een houten lepel met SM...
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

32Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Er verschijnen steeds meer supplementen op de markt die ons leven een stukje makkelijker maken. Half Nederland slikt vitaminepillen of andere voedingssupplementen. In deze shopgids besteden we aandacht aan een product dat al lang in gebruik is, in de jaren ’90 even werd ‘vergeten’, maar de afgelopen 10 jaar weer erg populair is geworden. We stellen je voor aan: ‘Methylsulfonylmethane’, beter bekend als ‘MSM’.

MSM is een organische zwavelverbinding die van nature in planten, dieren en mensen wordt aangetroffen. De stof heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Sommige mensen noemen MSM het alternatief op een collageensupplement voor veganisten. MSM wordt vaak als supplement gebruikt om de gezondheid van gewrichten en spieren te behouden. Tegenwoordig is het supplement ook populair als hulpmiddel bij een betere haargroei. In deze shopgids laten we je zien welke beweringen over MSM waar zijn en wat de voordelen van de zwavelverbinding zijn.

Belangrijk om te weten

 • MSM is een organische zwavelverbinding met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Het gebruik van MSM-supplementen kan gewrichtspijn verminderen, spierherstel versnellen en het uiterlijk van de huid verbeteren.
 • MSM is geschikt voor veganisten en vegetariërs.
 • Bij de aankoop van een MSM-supplement moet je letten op een aantal belangrijke aankoopcriteria, zoals de interactie met medicijnen, de aanwezigheid van allergenen, de presentatievorm en de prijs-kwaliteitverhouding van het artikel.

Onze selectie: De beste MSM-supplementen op de markt

MSM is een belangrijk bindmiddel in kraakbeen, pezen en gewrichten. Als je ouder wordt maakt je lichaam minder MSM aan. Gelukkig kan een MSM-supplement je in deze gevallen helpen. Hieronder vind je een selectie met de beste MSM-supplementen die momenteel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Ieder product heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, maar ze hebben allemaal een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Het MSM-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De 365 hoog gedoseerde capsules van Natural Elements bevatten 1600 mg MSM per dagelijkse dosis van 2 capsules. Iedere capsule bestaat voor 99,9% uit pure, zeer biologisch beschikbare en fijne MSM met een MESH-waarde van 60-80.

Sommige fabrikanten voegen goedkoop, kunstmatig ascorbinezuur toe aan hun product. Natural Elements niet. Zij raden daarentegen aan om het MSM-supplement te combineren met een natuurlijke vitamine C-bron zoals het Camu Camu-extract.

Het beste MSM-supplement met natuurlijke vitamine C


Letzte Preis-Updates: Amazon.de (02.06.23, 18:19 Uhr), Sonstige Shops (23.11.21, 13:20 Uhr)

Het MSM-supplement van Nature Love bevat de hoogst mogelijke dosis MSM gecombineerd met natuurlijke vitamine C uit acerola-extract. Iedere verpakking bestaat uit 365 tabletten. Dat is voldoende voor een voorraad van 6 maanden.

De toevoeging van vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen voor een normale kraakbeen- en botfunctie. Het product bevat geen ongewenste toevoegingen en is geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Het beste MSM-supplement in poedervorm

MSM-supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: capsules, tabletten en poeder. In de laatste categorie komt het supplement van Makana als winnaar uit onze test. Het poeder is goed gedoseerd en gemakkelijk in te nemen door het te mengen met sapjes, spa rood of andere vloeistoffen.

De prijs is bovendien erg goed betaalbaar. Het product heeft een zuiverheid van 99,9%. Het helpt je meer bewegingsplezier te krijgen en verontreinigende stoffen uit je lichaam te verwijderen.

Het beste MSM-supplement voor veganisten

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Als vegetariër of veganist, is het belangrijk dat je van tevoren controleert of het MSM-supplement geschikt voor je is. Het MSM-supplement van GloryFeel is 100% veganistisch en dus volledig geschikt voor vegetariërs en veganisten.

De capsules hebben een veganistisch cellulose-omhulsel. Met een verpakking van 365 capsules heb je voldoende voorraad in huis voor 6 maanden. Het product is gefabriceerd in Duitsland onder de hoogste kwaliteitsnormen en strengste controles.

Shopgids: Alles wat je moet weten over MSM

Methylsulfonylmethaan (MSM) is een in water oplosbare, organische zwavelverbinding. Zwavel is een essentieel element dat voorkomt in elke cel van het menselijk lichaam. De stof heeft een antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Als je ouder wordt maakt je lichaam minder MSM aan. Een supplement helpt je als pijnstiller en ondersteunend middel bij aandoeningen aan ons lichaam. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit product, zodat je alles te weten komt over de werking van MSM.

Senior mensen bereiden van gezond diner

MSM vind je in bepaalde planten en in verse groenten, fruit, vlees en vis. De moderne mens krijgt echter te weinig zwavel binnen. Een MSM-supplement kan dan helpen.
(Bron: Bialasiewciz: 96536327/ 123rf.com)

Wat is MSM?

Methylsulfonylmethane, beter bekend onder de afkorting ‘MSM’, is een organische zwavelverbinding die van nature in planten, dieren en mensen wordt aangetroffen. Algen, plankton en andere oceanische micro-organismen zijn in staat zwavel om te zetten in MSM, waardoor de stof in het mariene milieu terechtkomt. Een kleine hoeveelheid van deze verbinding verdampt en bereikt het aardoppervlak en wordt onderdeel van de meest vruchtbare grond.

Zo wordt MSM onderdeel van fruit zoals appels, groenten en zelfs dieren die worden gevoed door weiden die rijk zijn aan deze verbinding. Uiteindelijk vind je MSM dus terug in producten als appels, broccoli en koeienmelk. Zodra we deze voedingsmiddelen consumeren, wordt de MSM onderdeel van onze cellen en verspreidt deze zich homogeen door ons lichaam (1).

MSM heeft een antioxiderende en ontstekingsremmende werking (2). De manier waarop dit interessante supplement zijn heilzame werking uitoefent, is nog niet volledig ontcijferd. Toch heeft MSM bewezen de volgende lichamelijke processen te kunnen beïnvloeden:

 • Zwaveldonor: Er zijn studies die aantonen dat MSM zwavelatomen schenkt aan andere componenten in ons lichaam, waardoor diens normale functie wordt bevorderd. Het is mogelijk dat aminozuren zoals methionine en cysteïne van deze verbinding profiteren om eiwitten te vormen die nodig zijn voor de optimale groei van onze weefsels (1, 3).
 • Daling van oxidatieve stress: Onze cellen produceren dagelijks talrijke reactieve zuurstofsoorten, ook bekend als vrije radicalen, die bij overmatige accumulatie onze eigen weefsels kunnen beschadigen en een versneld verouderingsproces veroorzaken. MSM kan de schadelijke acties van deze radicalen minimaliseren (1, 4).
 • Ontstekingsremming: Studies tonen aan dat MSM de synthese van de chemische verbindingen remt, die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de ontstekingsprocessen binnen ons lichaam. Hierdoor wordt overmatige en schadelijke activering van het verdedigingssysteem voorkomen (1, 4).
 • Regulatie van het immuunsysteem: Ons immuunsysteem beschermt ons dagelijks tegen allerlei ziektekiemen en gifstoffen. Een overmatige activering van ons afweersysteem kan echter op korte en lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. MSM treedt op als regulator die de excessen in de verdedigingsprocessen van ons organisme vermijdt (1, 5).

De mooie jonge appel van de meisjesholding

MSM heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
(Bron: Drobot: 120353662/ 123rf.com)

Waar zit MSM in?

De effectiviteit van MSM wordt gekoppeld aan het zwavelgehalte van de verbinding. De stof is het op twee na meest voorkomende mineraal in ons lichaam en wordt in concentratie alleen overschreden door calcium en fosfor. Hoewel er nog geen algemeen aanbevolen inname van zwavel is gedefinieerd, wordt het aangenomen dat het verbruik ervan essentieel is om een goede gezondheid te behouden (6.7).

Een gevarieerd dieet met dierlijke en plantaardige producten zal in principe voldoende zwavel opleveren. Als je echter ouder wordt, maakt je lichaam minder zwavel aan. Hetzelfde geldt voor vegetariërs en veganisten. Als we ons MSM-gehalte willen verhogen om de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten te verkrijgen, moet je voldoende van de volgende producten in je dieet opnemen (1.6):

 • Melk
 • Tomaat
 • Groene bladgroenten
 • Volle granen
 • Appel
 • Framboos
 • Thee
 • Koffie
 • Bier (Geniet, maar drink met mate)

De groenten die worden geteeld op MSM-bodems bevatten logischerwijs een grotere hoeveelheid van deze verbinding. Ook hebben sterk bewerkte voedingsmiddelen een lager MSM-gehalte in vergelijking met producten van biologische of ecologische oorsprong. Ook het te gaar koken van voedsel kan het gehalte van de zwavelverbinding verlagen.

De moderne mens krijgt te weinig zwavel binnen. Onze moderne vormen van voedselbereiding, veelal in kassen en met name de verhitting van ons voedsel, veroorzaakt een zwaveltekort. Ook andere factoren, zoals een ongebalanceerde darmmicrobiota of de consumptie van medicijnen zoals paracetamol, kunnen de opname en opslag van deze verbinding afremmen. In deze gevallen kan een MSM-supplement een effectief alternatief zijn (1, 8, 9).

Waar is een MSM-supplement goed voor?

Naast water en natrium is zwavel voor het menselijk lichaam de meest elementaire bouwstof. MSM is momenteel erg populair, hoewel de voordelen al veel langer bekend zijn. In 1981 registreerde Dr. Robert Herschler het MSM-patent. Hij identificeerde de stof als een nuttig supplement om de textuur van de huid en nagels te verbeteren. In latere onderzoeken zou Dr. Herschler beweren anticoagulantia, ontstekingsremmende, anxiolytische en pijnstillende eigenschappen te hebben ontdekt in MSM-supplementen.

Dr. Herschler voerde tal van experimenten uit met MSM en beweerde veelbelovende resultaten te behalen. In de onderstaande tabel hebben we de bevindingen van de Amerikaanse arts verzameld. Wees je er echter van bewust dat deze resultaten nog verder moeten worden bevestigd door onafhankelijke bronnen voordat ze zonder voorbehoud kunnen worden geaccepteerd (10.11).

Experiment Soort onderzoek Resultaat
Antiparasitair In vitro MSM vernietigt specifieke darm- en urogenitale parasieten
Verlichting van spierkrampen 50-500 mg combinatie van MSM en vitamine C bij vrijwilligers Symptomatische verlichting van spierkrampen
Mondhygiëne MSM werd toegevoegd aan tandpasta Vermindering van tandvleesontsteking en genezing van spruw
Behoud van een optimale gezondheid 250-500 mg MSM werd toegevoegd aan het dieet van 14 gezonde mensen Afwezigheid van ziekte tijdens de suppletie

De proefpersonen voelden zich goed

Verbetering van het uiterlijk van de huid Toediening van 100-1000 mg MSM per dag aan mensen met acne, rosacea of ​​teleangiëctasieën Subjectieve verbetering van de huidconditie gedurende meerdere weken
Stemmingsstabilisator Toediening van MSM aan gezonde proefpersonen Gevoel van meer alertheid, kalmte en rust
Verbeterde concentratie MSM-suppletie bij studenten Gevoel van verhoogde concentratie tijdens de studie
Verbeterde stemming Toediening van 1000 mg MSM per kilo van het gewicht van proefpersonen met een historie van depressies Gevoel van verbeterde stemming binnen enkele uren
Littekens Toediening van 0,1 gram MSM per kilo gewicht aan dieren met wonden Versnelde wondgenezing in vergelijking met dieren die een placebo-medicijn kregen
Behandeling van complicaties bij diabetes Toediening van 500 mg MSM en 250 mg vitamine C aan een diabetespatiënt Versnelde wondgenezing

Betere glykemische controle

Pijnstillend middel Toediening van 1,5 gram MSM aan een patiënt met nierkoliek Pijnstillend effect
Preventie van zonnebrand Inname van 0,5 – 2 gram MSM per dag bij gezonde mensen Verminderd intens effect van zonneschade
Preventie van vermoeidheid na het sporten Inslikken van 1-2 gram per dag gedurende 6 maanden door gezonde proefpersonen Vermindering van hersteltijd die nodig is na grote inspanningen

Een ander voordeel dat over het algemeen wordt geassocieerd met MSM, is het vermogen om de haargroei te versnellen. Onderzoek toont aan dat de consumptie van voldoende zwavel de haargroei kan bevorderen. Wel staat dit onderzoek nog in de kinderschoenen. Tot dusver wordt dit effect van MSM alleen wetenschappelijk gerelateerd aan de groei van knaagdiervachten (12).

Samengevat kunnen we stellen dat MSM een supplement is met een bijna eindeloos potentieel. Als we alle voordelen zouden noemen, zou de lijst te lang worden. Kort gezegd is zwavel naast water en natrium de meest elementaire bouwstof voor het menselijk lichaam. Het biochemische profiel van de zwavelverbinding zal de komende jaren verder moeten worden bestudeerd om de effecten beter te definiëren. Voorlopig heeft de wetenschappelijke gemeenschap bewijs gevonden van een mogelijk nut van MSM onder de volgende voorwaarden (1):

 • Behandeling van artritissymptomen: Het gebruik van MSM in combinatie met glucosamine en chondroïtinesulfaat is getest in kleine steekproeven van mensen met artrose, waarbij een vermindering van de klachten van de proefpersonen werd gevonden.
 • Pijnstiller bij gewrichtsslijtage: Uit onderzoek bij dieren blijkt dat MSM de synthese van ontstekingen kan remmen, waardoor de afbraak van kraakbeen wordt geremd (maar niet volledig voorkomen).
 • Verbetering van de gewrichtsmobiliteit: De combinatie van MSM, vitamine D, glucosamine en guave-extract had een gering positief effect op de mobiliteit van de knieën van patiënten met artrose.
 • Verminderde vermoeidheid na grote inspanning: Onderzoek toonde een afname van inspanningsgerelateerde pijn en ontstekingen bij verschillende steekproeven bij mensen die eerder MSM-supplementen gebruikten.
 • Vermindering van oxidatieve stress: MSM-suppletie gedurende 28 dagen of meer verminderde de invloed van stressfactoren bij zowel mens als dier, met een veelbelovend antioxidante verwerking.
 • Vermindering van allergische symptomen: MSM-suppletie gedurende 30 dagen veroorzaakte een verlaging van het histaminegehalte, een stof die nauw verband houdt met de productie van allergische reacties, en verminderde de symptomen van pollenallergieën.
 • Verbetering van de huidtextuur: De toevoeging van MSM in lotions en crèmes heeft invloed op de behandeling van rosacea, chloasma en acne. Bovendien toont onderzoek aan dat het tot op zekere hoogte het verschijnen van rimpels en expressielijnen vermindert. De orale inname van MSM lijkt vergelijkbare effect te hebben.

close up van verschillende etenswaren op tafel

MSM zorgt voor een kortere hersteltijd die nodig is na het uitoefenen van grote inspanningen.
(Bron: Dolgachov: 54776181/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kopen van een MSM-supplement kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende supplementen op de markt verkrijgbaar. Eerder in deze shopgids vond je al een selectie met onze favoriete producten. Hieronder laten we je zien wat de belangrijkste criteria bij de aankoop van een MSM-supplement zijn. Deze factoren helpen je een goedkoop en veilig product te kopen:

Interactie met medicijnen

Tot dusver is er geen interactie beschreven tussen MSM en de meest gebruikte medicijnen. Het wordt echter aanbevolen om altijd een arts te raadplegen als je medicijnen gebruikt voordat je met het supplement begint, vooral als je medicijnen gebruikt voor een ernstige of chronische aandoening, zoals:

 • Insuline
 • Metformine
 • Antithyroid-medicatie
 • Schildklierhormoon
 • Antihistaminica
 • Chemotherapie
 • Statines (cholesterolmedicatie)
 • Antidepressiva, antipsychotica en anxiolytica
 • Anticonceptie
 • Antibiotica

Conceptuele samenstelling van zout en peper op lepels en kommen over lichte achtergrond, bovenaanzicht, close-up

Veganisten en vegetariërs kunnen MSM gebruiken als alternatief voor collageensupplementen.
(Bron: Резин: 97612051/ 123rf.com)

Geschikt voor vegetariërs en veganisten

MSM-supplementen zijn erg populair bij vegetariërs en veganisten. Deze groepen mensen kunnen een MSM-supplement als alternatief voor collageensupplementen gebruiken. Op die manier kunnen volgers van een plantaardig dieet dus ook een supplement gebruiken dat gewrichtspijn vermindert. Als je vegetarisch of veganistisch bent, raden we aan het etiket van het product dat je wilt kopen te controleren op dierlijke ingrediënten.

Allergieën en intoleranties

Er zijn nog geen intoleranties in verband met het gebruik van MSM gebracht. We raden je echter aan om op de reacties van je lichaam te letten tijdens de eerste dagen en weken dat je een MSM-supplement gebruikt. Als een van de volgende symptomen optreedt, stop dan direct met de MSM-suppletie en raadpleeg zo snel mogelijk een arts:

 • Huiduitslag en jeuk
 • Verergering van allergiesymptomen
 • Kortademigheid
 • Duizeligheid
 • Zwelling van de lippen, tong of keel

Presentatievorm

MSM-supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals capsules, tabletten en poeder. Het supplement kan oraal, via de huid of via de aderen worden toegediend. Hoewel de orale route het meest wordt gebruikt voor het verbeteren van spier- en gewrichtspijn, kunnen de crèmes en lotions het uiterlijk van de huid en het haar verbeteren, zonder de bijwerkingen van orale MSM-supplementen zoals gastro-intestinale intolerantie en hypertensie.

dromerige vrouw

MSM-supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals capsules, tabletten en poeder. Er zijn ook MSM-crèmes die je voor je huid of haar kunt gebruiken.
(Bron: Kiselev: 42782968/ 123rf.com)

Samenvatting

MSM is een organische zwavelverbinding die van nature in planten, dieren en mensen wordt aangetroffen. De stof heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. De manier waarop dit interessante supplement zijn heilzame werking uitoefent, is nog niet volledig ontcijferd. Toch heeft MSM bewezen de een aantal belangrijke lichamelijke processen te beïnvloeden. Het gebruik van MSM-supplementen kan gewrichtspijn verminderen, spierherstel versnellen en het uiterlijk van de huid verbeteren.

Je kunt MSM aan je schoonheidsroutine toevoegen in de vorm van een lotion of crème, of je kunt het als supplement innemen. In deze shopgids laten we je zien wat de belangrijkste criteria bij de aankoop van een MSM-supplement zijn. Deze factoren helpen je een goedkoop en veilig product te kopen.

Als je onze shopgids over MSM leuk vond, laat dan hieronder een reactie achter of deel dit artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Алексей Резин: 98191084/ 123rf.com)

Referenties (20)

1. Usha PR, Naidu MUR. Randomised, Double-Blind, Parallel, Placebo-Controlled Study of Oral Glucosamine, Methylsulfonylmethane and their Combination in Osteoarthritis. Clin Drug Investig [Internet]. 2004 [cited 2019 Sep 11];24(6):353–63.
Bron

2. Hermann M, Flammer A, Lüscher TF. Nitric oxide in hypertension. J Clin Hypertens (Greenwich) [Internet]. 2006 Dec [cited 2019 Sep 15];8(12 Suppl 4):17–29.
Bron

3. Effects of Oral Supplementation With Methylsulfonylmethane on Skin Health and Wrinkle Reduction | Natural Medicine Journal [Internet]. [cited 2019 Sep 15].
Bron

4. Berardesca E, Cameli N, Cavallotti C, Levy JL, Piérard GE, De Paoli Ambrosi G. Combined effects of silymarin and methylsulfonylmethane in the management of rosacea: Clinical and instrumental evaluation. J Cosmet Dermatol. 2008 Mar;7(1):8–14.
Bron

5. Barrager E, Veltmann JR, Schauss AG, Schiller RN. A multicentered, open-label trial on the safety and efficacy of methylsulfonylmethane in the treatment of seasonal allergic rhinitis. J Altern Complement Med [Internet]. 2002 Apr [cited 2019 Sep 15];8(2):167–73.
Bron

6. Withee ED, Tippens KM, Dehen R, Hanes D. Effects of MSM on exercise-induced muscle and joint pain: a pilot study. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Dec;12(S1).
Bron

7. Tant L, Gillard B, Appelboom T. Open-label, randomized, controlled pilot study of the effects of a glucosamine complex on low back pain. Curr Ther Res - Clin Exp. 2005 Nov;66(6):511–21.
Bron

8. Nakasone Y, Watabe K, Watanabe K, Tomonaga A, Nagaoka I, Yamamoto T, et al. Effect of a glucosamine-based combination supplement containing chondroitin sulfate and antioxidant micronutrients in subjects with symptomatic knee osteoarthritis: A pilot study. Exp Ther Med. 2011 Sep;2(5):893–9.
Bron

9. Shanmugam S, Baskaran R, Nagayya-Sriraman S, Yong CS, Choi HG, Woo JS, et al. The effect of methylsulfonylmethane on hair growth promotion of magnesium ascorbyl phosphate for the treatment of alopecia. Biomol Ther. 2009 Jul;17(3):241–8.
Bron

10. Herschler RJ. Methylsulfonylmethane and Methods of Use. US Pat 4,296,130. 1979;
Bron

11. Herschler RJ. Use of Methylsulfonylmethane to treat parasitic infections. United States Pat [ 19 ]. 1989;(4):3–6.
Bron

12. MSM: On Our Way Back to Health w/ Sulfur - SPANISHMSM: On Our Way Back to ... - Google Libros [Internet]. [cited 2019 Sep 12].
Bron

13. Belizário JE, Faintuch J. Microbiome and Gut Dysbiosis. Exp Suppl [Internet]. [cited 2019 Sep 8];109:459–76.
Bron

14. Sulfur: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [cited 2019 Sep 13].
Bron

15. Nimni ME, Han B, Cordoba F. Are we getting enough sulfur in our diet? Vol. 4, Nutrition and Metabolism. 2007.
Bron

16. Kloesch B, Liszt M, Broell J, Steiner G. Dimethyl sulphoxide and dimethyl sulphone are potent inhibitors of IL-6 and IL-8 expression in the human chondrocyte cell line C-28/I2. Life Sci [Internet]. 2011 Sep 26 [cited 2019 Sep 12];89(13–14):473–8.
Bron

17. Beilke MA, Collins-Lech C, Sohnle PG. Effects of dimethyl sulfoxide on the oxidative function of human neutrophils. J Lab Clin Med [Internet]. 1987 Jul [cited 2019 Sep 12];110(1):91–6.
Bron

18. Richmond VL. Incorporation of methylsulfonylmethane sulfur into guinea pig serum proteins. Life Sci. 1986 Jul 21;39(3):263–8.
Bron

19. van der Merwe M, Bloomer RJ. The Influence of Methylsulfonylmethane on Inflammation-Associated Cytokine Release before and following Strenuous Exercise. J Sports Med. 2016;2016:1–9.
Bron

20. Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and safety of a novel dietary supplement. Vol. 9, Nutrients. MDPI AG; 2017.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Usha PR, Naidu MUR. Randomised, Double-Blind, Parallel, Placebo-Controlled Study of Oral Glucosamine, Methylsulfonylmethane and their Combination in Osteoarthritis. Clin Drug Investig [Internet]. 2004 [cited 2019 Sep 11];24(6):353–63.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Hermann M, Flammer A, Lüscher TF. Nitric oxide in hypertension. J Clin Hypertens (Greenwich) [Internet]. 2006 Dec [cited 2019 Sep 15];8(12 Suppl 4):17–29.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Effects of Oral Supplementation With Methylsulfonylmethane on Skin Health and Wrinkle Reduction | Natural Medicine Journal [Internet]. [cited 2019 Sep 15].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Berardesca E, Cameli N, Cavallotti C, Levy JL, Piérard GE, De Paoli Ambrosi G. Combined effects of silymarin and methylsulfonylmethane in the management of rosacea: Clinical and instrumental evaluation. J Cosmet Dermatol. 2008 Mar;7(1):8–14.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Barrager E, Veltmann JR, Schauss AG, Schiller RN. A multicentered, open-label trial on the safety and efficacy of methylsulfonylmethane in the treatment of seasonal allergic rhinitis. J Altern Complement Med [Internet]. 2002 Apr [cited 2019 Sep 15];8(2):167–73.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Withee ED, Tippens KM, Dehen R, Hanes D. Effects of MSM on exercise-induced muscle and joint pain: a pilot study. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Dec;12(S1).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tant L, Gillard B, Appelboom T. Open-label, randomized, controlled pilot study of the effects of a glucosamine complex on low back pain. Curr Ther Res - Clin Exp. 2005 Nov;66(6):511–21.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Nakasone Y, Watabe K, Watanabe K, Tomonaga A, Nagaoka I, Yamamoto T, et al. Effect of a glucosamine-based combination supplement containing chondroitin sulfate and antioxidant micronutrients in subjects with symptomatic knee osteoarthritis: A pilot study. Exp Ther Med. 2011 Sep;2(5):893–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Shanmugam S, Baskaran R, Nagayya-Sriraman S, Yong CS, Choi HG, Woo JS, et al. The effect of methylsulfonylmethane on hair growth promotion of magnesium ascorbyl phosphate for the treatment of alopecia. Biomol Ther. 2009 Jul;17(3):241–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Herschler RJ. Methylsulfonylmethane and Methods of Use. US Pat 4,296,130. 1979;
Ga naar bron
Academisch artikel
Herschler RJ. Use of Methylsulfonylmethane to treat parasitic infections. United States Pat [ 19 ]. 1989;(4):3–6.
Ga naar bron
Tekstboek
MSM: On Our Way Back to Health w/ Sulfur - SPANISHMSM: On Our Way Back to ... - Google Libros [Internet]. [cited 2019 Sep 12].
Ga naar bron
Academisch artikel
Belizário JE, Faintuch J. Microbiome and Gut Dysbiosis. Exp Suppl [Internet]. [cited 2019 Sep 8];109:459–76.
Ga naar bron
Academisch artikel
Sulfur: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [cited 2019 Sep 13].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Nimni ME, Han B, Cordoba F. Are we getting enough sulfur in our diet? Vol. 4, Nutrition and Metabolism. 2007.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Kloesch B, Liszt M, Broell J, Steiner G. Dimethyl sulphoxide and dimethyl sulphone are potent inhibitors of IL-6 and IL-8 expression in the human chondrocyte cell line C-28/I2. Life Sci [Internet]. 2011 Sep 26 [cited 2019 Sep 12];89(13–14):473–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Beilke MA, Collins-Lech C, Sohnle PG. Effects of dimethyl sulfoxide on the oxidative function of human neutrophils. J Lab Clin Med [Internet]. 1987 Jul [cited 2019 Sep 12];110(1):91–6.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Richmond VL. Incorporation of methylsulfonylmethane sulfur into guinea pig serum proteins. Life Sci. 1986 Jul 21;39(3):263–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
van der Merwe M, Bloomer RJ. The Influence of Methylsulfonylmethane on Inflammation-Associated Cytokine Release before and following Strenuous Exercise. J Sports Med. 2016;2016:1–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and safety of a novel dietary supplement. Vol. 9, Nutrients. MDPI AG; 2017.
Ga naar bron
Recensies