Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Helaas is leververvetting nu een veel voorkomende ziekte die zijn valkuilen heeft. Het kan een zeer grote invloed hebben op de kwaliteit van het leven. Bovendien kan het al bij kinderen voorkomen als ze overgewicht hebben.

Symptomen moeten vroeg herkend worden en in gevorderde stadia moeten snel behandelingen gegeven worden. Leververvetting is geen ziekte die met roekeloosheid moet worden aangepakt, want ze kan ook fataal zijn.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Leververvetting mag niet onderschat worden en moet behandeld worden. Om een lever als een vette lever te beschouwen, moeten de levercellen voor meer dan 5 procent vervet zijn.
  • Er zijn verschillende vormen van leververvetting. Ze beschrijven verschillende oorzaken en verschillende graden van ernst.
  • Leververvetting komt tegenwoordig veel voor door de sterke toename van zwaarlijvigheid en moet serieus genomen worden. De gevolgen van leververvetting kunnen fataal zijn als ze niet behandeld worden.

Definitie: Wat is een leververvetting?

Niet-alcoholische vette leverziekte of vette lever is een groeiende aandoening bij jongeren en volwassenen. Het vereist bewijs van vettige degeneratie van meer dan 5 procent van de levercellen.

Er zijn twee vormen van leververvetting. De ene is niet-alcoholische vette lever (NAFL), dat is de eenvoudige vorm die geen acute leverschade veroorzaakt. Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) kan levercelbeschadiging, ontsteking en fibrose veroorzaken.

fettleber-symptome

Een weekend met vrienden en een glas wijn is voor velen een ritueel. Als dagelijks stimulerend middel kan dit echter problematisch worden. (Image source: Giovanna Gomes / unsplash)

Alcoholafhankelijke patiënten met spieratrofie (spieratrofie) vertonen bilaterale oorspeekselhypertrofie (zwelling van de speekselklieren) en een aandoening van de zenuwen. In het laatste stadium van de ziekte komen er tekenen van levercirrose bij. (5)

Leververvetting symptomen: Wat je moet weten

Misschien merk je ongewone symptomen aan je lichaam? Hieronder heb je de mogelijkheid om antwoorden te krijgen over leververvetting. We hopen dat deze gids je zal helpen.

Wat zijn de oorzaken van leververvetting?

In het volgende hebben we een overzichtelijke tabel samengesteld voor de oorzaken van een vervette lever. We geven je ook een korte beschrijving van de oorzaken. (5)

Oorzaak Beschrijving
Alcoholgebruik meer dan 20 g/dag (♀) of meer dan 30 g/dag ♂
Medicatie Medicatie zoals therapie, methotrexaat, valproaat, parenterale voeding, chemotherapie
Extreem gewichtsverlies Anorexia of gastric bypass operatie
Ziekte van Wilson Onwillekeurige tremoren of vertraagde bewegingen
Virale hepatitis C Een infectieziekte bij de mens, veroorzaakt door het hepatitis C virus.

Een precies verloop van de vraag of NAFL (niet-alcoholische vette lever) kan overgaan in NASH (niet-alcoholische steatohepatitis) is momenteel onduidelijk.

Wat zijn de symptomen van leververvetting?

In het volgende hebben we de symptomen en factoren die niet-alcoholische vette leverziekte bevorderen op een rijtje gezet, zodat je ze eventueel kunt vergelijken met jouw symptomen.

  • oxidatieve stress als gevolg van de genetische/epigenetische achtergrond
  • ongunstige leefgewoonten
  • Disfuncties van de darmmicrobiota en de darm-lever-as
  • Verstoringen van de sporenelementenhomeostase

Uit de lijst blijkt dat de symptomen zeer gevarieerd en soms ernstig kunnen zijn. Een bezoek aan je huisarts kan een heleboel dingen voorkomen of vermijden.

Hoe gevaarlijk is een vervette lever?

Leververvetting is moeilijk te diagnosticeren en er is een gebrek aan goedgekeurde behandelingen. Het kan leiden tot chronische leverziekte bij volwassenen en kinderen. Het kan zelfs leiden tot de noodzaak van een levertransplantatie als het niet op tijd ontdekt of behandeld wordt. (1)
Onderschatte leververvetting kan ernstige gevolgen hebben.

Obesitas en diabetes, bijvoorbeeld, zijn samengaande ziekten. Hart- en vaatziekten zijn helaas ook de meest voorkomende doodsoorzaak en slechts een minderheid ontwikkelt fibrose (een pathologische toename van het bindweefsel) en lever-gerelateerde complicaties.

Verandering van levensstijl en gewichtsverlies blijven de beste maatregelen om deze vorm van leverziekte te voorkomen. Maar nieuwe behandelingen voor NASH (niet-alcoholische vette leverontsteking) en fibrose liggen in het verschiet. (1, 2)

Hoe vaak komt vette lever voor?

Het percentage zwaarlijvigen neemt toe en draagt bij tot leverfunctiestoornissen. Desondanks zijn er weinig therapieën. Vaak worden dieettherapieën voorgeschreven, maar die blijven problematisch. (3)

Leververvetting komt nog vrij vaak voor tijdens de zwangerschap. Het komt voor bij totaal verschillende ziekten. Dit zijn niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) in de zwangerschap en acute vette lever van de zwangerschap (AFLP). (4)

fettleber-symptome

Fast food is voor veel mensen niet langer slechts een uitzondering. Het is vaak een hele levensstijl geworden. (Image source: Christopher Williams / unsplash)

NAFLD komt heel vaak voor als gevolg van zwaarlijvigheid en oudere leeftijd. Niet-alcoholische leververvetting treft 20 procent van de mensen in welvarende landen, zoals de VS. Het treft 70 procent van alle patiënten met zwaarlijvigheid en diabetes, enz.

Bijkomende risicofactoren zijn leeftijd, mannelijk geslacht en Latijns-Amerikaanse afkomst. Symptomen die de lever aantasten kunnen nu vrij snel in het laboratorium geanalyseerd worden. (5)

Wat zijn de leververvetting symptomen bij kinderen?

Kinderen kunnen vatbaar zijn voor leververvetting als gevolg van zwaarlijvigheid en aan zwaarlijvigheid gerelateerde ziekten. Risico’s moeten snel worden opgespoord om leververvetting te voorkomen. (6)
Een vervette lever kan ook een bedreiging vormen voor jonge kinderen.

Gewichtsverlies en lichaamsbeweging moeten voor de kleintjes de eerste keus zijn en als zelfbehandeling worden beschouwd. Niettemin is niet-alcoholische leververvetting de meest voorkomende leverziekte bij kinderen en zal het binnenkort de meest voorkomende reden voor levertransplantatie bij volwassenen zijn.

De symptomen verlopen meestal altijd bij elke persoon anders. Tests, speciaal voor kinderen met obesitas in de vorm van een serum biomarker worden nog bestudeerd, maar zouden nuttig zijn voor elk kind met obesitas. (7)

Leververvetting symptomen: Effectieve benaderingen voor de behandeling van leververvetting

Hieronder volgt een lijst van mogelijke behandelingen. Dit geeft je een idee van hoe je leververvetting kunt voorkomen en hoe het behandeld kan worden.

Dieet

Het is de moeite waard om evenwichtig te eten om zwaarlijvigheid en diabetes te voorkomen. Omdat deze op hun beurt een vette lever kunnen bevorderen. Alcohol moet vermeden worden. Dit kan de symptomen verminderen of zelfs voorkomen dat ze in de eerste plaats optreden.

Overgewicht is een van de grootste factoren die een vervette lever bevorderen. Deze ziekte beïnvloedt echter ook andere lichamelijke activiteiten en kan andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Obesitas betekent ziekelijk vet en geeft duidelijk aan dat het serieus genomen moet worden. (8)

Er zijn verschillende vormen van zwaarlijvigheid: Normaal Gewicht Obesitas (NWO), Metabolisch Obese Normaal Gewicht, Metabolisch Gezonde Obesitas, en Metabolisch Ongezonde Obesitas of “hoog-risico obesitas”. Bij zwaarlijvigheid is het basale ontstekings- en stofwisselingsprofiel veranderd. (8)

Gastric bypass operatie

In gevallen van extreme zwaarlijvigheid kan deze operatie overwogen worden. Opgemerkt moet worden dat snel gewichtsverlies ook schadelijk kan zijn voor de lever. (5)

Gewichtsverlies moet hier aangemoedigd worden.

Een gastric bypass operatie gaat echter ook gepaard met risico’s. Er kan bijvoorbeeld hypoglykemie ontstaan. Bij hypoglykemie is de bloedsuikerspiegel te laag en het gevolg van een verstoring in de coördinatie of regeling tussen glucose-afgifte en glucose-opname. (9)

Gastric bypass chirurgie wordt toegepast bij diabetespatiënten en bij patiënten bij wie al leververvetting is vastgesteld. Het algemene doel is steeds gewichtsverlies te bevorderen, de bloedsuiker in evenwicht te brengen en de leverlipiden te verminderen. Met andere woorden, het vet in de lever moet verminderd worden. (10)

Conclusie

Een vette lever kan ernstige lichamelijke beperkingen veroorzaken en zelfs tot de dood leiden. Daarom moet leververvetting vroeg ontdekt worden en, als de diagnose gesteld is, zo snel mogelijk behandeld worden om te voorkomen dat het erger wordt.

Hier heb je duidelijke tabellen gezien waarmee je snel je eigen onderzoek kunt doen. Als je jezelf in veel van de symptomen herkent, moet je naar een arts gaan en je symptomen eerlijk beschrijven.

Beeldbron: 123rf / 117218647

Referenties (10)

1. Neuschwander-Tetri BA. Non-alcoholic fatty liver disease. BMC Med. 2017;15(1):45. Published 2017 Feb 28. doi:10.1186/s12916-017-0806-8
Bron

2. Maurice J, Manousou P. Non-alcoholic fatty liver disease. Clin Med (Lond). 2018;18(3):245-250. doi:10.7861/clinmedicine.18-3-245
Bron

3. Maratos-Flier E. Fatty liver and FGF21 physiology. Exp Cell Res. 2017;360(1):2-5. doi:10.1016/j.yexcr.2017.05.006
Bron

4. Azzaroli F, Mazzella G, Marchesini G, Brodosi L, Petroni ML. Fatty liver in pregnancy: a narrative review of two distinct conditions. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2020;14(2):127-135. doi:10.1080/17474124.2020.1715210
Bron

5. Bertogg-Seegers K, Kuntzen T. Lebererkrankungen. Magen-Darm-Trakt. 2013;103-139. Published 2013 Nov 29. doi:10.1007/978-3-642-29434-1_8
Bron

6. Clemente MG, Mandato C, Poeta M, Vajro P. Pediatric non-alcoholic fatty liver disease: Recent solutions, unresolved issues, and future research directions. World J Gastroenterol. 2016;22(36):8078-8093. doi:10.3748/wjg.v22.i36.8078
Bron

7. Fusillo S, Rudolph B. Nonalcoholic fatty liver disease. Pediatr Rev. 2015;36(5):198-206. doi:10.1542/pir.36-5-198
Bron

8. De Lorenzo A, Soldati L, Sarlo F, Calvani M, Di Lorenzo N, Di Renzo L. New obesity classification criteria as a tool for bariatric surgery indication. World J Gastroenterol. 2016;22(2):681-703. doi:10.3748/wjg.v22.i2.681
Bron

9. Salehi M, Vella A, McLaughlin T, Patti ME. Hypoglycemia After Gastric Bypass Surgery: Current Concepts and Controversies. J Clin Endocrinol Metab. 2018;103(8):2815-2826. doi:10.1210/jc.2018-00528
Bron

10. Boettcher BR. Gastric bypass surgery mimetic approaches. Drug Discov Today. 2017;22(8):1242-1249. doi:10.1016/j.drudis.2017.04.009
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Neuschwander-Tetri BA. Non-alcoholic fatty liver disease. BMC Med. 2017;15(1):45. Published 2017 Feb 28. doi:10.1186/s12916-017-0806-8
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Maurice J, Manousou P. Non-alcoholic fatty liver disease. Clin Med (Lond). 2018;18(3):245-250. doi:10.7861/clinmedicine.18-3-245
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Maratos-Flier E. Fatty liver and FGF21 physiology. Exp Cell Res. 2017;360(1):2-5. doi:10.1016/j.yexcr.2017.05.006
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Azzaroli F, Mazzella G, Marchesini G, Brodosi L, Petroni ML. Fatty liver in pregnancy: a narrative review of two distinct conditions. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2020;14(2):127-135. doi:10.1080/17474124.2020.1715210
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bertogg-Seegers K, Kuntzen T. Lebererkrankungen. Magen-Darm-Trakt. 2013;103-139. Published 2013 Nov 29. doi:10.1007/978-3-642-29434-1_8
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Clemente MG, Mandato C, Poeta M, Vajro P. Pediatric non-alcoholic fatty liver disease: Recent solutions, unresolved issues, and future research directions. World J Gastroenterol. 2016;22(36):8078-8093. doi:10.3748/wjg.v22.i36.8078
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fusillo S, Rudolph B. Nonalcoholic fatty liver disease. Pediatr Rev. 2015;36(5):198-206. doi:10.1542/pir.36-5-198
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
De Lorenzo A, Soldati L, Sarlo F, Calvani M, Di Lorenzo N, Di Renzo L. New obesity classification criteria as a tool for bariatric surgery indication. World J Gastroenterol. 2016;22(2):681-703. doi:10.3748/wjg.v22.i2.681
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Salehi M, Vella A, McLaughlin T, Patti ME. Hypoglycemia After Gastric Bypass Surgery: Current Concepts and Controversies. J Clin Endocrinol Metab. 2018;103(8):2815-2826. doi:10.1210/jc.2018-00528
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Boettcher BR. Gastric bypass surgery mimetic approaches. Drug Discov Today. 2017;22(8):1242-1249. doi:10.1016/j.drudis.2017.04.009
Ga naar bron
Recensies