Vitaminensupplementen in fles op houten lijst.
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

28Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

De wereld van supplementen en voedingsleer kan intimiderend zijn voor een nieuwkomer. Met zoveel vitaminen, mineralen, enzymen en chemicaliën die beschikbaar zijn, is het bijna onmogelijk om een product te kiezen. Maar wat zou je er van denken als we je vertellen dat één enkele pil je kan helpen om je doelstellingen eenvoudig, veilig en effectief te bereiken?

Multivitaminen zijn supplementen die een verscheidenheid aan voedingsstoffen bevatten. Deze zijn samengesteld met als doel je de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen te verstrekken die je dagelijks nodig hebt voor je gezondheid. In dit artikel geven we je informatie over de belangrijkste multivitaminen en leggen we uit hoe je het product kunt kiezen dat het beste bij je past.

Belangrijk om te weten

 • Multivitaminen zijn supplementen die een verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en andere stoffen bevatten die helpen om je lichaam in goede gezondheid te houden.
 • Multivitaminen worden niet als geneesmiddelen beschouwd en daarom is de controle erover lakser en kunnen er producten verschijnen die niet effectief zijn.
 • Een multivitamine van goede kwaliteit kan helpen om een optimale gezondheid te behouden en de kans op bepaalde ziekten te verminderen.

Onze selectie: De beste multivitaminen op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste multivitaminen voor je uitgezocht die er op de  Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van het perfecte multivitamine supplement voor jou wat eenvoudiger.

De beste liposomale multivitaminedruppels

Dit multivitaminesupplement van Sundt is liposomaal, wat betekent dat je lichaam ze beter en in grotere concentratie kan opnemen. Zoals alle producten van dit merk is dit multivitaminesupplement suiker- en glutenvrij en niet genetisch gemanipuleerd.

De multivitaminedruppels zijn 100% vegetarisch en zeer zacht voor de maag. De fles bevat 250 ml, wat overeenkomt met ongeveer 50 porties.

De beste multivitaminen voor iedere dag


AffiliateLink


foodspring – Daily Vitamins

De multivitamine van foodspring biedt alle vitamines die je lichaam nodig heeft om de belangrijkste lichaamsfuncties uit te kunnen voeren.

De multivitamine van foodspring biedt alle vitamines die je lichaam nodig heeft om de belangrijkste lichaamsfuncties uit te kunnen voeren. Het supplement is met zorg ontwikkeld, speciaal voor mensen met een druk leven. Iedere capsule is een vitaminebom van groente en fruit.

De capsules zijn gemaakt van plantaardige vezels en zijn dus ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het product is geproduceerd in Duitsland, volgens de strenge veiligheidsnormen van ons buurland.

De multivitaminen met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Floradix tabletten bevatten een hoop actieve ingrediënten die ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen en lekkerder in je vel zit. Naast de multivitaminen bevatten de tabletten een goed opneembare vorm van ijzer, dat bijdraagt aan de vermindering van vermoeidheid.

De ijzeropname wordt bevorderd door de aanwezigheid van vitamine C. We raden aan om driemaal daags 1 tablet, 30 minuten vóór het eten met water in te nemen.

De beste multivitaminen voor vrouwen van 50 jaar en ouder

Centrum Women is een complete multivitamine dat speciaal is aangepast op de voedingsbehoeften van vrouwen van 50 jaar en ouder. Vrouwen hebben nu eenmaal een andere behoefte aan vitaminen en mineralen dan mannen. Sommige vitaminen zijn extra belangrijk voor het vrouwelijke lichaam.

Vrouwen vanaf 50 jaar kunnen bovendien te maken krijgen met hormonale veranderingen zoals de overgang. Dit supplementen ondersteunt vrouwen tijdens deze perioden. De tabletten zijn eenvoudig in te nemen.

De beste multivitaminen met kruiden en enzymen

De Multi 4 All-multivitamine tabletten van Orthica onderscheiden zich door de bijzondere combinatie en ruime dosering van essentiële vitaminen, mineralen, plantenextracten en enzymen.

Het product is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. De fabrikant raadt aan om 2 tabletten per dag in te nemen, bij voorkeur tijdens of na een maaltijd. Het product is vervaardigd in Nederland, volgens strenge veiligheidsnormen. Kopers raden de aankoop van dit product aan anderen aan.

De beste multivitaminen voor kinderen

De Vitals Elke Dag Junior 90 kauwtabletten zijn hooggedoseerde en uitstekend opneembare kindermulti-kauwtabletten, gezoet met Stevia. De tabletten bevatten mineralen en vitaminen in de best opneembare vorm.

Bij het gebruik van een multivitamine supplement voor kinderen, zoals het supplement van Vitals, is het extra belangrijk om de inname van het supplement te combineren met een gezonde levensstijl en een gevarieerde, evenwichtige voeding. Kinderen zullen dol zijn op de lekkere smaak van dit product.

Shopgids: Alles wat je moet weten over multivitamine supplementen

Het is van groot belang dat je voordat je een multivitamine supplement, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Vrouw die vistraancapsule nemen bij lijst

Een multivitamine is een supplement dat drie of meer vitaminen en mineralen bevat, die je helpen om gezondheid te blijven.
(Bron: Belchonock: 97820542/ 123rf.com)

Wat is een multivitamine precies?

Een multivitamine is een supplement dat drie of meer vitaminen en mineralen bevat die bijdragen tot het behoud van een goede gezondheid. De combinatie van deze voedingsstoffen zal variëren afhankelijk van het supplement en daarom is het van belang om goed te bepalen wat we precies nodig hebben voordat we onze aankoop doen.

Deze artikelen zijn vooral nuttig voor het verhelpen van tekorten als gevolg van een ontoereikend dieet, een stressvolle levenswijze of een andere vitale behoefte die een verstoorde voedingsbalans in het lichaam veroorzaakt. Er zijn ook multivitaminen ontworpen voor meer specifieke condities, zoals zwangerschap en borstvoeding.

pil supplement natuurlijke vitamine keuze drugs citrus

Sommige multivitaminen kunnen naast vitaminen en mineralen nog andere stoffen bevatten, zoals plantenextracten.
(Bron: Golubovy: 112699923/ 123rf.com)

In Nederland zijn geneesmiddelen en voedseltoevoegingen als E-nummers in de Warenwet goed gereguleerd, maar sommige supplementen bevinden zich in een groot grijs gebied. Daardoor kunnen producenten allerlei valse gezondheidsclaims doen. Helaas leidt dit ertoe dat sommige multivitaminen die te koop zijn, niet of nauwelijks effect sorteren.

Welke vitamines zitten er in multivitamine supplementen?

Een vitamine is een essentiële stof voor het welzijn van het menselijk lichaam. Deze microscopische verbindingen reguleren de celfunctie en zijn essentieel voor het overleven. Deze moleculen kunnen echter niet door het lichaam worden gesynthetiseerd en moeten via de voeding worden verkregen.

Niet alle multivitaminesupplementen zijn hetzelfde. Er zijn oneindig veel combinaties van essentiële voedingsstoffen die samen een grote verscheidenheid aan producten vormen. Je leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en activiteitsniveau bepalen de specifieke voedingsbehoeften die kunnen gecompleteerd worden met de meest geschikte multivitamine.

Er zijn echter een aantal vitaminen die bijna altijd in dit soort producten worden gebruikt. In de onderstaande tabel vindt je een praktisch overzicht met de essentiële moleculen die deel uitmaken van de samenstelling van de meeste multivitaminen, samen met een korte omschrijving van hun belangrijkste functies:

Vitamine Functie
A Bescherming van het zichtvermogen, cellulaire antioxidant, versterking van de immuniteit en bescherming van de huid
B1 Metabolisme van koolhydraten en houdt het zenuwstelsel gezond
B2 (riboflavine) Omzetting van voedingsstoffen in energie, handhaving van het zichtvermogen, houdt de huid gezond en verwijdert giftige stoffen (“detox”)
B3 Energiemetabolisme, DNA-herstel, eliminatie van giftige stoffen en hormoonproductie
B5 (pantotheenzuur) Metabolisme van eiwitten, vetten en koolhydraten en behoud van een gezonde huid en de haarvaten (in onderzoek)
B6 DNA-herstel, celgroei en behoud en handhaving van de immuniteit
B7 (biotine) Metabolisme van eiwitten, vetten en koolhydraten, energieproductie, celgroei en controle van de bloedsuikerspiegels
B9 (foliumzuur) DNA herstel, celgroei en behoud en handhaving van de gezondheid van het zenuwstelsel
B12 DNA herstel, celgroei en behoud, behoud van de gezondheid van het zenuwstelsel en de synthese van rode bloedcellen
C Antioxidante functie, verhoogde opname van voedingsstoffen, collageen vorming en behoud van het immuunsysteem
D Calciumabsorptie, herstel en regeneren van de botten, behoud van het immuunsysteem en het behoud van de cardiovasculaire gezondheid
E Krachtige cellulaire antioxidant, behoud van het zenuwstelsel
K Anti-hemorragische functie (stolling), herstel en regeneratie van de botten, behoud van het immuunsysteem en behoud van de cardiovasculaire gezondheid.

Hoewel de meeste multivitaminen een of andere combinatie van de bovenstaande vitaminen bevatten, is het raadzaam om te zoeken naar een product dat je een grotere hoeveelheid van die voedingsstoffen biedt die je met je dagelijkse voeding niet binnenkrijgt. Veganisten en vegetariërs zullen bijvoorbeeld baat hebben bij een supplement dat voldoende vitamine B12 bevat.

Wat zijn de gevolgen van een vitaminetekort?

Als niet aan de aanbevolen voedingsbehoeften wordt voldaan, kan je organisme uit balans raken, wat op korte en lange termijn je gezondheid kan schaden. De meest voorkomende symptomen zijn niet-specifiek, zoals vermoeidheid, algemene malaise en een grotere kans om ziek te worden. Het gebrek aan bepaalde vitaminen kan meer specifieke verschijnselen veroorzaken:

 • Een vitamine A-tekort veroorzaakt problemen met het nachtzicht. Als dit tekort langdurig is, kunnen ook de immuniteit en het vermogen om de cellen te regenereren worden aangetast.
 • Het tekort aan vitaminen B1, B2, B2, B2, B2, B5 en B6. Dit kan een negatieve invloed hebben op de energieproductie, waardoor de absorptie en het gebruik van voedingsstoffen en uiteindelijk de energieproductie wordt belemmerd.
 • Een foliumzuurtekort (B9) kan leiden tot bloedarmoede, mondzweren en vroegtijdige vergrijzing. Bij zwangere vrouwen kan de kans op afwijkingen bij de foetus toenemen.
 • Een vitamine B12-tekort is vooral problematisch voor veganisten en strenge vegetariërs. Het kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen (zoals gevoelloosheid van de ledematen, geheugenverlies en stemmingswisselingen) en spijsverteringssymptomen (vooral verlies van eetlust en constipatie).
 • Een vitamine C-tekort. Dit kan vermoeidheid veroorzaken en de werking van het immuunsysteem belemmeren. Een echt tekort kan leiden tot scheurbuik, een zeer zeldzame ziekte die zich vandaag de dag manifesteert met veel bloedingen, tandvleeszweren en psychiatrische aandoeningen
 • Een vitamine D-tekort. Het zal de opname van calcium en de opname ervan in de botten aantasten, waardoor het risico op breuken en osteoporose toeneemt. Dit tekort zal ook schade toebrengen aan de cardiovasculaire gezondheid, met als gevolg hypertensie en andere hartaandoeningen.
 • Een vitamine E-tekort kan leiden tot vroegtijdige veroudering. Bovendien kan een groot tekort het zenuwstelsel beschadigen en het cognitieve vermogen aantasten, waardoor het geheugen en het leervermogen worden aangetast.
 • Een daling van het vitamine K-gehalte. Dit kan het vermogen van het lichaam om te stollen en te genezen aantasten, met als gevolg overvloedige bloedingen en wonden die niet genezen.

veel soorten citrusfruit

Vitamine C heeft als functies een antioxiderende werking, een verhoogde opname van voedingsstoffen en collageenvorming.
(Bron: Bruna Branco: 7r1HxvVC7AY/ unsplash.com)

Als je de belangrijkste symptomen van hypovitaminose (tekort aan één of meer vitaminen) kent, zal dit je helpen om een eventuele onevenwichtigheid op te sporen en te verhelpen voordat je gezondheidstoestand wordt aangetast. Vergeet niet dat stress en ongezonde leefgewoonten (drugs, slechte voeding en een zittende levensstijl) deze symptomen kunnen verergeren.

Welke bestanddelen komen nog meer voor in multivitaminesupplementen?

Naast vitaminen kunnen multivitaminen ook andere voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor het goed functioneren van je lichaam. Veel supplementen bevatten één of meer mineralen (anorganische stoffen die nodig zijn voor het behoud van de lichaamsfuncties die via de voeding moeten worden verkregen), de meest gebruikte zijn hiervan:

 • Calcium: Hoewel dit mineraal het best bekend staat als bestanddeel van tanden en botten, is het ook essentieel voor andere vitale processen, zoals bloedstolling en spiersamentrekking. Het ontbreken ervan zal leiden tot algemene zwakte en zal de gezondheid van de botten aantasten, waardoor de kans op fracturen, rachitis en osteoporose toeneemt.
 • IJzer: Dit element is nodig voor het transport van gassen (vooral zuurstof) in het bloed en de spieren. Het tekort, dat verantwoordelijk is voor bloedarmoede door ijzertekort, komt vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd voor.
 • Fosfor: Fosfor is ook actief bij de vorming van botten en tanden. Daarnaast draagt dit mineraal bij aan de synthese van energie en aan de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Het tekort kan de gezondheid van de botten aantasten en algemene zwakte veroorzaken.
 • Magnesium: Dit mineraal is essentieel voor de vorming van nieuw spierweefsel. Het regelt ook de niveaus van andere mineralen. Als het niveau te laag is, zullen vermoeidheid, zwakte en stemmingswisselingen optreden.
 • Mangaan: Dit mineraal, vaak verward met magnesium, is essentieel voor de hormonale synthese en voor de absorptie en activering van andere antioxidantverbindingen, zoals vitamine C. Het tekort ervan zal veranderingen veroorzaken op alle niveaus van het organisme (haaruitval, nagelval, botzwakte en groeiafwijkingen).
 • Selenium: Deze stof wordt beschouwd als een antioxidant mineraal dat vroegtijdige veroudering voorkomt. Bij mannen kan dit element de vruchtbaarheid verhogen, waardoor de spermaproductie toeneemt.
 • Koper: Dit mineraal reguleert de adequate opname van ijzer, zodat de afname ervan ook een indirecte oorzaak van bloedarmoede kan zijn. Bovendien is het een essentiële verbinding voor de energieproductie, die vermoeidheid tegengaat.

Sommige multivitaminen kunnen naast vitaminen en mineralen nog andere stoffen bevatten. Plantenextracten worden veel gebruikt, zoals ginseng (dat zorgt voor energie, vitaliteit en versterkt de afweer) en chemicaliën zoals Coenzym Q10 (een stof die van nature aanwezig is in het menselijk lichaam en verantwoordelijk is voor 95% van de energieproductie).

Dergelijke producten kunnen ook gezonde vetzuren (zoals de bekende omega-3 zuren die de hersenen en het hart gezond houden) en verbindingen zoals fosfatidylserine, een fosfolipide dat deel uitmaakt van de celmembranen en waarvan is aangetoond dat het een effectieve beschermer van mentale en intellectuele functies is.

Wist je dat kalium een mineraal is dat nauw samenhangt met het behoud van de cardiovasculaire gezondheid? Het evenwicht hiervan is ongelooflijk gevoelig, dat is de reden waarom de meeste supplementen er de voorkeur aan geven om het niet op te nemen in hun formules en het gebruik ervan over te laten aan cardiologen.

Welke personen hebben een verhoogd risico op vitamine- en mineralentekorten?

Mensen die een hoog risico lopen op een vorm van voedingstekort (met name één van vitaminen of mineralen) zijn diegenen die, om een bepaalde reden een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen of een excessieve daling van de inname hebben. We kunnen deze personen in twee groepen indelen:

Mensen met een verhoogde nutriëntenbehoefte

 • Groeiprocessen: Kinderen en adolescenten hebben een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen om de processen van hormonale, bot- en hersengroei en rijping uit te voeren. Als hun dieet tijdens deze periodes niet adequaat is, kunnen zich ernstige tekortkomingen voordoen die medische controle vereisen.
 • Zwangerschap en borstvoeding: De ontwikkeling van de foetus en de voeding van de pasgeborene impliceert een overbelasting van het lichaam van de moeder, die extra voedingsstoffen nodig heeft om beide processen succesvol te kunnen uitvoeren. Artsen en verloskundigen adviseren vaak het gebruik van een vitaminesupplement tijdens deze periode.
 • Wondgenezing en herstel: Sportblessures, accidentele breuken, brandwonden en andere traumatische gebeurtenissen veroorzaken een vernietiging van weefsel dat moet worden vervangen met behulp van de voedingsstoffen die in het lichaam aanwezig zijn. Dit verhoogt uiteraard de voedingsbehoefte aan mineralen en vitaminen.
 • Veeleisende trainingsprogramma’s: Een intensieve lichaamsbeweging stimuleert de spiergroei en het herstel. Als een toename van de spiermassa gewenst is, afhankelijk van de fysieke inspanning die tijdens de training wordt geleverd, is het essentieel om voldoende voedingsstoffen te leveren om anabole (groei)processen te ondersteunen.
 • Veeleisende levensstijl: Stress veroorzaakt het vrijkomen in de bloedbaan van tientallen hormonen en chemicaliën die nodig zijn om aan de verschillende eisen van het dagelijks leven te voldoen. Om deze chemische verbindingen te creëren, zullen er veel vitaminen en mineralen worden verbruikt, wat het risico op een tekort hieraan verhoogt.

Vrouw die ongemak voelt door lang het dragen van een bril

Stress veroorzaakt het vrijkomen in de bloedbaan van tientallen hormonen die nodig zijn om aan de dagelijkse behoeften te voldoen.
(Bron: Aleksandr Davydov: 77768189/ 123rf.com)

Personen met een intake tekort

 • Ouderen: Het lichaam van oudere mensen is minder efficiënt in het opnemen van voedingsstoffen uit de voeding. Bovendien kan de eetlust worden verminderd door de reuk- en smaakzintuigen te beïnvloeden. Dit wordt nog verergerd door een hogere frequentie van breuken en ziekten, waardoor deze groep een verhoogd risico op tekorten heeft.
 • Afslankende diëten: Diëten die gericht zijn op het verminderen van het lichaamsgewicht kunnen zeer restrictief zijn. Een slecht gevarieerde of ontoereikende voeding levert geen optimale hoeveelheid voedingsstoffen op, waardoor de kans op vitamine- en mineralentekorten toeneemt.
 • Veganisten en vegetariërs: Een plantaardig dieet hoeft niet onevenwichtig te zijn. Er zijn echter enkele essentiële voedingsstoffen (zoals vitamine B12) die alleen aanwezig zijn in levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Om deze reden hebben veganisten en vegetariërs een verhoogd risico op bepaalde vitaminetekorten.
 • Absorptieafwijkingen: Personen met een verminderde darmwerking (zoals de ziekte van Crohn, ulceratieve colitis of na een bariatrische ingreep) zullen moeite hebben om de voedingsstoffen uit het dieet goed op te nemen. Deze mensen lopen een hoog risico om te lijden aan voedingsonevenwichtigheid.

meisje met flessen vitamines en biceps gebaar op blauw

Naast vitaminen kunnen multivitaminen ook andere voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor het goed functioneren van ons lichaam.
(Bron: Citalliance: 102757330/ 123rf.com)

Deze tekortkomingen zullen nog ernstiger zijn als een persoon tot meer dan één van deze groepen behoort. Zo zal een zwangere veganistische vrouw bijvoorbeeld haar voedingstoestand goed in de gaten moeten houden (waarschijnlijk onder toezicht van een arts) omdat haar risico op vitamine- of mineralentekorten bijzonder hoog is.

Hoe kan ik via de voeding genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen?

Een evenwichtige en gezonde omnivore voeding moet alle voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen) kunnen leveren die nodig zijn voor een goed lichaamsevenwicht. In de volgende tabel kun je de belangrijkste voedingsbronnen en de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) van de meest relevante vitaminen en mineralen raadplegen:

Voedingsstof Voeding ADH
Vitamine A Lever, vette kazen, wortelen, spinazie, sinaasappels, bloemkool 700 – 900 microgram
Vitamines B groep(met uitzondering van B9 y B12) Groene bladgroenten, lever, eieren, melkproducten, peulvruchten, volkorengranen B1: 0,8 – 1 milligram
B2: 1-1,3 milligram
B3: 13 – 16 milligram
B5: 5 – 7 milligram
B6: 1,2 – 1,4 milligram B7: 30 microgram
Vitamine B9 (foliumzuur) Groene bladgroenten, citrusvruchten, peulvruchten, peulvruchten, volkorengranen 0,4 – 0,8 milligram
Vitamine B12 Lever, schelpdieren, sardines, tonijn, kalfsvlees en verrijkte granen 2,4 microgram
Vitamine C Pruimen, citrusvruchten, tomaat, paprika, peterselie 90 milligram
Vitamine D Zalm, sardines, makreel, tonijn, oesters, garnalen, eigeel, verrijkte melkproducten 600 I.E. (Internationale Eenheden
Vitamine E Zuidvruchten, zonnebloempitten, avocado, zalm, mango, kiwi, vis 15 milligram
Vitamine K Boerenkool, andijvie, rauwe spinazie, spruitjes, kip, kalfsvlees, varkensvlees, melkproducten 120 microgram
Calcium Zuivelproducten, chiazaden, ingeblikte vis, peulvruchten 1 – 1,2 gram
Koper Lever, oesters, champignons, noten, kreeft, groene bladgroenten 0,9 miligramos
Fosfor Vlees, lever, schelpdieren, zeevruchten, zuivelproducten, zonnebloempitten, noten, peulvruchten, volle granen 0,7 – 1 gram
IJzer Zeevruchten, spinazie, lever, peulvruchten, rood vlees, quinoa, pompoenzaden 18 milligram
Magnesium Cacao, avocado, noten, peulvruchten, tofu, volkorengranen 400 milligram
Mangaan Bladgroenten, fruit, volle granen, noten, zuivel 0,3 – 5 milligram
Selenium Noten, vis, ham, kip, kalkoen, kwark, eieren, haver, zuivelproducten, bananen 55 – 60 microgram

Naast een gezonde voeding hebben sommige voedingsstoffen bepaalde leefgewoonten nodig om goed geabsorbeerd of verwerkt te worden. Dit is bijvoorbeeld het geval voor vitamine D, die veel effectiever kan worden gesynthetiseerd door blootstelling aan zonlicht dan door voedsel.

Helaas maken leeftijd, ziekte, bepaalde fysiologische omstandigheden (zoals zwangerschap) en bepaalde voedingsstijlen (zoals veganistisch, vegetarisch, paleo of ketogeen dieet) het moeilijk om alle noodzakelijke voedingsstoffen uit de voeding te halen. In dit geval kan een multivitaminesupplement helpen om deze voedingsdoelen te bereiken.

Wat zijn de voordelen van een multivitaminesupplement?

Sommige voedingsdeskundigen noemen multivitaminen ” zorgverzekering ” die het ontstaan van tekorten en verstoringen in het lichaam voorkomt. Op deze manier is het mogelijk om door de jaren heen een goede gezondheid te behouden, vroegtijdige veroudering te voorkomen en een correct herstel van verwondingen en ziekten te bevorderen..

Rachel BondCardioloog
“Hoewel er geen duidelijk bewijs is van de voordelen van het gebruik van een multivitamine, vooral bij mensen die een evenwichtig dieet volgen (….), neem ik dagelijks een multivitamine. Waarom? Omdat er veel potentiële voordelen en geen bekende risico’s zijn op dit moment.”

Hoewel deze producten niet dezelfde mate van effectiviteit hebben als traditionele geneesmiddelen en het niet wordt aanbevolen om de gebruikelijke medicatie te vervangen door één van deze producten, kan het gebruik ervan de gezondheid van bepaalde personen ten goede komen. De volgende lijst geeft een overzicht van de belangrijkste voordelen die studies in verband brengen met het gebruik van multivitaminen:

 • Eetlustcontrole en gewichtsverlies: Uit een studie bleek dat mensen die een afslankend dieet volgen in combinatie met multivitaminesupplementen minder hongerig waren en meer gewicht verloren dan mensen die een dieet volgden zonder supplementen te nemen.
 • Bescherming van het geheugen: Er zijn experts op het gebied van anti-veroudering die beweren dat het nemen van een supplement dat rijk is aan antioxidanten kan bijdragen aan het behoud van een goed geheugen door de jaren heen.
 • Celbescherming: Sommige studies verzekeren dat de cellen van mensen die supplementen gebruiken in een betere staat werden gehouden, met minder geoxideerd en beschadigd DNA dan die van mensen die geen supplementen gebruiken.
 • Minder vaak voorkomende hart- en vaatziekten: Mensen die multivitaminen gebruiken, blijken de kans op overlijden door hart- en vaatziekten te verminderen, hoewel de precieze reden voor dit voordeel nog niet bekend is.
 • Gezondere kinderen: Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die voor en tijdens de zwangerschap multivitaminen gebruiken, gezondere kinderen ter wereld brengen. In Nederland bevelen verloskundigen meestal prenatale vitaminen aan alle zwangere vrouwen aan.
 • Gezondere ogen: Verschillende studies hebben aangetoond dat het gebruik van multivitaminen het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie kan verminderen, een gezichtsstoornis die het gezichtsvermogen van ouderen geleidelijk aan beïnvloedt en kan leiden tot blindheid.

Lecithine gel vitaminesupplement capsules

Sommige voedingsdeskundigen noemen multivitaminen ” zorgverzekeringen” die tekorten in het lichaam voorkomen.
(Bron: Supitcha McAdam: 76664418/ 123rf.com)

Uit consumentenonderzoeken blijkt ook dat multivitaminegebruik gepaard gaat met een algemeen gevoel van welzijn en een verhoogd energieniveau. Deze mensen gebruikten deze supplementen met succes om de stress en nervositeit van het dagelijks leven het hoofd te bieden.

Welke soorten multivitaminesupplementen zijn er?

Er zijn zoveel multivitaminen als je je maar kan voorstellen. De mogelijke combinaties van deze supplementen zijn bijna oneindig, er zijn duizenden producten die zich kunnen aanpassen aan zelfs de meest specifieke behoeften. Sommige mensen nemen zelfs hun toevlucht tot bereidingen die speciaal voor hen zijn ontworpen door een voedingsdeskundige.

In de volgende tabel hebben we een gids voorbereid die je zal helpen om wegwijs te worden in de wereld van de multivitaminen. Gebruik deze informatie wanneer je op zoek bent naar een aanvulling die past bij je behoeften, afhankelijk van de bevolkingsgroep waartoe je behoort. En vergeet niet dat je het zonder bepaalde voedingsstoffen kunt doen of andere kunt toevoegen, afhankelijk van je individuele behoeften.

Bevolkingsgroep Gewenste effect Multivitamine (combinatie)
Veganisten en vegetariërs Vermijdt vitamine B12- en D-deficiëntie en voorkomt calcium-, zink-, ijzer- en omega-3-deficiëntie Vitamine B12 + Vitamine D + omega-3 + ijzer + zink
Vrouwen op vruchtbare leeftijd Voorkomt het ontstaan van bloedarmoede als gevolg van menstruatieverlies, verhoogde energie, verhoogd gevoel van welzijn Foliumzuur + vitamine C + vitamine C + vitamine E + ijzer
Oudere vrouwen (na de menopauze) Vermijdt vroegtijdige veroudering, vermindert vermoeidheid en behoud van geheugen, zicht en spiercapaciteit Omega-3 + groep B-vitaminen + vitamine D + vitamine K + vitamine E
Jonge mannen Verhoogde energie, verhoogd gevoel van welzijn, vermijdt vroegtijdige veroudering, verhoogde vruchtbaarheid en potentie Groep B-vitaminen + vitamine C + zink + selenium
Oudere mannen Vermijdt vroegtijdige veroudering, vermindert vermoeidheid en stress en behoudt geheugen, zicht en spiercapaciteit Omega-3 + vitaminen van groep B + vitamine D + vitamine K + vitamine E + selenium
Studenten (universiteitsstudenten en middelbare schoolleerlingen) Vermindering van vermoeidheid, vermindert stress, behoud van geheugen en cognitieve capaciteiten vitaminen van groep B + vitamine D + vitamine D + vitamine C + zink + magnesium + fosfatidylserine
Gestresste mensen Verminderen van vermoeidheid, minimaliseren van stress en angst en bevorderen van gezonde slaapgewoonten Groep B-vitaminen + vitamine C + vitamine C + vitamine D + magnesium
Atleten verhogen van het energieniveau, voorkomen van blessures, bevorderen van spiermassa winst en uithoudingsvermogen en vermijd de gevolgen van oxidatieve stress Vitaminen van groep B + vitamine E + vitamine C + magnesium
Mensen die willen afvallen Controle van de eetlust, het bereiken van gezond gewichtsverlies en het “rebound effect” te voorkomen Vitaminen van groep B + vitamine D + vitamine C + omega-3 + ijzer + magnesium

Deze tabel is slechts een kleine samenvatting van de verschillende soorten multivitaminen die je op de Nederlandse markt kunt vinden. Er zijn ook supplementen die ontworpen zijn voor gebruik voor zwangere en borstvoedende vrouwen, maar ook voor kinderen en tieners. In dit geval zal het nodig zijn om de details van de supplementen met een specialist te bespreken.

Hoe moet ik mijn multivitamine innemen?

Hoewel multivitaminen zeer populaire supplementen zijn, weten veel mensen niet hoe ze deze producten moeten gebruiken om er het meeste uit te halen en beperken ze zich tot het nemen van een pil op een willekeurig moment van de dag. Als je je dagelijkse dieet efficiënt wilt aanvullen en intelligent gebruik wilt maken van je multivitamine, lees dan zorgvuldig de informatie in de volgende paragrafen:

 • Op welk moment van de dag moet ik mijn multivitamine innemen: bepaalde voedingsstoffen hebben een stimulerende werking en moeten ’s morgens als eerste worden ingenomen. Deze componenten zijn vitamine C, de B-groep vitaminen (behalve B3) en vitamine D. Vitamine B3 en magnesium daarentegen hebben een ontspannende werking en moeten ’s nachts worden ingenomen.
 • Hoe neem ik mijn multivitamine in: De in water oplosbare vitaminen (groep B en C) kunnen efficiënt worden opgenomen met of zonder voedsel. De vetoplosbare vitaminen (A, E en K) hebben echter vet nodig voor de opname en moeten daarom samen met voedsel worden gegeten.
 • De meest geschikte multivitaminedosering: Deskundigen adviseren een supplement te kiezen dat 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de gekozen voedingsstoffen bevat. Artikelen met een lagere ADH kunnen ondoeltreffend zijn, terwijl overschrijding van deze parameter kan leiden tot gevaarlijke overdoseringen van vitaminen en mineralen.

Je kunt ook meer specifieke aanbevelingen overwegen, afhankelijk van je persoonlijke gewoonten. Als je bijvoorbeeld de ijzeropname wilt verhogen, neem dan je supplement samen met sinaasappelsap. En onthoud dat koffie de absorptie van de meeste voedingsstoffen vermindert; neem het een of twee uur voor of na de inname van je multivitamine.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van een multivitamine?

Het is teleurstellend om een nieuwe multivitamine aan te schaffen om na enkele maanden supplementatie te ontdekken dat je niet het gewenste resultaat hebt bereikt. Wist je dat de meeste van deze mislukkingen te wijten zijn aan fouten die gemakkelijk op te lossen zijn? De volgende regels helpen je om de belangrijkste problemen in verband met het onjuiste gebruik van deze supplementen voorkomen:

Kies de juiste formule

 • Vermijd de combinatie van calcium en ijzer: Deze twee mineralen werken met elkaar in wisselwerking, waardoor het moeilijk is om beide te absorberen. Kies producten die deze moleculen niet combineren. Als je een ijzersupplement neemt, neem het dan niet in combinatie met zuivel- of calciumrijk voedsel.
 • Kies de actieve vormen van de voedingsstoffen: Zoek, indien mogelijk, naar supplementen die op het etiket vermelden dat ze “actieve vormen” van de vitaminen bevatten. Zo zal je multivitamine onmiddellijk effectief zijn zodra het is geabsorbeerd en je lichaam zal het niet nodig hebben om het te metaboliseren door middel van chemische processen die de ingenomen voedingsstoffen kunnen afbreken.
 • Vergeet niet dat vitamine E een samenstelling van stoffen is: Deze krachtige antioxidante vitamine bestaat uit een groep moleculen die tocoferolen worden genoemd. Je supplement moet alle soorten tocoferolen (alfa, bèta, bèta, delta en gamma) bevatten om te profiteren van de beschermende werking van deze samenstelling.

Overschrijd de aangegeven dosis niet

 • De gevaren van calcium: Overmatige supplementatie met een calciumrijke multivitamine kan constipatie veroorzaken, het hartritme verstoren, de kans op nierstenen vergroten en zich op de lange termijn in de wanden van de slagaders opbouwen, waardoor het risico op cardiovasculaire aandoeningen toeneemt.
 • Je hebt niet altijd ijzer nodig: Hoewel ijzer een zeer populair additief is in veel multivitaminen, is het een stof met een hoog oxiderend vermogen die niet overmatig geconsumeerd moet worden. Het misbruik ervan kan de veroudering versnellen en de gezondheid van het hele lichaam schaden. Neem dit mineraal alleen als je het nodig hebt (bijvoorbeeld als je een vrouw bent met hevige menstruaties).
 • Precies de juiste hoeveelheid foliumzuur: Overtollig foliumzuur kan ervoor zorgen dat andere voedingstekorten (zoals vitamine B12) lange tijd onopgemerkt blijven, chronisch worden en de gezondheid onherstelbaar aantasten.
 • Vitamine D ter discussie: Vitamine D verhoogt de absorptie van calcium, dus sommige deskundigen geloven dat de overmatige consumptie ervan de verkalking van de bloedvaten kan bevorderen, waardoor de toestand van de kransslagaders wordt verslechterd. Overschrijd de ADH van deze vitamine niet en combineer deze indien mogelijk met vitamine K, die arteriële calciumdepositie tegengaat.
 • Zwangere vrouwen, opgepast!: Zwangere vrouwen (of vrouwen die er aan denken om zwanger te worden) moeten hun arts raadplegen alvorens een supplement te beginnen te gebruiken. De vitamine A in veel van deze multivitaminen kan foetale misvormingen veroorzaken, dus deze vrouwen moeten speciaal ontworpen prenatale vitaminen nemen.

Het is aan te raden om te kiezen voor supplementen die in de Europese Unie worden geproduceerd en verpakt. Hoewel deze producten niet zo nauwlettend worden gecontroleerd als farmaceutische producten, vereist de eurozone een minimum aan kwaliteit en veiligheid voor alle voedingssupplementen voordat ze op de markt mogen worden gebracht.

Welke geneesmiddelinteracties kunnen mijn multivitaminen veroorzaken?

Vergeet niet dat multivitaminen stoffen bevatten die je gebruikelijke medicatie kunnen verstoren. In onderstaande tabel vindt je de bekendste interacties tussen vitaminen, mineralen en medicijnen. Als je een farmaceutische behandeling ondergaat, moet je eerst je arts raadplegen voordat je begint met een supplementatiekuur.

Voedingsstof Geneesmiddelen waarmee het in wisselwerking staat
Vitamine A Retinoïden, antibiotica en antistollingsmiddelen
Vitaminen B-groep Anti-hypertensiva en chemotherapie
Vitamine C Aluminium antacida (Almax®), oestrogenen (anticonceptiva), antipsychotica, chemotherapie, anti-HIV-behandeling, cholesterol- en antistollingsbehandelingen en antistollingsmiddelen
Vitamine D Behandeling van nierfalen, anti-epileptica, cholesterol, psoriasis, antibiotica, Digoxine, antihypertensiva, diuretica, corticoïden en laxeermiddelen
Vitamine E Cyclosporine, chemotherapie, statines en pijnstillers
Vitamine K Anticoagulantia en antidiabetica
Mineralen Actieve kool, levodopa, antibiotica, antacida, hypolipemics (anticholesterolmedicatie), levothyroxine (Eutirox®) en bisfosfonaten

Dit zijn slechts enkele van de mogelijke interacties die kunnen optreden tijdens multivitaminesupplementen. Zelfs als je geneesmiddel niet in deze lijst voorkomt, als je na het gebruik van een voedingssupplement veranderingen in de effecten van je medicatie opmerkt, moet je stoppen met het gebruik van je multivitamine en zo snel mogelijk een expert raadplegen.

Wat is de prijs van een multivitaminensupplement?

De prijzen van multivitaminen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de hoeveelheid voedingsstoffen in elke formulering, het prestige van de fabrikant en de extra ingrediënten (zoals plantenextracten) die in het product zijn opgenomen. De best verkochte artikelen kosten tussen de tien en twintig euro per verpakking.

Exclusieve formules (met geactiveerde moleculen, nieuwe enzymen of moeilijk te synthetiseren verbindingen) kunnen veel duurder zijn dan hun eenvoudigere tegenhangers. De doeltreffendheid van deze moderne elementen is echter nog niet duidelijk bewezen. Gelukkig zijn de heilzaamste bestanddelen ook het voordeligst.

Wist je dat de eerste multivitaminen in het begin van de 20e eeuw op de markt werden gebracht om voedingsgebreken bij kinderen in de welgestelde klassen te voorkomen

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een multivitamine om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het supplement te vinden die het meest geschikt voor je is, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de multivitamine je nodig hebt:

Alergieën en intoleranties

De ingrediënten van multivitaminen hebben een zeer gevarieerde oorsprong: plantaardige, dierlijke en minerale elementen. Als je aan enige vorm van intolerantie lijdt, vergeet dan niet goed op de hoogte te zijn van de allergenen in je supplement voordat je je aankoop doet. Gelukkig zijn er veel producten zonder gluten, lactose, noten en sojabonen.

Aan de andere kant, als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, moet je je beperken tot diervrije multivitaminen. Deze supplementen hebben een veganistisch kwaliteitslabel op hun verpakking dat garandeert dat je product volledig uit 100% plantaardige elementen is vervaardigd.

Maag- en darmklachten

Als een aantal algemene aanbevelingen (zoals die in dit artikel worden uitgelegd) worden opgevolgd, kunnen multivitaminen veilig worden gebruikt. Sommige mensen ervaren echter gastro-intestinale ongemakken bij de introductie van een van deze producten in hun gebruikelijke dieet.

Dit ongemak (winderigheid, zware maag en een opgeblazen gevoel in de maag) wijst meestal niet op een ernstige pathologie. Je kunt ze verlichten door het supplement met voedsel in te nemen. Als je gevoelig bent voor maag- en darmklachten, kies dan voor een multivitamine die speciaal is samengesteld voor mensen met gevoelige magen en vermijd ijzerpreparaten.

Antoinette van RielToxicoloog bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC)
“We krijgen weleens meldingen over kinderen die uit de pot met vitaminepillen hebben gesnoept, maar de zorgelijkste vergiftigingen komen veelal door sport- en afslankpillen.”

Extra bestanddelen

Je kunt tal van additionele ingrediënten vinden in je voedingssupplement. De meeste zullen enzymen (die chemische reacties genereren) of plantenextracten zijn. Als je een onbekende bestanddeel in je multivitamine ziet, zoek het dan snel op om de effectiviteit en veiligheid ervan te garanderen. Sommige van deze elementen zijn:

 • Ginseng: Geneeskrachtige plant die veel gebruikt wordt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt geassocieerd met meerdere geneeskrachtige en stimulerende effecten.
 • Gingko biloba: Boom die oorspronkelijk uit China komt. Deze wordt toegeschreven met eigenschappen die de circulatie bevorderen en de bloedstolling verbeteren.
 • Guaraná: Amazonestruik met stimulerende eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van cafeïne.
 • Kamille: Plant die van oudsher gebruikt wordt als een behandeling tegen maagklachten, winderigheid en rusteloosheid.
 • Valeriaan: Geneeskrachtige plant met een kalmerende en ontspannende werking.
 • Coenzym Q-10: Enzym dat verantwoordelijk is voor de vorming van energie in het menselijk lichaam.
 • Omega-3: Vetzuur essentieel voor de cardiovasculaire en cerebrale gezondheid.
 • Fosfatidilserine: Een verbinding die deel uitmaakt van celmembranen. Het zou neuronale functies kunnen bevorderen.
 • L-teanine: Groene thee extract met anxiolytische en antioxiderende eigenschappen.
 • Cafeíne: Bekende stimulerende stof en activator van de stofwisseling.

Toedieningswijze

Over het algemeen worden multivitaminesupplementen in tabletvorm op de markt gebracht, waarbij één enkele dosis per dag nodig is om van alle effecten van het supplement te profiteren. Je kunt deze producten echter ook in poeder- of vloeibare vorm kopen. Kies het formaat dat het beste bij je past; de effectiviteit van de multivitamine wordt hierdoor niet aangetast.

Als de kleur van je urine erg donker wordt tijdens het gebruik van de multivitamine, kan het zijn dat je geen goede opname van voedingsstoffen hebt of dat je een te grote hoeveelheid gebruikt.

Zoetstoffen en kleurstoffen

Wij raden je aan te kiezen voor een multivitamine zonder kunstmatige kleurstoffen en zoetstoffen. Hoewel deze additieven vaak worden gebruikt om het supplement een betere smaak en geur te geven, kunnen ze leiden tot darmklachten en zeer onaangename allergische reacties. Koop het liefst een product met 100% natuurlijke biologische ingrediënten.

Prijs-kwaliteitverhouding

Multivitaminesupplementen worden meestal gedurende een periode van één tot drie maanden toegediend. Wij raden je aan een product te kiezen dat voldoende capsules, poeder of vloeistof bevat om gedurende dertig dagen of meer te gebruiken. Als je geld wilt besparen, vergeet dan niet te letten op de speciale aanbiedingen van grotere verpakkingen; deze supplementen zijn zeer lang houdbaar.

Samenvatting

Multivitaminen zijn een veilige optie om mee te beginnen in de wereld van de voedingssupplementen. Hun gebalanceerde formules, aangepast om de meest voorkomende voedingstekorten in onze samenleving tegen te gaan, brengt het welzijn binnen handbereik: één tablet per dag is alles wat je nodig hebt om je dieet te completeren!

Vergeet niet dat dagelijkse beweging, een gezonde voeding en een leven zonder tabak, alcohol en andere drugs essentieel zullen zijn als het gaat om het behoud van een optimale gezondheid. Een goede multivitamine kan echter helpen het evenwicht te bewaren dat nodig is om ook in de moeilijkste tijden van een vol en actief leven te genieten.

Vond je ons artikel over multivitaminen? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het ideale multivitamine supplement kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Supitcha McAdam: 76666448/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies