.

Intensieve belasting van de spieren veroorzaakt dat zich in het lichaam zure stofwisselingsproducten verzamelen, die met natriumbicarbonaat geneutraliseerd of het proces vertraagd kunnen worden.

Op deze manier treedt de bekende “spierverbranding” later in en kan spierpijn voorkomen of verzacht worden.

Natron bij klachten in de mond, keel, keelholte en luchtwegen

Door zijn ontstekingsremmende werking kan natron ook verzachtend werken bij klachten in de mond, keel, keelholte en luchtwegen.

Natron tegen pijn en ontsteking in de keel en bij een verstopte keel

Natron kan helpen bij keelpijn en keelklachten. Je kunt driemaal per dag een glas lauw water met een theelepel zuiveringszout gorgelen, of het gemengd met het sap van een halve citroen in kleine slokjes drinken.

Dit helpt zowel bij pijn en ontsteking in de keel als bij een keel die verstopt is geraakt door een verkoudheid.

Je kunt dit herhalen als dat nodig is.

Natron voor hooikoorts en allergieën

Natron kan ook helpen bij een verstopte neus als gevolg van hooikoorts of andere allergieën. In dit geval wordt het gebruikt in de vorm van een neusspoeling met zout en zuiveringszout om de luchtwegen vrij te maken.

Baking soda tegen kiespijn en aften

Baking soda verhoogt de pH waarde, en remt zo bacteriën en ontstekingen, en kan daarom ook helpen bij kiespijn, aften en tandvleesontsteking.

Je kunt natron specifiek gebruiken door het op het puntje van je tong te doen en de pijnlijke plek te masseren.

Je kunt je mond ook spoelen met een glas water en een opgeloste theelepel zuiveringszout. Dit kan een beetje prikken, vooral als je aphthae hebt.

Natron tegen koortslip

Natron kan ook een verzachtend effect hebben op koortslip. Meng hiervoor zuiveringszout met een beetje water. Je kunt deze pasta dan ’s avonds aanbrengen en ’s nachts laten zitten.

Baking soda en gezondheid van de huid

In dit gedeelte willen we je laten kennismaken met de mogelijke voordelen van baking soda voor je huid.

Baking soda voor zonnebrand en brandwonden

Het ontstekingsremmende effect van baking soda kan ook gebruikt worden om zonnebrand en brandwonden te verzachten, en in combinatie met water heeft het een verkoelend effect.

Voor zonnebrand kun je drie eetlepels zuiveringszout met een liter water mengen, er een stuk kleding in drenken en het dan aantrekken.

Voor kleine brandwonden is een in een soda-water mengsel gedrenkte molton aan te bevelen. Brandwonden moeten echter met voorzichtigheid door jezelf behandeld worden, dus je moet in deze gevallen beslist een arts raadplegen.

Baking soda voor jeukende hoofdhuid en roos

Baking soda heeft geen positief effect op een droge hoofdhuid of roos, maar het kan wel de jeuk verlichten die ermee gepaard gaat.

Meng voor dit effect een theelepel zuiveringszout door je gewone shampoo, bij voorkeur natuurlijk een shampoo voor de gevoelige hoofdhuid.

Baking soda voor insectenbeten

Om de jeuk, roodheid en zwelling van een insectenbeet te verlichten, kun je hem bedekken met een pasta van baking soda en water.

De cosmetische helende werking van natron

Natron kan zijn cosmetische helende werking ontwikkelen, bv. via een voetbad, bij de volgende problemen

 • broze huid
 • Athlete’s voet
 • Eczeem
 • Zweetvoeten

Natron heeft een geurneutraliserende, antibacteriële en ontstekingsremmende werking en maakt de huid zacht.

Natron tegen likdoorns en wratten

Dit beproefde huismiddeltje is ook geschikt voor de behandeling van wratten en likdoorns. Meng drie theelepels zuiveringszout met een theelepel water en laat het op de respectieve plekken drogen.

Je kunt dit dagelijks herhalen. Voor een nog beter effect op likdoorns kun je wat citroensap aan het mengsel toevoegen.

Natriumbicarbonaat voor gezwollen benen en drainage

Van het natriumzout wordt gezegd dat het helpt bij gezwollen benen en drainage. In het algemeen wordt een voetbad aanbevolen bij gezwollen benen.

De rol van natrium bij gezwollen benen en drainage is echter niet voldoende bewezen.

Een voetbad met natriumbicarbonaat kan echter het lichaam via de huid ontzuren en de bloedsomloop stimuleren.

Splinters verwijderen met zuiver ingszout

Hoewel zuiveringszout op zichzelf geen splinters verwijdert, kan het helpen als ze niet verwijderd kunnen worden. Breng daartoe wat natriumbicarbonaatpoeder aan op de aangedane plek, bevochtig het licht met een beetje water en plak er een pleister over.

Door de inwerktijd zwelt de huid een beetje op en komt de splinter tevoorschijn. Voor het effect wordt een belichtingstijd van ongeveer 3-4 uur aanbevolen.

Natriumbicarbonaat bij kankertherapie

Hoewel er uit basisonderzoek aanwijzingen zijn dat natriumbicarbonaat een effect op kankercellen zou kunnen hebben, is er een duidelijk gebrek aan klinische studies met mensen om dit voor kankertherapie te bevestigen.

Omdat natriumbicarbonaat ook tot bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen kan leiden, mag natriumbicarbonaat bij kankertherapie nooit zonder toestemming van een arts worden ingenomen.

Welke curatieve alternatieven zijn er voor natron?

We kennen geen alternatief met precies hetzelfde effect van zuiveringszout op gezondheidsklachten. Er zijn echter ook andere huismiddeltjes die een ontstekingsremmend effect hebben of zuren en basen in evenwicht brengen.

De volgende huismiddeltjes, bijvoorbeeld, zijn ook geschikt voor zuur-base evenwicht

 • Alkalisch voedsel: appels, peren, bananen, sinaasappels, pruimen, rode en witte druiven, kiwi’s, perziken, olijven, citroenen, aardappelen, prei, paprika, schorseneren, rode kool, witte kool (zuurkool), wortelen, groene bonen, cantharellen, koolrabi, verse erwten, komkommers en savooiekool
 • Saunasessies: De hitte en het zweten zorgen ervoor dat de uitgescheiden zuren uit het bloed door de huidcellen als zouten worden uitgescheiden.

Zo hebben de volgende alternatieve huismiddeltjes een ontstekingsremmend effect

 • Ontstekingsremmende oliën: tea tree olie, jojoba olie, kokosolie
 • Ontstekingsremmendevoedingsmiddelen: yoghurt, ui, knoflook, lijnzaad, appelciderazijn, walnoten, cranberrysap en superzaden (chia-, vlas- en hennepzaad)
 • Ontstekingsremmende zalven: calendula, kamille en melisse zalf
 • Ontstekingsremmendetheeën: salie en duizendblad
 • Ontstekingsremmende kruiden en specerijen: Kaneel, brandnetel, kruidnagel, chilipeper en aloë vera

Dingen om te weten en feiten over de genezende werking van zuiveringszout

Dit gedeelte gaat over waar je nog meer op moet letten bij het gebruik van zuiveringszout. We willen het graag hebben over bewaren, de juiste dosering en zuiveringszout tijdens de zwangerschap.

Hoe wordt zuiveringszout op de juiste manier bewaard?

Bij het bewaren van zuiveringszout moet je ervoor zorgen dat het in een luchtdichte omgeving wordt bewaard en tegen vocht wordt beschermd. Daarom moet het beslist in een hersluitbare verpakking bewaard worden.

Om te controleren of het zuiveringszout nog stabiel is, kun je er wat zuur (azijn of citroensap) op doen. Als het zuiveringszout schuimt, is het nog steeds werkzaam.

Hoe wordt zuiveringszout correct gebruikt en gedoseerd?

Natriumbicarbonaat is er zowel in tabletvorm als in poedervorm en is ook geschikt om te drinken in combinatie met water.

De dosering van zuiveringszout hangt sterk af van de gewenste toepassing en is deels ook heel individueel. De volgende tabel geeft je een ruw overzicht van mogelijke doseringen.

Natriumbicarbonaat vorm Ruwe doseringsgids
Tabletten 1-2 tabletten met wat vloeistof, in totaal niet meer dan 4 tabletten/dag, 1-2 uur apart van andere medicijnen
Paste Meng water en zuiveringszoutpoeder tot een pastavorm
Bicarbonaat van sodawater om te drinken/gargle Een glas water met een afgestreken theelepel zuiveringszoutpoeder tot 3 keer per dag, 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd

Kan zuiveringszout gebruikt worden bij zwangerschap?

Bij zwangerschap is het gebruik van natriumbicarbonaat niet per se aan te bevelen en mag alleen in overleg met een arts of verloskundige gebruikt worden.

In deze tijd tast het natriumzout niet alleen het lichaam van de moeder aan, maar ook dat van de baby.

Conclusie

Natriumbicarbonaat, een populair huismiddeltje, heeft positieve, genezende effecten op bepaalde processen in ons lichaam en daardoor op bepaalde gezondheidsproblemen. Het belangrijkste effect is waarschijnlijk het zuur-base evenwicht en het ontstekingsremmende effect.

Er zijn al enkele studies op het gebied van fundamenteel onderzoek naar de gezondheidseffecten van natron. Er is echter een duidelijk gebrek aan klinische studies om dit over te kunnen brengen op ernstiger gezondheidsproblemen en ziekten.

Natriumbicarbonaat is dus geschikt als huismiddeltje voor kleine kwaaltjes, maar voor iets anders moet de behandeling beslist in overleg met een arts gebeuren.

Beeldbron: 123rf.com / 71942959

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies