Laatst bijgewerkt: 30-07-2021

De Wijzen brachten wierook, goud en mirre naar de geboorte van het kindje Jezus. Ook in die tijd wist men van de geneeskrachtige eigenschappen van mirrehars. In de natuurgeneeskunde wordt mirre gebruikt bij diarree, maagkrampen, spijsverteringsproblemen, tandvleesontsteking en verkoudheid.

De diterpene en triterpene zuren die het bevat hebben een ontstekingsremmend en krampstillend effect. mirre is ook zeer geschikt voor wierook. Met onze grote mirre-remedie test 2023 willen we je helpen het beste middel voor jou te vinden.

We hebben verschillende mirre remedies met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet het je gemakkelijker maken te beslissen welk middel je moet kopen.

Belangrijk om te weten

 • Mirre is de hars van de mirreboom, die groeit in Somalië, zuidelijk Arabië, Ethiopië en Eritrea.
 • De hars heeft ontstekingsremmende en samentrekkende eigenschappen en wordt in de homeopathie als geneesmiddel gebruikt. mirre remedies zijn in verschillende doseringsvormen te koop.
 • Mirre wordt gebruikt bij darmziekten, tandvleesontsteking, huidverzorging en als kamerparfum.

Mirre: Onze selectie

Shopgids Mirre: Alles wat je moet weten

Wat is mirre?

Mirre is de hars van de mirreboom (Commiphora myrrha of Commiphora molmol), die tot de balsemboomfamilie behoort. Er zijn verschillende soorten van de doornige struik die tot drie meter hoog wordt. De plant groeit in Somalië, zuidelijk Arabië, Ethiopië en Eritrea. Wierook behoort ook tot dezelfde plantenfamilie, maar deze hars is afkomstig van de wierookboom.

Myrrhe -1

mirre moet niet verward worden met mirte, die inheems is in het Middellandse-Zeegebied.
(Foto bron: pixabay.com / Leo_65)

Wierook behoort ook tot dezelfde plantenfamilie, maar deze hars is afkomstig van de wierookboom. Uit de schors van de mirreboom komt na krabben of zelfs spontaan een melkachtig sap te voorschijn, dat op de schors droogt. De gedroogde vloeistof verhardt en wordt dan grijsbruin of geelbruin. Het resultaat van dit natuurlijke proces is de aromatisch ruikende en bitter smakende mirrehars.

De hars heeft een samentrekkende en ontsmettende werking en bevordert de wondgenezing.

De Egyptenaren gebruikten mirre al voor het balsemen van overledenen en voor wierook tijdens ceremonies. De struik is dan ook een van de oudste geneeskrachtige en cultische planten in de wereld. mirre wordt ook nu nog gebruikt in de natuurgeneeskunde, vooral bij darmklachten, en wordt ook gebruikt in veel parfums omdat het andere stoffen fixeert.

Welke werkzame bestanddelen bevat mirre?

De hars van mirre bestaat uit diterpene en triterpene zuren, die oplosbaar zijn in alcohol, en een in water oplosbare gomcomponent, die uit koolhydraten bestaat. Bovendien bevat de gomhars etherische olie, die mirre zijn karakteristieke geur geeft.

Door de bittere en looizuurhoudende stoffen in de geneeskrachtige plant heeft mirre een samentrekkende werking, nl. samentrekkend, en vormt zo een beschermende film over de slijmvliezen. Het middel verlaagt de spanning van de darmspier en verlicht zo darmspasmen. De triterpenische zuren in mirre hebben ook een ontstekingsremmende werking.

Waarvoor wordt mirre gebruikt?

mirre wordt gebruikt bij ontstekingen van het tandvlees en het mondslijmvlies (aphthae) en ook bij kleine huidontstekingen, kleine wondjes en huidschaafwonden. Bovendien wordt de hars gebruikt ter ondersteuning van ontstekingen van het faryngeaal slijmvlies en van tonsillitis.

De geneeskrachtige plant wordt ook gebruikt bij darmkrampen en chronische ontstekingsziekten van de darm en zou ook de darmbarrière versterken. Mirre wordt vaak gebruikt in de vorm van een tinctuur (mirre tinctuur).

Een tinctuur is een met alcohol verdunde extractievloeistof. Een mirre tinctuur bevat fijngemalen mirre hars dat in alcohol is opgelost. Als olie voedt mirre de huid en gaat voortijdige huidveroudering tegen. De gomhars wordt ook vaak gebruikt als topnoot in parfums en wordt soms gebruikt voor wierook.

Hoeveel kosten mirre remedies?

De prijzen van mirre remedies variëren naar gelang de doseringsvorm. De goedkoopste zijn mirre tandpasta en mirre tinctuur. Het duurst zijn de mirrecapsules. De mirre tinctuur kost tussen €5 en €10. De mirre tandpasta is verkrijgbaar vanaf 4 €. In het midden van de prijsklasse liggen de mirreolie en de Zweedse bitters van ongeveer 10 € tot 15 €.

Type prijs
Tinctuur 5 € – 10 €
Tandpasta 4 €
Olie en brandewijn ca. 10 € -15 €
Globules ca. 20 €
Capsules en tabletten 20 € – 30 €
Crème 30 € – 60 €

Je kunt mirrebolletjes kopen voor ongeveer 20 €. Mirre capsules en tabletten zijn wat duurder. Ze kosten tussen 20 € en 30 €. Het duurst is echter de mirre gezichtscrème, die ongeveer €30 tot €60 per stuk kost, afhankelijk van de hoeveelheid.

Wat is het alternatief voor mirre remedies?

Wierook, dat ook een boomhars is, heeft een vergelijkbaar effect als mirre. Wierook is tot nu toe nauwelijks wetenschappelijk bestudeerd. Wel is bekend dat de hars van de wierookboom boswelliazuren bevat die een ontstekingsremmende werking hebben. Wierookolie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om gewrichtspijn en verstuikingen te behandelen.

Myrrhe-2

De wierookplant groeit in Somalië, zuidelijk Arabië, Ethiopië en Eritrea.
(Image source: pixaby.com / Manfred Richter)

Kamille is een andere populaire geneeskrachtige plant die soortgelijke toepassingen heeft als mirre. Hiertoe behoren huid- en slijmvliesontstekingen, wondjes in de mond, krampen, winderigheid en ontstekingsziekten van het maag-darmkanaal.

Veel preparaten bevatten mirre, kamille en koffiehoutskool.

Koffiehoutskool wordt gemaakt van gedroogde en speciaal geroosterde vruchten van de Coffea plant. Na het malen ontstaat een poeder dat voor medicinale doeleinden gebruikt wordt. Koffiehoutskool heeft een adsorberende en samentrekkende werking en wordt gebruikt bij acute diarree.

Wat zijn de bijwerkingen van mirre?

Als de tinctuur van mirre onverdund gebruikt wordt, kan er een licht tijdelijk branderig gevoel op het slijmvlies van de mond ontstaan. De tinctuur kan ook de smaakzin aantasten. In zeldzame gevallen leidt het aanbrengen van mirre op de huid tot een lichte ontsteking.

Bij inname van grotere hoeveelheden mirrepreparaten kunnen diarree of darmkrampen optreden. In het algemeen wordt mirre echter beschouwd als een niet-irriterend en niet-toxisch middel.

Voorzichtigheid is geboden bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ze mogen geen mirre gebruiken omdat de geneeskrachtige plant een abortieve werking kan hebben. Als verschillende geneesmiddelen tegelijk worden ingenomen, kunnen wisselwerkingen optreden. Je moet daarom je arts om advies vragen voor je ze inneemt.

Besluit: Welke soorten mirre remedies zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van een mirre tinctuur en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De mirre tinctuur bestaat uit een extract van de mirre hars en alcohol. De heldere vloeistof heeft een geelbruine kleur en wordt gebruikt om ontstekingen in mond en keel te behandelen. De tinctuur wordt met water verdund en gebruikt om de slijmvliezen mee te gorgelen of te deppen.

Mirre tinctuur kan ook verlichting geven bij drukpunten veroorzaakt door bijvoorbeeld een kunstgebit. De aangetaste plekken in de mond worden eenvoudig met de tinctuur gedept.

Voordelen
 • lage prijs
 • kan als mondspoeling gebruikt worden
Nadelen
 • bevat alcohol

Gebruik 2 tot 3 keer per dag. Voor het spoelen voeg je 5 tot 10 druppels van de tinctuur toe aan een glas water en gorgel je ermee. Om te deppen doe je de tinctuur direct op een wattenstaafje en raak je de overeenkomstige plek aan. Als de symptomen langer dan een week aanhouden, moet je een arts raadplegen.

Wat zijn de eigenschappen van mirreolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Mirreolie wordt verkregen door stoomdestillatie. De etherische olie heeft een aardse, kruidige, licht zoete en exotische geur. Het kan gebruikt worden als een geurolie of direct op het huidoppervlak aangebracht worden om de onzuivere huid te behandelen. De olie kan ook gebruikt worden om crèmes en geurmengsels te maken.

Voordelen
 • veelzijdig
 • aangename geur
Nadelen
 • iets duurder

Als je je graag laat verwennen, kun je je eigen massageolie mengen met de mirre-olie. Meng een druppel mirre-olie met een druppel wierookolie en een druppel cistusolie samen met 50 ml jojoba-olie. De olie is ook goed voor meditatie en ontspanning.

Wat zijn de kenmerken van mirre schnaps en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Zweedse kruidenbitter is een oud en bekend natuurlijk middel. Het is een bittere spiritus die gemaakt wordt van verschillende kruiden, waaronder mirre. Angelica wortel, alsem, zwijnenwortel, citroenwortel, kamfer, saffraan, enz. en mirre worden gebruikt bij de bereiding ervan

Van de bittere stoffen wordt gezegd dat ze helpen bij het afvallen, omdat ze zorgen voor een sneller gevoel van verzadiging. Van Zweedse bitters wordt ook gezegd dat ze de vorming van littekens tegengaan. De alcoholische vloeistof kan ook gebruikt worden voor likdoorns. De kruiden die het bevat hebben ook een ontstekingsremmende werking en zouden spijsverteringsproblemen verlichten.

Voordelen
 • groot toepassingsgebied
 • relatief goedkope prijs
 • kan zelf gemaakt worden
Nadelen
 • bevat alcohol
 • bittere smaak

De likeur kan puur of verdund gebruikt worden voor verschillende gebieden. Voor milder gebruik moet een theelepel Zweedse bitters verdund worden met 200 ml water en dan in slokjes gedronken worden.

Het recept voor het alcoholische alleswapen zou uit de 17e eeuw stammen. Het kruidenmiddel werd echter beroemd door Maria Treben en haar boek “Gezondheid uit de apotheek van God” (Gezondheid uit Gods apotheek). Je kunt de spiritus zelf maken of kant-en-klaar kopen.

Wat zijn de kenmerken van mirretabletten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Tabletten met mirre-extract zijn verkrijgbaar in combinatie met koffiehoutskool en kamille. De tabletten zouden helpen bij maag- en darmstoornissen, diarree, krampen en winderigheid.

Voordelen
 • Werkstofcombinatie
Nadelen
 • duur

De werkzame bestanddelen van mirretabletten zijn mirrepoeder, koffiehoutskoolpoeder en droog extract van kamillebloem.

Wat zijn de kenmerken van mirrecapsules en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Mirre capsules zijn verkrijgbaar in zuivere vorm of in combinatie met andere werkzame stoffen. De voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in de volgende combinaties, bijvoorbeeld

 • mirre, rozenbottel, vitamine C en E
 • mirre, vitamine D3, boswellia-extract, curcuma-extract
 • mirre, wierook, curcuma
 • Frankincense, curcuma, gember, cranberry, vitamine B12 en C en D
Voordelen
 • Complex met hoge actieve bestanddelen
 • veelzijdig te gebruiken
Nadelen
 • duur

De vitaminen en actieve bestanddelen bevorderen de collageenvorming en de kraakbeenfunctie, ondersteunen het immuunsysteem en beschermen de cellen tegen oxidatieve stress. Ze kunnen helpen bij reuma, blaasontsteking, slijmbeursontsteking, ontstekingsgevoelige rugpijn en fibromyalgie.

Wat onderscheidt mirrebolletjes en wat zijn hun voor- en nadelen?

Globules zijn kleine witte balletjes op basis van sucrose (suiker) die oraal ingenomen worden. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende potenties. Potenties in homeopathie beschrijven de manier waarop deze remedies verwerkt worden. Dit proces heet potentiëren. Mirrebolletjes zijn verkrijgbaar in de potenties D1 tot D6.

Voordelen
 • zoetige smaak
 • verschillende potenties
Nadelen
 • vrij duur
 • inname

Globules smelten op de tong. Er moet daarna niets afgespoeld worden om het effect niet te schaden.

Wat zijn de kenmerken van een mirre gezichtscrème en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Mirrecrème is geschikt voor gebruik op het gezicht, vooral voor de droge huid. Het vermindert rimpels die door droogte ontstaan. De crème wordt ’s morgens en/of ’s avonds op het gereinigde gezicht aangebracht. Het maakt de huid in korte tijd fluweelzacht. Het product wordt gebruikt voor de dagelijkse huidverzorging en bevat vaak jojoba-olie of linolzuur.

Voordelen
 • hoog vetgehalte
 • onmiddellijke verzorging
Nadelen
 • duur
 • klein toepassingsgebied

Waarin onderscheidt een mirre tandpasta zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Mirre tandpasta is door zijn kruidensamenstelling meestal biologisch en dus bijzonder zacht voor tanden en tandvlees. De plantaardige ingrediënten zijn vrij van fluoride, microplastics, petroleum en minerale olie. De meeste tandpasta’s bevatten een actief ingrediëntencomplex van mirre en andere kruidensubstanties.

Voordelen
 • biologisch
 • versterkt het tandvlees
 • gunstig
 • combinatie van werkzame stoffen
Nadelen
 • klein toepassingsgebied

De speciale samenstelling vermindert ontstekingen, bevordert wondgenezing, heeft een samentrekkende en ontsmettende werking. Men zegt ook dat het de bloedsomloop bevordert en zo een versterkend effect heeft op het tandvlees.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Doseringsvorm

Mirre remedies zijn verkrijgbaar in verschillende doseringsvormen, namelijk als capsules, tinctuur, bolletjes, tabletten, olie, crème, tandpasta en likeur. Mirre capsules bevatten gewoonlijk een combinatie van een extract van de gomhars en andere stoffen zoals vitamines en geneeskrachtige planten.

Met deze capsules kun je naast de actieve bestanddelen van de geneeskrachtige plant ook andere gezondheidsbevorderende stoffen innemen. Mirre tinctuur is een vloeibaar extract van mirrehars in alcohol.

Je kunt de tinctuur kant-en-klaar kopen. Je kunt de tinctuur ook zelf maken. Hieronder vind je instructies over hoe je dat doet. Globules zijn heel bekend in de homeopathie en worden gebruikt voor verschillende gebieden. Deze kleine, witte balletjes zijn ook verkrijgbaar met de werkzame bestanddelen van mirrehars in verschillende potenties.

doseringsvorm beschrijving
capsules combinatie van mirre-extract en andere stoffen
tinctuur extract van mirrehars in alcohol
bolletjes kleine, witte bolletjes met mirre-extract
tabletten omhuld, vaak in combinatie met andere werkzame stoffen
olie hoog gehalte aan furanoeudesma-1,3-dienen, verkregen door stoomdestillatie, veelzijdige
crème hoog vetgehalte, boterachtige consistentie
tandpasta meestal combinatie met andere actieve ingrediënten, versterkt het tandvlees
spiritus alcoholische drank op basis van mirre, engelwortel, alsem, zwijnenwortel, citroenwortel, kamfer en andere geneeskrachtige kruiden

Mirre tabletten zijn verkrijgbaar, ook net als de capsules, in combinatie met andere werkzame stoffen zoals kamille en koffiehoutskool. Ze worden gebruikt bij gastro-intestinale aandoeningen met aspecifieke diarree, lichte krampen en winderigheid. De tabletten bevatten glucose en sucrose (suiker) en worden ongekauwd ingenomen met een glas water vóór de maaltijd.

Mirre etherische olie is al meer dan 5000 jaar bekend en werd toen al gebruikt voor religieuze rituelen en ceremonies. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor huidbehandeling en aromatherapie. Het hoge gehalte aan furanoeudesma-1,3-diene helpt de pijn te verlichten. Bovendien bevat mirre sesquiterpenen, die goed zijn voor de huid en ontstekingsremmend werken.

Aromatherapeuten combineren vaak mirre-olie met wierookolie.

De olie heeft een kruidig-warme, aardse, lichtzoete en exotische geur. Behalve voor huid- en voetverzorging kan de olie ook gebruikt worden voor meditaties en massages en als geurolie. De mirrecrème is voor gebruik op het gezicht.

Door het hoge vetgehalte verzorgt de crème de droge en gestresste huid en maakt haar fluweelzacht. Het vermindert rimpels die door droogte ontstaan. Door de boterachtige consistentie smelt de crème onmiddellijk op de huid.

Myrrhe-3

Tandpasta met mirre is bijzonder zacht voor tanden en tandvlees en bevordert de genezing van ontstekingen in de mondholte.
(Image source: pixabay.com / zhuwei06191973)

De tandpasta versterkt ook het tandvlees. De tandpasta bevat meestal ook andere actieve ingrediënten die, samen met de mirre, een positief effect hebben op tanden en tandvlees. Je kunt mirre kopen als een alcoholische drank in de vorm van Zweedse bitters.

Dit is een bittere spirit die gemaakt wordt van mirre, engelwortel, alsem, zwijnwortel, citroenwortel, kamfer en andere geneeskrachtige kruiden. In de natuurgeneeskunde is de likeur een waar wondermiddel en een universeel wapen tegen vele soorten lijden, zoals maagklachten en verkoudheid.

Toepassingsgebied

De verschillende soorten mirre remedies zijn geschikt voor verschillende toepassingsgebieden.

 • Mondstreek: Als je een kruidenmiddel zoekt voor de mondstreek, zijn mirre tandpasta en mirre tinctuur, die je als mondspoeling gemengd met water kunt gebruiken, geschikt. Dit kan tandvleesontsteking en aphthae verminderen. mirre tandpasta versterkt ook het tandvlees.
 • Darmziekten: Bij darmstoornissen, diarree, buikkrampen en winderigheid zijn mirre tabletten, mirre capsules en Zweedse bitters het beste.
 • Andere ontstekingen: Bij andere ontstekingen, bijvoorbeeld in de gewrichten of de blaas, bij rugpijn en om het immuunsysteem te versterken, kun je ook de mirrecapsules innemen.
 • Huid: Voor gebruik op de huid, vooral bij onzuivere huid of droge huid en acne, kun je het beste mirre gezichtscrème of mirreolie gebruiken.
 • Geur en massage: Door zijn aangename geur is mirreolie ook zeer geschikt voor aromatherapie, massage, ontspanning en kamerverfrissing. Je kunt de olie ook mengen met een basiscrème of andere geuroliën, zoals rozenolie.

Toediening en gebruik

De homeopathische middelen die van mirre gemaakt worden, verschillen ook in de manier waarop ze ingenomen worden.

 • Capsules en tabletten: Mirre capsules en tabletten worden met een glas water doorgeslikt.
 • Globules: Mirrebolletjes daarentegen moet je langzaam in de mond laten oplossen en kort voor en na inname niets eten of drinken.
 • Tinctuur: Je kunt de mirre tinctuur puur of verdund innemen. Om te gorgelen raden we aan de tinctuur met water te verdunnen. Meng vijf tot 10 druppels van de tinctuur met water in een glas. Herhaal de toepassing tot drie keer per dag. Om te deppen doe je de tinctuur puur op een wattenstaafje en dep je zachtjes de betreffende plek.
 • Olie: Mirreolie wordt gebruikt om op de huid aan te brengen, gemengd met crèmes of in zuivere vorm. Leg als geurolie op een warme plek en laat de opstijgende stoom de kamer verfrissen.
 • Tandpasta: Mirre tandpasta is duidelijk alleen geschikt om in de mond te gebruiken voor het poetsen van de tanden.
 • Schnapps: De geneeskrachtige bittere drank met mirre wordt gedronken als een glas schnapps. Je kunt de alcohol echter ook met een beetje water mengen als je een te sterke alcoholsmaak wilt vermijden.

Interessante feiten over mirre

Symbolische betekenis van mirre

Het begin van de natuurgeneeskunde is nauw verbonden met religieuze tradities. Wierook en mirre werden in het oude Egypte al gebruikt voor wierook tijdens ceremonies en voor het balsemen. Men wist ook van het effect van de geur op het welzijn en de psyche. Beide zijn ook heel belangrijk bij reuma en in de Ayurvedische geneeskunde.

Wierook, goud en mirre nemen ook een belangrijke plaats in in de Christelijke Kerk, want het zijn de geschenken die de wijzen uit het Oosten aan het kindje Jezus gaven bij zijn geboorte.

Mirre wordt in de Bijbel verschillende keren genoemd. Zo kreeg Jezus vóór zijn kruisiging wijn met mirre erin aangeboden om de pijn te verlichten. Bovendien was er ook mirre nodig voor de begrafenis.

Verschillen tussen mirre en andere geneeskrachtige kruiden

Verschil tussen mirre en wierook

Wierook is, net als mirre, een hars. Beide planten behoren tot de balsemfamilie, maar ze verschillen in uiterlijk en hoogte van de groei. Wierook is afkomstig van een struikachtige boom (Boswellia sacra) die tussen anderhalve en acht meter hoog kan worden.

Hij komt in verschillende soorten voor in Oost-Afrika, Zuid-Arabië en India. De boom is sterk vertakt en heeft geveerde bladeren en lichtgele bloemen. De wierookhars kan in grootte variëren en oranje-witte, geelachtige of bruinachtige tinten aannemen.

Mirre (Commiphora molmol), daarentegen, groeit ook in hete streken in Afrika, zoals Somalië, Ethiopië, Jemen en Soedan, maar kan zelfs als potplant in Midden-Europa gekweekt worden.

In tegenstelling tot wierook wordt de mirreboom maar tot drie meter hoog. De plant heeft kleine, gedraaide bladeren, stekels en heldere bloeiwijzen waaruit bessenvruchten ontstaan. De hars wordt geel-roodachtig.

Verschil tussen mirre en mirte

Mirre kan gemakkelijk verward worden met mirte, vanwege de gelijkaardige spelling. In uiterlijk lijken de planten echter in het geheel niet op elkaar. Mirte is een groenblijvende struik en inheems in het Middellandse-Zeegebied. Mirte wordt niet gebruikt voor wierook, maar als keukenkruid. Mirte wordt ook traditioneel gebruikt in bruidskransen.

Mirre voor katten, honden en paarden

Mirre kan ook een echt wondermiddel zijn voor de beste vrienden van de mens. Er zijn bijvoorbeeld speciale druppels of sprays van mirre en propolis of mirre en kurkuma, die gebruikt worden om de slijmvliezen te verzorgen bij ontstekingen en matten.

Deze dierlijke remedies kunnen ook op open wonden worden aangebracht. Voor paarden kunnen deze gebruikt worden voor hoef- en kikkerverzorging. Je moet echter altijd je dierenarts raadplegen voor je het bij dieren gebruikt.

Hoe ruikt mirre?

Mirre heeft een heel bijzondere geur. Het aroma wordt vaak beschreven als houtachtig, warm, aards, exotisch en oriëntaals. De smaak van de hars is nogal bitter.

Roken met mirre

Voor het roken heb je een vuurvast vat nodig. Er zijn speciale wierookkommen met een apparaatje voor een waxinelichtje, dat je onderaan aansteekt en de mirre in de kom laat gloeien.

Als je zo’n ding niet hebt, kun je ook een paar lagen aluminiumfolie op een warm (niet heet!) fornuisblad leggen en er een kleine schaal van vormen. Je kunt de hars hierin verwarmen tot de geur zich door de kamer verspreidt. Je moet nooit je ogen van het kaarslicht en de kookplaat afhouden!
Wierook

Wierook met mirre heeft een kalmerend effect en verfrist de geest. Het kan gedaan worden om het huis te reinigen, bij slaapstoornissen en bij meditatie.

Mirre om zelf te maken

Maak je eigen mirre mondwater

Je kunt je eigen natuurlijke mondwater maken met mirre. Meng gewoon vijf tot 10 druppels mirretinctuur met ¼ L water en gorgel verschillende keren per dag. Wat je nodig hebt voor de mirre mondspoeling

 • Een paar druppels mirre tinctuur
 • 1 glas water

Maak je eigen mirre tinctuur

Je kunt ook je eigen mirre tinctuur maken. Je hebt 20 g mirrehars en 100 ml alcohol (70 % vol.) nodig. Voeg de hars toe aan de alcohol. Laat het mengsel dan ongeveer een maand infuseren. Zeef dan de tinctuur door een koffiefilter. De tinctuur kan puur of verdund met water gebruikt worden.

Zelf mirrezalf maken

Mirreolie wordt gebruikt om mirrezalf te maken. De andere ingrediënten hangen af van het toepassingsgebied. Voor aambeien heb je een hoger vetgehalte in de crème nodig dan voor het gezicht, bijvoorbeeld.

Om de mirrezalf voor aambeien te maken, heb je 20 g mirretinctuur en 20 g lanoline (wolvet) nodig en een pot met schroefdop. Verwarm de tinctuur voor gebruik boven een laag vuurtje. Roer voortdurend en wacht tot de alcohol vloeibaar geworden is. Meng het vet en de tinctuur door elkaar en vul af in kleine potjes. Bewaar dan op een koele plaats.

Mirre tijdens zwangerschap

Er zijn momenteel geen afdoende studies over het gebruik van mirre tijdens zwangerschap en borstvoeding. Mirre kan een abortieve werking hebben. Mirre mag daarom in deze periode niet gebruikt worden.

Beeldbron: Tashka2000/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies