Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Lang naar het toilet gaan en een pijnlijke maag zijn meestal tekenen van diarree. Diarree is een symptoom dat door veel ziekten wordt uitgelokt. Het is daarom belangrijk te weten welke ziekte diarree veroorzaakt.

In dit artikel hebben we je alles verteld wat je moet weten over diarree en wat je kunt doen om er doorheen te komen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Acute diarree zorgt ervoor dat je veel vocht verliest. Om dit weer onder controle te krijgen, moet je zo veel mogelijk drinken. Als je niet in staat bent voldoende te drinken, zul je dit moeten compenseren met intraveneuze vochttherapie.
 • Diarree die langer dan vier weken aanhoudt wordt chronische diarree genoemd. In dit geval moet je dringend een arts raadplegen om uit te zoeken wat de oorzaak van de diarree is.
 • In het algemeen kun je diarree thuis behandelen met huismiddeltjes. Vullende voedingsmiddelen zoals bananen en beschuiten zijn gemakkelijk voor de maag en helpen tegen vochtverlies omdat ze de ontlasting verdikken.

Definitie: Wat is diarree?

Diarree is een veel voorkomend symptoom en geen ziekte (1). Het manifesteert zich als zachte of zelfs vloeibare ontlasting. Bovendien kan diarree ook buikpijn en misselijkheid veroorzaken.

Om diarree doeltreffend te behandelen, moet eerst ontdekt worden wat het uitlokt. Er zijn echter ook beproefde methoden om diarree te bestrijden, zelfs als je de aanleiding niet kent. We hebben deze methoden voor je uitgezocht en ze verderop in het artikel op een rijtje gezet.

Achtergrond: Wat je moet weten over diarree

Hieronder hebben we de belangrijkste vragen en feiten over diarree op een rijtje gezet en in detail beantwoord.

Wat veroorzaakt diarree?

Diarree kan vele triggers hebben. Daarom is het moeilijk uit te vinden wat diarree precies uitlokt.

 • Voedselintolerantie: Een van de meest voorkomende oorzaken van diarree is voedselintolerantie. Ongeveer 20% van de wereldbevolking lijdt aan een of andere vorm van voedselintolerantie (2). Daartoe behoren bijvoorbeeld lactose-intolerantie, tarwe-intolerantie. Maar deze intoleranties uiten zich meestal met verschillende symptomen. Als je lactose-intolerant bent, kun je voor jezelf nagaan of je last hebt van deze intolerantie door een week lang zuivelproducten te vermijden.
 • Maaggriep: Maaggriep wordt veroorzaakt door besmetting met het norovirus of rotavirus. Het wordt overgebracht door bacteriën (3). Behalve diarree veroorzaakt de griep symptomen als: Misselijkheid, braken, krampen en lichte koorts. De griep duurt meestal drie tot vijf dagen en gaat dan weer over. Als voorzorgsmaatregel moet je altijd je handen goed wassen en vermijden besmet voedsel te eten of besmet water te drinken. Als je toch griep krijgt, eet dan alleen licht voedsel en drink veel vocht.
 • Stress: Bij sommige mensen kan stress ook tot diarree leiden. Om diarree het meest effectief te bestrijden, moet je ofwel stress verminderen, of je kunt onze tips gebruiken die verderop in dit artikel opgesomd worden.
 • Medicatie: Diarree kan ook veroorzaakt worden door een intolerantie voor bepaalde geneesmiddelen. Afhankelijk van het actieve bestanddeel kunnen je maag of darmen het niet verwerken, wat uiteindelijk tot diarree leidt. Dit wordt meestal als een bijwerking van het geneesmiddel in de bijsluiter beschreven. Als dit niet het geval is, moet je met je arts overleggen of je dit geneesmiddel kunt blijven innemen.
 • Vakantie: Dit kan in het begin wat vreemd klinken. Maar veel mensen krijgen diarree door het binnenkrijgen van vreemde bacteriën op vakantie. Je lichaam is gewend aan de bacteriën die je binnenkrijgt waar je woont. Maar als je verder weg op vakantie gaat, kunnen de bacteriën in het eten of drinken heel anders zijn dan de bacteriën waaraan je gewend bent en je lichaam kan er op reageren. Dit verschijnsel staat ook bekend als reizigersdiarree (4).

Bij chronische diarree kunnen ook parasieten of ontstekingen de triggers zijn.

Hoe lang duurt diarree meestal?

Acute diarree duurt meestal twee dagen tot twee weken, maar dit kan uitlopen tot vier weken. Als het symptoom langer dan vier weken aanhoudt, heet het chronische diarree (5).

Wanneer moet je naar de dokter gaan als je diarree hebt?

Ouderen en kinderen moeten altijd een arts raadplegen als ze diarree hebben. Volwassenen moeten naar een dokter gaan als ze extreem vochtverlies hebben of als ze diarree hebben die langer dan twee weken aanhoudt.

Als je naast diarree nog andere symptomen hebt, moet je, afhankelijk van de ernst van deze symptomen, een arts raadplegen. Dit komt omdat het, afhankelijk van het symptoom, veroorzaakt kan zijn door een ernstige ziekte. Als je bloederige ontlasting of hoge koorts hebt, moet je ook direct naar de dokter gaan.

Symptomen van diarree

Omdat diarree zelf een symptoom is, zijn er theoretisch geen symptomen van diarree. Je kunt je echter afvragen hoe diarree eruit ziet. Hieronder hebben we een paar punten opgesomd die van toepassing zijn op diarree.

 • Drie of meer stoelgang per dag
 • Ontlasting bevat meer dan 75% water
 • Ontlasting met een volume van meer dan 250 gram
 • Buikkrampen
 • Misselijkheid en overgeven
 • Verlies van eetlust
 • Uitputting

Als meerdere van deze punten van toepassing zijn, spreekt men van diarree.

Waarom helpen cola en zoutsticks niet bij diarree?

Het probleem met cola is dat de drank te veel suiker bevat en daardoor de neiging heeft een negatief effect op diarree te hebben. Met zoveel suiker wordt het water gebonden, wat het verlies van water bij diarree vergroot.

Als je vaak een stoelgang hebt, kun je ook een douche nemen in plaats van toiletpapier te gebruiken. Dit bespaart niet alleen toiletpapier, maar beschermt ook je achterwerk tegen roodheid. (Foto bron: Elly Johnson / unsplash)

Hoewel zoutstokjes het zout leveren, bevatten ze alleen natrium en niet genoeg kalium, dat het lichaam in deze toestand nodig heeft. Om het elektrolyten evenwicht te herstellen heb je glucose (dextrose) en een klein snufje zout in water nodig.

Gevolgen van diarree

Waarschijnlijk het ergste gevolg dat je van diarree kunt hebben is uitdroging. Uitdroging is wanneer het lichaam meer vocht verliest dan het opneemt. Dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en verminderd cognitief vermogen.

In zeldzame gevallen kan diarree ook problemen met de bloedsomloop veroorzaken. Dit is eigenlijk een gevolg van het gebrek aan mineralen die niet in het lichaam blijven als er veel vochtverlies is.

Wat helpt tegen diarree: De beste tips en trucs voor een symptoomvrije darm

We hebben hieronder een paar belangrijke tips en trucs opgeschreven, zodat je diarree goed kunt overleven.

Behandel diarree met medicijnen

Als je ernstige diarree hebt, kan het nodig zijn medicijnen te nemen. We hebben de belangrijkste voor je uitgezocht en ze in de volgende tabel beschreven.

Womit Wirkung
Intraveneuze vochttherapie Om het verlies van vocht tegen te gaan kun je intraveneuze vochttherapie gebruiken om weer voldoende vocht in je lichaam te brengen. Dit is heel belangrijk voor je gezondheid (6).
Loperamide Loperamide is een werkzaam bestanddeel dat in veel verschillende tabletten en capsules zit. Veel artsen schrijven deze werkzame stof echter niet voor omdat ze veel negatieve bijwerkingen vermoeden. Dit is echter weerlegd, want bij diarree heeft Loperamide meer positieve dan negatieve effecten (7).

Diarree behandelen met huismiddeltjes

Medicijnen zijn niet altijd de beste oplossing. Zolang de diarree draaglijk is, kan het symptoom ook goed met huismiddeltjes behandeld worden. Bovendien kunnen huismiddeltjes vaak heerlijk zijn. Hieronder hebben we de verschillende mogelijkheden opgesomd en beschreven.

Voedsel

Met de juiste voeding kun je ervoor zorgen dat je stoelgang weer wat dikker wordt. De volgende voedingsmiddelen zijn hiervoor bijzonder geschikt:

Was Beschrijving
Banana Mogelijk bekend om hun constiperende eigenschappen, die tot uiting komen in de pectine die ze bevatten. Bovendien bevatten bananen ook veel kalium, dat het lichaam nodig heeft bij diarree. Het beste is om de banaan te prakken, zodat de belangrijke voedingsvezels beter tot ontwikkeling komen.
Apple Bij appels zit de pectine in de schil, dus je moet de appel niet schillen. Het beste is om de appel te raspen, zodat de vezels zich nog beter kunnen ontwikkelen.
Zwieback Zwieback is het ergste soort ziek voedsel. Het koekje is gemakkelijk voor de maag en heeft daarom een positief effect op diarree.
Rice Gezouten en gestoomde rijst heeft niet alleen een constiperende werking, maar brengt ook de elektrolytenbalans in evenwicht.
Wortelen Wortelen bevatten ook pectine. Hier moet je echter de wortelen koken, want de pectine heeft een betere werking in gekookte wortelen. Kookwortelsoep is vooral populair bij diarree. Alles wat je nodig hebt zijn wortels, water en zout.
Havermout Havermout is licht verteerbaar. Gekookt, bijvoorbeeld in een soep, wordt havermout nog lichter verteerbaar.

Je maag is waarschijnlijk een beetje gevoelig in deze situatie, dus zorg ervoor dat je niet te veel tegelijk eet. Als je maag en darmen de voedselinname eenmaal verdragen hebben, kun je de hoeveelheid een beetje opvoeren.

Drinken

Als je een erg gevoelige maag hebt, kun je voorlopig proberen het vochtverlies tegen te gaan met drankjes.

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt.

Om het elektrolyten evenwicht te herstellen, kun je water mengen met glucose en een beetje zout. Als je geen dextrose hebt, kun je gewone suiker gebruiken of poederdranken (ijsthee of zo), want deze poeders bevatten meestal glucose (dextrose).

Pas op dat het niet te zoet is, want dat heeft een negatief effect op het symptoom.

Kamille-, pepermunt- en venkelthee zijn bijzonder goed voor een geïrriteerde maag. (Foto bron: Louis Hansel / unsplash)

Anders kun je je vochtverlies aanvullen met kruidenthee en water.

Conclusie

Het grootste probleem met diarree is dat het een symptoom kan zijn van veel verschillende ziekten. Je moet eerst uitzoeken van welke ziekte je diarree hebt. Het massale vochtverlies bij diarree kan leiden tot uitdroging en problemen met de bloedsomloop.

Het belangrijkste wat je moet doen als je diarree hebt is voldoende drinken. Diarree verdwijnt meestal binnen een paar dagen, maar als het langer dan vier weken aanhoudt, is er sprake van chronische diarree. In dit geval moet je naar een dokter gaan om uit te zoeken welke ziekte erachter zit.

Beeldbron: Popov/ 123rf.com

Referenties (7)

1. Durchfall ist keine Krankheit sondern ein Symptom einer Krankheit.
Bron

2. 20% der Bevölkerung leidet unter einer Nahrungsmittelunverträglichkeit.
Bron

3. Akute Magen-Darm-Grippe wird durch Bakterien ausgelöst.
Bron

4. Bakterien und Viren verursachen Durchfall. Im Urlaub kommt man mit unbekannten Bakterien in Berührung.
Bron

5. Von chronischem Durchfall spricht man ab vier Wochen. Chronische Diarrhö kann von funktioneller Diarrhö oder aus entzündliche, osmotische oder sekretorische Ursachen entstehen.
Bron

6. Dehydration muss umbedingt bekämpft werden, damit der Körper gesund bleibt. Dies kann durch intravenöse Flüssigkeitstherapie erfolgen.
Bron

7. Die Studie widerlegt die Angst vor dem Wirkstoff Loperamide. Es stellte sich heraus, dass Loperamide bei Durchfall mehr positive als negative Effekte hat. Deshalb kann Loperamide bei akutem Durchfall eingesetzt werden.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Müllhaupt B. Diarrhoe [Diarrhea]. Praxis (Bern 1994). 2002;91(42):1749-1756. doi:10.1024/0369-8394.91.42.1749
Durchfall ist keine Krankheit sondern ein Symptom einer Krankheit.
Ga naar bron
Tuck CJ, Biesiekierski JR, Schmid-Grendelmeier P, Pohl D. Food Intolerances. Nutrients. 2019;11(7):1684. Published 2019 Jul 22. doi:10.3390/nu11071684
20% der Bevölkerung leidet unter einer Nahrungsmittelunverträglichkeit.
Ga naar bron
Graves NS. Acute gastroenteritis. Prim Care. 2013;40(3):727-741. doi:10.1016/j.pop.2013.05.006
Akute Magen-Darm-Grippe wird durch Bakterien ausgelöst.
Ga naar bron
Lääveri T, Kantele A, Hakanen A, Mattila L. Turistiripuli, matkailijan yleisin vitsaus [Traveler's diarrhea, the most common health problem of travelers]. Duodecim. 2010;126(4):403-410.
Bakterien und Viren verursachen Durchfall. Im Urlaub kommt man mit unbekannten Bakterien in Berührung.
Ga naar bron
Stelzer T, Heuss LT. Chronische Diarrhoe [Chronic diarrhea]. Ther Umsch. 2014;71(9):537-543. doi:10.1024/0040-5930/a000549
Von chronischem Durchfall spricht man ab vier Wochen. Chronische Diarrhö kann von funktioneller Diarrhö oder aus entzündliche, osmotische oder sekretorische Ursachen entstehen.
Ga naar bron
Powell DW, Szauter KE. Nonantibiotic therapy and pharmacotherapy of acute infectious diarrhea. Gastroenterol Clin North Am. 1993;22(3):683-707.
Dehydration muss umbedingt bekämpft werden, damit der Körper gesund bleibt. Dies kann durch intravenöse Flüssigkeitstherapie erfolgen.
Ga naar bron
Douma JA, Smulders YM. Loperamide bij acute infectieuze diarree [Loperamide for acute infectious diarrhoea]. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9132.
Die Studie widerlegt die Angst vor dem Wirkstoff Loperamide. Es stellte sich heraus, dass Loperamide bei Durchfall mehr positive als negative Effekte hat. Deshalb kann Loperamide bei akutem Durchfall eingesetzt werden.
Ga naar bron
Recensies