Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Voor de meeste mensen is seks een onderdeel van een intacte relatie. Daarom kan het voor veel mensen en hun partners frustrerend zijn als het seksuele verlangen (libido) afneemt. In dit artikel willen we uitleggen wat verminderde libido veroorzaakt en hoe je dit probleem kunt oplossen.

Belangrijk om te weten

 • De term libido stamt uit het Latijn en wordt algemeen gebruikt als synoniem voor seksuele begeerte.
 • Een laag libido kan vele oorzaken hebben. In dit artikel leggen we de meest voorkomende oorzaken van een laag libido uit.
 • Verder toont het artikel je een verscheidenheid aan manieren om je libido te verhogen.

Wat is libido?

De term libido komt uit het Latijn en kan vertaald worden als verlangen of hunkering. Libido verwijst naar de psychische energie die verbonden is met driften en seksualiteit. In het kort kan libido eenvoudig omschreven worden als seksuele begeerte en lust.

Achter libido schuilt de behoefte om de drang naar seksueel verlangen te bevredigen. Dit is een van de primaire behoeften, want zonder dat zou de voortplanting niet kunnen plaatsvinden. (Image source: unsplash.com / Pablo Heimplatz)

Bijgevolg resulteert een verzwakt libido in een gebrek aan zin in seks. Zo zullen mensen met een verzwakt libido minder snel het initiatief nemen tot geslachtsgemeenschap. Een verzwakt libido heeft echter niet altijd te maken met seksuele opwinding of een orgasme.

Zo kunnen mannen een erectie krijgen ondanks een laag libido en kunnen vrouwen toch nat worden. We kunnen je van één ding verzekeren: Je bent niet alleen met je probleem.

Ongeveer 17 tot 19 procent van de mannen tussen de 18 en 59 jaar toont herhaaldelijk een gebrek aan belangstelling voor seksuele activiteiten. Voor vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep is het cijfer zelfs 30 procent.

Achtergrond: Wat je moet weten over libido

Je weet nu al wat libido is. Het volgende gedeelte geeft je inzicht in de meest voorkomende oorzaken van een laag libido bij mannen en vrouwen.

Seksueel verlangen: Het verschil tussen mannen en vrouwen

Seksueel verlangen bij mannen en vrouwen wordt in principe beïnvloed door verschillende factoren. Sommige lijken op elkaar, andere zijn heel verschillend. Uit verschillende studies blijkt dat de geslachtsdrift bij mannen uitgesprokener is dan bij vrouwen.

Bij mannen hangen libido en dus seksueel verlangen sterk af van het testosterongehalte. Seksuele activiteit bij mannen begint al in de puberteit en gaat door tot de leeftijd van ongeveer 50 jaar. Daarna neemt de aandrijving voortdurend af.

De geslachtsdrift van een vrouw wordt vooral beïnvloed door haar stemming. Schommelingen in het verlangen worden duidelijk tijdens de menstruatiecyclus, bijvoorbeeld. Ook bijzondere levensomstandigheden zoals de geboorte van een kind of het slikken van de anticonceptiepil kunnen het libido van een vrouw verlagen.

De meest voorkomende oorzaken van een laag libido bij mannen en vrouwen

Als je je libido wilt verhogen, is het zinvol eerst op zoek te gaan naar de triggers van je seksueel verlangen, zodat je die kunt wegnemen.

De oorzaken van een zwak libido kunnen zeer uiteenlopend zijn. In het volgende gedeelte laten we je de meest voorkomende oorzaken zien van een verminderd libido bij mannen en vrouwen.

Psychologische factoren en stress kunnen je libido verlagen

De geest is een van de belangrijkste factoren als het op libido aankomt. Het verstand speelt in veel dingen een grotere rol dan je je misschien realiseert. Zo kan een mens van negatieve gedachten ten onder gaan. Trauma’s of onopgeloste mentale conflicten kunnen het libido dus drastisch verlagen.

Stress en negatieve gedachten kunnen ook tot een verlaagd libido leiden. (Image source: 123rf.com / 111159525)

Angststoornissen, depressie of minderwaardigheidsgevoelens kunnen ook leiden tot een verlaagd libido. Een van de belangrijkste oorzaken kan ook stress in het dagelijks leven zijn. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat de stress die door werkloosheid veroorzaakt wordt, verband houdt met seksuele disfunctie.

Stressreacties zorgen ervoor dat het lichaam het seksueel verlangen gewoon uitsch akelt.

Een slechte levensstijl kan je libido verlagen

De definitie van “slechte levensstijl” kan natuurlijk in relatieve termen gezien worden. De volgende tabel moet je een overzicht geven van de factoren die een negatief effect op je libido kunnen hebben.

Voeding Uitleg
Spaanse peper De capsaïcine die in Spaanse peper zit stimuleert de doorbloeding en zorgt voor het vrijkomen van endorfines, die gevoelens van geluk opwekken.
Bessen Bessen hebben een hoog aandeel vitamine C. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en de geslachtshormonen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en de geslachtshormonen.
Avocado avocado’s zijn een goede bron van vitamine B6 en kalium, die een positief effect hebben op het seksuele verlangen.
Appels appels bevatten veel polyfenolen en antioxidanten, die de doorbloeding stimuleren en zo zorgen voor een betere doorbloeding van de geslachtsorganen.
Noten Noten leveren vitamine E en zink, die de kwaliteit van het sperma bij mannen verbeteren en het seksuele verlangen bij vrouwen verhogen.
Eieren Eieren worden in veel landen beschouwd als een vruchtbaarheidssymbool. Ze bevatten veel choline, wat een positief effect heeft op het seksuele verlangen.

Aan de andere kant kunnen bij veel geneesmiddelen ook bijwerkingen optreden. Bepaalde producten kunnen een zeer sterk effect hebben op je hormoonhuishouding en kunnen daardoor ook een gevaar zijn voor je libido. Enkele van deze geneesmiddelen staan hieronder opgesomd.

 • Cortisone preparaten
 • Reductaseremmers (bv. finasteride bij erfelijke haaruitval)
 • Bepaalde anatole steroïden
 • Sommige antidepressiva

Een bekend voorbeeld is de pil, een hormonaal voorbehoedsmiddel voor vrouwen. Van hormonen is bekend dat ze een sterke invloed hebben op het libido. De pil verstoort het evenwicht van de geslachtshormonen en ook dat van de schildklierhormonen.

Studies hebben aangetoond dat de pil een effect heeft op het testosterongehalte en dus ook op het libido. Gemiddeld vermindert de pil het testosterongehalte met een derde. Als je zulke geneesmiddelen gebruikt, kijk dan voor de zekerheid in de bijsluiter en let op eventuele bijwerkingen.

Problemen met de schildklier kunnen je libido verlagen

Elke stoornis van de schildklier leidt automatisch tot een daling van de stofwisseling. Dit betekent dat de voor het lichaam beschikbare energie afneemt en dat het lichaam de nog beschikbare energie op een andere manier begint te gebruiken.

Op deze manier worden de functies die niet nodig zijn om te overleven het eerst uitgeschakeld. Dit omvat natuurlijk ook het libido. Daarom moet je, als je een verlies van libido ervaart, er altijd aan denken om ook je schildklier te laten controleren.

Je relatie kan je libido verlagen

Een belangrijke oorzaak kan je relatie met je partner zijn. Zo kunnen conflicten in de relatie, onvervulde seksuele verlangens of het gevoel uit elkaar gegroeid te zijn de oorzaak zijn van libidoverlies.

Elektrosmog kan je libido verlagen

Stralingsbronnen en -velden omringen ons vrijwel elke dag. Mobiele telefoontechnologie heeft een opvallend negatief effect op het lichaam. Zo hebben de gebruikte frequenties het effect van kleine klappen op onze cellen.

De endocriene klieren zijn bijzonder gevoelig voor elektrosmog. Studies tonen aan dat een dagelijks mobiel telefoongesprek van 25 minuten de melatonine afscheiding kan verminderen.

Melatonine speelt een belangrijke rol bij de seksualiteit, dus een tekort aan melatonine kan het libido verlagen.

Verder stimuleren elektromagnetische velden de synthese van oestrogenen. Een oestrogeen overschot in combinatie met een testosteron tekort kan het verlangen naar liefde massaal afremmen.

Pesticiden en weekmakers kunnen je libido verlagen

Er zijn veel milieufactoren die je libido dagelijks kunnen beïnvloeden. Hieronder geven we je een overzicht van verschillende stoffen die allemaal op eenzelfde manier kunnen werken als hormonen. Deze kunnen in kleine doses je seksuele gedrag en vruchtbaarheid beïnvloeden. Deze omvatten

 • Polychloorbifenylen (b.v. in koelmiddelen en isolatiemiddelen)
 • Ftalaten (weekmakers voor plastic)
 • Veel insecticiden en herbiciden

Wat te doen om je libido te verhogen: De vijf beste oplossingen

Je hebt nu al veel geleerd over libido en oorzaken van verminderd seksueel verlangen. In het volgende gedeelte laten we je de vijf beste benaderingen zien om je libido te verhogen.

Verhoog het libido door de testosteronspiegel aan te passen

Zoals in een vorig hoofdstuk vermeld, hangen libido en testosteronspiegel nauw samen bij zowel mannen als vrouwen. Je kunt je testosterongehalte op natuurlijke wijze in evenwicht brengen door gezond te eten, weinig lichaamsvet te gebruiken, te bewegen en voldoende te slapen.

Je kunt veel bereiken met een gezonde levensstijl.

Lichaamsbeweging kan hier heel belangrijk zijn. Krachttraining is zinvoller dan duurtraining. Je moet er ook voor zorgen dat je niet te vaak masturbeert. Je kunt je testosterongehalte ook op natuurlijke wijze verhogen met voedingssupplementen. Hierop wordt in het volgende hoofdstuk verder ingegaan.

Verhoog je libido met supplementen

Supplementen kunnen je helpen je libido op natuurlijke wijze te verhogen. Hier zijn er een paar van.

Maca poeder

Maca poeder is oorspronkelijk afkomstig van de Peruaanse maca wortel. Deze wortel werd meer dan 2000 jaar geleden door de Inca’s gebruikt. Het belooft mentale helderheid, meer energie en een verhoogd libido.

Van de wortel wordt gezegd dat hij niet alleen de seksuele functie bij mannen en vrouwen bevordert, maar ook het aantal zaadcellen bij mannen verhoogt. Een andere positieve eigenschap is een beter uithoudingsvermogen tijdens het vrijen.

Creatine

Creatine is een van de meest onderzochte supplementen. Creatine kan je helpen het dihydrotestosterongehalte met wel 22 procent te verhogen.

Het hormoon is veel krachtiger dan testosteron en is cruciaal voor mannelijke geslachtskenmerken en een hoog libido.

L-Carnitine

L-carnitine kan de testosteronspiegel niet verhogen, maar het kan je wel helpen je testosteronspiegel op peil te houden ondanks chronische stress. Dit helpt je te herstellen van je dagelijkse stress en tegelijk je libido op peil te houden.

Antioxidanten

Antioxidanten bestrijden oxidatieve stress in je lichaam. Je kunt ze dus ook gebruiken om stress te helpen bestrijden.

Verhoog je libido met voedsel

Als je geen supplementen wilt gebruiken, kun je je libido ook verhogen door bepaalde voedingsmiddelen te eten. De volgende tabel geeft je een overzicht van de voedingsmiddelen die je kunt gebruiken om je libido te verhogen.

Beïnvloedende factor Verklaring
Slaapgebrek Het lichaam maakt veel van de geslachtshormonen aan tijdens de slaap. Dus als je niet genoeg slaapt, kan je lichaam niet genoeg van deze hormonen aanmaken. Als gevolg daarvan neemt je libido af.
Overgewicht Mannen met een hoog lichaamsgewicht hebben tot 40 procent lagere testosteronspiegels, zo blijkt uit onderzoek. Aangezien testosteron een grote invloed heeft op het libido, zijn zwaarlijvigheid en een daling van het libido direct aan elkaar gerelateerd.
Overtollige suiker Studies tonen aan dat suiker ook het testosterongehalte bij mannen kan verlagen. Dienovereenkomstig doe je iets goeds voor je libido als je je suikerconsumptie beperkt.
Alcohol en andere drugs Overmatig gebruik van alcohol en andere drugs kan ook het libido aantasten.
Gebrek aan licht Iedereen kent de lentekriebels zodra de zon meer schijnt in het voorjaar. Er is een sterke correlatie tussen het contact van de huid met zonlicht en de vorming van vitamine D. Voor een goed humeur en meer plezier in bed is het dus verstandig om geen vitamine D tekort te hebben.
Verouderingsproces Met het ouder worden dalen ook je hormoonspiegels, waarvan bekend is dat ze een grote invloed hebben op het libido.

Dit heeft een positief effect op de gezondheid. Verder moet je proberen plastic te vermijden, vooral plastic dat weekmakers bevat. Het gebruik van een waterfilter (bv. EVA filter) kan je ook helpen om je water vrij te houden van pesticiden en milieutoxines Net als bij hormoonontregelaars zul je elektrosmog niet helemaal kunnen vermijden. Maar dit is niet absoluut noodzakelijk. Met deze tips kun je in ieder geval elektrosmog verminderen

 • Schakel de WLAN router ’s nachts uit
 • Gebruik de mobiele telefoon alleen met een externe hoofdtelefoon
 • Schakel zekeringen in de slaapruimte uit

Verhoog je libido door hormoonbeïnvloedende medicijnen te vermijden

Probeer zo mogelijk medicijnen te vermijden die je hormonen beïnvloeden. Dit omvat bijvoorbeeld de pil. Nadat je met het innemen ervan gestopt bent, kan het maanden duren voor je hormonen weer in evenwicht zijn.

Je moet dan andere anticonceptiemiddelen gebruiken die je hormonen niet beïnvloeden (bv. condooms).

Verhoog je libido door meditatie

Meditatie kan je helpen je geest te kalmeren en te verzamelen door middel van mindfulness en concentratie oefeningen.

De volgende video laat je zien hoe je je libido kunt verhogen en je seksleven kunt verbeteren door middel van meditatie.

Meer manieren om je libido te verhogen

 • Verander je leefgewoonten. Probeer stress uit je leven te bannen, doe regelmatig aan lichaamsbeweging en eet een gezond dieet. Dit zal je helpen een perfecte basis te leggen voor een sterk libido.
 • Bescherm je schildklier. Vermijd te veel jodium in je voeding. Een teveel aan jodium kan leiden tot chronische schildklierproblemen. Als je kant-en-klare produkten koopt, let dan op dat er geen gejodeerd zout gebruikt is. Het zout in de keuken moet ook zonder jodiumtoevoegingen zijn. Probeer producten te vermijden die fluoride bevatten (fluoride tandpasta, mondwater of keukenzout)
 • Werk aan je relatie. Aanhoudende lusteloosheid kan een teken zijn van emotionele conflicten in je relatie. In noodgevallen kan ook relatietherapie helpen.

Wat je nog meer moet weten over het verhogen van

je libido Nu ben je veel te weten gekomen over je libido. Je weet nu wat de oorzaak is van verminderd seksueel verlangen en wat je er aan kunt doen. We geven je hieronder nog een paar tips.

Hoe pornogebruik je libido kan verlagen en wat je eraan moet doen

Regelmatig porno kijken kan ook je libido verlagen. Het consumeren van de films overspoelt je hersenen met de gekste prikkels.

Door het internet krijg je alles steeds en onmiddellijk. Zo kan het na verloop van tijd dof worden. Je hebt uiteindelijk steeds meer nodig om op gang te komen. Je echte seksleven kan er massaal onder lijden. Uiteindelijk is het nauwelijks mogelijk om je seksuele lust op een normale manier te ontsteken.

Er is maar één simpel ding dat je kunt doen om dit te verhelpen: stop met porno kijken. Eerst maar voor een maand. Het duurt ongeveer zo lang voor je hersenen in dit opzicht weer normaal zijn.

Zo kan een arts je helpen bij lib

idoverlies Als alle tips die we je hier gegeven hebben niet helpen, kun je het beste naar een arts gaan. Hij of zij zal proberen de oorzaak van het symptoom te behandelen. Een huisarts kan je hormoonhuishouding onderzoeken en nagaan of er een onevenwichtige balans is.

Andere speciale mogelijkheden worden geboden door urologen en gynaecologen. Als er mogelijke psychologische of sociale oorzaken zijn, kan ook seksuele of levenstherapie je helpen.

Conclusie

Seksueel verlangen is een teken van een verminderd libido. Dit kan erg stressvol zijn, vooral in een partnerschap, maar ook als alleenstaande. Daar zijn veel oorzaken voor en het kan bijvoorbeeld komen door te veel stress of een slechte levensstijl.

Gelukkig is er voor bijna elk libidoprobleem een oplossing. Soms is het voldoende om één klein ding in je leven te veranderen en soms moet je aan verschillende bouwputten werken. In dit artikel hebben we je enkele benaderingen getoond om je libido te verhogen.

Beeldbron: 123rf.com / 39713999

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies