Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Magnesium bij zwangerschap is voor veel vrouwen een belangrijk onderwerp. Je behoefte aan magnesium is iets groter tijdens de zwangerschap. Een belangrijke vraag is daarom of het nemen van magnesiumsupplementen zinvol en nodig is. Veel vrouwen maken zich ook zorgen over de duur van de magnesiumsupplementen die ze moeten nemen.

Dit artikel geeft je de belangrijkste informatie over magnesium tijdens de zwangerschap. We beantwoorden objectief je vragen over de voor- en nadelen van magnesium bij zwangerschap en over hoe je in je magnesiumbehoefte tijdens de zwangerschap kunt voorzien. Hieronder vind je zorgvuldig onderzochte informatie over het innemen van magnesium tijdens de zwangerschap.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Magnesium is een essentieel mineraal dat je uit je voeding moet halen. Je hebt magnesium nodig voor verschillende functies in je lichaam. Daarom is magnesium ook tijdens de zwangerschap heel belangrijk voor je.
  • Tijdens de zwangerschap heb je een verhoogde behoefte aan magnesium. Je kunt in principe in deze behoefte voorzien met een evenwichtige voeding.
  • Onderzoekers weten niet zeker of magnesium verschillende complicaties tijdens de zwangerschap kan voorkomen en de gezondheid van zwangere vrouwen kan verbeteren. Zeker is dat magnesium innemen tijdens de zwangerschap weinig bijwerkingen heeft.

Magnesium in de zwangerschap: Wat je moet weten

Magnesium heeft veel belangrijke functies in het lichaam. Daarom is het onderwerp magnesium bij zwangerschap voor veel zwangere vrouwen relevant. In de volgende paragrafen wordt uitgelegd waarom magnesium zo belangrijk is en wat je moet weten als je magnesium inneemt tijdens de zwangerschap.

Wat is magnesium?

Magnesium is een vitaal mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Het is daarom belangrijk dat je voldoende magnesium uit je voeding binnenkrijgt.

Voedingsmiddelen met een bijzonder hoog magnesiumgehalte zijn o.a. noten, peulvruchten en granen. Het meeste mineraalwater bevat ook magnesium.

Sommige voedingsmiddelen bevatten bijzonder veel magnesium.

Magnesium heeft veel verschillende functies in het lichaam, die we in het volgende deel zullen bespreken. Een evenwichtige magnesiumbehoefte is ook belangrijk tijdens de zwangerschap.

Wat is de functie van magnesium in het lichaam?

Magnesium is betrokken bij veel processen in het lichaam en is daarom onmisbaar. We hebben hier de belangrijkste functies van magnesium voor je op een rijtje gezet

  • Werking van het zenuwstelsel
  • Werking van de spieren
  • regelt de wisselwerking tussen spieren en zenuwen
  • Energiemetabolisme
  • gezonde botten en tanden
  • Cardiovasculair systeem

Als je niet genoeg magnesium inneemt, kan het lichaam niet goed functioneren. Veel voorkomende symptomen van een tekort zijn kuitkrampen. Hartritmestoornissen komen minder vaak voor. Tijdens de zwangerschap kan een magnesiumtekort ook een vroegtijdige bevalling veroorzaken (1).

Hoeveel magnesium heb ik nodig tijdens de zwangerschap?

Je magnesiumbehoefte tijdens de zwangerschap is niet beduidend hoger dan je normale behoefte. De Duitse Vereniging voor Voeding beveelt aan dat zwangere vrouwen 310 milligram magnesium per dag innemen. Zwangere vrouwen onder de 19 jaar moeten 350 milligram magnesium per dag innemen. Ter vergelijking: 25 – 51 jarigen hebben 300 milligram per dag nodig (2).

De magnesiumbehoefte van zwangere vrouwen is 310 – 350 milligram per dag.

De iets hogere magnesiumbehoefte komt deels doordat de foetus ook magnesium nodig heeft. Aan de andere kant heb je tijdens de zwangerschap hogere nierverliezen en veranderingen in de weefsels, die gecompenseerd moeten worden met een verhoogde magnesium inname (1).

Uit een studie blijkt dat vooral vrouwen uit achtergestelde milieus een tekort aan magnesium hebben tijdens de zwangerschap. Dit komt waarschijnlijk door het dieet (13). Daarom moet je tijdens de zwangerschap een bijzonder evenwichtige voeding volgen.

Wat zijn de voordelen van magnesium tijdens de zwangerschap?

Veel onderzoekers nemen aan dat het innemen van magnesium tijdens de zwangerschap verschillende complicaties kan voorkomen. Men denkt ook dat het de algemene gezondheid verbetert (3, 4, 5).

Eén studie concludeert bijvoorbeeld dat het innemen van magnesium tijdens de zwangerschap het risico op pre-eclampsie en groeibeperking van de foetus vermindert (6). Ook kuitkrampen tijdens de zwangerschap, die vaak door een magnesiumtekort veroorzaakt worden, zouden verbeteren met magnesiumsuppletie (7).

Er zijn echter studies die twijfelen aan het effect van magnesium en de genoemde voordelen niet konden bevestigen (8, 9).

Magnesium in der Schwangerschaft-1

Voldoen aan de magnesiumbehoefte tijdens de zwangerschap is heel belangrijk.
(Image source: BRUNA BRUNA / Pixabay)

Een magnesiumtekort kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Een tekort aan magnesium kan je risico op vroeggeboorte, placentadisfunctie of pre-eclampsie verhogen (10).

Over het algemeen zijn er zeer verschillende studieresultaten over het effect van magnesium bij zwangerschap. Zeker is dat magnesium belangrijk is voor veel lichaamsfuncties en dat een magnesiumtekort tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn.

Heeft magnesium bijwerkingen tijdens de zwangerschap?

Er zijn studies die bijwerkingen melden van het innemen van magnesium tijdens de zwangerschap. Deze bijwerkingen treden meestal op in het maag-darmkanaal, zoals misselijkheid, braken en diarree. De resultaten zijn echter omstreden, want dezelfde bijwerkingen traden bijna even vaak op in de placebogroepen (7, 11).

Zachte ontlasting kan voorkomen.

Bovendien kan zachtere ontlasting optreden bij inname van magnesium. Als dit gebeurt, helpt het als je de supplementen de hele dag door inneemt (1).

In het algemeen heeft magnesium geen ernstige bijwerkingen. Je moet echter met je arts overleggen voordat je magnesium neemt.

Kan een overdosis magnesium de zwangerschap schaden?

In het algemeen hoef je je geen zorgen te maken over een overdosis als je te veel magnesium inneemt. Het lichaam kan magnesium goed verwerken en er zijn geen ernstige gevolgen te verwachten (12). Dit geldt ook tijdens de zwangerschap.

Alleen gezonde nieren kunnen magnesium verwerken.

Als je nierfalen hebt, kan het innemen van magnesium echter gevaarlijk zijn. Het is belangrijk je arts te raadplegen voordat je magnesium neemt. Alleen gezonde nieren kunnen een teveel aan magnesium verwerken (1).

In het algemeen is het nemen van magnesium tijdens de zwangerschap veilig en heeft het weinig bijwerkingen. Een magnesiumtekort kan gevaarlijker zijn dan een overdosis. Het is nog onduidelijk waardoor sommige zwangere vrouwen een gevaarlijk magnesiumtekort krijgen (1). Overweeg je daarom magnesium te nemen als preventieve maatregel, praat dan eerst met je arts.

Kan het innemen van magnesium de bevalling afremmen?

Magnesium kan gebruikt worden om vroeggeboorte af te remmen of te voorkomen. Zo proberen artsen vroeggeboorte te voorkomen. Dit zijn geen magnesium supplementen die je als supplement tijdens de zwangerschap kunt innemen. Artsen gebruiken wat men noemt magnesiumsulfaat tocolyse.

Over de werkzaamheid van magnesiumsulfaat is men het niet helemaal eens. Verschillende studies melden dat het gebruik van magnesiumsulfaat de vroeggeboorte kan afremmen of zelfs stoppen (14, 15). Anderen concluderen dat magnesiumsulfaat onwerkzaam is (9).

Magnesium in der Schwangerschaft-2

Artsen gebruiken magnesiumsulfaat om te vroeggeboortes te proberen voorkomen.
(Image source: Christian Bowen / Unsplash)

Je moet ook rekening houden met de risico’s van een langdurige behandeling. Een mogelijk risico kunnen veranderingen in de botstructuur van de pasgeborene zijn. Langdurige behandeling is echter nog niet goed onderzocht (14). Vraag je arts naar de mogelijke risico’s.

Hoe kan ik in mijn magnesiumbehoefte voorzien tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap heb je een verhoogde behoefte aan magnesium. Magnesium is ook belangrijk voor veel functies in het lichaam tijdens de zwangerschap. Omdat je lichaam zelf geen magnesium kan aanmaken, is het belangrijk het uit voedsel of supplementen te halen. Je vindt alles wat je moet weten in de volgende sectie.

Welke voedingsmiddelen bevatten magnesium?

Je vindt magnesium in veel voedingsmiddelen. Er zijn echter grote verschillen in de hoeveelheid magnesium die ze bevatten. Noten, peulvruchten en granen bevatten het meeste magnesium.

We hebben enkele voedingsmiddelen en hun magnesiumgehalte in een tabel voor je op een rijtje gezet:

Voedingsmiddel Magnesium (mg/100g)
Zonnebloempitten 420
Gierst 170
Pinda hx 160
Havermout 139
Pure chocolade 133
Volkorenpasta 130
Tarwe, Volkorenmeel 128
Spinazie 58
Gouda 28
Rundvlees (mager) 23
Tarwemeel 20
Koemelk 12 (16)

Om een magnesiumtekort te voorkomen, moet je gezond en gevarieerd eten. Tijdens de zwangerschap is het zinvol voedingsmiddelen te eten die bijzonder rijk zijn aan magnesium.

Kan ik in mijn magnesiumbehoefte tijdens de zwangerschap voorzien met voeding?

Er is een verhoogde behoefte aan magnesium tijdens de zwangerschap (2). In principe kun je in deze behoefte voorzien met een evenwichtige en gezonde voeding. Als je echter gebreksverschijnselen krijgt, zoals kuitkrampen, moet je naar een dokter gaan. Hij of zij zal je advies geven over de juiste dosering magnesium.

Als je voor de zwangerschap al een magnesiumtekort had, kun je overwegen magnesium in te nemen. Dit geldt ook als je tot een risicogroep behoort, zoals diabetici en meerlingenzwangeren. Deze groepen hebben een bijzonder grote behoefte aan magnesium, waarin moeilijk te voorzien is via voedsel (1).

Magnesium in der Schwangerschaft-3

Noten en zaden zoals pinda’s en zonnebloempitten helpen je aan je magnesiumbehoefte te voldoen.
(Image source: Maddi Bazzocco / Unsplash)

De Society for Magnesium Research e.V. beveelt aan magnesium te nemen als voorzorgsmaatregel bij elke zwangerschap (1). Er zijn echter studies die het effect van magnesium in twijfel trekken. Daarom moet je de inname met je arts bespreken.

Op welk moment moet ik magnesiumsupplementen nemen tijdens de zwangerschap?

Er zijn zeer verschillende meningen over de vraag of magnesium nuttig is tijdens de zwangerschap. Er is dan ook geen duidelijke informatie over wanneer en hoe lang magnesium ingenomen moet worden.

Sommige studies tonen de positieve effecten aan van het innemen van magnesium tijdens de zwangerschap (3, 4, 5). De Society for Magnesium Research e.V. beveelt ook aan magnesium te nemen als preventieve maatregel. Het moet zo vroeg mogelijk worden ingenomen en na de geboorte worden voortgezet tot in de borstvoedingsperiode (1).

Andere studies konden deze positieve aspecten niet aantonen (8, 9). De Duitse Vereniging van Gynaecologen (Berufsverband der Frauenärzte e.V.) en de Duitse Vereniging voor Verloskunde (Deutsche Gesellschaft für Geburtshilfe e.V.) raden daarom af magnesium in te nemen zolang er geen behoefte aan is. De magnesiumbehoefte kan ook gedekt worden door voedsel (18).

Onderzoekers zijn het niet eens over wanneer en hoe lang magnesium nuttig is tijdens de zwangerschap.

Onderzoekers zijn het er ook niet over eens of het innemen van magnesium vóór de geboorte de bevalling kan afremmen (14, 15, 9). Als je hierover niet zeker bent, kun je het beste aan je arts vragen of er een risico is met je preparaten.

In principe lijkt er geen universeel tijdstip te zijn om magnesium in te nemen tijdens de zwangerschap. Je kunt het beste met je arts overleggen of je een magnesiumtekort hebt en of het zin heeft het in te nemen. Hij of zij kan dan de juiste dosis voorschrijven.

Welke soorten magnesium supplementen zijn er?

Magnesiumsupplementen zijn er in een grote verscheidenheid van samenstellingen. Ze kunnen grofweg verdeeld worden in anorganisch en organisch:

organisch anorganisch
magnesium citraat magnesium oxide
magnesium aspartaat magnesium carbonaat
magnesium aspartaat hydrochloride magnesium sulfaat
magnesium glutamaat magnesium fosfaat
magnesium orotaat

(17)
Studies tot nu toe tonen aan dat de organische magnesiumverbindingen een hogere biologische beschikbaarheid hebben dan de anorganische. Dit betekent dat je lichaam organische magnesiumverbindingen sneller en beter kan opnemen (17).

De supplementen zijn er in verschillende vormen. Je kunt beslissen of je de magnesium opgelost wilt innemen of als kauwtablet, bijvoorbeeld.

Je kunt het beste met je arts of apotheker overleggen welk preparaat voor jou geschikt is. Veel preparaten zijn speciaal voor zwangere vrouwen.

In het volgende gedeelte hebben we alle bevindingen over het onderwerp magnesium bij zwangerschap samengevat.

Conclusie

Het is een feit dat je tijdens de zwangerschap een verhoogde behoefte aan magnesium hebt. Als je evenwichtig eet, kun je deze behoefte met voedsel dekken. Als je al een magnesiumtekort had voor je zwanger werd, of als je tot een risicogroep behoort met een hoge magnesiumbehoefte, kan het zinvol zijn magnesiumsupplementen te nemen.

Het onderzoek is verdeeld over de vraag of magnesium zwangerschapscomplicaties kan voorkomen en bij bepaalde klachten kan helpen. Er zijn ook geen duidelijke uitspraken over wanneer je het tijdens de zwangerschap moet innemen.

Hoewel het innemen van magnesium weinig risico’s met zich meebrengt, kan het toch gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld een nierziekte hebt. Daarom moet je altijd je arts raadplegen voordat je magnesium inneemt.

Beeldbron: pitinan/ 123rf

Referenties (18)

1. Spätling L, Classen HG, Kisters K, Liebscher U, Rylander R, et al. (2017) Supplementation of Magnesium in Pregnancy. J Preg Child Health 4:302. doi:10.4172/2376-127X.1000302
Bron

2. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. Referenzwert für Magnesium
Bron

3. Zarean E, Tarjan A. Effect of Magnesium Supplement on Pregnancy Outcomes: A Randomized Control Trial. Adv Biomed Res. 2017;6:109. Published 2017 Aug 31. doi:10.4103/2277-9175.213879
Bron

4. Alves JG, de Araújo CA, Pontes IE, Guimarães AC, Ray JG. The BRAzil MAGnesium (BRAMAG) trial: a randomized clinical trial of oral magnesium supplementation in pregnancy for the prevention of preterm birth and perinatal and maternal morbidity. BMC Pregnancy Childbirth. 2014;14:222. Published 2014 Jul 8. doi:10.1186/1471-2393-14-222
Bron

5. Dasgupta, S., Ghosh, D., Seal, S.L., Kamilya, G., Karmakar, M. and Saha, D. (2012), Randomized controlled study comparing effect of magnesium sulfate with placebo on fetal umbilical artery and middle cerebral artery blood flow in mild preeclampsia at ≥34 weeks gestational age. Journal of Obstetrics and Gynaecology Research, 38: 763-771. doi:10.1111/j.1447-0756.2011.01806.x
Bron

6. Conradt, A. & Weidinger, H. & Algayer, H.. (1984). On the role of magnesium in fetal hypotrophy, pregnancy-induced hypertension and preeclampsia. Mag Bull. 6. 68-76.
Bron

7. Dahle LO, Berg G, Hammar M, Hurtig M, Larsson L. The effect of oral magnesium substitution on pregnancy-induced leg cramps. Am J Obstet Gynecol. 1995;173(1):175-180. doi:10.1016/0002-9378(95)90186-8
Bron

8. Makrides M, Crosby DD ,Shepherd E, Crowther CA. Magnesiumsupplementation in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 4. Art. No.: CD000937. DOI:10.1002/14651858.CD000937.pub2.
Bron

9. Crowther CA, Brown J, McKinlay CJD, Middleton P. Magnesium sulphate for preventing preterm birth in threatened preterm labour. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 8. Art. No.: CD001060. DOI: 10.1002/14651858.CD001060.pub2
Bron

10. Wynn, A., & Wynn, M. (1988). Magnesium and Other Nutrient Deficiencies as Possible Causes of Hypertension and Low Birthweight. Nutrition and Health, 6(2), 69–88. https://doi.org/10.1177/026010608800600201
Bron

11. Harrison V, Fawcus S, Jordaan E. Magnesium supplementation and perinatal hypoxia: outcome of a parallel group randomised trial in pregnancy. BJOG. 2007;114(8):994-1002. doi:10.1111/j.1471-0528.2007.01409.x
Bron

12. Predel H-G, Weisser B, Latsch J, Schramm T, Hohlfeld A, Randerath O. Magnesium im ambitionierten Breitensport – ein Update. Dtsch Z Sportmed. 2017; 68: 5-9.
Bron

13. Institute of Medicine (US) Committee on Nutritional Status During Pregnancy and Lactation. Nutrition During Pregnancy: Part I Weight Gain. Washington (DC): National Academies Press (US); 1990.
Bron

14. Elliott JP, Morrison JC, Bofill JA. Risks and Benefits of Magnesium Sulfate Tocolysis in Preterm Labor (PTL). AIMS Public Health. 2016;3(2):348-356. Published 2016 May 30. doi:10.3934/publichealth.2016.2.348
Bron

15. Mirzamoradi M, Behnam M, Jahed T, Saleh-Gargari S, Bakhtiyari M. Does magnesium sulfate delay the active phase of labor in women with premature rupture of membranes? A randomized controlled trial. Taiwan J Obstet Gynecol. 2014;53(3):309-312. doi:10.1016/j.tjog.2013.06.014
Bron

16. Deutsche Gesundheitshilfe. Magnesium in Lebensmitteln (Nährstofftabelle)
Bron

17. Eder, K. Magnesium und Mg-Verbindungen in Supplementen. DAZ. 2008; 36: 44. Veröffentlicht: 04.09.2008
Bron

18. Schwangerschaftshochdruck/Präeklampsie: Prävention. Frauenärzte im Netz. Herausgegeben von: Berufsverband der Frauenärzte e.V., Deutsche Gesellschaft für Geburtshilfe e.V. Veröffentlicht: 16.05.2018
Bron

Wissenschaftliche Übersichtsarbeit
Spätling L, Classen HG, Kisters K, Liebscher U, Rylander R, et al. (2017) Supplementation of Magnesium in Pregnancy. J Preg Child Health 4:302. doi:10.4172/2376-127X.1000302
Ga naar bron
Referenzwert für eine angemessene Zufuhr
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. Referenzwert für Magnesium
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zarean E, Tarjan A. Effect of Magnesium Supplement on Pregnancy Outcomes: A Randomized Control Trial. Adv Biomed Res. 2017;6:109. Published 2017 Aug 31. doi:10.4103/2277-9175.213879
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alves JG, de Araújo CA, Pontes IE, Guimarães AC, Ray JG. The BRAzil MAGnesium (BRAMAG) trial: a randomized clinical trial of oral magnesium supplementation in pregnancy for the prevention of preterm birth and perinatal and maternal morbidity. BMC Pregnancy Childbirth. 2014;14:222. Published 2014 Jul 8. doi:10.1186/1471-2393-14-222
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dasgupta, S., Ghosh, D., Seal, S.L., Kamilya, G., Karmakar, M. and Saha, D. (2012), Randomized controlled study comparing effect of magnesium sulfate with placebo on fetal umbilical artery and middle cerebral artery blood flow in mild preeclampsia at ≥34 weeks gestational age. Journal of Obstetrics and Gynaecology Research, 38: 763-771. doi:10.1111/j.1447-0756.2011.01806.x
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Conradt, A. & Weidinger, H. & Algayer, H.. (1984). On the role of magnesium in fetal hypotrophy, pregnancy-induced hypertension and preeclampsia. Mag Bull. 6. 68-76.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dahle LO, Berg G, Hammar M, Hurtig M, Larsson L. The effect of oral magnesium substitution on pregnancy-induced leg cramps. Am J Obstet Gynecol. 1995;173(1):175-180. doi:10.1016/0002-9378(95)90186-8
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Makrides M, Crosby DD ,Shepherd E, Crowther CA. Magnesiumsupplementation in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 4. Art. No.: CD000937. DOI:10.1002/14651858.CD000937.pub2.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Crowther CA, Brown J, McKinlay CJD, Middleton P. Magnesium sulphate for preventing preterm birth in threatened preterm labour. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 8. Art. No.: CD001060. DOI: 10.1002/14651858.CD001060.pub2
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Überblicksartikel
Wynn, A., & Wynn, M. (1988). Magnesium and Other Nutrient Deficiencies as Possible Causes of Hypertension and Low Birthweight. Nutrition and Health, 6(2), 69–88. https://doi.org/10.1177/026010608800600201
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Harrison V, Fawcus S, Jordaan E. Magnesium supplementation and perinatal hypoxia: outcome of a parallel group randomised trial in pregnancy. BJOG. 2007;114(8):994-1002. doi:10.1111/j.1471-0528.2007.01409.x
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Überblicksartikel
Predel H-G, Weisser B, Latsch J, Schramm T, Hohlfeld A, Randerath O. Magnesium im ambitionierten Breitensport – ein Update. Dtsch Z Sportmed. 2017; 68: 5-9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Institute of Medicine (US) Committee on Nutritional Status During Pregnancy and Lactation. Nutrition During Pregnancy: Part I Weight Gain. Washington (DC): National Academies Press (US); 1990.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Elliott JP, Morrison JC, Bofill JA. Risks and Benefits of Magnesium Sulfate Tocolysis in Preterm Labor (PTL). AIMS Public Health. 2016;3(2):348-356. Published 2016 May 30. doi:10.3934/publichealth.2016.2.348
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mirzamoradi M, Behnam M, Jahed T, Saleh-Gargari S, Bakhtiyari M. Does magnesium sulfate delay the active phase of labor in women with premature rupture of membranes? A randomized controlled trial. Taiwan J Obstet Gynecol. 2014;53(3):309-312. doi:10.1016/j.tjog.2013.06.014
Ga naar bron
Magnesiumgehalt Lebensmittel
Deutsche Gesundheitshilfe. Magnesium in Lebensmitteln (Nährstofftabelle)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Überblicksartikel
Eder, K. Magnesium und Mg-Verbindungen in Supplementen. DAZ. 2008; 36: 44. Veröffentlicht: 04.09.2008
Ga naar bron
Stellungnahme Berufsverband der Frauenärzte e.V. und Deutsche Gesellschaft für Geburtshilfe e.V.
Schwangerschaftshochdruck/Präeklampsie: Prävention. Frauenärzte im Netz. Herausgegeben von: Berufsverband der Frauenärzte e.V., Deutsche Gesellschaft für Geburtshilfe e.V. Veröffentlicht: 16.05.2018
Ga naar bron
Recensies