Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Melk is lekker, melk is gezond, maar niet iedereen houdt van koemelk. Een melkallergie moet niet verward worden met lactose-intolerantie. Als je een melkallergie hebt, classificeert je lichaam de eiwitten in koemelk als indringers en probeert ze af te weren.

Wat precies bedoeld wordt met een melkallergie, hoe ze zich manifesteert en hoe ze onderscheiden kan worden van lactose-intolerantie kun je hieronder lezen.

Ben ik allergisch of intolerant?

Als het drinken van koemelk je letterlijk misselijk maakt, moet je jezelf deze vraag stellen. Het is voor een leek heel goed mogelijk om een melkallergie te onderscheiden van een lactose-intolerantie. Een allergie ontstaat wanneer het immuunsysteem in opstand komt tegen stoffen in voedsel die op zichzelf onschadelijk zijn en ze als schadelijk beschouwt.

In dit geval zijn de eiwitten in melk deze “indringers”. Lactose-intolerantie heeft een heel andere oorzaak. De getroffenen missen een bepaald enzym dat verantwoordelijk is voor het afbreken van lactose. Dit betekent dat het lichaam de melk niet op de gewone manier kan gebruiken. Het gevolg zijn symptomen als winderigheid, buikpijn of een vol gevoel. De typische allergiesymptomen doen zich echter niet voor.

Hoe vaak komt een melkallergie voor?

Vergeleken met lactose-intolerantie is melkallergie betrekkelijk zeldzaam. Terwijl volwassenen bijna nooit getroffen worden, is koemelkallergie de meest voorkomende vorm van allergie bij baby’s en kleine kinderen tot drie jaar.

Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de bevolking last van een melkallergie. De allergie verschijnt meestal in de eerste maanden van het leven.

Als het kind na het innemen van koemelk last krijgt van huidreacties zoals neurodermitis en ook ademhalingsproblemen kan hebben, ligt het vermoeden van een koemelkallergie voor de hand.(Image source: pexels.com / rawpixel.com)

Na het spenen, als de zuigeling voor het eerst melkvoeding krijgt, beginnen de symptomen. Het is ook zeldzaam dat volledig borstgevoede kinderen allergisch worden, omdat de allergenen ook in moedermelk voorkomen, zolang de moeder koemelk en melkproducten eet.

Melkallergie bij zuigelingen heeft een gunstige prognose. Ongeveer 75 procent van de getroffen kinderen ontwikkelt tolerantie voor melkeiwit tegen de leeftijd van twee jaar. Tegen de schoolleeftijd kan ongeveer 90 procent van de getroffenen weer koemelk verdragen omdat het lichaam gewend is geraakt aan het melkeiwit.

Wat zijn de oorzaken van een melkallergie?

Er zijn 25 verschillende eiwitten in melk die als triggers voor een melkallergie kunnen werken. De meest voorkomende allergie triggers zijn:

 • Caseine
 • A-lactalbumine
 • B-lactoglobuline

Verder bevat koemelkeiwit lactoferrine, boviene serumalbumine en immunoglobulinen. Elk afzonderlijk eiwit kan een allergeen worden. De precieze reden hiervan wordt nog onderzocht. Recente studies suggereren dat een verstoring van het microbioom in de darm verantwoordelijk kan zijn voor melkallergie.

Bij een melkallergie wordt het betreffende melkeiwit door het immuunsysteem van het getroffen kind als gevaarlijk geclassificeerd. De allergiesymptomen die optreden zijn het gevolg van een overreactie van het afweersysteem.

De allergische reacties kunnen zich concentreren op het spijsverteringskanaal en de luchtwegen of de huid aantasten. Overigens, melkallergie beperkt zich niet tot koemelk alleen. Geitenmelk, paardenmelk of schapenmelk hebben ook een gelijkaardige eiwitstructuur en kunnen dus een allergie opwekken.

Welke vormen van melkallergie zijn er?

Er kan een onderscheid gemaakt worden ten aanzien van de reactietijd.

Allergietype Kenmerken Bijzonderheden
Onmiddellijk type De symptomen verschijnen onmiddellijk of treden op maximaal twee uur na contact met het allergeen.

Allergieën worden uitgelokt door IgE antilichamen.

Het lichaam produceert immunoglobulinen, die zich aan het vreemde lichaam moeten binden en het bestrijden.
Late type Het kan tot 48 uur duren voor de symptomen verschijnen.In zeldzame gevallen kan het tot een week duren voor de symptomen verschijnen.In dit geval vormt het organisme geen antilichamen. Late type allergieën zijn moeilijk te diagnosticeren omdat er geen antilichamen in het bloed kunnen worden aangetoond.

De vorming van antilichamen in het onmiddellijke type veroorzaakt gelijktijdig het vrijkomen van ontstekingsboodschappers. De ontstekingsreacties die hierdoor op gang komen, uiten zich in de typische symptomen van een melkallergie, die we later zullen bespreken.

Het opsporen van antilichamen in het bloed is een belangrijk onderdeel van de diagnose van melkallergieën. Omdat bij het late type geen antilichamen kunnen worden aangetoond, kunnen bloedtesten en huidpriktesten niet voor de diagnose gebruikt worden. Melkallergieën van het late type kunnen alleen opgespoord worden door een melkvrij dieet. Als de symptomen niet optreden als geen melk wordt geconsumeerd en terugkeren als weer melk wordt geconsumeerd, kan een allergie worden verondersteld.

Welke symptomen wijzen op een melkallergie?

Als het lichaam overreageert op het eiwit in melk, treden verschillende symptomen op. Deze kunnen de mond en keel, de neus, het ademhalingsstelsel, de ogen of de huid aantasten. In het volgende overzicht staan de typische symptomen van beide soorten allergie.

Allergietype Symptomen
Onmiddellijk type (type I allergie) Huidroodheid, huidzwelling, hoest, kortademigheid, buikpijn , misselijkheid
Late type (type IV allergie) Prikkelbaar darmsyndroom, constipatie, chronische hoest, neurodermatitis

Bij mensen met een allergie van het onmiddellijke type treden de symptomen meestal al een uur na contact met het allergeen op. In zeldzame gevallen kan deze soort allergie een anafylactische shock veroorzaken door een snelle daling van de bloeddruk.

Bij mensen met een late allergie treden de hierboven genoemde symptomen pas dagen na consumptie op. De symptomen van een allergie kunnen op verschillende delen van het lichaam geconcentreerd zijn of ook vrij aspecifiek voorkomen.

Lichaamszone klachten
Spijsverteringsstelsel misselijkheid, diarree, braken, kolieken
Huid jeuk, acne, netelroos, eczeem, neurodermatitis
Ademhaling hoest, astma, Bronchitis
Zenuwstelsel Slapeloosheid, rusteloosheid
Niet-specifieke symptomen Bloedarmoede, depressie, vermoeidheid

De meest voorkomende symptomen van een melkallergie zijn jeuk, zwelling van het mondslijmvlies en kortademigheid.

In welke voedingsmiddelen verbergen zich melkallergenen?

Melkeiwit kan verdeeld worden in twee fracties: het hittebestendige caseïne en het hittegevoelige wei-eiwit. De meeste mensen met een allergie reageren op beide fracties van melkeiwit. Als je een bewezen melkallergie hebt, is het helaas niet voldoende om dat glas melk ’s morgens te vermijden.

Melkeiwit kan zich verbergen in veel voedingsmiddelen waar je op het eerste gezicht niet aan zou denken

 • IJs
 • Chocolade
 • Koekjes
 • Paneermeel
 • Aardappelpuree
 • Mosterd
 • Ketchup
 • Desserts
 • Sauzen
 • Soepen
 • Ketchup
 • Kant-en-klaar maaltijden

Het is daarom belangrijk voor mensen met een allergie om goed op de ingrediënten te letten. In haar verordening inzake consumenteninformatie bepaalt de EU dat melk en zuivelproducten dienovereenkomstig gemarkeerd moeten worden in de ingrediëntenlijsten.

Sinds december 2014 geldt dit ook voor onverpakte goederen.

Hoe wordt een melkallergie gediagnosticeerd?

Als er symptomen optreden, kunnen die niet automatisch in verband gebracht worden met melk. Het eerste wat je moet doen is vaststellen of er sprake is van een allergie. Dit moet door een arts gecontroleerd worden. Een verandering in dieet mag niet gebaseerd zijn op een blind vermoeden en mag niet zelfstandig worden doorgevoerd.

Er kunnen verschillende methoden gebruikt worden om een melkallergie vast te stellen.

Diagnosemethode Uitleg
Huidtest Hier is de priktest gebruikelijk.De huid wordt licht gekrabd en geconfronteerd met de allergenen.Vervolgens worden de huidreacties waargenomen.Als roodheid en zwelling optreden, wordt de allergie vermoed en worden verdere onderzoeken uitgevoerd.

Bloedonderzoek De specifieke IgE antilichamen kunnen opgespoord worden door een bloedmonster te nemen.Dit is echter alleen mogelijk voor allergieën van het onmiddellijke type.Verdere tests zijn nodig.
Melkvrij dieet Het vermoeden van beide vormen van allergie kan betrouwbaar opgehelderd worden door een melkvrij eliminatiedieet en daaropvolgende provocatie.Tijdens een tijdelijke verandering van dieet wordt geobserveerd of er symptomen optreden.Na een dieet van twee weken worden weer zuivelproducten toegediend.Komen de symptomen terug, dan wordt met zekerheid een melkallergie vastgesteld.

Elke diagnose wordt voorafgegaan door een uitgebreid eerste consult.

Tijdens deze anamnese worden de patiënt en zijn gezondheidstoestand uitvoerig besproken. Omdat de patiënten meestal kinderen zijn, spelen hier punten als de lichamelijke ontwikkeling, het vroegere dieet en eventuele allergieën van ouders of broers of zussen een rol. De ouders wordt gevraagd een voedseldagboek bij te houden. Over een periode van ongeveer een week worden alle geconsumeerde voedingsmiddelen en dranken genoteerd en gecorreleerd met eventuele klachten.

Hoe wordt een melkallergie behandeld?

De basis van de behandeling is een verandering in het dieet. Als eenmaal een melkallergie is vastgesteld, is de volgende stap het vermijden van melk en zuivelproducten. Melkallergieën kunnen behandeld worden met hyposensibilisatie. De getroffen persoon krijgt het allergeen in zeer kleine doses toegediend. Deze doses worden gestadig verhoogd.

Het doel van hyposensibilisatie is dat het lichaam het allergeen niet langer als een bedreiging ziet en het uiteindelijk tolereert. Als deze therapie niet werkt en het eiwit zelfs in kleine hoeveelheden de allergische symptomen triggert, moeten melk en zuivelproducten vermeden worden.

Als een melkallergie voor caseïne wordt vastgesteld, is het vermijden van melk en daarvan afgeleide producten aangewezen. Dit slaat op

 • Koemelk
 • Geitenmelk
 • Schapenmelk
 • Melk van de merrie

Caseïne is hittestabiel en daarom heeft het geen zin als je de melk verwarmt voor je ze consumeert. Hoe vetter het melkproduct, hoe minder eiwit het bevat. Daarom kunnen mensen die allergisch zijn voor melk, room of boter vrij goed verdragen.

Mensen die allergisch zijn voor wei-eiwit verdragen schapenmelk of geitenmelk vaak vrij goed. Het effect van het allergeen neemt af als er warmte aan toegevoegd wordt. Daarom worden UHT melk of kaas vaak ook verdragen.

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden als ik een melkallergie heb?

Als je een melkallergie hebt, moet je de volgende voedingsmiddelen vermijden

 • Volle melk
 • Rauwe melk
 • Magere melk
 • UHT melk
 • Kaas
 • Kwark
 • Yoghurt
 • Crème
 • Karnemelk
 • Gecondenseerde melk

Kijk bij het boodschappen doen altijd naar de ingrediënten op de verpakking. Als daar de volgende informatie te vinden is, is het product niet geschikt voor mensen met een melkallergie

 • Caseïne
 • Wei
 • Melkeiwit
 • Dierlijk eiwit

In dit verband moet er ook op gewezen worden dat bepaalde factoren het ontstaan van een allergie kunnen bevorderen. Kinderen in huishoudens waar gerookt wordt en waar katten wonen hebben statistisch gezien meer kans op allergieën.

Leidt een melkallergie tot een calciumtekort?

Melk bevat veel kalium en calcium heeft het lichaam dringend nodig. Om tekortverschijnselen te voorkomen, moet het mineraal via de rest van de voeding worden aangevoerd. Dit is heel goed mogelijk, want er zit voldoende calcium in spinazie, boerenkool, venkel of broccoli.

Als je mineraalwater koopt, let er dan op dat het zo veel mogelijk calcium bevat.

Veroorzaakt een melkallergie vitaminetekorten?

Als je zuivelproducten helemaal vermijdt, kun je wel degelijk tekortverschijnselen krijgen. Dit geldt vooral voor vitamine A en D. Beide vitamines zijn essentieel voor de botvorming, de bloedvorming en het gezichtsvermogen. De volgende voedingsmiddelen bevatten voldoende vitamine A en D:

Vitamine A Vitamine D
Lever, wortelen, spinazie, paprika, leverworst, gerookte paling haring, sardines, eieren, paddestoelen, cantharellen

Behalve een gebrek aan vitamines kan het onthoudingsdieet ook een tekort aan eiwitten veroorzaken. Daarom moeten alternatieve eiwitbronnen steeds meer in de voeding worden opgenomen. Deze omvatten

 • Aardappelen
 • Vlees
 • Vis
 • Eieren
 • Peulvruchten

Om ondervoeding te voorkomen moet melkallergie nauwkeurig gediagnosticeerd worden. Als het allergeen eenmaal is vastgesteld, kan het dieetplan daarop aansluiten en is het niet nodig voedingsmiddelen te vermijden die je uiteindelijk geen kwaad zullen doen.

Welke alternatieven zijn er voor mensen met een melkallergie?

Als melk vermeden moet worden, zijn er enkele voor de hand liggende alternatieven. Maar ze zijn niet allemaal echt aan te bevelen.

Sojaproducten

Sojadranken en babyvoeding op basis van soja kunnen niet als veilig beschouwd worden voor mensen met een allergie. Het aandeel isoflavonen is verhoudingsgewijs hoog. Deze plantaardige stoffen kunnen een effect hebben op de hormoonhuishouding.

Onderzoek hiernaar is nog niet voltooid. Sojaproducten moeten alleen onder medisch toezicht vermeden worden en alleen als daar goede redenen voor zijn. Soja is geen optie voor de behandeling van koemelkallergie bij zuigelingen.

Geiten- of schapenmelk

Ook hier is geen geschikt alternatief. Studies hebben aangetoond dat kinderen meestal ook voor deze soorten melk een allergie kunnen ontwikkelen.

Haverdrank, amandelmelk

Hoewel deze plantaardige alternatieven geen melkallergie opwekken, zijn ze niet geschikt als volwaardig vervangingsmiddel voor de voeding van zuigelingen en jonge kinderen vanwege hun ontoereikende samenstelling aan voedingsstoffen. Consumptie kan alleen af en toe en met mate worden aanbevolen.

HA voedsel

Hyperallergeen voedsel is speciaal behandeld. Het eiwit is al in verschillende stukjes gebroken. Dit betekent dat allergieën minder kans hebben. HA voedsel kan preventief gegeven worden als er bijvoorbeeld al allergieën in de familie voorgekomen zijn.

Onder bepaalde omstandigheden kan HA voedsel het ontstaan van een allergie voorkomen. Bestaande melkallergieën kunnen niet met HA voedsel behandeld worden, omdat het nog steeds eiwitten bevat die allergieën kunnen opwekken.

Kan een melkallergie voorkomen worden?

Dit is niet met zekerheid mogelijk. In sommige gevallen zit het al in de genen van de baby of hij een melkallergie ontwikkelt of ervoor gespaard blijft. De baby zo lang mogelijk borstvoeding geven is zeker een preventieve maatregel. Zuigelingen die geen borstvoeding krijgen, moeten als preventieve maatregel de reeds genoemde HA zuigelingenvoeding krijgen.

Vroegtijdige voeding met koemelkeiwit moet zo mogelijk vermeden worden. Verwarmde melk wordt meestal beter verdragen en moet na de borstvoeding geleidelijk in kleine hoeveelheden in het dieet worden opgenomen.

Voorbereid op noodgevallen

Als een melkallergie is vastgesteld, is meer voorzichtigheid geboden in het dagelijks leven. Verborgen allergenen worden niet altijd herkend. Mensen met een allergie moeten daarom altijd een noodpakket bij zich hebben. Een noodpakket voor mensen met een allergie bevat

 • Adrenaline-injector voor zelfbehandeling
 • Cortisone preparaat
 • Antihistamine
 • Astma inhalator

Zorg dat je niet alleen het belang van de afzonderlijke onderdelen kent en weet hoe je ze moet gebruiken, maar leg ze ook uit aan je begeleiders, zodat ze je in geval van nood kunnen helpen.

Beeldbron: pixabay.com / Foundry

Recensies