Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Een moedervlek is vaak een genetisch bepaalde pigmentvlek op de huid. Vele zijn aanwezig bij de geboorte en sommige ontwikkelen zich tijdens de adolescentie en de volwassenheid. Sommige moedervlekken kunnen na verloop van tijd kwaadaardig worden. Als de grootte, kleur of vorm van een huidvlek verandert, is voorzichtigheid geboden.

Om de kwaadaardige ontwikkeling van moedervlekken te voorkomen, moet ook directe blootstelling aan de zon vermeden worden. Lichtere huidtypes en mensen met veel moedervlekken moeten extra goed opletten en zich tegen de zon beschermen en zonnebankbezoek vermijden.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Moedervlekken zijn genetisch bepaald en ontstaan in de baarmoeder of in de kindertijd, of ze ontwikkelen zich tot in de volwassenheid.
  • Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat goedaardige moedervlekken kwaadaardig worden. Ze veranderen van vorm, kleur of grootte. De huid moet regelmatig door een dermatoloog gecontroleerd worden.
  • Kwaadaardige moedervlekken moeten onmiddellijk verwijderd worden door een huisarts, dermatoloog of chirurg. Verwijdering gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door excisie of door laserbehandeling.

Definitie: Wat is een moedervlek?

Een moedervlek is een goedaardig gezwel van pigmentvormende cellen op de huid. De kleine, meestal bruine vlekjes zijn of vanaf de geboorte aanwezig of ontwikkelen zich in de loop van de tijd. De naam “moedervlek” komt van het feit dat de grootte, kleur en vorm van sommige moedervlekken genetisch bepaald zijn in de kiemcellen vóór de geboorte. (1)

Sommige pigmentvlekken ontstaan echter pas in de adolescentie en de volwassenheid.

Achtergrond: Wat je moet weten over moedervlekken en hun verwijdering

Om een overzicht te krijgen van moedervlekken en hun verwijdering, hebben we de belangrijkste vragen voor je beantwoord.

Hoe worden mollen in de eerste plaats gevormd?

Genetisch bepaalde moedervlekken zijn of vanaf de geboorte aanwezig of ontstaan in de kindertijd. Andere kunnen pas in de adolescentie of op volwassen leeftijd verschijnen. Deze ontstaan door de vermenigvuldiging van cellen van een bepaald celtype van de bovenste huidlaag.

Ze komen vaak voor op de benen en de rug, plaatsen die vaak in contact komen met UV licht. Dit feit suggereert een verband tussen de vlekken en UV licht.

De hoeveelheid moedervlekken wordt dus vooral in de genen bepaald. Blootstelling aan de zon speelt echter ook een belangrijke rol. Het door zonnebrand veroorzaakte kortgolvige UVB licht doet moedervlekcellen groeien of heeft een direct schadelijk effect op de cellen. (3)

Is het pijnlijk om een moedervlek te laten verwijderen?

Mollen worden meestal onder plaatselijke verdoving verwijderd. De patiënten voelen dus geen pijn tijdens de ingreep. Nadat de moedervlek verwijderd is, wordt een verband aangebracht om hem te beschermen. Om de wond optimaal te laten genezen, moet direct zonlicht na de ingreep vermeden worden.

Nadat het plaatselijke verdovingsmiddel is uitgewerkt, kan er lichte pijn in de wond zijn. Dit neemt echter binnen een paar dagen af.

Na ongeveer 10 dagen worden de hechtingen verwijderd, waarmee het genezingsproces voltooid is. Met zelfoplossende hechtingen is de genezing na ongeveer 5 dagen voltooid. (3)

Is het gevaarlijk om een moedervlek te verwijderen?

Het verwijderen van moedervlekken onder plaatselijke verdoving is in principe ongevaarlijk. Maar zoals bij elke chirurgische ingreep is er een risico op problemen bij de wondgenezing, infectie of secundaire bloedingen.

Om wondgenezingsstoornissen te voorkomen, moeten roken en antistollingsmedicatie vóór de ingreep vermeden worden. Na verwijdering mag de aangetaste huidzone niet in contact komen met direct zonlicht. (4)

Zonnebaden of bezoek aan een solarium moet daarom tot 12 maanden vermeden worden. Je moet ook tot 3 maanden na de ingreep vermijden naar de sauna te gaan.

Hoe duur is het verwijderen van moedervlekken?

Moedervlekken die verdacht of kwaadaardig lijken worden zo snel mogelijk verwijderd. In dit geval wordt de verwijdering door een arts bevolen. De kosten van de ingreep worden dus volledig door de ziektekostenverzekering gedekt.

Als je een moedervlek wilt laten verwijderen zonder doktersbevel, moet je de kosten zelf betalen. Je kunt de moedervlek operatief of met laserchirurgie laten verwijderen. De prijs ligt tussen €80 en €100.

Waar kan ik een moedervlek laten verwijderen?

Omdat moedervlekken meestal onder plaatselijke verdoving verwijderd worden, kan de chirurgische ingreep door een dermatoloog of huisarts gedaan worden. Laserbehandeling wordt meestal door dermatologen gedaan.

Het verwijderen van de pigmentvlek duurt maar een paar minuten en gaat niet gepaard met grote risico’s.

muttermal-entfernen

Een dermatoloog kan moedervlekken onderzoeken op kwaadaardige gezwellen. (Image source: newarta / pixabay)

Door de plaatselijke verdoving hoef je daarna niet wakker te worden of uit te rusten, dus je kunt meteen na de verwijdering naar huis. Je hoeft alleen naar de praktijk terug te komen voor nazorg en verbandwisselingen.

Maar als een moedervlek groter is of uit het gezicht verwijderd moet worden, kun je overwegen hem te laten verwijderen door een specialist in plastische en esthetische chirurgie.

Hoe lang duurt het verwijderen van mollen?

Als het gaat om de tijd die nodig is om moedervlekken te verwijderen, moet onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende methoden.

De meest gebruikte methode, excisie, waarbij de moedervlek wordt weggesneden, duurt ongeveer 30 minuten. Dit omvat ook de tijd voor plaatselijke verdoving en wondverzorging.

Moedervlekken verwijderen met een laser gaat vaak nog sneller. Met behulp van een laser kunnen moedervlekken al na ongeveer 5 minuten verwijderd worden.

Je hoeft dus niet veel tijd in te plannen voor beide methodes van moedervlek verwijderen.

Hoe worden mollen verwijderd?

Er zijn in principe twee verschillende manieren om moedervlekken te verwijderen.

Eén manier heet excisie. Hierbij wordt het deel van de huid waar de moedervlek zit onder plaatselijke verdoving weggesneden. Omdat in de moedervlek zelf niet gesneden mag worden, wordt dus ook een kleine zoom rond de moedervlek verwijderd.

Afhankelijk van de grootte en diepte van de snede wordt dit kleine wondje daarna gehecht of met pleisterstrips dichtgeplakt.

muttermal-entfernen

Moedervlekken kunnen verwijderd worden door laserbehandeling door een specialist. (Image source: xaaranovack / pixabay)

Je krijgt verderop in het artikel meer gedetailleerde informatie over methoden om een moedervlek te laten verwijderen.

De tweede manier om een moedervlek te laten verwijderen is met een laser. Hierbij wordt de moedervlek rechtstreeks met speciale lasers behandeld, zonder dat er iets uitgesneden hoeft te worden. (4)

Deze methode is echter niet voor alle moedervlekken mogelijk. We gaan hier dieper op in bij de methodes om een moedervlek te verwijderen.

Kan ik een moedervlek zelf verwijderen?

Mollen mag je nooit zelf verwijderen! Enerzijds kan dit leiden tot littekenvorming en anderzijds zelfs tot ernstige infecties. Het is daarom belangrijk dat voor het verwijderen van moedervlekken een arts wordt geraadpleegd en dat de ingreep ook vakkundig wordt uitgevoerd om gevolgschade te voorkomen. (5)

Een moedervlek verwijderen: de beste methoden om een moedervlek te laten verwijderen

Er zijn twee manieren waarop je een moedervlek kunt laten verwijderen. We hebben de beste methoden voor je op een rijtje gezet.

Een moedervlek chirurgisch laten verwijderen

De mogelijkheid om een moedervlek chirurgisch te laten verwijderen heet excisie. Hierbij wordt het stukje huid waar de moedervlek zit onder plaatselijke verdoving weggesneden. Dit kan met een scalpel of met een kleine draadlus gedaan worden.

Omdat in de moedervlekken zelf niet gesneden mag worden, wordt dus ook een klein gebied rond de moedervlek verwijderd. Deze kleine wond wordt dan gehecht of dichtgeplakt met pleisterstrips, afhankelijk van de omtrek en diepte van de snede.

Excisie wordt vooral gebruikt als de moedervlekken mogelijk kwaadaardig zijn of als het niet mogelijk is vast te stellen of ze goedaardig zijn. De methode zorgt er ook voor dat alle mogelijk kankercellen verwijderd worden.

Een voordeel van chirurgische verwijdering is dat de verwijderde huid naar het laboratorium gestuurd kan worden en daar onderzocht kan worden. Zo kan met zekerheid bepaald worden of het weefsel gevaarlijk was. (6)

Laser verwijderen van moedervlekken

Laserbehandeling is alleen toegestaan voor goedaardige moedervlekken. Daarom is het belangrijk dat de conditie van de moedervlek vooraf getest wordt en dat met zekerheid gezegd kan worden dat de moedervlek goedaardig is. De meest gebruikte lasertypes zijn ablatieve lasers of, in het geval van donkere moedervlekken, robijnlasers.

Tijdens een laserbehandeling wordt het rode licht geabsorbeerd door de pigmentrijke bruine structuren, waardoor ze verhitten. Dit vernietigt specifiek de huidcellen die de bruine kleurpigmenten bevatten. Op deze beschadigde huidplek worden de kleurdeeltjes door zogenaamde scavenger cellen opgenomen en afgevoerd.

De behandeling duurt maar een paar minuten en heeft geen bijwerkingen, behalve roodheid en oedeem.(7)

Bij laserverwijdering droogt de wond na de behandeling op. De korst die zich vormt, komt er na ongeveer twee weken weer af. Binnen een maand is ook de roodheid niet meer zichtbaar. Opgemerkt moet worden dat een strikt verbod op blootstelling aan de zon in acht genomen moet worden gedurende zes weken nadat de moedervlek verwijderd is.

Omdat bij deze methode geen weefsel wordt weggenomen, kan in het laboratorium geen huidmonster onderzocht worden. Een analyse of het weefsel goedaardig of kwaadaardig was is dus achteraf niet meer mogelijk, maar dit had bij een laserbehandeling toch al van tevoren opgehelderd moeten zijn.

Conclusie

Moedervlekken zijn goedaardige gezwellen die genetisch aangeboren kunnen zijn of in de loop van de tijd kunnen ontstaan, vooral door blootstelling aan de zon. Een gevaar bij moedervlekken is als het weefsel kwaadaardig is en er huidkanker uit kan ontstaan.

In principe kunnen moedervlekken verwijderd worden met laser en met een chirurgische ingreep waarbij de moedervlek wordt weggesneden. Beide procedures duren maar maximaal 30 minuten en gaan meestal niet gepaard met bijwerkingen. Het zelfstandig verwijderen van moedervlekken moet dringend vermeden worden.

Beeldbron: 123rf / 112518046_m

Referenties (7)

1. Muttermal - Dysplastischer Nävus
Bron

2. A. Berenstein, US National library of Medicine
Bron

3. Emma Ryan, Lachlan Warren, US National library of Medicine
Bron

4. Luc Thomas, Susana Puig, US National library of Medicine
Bron

5. Maria L. Marino, Cristina Carrera, Michael A Marchett, Ashfaq A Marghoob, National library of Medicine
Bron

6. Monica Novoa, Eulalia Baselga, Sandra Beltran, Lucia Giraldo, Ali Shahbaz, Hector Pardo-Hernandez, Ingrid Arevalo-Rodriguez, National library of Medicine
Bron

7. O. T. Tan, J Morelli, National library of Medicine
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Muttermal
Muttermal - Dysplastischer Nävus
Ga naar bron
Diagnose und Therapie von Muttermalen
A. Berenstein, US National library of Medicine
Ga naar bron
Identifikation und Behandlung
Emma Ryan, Lachlan Warren, US National library of Medicine
Ga naar bron
Methoden zur Entfernung von Muttermalen
Luc Thomas, Susana Puig, US National library of Medicine
Ga naar bron
Melanocytic Lesions and Melanoma
Maria L. Marino, Cristina Carrera, Michael A Marchett, Ashfaq A Marghoob, National library of Medicine
Ga naar bron
Interventionen bei bösartigen Muttermalen
Monica Novoa, Eulalia Baselga, Sandra Beltran, Lucia Giraldo, Ali Shahbaz, Hector Pardo-Hernandez, Ingrid Arevalo-Rodriguez, National library of Medicine
Ga naar bron
Laserbehandlung von Muttermalen
O. T. Tan, J Morelli, National library of Medicine
Ga naar bron
Recensies