yoghurt en rood fruit
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

29Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

106Verzamelde opmerkingen

Ons maagdarmkanaal wordt bevolkt door een grotere variëteit aan micro-organismen, waaronder melkzuurbacteriën. Onze darmflora houdt ons maag-darmstelsel in de best mogelijke conditie. Elke ontregeling in dit delicate evenwicht heeft een negatief effect op onze gezondheid, zowel op de korte als op de lange termijn. In deze gevallen kun je een waardevolle bondgenoot vinden in de probiotische bacterie Lactobacillus rhamnosus.

Stress, ziekte en vooral het willekeurige gebruik van antibiotica kunnen je maag-darmgezondheid verzwakken. De probiotische supplementen van Lactobacillus rhamnosus houden de symptomen van onevenwichtigheden op afstand. Wil je meer weten over deze interessante bacterie? Lees dan snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Lactobacillus rhamnosus is een probiotische bacterie die helpt bij het verbeteren van de gastro-intestinale gezondheid.
 • Experts gebruiken Lactobacillus rhamnosus probiotica vaak voor de behandeling van intestinale transit-ongemakken als gevolg van het gebruik van antibiotica.
 • Lactobacillus rhamnosus wordt zelfs bij hoge concentraties als een veilige bacterie beschouwd, hoewel het wordt aanbevolen om de aanbevolen dagelijkse dosis van het product niet te overschrijden.

Onze selectie: De beste Lactobacillus rhamnosus supplementen op de markt

Lactobacillus rhamnosus probiotica zijn erg populair en behoren op dit moment tot de meest verkochte supplementen. Helaas zijn er ook veel Lactobacillus rhamnosus producten te vinden met een erg slechte kwaliteit. Hieronder vind je een selectie met de 5 beste producten die je op de Nederlandse markt zult vinden. Aan de hand van deze lijst kun je ontdekken welk Lactobacillus rhamnosus product het beste bij jouw behoeften past:

Het Lactobacillus rhamnosus supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Probiona combinatie van Nature Love bevat 18 bacterieculturen in 180 capsules, waaronder Lactobacillus rhamnosus. Waar veel fabrikanten goedkope grondstoffen uit China gebruiken, komen de grondstoffen voor dit supplement uit Italië. Het product is 100% veganistisch en vrij van ongewenste additieven zoals smaakstoffen, kleurstoffen en stabilisatoren.

Het supplement van Nature Love is bovendien lactose-, gluten-, conserveermiddel- en GMO-vrij. De capsules bevatten 10 miljard CFU per dagelijkse dosis van 2 capsules. Het wordt geproduceerd in Duitsland, onder streng geteste omstandigheden, zoals vereist door de levensmiddelenwetgeving met het HACCP-certificaat. Nature Love werkt samen met universiteiten om de kwaliteit van hun producten continue te blijven onderzoeken en te verbeteren.

Het beste Lactobacillus rhamnosus supplement voor veganisten

Het supplement van natural elements bevat 180 capsules met 20 bacteriestammen en organische inuline uit gecontroleerde ecologische teelt (DE-ÖKO-001). De capsules bevatten 10 miljard CFU per dagelijkse dosis van 2 capsules. Naast Lactobacillus rhamnosus bevat het supplement bijvoorbeeld ook Lactobacillus acidophilus en Lactobacillus helveticus.

Het product van natural elements bevat geen ongewenste additieven en is 100% vegan. De capsules worden in onafhankelijke laboratoriumtests getest op zware metalen, salmonella, schimmels en meer. Je bent er dus zeker van dat je met dit product een kwalitatief en betrouwbaar product in huis haalt. De inname van het supplement helpt je bij het verbeteren van je darmgezondheid en zal je een happy buik geven.

Het meest complete Lactobacillus rhamnosus supplement

De Florapur capsules van Feel Natural hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De capsules zijn hooggedoseerd met 20 miljard CFU per dagelijkse dosis en bevatten 20 bacterieculturen, waaronder Lactobacillus rhamnosus en Bifidobacterium. Bio-inulie wordt gebruikt als voedsel voor de bacteriën binnen in de capsules. De inuline wordt verkregen uit gecertificeerde biologische landbouw.

De capsules zijn vrij van ongewenste additieven zoals losmiddelen, magnesiumstearaat, smaakstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen. Het product is geschikt voor veganisten en vegetariërs omdat de capsules een veganistische capsulelaagje hebben, en dus niet op basis van gelatine gemaakt worden. De verpakking bevat 180 capsules. Dat is voldoende voor een voorraad voor 3 maanden.

Het best hoog gedoseerde Lactobacillus rhamnosus supplement

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Dit Inessa-probioticum biedt 10 miljard nuttige micro-organismen per capsule. Deze dosis, die iets hoger ligt dan de aanbevolen dagelijkse inname van Lactobacillus rhamnosus, zorgt ervoor dat voldoende bacteriën de darm bereiken om gunstige effecten te leveren. Het product is in Engeland geproduceerd, volledig volgens de Europese productienormen. Het team van Inessa bestaat uit voedingsexperts en ervaren productontwerpers met liefde en passie voor voedingssupplementen.

Bovendien werken de plantaardige capsules van Inessa met een “vertraagde afgifte”. Dat wil zeggen dat de 10 miljard bacteriën langzaam worden vrijgegeven. Op deze manier zijn ze het beste bestand tegen de werking van maagzuren. Dit verhoogt de overleving en effectiviteit van de Lactobacillus rhamnosus bacterie en zorgt ervoor dat de bacteriën ook de delen van de dunne darm bereiken en koloniseren waar ze het meest nodig zijn.

Het beste Lactobacillus rhamnosus supplement met Lactobacillus acidophilus

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Het Lifeplan supplement bevat naast Lactobacillus rhamnosus ook Lactobacillus acidophilus. De combinatie van de 2 bacteriesoorten is optimaal voor iedereen die op zoek is naar een supplement voor een gezond maagdarmkanaal. Een supplement met deze 2 soorten is niet gemakkelijk te vinden, meestal bevatten de supplementen meerdere of juist maar 1 bacteriecultuur.

Het supplement bevat geen onnodige toevoegingen. Andere kopers waarderen de prijs-kwaliteitverhouding van dit product zeer. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een verpakking met 50 capsules. Je kunt de capsules gebruiken voor de behandeling en het voorkomen van diarree, met inbegrip van besmettelijke soorten zoals reizigers diarree.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Lactobacillus rhamnosus

Wist je al dat er honderdduizenden micro-organismen in je lichaam leven? Deze kleine wezens vormen de normale microbiota van je lichaam. Verschillende factoren, zoals voeding of antibiotica, kunnen de microbiota, vooral in de darm, beïnvloeden en je gezondheid zo negatief beïnvloeden.

moeder met haar dochter gezond eten

Lactobacillus rhamnosus-supplementen zijn effectief en erg populair. Als gevolg hiervan zijn ze vaak hoger geprijsd dan andere probiotica.
(Bron: Guzhva: 39458295/ 123rf.com)

Wat is een Lactobacillus rhamnosus-probioticum?

Een probiotisch supplement is een product dat honderdduizenden, meestal levende, micro-organismen bevat. De supplementen moeten een gezondheidsvoordeel bieden, aangetoond door betrouwbare klinische studies. Normaal behoren deze bacteriën tot de geslachten Lactobacillus, zoals Lactobacillus rhamnosus, of Bifidobacterium.

Er zijn een aantal criteria waaraan een supplement moet voldoen voordat het als een probioticum wordt beschouwd. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste criteria waaraan de producten moeten voldoen:

 • Veiligheid: Het supplement moet bewezen veilig zijn voor mensen en geen ongewenste effecten veroorzaken, ook niet bij hoge doses.
 • Vitaliteit: Het supplement moet voldoende levende micro-organismen bevatten.
 • Overleving: Om het supplement als nuttig te beschouwen, moeten de bacteriën de reis door het spijsverteringskanaal kunnen overleven.
 • Stabiliteit: De micro-organismen moeten in leven worden gehouden voor een voldoende levensduur van het product.
 • Geschikte stam: Als er verschillende variëteiten van dezelfde bacteriën (stammen) zijn, moet worden aangegeven welke stammen voor het supplement zijn gebruikt. Bijvoorbeeld Lactobacillus rhamnosus GG.
 • Wetenschappelijk bewijs: Het is noodzakelijk om de effectiviteit van het supplement te tonen met bewijzen uit studies of experimenten.
 • Etiket: Het probioticum moet een duidelijk etiket hebben, met alle belangrijke informatie over het product. Tevens moeten de gebruiksinstructies makkelijk te begrijpen zijn.

Lactobacillus rhamnosus is een van de meest gebruikte en onderzochte probiotica. Aangezien het aan de bovengenoemde criteria voldoet, kunnen de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie het als een supplement verspreiden. Lactobacillus bacteriën fermenteren suikers naar melkzuur. Je vindt Lactobacillus rhamnosus ook in de vorm van ingekapselde probiotica.

melk en zuivelproducten

Het is gebruikelijk om koemelk te gebruiken om Lactobacillus rhamnosus te kweken. 
(Bron: Karandaev: 38887946/ 123rf.com)

Wat is de relatie tussen Lactobacillus rhamnosus en de darmflora?

Lactobacillus rhamnosus is een bacterie die is geïsoleerd in de normale microbiota van gezonde mensen. Hoewel dit micro-organisme meestal tijdelijk in de darm voorkomt, is het aangetoond dat de opname ervan de groei van andere gunstige bacteriën bevordert en de reproductie van ziekteverwekkers remt.

Omdat Lactobacillus rhamnosus resistent is tegen maagzuren en gal, is het mogelijk om deze bacillus als een probiotisch supplement te gebruiken. De overleving van de bacteriën tijdens hun reis naar het spijsverteringskanaal wordt gewaarborgd. Dit probioticum wordt gebruikt als een behandeling voor een aantal ziekten, waaronder:

 • Voedselallergieën
 • Diarree geassocieerd met buikgriep
 • Diarree geassocieerd met het gebruik van antibiotica
 • Luchtweginfecties
 • Huidziekten (dermatitis, eczeem)
 • Lekkende darm syndroom
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Overgewicht
 • Aandachtstekortstoornis
 • Asperger-syndroom
 • Angstgevoelens

Tot nu toe wordt de effectiviteit van Lactobacillus rhamnosus met name voor de behandeling van diarree die gepaard gaat met het gebruik van antibiotica bevestigd. Het is namelijk aangetoond dat de inname van het probioticum de duur van het last hebben van diarree aanzienlijk vermindert.

lactobacillus en prebiotica

Als je vegan of vegetarisch bent, is het belangrijk om van tevoren te controleren of het product dat je kiest vrij is van dierlijke producten.
(Bron: Ildipapp: 67076028/ 123rf.com)

Kunnen antibiotica mijn darmflora beschadigen?

Antibioticabehandelingen worden meestal voorgeschreven om een bacteriële ziekteverwekker te vernietigen die zich in ons lichaam heeft gevestigd. Een van de bijwerkingen van dit type behandeling is echter de vernietiging van andere micro-organismen, zoals de nuttige bacteriën uit de darmflora.

Het verlies van nuttige bacteriën, ook bekend als het fenomeen ‘dysbiosis’, heeft een aantal schadelijke effecten die, afhankelijk van de leeftijd van de desbetreffende persoon, een minder of meer ernstige impact hebben. In de onderstaande tabel vind je de effecten van het verlies van nuttige bacteriën veroorzaakt door het gebruik van antibiotica, afhankelijk van de leeftijd:

Leeftijd Belangrijke levensgebeurtenis Dysbiosis-gevolgen
0 jaar Geboorte Kolonisatie door antibiotica-resistente bacteriën.

Verhoogde kans op infecties, astma, allergieën en diabetes type 1.

Verhoogd risico op obesitas.

1 jaar Borstvoeding krijgen – Eerste stapjes zetten Kolonisatie door antibiotica-resistente bacteriën.

Verhoogde kans op obesitas.

Verhoogd risico op diabetes type 2.

2- 10 jaar Eerste stapjes – Inname van vast voedsel Kolonisatie door antibiotica-resistente bacteriën.

Verhoogd risico op diabetes type 2.

11 – 16 jaar Pubertijd Kolonisatie door antibiotic-aresistente bacteriën.

Verhoogd risico op diabetes type 2.

Verhoogd risico op Clostridium difficile-infectie.

16 – 40 jaar Voortplanten Kolonisatie door antibiotica-resistente bacteriën.

Verhoogd risico op diabetes type 2.

Verhoogd risico op Clostridium difficile-infectie.

40 jaar en ouder Ouder worden en mobiliteit verliezen

Kolonisatie door antibiotica-resistente bacteriën.

Verhoogd risico op diabetes type 2.

Verhoogd risico op Clostridium difficile-infectie.

Zuigelingen en jonge kinderen zullen het zwaarst getroffen worden door de vernietiging van de normale darmflora dankzij het gebruik van antibiotica. De gevolgen van dysbiose bij volwassenen kunnen echter net zo ernstig zijn, zoals in het geval van een infectie door de agressieve ziekteverwekker Clostridium difficile.

Wat gebeurt er als de darmflora beschadigd is?

Als je darmflora beschadigd raakt, kan dit gevolgen hebben op de lange termijn, zoals een verhoogde bacteriële resistentie en kans op infecties en allergieën. Iedereen die de langetermijngevolgen wilt vermijden, moet alert zijn op de volgende symptomen, die een indicatie kunnen zijn voor het ontstaan van een verstoring van de darmflora:

 • Slechte adem
 • Maagklachten
 • Misselijkheid
 • Constipatie
 • Diarree
 • Opgezwollen buik
 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Moeite met concentreren
 • Angstige gevoelens
 • Depressieve symptomen

Het is je misschien wel opgevallen dat symptomen die normaal als neurologisch of psychologisch worden bestemd, ook op de bovenstaande lijst voorkomen. Hoe kan het dat een darmaandoening onze mentale toestand beïnvloedt? Het antwoord is dat dat komt omdat onze darmflora zich bezighoudt met de productie en regulatie van neurotransmitters die onze geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Als de hierboven vermelde symptomen verschijnen, vooral tijdens of na het einde van een antibioticabehandeling, is het mogelijk dat de toestand van je darmflora is aangetast. We raden je aan om de adviezen in deze shopgids op te volgen om de bacteriële balans in je spijsverteringskanaal te herstellen.

Kan ik mijn darmflora herstellen met een voedingspatroon rijk aan Lactobacillus rhamnosus?

Een uitgebalanceerd eetpatroon dat rijk is aan groenten en arm is aan dierlijke vetten, vormt een perfecte voedingsbodem voor een gezonde darmflora. Als je er bovendien voor zorgt dat je voldoende gefermenteerd voedsel consumeert, zoals yoghurt, kimchi en kefir, ontvang je nuttige bacteriën in je lichaam, waaronder de Lactobacillus rhamnosus.

Als je de hoeveelheid ingenomen Lactobacillus rhamnosus wilt verhogen via voedingsmiddelen, raden we je aan om op zoek te gaan naar producten die rijk zijn aangevuld met dit micro-organisme. Er zijn talloze voedingsmiddelen die helpen om voldoende van de bacillus binnen te krijgen: van melk en yoghurt, tot chiazaden die zijn aangevuld met Lactobacillus rhamnosus.

meisje eet een gezonde yoghurt

Veel mensen kiezen voor specifieke zuivelproducten om de inname van Lactobacillus rhamnosus te verhogen.
(Bron: Dolgachov: 53497204/ 123rf.com)

Tot slot adviseren we om geen gebruik te maken van tabak, alcohol en zoetstoffen. Losstaand van het feit dat deze stoffen schadelijk zijn voor de algehele gezondheid, is het ook aangetoond dat deze producten een negatieve invloed hebben op de toestand van onze darmflora, en het ontstaan van dysbiose bevorderen. Ook stress is een factor die een negatieve invloed heeft op het behoud van nuttige bacteriën.

Kan een Lactobacillus rhamnosus-probioticum helpen om mijn darmflora te herstellen?

Ten eerste raden we aan om gezonde leefgewoonten aan te houden. Als dit niet voldoende is om je microbiota te herstellen, kan het gebruik van een probiotisch supplement als aanvulling op je voedingspatroon je enorm helpen. Lactobacillus rhamnosus is een van de meest onderzochte microbiële soorten. De vele voordelen ervan zijn aangetoond in tal van klinische onderzoeken.

Het probioticum wordt gebruikt voor de behandeling van aandoeningen van het maagdarmkanaal bij zowel kinderen als volwassenen. Het wordt ook als remedie voor voedselintoleranties, ontstekingen en het prikkelbare darm syndroom gebruikt. Het meest effectieve gebruik is echter bij de behandeling van diarree die wordt veroorzaakt door het gebruik van antibiotica.

Ook grote wereldwijde organisaties op het gebied van gezondheid erkennen de voordelen van Lactobacillus rhamnosus, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.

Als iemand antibiotica gebruikt, remt de aanwezigheid van Lactobacillus rhamnosus in het spijsverteringskanaal de groei van pathogene bacteriën en bevordert het de kolonisatie door nuttige micro-organismen. Een verbeterde toestand van de darmflora zal resulteren in de volgende gunstige effecten:

 • Verbeterde spijsvertering
 • Verlichting van een opgezwollen buik
 • Vermindering van de intensiteit en ernst van diarree
 • Vermindering van constipatie
 • Minder slapeloosheid
 • Verlichting van angstige en depressieve gevoelens
 • Bevorderen van vitamine producerende micro-organismen
 • Bescherming tegen pathogene infecties zoals Clostridium difficile

Hoe duur zijn Lactobacillus rhamnosus-probiotica?

De teelt, verpakking en het transport van Lactobacillus rhamnosus is een delicaat proces. Het product wordt daarnaast nauwkeurig en veelvuldig onderzocht. Het gevolg daarvan is dat de prijs van de supplementen iets hoger ligt dan van veel andere supplementen, variërend van 20 tot 30 euro. Als er exclusieve bacteriestammen worden gebruikt, zal de prijs nog ietsje hoger liggen.

Een beter betaalbare optie is om een supplement te zoeken dat rijk is aan goedkopere bacteriestammen, zoals Bifidobacterium. De combinatie met Lactobacillus rhamnosus zal de effecten van de bacteriën verbeteren. Op die manier verbeter je je darmgezondheid voor een beter betaalbare prijs.

Hoe neem je een Lactobacillus rhamnosus-supplement?

Wat is de aanbevolen dosis? De dosis van een probioticum wordt gemeten in Colony Forming Units (CFU). Deze parameter verwijst naar het aantal levende cellen voor elke dosis van het supplement. De aanbevolen dosis Lactobacillus rhamnosus is 2 miljard bacteriën (2 x 109 CFU).

Hoe neem je het supplement in? We raden aan om het supplement niet in combinatie met zeer hete vloeistoffen of zuren zoals koffie in te nemen. Dit soort stoffen kunnen de probiotica vernietigen. Verder wordt het aanbevolen om het innemen van het supplement ongeveer 2 of 3 uur te scheiden van de inname van medicijnen, vooral als het om een antibioticabehandeling gaat.

Wanneer moet ik het supplement innemen? Het beste is om het Lactobacillus rhamnosus-probioticum iedere dag op hetzelfde tijdstip in te nemen. Als je weet dat je met een antibioticabehandeling gaat beginnen of als je naar een land gaat met een hoge incidentie van ‘reizigersdiarree’, raden we aan om 2 of 3 dagen daarvoor te beginnen met het innemen van het supplement.

Wist je al dat de stichting “Yoba for life” yoghurt met Lactobacillus rhamnosus verspreidt om de bevolkingsgezondheid in Tanzania te verbeteren? In Tanzania, en andere landen, heeft helaas nog niet iedereen de mogelijkheden om dergelijke supplementen te kopen.

Welke contra-indicaties hebben Lactobacillus rhamnosus-probiotica?

Over het algemeen worden Lactobacillus rhamnosus-probiotica als een veilig supplement beschouwd, ook bij zeer hoge doses. Het is echter bekend dat het overschrijden van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid paradoxaal genoeg de gunstige werking van de micro-organismen remt. Experts raden daarom af om meer dan 2 miljard CFU per dag te gebruiken.

Onder normale omstandigheden is ons lichaam perfect in staat om Lactobacillus rhamnosus te beheersen en niet ongecontroleerd te laten groeien. Bij personen met een verzwakt immuunsysteem zoals AIDS-patiënten, transplantatieontvangers en baby’s, kan het micro-organisme echter gevaarlijke infecties veroorzaken.

Er zijn geen nadelige effecten bekend bij het gebruik van dit probioticum bij zwangere vrouwen. Het is echter raadzaam om altijd een arts te raadplegen voordat je als zwangere vrouw met een probiotische behandeling begint, om de behoefte aan het supplement en de mogelijke risico’s door een expert af te laten wegen.

Austin ChiangDokter, endoscopist in het Jefferson Health ziekenhuis in Philadelphia, Verenigde Staten
“[Vertaald uit het Engels] Kortom, de reactie van elke persoon op het gebruik van probiotica is anders… We moeten de veiligheidsgegevens van deze producten zorgvuldiger onderzoeken. Er is geen een supplement dat iedereen in gelijke mate dient!”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een kwalitatief Lactobacillus rhamnosus-probioticum wilt kopen, zijn er een aantal aankoopcriteria waar je een goed supplement mee kunt onderscheiden van een supplement van inferieure kwaliteit. We raden je daarom aan om bij het kopen van een supplement vooral aandacht te besteden aan de volgende kenmerken:

Vegan of vegetarisch

Lactobacillus rhamnosus groeit op spectaculaire wijze in gewassen op basis van melk of derivaten daarvan. Veganisten en vegetariërs moeten heel voorzichtig zijn bij het kopen van een supplement van dit probioticum. We raden vegetariërs aan om op zoek te gaan naar een zegel van vegetarische kwaliteit, die je ervan verzekert dat het product is gemaakt zonder producten van dierlijke oorsprong te gebruiken.

Bovendien zullen mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen er goed aan doen om de samenstelling van de capsules te controleren. Vaak is het beschermlaagje van bepaalde probiotica gemaakt van gelatine. Gelukkig zijn er ook vegetarische capsules te vinden, die van cellulose worden gemaakt.

Intoleranties en allergieën

Veel Lactobacillus rhamnosus-supplementen worden geproduceerd in fabrieken waar ook lactose, gluten, noten, schaaldieren of vis wordt verwerkt. Als je allergisch of gevoelig bent voor een van deze voedingsmiddelen, is het belangrijk om het etiket van het product te controleren en zo een probioticum te kiezen dat volledig vrij is van allergenen.

Er zijn maar weinig gevallen van allergieën voor Lactobacillus rhamnosus bekend. Als je allergisch bent voor andere probiotische micro-organismen, is het handig om een arts te raadplegen voordat je de behandeling met Lactobacillus rhamnosus start. Ook als je last krijgt van koorts, diarree of buikpijn na het nemen van het probioticum, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Lactobacillus rhamnosus wordt sinds de jaren ’90 gebruikt door zuigelingen, kinderen en volwassenen. De gunstige effecten treden in alle leeftijdsgroepen op.

Bacteriestammen

Er zijn verschillende soorten Lactobacillus rhamnosus, beter bekend als ‘stammen’. De meest bestudeerde soort met de meest erkende gunstige effecten is de Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Andere bekende stammen zijn Lactobacillus acidophilus LA-5 (LA-5) en Bifidobacterium lactis BB-12 (BB-12).

Hieronder vind je een tabel met informatie over de meest relevante soorten en hun functies:

Stam Belangrijkste functie
GG Preventie en behandeling van diarree, vooral wanneer veroorzaakt door het gebruik van antibiotica. Verlichting van een opgezwollen buik.
CGMCC1.3724 Gewichtsverlies bij zwaarlijvige mensen.
GR-1 Voorkomen van terugkerende urineweginfecties bij vrouwen.
HN001 Verlichting van postnatale depressie.
ACTT 7469 Preventie van gastro-intestinale infecties door de Escherichia coli bacterie.

Verpakking en conservering

Probiotica zijn levende micro-organismen, die na verloop van tijd sterven en vanaf dat moment niet meer effectief zijn. Het is daarom belangrijk om goed op de vervaldatum van het product te letten, rekening houdend met het feit dat 3 maanden na die datum de bacteriën niet meer voldoende actief zijn om effectief te zijn.

Als je de levensduur van het Lactobacillus rhamnosus-supplement zo lang mogelijk wilt bewaren, raden we aan om het probioticum in de koelkast te bewaren. Lage temperaturen zullen het metabolisme van micro-organismen verlammen, waardoor hun dood wordt voorkomen. Blootstelling aan hitte geeft het tegenovergestelde effect. Maar let op: Je kunt het supplement niet in de vriezer plaatsen!

Andreu PradosApotheker en diëtist-voedingsdeskundige
“Het conserveren en de wijze van toediening van probiotica, moet worden gerespecteerd om ervoor te zorgen dat het probioticum effectief is. Wat de bewaring van het product betreft, moeten veel probiotica in een koelkast worden bewaard, omdat anders levende micro-organismen hun levensvatbaarheid kunnen verliezen (…).”

CFU

De aanbevolen dosis van een Lactobacillus rhamnosus-supplement is 2 miljard kolonievormende eenheden (CFU). We raden echter aan om een supplement te kiezen met een iets hogere dosis per capsule. Op deze manier heeft de onvermijdelijke vernietiging van sommige bacteriën tijdens het verpakkings-, transport- en leveringsproces geen invloed op de werking van de capsule.

Prijs-kwaliteitverhouding

Houd er rekening mee dat de meeste probiotica ten minste 2 maanden moeten worden gebruikt voordat je de probiotische effecten begint op te merken. Kies indien mogelijk een product met Lactobacillus rhamnosus dat 60 of meer capsules bevat om een voorraad voor meerdere maanden tegen een goedkopere prijs in te slaan.

Samenvatting

Lactobacillus rhamnosus is een van de probiotica die het meest is onderzocht en wordt gewaardeerd door experts. Er zijn talloze onderzoeken die de effectiviteit van de bacteriën voor de behandeling van diverse aandoeningen bevestigen, met name als remedie voor de behandeling van diarree als gevolg van een antibioticabehandeling.

Belangrijk is om de inname van het supplement te scheiden van een eventuele antibiotische dosis, om er zo voor te zorgen dat de Lactobacillus rhamnosus optimaal zijn beschermende functie kan uitoefenen. Door de adviezen uit onze shopgids op te volgen en dit probioticum correct te gebruiken, zijn darmongemakken die gepaard gaan met antibioticabehandelingen verleden tijd.

Vond je onze shopgids over Lactobacillus rhamnosus nuttig? Laat dan hieronder je reactie achter en deel het artikel op social media!

(Bron van de header afbeelding: Opule: 65177178/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies