capsules met levertraan
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

26Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Soms is het belangrijk om ons immuunsysteem een handje te helpen. Ben je vaak verkouden? Voel je je soms zwak? Als dat zo is, is het misschien een goed idee om gebruik te maken van een levertraan-supplement. Wees niet bang, tegenwoordig is dit niet langer die onaangename vloeistof die velen van ons als kind moesten nemen. Hoewel het wel nog dezelfde eigenschappen heeft, is de manier van innemen verbeterd.

Levertraan is licht verteerbaar en bevat mineralen, vetzuren en vitamine A, E en D. Het hoge gehalte aan vitamine D maakt het een uitstekend middel om Engelse ziekte (rachitis) te voorkomen. Daarnaast heeft dit superfood nog veel meer voordelen, zoals we in dit artikel uiteen zullen zetten.

Belangrijk om te weten

 • Levertraan is een bron van essentiële vitamines. Het bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine A en D, evenals omega-3, jodium en fosfor.
 • In principe wordt het gebruik van een levertraan-supplement aanbevolen voor algemene versterking van het lichaam en de preventie van kinderziektes en ondervoeding. Maar het heeft nog veel meer voordelen, zoals we in de rest van het artikel uiteen zullen zetten.
 • Een overdosis moet worden vermeden vanwege het hoge gehalte aan vitamine A en D. Deze vitamines kunnen bij een te grote hoeveelheid schadelijk zijn voor de gezondheid.

Onze selectie: De beste levertraan-supplementen op de markt

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de beste levertraan-supplementen die je op de markt kunt vinden. In deze paragraaf ontdek je welk supplement het meest geschikt is voor jou of voor je gezin. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde toedieningsvorm of voor een volledig natuurlijk voedingssupplement.

Eerdere Aanbevelingen

De beste levertraan in capsules

Super Levertraan Vitamine A & D van Lucovitaal® bevat levertraan die wordt gewonnen uit de lever van de vis. Het is rijk aan vitamine A en vitamine D. Super Levertraan Vitamine A & D (Cod Liver Oil) van Lucovitaal® bevat naast vitamine A en vitamine D, ook omega-3 vetzuren.

Vitamine A helpt bij het behoud van normale slijmvliezen. Vitamine D speelt onder andere een rol bij de botaanmaak en het immuunsysteem. De verpakking bevat 120 capsules en de dosering is één capsule per dag.

De beste Noorse levertraan

Pure Noorse levertraan van het merk Möllers met een natuurlijke, lichte vissmaak, zonder smaaktoevoegingen. Unieke combinatie van omega-3 (1.000 mg EPA en DHA per dessertlepel) en vitamine A,D en E. Het product bevat zuivere levertraan zonder smaaktoevoegingen.

De levertraan komt uit 100% van wilde, duurzaam gevangen Arctische kabeljauw. Omega-3 vetzuren hebben een gunstige invloed op het hart, de hersenen en het gezichtsvermogen. Het bevordert het functioneren van het hart en de bloedvaten, de hersenfunctie, visuele gezondheid en het immuunsysteem.

De beste levertraan met sinaasappelsmaak

Elk van deze 4 flesjes bevat 237 ml, de vloeistof heeft een sinaasappelsmaak. De levertraan is gefermenteerd. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij de lever enzymatisch wordt opgelost, waardoor er levertraan overblijft. Blue Ice gefermenteerde levertraan is een rauw en onvervalst product, zonder enig additief. Het product is verrijkt met vitamine A en D.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 ml per dag. Klanten prijzen de sinaasappelsmaak, waardoor het supplement makkelijker is in te nemen.

Shopgids: Wat je moet weten over levertraan

Voordat je een levertraan-supplement koopt, raden we je aan om jezelf eerst af te vragen waarom je het wilt gebruiken en welke eigenschappen het belangrijkst zijn voor jouw lichaam. In deze paragraaf behandelen we de meest voorkomende vragen van consumenten.

gezonde kinderen spelen

Levertraan biedt veel voordelen voor kinderen.
(Bron: Stylephotographs: 65997866/ 123rf.com)

Wat is levertraan precies?

Levertraan is een bron van essentiële vitamines, waaronder vitamine A en D, en omega-3-vetzuren (EPA en DHA).

Over het algemeen krijgen we niet genoeg van deze voedingsstoffen binnen via ons eten. Hun rol is echter cruciaal voor het functioneren van ons hart en bloedvaten en onze hormonale, immunologische, reproductieve en neurologische gezondheid.

Levertraan werd in 1789 voor het eerst in de geneeskunde gebruikt voor de behandeling van reuma. In 1824 werd het voor het eerst gebruikt om Engelse ziekte (rachitis) te genezen. Aan het begin van de 20e eeuw was het veelvoorkomend om regelmatig levertraan toe te dienen, om zo rachitis en andere aandoeningen veroorzaakt door een vitamine D-tekort te voorkomen.

Waarom is levertraan gezond voor je?

De kruiswerking van vitamine A en D zorgt voor de groei en instandhouding van onze botstructuur. Een hoge concentratie van essentiële vetzuren, in combinatie met een hoog vitamine D-gehalte, versterkt de cognitieve prestaties van kinderen en ouderen. Hieronder vind je een opsomming van de voordelen van dit superfood:

 • De vitamine D en omega-3 in levertraan stimuleren de haargroei. Dagelijkse gebruik zal je haar sterker maken en geeft het daarnaast glans en flexibiliteit.
 • Levertraan is gunstig voor de huid: Het helpt huidveroudering te voorkomen, beschermt tegen acne en verlicht schade van blootstelling aan de zon.
 • Het helpt bij het onderhoud van ons bottenstelsel en voorkomt daarmee stijfheid in de gewrichten.
 • Je kunt een levertraan-supplement gebruiken om de bloeddruk te verlagen en een gezond cholesterolgehalte te handhaven.

In de onderstaande tabel vind je de verschillende toepassingen van levertraan:

Probleem Voordeel
Hoge bloeddruk Verlaagt de bloeddruk
Auto-immuunziekten Versterkt het immuunsysteem
Hoog cholesterol Verlaagt het cholesterol-niveau
Droog haar en droge huid Bevordert de vitaliteit van het haar en de huid
Problemen met spiergroei Versterkt de spieren

Heeft het gebruik van levertraan ook nadelen?

Hoewel levertraan veel voordelen heeft, heeft het in sommige gevallen ook bijwerkingen. In de volgende lijst zie je welke:

 • Misselijkheid, braken, verlies van eetlust of diarree.
 • Vermijd het tegelijkertijd innemen van medicijnen of voedingsmiddelen die het bloed verdunnen. Eén van de eigenschappen van de olie is ook om het bloed te verdunnen.
 • Combineer de olie niet met andere geneesmiddelen die vitamine A en D bevatten. Daarmee vermijd je overschrijding van de aanbevolen dosis vitamines.
 • Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd je huisarts.
Caroline LamMs. Moleculaire Biologie
“5 ml levertraan bevat ongeveer 850 tot 4000 IE aan vitamine A, gelijk aan 255-1200 mcg retinol/Re. Dat is een extreem hoge dosis die bijna de dagelijkse behoefte dekt.”

Wanneer dien je levertraan in te nemen?

Levertraan biedt veel voordelen. Onder bepaalde omstandigheden wordt het gebruik ervan nog meer aangeraden. Zo is het een uitstekend middel om bepaalde ziektes te voorkomen. Hieronder geven we een overzicht van groepen die veel baat hebben bij het gebruik van levertraan:

 • Personen met stress
 • Sporters
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
 • Personen met bloedstollingsproblemen
 • Personen met oogproblemen, zoals staar of nachtblindheid
 • Personen die lijden aan chronische ontstekingen
Wist je al dat tijdens de naoorlogse periode levertraan in vloeibare vorm werd geconsumeerd, en een hele vieze smaak had? Tegenwoordig wordt het verwerkt in capsule-vorm zonder smaak, of als olie, in verschillende smaken.

Wat is het verschil tussen levertraan en andere Omega-3-supplementen?

Levertraan is een bron van essentiële omega-3-vetzuren, maar niet per sé de beste bron. Hoewel ook andere soorten visolie rijk zijn aan omega-3-vetzuren, is het belangrijkste verschil dat levertraan tevens aanzienlijke hoeveelheden vitamine A en D bevat.

gerecht bereid met levertraan

Levertraan is een bron van essentiële omega-3-vetzuren, vitamine A en D.
(Bron: Geel: 92630892/ 123rf.com)

Is levertraan hetzelfde als visolie?

Visolie vind je in vette vis, zoals tonijn, heilbot en zalm. Levertraan en visolie worden gebruikt als voedingssupplementen, meestal omdat ze veel omega-3 vetzuren bevatten.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat levertraan ook vitamine A bevat.

Visolie bevat over het algemeen weinig vitamine A. Levertraanolie bevat echter grote hoeveelheden vitamine A, vooral in vloeibare vorm.

Zowel visolie als levertraan-supplementen dienen met mate te worden ingenomen. Hoge doses kunnen het risico op bloedingen vergroten en de controle over de bloedsuikerspiegel bij diabetici belemmeren.

Hoeveel levertraan per dag wordt aanbevolen?

De dosering van levertraan is afhankelijk van je leeftijd. Controleer de aanbevolen dagelijkse hoevelheid op de productbeschrijving. Over het algemeen gelden de volgende vuistregels:

Groep Aanbevolen dosis (ml)
Jonger dan 12 jaar 2 ml per dag
Tussen 12 en 18 jaar 5 ml per dag
Vrouwen van boven de 18 jaar 5-10 ml per dag
Mannen van boven de 18 jaar 10-15 ml per dag

Een hulpmiddel om de juiste dosering te gebruiken, zijn de capsules. In één capsule zit ongeveer 500 mg levertraan. Daarom is de aanbevolen inname in capsules als volgt:

Groep Aanbevolen dosis
Kinderen 1 capsule, 2 keer per dag
Volwassenen 2 capsules, 2 keer per dag

Wat zijn de symptomen van een overdosis levertraan?

Een overdosis wordt gekenmerkt door symptomen als duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, verlies van eetlust, haaruitval, vermoeidheid en veel dorst. Een overdosis kan worden veroorzaakt door een teveel aan vitamine A of D. Overschrijd daarom niet de aanbevolen dosis en raadpleeg een arts als je problemen ondervindt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over een aantal zaken voor de aanschaf van een levertraan-supplement. Door je in te lezen kun je beter beslissen welk product het beste bij je past en vervolgens een goede aankoop doen.

Houd bij de aanschaf van een levertraan-supplement rekening met de volgende zaken:

Kwaliteit

Niet alle producten die worden verkocht als levertraan-supplement, bestaan voor 100% uit de substantie. Lees het label en kijk goed naar de samenstelling van het product om te weten wat je koopt.

Smaak

Er zijn tegenwoordig veel olie’s verkrijgbaar met een aangename en goed verteerbare smaak. Ook zijn er capsules met verschillende smaken. De capsules zijn vaak bedekt met een laagje gelatine.

https://www.instagram.com/p/Bftxy-EHPp5/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Ingrediënten

Kies producten van hoge kwaliteit. Veel supplementen bevatten minder dan 60% levertraan, de rest wordt gevuld met andere toevoegingen, zoals visolie of groenten van slechte kwaliteit, conserveermiddelen, smaakstoffen of kunstmatige vitamines.

Prijs

De kwaliteit is meestal evenredig aan de prijs. Een levertraan-supplement van hoge kwaliteit kost minstens € 0,30 per 5 ml (Let op: Dit is een richtwaarde).

Samenvatting

Na jarenlang verdwenen te zijn uit de schappen van apothekers en drogisten, is levertraan weer te vinden in het rijtje van populaire voedingssupplementen. Vooral tijdens de wintermaanden is het een veel gebruikt supplement.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft het gebruik van levertraan veel voordelen. De combinatie van vitamines en mineralen maakt dit supplement een uitstekende keuze om je gehele lichaam te versterken, naast de vele andere voordelen die dit supplement heeft die in dit artikel uiteen worden gezet.

Als je ons artikel over levertraan interessant vond, deel het dan op social media of laat een opmerking achter.

(Bron van de header image: Legoshyn: 68257232/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies