Eetbare moringabloem over witte achtergrond
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

27Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

130Verzamelde opmerkingen

In dit artikel zullen we de eigenschappen van de plant Moringa oleifera leren kennen, de wetenschappelijke naam van een boom met ontelbare medicinale eigenschappen. Hoewel hij afkomstig is uit Azië, heeft deze plant zich de afgelopen jaren over vele werelddelen verspreid. En dat is niet verwonderlijk, want er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de voordelen die deze plantensoort ons kan bieden.

Vrijwel alle delen van deze boom kunnen worden gebruikt. De bladeren, peulen, wortels, bloemen, zaden en schors worden gebruikt om ons energieniveau te verhogen. Bovendien kunnen de eigenschappen ervan helpen bij het voorkomen en genezen van verschillende ziekten. Om al deze redenen noemen veel mensen deze plant een “wonderboom” of “levensboom”.

Belangrijk om te weten

 • Moringa is rijk aan eiwitten, vitamine A, B, Vitamine C, calcium en ijzer. Het heeft een krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende werking.
 • Vooral het blad wordt gebruikt, en het heeft een grote antioxiderende werking.
 • Volgens de FAO hebben Moringa-producten antibiotische eigenschappen, helpen ze tegen trypanosoom en een hoge bloeddruk, zijn ze antispasmodisch, helpen ze bij maagzweren en zijn ze ontstekingsremmend, hypocholesterolemisch en hypoglycemisch.

Onze selectie: De beste Moringa supplementen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste Moringa supplementen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het beste supplement een stuk eenvoudiger.

De beste Moringa capsules

Dit biologische voedingssupplement Moringa Oliefera is zeer rijk aan mineralen (calcium, kalium, ijzer en magnesium), aan vitaminenn A, C, E, proteïnen (bevat de 9 essentiële aminozuren) en antioxidanten. Volgens verschillende wetenschappelijk rapporten vermindert het extract van Moringa bladeren ook de hoeveelheid cholesterol in het bloed.

Het helpt om de bloeddruk te stabiliseren en heeft een diuretisch effect. De capsules zijn geconcentreerd tot 400mg Moringa Oleifera poeder per capsule. De 120 capsules verzekeren je dus een optimale kuur van 4 maanden met 1 capsule per dag.

De beste Moringa olie

Moringa Olie is zeer geschikt als huidolie, massageolie en haarolie. Deze niet-drogende olie is licht en trekt snel in de huid. De olie is zeer geschikt als vochtinbrenger bij een droge, geïrriteerde huid maar ook wordt het wel gebruikt bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.

Verder kan het verlichting geven bij zonnebrand en insectenbeten, ook wordt geclaimd dat het de veroudering van de huid tegen gaat. BeriVita Moringa Olie kan goed gebruikt worden om het haar en de hoofdhuid te verzorgen. Moringa olie hoort bij de niet-drogende oliën.

De beste Moringa thee

Groene thee met moringablad, pepermuntblad, kruizemuntblad, zonnebloembloesem, blauwe korenbloembloesem en rode korenbloem. De moringaboom vindt zijn oorsprong in India, maar is ook in delen van Afrika, Europa en Azië te vinden. De boom groeit hier niet alleen in de natuur, maar wordt ook gekweekt in plantages.

Het is de meest geteelde boom in India. De moringaboom is erg bekend om zijn genezende kracht. Het is de meest bruikbare boom ter wereld, omdat vrijwel ieder onderdeel van deze boom kan worden gebruikt als voedingsmiddel of voor geneeskrachtige doeleinden.

De beste Moringa in poedervorm

Dit 100% zuivere Moringa Poeder van het merk Berivita wordt geleverd in een grote verpakking van 1 kilo. Het poeder is verpakt in een hersluitbare, eco-vriendelijke pouch verpakking, ook wel stazak genoemd.

Het zuivere Moringa blad poeder is fijngemalen poeder van Moringa bladeren, afkomstig van de bekende Moringa Oleifera boom, ook wel “miracle tree” drumstick of trommelstokboom genoemd. Dit Moringa poeder is onbewerkt en bevat geen toevoegingen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Moringa

Het is van groot belang dat je voordat je een Moringa supplement koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Eetpatroon. Gezond eten vrouw drinken sap. Levensstijl, eten. Nutr

Moringa is de ideale aanvulling op een gezonde voeding.
(Bron: Puhhha: 48201369/ 123rf.cm)

Wat is Moringa en waar komt deze “superfood” vandaan?

De Moringa is een boom die oorspronkelijk uit Noord-India, Ethiopië, de Filippijnen en Soedan komt. Hij kan een hoogte bereiken van 8 tot 12 meter en is zeer goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Dit is één van de redenen waarom het wordt beschouwd als een groot potentieel als lokale agronomische bron.

Volgens de organisatie Action Against Hunger, vallen de gebieden waar de Moringa zich momenteel bevindt samen met gebieden waar de meeste ondervoeding voorkomt. In de afgelopen decennia heeft de teelt zich in veel landen uitgebreid door het aanpassingsvermogen van deze boomsoort. In Spanje (met name in Almeria) zijn er al grote plantages. In Nederland zijn er een aantal kleine biologische Moringa telers.

Voor wie is het aan te raden om Moringa te gebruiken?

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) beveelt de consumptie van bladeren aan zwangere vrouwen aan. Evenals aan zogende moeders en jonge kinderen.

Het is ook interessant voor veganisten en vegetariërs, omdat het een complement van eiwitten, calcium en ijzer bevat.

Het hoge ijzergehalte maakt Moringa een zeer interessante aanvulling voor mensen met bloedarmoede. Dit is namelijk een ziekte is die veroorzaakt kan worden door het gebrek aan mineralen. Kortom, dit is een natuurlijk alternatief voor degenen die hun energieniveau willen verhogen.

Full colour superfood hand getrokken schets

Moringa wordt beschouwd als een “superfood” dankzij de vele medicinale eigenschappen.
(Bron: Solomatina: 82515503/ 123rf.com)

Is Moringa goed voor bloedarmoede?

Zoals hierboven vermeld, kan Moringa de bloedarmoede helpen te verminderen. Bloedarmoede is een ziekte die wordt veroorzaakt door het gebrek aan voldoende gezonde rode bloedcellen, die de verschillende weefsels van zuurstof voorzien. Een andere functie is het verwijderen van kooldioxide uit het lichaam.

Bloedarmoede door ijzertekort is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Het is te wijten aan een gebrek aan dit mineraal. Als dat gebeurt, is de productie van rode bloedcellen niet meer optimaal. Een ijzertekort kan worden veroorzaakt door bloedverlies of slechte voeding. Het komt ook voor bij mensen met weinig vermogen om ijzer uit voedsel te absorberen.

Hoeveel kosten Moringa supplementen?

Moringa is over het algemeen een betaalbaar product en wordt vaak via het internet gekocht. In de volgende tabel geven we een indicatief schema van de verschillende prijzen en formaten waarin je het kunt vinden. Daarnaast moet je rekening houden met de verzendkosten, die variëren afhankelijk van de plaats, de hoeveelheid van het product en het bedrijf.

Type Prijs
Bladpoeder Het aanbod van 500 gr kost over het algemeen tussen 10 en 25 euro.
Gemalen bladeren in capsules Varieert per merk en hoeveelheid. Er is echter een verscheidenheid aan producten, variërend van 15 tot 20 euro.
Gemalen bladeren in tabletten Varieert per merk en hoeveelheid. De meest voorkomende kost tussen de 10 en 20 euro.
Zaadolie Van 11 tot 35 euro, afhankelijk van de hoeveelheid.

Waar wordt Moringa voor gebruikt?

De Moringa boom kan voor bijna alles gebruikt worden. Verschillende delen worden gebruikt voor de productie van biomassa, veevoer en biogas. Plantenvoeding, compost, suikerriet, honing, medicijnen en waterzuiveraars (zaden in poedervorm) worden er ook van gemaakt. Bovendien zijn alle delen van de boom eetbaar.

De bladeren bevatten een grote hoeveelheid eiwitten, ijzer, kalium, calcium, negen essentiële aminozuren en de vitaminen A, B en C.

Ze worden vers of gedroogd (het beste in poeder) gegeten en kunnen worden toegevoegd aan salades, yoghurts, soepen, infusies en smoothies. De gemalen bladeren zijn de gangbaarste optie in Nederland.

 • De peulen: bevatten zaden die rijk zijn aan eiwitten en omega-3 vetzuren. Ze kunnen gekookt worden gegeten, als een groente.
 • De zaden: ze kunnen ook groen gegeten worden, geroosterd, in poedervorm of in de vorm van thee.
 • De bast: de wortels en de bloemen kunnen ook worden gegeten.
 • De olie van de zaden: het is zoet en kan zowel in de keuken als voor zeep en cosmetica gebruikt worden. Het voedt de huid, de nagels en het haar.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

Het hangt sterk af van de leeftijd van de gebruiker. Voor kinderen tot 3 jaar wordt aanbevolen om dagelijks 8 gram in te nemen. Voor vrouwen die borstvoeding geven is de hoeveelheid 16 gram. De rest van de gezonde volwassenen kan tot 24 gram per dag consumeren. Het is belangrijk om de dosis niet te overschrijden om bijwerkingen te vermijden en bij de maaltijden te gebruiken.

moringa bladpoeder in een kleine kom met een lepel tegen een achtergrond van keramische tegels

Moringa is te vinden in verschillende vormen: poeder, capsules of gedroogde bladeren.
(Bron: Uliasz: 21642150/ 123rf.com)

Wat is de voedingssamenstelling van Moringa?

Moringa bevat talloze vitaminen. In de volgende tabel zie je alle eigenschappen van deze exotische boom die al sinds de oudheid gebruikt wordt. De tabel laat de voedingsstoffen per 100 gram gedroogd moringa blad zien. Zo heb je wat meer informatie voordat je een Moringa supplement koopt.

Samenstelling Hoeveelheid
Calorieën 205
Koolhydraten 38.2 gr
Eiwitten 27 gr
Vezels 19.2 gr
Vetten 2.3 gr
Calcium 2003 mg
Ijzer 28.2 mg
Magnesium 368 mg
Fosfor 204 mg
Kalium 1324 mg
Vitamine E 113 mg
Vitamine B1 2.64 mg
Vitamine B2 20.5 mg
Vitamine B3 8.2 mg
Vitamine C 17,3 mg

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de Moringa?

Je hebt al gezien dat Moringa zeer interessant is op het gebied van voedingswaarde. De plant bevordert een toename van de moedermelk en is een antioxidant. Bovendien helpt het om schade door vrije radicalen tegen te gaan, omdat het veroudering voorkomt, rimpels en tekenen van veroudering vermindert. Andere eigenschappen zijn:

 • Antibiotica
 • Helpt tegen trypanosoom
 • Antispasmodisch
 • Anti-maagzweren
 • Ontstekingsremmend
 • Hypocholesterolemisch
 • Hypoglykemisch

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een Moringa supplement om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het supplement te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het Moringa supplement dat je nodig hebt.

Effectiviteit

Moringa bladeren zijn rijk aan eiwitten, vitamine A, B en C en mineralen. Om deze reden is het één van de meest aan te bevelen delen van deze eeuwenoude boom als het gaat om het verbeteren van je eetpatroon. Een zeer effectieve formule om te profiteren van alle voedingsstoffen is door directe consumptie of in capsules.

Eetbare moringa-bloem

De bloem van de Moringa kan gegeten worden en heeft veel voordelen voor de gezondheid.
(Bron: Choudhury: 27422822/ 123rf.com)

Bijwerkingen

Als je de door de producent aanbevolen doses in acht neemt en Moringa in matige hoeveelheden consumeert, is er geen risico voor je gezondheid. Het is echter noodzakelijk om enkele algemene aanbevelingen te volgen. Het belangrijkste waar je op moet letten kun je in de volgende tabel zien:

 • Het is hypoglykemisch (vermindert de hoeveelheid suiker in het bloed). Daarom moeten mensen met hypoglykemie bijzonder voorzichtig zijn en de huisarts raadplegen.
 • De bast en de wortel kunnen een abortieve werking hebben. Daarom wordt het niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.
 • Het is stimulerend, dus het is het beste om het niet in te nemen voor het slapen gaan of als je last hebt van slapeloosheid.
 • Sommige mensen die het hebben geconsumeerd op een lege maag of gedurende langere tijd kregen last van brandend maagzuur of irritatie.

Het is beter om het product te combineren met ander voedsel.

Prijs

De prijzen zijn verschillend. Het hangt af welk deel van de boom zal worden geconsumeerd, hoewel het meestal de bladeren of de zaden zijn. Het ligt ook aan het formaat, dat direct in poeder, capsules, tabletten of olie kan zijn. Het heeft ook invloed op de de inhoud van het product dat we kopen en of het al dan niet biologisch of veganistisch gecertificeerd is.

Allergenen

Het grootste deel van het aanbod op de markt is voornamelijk alleen Moringa. Met andere woorden, het wordt meestal niet gecombineerd met andere ingrediënten. Er zijn veel veganistisch-gecertificeerde, glutenvrije en biologische opties op de markt te vinden. Het is wel heel belangrijk om de allergeenwaarschuwingen van de fabrikant te raadplegen.

Smaak

De op de markt verkrijgbare gemalen bladeren hebben een milde smaak die doet denken aan groene thee of zeewier. Daarom raden we je dan ook aan om een beetje geduld te hebben en verschillende opties te proberen totdat je het supplement vindt dat het beste bij je past. Voorkomen is beter dan genezen, zoals het spreekwoord zegt.

Samenvatting

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, kan de Moringa Oleifera boom ons voorzien van essentiële voedingsstoffen. Moringa supplementen zijn onder andere antibiotica, ontstekingsremmende, hypocholesterolemische en hypoglycemische middelen en helpen tegen maagzweren. met andere woorden, ze helpen verschillende ziekten te genezen of te voorkomen.

Moringa is rijk aan eiwitten, vitamine A, B, C, calcium en ijzer. Door het hoge gehalte aan dit laatste mineraal is het vooral gunstig voor mensen met bloedarmoede. Ook voor degenen die een dieet volgen (zoals vegetariërs of veganisten). Het is ook een goede aanvulling voor zwangere vrouwen, zuigelingen en jonge kinderen.

Vond je ons artikel over Moringa supplementen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte supplement kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Choudhury: 27422822/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies