poedersupplement met l-arginine
Laatst bijgewerkt: 19-10-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

28Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Er zijn mensen die veel van lichaamsbeweging houden. Ze brengen hun vrije tijd dan ook het liefst door in de sportschool, op de renbaan of in het zwembad. Andere mensen, hoewel zij het belang van voldoende beweging ook begrijpen, gruwelen van het idee alleen al van sporten en alles wat daarmee te maken heeft: de uitputting, vermoeidheid en het oplopen van blessures. Als jij tot deze tweede groep mensen behoort, zal dit artikel bijzonder interessant voor je zijn.

L-arginine is een bekend product op het gebied van sport-supplementen. Dit aminozuur kan je fysieke prestaties verbeteren. Het is vooral geschikt voor mensen die net beginnen met sporten en die het gevoel van vermoeidheid willen verminderen en het herstel na de training willen versnellen. Wil je meer weten? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

 • L-arginine is een aminozuur dat nodig is voor de vorming van eiwitten. Bovendien is het een voorloper van de vasodilatorverbinding stikstofmonoxide (NO).
 • De vasodilatatie veroorzaakt door L-arginine bevordert niet alleen de bloedtoevoer naar de spieren, het is ook in staat om de bloeddruk te verlagen en symptomen van erectiestoornissen te verminderen.
 • L-argininesupplementen zullen vooral nuttig zijn voor mensen die net beginnen met sporten of mensen met specifieke symptomen, en minder voor jonge en gezonde personen.

Onze selectie: De beste L-argininesupplementen op de markt

Hoe kies je het beste L-argininesupplement? Als je geen uren wilt besteden aan het onderzoeken van de kenmerken van honderden verschillende artikelen, raden we je aan om onze selectie hieronder te bekijken, waarin we de 5 beste L-arginineproducten laten zien die momenteel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn:

Het beste L-arginine supplement met L-ornithine en L-lysine

Het Ostrovit Supreme voedingssupplement bevat 3 synergetisch werkende aminozuren: L-arginine alfa-ketoglutaraat (AAKG), L-ornithine en L-lysine.

De combinatie van deze 3 stoffen helpt je het spieranabolisme te verhogen, de synthese van het groeihormoon te stimuleren en zo je uithoudingsvermogen en kracht bij zware trainingen verbeteren. Het supplement ondersteunt bovendien het lipoluseproces, oftewel de vetverbranding.

Het beste L-arginine supplement in capsulevorm


Tijdelijk niet leverbaar

XXL Nutrition heeft gekozen om L-Arginine in capsulevorm te verpakken. Hierdoor is het gemakkelijk te doseren en hoef je het niet zelf te mixen. Om maximaal effect te ervaren, neem je L-Arginine circa 30 minuten voor een training. De fabrikant raadt aan om 2 capsules 1 tot 3 keer per dag in te nemen.

Neem deze tussen de maaltijden in of voor het slapen gaan. Veel sporters combineren dit supplement met L-Ornithine en GABA-supplementen.

Het meest pure L-arginine supplement

Het supplement van Body & Fit bevat de 100% vrije vorm L-Arginine per dosering in de meest pure vorm. Iedere verpakking bevat 200 doseringen. Aanbevolen is om 1-2 maal daags 1500 mg L-Arginine in te nemen, oftewel 1/2 theelepel.

Het beste is om het supplement ’s ochtends, voor het slapen gaan of voor het sporten in te nemen. Dit product is interessant voor iedereen die meer energie wilt tijdens het sporten.

Het meest praktische L-arginine supplement

Het supplement van Now Foods bevat 100% pure L-arginine in vrije vorm. Iedere dosering van 2 capsules bevat 1000 mg L-arginine. Het is belangrijk dat je de capsules koel en droog en buiten het bereik van kinderen bewaart. De capsules van Now Foods zijn zeer populair onder sporters.

Ze helpen je om gemakkelijk de juiste hoeveelheid L-arginine binnen te krijgen. Now Foods hecht veel waarde aan de kwaliteit en zuiverheid van haar producten. En dat is te merken!

Het beste L-arginine supplement voor vegetariërs en veganisten

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De L-argininecapsules van Feel Natural hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De capsules zijn hoog gedoseerd met 3750 mg pure L-arginine per dagelijkse dosis van 3 x 2 capsules. De L-arginine HCL wordt verkregen door fermentatie uit maïs. Het product is vrij van ongewenste toevoegingen zoals lossingsmiddelen, magnesiumstearaat, kleur- en geurstoffen en conserveermiddelen.

De capsules van Feel Natural zijn 100% vegan. Er worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt. Het product is daarmee geschikt voor veganisten en vegetariërs. Het supplement wordt vervaardigd in streng geteste en gecertificeerde faciliteiten in Duitsland. Feel Natural staat bekend om zijn kwalitatieve, zuivere en veilige producten. Dit product bevat alleen hoogwaardige en milieuvriendelijke ingrediënten.

Shopgids: Wat je moet weten over L-arginine

Arginine is een aminozuur dat van essentieel belang is voor het goed functioneren van het lichaam en dat processen als celreproductie en de eliminatie van ammoniak reguleert. De actieve vorm, L-arginine, wordt met name gewaardeerd als een voedingssupplement in de sport, waar het wordt gebruikt om de prestaties van sporters te verbeteren.

Fitness instructeur met meisje op opleiding

Nieuw bij de sportschool? L-arginine kan je de extra energie geven die je nodig hebt om de eerste dagen door te komen.
(Bron: Luckybusiness: 72211416/ 123rf.com)

Wat is L-arginine precies?

Arginine, of L-arginine in zijn actieve vorm, is een molecuul dat nodig is voor de synthese van eiwitten. Het wordt beschouwd als een semi-essentieel aminozuur omdat het normaal gesproken kan worden verkregen uit het aminozuur citrulline, hoewel het bij mensen op oudere leeftijd en in stresssituaties moet worden verkregen via het voedsel of supplementen.

De synthese en het opnemen van L-arginine vindt voornamelijk plaats in het maag-darmstelsel. Stressvolle gebeurtenissen zoals ongevallen, verwondingen en ziekten kunnen dit proces beïnvloeden, wat kan leiden tot een verminderde hoeveelheid beschikbare concentratie van dit aminozuur.

glimlachende man en vrouw die high five in gymnastiek doen

L-arginine wordt vaak gebruikt door sporters.
(Bron: Dolgachov: 54750894/ 123rf.com)

Arginine maakt de vorming van stikstofmonoxide of stikstofoxide mogelijk, waarvan de molecuulformule NO is. Het NO werkt als een vasodilatator en is daarom een goede bondgenoot tegen ongemakken die een aantasting van de bloedstroom veroorzaken: hypertensie, coronaire ziekte en zelfs erectiestoornissen.

De aminozuren zijn te vinden in de “L-” en “D-” vormen. De moleculaire configuratie “L-” is actief en bruikbaar voor de cellen, terwijl het gebruik van “D-” inactiviteit aangeeft.

Waar is L-arginine goed voor?

L-arginine heeft veel verschillende functies, die allemaal van essentieel belang zijn voor de juiste werking van ons lichaam. Hieronder vind je een tabel waarin je de belangrijkste effecten van dit aminozuur vindt in relatie tot de verschillende systemen van het menselijk lichaam.

Lichaamsdeel/-systeem Functie van L-arginine Functie van L-arginine
Huid Celdeling Genezing van wonden, genezing en creatie van nieuwe epitheelcellen
Spierstelsel Hormoonafgifte (vooral groeihormoon en insuline) en aminozuursynthese Spiergroei
Lever Stofwisseling van ureum Verwijdering van overtollige ammoniak in het bloed
Hart- en vaatstelstel Synthese van Nitric Oxide (NO) Vasodilatatie, verlaging van de bloeddruk en toename van spierperfusie
Spijsverteringsstelsel Synthese van aminozuren (glutamine en proline) Behoud van immuniteit
Immuunsysteem Activatie van lymfocyten Activering van immuniteit

De meest bekende functie van L-arginine is zijn rol als voorloper van de vasodilatorverbinding stikstofmonoxide (NO). De andere functies van dit molecuul zijn echter even belangrijk. Er worden ergogene eigenschappen toegeschreven aan dit aminozuur, dat wil zeggen, het vermogen om de fysieke kracht van het organisme te vergroten.

Hoe krijg je genoeg L-arginine binnen?

Een tekort aan arginine is zeer zeldzaam in onze samenleving. Vanwege de aanwezigheid van dit aminozuur in een groot aantal voedingsmiddelen en het vermogen van het lichaam om de stof zelf aan te maken, komt het zelden voor dat iemand aan een tekort lijdt. Toch is het mogelijk om 3 soorten tekortkomingen van L-arginine te identificeren:

 • Ernstige tekortkoming van arginine in het dieet: Dit tekort treedt alleen op in het geval van ondervoeding, waarbij de stof gedurende een lange periode niet wordt ingenomen.
 • Verhoogde vernietiging van arginine in het bloed: Dit fenomeen komt voor bij bepaalde ziekten, zoals thalassemie, astma, malaria en cystische fibrose.
 • Verminderde endogene synthese van L-arginine: Het is mogelijk dat het lichaam stopt met het maken van arginine uit andere aminozuren. Dit kan gebeuren als gevolg van veroudering. In dit geval moet L-arginine als essentieel aminozuur uit voedsel of supplementen worden verkregen.

Houd er rekening mee dat er tijdens een zwangerschap sprake is van een fysiologische afname van L-arginine. Dit veroorzaakt enige remming van de werking van het immuunsysteem, waardoor het moederlichaam haar toekomstige kind niet als een vijandig element zal herkennen. Op deze manier kan het embryo zich vestigen en groeien.

close-up portret van een aantrekkelijke jonge vrouw drinkwater uit de fles

Het is erg belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven bij het gebruik van een supplement.
(Bron: Simons: 35335487/ 123rf.com)

Hoe beïnvloedt een tekort aan L-arginine je gezondheid?

Als je een tekort aan L-arginine hebt, zal dit je algemene welzijn beïnvloeden. In het geval van ziekten als astma, die de snelheid van de vernietiging van arginine verhogen, zullen er meer ernstige symptomen optreden waarvan het langer duurt om ze te laten verdwijnen als het aminozuur niet tijdig wordt aangevuld.

Tegelijkertijd zal een tekort aan L-arginine het reactievermogen van het immuunsysteem ook direct beïnvloeden. In de medische sector wordt het tekort aan arginine bijvoorbeeld gerelateerd aan een letsel, zoals in het geval van een hartinfarct, met een verminderde kans op genezing in vergelijking met andere patiënten.

gezond voedsel eten

Geen enkel supplement kan een gezond dieet vervangen.
(Bron: Choreograph: 26786355/ 123rf.com)

Bij gezonde volwassenen is een tekort aan L-arginine gekoppeld aan een verhoogd risico op cardiovasculaire voorvallen, zoals hypertensie, angina pectoris of een hartinfarct. Aan de andere kant kan een tekort aan dit aminozuur de functie van testosteron beïnvloeden, waardoor de spiergroei en seksuele potentie worden aangetast.

Wist je al dat onderzoekers Robert Furchgott, Ferid Murad en Louis Ignarro de Nobelprijs voor de geneeskunde en fysiologie in 1998 ontvingen voor hun onderzoek naar het nut en het klinisch potentieel van stikstofmonoxide?

Hoe krijg je meer L-arginine uit voedsel?

Er bestaat een groot aantal voedingsmiddelen dat rijk is aan arginine. Hoewel de hoogste niveaus worden gevonden in producten van dierlijke oorsprong (vlees, eieren en zuivelproducten), is dit aminozuur ook te vinden in fruit, groenten en peulvruchten. Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste voedingsbronnen van arginine:

Voedingsmiddel Geschatte hoeveelheid arginine (gram)
Kalkoen (middelgrote portie) 16 g
Varkensrib (middelgrote portie) 14 g
Kip (middelgrote portie) 9 g
Pompoenpitten (100 gram) 6 g
Sojabonen (100 gram) 4 g
Linzen (100 gram) 1.1 g
Kikkererwten (100 gram, gekookt) 1 g
Halfvolle melk (1 glas) 0.2 g

Hoewel er geen eenduidige aanbeveling bestaat voor de dagelijkse inname van arginine, wordt geschat dat een uitgebalanceerd dieet ongeveer 5,5 gram per dag van deze stof oplevert. Jonge en gezonde mensen die vlees eten zullen die hoeveelheid gemakkelijk bereiken, terwijl veganisten en vegetariërs hun dieet goed moeten controleren om aan de vereisten te voldoen.

Wie heeft er vooral baat bij een L-argininesupplement?

Gezonde mensen zijn in staat om voldoende L-arginine binnen te krijgen door middel van een voedzaam dieet en door de synthese van andere aminozuren. Er zijn echter enkele groepen mensen die voordeel kunnen hebben bij het nemen van een extra bijdrage van deze stof in de vorm van een voedingssupplement:

 • Veganisten en vegetariërs
 • Sporters die gevoelig zijn voor blessures
 • Mensen die een nieuwe trainingsroutine beginnen
 • Mannen op jonge of middelbare leeftijd die lijden aan erectiestoornissen
 • Vrouwen met problemen gerelateerd aan seksualiteit  als anorgasmie
 • Mensen die zijn onderworpen aan fysieke of psychische stress
 • Mensen die zijn gediagnosticeerd als ‘prehypertensief’, oftewel mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van hypertensie
 • Mensen met een hoog LDL-cholesterol
 • Oudere mensen, vooral als ze arteriosclerose of andere cardiovasculaire risicofactoren hebben
 • Herstellende mensen, vooral na verkeersongelukken, zware brandwonden en andere ernstige verwondingen
 • Mensen met darmziekten en malabsorptie

arginine (l-arginine, arg, r) aminozuurmolecuul. skelet formule.

Arginine is een aminozuur dat van vitaal belang is voor het goed functioneren van het lichaam.
(Bron: 85870822/ 123rf.com)

Het aminozuur kan ook nuttig zijn voor alle mensen die last hebben van oxidatieve stress, het belangrijkste fenomeen dat verantwoordelijk is voor veroudering. Wel moeten we hierbij zeggen dat deze veronderstelde functie van L-arginine nog verder bestudeerd wordt en nog moet worden bevestigd door meer geldige klinische onderzoeken.

Hoe komt een L-argininesupplement mijn gezondheid ten goede?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat L-arginine, als een voorloper van stikstofmonoxide, vaatverwijding in het cardiovasculaire systeem veroorzaakt, wat de bloeddruk kan verlagen. Als je niet genoeg L-arginine binnen krijgt via je voedsel, kan een supplement hierbij helpen. Het gebruik van een L-argininesupplement verbetert je gezondheid met betrekking tot de volgende cardiovasculaire risicofactoren:

 • Hoge bloeddruk: Het gebruik van een L-argininesupplement verlaagt de bloeddruk (tussen de 3 en 5 punten). Mensen die als prehypertensief worden beschouwd en die worden aanbevolen om gezonde levensstijlgewoonten aan te houden, kunnen dit supplement gebruiken om hun bloeddruk onder controle te houden.
 • Obesitas en hypercholesterolemie: Obesitas en hoge LDL-cholesterol niveaus worden aan hoge bloedconcentraties van homocysteïne en ADMA gerelateerd, 2 chemische verbindingen die geassocieerd worden met een slechtere cardiovasculaire gezondheid. Het gebruik van L-arginine vermindert de niveaus van deze 2 stoffen en vermindert de kans op coronaire risico’s.
 • Suikerziekte:Slecht gecontroleerde diabetes versnelt de oxidatieve stress, beschadigt de bloedvaten en veroorzaakt de vorming van cholesterolplaques in de bloedvaten. Hoewel L-arginine niet in staat is om de glucose-intolerantie te verbeteren, helpt het wel tegen oxidatie en vroegtijdige arteriële veroudering.

Zwangere vrouwen met pre-eclampsie, een potentiële complicatie die zich manifesteert door een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, kunnen ook baat hebben bij het gebruik van een L-argininesupplement. Vanwege het gevaar van deze ziekte, wordt het aanbevolen om in dit geval de supplementen onder toeziend oog van een arts te nemen.

De zakenman beklemtoonde uit aan het werk in toevallig bureau

L-arginine kan je helpen om momenten van stress te overwinnen.
(Bron: Media Ltd: 47404364/ 123rf.com)

Bij gezonde mensen met een normale bloeddruk en een gezond cholesterolgehalte is het nog niet aangetoond dat het gebruik van een L-argininesupplement een beschermend effect heeft tegen hartziekten. Gezonde mensen zullen meer baat hebben bij een gezonde levensstijl, bestaande uit een gebalanceerd dieet en voldoende beweging.

Welke voordelen heeft L-arginine voor bij het sporten?

Er bestaan veel verschillende meningen over het gebruik van L-argininesupplementen in de sport. Hoewel veel fitnessliefhebbers dit aminozuur omschrijven als een wondermiddel, dat helpt om de atletische prestaties en fysieke bouw te verbeteren, beschrijven anderen het als een verspilling van geld. Wat is nu echt de waarheid?

 • L-arginine en getrainde personen: Er zijn verschillende onderzoeken die geen verband vinden tussen het gebruik van een L-argininesupplement en de sportprestaties van jonge, gezonde en atletische mannen. In andere klinische onderzoeken werd echter een toename van uithoudingsvermogen en versneld herstel na de training gevonden.
 • L-arginine en niet-getrainde personen: Het nemen van L-arginine voor het starten van een trainingsroutine lijkt de fysieke capaciteit en hersteltijd van mensen die niet zijn gewend om regelmatig te trainen te verbeteren.
 • L-arginine en leeftijd: Jonge mannen (16-35 jaar) lijken minder baat te hebben bij dit supplement dan andere groepen. Bij ouderen (60 jaar en ouder) wordt echter een positief effect op de spierbloeddoorstroming en het uithoudingsvermogen waargenomen.
 • L-arginine en fysiek uiterlijk: Het supplement produceert niet-permanente veranderingen in het uiterlijk van de spieren. Door de bloedstroom naar de spieren te verbeteren, is het mogelijk om verwijde bloedvaten en grotere spieren (pompeffect) te observeren gedurende de uren na de inname van het supplement.
 • L-arginine en veranderingen in de lichaamsbouw: Het gebruik van een L-argininesupplement houdt niet direct verband met de afname van lichaamsvet of aanzienlijk gewichtsverlies. De toename van het fysieke uithoudingsvermogen maakt echter een grotere fysieke activiteit mogelijk, waardoor gewichtsverlies uiteindelijk alsnog wordt gestimuleerd.

Concluderend begunstigt L-arginine met name de trainingscapaciteit van mensen die niet gewend zijn aan lichaamsbeweging en van mensen die willen beginnen met een nieuwe trainingsroutine. Fitnessfans kunnen dit supplement gebruiken om hun herstel na een blessure te versnellen of bijvoorbeeld na het volgen van een bijzonder intense trainingssessie.

Kan L-arginine erectiestoornissen behandelen?

De term ‘erectiestoornis’ verwijst naar de moeilijkheid of het onvermogen van de man om een erectie te bereiken die hem toestaat om een volledige of aangename seksuele relatie te onderhouden. Hoewel dit fenomeen het meest voorkomt bij oudere mannen (40 jaar of ouder), kan het ook voorkomen bij jongere mannen.

Onder normale omstandigheden is vaatverwijding van de bloedvaten noodzakelijk voor een erectie. De geneesmiddelen die worden gebruikt om de complicatie te behandelen, zoals sildenafil of Viagra®, bevorderen de synthese van het vasodilator stikstofmonoxide om zo de erectie mogelijk maken.

L-arginine, een verbinding die ook de synthese van stikstofmonoxide vergemakkelijkt, wordt in sommige onderzoeken gebruikt als behandeling voor milde erectiestoornissen. Gecombineerd met andere verbindingen zoals Pycnogenol of Yohimbine lijkt dit aminozuur de symptomen van erectiestoornissen te kunnen verminderen.

Kan L-arginine bijdragen aan een gezonde seksuele vitaliteit bij vrouwen?

Het vrouwelijke lichaam reageert op een vergelijkbare manier op seksuele stimuli als dat van de man. Bij vrouwen bevordert een verhoogde bloedtoevoer naar het genitale gebied de toename van het libido. Dit maakt het makkelijker om een orgasme te krijgen. Het gebruik van NO-voorlopers zal deze vasodilatatie nog meer bevorderen.

Na het testen van de combinatie van L-arginine en Pycnogenol bij vrouwen met een vruchtbare leeftijd, werd bevestigd dat deze supplementen ook de seksuele gezondheid van vrouwen verbeteren.

In tegenstelling tot andere medische behandelingen voor de toename van het vrouwelijke libido, produceert de combinatie van L-arginine en Pycnogenol geen negatieve bijwerkingen.

Kan L-arginine het uiterlijk van de huid verbeteren?

L-arginine stimuleert de ontwikkeling van nieuwe cellen en de toename van bloedperfusie. Als gevolg hiervan genezen wonden sneller. Bovendien ervaren gebruikers van dit aminozuur gewoonlijk een verbetering in de textuur van de huid, het haar en de nagels, nadat zij het supplement een maand gebruikt hebben.

Deze voordelen zijn vooralsnog echter alleen gerelateerd aan de inname van een L-argininesupplement. Hoewel veel cosmeticabedrijven proberen om verschillende artikelen te produceren met het aminozuur als ingrediënt, is het nog niet bewezen dat de lokale toepassing van L-arginine enige verbetering in het uiterlijk van de huid produceert.

Ernesto BarbosaPlastisch chirurg
“[Vertaald uit het Engels] L-arginine is een essentieel aminozuur en een krachtig en voordelig antioxidant om je huid jong te houden. Het is een geweldig hulpmiddel om te verjongen.”

Samenvattend, wat kun je verwachten van een L-argininesupplement?

Ongeacht wat je redenen zijn om een L-argininesupplement te gebruiken, zul je na een maand van continu gebruik een algemene verbetering in je lichamelijke en geestelijke welzijn opmerken. In een onderzoek naar de effecten van L-argininesupplementen rapporteerden mensen die 4 weken lang dit supplement gebruikten de volgende bevindingen:

 • Verhoogd concentratievermogen
 • Verhoogd vermogen om zaken te onthouden
 • Vermindering van het gevoel van mentale vermoeidheid
 • Vermindering van angstige symptomen en nervositeit
 • Betere tolerantie voor stress
 • Verbeterde slaapkwaliteit, minder vaak ’s nachts wakker worden
 • Toename van energie, vooral na het ontwaken
 • Algemene verbetering van de stemming
 • Toename van fysieke prestaties
 • Minder snel fysiek uitgeput
 • Bij mannen, verhoogde seksuele capaciteit>
 • Algemeen verbeterd gevoel van welzijn<

Deze resultaten lijken erop te wijzen dat L-arginine een effect heeft dat verder gaat dan het effect dat je in sportscholen vindt. Het gebruik van een supplement met dit aminozuur kan bijdragen aan een goede kwaliteit van het leven, bij zowel beginnende sporters als professionele atleten, vooral tijdens perioden van fysieke of psychische stress.

Paar rug aan rug liggen

Problemen tussen de lakens beïnvloeden evenzeer het leven van mannen als dat van vrouwen. Een L-argininesupplement kan bijdragen aan het onderhouden van een bevredigende seksuele relatie.
(Bron: Białasiewicz: 32791971/ 123rf.com)

Hoe neem je een L-argininesupplement?

L-argininesupplementen kunnen heel verschillend worden toegediend, afhankelijk van het gewenste effect. Over het algemeen is het raadzaam om tussen de 3 en 5 gram per dag te nemen, bij voorkeur terwijl je een maaltijd nuttigt. Hieronder vind je een tabel met de nodige indicaties:

Gebruik Dosis Tijd
Prestatieverbetering (op tijd) 3 gram /dag 30 minuten voor de training (specifieke dagen)
Prestatieverbetering (dagelijkse en intensieve training) 3-6 gram /dag 30 minuten voor de training (dagelijks)
Behandeling van erectiestoornissen 5-6 gram /dag 1-2 uur voor de geslachtsgemeenschap, voor het slapen gaan
Versterken van het vrouwelijk libido 5-6 gram/dag 1-2 uur voor geslachtsgemeenschap
Toename van de kwaliteit van het leven (verlaging van de bloeddruk, voorkomen van veroudering en verbetering van de huidtextuur) 1 gram/dag Tijdens het nemen van de hoofdmaaltijden
Voedingssupplement voor veganisten en vegetariërs 1 gram/dag Tijdens het nemen van de hoofdmaaltijden

Tot slot moet het L-argininesupplement worden aangepast naar de individuele doelstellingen en kenmerken van ieder persoon. Na 4 weken gebruik moet je de werkzaamheid van het supplement evalueren en de dosis van het supplement indien nodig verlagen of verhogen, afhankelijk van je eigen behoeften en de reactie van je lichaam.

Zijn L-argininesupplementen veilig?

L-arginine wordt al gedurende een lange tijd als supplement gebruikt. In de meeste gevallen wordt het supplement als veilig beschouwd, zelfs bij hoge doses (30 gram/dag). Echter, als je meer dan de aanbevolen dosis inneemt, kun je last van je darmen en maag krijgen. DIt probleem kun je oplossen door de hoeveelheid van het in te nemen supplement te verlagen.
Aan de andere kant moeten mensen met een lage bloeddruk (gelijk aan of minder dan 110/70 mmHg) extra voorzichtig zijn bij het gebruik van dit supplement. De werking van de vasodilatator kan de bloeddruk verder verlagen, waardoor er een gevoel van duizeligheid en zwakte kan ontstaan.

Een andere complicatie die kan worden geassocieerd met het nemen van L-arginine is het terugkeren van een koortslip. Sommige onderzoeken tonen het terugkeren van dit virus bij mensen die recent zijn begonnen met het nemen van het supplement. Koortsblaasjes, hoewel erg irritant, zijn voor de meeste mensen echter niet gevaarlijk.

Jonge man met koortslip

L-argininesupplementen kunnen koortslippen activeren.
(Bron: Loganban: 27857026/ 123rf.com)

Welke contra-indicaties hebben L-arginine-supplementen?

Ondanks de veiligheid van L-arginine veroorzaakt de zeer nauwe relatie tussen dit aminozuur en stikstofmonoxide een reeks contra-indicaties. De onderstaande aanbevelingen hebben betrekking op zeer specifieke groepen, die voor het gebruik van het supplement goed naar de risico-batenverhouding moeten kijken:

 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven:Hoewel L-arginine kan worden gebruikt als een behandeling voor pre-eclampsie, wordt het aangeraden om het supplement niet te gebruiken zonder de uitdrukkelijke aanbeveling van een arts tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.
 • Jongeren onder de 18 jaar: L-arginine wordt als veilig beschouwd bij volwassenen. Bij kinderen kan het nemen van een hoge dosis van dit product echter ernstige bijwerkingen of zelfs de dood veroorzaken. Daarom wordt toediening van deze stof buiten het medische domein niet aanbevolen.
 • Mensen met astma of allergieën die de luchtwegen beïnvloeden: Bij mensen met astma of mensen die gevoelig zijn voor angio-oedeem (gegeneraliseerde zwelling van de huid en de slijmvliezen, dat verstikking kan veroorzaken als het ter hoogte van de keel optreedt), kan het gebruik van dit supplement nieuwe allergische aanvallen veroorzaken. Voorzichtigheid is geboden tijdens het gebruik ervan.
 • Mensen met cirrose of leverziekte: Over het algemeen moeten mensen die lijden aan leveraandoeningen een specialist raadplegen voordat ze het supplement gaan gebruiken, vooral als het supplement een hoog gehalte aan aminozuren bevat.
 • Mensen met specifieke enzymatische tekorten: Er zijn individuen die worden beïnvloed door een genetische mutatie die voorkomt dat ze de voordelen van L-arginine gebruiken. Het gebruik van een L-argininesupplement wordt daarom niet aanbevolen aan deze mensen.
 • Met met een cardiovasculaire ziekte (vooral met een voorgeschiedenis van een hartinfarct): Hoewel L-arginine het vasculaire risico bij mensen met risicofactoren kan verlagen, kan het schadelijker dan heilzaam zijn bij mensen die herstellen van bijvoorbeeld een hartinfarct. Het gebruik ervan wordt in dat geval niet aanbevolen zonder voorafgaande medische toestemming van een arts.
 • Nierziekte: Mensen met nierproblemen kunnen problemen hebben met het reguleren van hun bloedelektrolyteniveaus, en dan vooral natrium en kalium. L-arginine kan de kaliumspiegel bij deze mensen verhogen en een gevaarlijke onevenwichtigheid veroorzaken. Voor deze mensen wordt het gebruik van een L-argininesupplement daarom afgeraden.

In een studie uit 2013 werden de langetermijneffecten van L-argininesupplementen beoordeeld. Er werd geconcludeerd dat het aminozuur zijn effectiviteit verliest en oxidatieve stress verhoogt bij gebruik op de langere termijn. Het kan daarom een goed idee zijn om het gebruik van het supplement te beperken tot een korte periode, als je dit bijvoorbeeld tijdelijk nodig hebt voor het sporten of voor het verbeteren van de seksuele relatie met je partner.

Welk prijsbereik hebben L-argininesupplementen?

De prijs van L-arginine hangt van het formaat en de specifieke kenmerken van het desbetreffende product af. De kosten van dit artikel kunnen zeer uiteen lopen, variërend van € 9,- tot € 35,- per verpakking. Gelukkig is dit product erg populair en kun je altijd interessante aanbiedingen vinden die je portemonnee ten goede komen.

Hoog geprijsde artikelen bieden over het algemeen innovatieve kenmerken, zoals bijvoorbeeld het ingrediënt AAKG, een andere vorm van L-arginine die een verbinding bevat die nodig is voor energieopwekking door het lichaam of een combinatie met andere stoffen, zoals Pycnogenol en vitamines B6, B12 en B9.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

L-arginine is een veilig en effectief product, mits je het op de juiste manier gebruikt. De populariteit van het product heeft echter geleid tot de opkomst van producten met een lagere kwaliteit dan gewenst. Om het meeste uit dit aminozuur te halen, raden we je aan om de volgende aankoopcriteria te gebruiken bij het kiezen van je nieuwe supplement:

Farmacologische interacties

L-arginine kan samengaan met de actieve ingrediënten van een groot aantal geneesmiddelen dat door veel mensen worden gebruikt. Bij andere medicijnen moet je extra voorzichtig zijn. De meerderheid van deze geneesmiddelen zijn antihypertensiva, waarvan de werking te veel wordt versterkt door de vaatverwijdende werking van stikstofmonoxide.

Raadpleeg daarom een arts voordat je dit aminozuur gebruikt als je antihypertensiva gebruikt. Het kan nodig zijn om de in te nemen dosis te verlagen om complicaties te voorkomen. Het supplement kan ook reacties veroorzaken met het gebruik van nitraten (anti-angineuze behandeling) en sildenafil.

Veganistische of vegetarische voeding

Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zijn het rijkst aan aminozuur. Mensen die geen vlees eten moeten daarom extra goed opletten of ze wel voldoende van de stof binnenkrijgen. Er bestaan L-argininesupplementen die speciaal bedoeld zijn voor vegetariërs en veganisten. Deze supplementen zijn samengesteld uit noten, peulvruchten of algen als spirulina en zijn vrij van elementen van dierlijke oorsprong.

Allergenen

Er zijn allergische reacties op L-arginine bekend. Uit voorzorg is het daarom raadzaam om het gebruik onmiddellijk te onderbreken als er direct of binnen enkele uren na inname verschijnselen optreden van braken, diarree, intens ongemak, verstikking, spierpijn of krampen. Deze reacties zijn gelukkig echter zeer zeldzaam.

Tegelijkertijd moeten mensen die intolerant zijn voor gluten, lactose, noten, vis of soja zorgvuldig de etikettering van het L-argininesupplement onderzoeken voordat zij het product innemen. Afhankelijk van de productieomstandigheden kan het artikel een of meerdere allergenen bevatten.

Presentatievorm

L-argininesupplementen zijn in verschillende soorten en maten beschikbaar. Afgezien van de injecteerbare vorm, die alleen beschikbaar is in de medische- en ziekenhuisomgeving, kunnen we dit aminozuur in verschillende presentatievormen vinden. De vorm waarin je het supplement gebruikt, heeft een grote invloed op het gewenste effect:

 • Capsules, tabletten en pillen: Met deze vorm neem je het supplement gemakkelijk en snel in. Over het algemeen zijn de verpakkingen van dit type supplement klein en gemakkelijk te vervoeren. Het nadeel van deze vorm ligt in de moeilijkheid om de dosis naar eigen wens aan te passen.
 • Poeder: L-argininepoeder biedt veel meer mogelijkheden voor dosisaanpassing. Liefhebbers van supplementen zijn fan van dit type formaat. Mensen die nog minder bekend zijn met het gebruik van supplementen, vinden het echter misschien vervelend om het product zelf te moeten mengen en doseren.
 • Crèmes, shampoos, serums en conditioners: Aangezien L-arginine regeneratieve eigenschappen op het niveau van huid en haar heeft, ontwerpen cosmetische merken producten die rijk zijn aan dit aminozuur. De echte effectiviteit van deze producten is echter nog zeer discutabel.

L-argininesupplementen worden ook in combinatie met de verbinding ‘alpha-ketoglutaraat’ verkocht, aangeduid met het acroniem AAKG (Arginine Alpha Ketoglutarate).

Alfa-ketoglutaraat is een essentiële verbinding voor energie-vorming op mitochondriaal niveau. De toevoeging aan het supplement lijkt de effectiviteit echter niet te vergroten of verkleinen.

Dosis

Hoewel het gebruik van een L-argininesupplement volkomen veilig is, zelfs bij hoge doses, bestaan er studies die een problematische relatie tonen tussen de consumptie van dit supplement in doses boven de aanbevolen hoeveelheid en hersenbeschadiging, ten gevolge van een te grote toename in NO-niveaus. We raden je daarom altijd aan om een supplement te kiezen dat de aanbevolen dagelijkse dosis van 6 gram per dag niet overschrijdt.

Prijs-kwaliteitverhouding

Als je een slimme aankoop wilt doen, kies je artikelen die doses bevatten binnen het aanbevolen bereik (3-6 gram). Als je een product met een hoge prijs vindt, controleer dan altijd eerst of de som van de componenten die de oorspronkelijke prijs van het supplement verhogen echt gunstig is, zoals in het geval van bijvoorbeeld de combinatie van L-arginine en Pycnogenol voor de behandeling van erectiestoornissen.

Jillian LevyPsycholoog en holistisch therapeut
“[Vertaald uit het Engels] De voordelen van L-arginine reiken verder dan alleen de productie van NO voor de circulatie van de bloedsomloop. Je zult ontdekken dat het een belangrijke rol speelt in de zenuwverbinding, cellulaire replicatie en in de strijd tegen oxidatieve stress die leidt tot ziekte en veroudering.”

Resumen

Het gebruik van een L-argininesupplement kan je net die boost geven die je nodig hebt om je trainingsroutine te hervatten of om een intenser programma te starten. Het gebruik ervan, met name op momenten van fysieke of psychische stress, zal je helpen om beter om te gaan met je energie- en vitaliteitsniveau.

Je moet niet denken dat L-arginine je meteen zal helpen om je volgende hardloopcompetitie te winnen. Het zal echter wel helpen om je algehele gezondheid te verbeteren door je cholesterolgehalte te beheersen, een hoge bloeddruk te verlagen en te vechten tegen vroegtijdige veroudering. Waar wacht je nog op? Probeer het snel uit!

Vond je onze gids over L-arginine interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met vrienden en familie op social media, zodat ook zij ontdekken welk supplement het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Losev: 84202324/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies