Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

29Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Jaar na jaar komen er steeds meer nieuwe voedingssupplementen op de markt, die allemaal verondersteld worden onze levenskwaliteit te helpen verbeteren. In dit artikel gaan we diep in op een product dat in de jaren 1980 ontdekt werd en daarna weer “vergeten” werd. De laatste tien jaar echter heeft dit voedingssupplement weer aan populariteit gewonnen. We hebben het over methylsulfonylmethaan, ook beter bekend als MSM.

MSM is een organische zwavelverbinding met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt door sommigen ook wel “het collageen van veganisten” genoemd. Het wordt het meest gebruikt om gewrichten en spieren gezond te houden. Men heeft ook ontdekt dat het de haargroei bevordert en de algemene aanblik van huid, haar en nagels verbetert. Maar hoeveel waarheid zit er werkelijk achter de werkzaamheid van MSM supplementen? Dat is wat we in dit artikel willen uitzoeken.

De belangrijkste feiten in het kort

 • MSM is een organische zwavelverbinding met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Regelmatig gebruik van MSM preparaten kan gewrichtspijn verminderen, het herstel van de spieren versnellen en het uiterlijk van de huid verbeteren.
 • Bij de keuze van een MSM supplement moet je onder andere letten op de aanwezigheid van mogelijke allergenen, wisselwerkingen met andere medicijnen en de prijs-kwaliteitverhouding. De meeste MSM supplementen zijn geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Gids: Wat je moet weten over MSM

MSM is een voedingssupplement dat zwavel en andere organische stoffen combineert om een ontstekingsremmend en antioxidant effect te geven. Deze nieuwe verbinding is bijzonder populair op het gebied van de alternatieve geneeskunde. Men zegt dat het pijn verlicht, fysieke prestaties verhoogt en zelfs het uiterlijk van de huid verbetert.

Een gevarieerde voeding met dierlijke en plantaardige producten kan ons van voldoende zwavel voorzien. (Image source: Bialasiewciz: 96536327/ 123rf.com)

Wat is MSM?

Methylsulfonylmethaan, beter bekend onder de afkorting MSM, is een organische verbinding die in de natuur voorkomt. Algen, plankton en andere oceanische micro-organismen zijn in staat zwavel om te zetten in MSM en het in het mariene milieu af te geven. Een kleine hoeveelheid van deze verbinding verdampt en bereikt het aardoppervlak, waar het deel wordt van de vruchtbaarste bodems.

Zo wordt MSM deel van fruit (zoals appels), groenten (zoals snijbiet) en zelfs dierlijke producten (zoals koemelk) als deze dieren gevoederd worden met grassen die rijk zijn aan MSM. Zodra we deze voedingsmiddelen consumeren, wordt het MSM een deel van onze cellen en verdeelt het zich gelijkmatig door ons lichaam (1).

MSM kan de binnenkant van de cel binnendringen en antioxiderende en ontstekingsremmende effecten teweegbrengen (2). De mechanismen waardoor deze zwavelverbinding zijn gunstige effecten uitoefent zijn echter nog niet volledig ontcijferd. Het is echter aangetoond dat MSM de volgende lichaamsprocessen kan beïnvloeden

 • Zwaveldonor: Sommige studies suggereren dat MSM zijn zwavelatomen aan andere in ons lichaam aanwezige bestanddelen schenkt, en zo de normale functies van deze bestanddelen ten goede komt. Het is mogelijk dat aminozuren zoals methionine en cysteïne van deze verbinding profiteren om eiwitten te vormen die nodig zijn voor de optimale groei van onze weefsels (1, 3).
 • Verminderde oxidatie: Onze cellen produceren elke dag talrijke reactieve zuurstofsoorten (vrije radicalen genoemd), die wanneer ze zich in overmaat ophopen onze eigen weefsels kunnen beschadigen en tot versnelde veroudering (oxidatie) kunnen leiden. MSM kan zich aan deze radicalen binden en hun schadelijke werking minimaliseren (1, 4).
 • Ontstekingsremmend: Van MSM is waargenomen dat het de synthese van de chemische verbindingen die verantwoordelijk zijn voor veel van de ontstekingsprocessen in het lichaam remt of interfereert (1, 4).
 • Regeling van het immuunsysteem: Ons immuunsysteem beschermt ons dagelijks tegen allerlei ziektekiemen en gifstoffen. Over-activering van onze afweer kan echter zowel op korte als op lange termijn schadelijke gevolgen hebben. MSM kan werken als een regulator die een overmaat aan afweerprocessen in ons organisme voorkomt (1, 5).

MSM heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
(Image source: Drobot: 120353662/ 123rf.com)

Zijn er voedingsmiddelen rijk aan MSM?

Sommige studies leggen een verband tussen de werkzaamheid van MSM en het zwavelgehalte ervan. Dit mineraal is het meest overvloedige in ons lichaam na calcium en fosfor. Men gelooft dat de inname van zwavel essentieel is voor het behoud van een goede gezondheid, hoewel er nog geen aanbevolen hoeveelheid zwavel is vastgesteld (6, 7).

Een gevarieerde voeding, met zowel dierlijke als plantaardige producten, kan ons van voldoende zwavel voorzien. Er zijn echter specifieke voedingsmiddelen die we in ons dieet moeten opnemen om onze MSM opname te verhogen (1, 6)

 • Melk
 • Tomaten
 • Groene bladgroenten
 • Volkoren granen
 • Appels
 • Frambozen
 • Thee
 • Koffie
 • Bier

Groenten en fruit die gekweekt zijn in bodems die rijk zijn aan MSM bevatten een grotere hoeveelheid MSM dan bewerkte voedingsmiddelen. Producten van biologische of ecologische oorsprong zijn daarom rijker aan MSM. Overkoken van het voedsel kan echter het gehalte van deze zwavelverbinding verminderen.

Helaas wordt het MSM gehalte dat we via onze voedselinname binnenkrijgen niet als bevredigend beschouwd. Veel factoren, zoals een onevenwichtige darmflora of het gebruik van medicijnen zoals paracetamol, kunnen de absorptie en opslag van deze zwavelverbinding verhinderen. In deze gevallen kan een MSM supplement een doeltreffend alternatief zijn (1, 8, 9).

Wat zijn de voordelen van een MSM supplement?

Behalve ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen wordt MSM ook in verband gebracht met een betere haargroei. Er zijn echter niet genoeg studies gedaan om dit effect wetenschappelijk te bewijzen.

MSM is een voedingssupplement met bijna onbeperkte mogelijkheden. Om de ware effecten ervan te weten te komen, moet het biochemische profiel van deze zwavelverbinding in de komende jaren verder onderzocht worden. Tot nu toe zijn er wetenschappelijke bewijzen gevonden voor de volgende voordelen van MSM (1)

 • Behandeling van artritissymptomen: Het gebruik van MSM in combinatie met glucosamine en chondroïtinesulfaat is getest op kleine steekproeven van mensen met artritis. Er werd een verbetering van de symptomen vastgesteld.
 • Behoud van de gewrichtsstructuur: In dierstudies bleek MSM de synthese van ontstekingsmarkers te kunnen afremmen en zo de afbraak van kraakbeen te verminderen.
 • Verbetering van de gewrichtsmobiliteit: Voedingssupplementen met MSM, vitamine D, glucosamine en guavebladextract hadden een klein positief effect op de mobiliteit van patiënten met knie-osteoartritis.
 • Vermindering van sportontsteking: Een vermindering van ontsteking en pijn werd waargenomen bij verscheidene mensen die een MSM supplement innamen en aan zware lichaamsbeweging deden.
 • Verbetering van allergische symptomen: Inname van MSM gedurende 30 dagen resulteerde in verminderde histamine concentraties (een verbinding die nauw samenhangt met het opwekken van allergische reacties) bij de geteste personen. Sommige mensen meldden ook verminderde symptomen van pollenallergie.
 • Verbetering van het huidbeeld: De toevoeging van MSM aan lotions en scrubs bleek enige werkzaamheid te hebben bij de behandeling van rosacea, chloasma en acne. Bovendien werd ook de aanblik van rimpels enigszins verbeterd.

MSM kan de tijd verkorten die nodig is voor spierherstel.
(Beeldbron: Dolgachov: 54776181/ 123rf.com)

Hoe moet een MSM supplement ingenomen worden?

Er is geen vastgestelde aanbevolen dagelijkse dosis MSM. Daarom is het belangrijk dat je de aanwijzingen van de fabrikant volgt om de beste resultaten te krijgen. We hebben echter een tabel voor je gemaakt waarin je de belangrijkste dagelijkse hoeveelheden en gebruiksvormen van een MSM supplement kunt zien (13, 14, 15, 16, 17, 18):

Beoogd gebruik Gebruiksvorm Duur van gebruik
Ter verbetering van osteoartritis Oraal 300 mg MSM/dag (plus glucosamine, vitamine D en guave-extract) 16 weken
Om ontstekingen te remmen Oraal 1.000 mg MSM tweemaal daags (plus glucosamine en andere antioxidanten) 12 weken
Om spierpijn te verminderen Oraal 3.000 mg MSM/dag 7 weken
Als antihistaminicum Oral 2.600 mg MSM/dag 30 dagen
Om rimpels te verminderen Oral 3.000 mg MSM/dag 16 weken
Rimpels verminderen Topisch Tweemaal daags crème aanbrengen (MSM en flavonoïden) 30 dagen

Zoals je in de tabel ziet, moet het MSM preparaat minstens een maand ingenomen worden voor er een effect merkbaar is. Bovendien kan de combinatie met andere stoffen, zoals glucosamine, vitamine D of vitamine C, de absorptie en de werkzaamheid van dit supplement helpen verhogen.

Is het veilig om een MSM supplement te nemen?

Tot nu toe zijn er geen ernstige bijwerkingen gemeld in verband met MSM suppletie. De meest voorkomende bijwerkingen hebben te maken met het marginale darmkanaal (diarree, winderigheid en maagpijn). Deze kunnen verminderd worden door de dosis MSM te verminderen tot het lichaam enige tolerantie voor de effecten van het supplement ontwikkeld heeft.

Een te hoge dosis MSM kan echter ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Daarom wordt aanbevolen een dagelijkse dosis van 3.000-4.000 mg niet te overschrijden. Bovendien moet er op gelet worden dat je tijdens de inname van het supplement op verantwoorde wijze alcohol gebruikt, want dit supplement kan de gevoeligheid voor alcohol verhogen.

Een andere mogelijke complicatie van MSM zou kunnen komen van zijn ontstekingsremmende werking.

Stikstofmonoxide is een ontstekingsbevorderende stof die ook betrokken is bij de bloeddrukbeheersing. MSM kan het stikstofoxidegehalte van het lichaam verlagen bij mensen die aan hart- en vaatziekten lijden, en zo hoge bloeddruk verergeren (1, 20).

We moeten bedenken dat MSM supplementen betrekkelijk nieuw zijn. De veiligheid ervan is niet onderzocht bij mensen met chronische ziekten, kinderen, zwangere vrouwen of zogende moeders. Voorzichtigheid is in deze bijzondere gevallen geboden. Als je tot een van deze groepen behoort en een MSM supplement wilt nemen, raadpleeg dan eerst je arts.

Aankoopcriteria

Het is heel belangrijk dat je het product grondig onderzoekt voordat je een MSM supplement koopt. Omdat er geen gedetailleerde studies noch exacte aanbevolen dagelijkse doses zijn, verschijnen er steeds meer producten van inferieure kwaliteit op de digitale markt. Als je het moeilijk vindt om een product te kiezen, gebruik dan onze koopcriteria die we voor je hebben opgesteld:

Interacties met andere medicijnen

Tot nu toe zijn er geen interacties tussen MSM en veelgebruikte medicijnen beschreven. Toch raden we je aan je arts te raadplegen voor je een MSM preparaat neemt, vooral als je medicijnen gebruikt voor een ernstige of chronische aandoening, zoals

 • Insuline
 • Metformine
 • Geneesmiddelen voor schildklieraandoeningen
 • Schildklierhormoon
 • Antihistaminica
 • Chemotherapie
 • Statines (cholesterolmedicijnen)
 • Antidepressiva, antipsychotica en angstremmers
 • Anticonceptiemiddelen
 • Antibiotica

Veganisten en vegetariërs kunnen MSM gebruiken als alternatief voor collageen supplementen. (Image source: Резин: 97612051/ 123rf.com)

Veganistisch of vegetarisch dieet

Veel mensen die MSM supplementen nemen zijn veganist of vegetariër. Sommige mensen beweren dat dit supplement werkt als een “veganistisch collageen” en gewrichtspijn effectief vermindert. In feite zijn de meeste MSM producten geschikt voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen.

Allergieën en intoleranties

Er zijn geen intoleranties gevonden die in verband gebracht kunnen worden met de inname van MSM. We raden je echter aan om de eerste paar dagen of weken dat je MSM inneemt, op mogelijke reacties van je lichaam te letten. Als je een of meer van de volgende symptomen ervaart, stop dan met het innemen van je MSM supplement en raadpleeg zo snel mogelijk een arts

 • Huiduitslag en jeuk
 • Verergering van allergiesymptomen
 • Verstikking of kortademigheid
 • Duizeligheid
 • Zwelling van de lippen, tong of keel

Inname van

het supplement
MSM kan oraal, plaatselijk of zelfs intraveneus gegeven worden. Orale inname is het meest gebruikelijk bij consumenten en is vooral goed tegen spier- en gewrichtspijn. Crèmes en lotions kunnen het uiterlijk van huid en haar verbeteren en veroorzaken, in tegenstelling tot sommige orale MSM preparaten, geen gastro-intestinale intoleranties of hoge bloeddruk.

MSM preparaten zijn verkrijgbaar als crèmes, lotions, capsules of poeders.
(Beeldbron: Kiselev: 42782968/ 123rf.com)

Waar voor je geld

De prijzen van MSM preparaten zijn over het algemeen heel betaalbaar. Een pakje van 200 capsules kost gemiddeld 19 euro. Bovendien bieden de meeste fabrikanten “economy packs” aan, waarmee je een grotere hoeveelheid capsules tegen gunstige prijzen kunt krijgen. Na de houdbaarheidsdatum is inname van dit voedingssupplement niet gevaarlijk, hoewel de werkzaamheid ervan kan verminderen.

Bijgevolg verhoogt het combineren van deze stof met andere bestanddelen (zoals vitamine D, vitamine C, zink, glucosamine en collageen) ook de prijs van het product. In de volgende tabel vind je een kleine opsomming van de afzonderlijke stoffen die je bovendien in sommige MSM preparaten kunt aantreffen:

Stof Effect Vitamine C Antioxiderende werking Vitamine D StemmingsverbeteringOnderhoud van botgezondheidOnderhoud van gewrichtsgezondheid Zink Onderhoud van botgezondheidBetere uitstraling van huid en haarVerbetering van acne Magnesium StemmingsverbeteringOnderhoud van botgezondheidOnderhoud van gewrichtsgezondheid Glucosamine Gezamenlijk Gezondheidsonderhoud Collageen Gezamenlijk GezondheidsonderhoudBetere Huid en Haaruitstraling Chondroïtine Sulfaat Gezamenlijk Gezondheidsonderhoud

[/tablex]

Conclusie

MSM wint aan populariteit in de wereld van de alternatieve geneeskunde. Hoewel deze zwavelverbinding al sinds de jaren 1980 als voedingssupplement wordt gebruikt, zijn de werkelijke mogelijkheden ervan door de farmaceutische industrie helaas nog niet voldoende onderzocht. De ontstekingsremmende en antioxiderende effecten van deze verbinding zijn echter veelbelovend.

Als je een echte liefhebber van voedingssupplementen bent, heeft MSM nu zeker je aandacht getrokken. Je kunt dit supplement aan je dagelijkse schoonheidsregime toevoegen in de vorm van een lotion of crème, of het MSM preparaat in capsule- of poedervorm innemen om gewrichts- en spierpijn te verlichten.

Als je genoten hebt van deze gids over MSM, nodigen we je uit om een commentaar achter te laten of hem te delen op je sociale netwerken.

(Beeldbron van headerfoto: Алексей Резин: 98191084/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies