Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Welkom bij onze grote mastiek test 2022. Hier stellen we alle mastiekproducten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste mastiekproduct voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je mastiek wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Mastiek komt uitsluitend voor op het Griekse eiland Chios – vandaar de naam “De tranen van Chios”. De hars druipt van de mastiekstruik en wordt met de hand geoogst en kan meteen gebruikt worden.
 • De mastiekpistache heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende effecten. Vooral in de maag, de darmen, de mondholte en op de huid ontvouwt mastiek zijn helende en verzachtende krachten.
 • De hars wordt verwerkt tot verschillende vormen. De meest populaire zijn zuivere tranen, capsules en crèmes.

Mastic: Onze selectie

Shopgids Mastic: Alles wat je moet weten

Wat voor effect heeft mastic?

De tranen van Chios – zelfs de naam klinkt veelbelovend. Mastic wordt al duizenden jaren in de volksgeneeskunde gebruikt. De hars van de “Pistacia lentiscus” boom wordt uitsluitend op het Griekse eiland Chios gevonden en is daardoor uniek in de wereld.

De etherische oliën en alfa-pineen die in de gomhars zitten, zijn verantwoordelijk voor de helende eigenschappen. Pinene is verantwoordelijk voor een aromatische geur en stimuleert ook het zenuwstelsel. In combinatie hebben de twee ingrediënten een antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking.

Mastiek heeft veel positieve effecten. Ze zijn onder andere antibacterieel, antiviraal en schimmelwerend (Image source: 123rf.com / 93838176)

Zoals je ziet is mastiek een echte alleskunner – het zorgt er niet alleen voor dat virussen, bacteriën en schimmels geen kans krijgen om zich in je lichaam te vestigen, maar ook dat hun voortplanting en verspreiding wordt tegengegaan.

In de mond en keel versterken Chios tranen ook het tandvlees en verfrissen ze de adem. Maar je kunt ook profiteren van verzachtende en helende effecten op je huid en slijmvliezen.

Wist je dat: De mastiekboom een nauwe verwant is van de pistacheboom. Vandaar de naam “Pistacia lentiscus”.

Waar gebruik ik mastic voor?

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is mastiek bijna een alleskunner. De gomhars wordt vooral vaak gebruikt om kwalen in de mond te behandelen. Je kunt mastiek mondwater, kauwgom en tandpasta gebruiken om slechte adem, tandvleesproblemen, tandbederf en tandplak te behandelen.

Het gebruik van mastiek is ook zeer aan te bevelen bij maag- en darmklachten. Behalve de reeds genoemde effecten beschermt mastiek je slijmvliezen en verlicht zo de pijn van een overprikkelde spijsvertering.

Superkrachten: Mastiek bestrijdt “Helicobacter pylori” – de veroorzaker van maagzweren

.
De tranen van Chios doen ook wonderen op je huid. Je kunt ze gebruiken voor de dagelijkse verzorging of om rimpels te voorkomen. Studies hebben ook aangetoond dat de hars werkzaam is tegen littekenvorming, wonden en andere huidirritaties.

Hoeveel kost mastic?

Je kunt mastiek kopen in veel verschillende vormen en voor veel verschillende doeleinden. In dit artikel richten we ons op de gezondheidstoepassingen. Hier kun je een vergelijkbaar eerlijke prijs verwachten.

De kosten variëren naar gelang het effect, het gebruik en de ingrediënten. Voor capsules kun je rekenen op een prijs van 12 tot 20 euro per 100 ml, afhankelijk van het beoogde gebruik en de andere ingrediënten.

Wegens de huidverjongende en verhelderende werking moet je voor crèmes een iets hogere prijs berekenen dan voor druppels. Hier kost 100 ml crème tussen 32 en 35,50 euro. Met zuivere mastiek – de tranen – moet je rekening houden met een verhoudingsgewijs iets duurdere prijs. Bijvoorbeeld, 100 gram kost je tussen 23 en 55 euro.

Product Prijs per 100 g Prijs per werkelijke vulhoeveelheid
Capsules 30 – 37 € (ml) 27 – 34 €/ 90 capsules
Tranen 23 – 55 € 16,5 – 27,5 €/ 50 g
Crème 32 – 35,50 € 16 – 17,75 €

Welke alternatieven zijn er voor mastic?

Olibanum of zoals je het misschien kent: Wierook. Niet alleen de drie heilige koningen gebruikten de geur-intensieve hars, maar ook de geneeskunde. Wierook kan gebruikt worden in de vorm van olie, capsules of crèmes, of op de klassieke manier van wierook branden. Wierook is heel veelzijdig in zijn gebruik en werking.

Een andere hars die je een alternatief biedt voor mastiek is sparrenhars. Het voordeel hiervan is dat de boom inheems is in onze streek en dat je de hars gemakkelijk zelf kunt verzamelen en gebruiken en verwerken zoals je wilt.

Belangrijk: De boom produceert hars om zich te beschermen en te genezen. Daarom moet je bij het oogsten heel voorzichtig en omzichtig te werk gaan.

Als je al bekend bent met andere van onze berichten, ken je waarschijnlijk ook het volgende alternatief: nuttige kalmoes. De moerasplant is rijk aan etherische oliën, net als mastiek, en is even doeltreffend in gebruik en werking. In de volgende tabel vind je een nauwkeurig overzicht van de genezende krachten en toepassingsgebieden van wierook, spar en co.:

Alternatief Werking Toepassing
Wierook Kalmerend, ontsmettend, ontstekingsremmend, euforisch, immuunversterkend en ontspannend Tandvleesontstekingen, maag- en darmklachten, gewrichtsontstekingen, hersentumoren, kanker, ademhalingsklachten en depressies
Sparrenhars Stimulerend, antibacterieel, ontstekingsremmend en antiseptisch Wonden, huidirritaties, jicht, reuma, verkoudheid, keelpijn en tegen algemene pijnen van het bewegingsapparaat
Calamus Winderig, krampstillend, antibacterieel, kalmerend en ontstekingsremmend Mondzweertjes, tandvleesproblemen, huidirritaties, maagzweren, maagkrampen en indigestie

Besluit: Welke soorten masticproducten zijn er en welke is geschikt voor jou?

De verwerkingsformulieren zijn op verschillende manieren geschikt voor je klachten. Afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken en de plaats waar je het wilt bereiken, vind je producten die precies aan je behoeften voldoen. Of je nu met maag- en darmproblemen kampt of je huid niet tot rust brengt, mastiek biedt je een oplossing. De meest populaire vormen van Chios tranen zijn:

 • Scheuren in mastiek
 • Mastiekcrème
 • Mastic Capsules

Afhankelijk van welke verwerking van de mastiekpistache het beste bij je past, zijn er bepaalde voordelen en nadelen, die we hieronder uitleggen om je te helpen de juiste beslissing te nemen.

Wat onderscheidt masticscheuren en wat zijn hun voor- en nadelen?

De naam “Chios Tears” komt nergens vandaan. Want voordat mastiek tot een product verwerkt wordt, worden eerst kleine scheurtjes in de hars gemaakt, die je op de foto kunt zien.

Deze zijn echter niet alleen nuttig voor het maken van andere producten, maar de tranen zelf hebben ook helende eigenschappen. Het grote voordeel is dat je er zeker van kunt zijn dat de druppels vrij zijn van conserveringsmiddelen en additieven.

Voordelen
 • 100% natuurlijk
 • Aromatisch
 • Zelfverzekerde glimlach
 • Trainingsfunctie
Nadelen
 • Bitter
 • Smaak houdt niet onbeperkt aan
 • Taai van consistentie
 • Duur in vergelijking met gewone kauwgom

De productie bestaat uit slechts twee stappen: Eerst moet de hars geoogst worden en dan alleen nog gewassen – puur natuur. De smaak is zeer aromatisch en licht bitter.

Je kunt de tranen gebruiken als natuurlijke kauwgom. Dit versterkt je tandvlees, helpt geïrriteerd mondslijmvlies genezen en bestrijdt een slechte adem. Van de kauwgom wordt ook gezegd dat hij je een stralend witte glimlach geeft.

Samengevat zijn Tears Chios als natuurlijke alles-in-één kauwgom. Het verschil met gewone kauwgom is dat mastiek iets taaier is dan gewone kauwgom, en daarom kun je het gebruiken om je kaakspieren te oefenen.

Wat zijn de kenmerken van masticcrème en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Mastiek pistache ontvouwt zijn helende krachten in crèmes, speciaal voor de geïrriteerde of vermoeide huid. Het verfrissende en regenererende effect is onmiddellijk merkbaar en geeft je weer een goed gevoel.

De crème is gewoonlijk zeer rijk, maar wordt niettemin snel opgenomen en geeft je zo een vederlicht gevoel. Een ander populair effect is het anti-verouderingseffect. De verjongende krachten van tranen verminderen rimpels en laten de huid er glad uitzien.

Voordelen
 • Onmiddellijk merkbaar
 • Trekt snel in
 • Andere natuurlijke en werkzame ingrediënten
Nadelen
 • Enigszins vettig gevoel op de huid
 • Geur kan intens zijn
 • Ingrediënten kunnen voorbehandeld en kunstmatig zijn

Vaak worden de essentiële oliën van mastiek gebruikt in combinatie met shea-, bamboe- en avocadoboter en andere oliën. Als je ervoor zorgt dat de andere ingrediënten ook zo natuurlijk, rijk en helend mogelijk zijn, kun je profiteren van een nog intenser effect en tegelijk geld besparen op eindeloos veel andere producten.

Wat maakt masticcapsules bijzonder en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zelfs kleine doses, zoals die in de capsule zitten, doen wonderen. In deze vorm is mastiek bijzonder geschikt voor de behandeling van maag- en darmklachten van allerlei aard. ’s Morgens op een lege maag ingenomen, is hun effect bijzonder intens.

Ze verminderen bijvoorbeeld zure oprispingen, brandend maagzuur en gastritis. Je kunt ze ook gebruiken om krampen of pijn te voorkomen die je anders zou voelen als je iets eet.

Voordelen
 • Kleine hoeveelheid is genoeg
 • Werkt direct bij de bron
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Meestal natuurlijk
Nadelen
 • Werkt alleen op het maag-darmkanaal
 • Moet op een lege maag ingenomen worden
 • Productie van de capsule meestal synthetisch

Mastiekcapsules kunnen gemakkelijk met een paar flinke slokken water of sap ingenomen worden. Je spoelt de tranen van Chios praktisch direct in je maag, waar ze ook meteen beginnen te werken.

De meeste ingrediënten zijn natuurlijk of in ieder geval niet gevaarlijk of slecht voor je lichaam. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er vaak kunststoffen gebruikt worden om het omhulsel van de capsule te maken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder laten we je zien hoe je het mastiekproduct vindt dat het beste bij je behoeften past. Je moet de volgende criteria gebruiken om de verschillende producten te vergelijken

 • Ingrediënten
 • Toepassing
 • Genezend effect
 • Bijwerking
 • Productie

In de volgende paragrafen gaan we meer in op de afzonderlijke aspecten en leggen we uit wat belangrijk is.

Ingrediënten

Een van de belangrijkste criteria waar je op moet letten zijn de ingrediënten. Voordat je een mastiekproduct koopt, moet je je ervan vergewissen dat het hoofdzakelijk gemaakt is van natuurlijke, milieuvriendelijke producten.

Dit is vooral belangrijk bij mastiek, want mastiek heeft als zuivere hars al een helende werking en toevoegingen zijn dus niet absoluut nodig. Bovendien kun je, met een beetje achtergrondkennis, producten kopen die verschillende van je klachten tegelijk behandelen.

Bijvoorbeeld met crèmes: Met mastiek krijg je een verjongde en verfriste huid. Als je een crème koopt die niet alleen mastiek bevat, maar ook amandelolie (voor een stralende teint) en sheaboter (tegen een droge en geïrriteerde huid), zul je er verschillende keren van profiteren.

Toepassing

De toepassing verschilt van product tot product. Het hangt niet alleen af van de vorm waarin je mastiek gebruikt, maar ook van waar het voor gebruikt wordt. Zo kan het zijn dat je de dosering moet aanpassen bij milde symptomen.

Als de symptomen bijzonder hevig zijn, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Crèmes zijn hier van weinig belang. Breng ze eenvoudig aan op de aangetaste plek van je gezicht, hals en decolleté. Zorg er wel voor dat je huid geschikt is voor de crème en dat je niet allergisch bent voor bepaalde ingrediënten.

Ook met tranen is er niet veel om over na te denken, want je spuugt ze na een tijdje uit. Je kunt de kauwgom kauwen tot hij geen smaak meer afgeeft of je hem te vermoeiend vindt om te kauwen. Als het om tranen gaat, weet je altijd het beste wanneer genoeg genoeg is.

Op tranen kun je kauwen tot ze hun smaak verliezen. (Foto bron: 123rf.com / 75103329)

Alleen bij capsules moet je de aanbevolen dosering precies volgen en altijd veel water drinken. Capsules hebben een intensiever effect en als je overdoseert kunnen ze nieuwe klachten veroorzaken of ze zelfs verergeren.

Helende eigenschappen

De helende eigenschappen van mastiek zijn steeds gelijk, maar hebben op verschillende gebieden een verschillend effect. Voor spijsverteringsproblemen en maag- en darmklachten bijvoorbeeld, moet je vooral capsules gebruiken.

Hun antibacteriële, antivirale en schimmelwerende krachten kunnen zich dan direct in je maag ontplooien. Tranen bieden hier een overgang naar. Ze kunnen bijwerkingen van maagproblemen, zoals slechte adem en tandvleesproblemen, voorkomen en bestrijden.

De crème, daarentegen, is alleen bestemd voor uitwendig gebruik. Het basiseffect van mastiek blijft hetzelfde, maar het manifesteert zich anders op de huid dan in de maag, bijvoorbeeld. De crème heeft een regenererende, verfrissende en verjongende werking.

Bijwerking

Er zijn geen bijwerkingen van mastic bekend. Je moet je echter altijd aan de aanbevolen dosering houden, anders zou je je lichaam kunnen overstimuleren. Je moet je er ook van vergewissen dat je niet allergisch bent voor een van de ingrediënten van crèmes, capsules en dergelijke, of dat je ze niet goed verdraagt.

Productie

Mastiek vind je alleen op het eiland Chios. Daar moet de hars door boeren en mastictelers met de hand geoogst worden. Het eerste product wordt direct bij de oogst gemaakt: mastictranen. Die worden dan verwerkt tot andere producten. Je hoeft dus niet te veel na te denken over de productie van mastiek.

In de meeste wordt gevallen mastiek onder milieuvriendelijke, natuurlijke omstandigheden geproduceerd.

Interessante feiten over mastiek

Hoe en waneer wordt mastic als bouwmateriaal gebruikt?

Mastiek wordt vaak in de bouw gebruikt vanwege de consistentie en het gemak waarmee het verwerkt kan worden. Je vindt de kleverige hars bijvoorbeeld in speciaal asfalt, als afdichtmiddel of vloerbedekking.

Hoe en wanneer wordt mastic als hechtmiddel gebruikt?

De hars is een zeer populaire lijm vanwege zijn consistentie. Mastiek wordt vaak gebruikt als huidlijm door visagisten en make-up liefhebbers. Tip: Je kunt mastieklijm natuurlijk ook gebruiken voor enge Halloween vermommingen en grappige carnavalskostuums.

Kan mastic gebruikt worden in ijs?

Mastiek kan ook gebruikt worden om een bijzondere smaak aan je eten te geven. Met slechts een theelepel kun je yoghurt of, zoals in de video, ijs net dat beetje extra geven.

Foto bron: 123rf.com / 75103310

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies