Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Veel mensen hebben last van lactose-intolerantie. Het is vooral erfelijk en is niet volledig te genezen. Maar weet je wat? Het is minder ernstig dan het klinkt! We hebben wat onderzoek voor je gedaan om uit te vinden wat lactose-intolerantie precies inhoudt en waarom je je geen zorgen hoeft te maken als je er last van hebt.

Je kunt ook te weten komen welke symptomen zich voordoen en waar je je kunt laten testen op lactose-intolerantie. Tenslotte vertellen we je een paar interessante feiten over lactose-intolerantie.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Lactose-intolerantie treedt op als het lichaam niet genoeg Lastase produceert, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van lactose.
  • Omdat de melksuiker onverteerd in de dikke darm terechtkomt, treden sommige symptomen in de buik op: Winderigheid, krampen of zelfs diarree.
  • Er zijn nu veel alternatieven die bijna hetzelfde smaken als het origineel. Medicijnen helpen ook om de symptomen onder controle te houden.

Definitie: Wat is lactose-intolerantie?

Zoals de naam al zegt, ontwikkelt het lichaam een intolerantie voor lactose (melksuiker). In dit geval kan het lichaam lactose niet goed verteren en treden er verschillende symptomen op. Voor deze spijsvertering heeft het lichaam het enzym lastase nodig, dat wordt aangemaakt door het slijmvlies van de dunne darm.

Wordt er te weinig van het enzym aangemaakt, dan gaat de onverteerde suiker van de dunne darm over in de dikke darm.

Bij lactose-intolerantie kan het lichaam lactose niet goed verteren en ontstaat er buikpijn of winderigheid. (Bron: pixabay.com/Couleur)

Veel voorkomende symptomen zijn een opgeblazen gevoel, diarree of buikkrampen. Je kunt hieronder meer lezen over alle symptomen. Lactose-intolerantie kan ook voorkomen in combinatie met gluten-intolerantie. Het is ook interessant op te merken dat lactose-intolerantie over de hele wereld verschillend verspreid is.

In Afrika of Azië is de melkconsumptie over het algemeen lager, waardoor de mensen daar ook minder lactase bij zich dragen. Over het algemeen lijdt 75% van de volwassenen aan lactose-intolerantie. 15% van hen woont in Duits sprekende landen.

Achtergrond: Wat je moet weten over lactose-intolerantie

Nu heb je al geleerd wat lactose-intolerantie is. Maar er is meer aan de hand dan dat! Als je wilt weten wat de symptomen zijn en waar je terecht kunt om je te laten testen, lees dan verder! Hoe meer je weet over lactose-intolerantie, hoe beter je er iets aan kunt doen.

Of misschien kun je een gezondheidsprobleem tot op de bodem uitzoeken. Zo kun je je lichaam geven wat het nodig heeft. Waar het op neerkomt is dat je je altijd goed moet voelen.

Hoe ontstaat lactose-intolerantie?

Zoals eerder gezegd maakt het lichaam niet genoeg van het enzym lastase aan en de onverteerde melksuiker (lactose) komt in de dikke darm terecht.

Als zuigeling maakt het lichaam meer lastase aan omdat de mens op deze leeftijd hoofdzakelijk van moedermelk leeft. Daarna past het lichaam zich aan het eten van andere voedingsmiddelen aan en produceert daardoor minder lastase.

Genetisch gezien produceert het lichaam genoeg lastase of te weinig, wat dan tot lactose-intolerantie leidt. Verschillende darmziekten kunnen hier ook toe leiden. Dit heet secundaire lactose-intolerantie.

Het komt vaak samen voor met glutenintolerantie of ontsteking van het slijmvlies van de dunne darm. (Image source: 123rf.com / 33159057)

Primaire en secundaire lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie kan niet alleen primair voorkomen, maar ook als een “neveneffect” van darmziekten. Treedt het secundair op, dan is het in de meeste gevallen ook behandelbaar, want alleen de “oorspronkelijke ziekte” hoeft behandeld te worden. Helaas is de situatie anders voor primaire lactose-intolerantie.

De symptomen kunnen verminderd worden, maar de intolerantie kan niet volledig genezen worden. Bovendien is de ernst en het voorkomen van de ziekte ook genetisch bepaald en kan ze geërfd worden. Anders dan bij secundaire lactose-intolerantie heb je er heel weinig controle over.

Wat zijn de symptomen van lactose-intolerantie?

De meeste symptomen hebben te maken met de maag. Omdat lactose direct in je dikke darm gaat, komt alle pijn ervan. We hebben de meest voorkomende symptomen uitgezocht en willen je er een beter inzicht in geven. Als je deze symptomen ervaart als je zuivelproducten eet, ga dan naar je dokter en laat je testen op lactose-intolerantie.

Opgeblazen gevoel

Een veel voorkomend symptoom is winderigheid. Samen met dit symptoom komt kramp, want een opgeblazen gevoel oefent druk uit op de darmen. Dit wordt veroorzaakt door de botsing van de onverteerde lactose en de darmbacteriën. Er worden gassen geproduceerd die extreme winderigheid veroorzaken. Dit gevoel is erg onaangenaam en kan niet gecontroleerd worden.

Buikpijn

Buikpijn komt ook voor in verband met winderigheid. Ernstige krampen ontstaan doordat de darmen onder grote druk staan. Dit kan je dagelijkse leven ernstig beperken. Als je ernstige buikkrampen hebt, kan het zelfs moeilijk zijn om gewoon te gaan zitten.

Diarree

Helaas is dit symptoom niet erg prettig. Lactose heeft de eigenschap water te binden. Hierdoor stroomt er steeds meer water uit de weefsels in de darmen. Dit maakt de ontlasting waterig en veroorzaakt zeer onaangename diarree. Dit kan enige tijd aanhouden en gaat gepaard met buikkrampen.

Gevoel van volheid

De buikkrampen en het opgeblazen gevoel geven dan een gevoel van volheid. Je zult je onmiddellijk vol voelen – maar niet op een goede manier. Een ongemakkelijk gevoel van volheid kan ook je welzijn beïnvloeden. Je voelt je er loom en moe door. In combinatie met buikkrampen

Andere symptomen

Maar er zijn ook andere “indirecte” symptomen die kunnen optreden. Deze verschillen echter van persoon tot persoon. Hier is een overzicht van de belangrijkste:

Symptoom Beschrijving
Duizeligheid Dit is een van de symptomen die niet-specifiek voorkomen.
Hartkloppingen Niet iedereen heeft er last van, maar het kan een bijwerking zijn.
Hoofdpijn Het kan ook concentratieproblemen veroorzaken.

Waar kan ik me laten testen op lactose-intolerantie?

De symptomen van lactose-intolerantie gaan ook gepaard met andere ziekten. Dit is de reden waarom lactose-intolerantie vaak pas later gediagnosticeerd wordt. Niettemin moet je, als je vermoedt dat je lactose-intolerant bent, je laten onderzoeken door je arts. Je arts kan dan tests doen en je helpen.

Probeer niet zelf een diagnose te stellen!

Als je denkt dat je lactose-intolerant bent en ervan overtuigd bent dat dat zo is, kun je het ontwikkelen door een placebo-effect. Laat je altijd door een vakman nakijken.

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden?

Zoals reeds gezegd is lactose melksuiker. Daarom moet je ook producten vermijden die het bevatten. Dus melk en co. zijn taboe. Lactose-intolerantie kan ook samen met gluten-intolerantie voorkomen, en daarom moet je ook gluten vermijden. Zorg dus dat je weet wat je kunt eten.

In restaurants worden zuivelproducten met een G aangeduid en glutenproducten met een A. Er zijn al alternatieven voor beide intoleranties die bijna precies zo smaken als het origineel. Je hoeft het dus nergens zonder te stellen!

Wat te doen tegen lactose-intolerantie: De beste tips om zonder beperkingen met lactose-intolerantie te leven

Lactose-intolerantie kan heel vervelend zijn. Het is maar goed dat er al veel remedies voor bestaan! Zoals je nu weet, veroorzaakt lactose-intolerantie vaak heel onaangename gevoelens. Helaas worden cake en dergelijke je vijand. Maar maak je geen zorgen! Je hoeft deze lekkernijen niet op te geven. Er zijn een paar manieren waarop je van alles kunt genieten zonder beperkingen. Vervolgens willen we een paar handige tips doorgeven, zodat je het op je volgende verjaardagsfeestje nergens zonder hoeft te stellen!

Lactosevrije voedingsmiddelen

Er is al een ruime keuze aan lactosevrije voedingsmiddelen verkrijgbaar. Je kunt melk, yoghurt, kaas, enz. eten, zelfs als je lactose-intolerant bent. Hoewel deze voedingsmiddelen een iets andere smaak hebben, komen ze toch dicht in de buurt van de originelen. Vooral als je het voedsel met andere ingrediënten mengt, is de smaak nauwelijks merkbaar. Als je lactose-intolerantie samen voorkomt met een gluten-intolerantie, dan moet je ook voedingsmiddelen met gluten vermijden.

Maar er zijn al heel wat producten voor dit doel. We hebben een paar goede alternatieven voor je in een overzichtelijke tabel gezet:

Alternatief Beschrijving
Pflanzenmlich Er is hier een ruime keuze. Of het nu kokosmelk, amandelmelk of rijstmelk is.
Magarine Dit is een goed alternatief voor boter. Maar let op dat er geen palmolie in zit.
Oude kaas Hoe langer een kaas gerijpt is, hoe minder lactose hij bevat.
Pure chocolade Deze chocolade wordt beter verdragen dan melkchocolade. Maar let toch op de ingrediënten!

Medicatie

In geval van nood kun je ook verschillende medicijnen tegen lactose-intolerantie nemen. Hiermee kun je de originele cake van je grootmoeder eten – zonder bijwerkingen! Je moet echter je arts raadplegen voor je een geneesmiddel neemt. Hij of zij is bekend met je medische voorgeschiedenis en weet wat je moet innemen. Er zijn ook geneesmiddelen zonder recept voor lactose-intolerantie.

Maar of ze even goed werken als voorgeschreven medicijnen is twijfelachtig. Het is het beste om het uit te proberen of het aan je arts te vragen. Je kunt bijvoorbeeld medicijnen met natuurlijke ingrediënten proberen.

Regelmatige controles

Behalve de hierboven genoemde tips moet je ook regelmatig naar je dokter gaan. Hij of zij kan je gedetailleerde informatie geven over je gezondheidssituatie. Je arts kent misschien nieuwe methoden of medicijnen die kunnen helpen bij lactose-intolerantie. De gezondheidsindustrie is voortdurend in ontwikkeling en komt met nieuwe en betere benaderingen. Je arts kan je ook tips geven over je dieet.

Sommige artsen zullen ook aanbieden een dieetplan voor je te maken op basis van je lactose-intolerantie. Zoals reeds gezegd, kan alleen je arts bepalen of je lactose-intolerant bent of niet. Hij of zij zal weten hoe je het beste kunt helpen.

Gebruik aangepaste recepten

Naast lactosevrije voedingsmiddelen is er al een grote keuze aan recepten die aangepast zijn aan lactose-intolerantie. Er zijn ook al receptenboeken -zoals op Amazon- die hiervoor zuivere recepten geven. Je kunt een paar alternatieven gebruiken die we al genoemd hebben. Met zulke kant-en-klare recepten hoef je er niet aan te denken om ze zelf te vervangen, maar er zijn al goede alternatieven.

Wat je nog meer moet weten over lactose-intolerantie

Je hebt al heel wat kennis opgedaan over lactose-intolerantie! Maar we hebben wat dieper voor je gegraven en een paar interessante feiten uitgezocht. Wanneer word ik lactose-intolerant? Is het erfelijk? En tenslotte vertellen we je een paar nuttige huismiddeltjes die je helpen als je je medicijnen vergeet of thuis geen lactosevrij voedsel hebt.

Op welke leeftijd begint lactose-intolerantie?

De meeste getroffenen zijn tussen vijf en twintig jaar oud. Met toenemende leeftijd neemt de enzymproductie af, waardoor de kans op lactose-intolerantie toeneemt. In principe is lactose-intolerantie echter ook genetisch bepaald. Het kan dus vroeger of later optreden, afhankelijk van de erfelijkheid.

Lactose-intolerantie komt vaak voor bij mensen tussen de 5 en 20 jaar. Bovendien kan het ook erfelijk zijn wanneer en hoe intensief het voorkomt. (Bron: pixabay.com/trevoykellyphotography)

Het kan ook zijn dat je zuivelproducten altijd goed verdragen hebt, maar dat je plotseling een intolerantie ontwikkelt. Lactose-intolerantie kan ook als bijwerking ontstaan. Het kan een gevolg zijn van darmziekten. Het hoeft dus niet altijd genetisch te zijn.

Is lactose-intolerantie erfelijk?

Lactose-intolerantie kan genetisch bepaald zijn. Na de kindertijd vermindert het lichaam zijn productie van lactase. Afhankelijk van de genetische omstandigheden produceert het lichaam genoeg of te weinig van het enzym. Je hoeft natuurlijk niet lactose-intolerant te zijn als je vader dat wel is.

Maar toch is de kans groter. Zoals eerder gezegd, kan het ook later ontstaan. Een gevoelige darm kan ook leiden tot lactose-intolerantie. Ook dit is erfelijk en kan je gezondheid beïnvloeden.

De beste huismiddeltjes tegen lactose-intolerantie symptomen!

Er zijn geen echte huismiddeltjes voor lactose-intolerantie zelf. Maar er zijn remedies tegen de symptomen. Bij diarree of buikkrampen kun je ook natuurlijke bronnen gebruiken om ze te verminderen. Warmte helpt meestal bij buikkrampen. Maak voor jezelf een warmwaterkruik of dek je goed toe.

Dit kan helpen de ongemakkelijke druk te verminderen. Drink een kalmerende thee, zoals kamille, en eet geen voedsel. Bij diarree kun je bijvoorbeeld lijnzaad of geraspte appels nemen om het vocht te verminderen en de darmen te kalmeren. Een goede thee kan ook helpen bij winderigheid. Bovendien kunnen bittere stoffen – zoals gember – ook het symptoom tegengaan. Je kunt ook je maag zachtjes masseren om je te helpen je beter te voelen.

Kan lactose-intolerantie genezen worden?

We hebben je al verteld dat er primaire en secundaire lactose-intolerantie bestaat. Er is ook een verschil in behandeling. Als je primaire lactose-intolerantie hebt, dan kun je die helaas niet genezen. Maar dat klinkt erger dan het is!

Er zijn nu veel goede producten verkrijgbaar, en met een kleine aanpassing van je dieet kun je symptoomvrij leven.

Bovendien varieert de intolerantie van persoon tot persoon. Dit betekent dat niet iedereen zuivelproducten helemaal hoeft op te geven. Sommige medicijnen helpen ook om de symptomen te verminderen. Bovendien is lactose-intolerantie geen allergie, dus niet alles is volledig intolerant.

Als je secundaire lactose-intolerantie hebt, moet je gewoon de onderliggende ziekte behandelen – als dat mogelijk is. Hier heb je meer controle dan bij primaire lactose-intolerantie.

Conclusie

Lactose-intolerantie kan niet genezen worden, maar je kunt er wel heel goed mee omgaan. Er zijn al verschillende alternatieven en ook goede medicijnen die de symptomen goed in toom houden. Ieder mens verdraagt lactose anders.

Sommige mensen met lactose-intolerantie kunnen bepaalde producten toch normaal eten. Je kunt dus heel goed leven met lactose-intolerantie en hoeft niet bang te zijn dat je nooit meer iets met lactose mag eten.

Foto bron: 123rf.com / 95468420

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies