Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Buikkrampen kunnen uiterst ongemakkelijk zijn en je dagelijks leven belemmeren. Kleine veranderingen in je dagelijkse routine en eenvoudige huismiddeltjes kunnen je van krampen helpen verlossen.

Buikkrampen moeten niet onderschat worden, want ze kunnen een waarschuwingssignaal zijn van andere ziekten, dus is het belangrijk om op een gegeven moment je arts te raadplegen. In het volgende artikel vind je nuttige tips en informatie over buikkrampen.

Belangrijk om te weten

 • Buikkrampen kunnen symptomen zijn van secundaire ziekten zoals galstenen of prikkelbare darm syndroom.
 • Je geestelijke gezondheid kan zich uiten in je lichamelijke gezondheid, dus is het belangrijk een evenwicht te vinden om buikkrampen tegen te gaan.
 • Het hoeft niet altijd een medicijn te zijn, er zijn veel variaties en huismiddeltjes voor buikkrampen.

Definitie: Wat zijn buikkrampen?

Buikkrampen zijn onaangename pijnen in de onderbuik waardoor de maag soms verkrampt. Bepaalde spieren in het maag-darmkanaal trekken als krampen samen, wat hevige pijn veroorzaakt. De ring- en lengtespieren van de darm zijn hier vaak verantwoordelijk voor.

Onaangename krampen kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden. Maar er is eenvoudige hulp (Image source: Pixabay.com/Derneumann)

Gewoonlijk maken deze spieren golfachtige bewegingen om voedsel te mengen en te vervoeren. Als er problemen zijn met de spijsvertering, kan dit proces verstoord worden en ontstaan er onaangename buikkrampen. Een andere vorm van buikkramp heet koliek. Koliek kan wijzen op een groter probleem zoals galstenen. Daarom is het belangrijk dat je buikkrampen niet onderschat.

Achtergrond: Wat je moet weten over buikkrampen

Buikkrampen kunnen voor iedereen ongemakkelijk zijn en iedereen kent dat gevoel als de maag zich samenklemt. Vaak is het het gevolg van een zware, vette maaltijd. Buikpijn en krampen kunnen echter ook wijzen op secundaire ziekten.

Wie heeft er last van buikkrampen?

Iedereen kent het gevoel van onaangename pijn in de buikstreek. Met andere woorden, iedereen heeft wel een meer of minder slechte ervaring met buikkrampen. Soms kan het veroorzaakt worden door bepaalde voedingsmiddelen die je een korte tijd een slecht gevoel geven. Er is geen reden tot paniek. Buikkrampen in combinatie met andere symptomen kunnen echter ook wijzen op andere, ernstiger problemen. Daarom is het belangrijk een overzicht te hebben van het onaangename gevoel in het maag-darmkanaal.

Vooral bij baby’s en kinderen moet je letten op de tussenpozen waarin buikkrampen optreden. Het is raadzaam een pijndagboek bij te houden en altijd in contact te staan met een arts. Wat je kunt doen als je kind onwel wordt door buikkrampen, lees je in de loop van het artikel en in het -deel van het artikel.

Buikkrampen in de zwangerschap kunnen gevaarlijk zijn, afhankelijk van het stadium van de zwangerschap, en kunnen wijzen op problemen tijdens de zwangerschap. Vooral als deze symptomen langdurig en aanhoudend zijn. In dat geval moet je naar je gynaecoloog gaan.

Niettemin zijn kortdurende buikkrampen ook normaal tijdens de zwangerschap en kunnen ze veroorzaakt worden door dieet of krachtige activiteit en stress. Er is geen reden tot paniek. Neem wat rust en ontspan, de buikkrampen zouden zich dan moeten reguleren en oplossen.

Wat veroorzaakt buikkrampen?

Buikkrampen kunnen je het leven moeilijk maken om een aantal redenen. Ze kunnen o.a. door deze dingen veroorzaakt worden

 • Ongezonde en vetrijke voeding
 • Maagdarminfectie
 • Psychologische stress
 • Chronische maagziekte (prikkelbaar darmsyndroom)
 • Voedselintolerantie

Buikkrampen zijn geen aandoening op zich. Ze zijn een teken van je lichaam dat je een andere oorzaak hebt. Vaak zijn buikkrampen niet gevaarlijk en kunnen ze veroorzaakt worden door een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen of door eetfouten (te snel eten, niet genoeg kauwen). Bovendien kunnen buikkrampen bij vrouwen hormonaal zijn, als gevolg van de menstruatie of de eisprong.

Het is vaak moeilijk de precieze plaats van de krampen vast te stellen, omdat de gevoelige organen dicht bij elkaar liggen. Deze pijn wordt ook wel menstruatiepijn genoemd.

De oorzaak van buikkrampen is heel divers en heeft ook te maken met de persoonlijke psyche en iemands eigen beleving van pijn. Vaak komen buikkrampen voor met bijkomende symptomen

 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Koorts
 • Winderigheid
 • Pijn in de ledematen

Welke invloed heeft stress op buikkrampen?

Zoals reeds gezegd heeft permanente psychologische stress ook een effect op je maag-darmkanaal. Te veel stress kan leiden tot buikkrampen en blijvend ongemak.

Geestelijke gezondheid heeft ook een krachtig effect op ons lichaam. Stress kan buikkrampen in de hand werken. (Image source: Pixabay.com/ Pedrofigueras)

Onze psyche heeft een enorme kracht op onze lichamelijke gezondheid. Daarom is het heel belangrijk om lichaam en ziel in harmonie te brengen en een evenwicht te vinden in de dagelijkse stress.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je buikkrampen veroorzaakt door stress kunt vermijden. Vind de manier die bij jou en je geestelijke gezondheid past. Een manier om buikkrampen door stress te voorkomen is door te mediteren.

Hoe gevaarlijk zijn buikkrampen?

Buikkrampen mogen in de regel niet langer dan een dag of een avond aanhouden. Dit is betrekkelijk normaal en moet je niet verontrusten, vooral na een vette maaltijd kunnen buikkrampen optreden.

Toch moeten buikkrampen met andere symptomen niet onderschat worden en kunnen op andere aandoeningen wijzen. Gebruik de volgende tabel om te zien welke symptomen op andere problemen kunnen wijzen.

Samengaand symptoom Mogelijk klinisch beeld
Misselijkheid Mentale stress, voedselintolerantie
Diarree Voedselintolerantie
Braken Maagdarminfectie, Alvleesklierontsteking
verlies van eetlust mentale stress, gastritis
koorts blindedarmontsteking, alvleesklierontsteking

Gebruik deze tabel om te zien welke ernstige ziekten met buikkrampen te maken kunnen hebben. Luister naar je lichaam en laat je door een dokter onderzoeken als je je niet goed voelt. Je kunt ook eenvoudige huismiddeltjes en tips gebruiken om je te helpen verlichting te krijgen.Lees dit artikel om meer te leren over handige tips die je kunnen helpen bij buikkrampen. Het is altijd een goed alternatief om huismiddeltjes en natuurlijke remedies te gebruiken. Niettemin, als je aanhoudende pijn in de maagstreek hebt, moet je naar een dokter gaan.

Wanneer moet je professionele hulp zoeken voor buikkrampen?

In de vorige tabel staan al andere aandoeningen die met buikkrampen in verband kunnen worden gebracht. In dit geval is het raadzaam naar een dokter te gaan. In de regel kan je vertrouwde huisarts je helpen met je klachten. Je hoeft je vaak geen zorgen te maken. Ze zullen er gewoon voor zorgen dat er geen ernstige problemen zijn. De diagnose van chronische buikkrampen kan heel lang en ingewikkeld zijn.

Daarom is het gunstig de hulp van een specialist in te roepen. In dit geval word je doorverwezen naar een gastro-enteroloog. De gespecialiseerde internist kan je helpen bij chronische aandoeningen zoals prikkelbare darm syndroom of onverdraagzaamheid.

Als je tijdens je zwangerschap aanhoudende buikkrampen hebt, moet je altijd je gynaecoloog raadplegen. Vooral in deze fase van je leven is het belangrijk om voor je lichaam en welzijn te zorgen om de gezondheid van je baby te verzekeren.

Wat te doen tegen buikkrampen: 7 tips om te helpen bij krampen

Buikkrampen zijn ongemakkelijk en kunnen je dagelijks leven veel moeilijker maken. Buikkrampen zijn meestal onschuldig en kunnen snel verdwijnen met huismiddeltjes en veranderingen in je dagelijkse routine. Hier zijn enkele manieren om buikkrampen te verlichten. Vind de juiste manier voor je welzijn. Vind de juiste tip voor je en verlicht je ongemak.

Tip 1: Thee die de maag verz

acht Thee heeft verschillende positieve effecten als je last hebt van buikkrampen. Niet alleen helpt de warmte van de thee je maagspieren ontspannen, maar de maagkalmerende werking van de kruiden belooft ook te helpen bij krampen. Om thee te gebruiken als preventief middel tegen buikkrampen, kun je het beste thee drinken tussen je hoofdmaaltijden.

Dit helpt je spijsvertering en regelt de warmtebalans van je lichaam, zodat je het beste effect van de thee op je maag krijgt. Thee kan ook helpen bij acute krampen.

Er zijn overeenkomstige theemengsels met ingrediënten die de beste verlichting beloven bij buikkrampen en buikpijn. In het algemeen zijn venkel, anijs, karwij en kamille bekende kruiden die goed helpen tegen buikkrampen. Thee is geschikt voor inwendig gebruik. Je kunt deze kruiden echter ook gebruiken om een warm kruidenkompres te maken voor uitwendig gebruik om je buikkrampen te verlichten. Er zijn veel manieren om de kracht van kruiden en warmte te gebruiken om je symptomen te verlichten.

In het volgende overzicht kom je meer te weten over enkele tamelijk onbekende kruiden die je kunnen helpen bij onaangename buikkrampen.

Geneeskrachtig kruid Toepassingsgebied
Witte-dode-nettle Milde buikkrampen, diarree
Duizendblad Indigestie, krampen, verlies van eetlust
Oregano Misselijkheid, buikkrampen, gastro-intestinale infectie
Ganzenvingerkruid Geïrriteerde maag, acute diarree, buikkrampen

Tip 2: Warmte bij onaangename buikkrampen

Warmte kan je verlichting geven bij ernstige buikkrampen. De goede oude warmwaterkruik, een graan- of heikussen zijn de beste hulpmiddelen. De warmte ontspant de spieren in het maag-darmkanaal en geeft je onmiddellijk verlichting. De krampen verdwijnen bijna onmiddellijk en je wordt niet langer geplaagd door de onaangename pijn.

Een groot positief effect van geconcentreerde warmte is dat ze geen bijwerkingen heeft. Daarom kun je warmwaterkruiken, aardappelkompressen, graankussens enz. zo lang en zo vaak gebruiken als je wilt.

Je moet er toch voor zorgen dat je niet te vaak door buikproblemen geplaagd wordt. Dan helpt zelfs de geconcentreerde warmte op je buik niet en moet je naar een dokter.

Tip 3: Beweeg om buikkrampen te voorkomen

Een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging lijken de sleutel tot een gezond leven te zijn. Zo is het echt. Want je kunt ook voorkomen dat je last krijgt van buikkrampen door regelmatig te bewegen.

Zitten is het nieuwe roken.

Heb je een kantoorbaan? Breng je het grootste deel van je tijd zittend door? Dit kan je maag-darmkanaal aantasten. De zittende houding verhindert dat de maag en andere organen zich kunnen spreiden en goed kunnen werken. Het nemen van een actieve lunchpauze, een avondwandeling of het nemen van de trap naar kantoor kan al helpen. Toch moet je in staat zijn om minstens één oefensessie per week in je leven op te nemen.

Voor buikkrampen zijn sporten als yoga, pilates en gymnastiek bijzonder geschikt. Deze sporten dagen de spieren uit en versterken ze, wat nuttig kan zijn bij maagproblemen. De spieren in de buikstreek worden door de activiteit beter van bloed voorzien en krampen kunnen zo oplossen.

Maar wandelen, zwemmen en matig joggen zijn ook geschikte sporten tegen buikkrampen.

Tip 4: De juiste voeding om tegen buikkrampen

te helpen Een gezonde voeding is heel belangrijk voor je algemeen welzijn. Je bent wat je eet! Dit gezegde is waar, want ons voedsel heeft invloed op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vaak worden buikkrampen en buikpijn in verband gebracht met je voedsel. Terugkerende buikkrampen na het eten kunnen wijzen op een voedselintolerantie.

Als je een opgeblazen gevoel en krampen krijgt na het eten van bepaalde voedselgroepen, moet je naar een allergoloog gaan. De meest voorkomende intoleranties die buikkrampen veroorzaken zijn:

 • Lactose-intolerantie
 • Glutenintolerantie
 • Fructose-intolerantie

Je moet ook evenwichtig en gezond eten, want te veel vet eten kan ook tot buikkrampen leiden. Als je te veel en te vaak vet voedsel eet, is de kans groot dat je niet alleen last krijgt van buikkrampen, maar ook van brandend maagzuur en winderigheid.

Als deze symptomen lang aanhouden, moet je naar de dokter gaan om te laten onderzoeken of er sprake is van prikkelbare darm syndroom, gastritis of ontsteking van de alvleesklier.

Tip 5: Een warm bad voor pijnlijke krampen in de buik

Een warm bad werkt op eenzelfde manier als warmte. De warmte van het water ontspant je buikspieren en kan daardoor helpen bij acute buikkrampen. Neem bij deze behandeling de tijd en ontspan je om tot rust te komen en ook mentaal de buikkrampen los te laten. Een bad heeft niet alleen een verwarmend, ontspannend effect op je spieren.

Het helpt je ook om tot rust te komen en te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Deze bijwerkingen kunnen je helpen bij buikkrampen en je verlichting geven. Je kunt ook etherische oliën aan het bad toevoegen, die ook effect kunnen hebben.

De etherische oliën kunnen ook direct op de buik aangebracht worden. Je moet ze met de klok mee over je buik wrijven. De volgende kruidenoliën worden aanbevolen voor een bad tegen buikkrampen:

Etherische olie Effect
Lavendel Goed voor de psyche, stressverlagend en ontspannend
Kamille Ontspannend en verzachtend voor de maag
Venkel Verzachtend, helpt bij winderigheid en krampen

Tip 6: Maagkalmerende medicijnen tegen buikkrampen

Bij de apotheek kun je maagkalmerende medicijnen krijgen tegen je buikkrampen. Medicijnen zonder recept kunnen vooral in het weekend of op vakantie nuttig zijn en je snel verlichting geven. Je apotheker zal je helpen het juiste medicijn voor je buikproblemen te vinden.

Deze medicijnen kunnen op korte termijn verlichting geven. Als je buikkrampen aanhouden, is het tijd om naar een dokter te gaan. Te veel medicijnen nemen kan je symptomen verergeren. Het is ook belangrijk om je buikkrampen tot op de bodem uit te zoeken.

Een arts kan meer onderzoeken doen, zoals een echografie of een gastroscopie. Deze onderzoeken kunnen onaangenaam zijn, maar ze zijn nodig om je op de lange duur te helpen.

Tip 7: Homeopathie als alternatieve behandeling voor buikkrampen

De alternatieve behandelaar gebruikt natuurlijke geneesmiddelen die globules heten. Deze kunnen je helpen je maagproblemen onder controle te krijgen. Homeopathische middelen zijn bijzonder geschikt als alternatief voor de conventionele geneeskunde.

Omdat de globules op natuurlijke remedies gebaseerd zijn, zijn ze ook geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen. In overleg met je homeopaat kun je de juiste dosering en de juiste globules voor je vinden.

Een ander natuurlijk middel tegen een maag die van streek is, is helende klei. Je kunt je maag-darmkanaal reguleren met alleen maar een glas helende klei. Healing clay therapie kan bijzonder effectief zijn bij chronische ziekten zoals prikkelbare darm syndroom.

Meer informatie hierover vind je in de gerelateerde links. Een andere natuurlijke methode is dikke darm massage. Met deze massage kun je buikkrampen verlichten omdat je de spieren ontspant en de spijsvertering een stimulans van buitenaf geeft.

Wat je nog meer moet weten over buikkrampen

Wat kun je doen tegen buikkrampen bij kinderen en baby’s?

Buikkrampen en vooral koliek komen vaak voor bij zuigelingen en baby’s. Dit komt vaak door het vloeibare voedsel en het zuiggedrag van de baby’s. Bovendien is het spijsverteringskanaal van zuigelingen nog niet volledig ontwikkeld.

Als moeder moet je ook op je voeding letten, vooral als je borstvoeding geeft, want je transporteert alle voedingsstoffen naar je baby via de moedermelk. Kool kan via de moedermelk ook winderigheid bij je baby veroorzaken. Daarom is het belangrijk om als moeder op te letten wat je eet.

Aanhoudende buikkrampjes bij baby’s kunnen ook wijzen op een darmobstructie, dus je moet aandacht blijven besteden aan de spijsvertering van je baby. Alle natuurlijke remedies zoals etherische oliën en warmte door thee of een bad kunnen de kleintjes ook helpen.

Je moet de warmte afstemmen op de kleine lichaampjes. Er zijn echter ook geen bijwerkingen of complicaties mee. Er zijn ook bepaalde houdingen op je arm die je baby met koliek kunnen helpen. Voor meer informatie, zie de bronnen aan het eind van dit artikel.

Buikkrampen en diarree, wat kun je doen?

Zoals reeds gezegd kunnen buikkrampen samen met andere symptomen voorkomen en op andere ziekten wijzen. Dat is de reden waarom buikkrampen niet onderschat moeten worden. Een veel voorkomend symptoom dat bij buikkrampen optreedt is diarree. Diarree, vooral na een maaltijd, gecombineerd met krampen kan wijzen op een voedselintolerantie.

Je moet het gedrag van je lichaam na het eten observeren om te zien welke voedselgroepen het niet met je eens zijn. Psyllium zaden zijn vooral goed tegen diarree. Het zwelmiddel in psyllium maakt je ontlasting vaster en is in het algemeen goed voor je maag- en darmflora.

Maar er zijn ook eenvoudige remedies en natuurlijke huismiddeltjes die je kunnen helpen diarree en buikkrampen onder controle te krijgen. Licht voedsel zoals havermout, bananen of beschuiten zijn over het algemeen goed als je een maagklachten hebt.

Hoe kan yoga helpen bij buikkrampen?

Yoga brengt lichaam en ziel in harmonie en kan daarom ook helpen bij je maagklachten. Door de meditatieve werking van yoga kun je stress verminderen en ontsnappen aan het leven van alledag. Dienovereenkomstig kan yoga je helpen bij buikkrampen.

Er zijn ook extra oefeningen voor de kern van het lichaam en het welzijn van de maag. Zo kun je ook een preventief effect hebben op buikkrampen.

Yoga en ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om op een natuurlijke manier greep te krijgen op je klachten, vooral als je last hebt van chronische buikpijn. Het is de moeite waard deze methode te proberen als je aanhoudende buikkrampen hebt.

Buikkrampen bij dieren – Hoe kun je je viervoeter helpen?

Viervoeters kunnen ook last hebben van koliek en maagkrampen. Het is niet altijd gemakkelijk te weten welke kwalen je metgezel heeft, maar net als bij mensen kan alleen al het veranderen van hun dieet helpen. Koliek en buikkrampen bij dieren worden vaak veroorzaakt door voedsel en te weinig beweging. Je moet voor dieren dezelfde dingen overwegen als voor jezelf.

Als de pijn te veel lijkt voor je huisdier en lang aanhoudt, moet je je dierenarts bezoeken en een licht, vetarm dieet en veel beweging proberen om je geliefde huisdier te helpen.

Opnieuw zouden na een paar dagen de symptomen moeten afnemen. Een ander hulpmiddel voor de algemene gezondheid kan kurkuma zijn.

Conclusie

Buikkrampen zijn vervelend en moeten niet onderschat worden. Het is belangrijk een arts te bezoeken als je aanhoudende buikpijn hebt, want het aanhoudende ongemak kan wijzen op andere aandoeningen in het lichaam. Toch zijn af en toe optredende buikkrampen onschuldig en vaak gemakkelijk te verklaren. Je kunt van buikkrampen afkomen met een paar eenvoudige huismiddeltjes.

De sleutel is meestal warmte. Of het nu is door een heerlijke thee, een ontspannend bad of de beproefde warmwaterkruik. Je kunt ook eenvoudige dingen in je dagelijks leven veranderen om buikkrampen te voorkomen. Een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn de sleutels tot blijvend welzijn.

Beeldbron: 123rf.com / 53771588

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies