Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Welkom bij onze grote lavendelolie test 2023. Hier stellen we alle lavendeloliën die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste lavendelolie voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je lavendelolie wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Lavendel wordt gekenmerkt door zijn intense en geurige geur. De plant wordt al vele jaren als geneeskrachtige plant gebruikt, vanwege de tegelijk kalmerende en stimulerende werking.
 • Lavendelolie of lavendelcapsules kunnen door de etherische oliën die ze bevatten, een verzachtend effect hebben op allerlei lichamelijke of geestelijke klachten.
 • Etherische olie van lavendel kan uitwendig en inwendig gebruikt worden, of als een geurolie, terwijl lavendeloliecapsules bijzonder geschikt zijn tegen innerlijke rusteloosheid.

Lavendelolie: Onze selectie

Shopgids Lavendelolie: Alles wat je moet weten

Wat is lavendelolie?

De lavendelplant behoort tot de labiatenfamilie en wordt gekenmerkt door zijn geurige en prachtige paarse – of lavendel – bloemen.

Lavendelblüten

Vanwege de etherische oliën die het bevat, is echte lavendel ook geschikt als geneeskrachtige plant. (Image source: pixabay.com / manfredrichter)

Lavendelolie wordt uit de lavendelplant gewonnen door stoomdestillatie. Door de hoge concentratie zijn slechts enkele druppels lavendelolie voldoende om een geweldig effect te bereiken.

De etherische oliën in lavendel bepalen de werkzaamheid. De belangrijkste bestanddelen van lavendel zijn linalylacetaat en linalool. Linalyl acetaat is het belangrijkste bestanddeel van de plant en zorgt voor de karakteristieke lavendelgeur.

Bovendien geeft het de kalmerende werking van lavendel. De linalylacetaat concentratie in lavendelolie is doorslaggevend voor de geneeskrachtige kwaliteit van het product. Linalool is een kleurloze, bloemig ruikende vloeistof.

Linalool zorgt voor de ontstekingsremmende, antiseptische en antimicrobiële effecten van lavendel. Beide ingrediënten hebben een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat ze bijzonder snel in het menselijk lichaam werken.

Wist je dat lavendel een metgezel van rozen is?

Rozen hebben de juiste begeleiders nodig, d.w.z. een geschikte omgeving, om zich in al hun glorie te kunnen ontplooien. De lavendel vaste plant is de perfecte metgezel voor een rozenperk. De paars bloeiende lavendel verbergt elegant de boerenkoolroos stengels.

Wat doet lavendelolie en hoe wordt ze gebruikt?

Lavendel is niet alleen mooi om te zien en ruikt lekker, maar biedt ook een hele reeks verschillende toepassingen. Paradoxaal genoeg heeft de plant tegelijk een kalmerend en stimulerend effect.

Verder is lavendelolie werkzaam tegen ziektekiemen, ontstekingsremmend, schimmelwerend en insectenwerend. Het kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden om een grote verscheidenheid van kwalen te behandelen

 • Nervositeit en rusteloosheid
 • Slaapstoornissen
 • Verkoudheid
 • hoge bloeddruk
 • Verlies van eetlust
 • Hoofdpijn
 • Oorpijn
 • Maag- en darmklachten
 • Huidziekten en kleine wonden
 • Burns
 • Insectenbeten
 • Klachten tijdens de zwangerschap
 • Menstruatiekrampen
 • Spanning
 • Problemen met de bloedsomloop

Als je lavendelolie op je huid wilt gebruiken, moet je het verdunnen met een andere olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) om roodheid en huidirritatie te voorkomen.

Als je gevoelig bent voor allergieën, moet je testen of je de etherische olie verdraagt voor je ze op je huid aanbrengt.

Om de tolerantie te testen, doe je een druppel van de olie op je pols of onderarm en wacht je 24, liefst 48 uur. Als er geen roodheid is en geen jeuk, kun je de etherische olie gebruiken.

Hoeveel kost lavendelolie?

Lavendel etherische olie is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 2 voor 10 milliliter. Voor grotere hoeveelheden (500-1000ml) kan de olie tot 80€ kosten. Het hangt er dus van af hoeveel lavendelolie je nodig hebt.

Lavendelolie capsules kosten tussen € 4 en € 90. Ook hier is de hoeveelheid de voornaamste oorzaak van de hogere prijzen. Voor 90€ krijg je van sommige fabrikanten 1000 capsules, voor 4€ ongeveer 30 tot hooguit 60 capsules.

Type Prijsklasse
Lavendel etherische olie 2-80€
Lavendelolie capsules 4-90€

Besluit: Welke soorten lavendelolie zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten lavendelolie

 • Essentiële olie van lavendel
 • Lavendelolie Capsules

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de meest geschikte lavendelolie voor je te vinden.

Wat zijn de eigenschappen van lavendel etherische olie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Lavendelolie is een essentiële olie die uit lavendelplanten wordt gewonnen. Zoals alle etherische oliën wordt de sterk geconcentreerde olie verkregen door stoomdestillatie.

In hoogwaardige producten worden alleen de lavendelbloemen gebruikt om de olie te extraheren, want de stengels en bladeren bevatten minder etherische olie dan de bloemen. Je kunt lavendel etherische olie op veel verschillende manieren gebruiken. Voor lichamelijke kwalen kun je de olie op je huid smeren of innemen.

Als je lavendelolie koopt, let er dan op dat ze geschikt is om in te nemen. Oliën die geschikt zijn om in te nemen staan op de flessen vermeld. Als je geen etiket vindt, moet je de olie niet innemen.

Als je van natuurlijke cosmetica houdt, heb je waarschijnlijk al een of ander cosmetisch product met lavendel geprobeerd. Je kunt lavendelolie mengen met cosmetische producten die je koopt of zelf maakt, zoals crèmes of badproducten, om zowel van de cosmetische voordelen van de plant als van de kalmerende geur van lavendel te genieten.

Verdund met gedestilleerd water kun je lavendelolie gebruiken voor je kussen als slaapmiddel of gewoon als geurige roomspray. Je kunt de olie ook gebruiken als een geurolie in een diffuser of een geurlamp.

Voordelen
 • Medisch gebruik
 • Cosmetisch gebruik
 • Geschikt als geurolie
Nadelen
 • Kan huidirritatie veroorzaken
 • Grote verschillen in kwaliteit
 • Niet alle oliën zijn geschikt voor consumptie

Er zijn bijna geen grenzen aan het gebruik van lavendel etherische olie. Zorg er wel voor dat je de olie altijd in verdunde vorm gebruikt om irritatie te voorkomen.

Bij het kopen van je olie moet je er ook op letten dat de olie uit echte lavendel (Lavandula Angustifolia) gewonnen is. Andere soorten lavendel hebben niet dezelfde ingrediënten en zijn navenant beperkt in hun werking.

Wat onderscheidt lavendelolie capsules en wat zijn hun voor- en nadelen?

Lavendelcapsules bevatten ook lavendelolie. De capsules worden oraal ingenomen en zijn geschikt ter voorkoming of behandeling van psychische klachten. Lavendel heeft een angstremmend, kalmerend, antidepressief en krampstillend effect dat vrijkomt als de lavendelolie capsules worden ingenomen. Het effect is aantoonbaar bevestigd.

Voordelen
 • Gebruik om te kalmeren
 • Wordt beter verdragen dan chemische producten
 • Weinig risico op afhankelijkheid
Nadelen
 • Kan alleen ingenomen worden
 • Bijwerkingen kunnen optreden

Omdat lavendel een natuurlijk product is, wordt het gewoonlijk beter verdragen dan synthetisch vervaardigde producten met soortgelijke effecten. Verslavingen zijn zeer zeldzaam, maar bijwerkingen zoals huidirritatie of gastro-intestinale klachten zoals oprispingen of misselijkheid kunnen ook bij de capsules optreden.

Lavendel kan verlichting geven bij angst of geestelijke rusteloosheid. Maar als je deze symptomen vaker of over een langere periode ervaart, moet je beslist een arts raadplegen!

In principe raden we je aan je arts te raadplegen voor je dit of andere preparaten inneemt. Bij inname van lavendelolie capsules wordt aangeraden één capsule per dag met een glas water in te nemen. De capsule mag niet liggend ingenomen worden.

Lees zeker de bijsluiter als je de capsules inneemt en raadpleeg je arts als je twijfelt

.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voordat je de beste lavendelolie voor jou koopt als etherische olie of in capsulevorm, moet je bij je aankoopbeslissing met deze factoren rekening houden

 • Ingrediënten
 • Hoeveelheid
 • Kwaliteit
 • Land van herkomst

Hieronder lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is een product op basis van de criteria te kopen of niet.

Ingrediënten

Bij het bekijken van de ingrediënten moet je letten op de aanduiding “Lavandula vera”, “Lavendel extra” of “Lavandula fine”. Dit zijn geneeskrachtige planten van gecontroleerde en geteste teelt.

Kosmetikprodukte mit Lavendel

Lavendel is een populair ingrediënt in veel cosmetische producten. Van crèmes tot zeep tot badtoevoegingen worden de helende werking en de aangename geur van lavendel gebruikt om ze te verrijken. (Image source: pixabay.com / skeeze)

Vooral in het geval van geuroliën kan het gebeuren dat er weinig of geen lavendel in zit, maar dat de geur synthetisch nagebootst is. Zulke oliën zijn in geen geval geschikt voor consumptie, maar omdat je de bestanddelen van een geurolie via je ademhalingskanaal binnenkrijgt, moet je altijd een product kiezen dat zo zuiver mogelijk is.

Hoeveelheid

Lavendel etherische olie is verkrijgbaar in hoeveelheden zo klein als 5ml. Omdat je maar een paar druppels van de sterk geconcentreerde olie nodig hebt, zou een kleine hoeveelheid voldoende moeten zijn voor langere tijd.

Als je vrij veel lavendelolie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je er je eigen crèmes of andere cosmetica mee wilt verfijnen, kun je ook grotere hoeveelheden lavendelolie kopen. Flessen met 500-1000 milliliter zijn vrij duur, maar als je de prijs per milliliter berekent, zul je wat geld besparen.

Lavendelolie capsules zijn verkrijgbaar vanaf 14 stuks. Als je de capsules voor de eerste keer wilt uitproberen, raden we je aan te beginnen met de kleinst mogelijke verpakkingsgrootte. Als de resultaten en vooral de tolerantie goed zijn, kun je ook grotere verpakkingen van 30 of 60 capsules gebruiken.

Kwaliteit

Er zijn drie verschillende soorten lavendelplanten. Echte lavendel (Lavandula angustifolia), spikenard lavendel (Lavandula latifolia) en lavandin (Lavandula hybrida). Uit alle drie de soorten wordt lavendelolie gewonnen, hoewel de kwaliteit sterk varieert.

Echte lavendel is de plant van de hoogste kwaliteit, want ze bevat de meeste etherische oliën en kan daarom het meest effectief tegen allerlei kwalen gebruikt worden.

Land van herkomst

Lavendel komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied, omdat daar ook de beste omstandigheden voor de geneeskrachtige plant heersen. Maar omdat lavendel een tamelijk weinig veeleisende en winterharde plant is, komt ze ook in onze breedtegraden voor.

Voor een lavendelolie van hoge kwaliteit is de kwaliteit van de plant natuurlijk van cruciaal belang. Daarom kan het ook de moeite waard zijn te kijken naar het land van herkomst en dus naar de optimale omstandigheden voor de plant.

Wist je wanneer je het beste naar Provonce kunt reizen?

Iedereen kent ze wel, de bijna eindeloze lavendelvelden van de Provence. Vanaf half juni kleuren de lavendelvelden in Zuid-Frankrijk intens paars. De bloeiperiode duurt ongeveer een maand. Bijgevolg is de beste tijd om de Provence te bezoeken juni/juli.

Interessante feiten over Lavendelolie

Wat is het verschil tussen geurolie en etherische olie?

In tegenstelling tot sommige veronderstellingen zijn geuroliën en etherische oliën beslist niet dezelfde producten. Geuroliën bevatten vaak kunstmatige smaakstoffen en additieven en zijn op geen enkele manier geschikt voor consumptie.

Als je een geurolie in een diffuser of geurlampje gebruikt, moet je erop letten dat de geurolie zo natuurlijk mogelijk is. Zelfs als je alleen de geur van de olie inhaleert, kunnen de synthetische stoffen via je adem je organisme binnendringen.

Voor de meest uiteenlopende toepassingen is een etherische olie de betere keus. Ze is ook geschikt als geurolie, maar er zijn nog vele andere mogelijke toepassingen, zoals we hierboven al beschreven hebben.

Kan ik koken met etherische oliën?

In principe kun je je etherische oliën gebruiken om mee te koken. Zorg er echter voor dat je olie dienovereenkomstig geëtiketteerd is alvorens ze te consumeren. Geuroliën die niet expliciet als geschikt voor consumptie geëtiketteerd zijn, mogen nooit in je eten of drinken gebruikt worden, en ook niet als druppels ingenomen worden.

Kijk voor het consumeren van etherische oliën naar het etiket “geschikt voor consumptie”!

Als je etherische olie eetbaar is, zijn een paar druppels al genoeg om je gerecht of drankje een speciale noot te geven. Wees dus heel voorzichtig met de dosering. Begin met één druppel, proef het resultaat en voeg nog een druppel toe als het aroma niet intens genoeg is.

Kan ik lavendel ook als cosmetica gebruiken?

Je kunt lavendelolie ook als natuurlijke cosmetica gebruiken, want ze kan veel positieve effecten voor je lichaam hebben.

Lichaamsdeel Effect Toepassing
Haar Lavendelolie helpt bij de haargroei. Het is antimicrobieel en helpt tegen jeukende hoofdhuid en roos. Je kunt de olie op je hoofdhuid masseren of toevoegen aan je gewone haarproducten. Er is ook veel haarserum op de markt met lavendelolie.
Huid Lavendelolie bestrijdt bacteriën en is daarom zeer effectief tegen acne. Het kan ook eczeem verzachten. Lavendelolie kan helpen de huid te verhelderen omdat het ontstekingen vermindert Je kunt lavendelolie als toner gebruiken door het te combineren met toverhazelaar en het met watten op je gezicht aan te brengen.
Lippen Helpt tegen droge lippen Je kunt lavendelolie ook op je droge lippen masseren.

Foto bron: 123rf.com / 47669413

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies