macawortelpoeder in een kleine keramische kom tegen houtnerf
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Maca uit het Andesgebergte, Peruaanse Maca of gewoon maca, is een kruidachtige wortel met bijzondere voedings- en medicinale eigenschappen die al eeuwenlang wordt gebruikt. Ben je al bekend met de gezondheidsvoordelen van maca?

Het regelmatig consumeren van maca wordt geassocieerd met verschillende effecten op de gezondheid. Het geeft energie, verbetert de seksuele functie en reproductieve gezondheid, vermindert de invloed van depressie en symptomen van de menopauze en voorkomt osteoporose. Dit alles naast de vele andere voordelen die je in dit artikel zult ontdekken.

Belangrijk om te weten

 • Maca is een plant die groeit in het Peruaanse Andesgebergte, op 4000 meter boven zeeniveau. Er zijn archeologische onderzoeken die aantonen dat de maca-wortel al sinds de Inca-tijd wordt gebruikt voor voedings- en medicinale doeleinden.
 • Dit superfood wordt gebruikt om het energieniveau en vruchtbaarheid te verhogen, het fysieke uithoudingsvermogen te verbeteren en de symptomen van de menopauze te verzachten. Maca is een bron van koolhydraten, eiwitten, vezels, calcium, kalium, ijzer en vitamine B3.
 • Traditioneel werd de maca-wortel vers of gedroogd geconsumeerd. Tegenwoordig nemen veel mensen het op in hun voedingspatroon, als voedingssupplement in de vorm van poeders, tabletten of capsules.

Onze selectie: De beste maca-supplementen op de markt

Het kiezen van een maca-supplement kan behoorlijk lastig zijn vanwege het grote aantal verschillende merken en soorten. Om deze keuze iets makkelijker te maken hebben we een selectie gemaakt, met de beste maca-supplementen die je op de markt zult vinden.

Eerdere Aanbevelingen

Het macs-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het maca-supplement van Body & Fit zorgt voor een geweldige boost, die snel voelbaar is. Eén potje bevat 120 capsules. De fabrikant raadt aan om 1 tot 3 capsules per dag in te nemen. Iedere capsule bevat 500 mg maca.

De capsules zijn eenvoudig door te slikken en daarom ook geschikt voor mensen die moeite hebben om tabletten in te nemen. Het supplement draagt bij aan de vermindering van een vermoeid gevoel en het goed functioneren van het immuunsysteem.

Het beste biologische maca-supplement

Het maca-supplement van Mattisson is 100% biologisch. Je kunt de maca in poedervorm mengen met bijvoorbeeld water, melk, yoghurt of smoothies. Klanten waarderen de poedervorm omdat het makkelijk is om deze te combineren in het dagelijks eet- en drinkpatroon.

Sommige gebruikers gooien het zelfs in hun pastasaus. Ook veganisten zijn blij met dit product, vanwege de plantaardige oorsprong. Bewaar de poeder op een koele en droge plaats.

Het beste maca-supplement voor sporters

De maca-capsules van Now bevatten 1000 mg per dagelijkse dosering van 2 capsules. Aanbevolen wordt om de capsules met voldoende water in te nemen. We waarderen dit product vooral vanwege de snelle werking. Hoewel dit afhankelijk is van je lichaam, kun je na 1 capsule al een verschil gaan voelen.

Dit maakt het product ook zo geschikt voor sporters. Atleten, bodybuilders en andere sporters gebruiken dit maca-supplement om zich energieker te voelen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

Shopgids: Wat je moet weten over Maca-supplementen

In deze paragraaf beantwoorden we vragen die consumenten vaak stellen over maca, zodat je meer te weten kunt komen over de voordelen, eigenschappen en toepassingen van dit supplement.

Gelukkige geschiktheids jonge vrouw het drinken pompoen smoothie in keuken

Maca bevordert het leren en verbetert het geheugen.
(Bron: Citalliance: 35810638/ 123rf.com)

Wat is maca?

Lepidium meyenii, bekend onder de naam maca, is een plant die groeit in het Peruaanse Andesgebergte, op meer dan 4000 meter boven zeeniveau. De plant groeit in milieuomstandigheden met lage temperaturen, droogte en fel zonlicht. Het eetbare gedeelte is de wortel (of hypocotyl), welke lijkt op een grote radijs.

Er zijn veel verschillende soorten maca, wat duidelijk wordt uit de kleur van de wortel. De soorten maca die de grootste gezondheidsvoordelen bieden zijn de gele, rode en zwarte maca. Maca wordt gebruikt als supplement omdat het, naast de gezonde voedingssamenstelling, helpt om het algemene welzijn te verbeteren en om verschillende ziektes te voorkomen en/of behandelen.

Wat voor voedingswaarde biedt maca?

De wortel van maca kan rauw worden gegeten, maar heeft een zeer pittige smaak en wordt daarom meestal als niet lekker beschreven. Om maca-poeder te maken, wordt de wortel in de zon of in een dehydrator gedroogd. Hieronder vind je de voedingssamenstelling van de gedroogde maca-wortel (per 100 gram):

 • Koolhydraten: 54-60 gram. Zwarte maca heeft meestal meer koolhydraten (ongeveer 70%).
 • Voedingsvezels: 8 gram
 • Lipiden: 1 gram
 • Proteïnen: 10 gram
 • Mineralen: ijzer (14,7 milligram), calcium (250 milligram), kalium (2050 milligram), zink (3,8 milligram) y koper (5,9 milligram)
 • Vitamines: Vitamine B3 (niacine): 43 milligram

Wat doet maca voor je gezondheid?

De oude inwoners van Peru waren al bekend met de medicinale eigenschappen van maca, voornamelijk om de vrouwelijke vruchtbaarheid te verbeteren en de fysieke capaciteit van hun krijgers te bevorderen. Er bestaan schriftelijke verslagen die teruggaan tot de tijd van de Spaanse verovering.

poedervormige maca of Peruaanse ginseng (lat. lepidium meyenii) in glazen kom met melk, chocoladedrank, maca-koekjes en maca-wortels (selectieve aandacht, focus een derde op het macapoeder)

Maca versterkt het immuunsysteem. (Bron: Ildipapp: 15088618/ 123rf.com)

Tot op de dag van vandaag zijn de wetenschappelijk bewezen voordelen van maca als volgt:

 • Verhoogt het energielevel en geeft een opgewekt gevoel.
 • Verhoogt de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.
 • Verlaagt het risico op de ontwikkeling van osteoporose.
 • Verzacht de symptomen van de menopauze.
 • Heeft een krachtige anti-oxidant en anti-aging werking. Wanneer het lichaam wordt “geoxideerd” door de schade van vrije radicalen, worden we ziek en oud.
 • Beschermt de huid van beschadiging door blootstelling aan de zon.
 • Functioneert als adaptogeen, wat resulteert in stabilisatie van het organisme tegenover een stressvolle situatie.
 • Verbetert de fysieke gesteldheid en verhoogt de prestaties van sporters.
 • Verhoogt de insulinegevoeligheid en normaliseert de bloedglucosewaarden (bloedsuikerspiegel).
Bernabé CoboAuteur van Geschiedenis van de Nieuwe Wereld
“De bestanddelen van maca zijn voedzaam en verbeteren de vruchtbaarheid van mens en dier.”

Waar smaakt maca naar?

De smaak hangt van de soort af. Gele maca heeft een iets sterkere smaak, en is enigszins kruidig en bitter. De meeste mensen melden echter dat ze op een gegeven moment gewend raken aan de smaak. Een goede manier om de smaak te verbeteren is om het te combineren met cacao, chocolade, banaan, amandelmelk, koffie, kaneel, dadels of melk.

Rode maca is iets zoeter en zachter van smaak, zwarte maca is lichtelijk bitter.

Hoe moet je maca innemen?

Ten eerste is het belangrijk om de door de fabrikant aanbevolen dosis niet te overschrijden. Ten tweede, is het het beste om het gebruik van het maca-supplement geleidelijk op te bouwen. Het wordt aanbevolen om de eerste week dagelijks met een theelepel te beginnen, om vervolgens in de tweede week dagelijks tot twee theelepels en uiteindelijk tot drie theelepels per dag te nemen.

Maca-poeder kan worden opgelost in dranken (water, thee, melk, smoothies, koffie, sapjes), yoghurt of soepen. Het kan ook worden gemengd met granen, granola of koekjes, pannenkoeken en wafels.

Als je capsules gebruikt, wordt het aangeraden om deze samen met je ontbijt of lunch te nemen, begeleid met een glas water. Het wordt afgeraden om maca ’s avonds te nemen omdat het slapeloosheid kan veroorzaken.

De antioxidanten van maca beschermen ons lichaam tegen oxidatie en dus tegen veroudering.
(Bron: Martinak: 45673672/ 123rf.com)

Bestaat er maar één soort maca?

Nee. Er bestaan meer dan tien verschillende soorten maca, maar de meest belangrijke voor onze gezondheid zijn de rode, gele en zwarte soort.

Verhoogt maca echt de vruchtbaarheid?

Dat klopt, dit is een van de meest bestudeerde therapeutische effecten. Wat de vrouwelijke vruchtbaarheid betreft, is het overigens niet zo dat maca het aantal eitjes per cyclus verhoogt, noch verhoogt het de snelheid van implantatie van de bevruchte eicel. Echter, studies met vrouwelijke muizen tonen aan dat het het aantal nakomelingen werd verhoogd en het risico op embryonale dood werd verlaagd.

In het geval van de mannelijke vruchtbaarheid, wordt regelmatige inname van maca-wortel in verband gebracht met een positieve invloed op de spermatogenese, waardoor de hoeveelheid sperma en diens mobiliteit toenemen.

Fernando LosaGinecólogo
“Het bevordert de toename van het zaadvolume, de hoeveelheid sperma per ejaculatie en de beweeglijkheid ervan.”

Helpt maca bij het afvallen?

Nee, er is (nog) geen bewijs dat het gebruik van maca effect heeft op gewichtsverlies. Het komt wel eens voor dat als voedsel heel gezond blijkt te zijn er automatisch andere, bijna magische, eigenschappen aan toe worden geschreven. Dit is in dit geval echter nog niet bewezen.

Maca helpt niet om af te vallen.

Is maca een natuurlijke vitaliteitsbooster?

Ja, maca is een krachtige natuurlijke energizer. Studies tonen toename in fysieke prestaties en minder vermoeidheid aan. Een van de eerste veranderingen die maca-gebruikers vaak ervaren, is dat ze zich energieker en vitaler voelen.

Is maca een libidobooster?

Studies tonen aan dat de consumptie van maca het libido verhoogt bij zowel mannen als vrouwen. Bij ‘matig actieve’ mannen werd de toename van het libido na 8 weken na inname van het supplement waargenomen. Bij mannelijke atleten daarentegen, nam het seksuele verlangen al na ongeveer 2 weken toe.

Het extract van gedroogde maca kan een aanzienlijk positief effect hebben op (milde) erectiestoornissen. De resultaten van twee klinische onderzoeken suggereren dat maca ook het libido van gezonde vrouwen in de menopauze kan verhogen. Trap echter niet in misleidende advertenties die beweren dat maca de ‘natuurlijke viagra’ is.

Fernando Losa Domínguez, gynaecoloog aan de kliniek Sagrada Familia in Barcelona legt uit: “Laat het duidelijk zijn dat maca voedsel is, geen medicijn.”

Waarom wordt het aanbevolen maca te nemen tijdens de menopauze?

Voedingsdeskundige Marta Lorenzo stelt: “In de menopauze kan maca een ‘bondgenoot’ zijn om symptomen te verlichten en je lichaam te versterken.”

Tijdens de menopauze neemt het oestrogeen-niveau af. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van osteoporose. Talrijke studies tonen aan dat innemen van rode maca het verlies van botmassa voorkomt, zonder de nadelige effecten die veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld hormoonvervangingstherapie (zoals borst- en baarmoederkanker).

Maca helpt ook om hormonale onevenwichtigheden die optreden tijdens de menopauze tegen te gaan en symptomen als opvliegers, vermoeidheid en vaginale droogheid te verlichten.

Zijn er ook nadelen bij het innemen van maca?

Het gebruik van maca is veilig en bijna zonder risico. Er zijn studies uitgevoerd om de giftigheid en bijwerkingen ervan te onderzoeken, maar tot op de dag van vandaag is geconcludeerd dat maca veilig is, ook in hoge doses. Het is echter raadzaam om de door de fabrikanten aanbevolen dosis te respecteren om de gezondheid niet onnodig in gevaar te brengen.

 • Elk persoon dat lijdt aan een ernstige ziekte en/of chronisch medicatie gebruikt. Zou geen enkel supplement moeten gebruiken zonder eerst de huisarts te raadplegen.
 • Zwangere vrouwen en zuigelingen mogen geen maca gebruiken. Er zijn nog geen studies bekend die erop wijzen dat het gebruik van het supplement veilig is tijdens deze periodes.
 • Mensen met nier- of leverfalen mogen het product niet gebruiken. Hetzelfde geldt voor mensen die slaapproblemen hebben.
 • Mensen met schildklieraandoeningen. Moeten hun endocrinoloog raadplegen voordat ze maca gebruiken, omdat dit hormonale onbalans kan veroorzaken.
 • Mensen met een gevoelige maag. Kunnen voordeel halen uit maca in gelatine-vorm. Zodat de spijsvertering sneller en makkelijker gaat.

Sommige mensen ervaren tijdens de eerste dagen bij het gebruik van maca-supplementen milde bijwerkingen, zoals maagpijn, slapeloosheid, misselijkheid, duizeligheid, nervositeit, huiduitslag en zwelling van de buik. Als deze ongemakken na verloop van tijd aanhouden, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Set van superfoods deel 2.

Superfoods bieden veel voordelen voor onze gezondheid
(Bron: Kondrateva: 34014022/ 123rf.com)

Is maca goed voor sporters?

Maca is een natuurlijk supplement dat op grote schaal wordt aanbevolen voor atleten, vooral voor degenen die conditie-activiteiten uitoefenen, zoals marathonlopers en fietsers. Ook studies onder voetballers en fietsers hebben aangetoond dat dagelijkse consumptie de fysieke prestaties verbetert en het moment dat de sporters vermoeid raken uitstelt.

Studies die werden uitgevoerd op muizen tonen aan dat zwarte maca fysieke prestaties met zo’n 500% verhoogt.

Welke soorten maca zijn er en welke soort is de beste voor mij?

Naast dat er verschillende soorten maca zijn, zijn er ook verschillende manieren om deze superfood in te nemen. Hieronder tonen we een overzicht van de verschillen tussen de maca-supplementen, zodat je de meest geschikte variant kunt kiezen op basis van je eigen behoeften en voorkeuren.

Soorten maca

Maca-supplementen worden verkregen uit drie verschillende soorten, oftewel ecotypen: geel (of goudkleurig), rood of zwart. De voedingssamenstelling van de drie soorten maca varieert niet drastisch van elkaar, maar hun biologische eigenschappen wel. De gele maca is de meest voorkomende soort.

Soort maca Voordelen
Geel/goud Geeft meer energie, minder vermoeidheid, een beter humeur, helpt bij vruchtbaarheid en toename van het libido. Vermindert klachten van de menopauze.
Rood  Draagt bij aan de behandeling van goedaardige prostaathyperplasie, vertraagt veroudering dankzij de antioxiderende werking, voorkomt osteoporose en botbreuken.
Zwart Bevordert de productie van sperma (spermatogenese), verbetert de fysieke weerstand, bevordert het leren en geheugen. Helpt bij het normaliseren van de bloedglucose bij diabetici en verbetert de insulinegevoeligheid.

Ondanks de verschillen, groeien de drie ecotypen in soortgelijke omgevingsomstandigheden. De aanduidingen “geel, rood of zwart” verwijzen naar de kleur van de maca-wortel, de poeder die ontstaat uit het malen is altijd beige.

Soorten Maca-supplementen

Maca-supplementen zijn in twee verschillende vormen verkrijgbaar:

 • Poeder: Na de oogst wordt de maca-wortel 10 tot 15 dagen in de zon gedroogd. Vervolgens wordt de wortel in kleine stukjes gesneden en wordt elk van deze delen gedehydrateerd door blootstelling aan temperaturen niet hoger dan 45 ° C. De stukjes gedehydrateerde maca worden tot slot vermalen tot een ultrafijn poeder.
 • Capsules en tabletten: Deze vorm bestaat ook uit maca-poeder, maar wordt daarnaast gewikkeld in een capsule of tablet, bedekt met plantaardige cellulose (hydroxypropylmethylcellulose). De capsules hebben over het algemeen een milde en neutrale smaak en dienen samen met een glas water te worden ingenomen. Sommige fabrikanten nemen nog andere voedingsstoffen op in de capsules, bijvoorbeeld vitamine B12 of L-arginine, om de effecten van maca te versterken.
Afhankelijk van de soort maca die je gebruikt, kan het supplement een milde of juist intense, karamelachtige of kruidige en zoete of bittere smaak hebben.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Van alle maca-supplementen die er op de markt zijn, is er één die het meest geschikt voor jou is. Om erachter te komen welke dat is, is het belangrijk om bepaalde aankoopcriteria in gedachten te houden:

Gewenst effect

De keuze voor een maca-supplement hangt grotendeels af van het effect dat je wilt bereiken met het gebruik ervan. Als je dit supplement neemt om meer energie te krijgen, het ongemak van de menopauze wilt verminderen of je seksuele verlangens wilt vergroten, kun je kiezen voor ieder maca-soort (geel, rood of zwart). De gele maca zal daarbij wel het fijnst zijn voor je portemonnee, omdat deze het goedkoopst is.

Als je als man je vruchtbaarheid wilt verbeteren, wordt het aangeraden om de zwarte maca te kiezen, omdat deze soort de aanmaak van sperma stimuleert. Zwarte maca wordt ook aanbevolen voor diegenen die hun fysieke uithoudingsvermogen willen verbeteren, zoals marathonlopers. Hetzelfde geldt voor mensen met diabetes en/of insulineresistentie. Zwarte maca kan bovendien ook zeer nuttig zijn voor studenten die hun intellectuele prestaties willen verbeteren.

Rode maca is het meest geschikt voor vrouwen in (of na) de menopauze, omdat het helpt om de symptomen te verlichten en tegelijkertijd osteoporose te voorkomen.

Smaak

Maca-capsules hebben een vrij neutrale smaak en zijn daarom ideaal voor diegenen die willen profiteren van de voordelen van dit superfood, maar niet houden van de smaak ervan. Maca-poeder heeft een meer eigenaardige smaak, die overigens wel afhangt van de soort. Om de smaak wat te verzachten combineert men het vaak met andere ingrediënten in shakes en andere drankjes. Voorbeelden van ingrediënten waar maca het beste mee gecombineerd kan worden zijn: koffie, cacao, banaan, amandelmelk of kaneel.

Prijs

Als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding, is de poedervorm over het algemeen goedkoper dan de capsules. De gele maca is de goedkoopste van de drie soorten, de rode en zwarte maca hebben vergelijkbare prijzen.

Gele maca Rode maca Zwarte maca
Prijs Laag Gemiddeld Gemiddeld

Gebruikersgemak

Maca-capsules zijn gemakkelijk te consumeren, een slok water is genoeg om het doorslikken makkelijker te maken. De capsules zijn eenvoudig in je tas te bewaren, je kunt ze overal mee naar toe nemen.

Om een poedervormig maca-supplement te gebruiken, moet je het met mengen met vloeistof (water, melk, sap, yoghurt, groentedrank of smoothie) of het in andere recepten gebruiken (granola, pannenkoeken, koekjes of wafels). Dit vraagt om iets meer tijd en planning.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De meeste capsule-fabrikanten proberen de actieve ingrediënten van dit superfood te zoveel mogelijk te concentreren om de dagelijkse dosis tot één enkele capsule te beperken. In sommige andere gevallen kan het echter nodig zijn om twee of drie capsules per dag te consumeren.

Wat betreft de poedervormige maca, is de aanbevolen dosering 1 tot 3 theelepels per dag, een hoeveelheid die gemakkelijk in een smoothie of ander recept kan worden verwerkt.

Allergenen/Certificeringen

Het is belangrijk dat je in het geval van een poedervormig maca-supplement een product koopt dat van biologische productie is, dat wil zeggen dat er geen landbouwchemicaliën of kunstmatige toevoegingen zijn betrokken bij de verwerking ervan. Anders bestaat er een mogelijkheid dat de maca is besmet door giftig afval.

Maca is geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Het is wel belangrijk dat zij op zoek gaan naar het label dat aangeeft dat het product glutenvrij is, omdat het tijdens het malen in aanraking kan komen met sporen van tarwe, haver, gerst of rogge.

Aankoopcriteria Maca in poedervorm Maca in capsules
Smaak Bijzonder, soms is het nodig om het te mengen met koffie, chocolade, banaan, kaneel of dadels om de smaak te verbeteren Neutraal
Prijs Goedkoper Duurder
Gebruikersgemak  Je kunt het mengen met smoothies, granola of andere recepten  Een slok water is al genoeg om het doorslikken te vergemakkelijken
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid  3 tot 9 gram (1 tot 3 theelepels) 1 tot 3 capsules
Allergenen/certificeringen  Zoek naar het label voor biologische productie (of biologisch voedsel) en glutenvrij voedsel  Controleer de certificering van biologische en glutenvrije productie

Samenvatting

Maca is een voedingsmiddel dat al eeuwen wordt gebruikt. Het is aangetoond dat het een gunstig effect heeft op verschillende aspecten van onze gezondheid, naast de meest bekende stimulerende en revitaliserende werking van dit superfood. Door de consumptie van maca worden wetenschap en traditie met succes samengevoegd om een supplement te ontwikkelen dat in grote mate kan bijdragen aan het verbeteren van onze gezondheid en welzijn.

In de verschillende paragrafen van dit artikel hebben we ons verdiept in de verschillende soorten maca, evenals de eigenschappen, voedingswaarde, bijwerkingen en het gebruik ervan.

Zoals eerder vermeld is het belangrijk dat je, om van alle voordelen die deze wortel biedt te genieten, het supplement kiest dat het beste bij je past. Zet de consumptie van maca om in een dagelijkse gewoonte, met inachtneming van de aanbevolen dosis.

Als je dit artikel interessant vond, vergeet dan niet om het te delen op social media.

(Bron van header image: Uliasz: 28099410/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies