Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Kurkuma is veel meer dan het steringrediënt in curry’s. Het is een specerij dat door haar medicinale eigenschappen in de categorie superfoods valt. Wil je weten welke effecten kurkuma heeft op jouw gezondheid? In deze gids nemen we je mee langs alles wat de wetenschap en voedingsspecialisten zeggen over dit voedingsmiddel.

De voordelen die kurkuma in zich draagt komen van een stof genaamd curcumine. Een actief ingrediënt dat ontstekingen remt, een antioxidante werking heeft, de weerstand verhoogt en beschermend is voor de lever. Kurkuma kan ondersteunen bij het voorkomen van verschillende kwalen. Het goede nieuws? Het is een veilig product voor de gezondheid met zeer weinig contra-indicaties.

Belangrijk om te weten

 • De Curcuma longa is een plant uit Zuid-Oost Azië (India en Vietnam), waarvan de wortelstok eetbaar is. Het heeft een pittige en licht bittere smaak. De wortel van de Curcuma longa wordt gebruikt voor medicinale, gastronomische en cosmetische doeleinden.
 • De gezonde eigenschappen van kurkuma worden toegeschreven aan curcumine, een stofje dat, onder andere, ontsteking remmend, digestief, weerstand verhogend en anti-bacterieel werkt.
 • Je kunt kurkuma gebruiken in poedervorm of in capsules. In tabletvorm is de curcumine veel geconcentreerder dan in poedervorm. Als gevolg daarvan is het therapeutische effect van kurkuma tabletten vele malen groter.

Onze selectie: De beste kurkuma producten op de markt

Het weldadige effect van kurkuma op de gezondheid is algemeen bekend. Maar je kunt ook je welzijn willen verhogen of een bepaalde kwaal willen behandelen op een natuurlijke manier. Dan komt het erop aan om een product van de best mogelijke kwaliteit te kiezen. Hieronder vind je de kurkuma supplementen die we voor jou geselecteerd hebben:

Het beste liposomale kurkuma supplement

Dit kurkuma supplement in vloeibare vorm van Sundt is glutenvrij en suikervrij. Het onderscheidt zich ook van andere merken dankzij het liposomale productieproces. Deze innovatieve inkapselingsmethode garandeert een betere opname van dit supplement. Zo kunnen  de antioxidatieve en regeneratieve eigenschappen van de kurkuma optimaal benut worden.

Het supplement bevat geen genetisch gemanipuleerde stoffen en dierlijke ingrediënten. Bovendien is het geschikt voor veganisten.  De inhoud van het flesje bedraagt 250 ml.

Het beste kurkuma-complex voor een sterk immuunsysteem

Dit Curcuma Complex (Kurkuma & gember) van het merk Fit & Shape in de vorm van plantaardige capsules bevat o.a curcumine, Cordyceps Syncesis en BioPerine (zwarte peper extract). Dankzij de zwarte peper kan de curcumine 20 keer beter worden opgenomen.

Het gebruik van dit product kan de spijsvertering verbeteren, botten en gewrichten soepeler maken en kan mogelijk het immuunsysteem van het lichaam sterker maken. De inhoud van de verpakking bevat 60 veganistische capsules, die gluten-vrij en GMO-vrij zijn. De aanbevolen dosering is 2 capsules per dag, dus je kunt er 1 maand mee toe.

De beste detox met kurkuma

De specialisten van het Franse merk Nutrimea hebben een 100% biologische formule ontwikkeld om je een echte detox te kunnen bieden. De bladeren van de artisjok, de rammenas en kurkuma BIO hebben een wisselwerking zodat je kunt profiteren van alle voordelen.

Kurkuma is bijzonder efficiënt voor de lever en de bloedcirculatie. Artisjok verlicht spijsverteringsstoornissen en rammenas behandelt en versterkt de lever.  In het flesje zitten 90 capsules, voor een kuur van 1 maand, 3 capsules per dag.

De beste kurkuma capsules

Elke kurkuma capsule van Nutralie is samengesteld uit 650 mg kurkuma geconcentreerd op 95% biologische curcumine, waardoor het een echte antioxidant is die ideaal is om ontstekingen te helpen bestrijden. Onze formule is ideaal voor mensen die hun gewrichten of spijsvertering willen verlichten, maar ook voor sporters of, heel eenvoudig, als preventieve maatregel om een goed evenwicht in het leven te behouden.

De formule is aangevuld met 95% geconcentreerde zwarte peper met piperine, wat essentieel is voor het versterken van de voordelen van kurkuma.

De beste kurkuma in poedervorm

Kurkuma (ook wel turmeric, curcumin en koenjit genoemd) is een heel goede smaakmaker in de keuken maar ook nog eens heel goed voor je gezondheid. Het heeft een onstekingsremmende werking en het wordt ook voor ontgifigingskuren gebruikt.

Deze kurkuma van Puur & Fit is biologisch en komt uit India. Het poeder kan naar behoefte verwerkt worden in smoothies, currys en andere gerechten. De verpakking van deze kurkuma in poedervorm bevat 250 gram en het product bedraagt het Europese Bio-keurmerk.

De beste kurkuma capsules met hoge dosering

Deze kurkuma capsules van Natural Elements hebben een extra hoge dosering van 95% extract. Het curcumine-gehalte van één capsule komt overeen met dat van ongeveer 10.000 mg kurkumapoeder.

Andere fabrikanten geven meestal het curcumine-gehalte per dagelijkse dosis aan, en voor dezelfde hoeveelheid curcumine moet je daarvoor 3-6 capsules nemen. Dit Duitse product was Winnaar 2018 & 2019 in de categorie “Turmeric Capsules” op Vergleich.org. De verpakking bevat 90 capsules.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kurkuma

Kurkuma, ook wel Indiase geelwortel, koenier en koenjit genoemd, is een veel gebruikt specerij in de Aziatische keuken. Naast het verrijken van verschillende gerechten heeft het vele voordelen voor de gezondheid. Welk kurkuma product past het beste bij jou? Hoe gebruik je kurkuma om te profiteren van haar vele voordelen? Heeft kurkuma ook nadelen? Hieronder gaan we dieper in op al deze vragen.

De Curcuma longa is een plant uit Zuid-Oost Azië (India en Vietnam), waarvan de wortelstok eetbaar is.
(Bron: Photoshootings: 1979272/ Pixabay.com)

Wat precies is kurkuma?

De wetenschappelijke naam van de kurkuma plant is Curcuma longa. De wortelstok van deze plant, die zich onder de grond bevindt, is eetbaar. De wortel heeft aan de binnenkant een glanzende oranje kleur en is aan de buitenkant grijs of paars van kleur. Meestal wordt kurkuma gedroogd en in poedervorm geconsumeerd, maar het is ook mogelijk om het vers te eten.

Kurkuma is het ingrediënt in curry’s dat dit gerecht zijn uitgesproken kleur en smaak geeft. Ook wordt het gebruikt als smaakversterker en goedgekeurde kleurstof voor voedsel. Op het product etiket wordt het aangeduid als E-100. Het wordt toegevoegd aan soepen, rijst, mosterd, bouillons en kaas. De stof curcumine is verantwoordelijk voor de geeloranje kleur.

Wat is curcumine?

Zoals we hierboven hebben aangestipt, is curcumine het stofje dat de kurkuma haar kenmerkende kleur en gezonde kenmerken geeft. Het is een polyfenol dat terug te vinden is in kurkuma in poedervorm. In de concentratie 3% tot 5%, en in geperste kurkuma capsules, 95% van het totaalgewicht.

De gezonde eigenschappen van kurkuma komen van curcumine, een stof met een ontsteking remmende, digestieve en antioxidante werking.
(Bron: vincenzoT: 1889634/ Pixabay.com)

Wat zijn de eigenschappen van curcumine?

Aan het begin van deze gids hebben we je verteld over de ontsteking remmende, antioxidante en digestieve eigenschappen van curcumine. Maar dat is nog niet alles. Dit stofje beschermt de lever tegen verschillende gifstoffen. Ook versterkt het jouw immuunsysteem en bezit eigenschappen die pathogenen, zoals virussen en bacteriën, bestrijdt.

Curcumina wordt beschouwd als een natuurlijk anti-kankermiddel. Daarnaast helpt het om de cholesterol- en glucosewaarden in het bloed te verlagen. Dankzij haar respectievelijke lipiden verlagende en hypo glycemische werking. Mensen die leven met het auto immuun hiv-virus kunnen baat hebben bij curcumine, omdat het de deling van het virus onderdrukt.

Amy ShapiroGeregistreerd diëtist
“Kurkuma is een heel krachtig ontstekingsremmend middel en heeft medicinale derivaten die curcuminoïden worden genoemd. Dit zijn sterke antioxidanten die ziektes tegengaan. “

Welke gezondheidseffecten heeft kurkuma?

Naast het gebruik als smaakmaker en kleurstof, wordt kurkuma wellicht nog wel vaker ingezet als ontstekingsremmer en natuurlijk antioxidant. Desalniettemin kunnen we uit het bovenstaande afleiden dat kurkuma verschillende voordelen biedt, voor verschillende systemen en organen in het menselijk lichaam:

 • Remt ontstekingen: er bestaan substanties die prostaglandines worden genoemd en die te maken hebben met ontstekingen. Curcumina is in staat om de synthese tussen deze stoffen te verminderen en ontstekingen te remmen. Bijvoorbeeld in gevallen van de artritis, multiple sclerose, tennisarm, reuma, darminfecties en psoriasis.
 • Gaat tumoren tegen: curcumine remt de groei van tumoren en wordt gerelateerd aan het verminderen van de kans op de ontwikkeling van kanker. In het bijzonder darmkanker, borstkanker, huidkanker, longkanker en kanker aan de twaalfvingerige darm.  Het bevordert de apoptose, oftewel het selectief afsterven van cellen die gemuteerd zijn.
 • Is antibacterieel: curcumine dringt de groei van het hiv-virus terug. Net als de bacterie genaamd Helicobacter pylori die gastritis, maagzweren en maagkanker kunnen veroorzaken. Daarnaast is het een nuttige stof in het voorkomen en behandelen van de schimmelinfectie Candida.
 • Antioxidant effect: vrije radicalen zijn moleculen die een schadelijk effect hebben op celwanden. Een hoog oxidatie niveau wordt gerelateerd aan atherosclerose, vetplaatjes, cholesterol en andere substanties aan de binnenkant van slagaders. Verder aan kanker, voortijdige veroudering, diabetes en oogproblemen (cataracten).

Curcumine is een krachtig antioxidant dat vrije radicalen blokkeert. Het helpt om de hierboven genoemde ziektes te voorkomen. Naast nog andere aandoeningen die te maken hebben met oxidatieve stress: diabetes, nierfalen, leverfalen, hartproblemen en de ziekte van Alzheimer.

 • Werkt immunomodulerend: curcumine stimuleert de productie van afweercellen en versterkt de werking van het immuunsysteem in het algemeen. Deze werking is gunstig voor immuunpatiënten met een lage weerstand.
 • Ondersteunt de vertering: kurkuma beschermt de lever. Dat wil zeggen, het beschermt de lever tegen gifstoffen (medicijnen, gifstoffen in voeding en het water). Ook vermindert het ontstekingen aan de ingewanden, vergemakkelijkt het de vertering van vetten en het terugdringen van gastritis.
 • Verlaagt lipiden in het bloed: kurkuma verlaagt het totaal cholesterol, het ‘slechte’ cholesterol LDL en de triglyceriden in het bloed. Dit is heel belangrijk bij het voorkomen van cardiovasculaire ziektes en niet-alcoholische leververvetting.
 • Hypoglycemisch effect: het is aangetoond dat kurkuma supplementen het glucoseniveau in het bloed verlagen (glycemie). Dit effect is gunstig voor mensen die leven met diabetes.
 • Beschermt het zenuwstelsel: er zijn aanwijzingen dat curcumina de ziekte van Alzheimer en andere degenererende zenuwziektes kunnen voorkomen. Tevens relateert men de regelmatige consumptie van kurkuma aan lagere niveau’s stress, angst en prikkelbaarheid.

In welke situaties kan ik het beste kurkuma gebruiken?

Kurkuma supplementen kunnen echt jouw welzijnsniveau verhogen en bepaalde ziektes voorkomen. Echter, het gebruik van deze producten hoeft niet noodzakelijkerwijs de enige behandeling te zijn in de situaties die we hierna zullen beschrijven. Ze zijn een waardevolle aanvulling op de gangbare medische benadering.

 • Artritis: reumatoïde artritis en sportblessures.
 • Veranderingen in het metabolisme: een hoog cholesterol, een verhoogd niveau triglyceriden, diabetes en een (niet aan alcohol gerelateerde) vervette lever.
 • Gastritis: in het bijzonder in het gerelateerd is aan de Helicobacter pylori bacterie en andere ontstekingen aan de darmen, zoals colitis ulcerosa.
 • Ontstekingen gerelateerd aan het hiv-virus: Candida of andere veroorzakers van problemen. Zoals erfelijke oogziektes en degeneratieve aandoeningen die te maken hebben met de veroudering.

Welke soorten kurkuma supplementen zijn er?

Er is een verscheidenheid aan kurkuma producten op de markt. Maar, om daadwerkelijk de therapeutische vruchten te plukken van dit superfood, dan moet je kurkuma innemen in poedervorm of in tabletten. Beide producten kunnen een positieve invloed hebben op jouw gezondheid, zij het op de juiste wijze gebruikt. De kernmerken van beide supplementen zijn:

 • Gedroogde kurkuma in poedervorm: De wortel kan gedroogd en vermalen worden, totdat het een zeer fijne poederstructuur heeft. Het is gemakkelijk op te lossen in vloeistoffen en je kunt het ook toevoegen aan vast voedsel. De smaak van kurkuma poeder is pikant en bitter en de kleur geel of oranjeachtig. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is tussen de 3 en 5 gram. De hoeveelheid curcuma is dan 3% tot 5%.
 • Kurkuma capsules of tabletten: Bevatten aan de binnenkant kurkuma poeder of kurkuma vloeistof, waarbij de concentratie curcumine oploopt tot wel 95%. De smaak is mild. De gewoonlijk aanbevolen dosis is 2 capsules per dag, die je moet innemen met de hoofdmaaltijden. Ze zijn ideaal om bepaalde kwalen op een natuurlijke manier te behandelen.
Voordelen
 • Milde smaak, bijna neutraal. Wordt verdragen door een groot deel van de consumenten.
 • Makkelijk te gebruiken en mee te nemen onderweg.
 • Verhoogde concentratie curcumine.
 • deze vorm van curcumine wordt veel sneller opgenomen en het effect is duurzamer (tot wel 24 uur na inname).
Nadelen
 • Ze zijn niet veelzijdig, want ze zijn niet te mengen met ander voedsel of dranken.
 • Er bestaan contra indicaties tijdens de zwangerschap, want ze kunnen een zwangerschap mogelijk voortijdig afbreken of een abortus op gang brengen.

Waarom bevatten de meeste kurkuma capsules ook zwarte peper?

Vaak hebben producenten aan kurkuma capsules en tabletten zwarte peper toegevoegd. Dit doen zij, omdat de stof piperine in zwarte peper de gewenning aan kurkuma bevordert. Oftewel, het organisme profiteert er in grotere mate van. Wanneer je dus kurkuma in poedervorm gebruikt, dan is het slim om daar een snufje zwarte peper aan toe te voegen.

Kurkuma is een krachtige ontstekingsremmer en heeft medicinale eigenschappen door derivaten afkomstig uit curcuminoïdes.
(Bron: SoFuego: 743044/ Pixabay.com)

Bevat kurkuma veel calorieën?

Nee. Zoals gebeurt met de meeste kruiden en specerijen, wordt kurkuma in zulke kleine hoeveelheden gebruikt, dat de hoeveelheid calorieën, vetten, koolhydraten en proteïne te verwaarlozen zijn. Een portie van 5 gram kurkuma in poedervorm bevat 5 calorieën en 2 capsules bevatten 3 calorieën.

Waarom word er beweerd dat kurkuma het natuurlijke ibuprofen is?

De oorzaak van de term ‘natuurlijke ibuprofen’ ligt in het feit dat kurkuma ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen heeft, die te vergelijken zijn met de effecten van ibuprofen. Daarbij is het nodig om op te helderen dat dit alleen geldt, wanneer je de kurkuma in supplement vorm inneemt en, beter nog, wanneer je kurkuma liposomen gebruikt.

Dr. de VriesVoedingsarts
“Kurkuma liposomen kunnen hetzelfde pijnstillende en ontstekingsremmende kracht hebben als ibuprofen, maar dan zonder de nadelige neveneffecten.”

Wat zijn kurkuma liposomen?

Dit is een speciale manier om kurkuma extract toe te dienen, zodanig dat de curcumine veel sneller bij de cellen komt en beter verdragen wordt door de cellen. De liposomen omhullen de curcumine en brengen het tot aan de celkern. Als de kurkuma liposomen daar eenmaal zijn, dan oefenen ze daar hun positieve effect uit gedurende 24 uur.

Er wordt ook kurkuma olie geproduceerd voor extern gebruik, voor massages bijvoorbeeld, of in huidcrèmes en huidolie.
(Bron: summawhat: 2613032/ Pixabay.com)

Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kurkuma?

Omdat de actieve stof in kurkuma curcumine is, hebben studies aangetoond dat een dosis van 400 tot 600 milligram curcumine nodig is, om een therapeutisch effect te bereiken. Twee- of driemaal daags. Deze hoeveelheid staat gelijk aan 2 kurkuma capsules, 15 gram gedroogde kurkuma of 60 gram verse kurkuma wortel. Men raadt aan om deze hoeveelheid niet te overschrijden.

Wat zijn de contra-indicaties en bijwerkingen van kurkuma?

De FDA (Food and Drug Administration in de Verenigde Staten) heeft kurkuma in het algemeen als veilig voor de gezondheid beoordeeld. Met betrekking tot de bijwerkingen stellen zij dat een hoge dosis diarree kan veroorzaken, net als huiduitslag, irritatie van het maagslijmvlies en gele ontlasting.

Zij raden in de volgende situaties af om kurkuma te gebruiken:

 • Kinderen jonger dan 3 jaar (kurkuma poeder) en jongeren onder de 18 jaar.  Beter geen capsules met kurkuma extract te gebruiken.
 • Zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap kan kurkuma in bescheiden hoeveelheden worden genuttigd. Capsules en andere vormen van geconcentreerde kurkuma kunnen dan beter gemeden worden. Curcumine is zeer geconcentreerd en kan dezelfde samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken die ook een geboorte of abortus op gang brengen.
 • Mensen die binnen afzienbare tijd een operatie moeten ondergaan. Kurkuma kan mogelijk de bloedstolling verstoren, dus is het beter om kurkuma te mijden.
 • Bij bepaalde leveraandoeningen en een zwakke galblaas. Het gebruik van kurkuma kan krampen veroorzaken. Kurkuma wordt volledig ontraden aan personen die lijden aan gal occlusie (cholelithiasis), ofwel wanneer de galgeleiders verstopt zijn.

Kan ik kurkuma olie innemen?

Nee, op geen enkele wijze is het aan te raden om essentiële kurkuma olie in te nemen. Deze olie is giftig indien ingenomen. Kurkuma olie wordt uitwendig gebruikt, zoals bij massages of gemengd met andere crèmes en oliën voor de huid. De markt wordt overspoeld door kurkuma producten, maar veel van deze producten zijn enkel voor uitwendig gebruik.

Dr. Ivan MorenoVoedingsarts
“Deze geoptimaliseerde kurkuma capsules worden verkocht in apotheken en drogisterijen of bij speciale kruidenartsen. De effectieve dagelijkse dosis curcumine ligt tussen de 400 en 500 milligram. Bij voorkeur gaat deze dosis gepaard met piperina (peper extract) voor een vergemakkelijkte opname.”.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om te kunnen bepalen welke vorm kurkuma het beste bij jou past, in poedervorm of in capsules, is het belangrijk om de verschillende kenmerken in overweging te nemen. Dat product dat het beste bij je leefstijl en voorkeuren past, is het aangewezen product voor jou. Hieronder een aantal kenmerken van kurkuma supplementen die je kunnen helpen om de juiste aankoop te doen:

Smaak

Als je houdt van de smaak en kleur die kurkuma geeft aan etenswaren, dan is er niets op tegen om kurkuma in poedervorm te gebruiken. Als je daarentegen de smaak van kurkuma te heftig vindt, of het om een andere reden niet naar jouw smaak is dan kun je beter gaan voor kurkuma capsules of tabletten. Dit omdat de smaak daarvan vrijwel neutraal is.

Wijze van inname

Capsules zijn zeer gemakkelijk in te nemen. Een slokje water is genoeg om de capsule makkelijk te kunnen inslikken. Het is een goede gewoonte om ze in te nemen bij de maaltijd, om te voorkomen dat ze op de een of andere manier de maag irriteren. Kurkuma capsules zijn jouw beste keuze wanneer je weinig tijd hebt of vaak buiten de deur eet.

Kurkuma in poedervorm moet hoe dan ook gemengd worden met andere voedingsmiddelen of dranken voordat het in te nemen is. Je kunt een ‘gouden melk’ klaarmaken. Dat is een kopje plantaardige drank (amandelmelk, kokosmelk of sojamelk). Met een lepeltje kurkuma poeder, een snufje zwarte peper en andere smaakmakers naar smaak, zoals kaneel of honing.

Criterium Poedervorm Capsules
Smaak Intens, pikant en bitter. Uitgesproken. Typisch voor kurkuma Zacht, vrijwel neutraal
Concentratie curcumine 3% tot 5% Tot 95%
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 5 gram (1 theelepel) 2 capsules
Wijze van inname Opgelost in infusies, shakes, melk of soep. Ook te gebruiken in recepten met vlees, rijst, groenten, eieren of in gebak. Moeten met een slokje water worden ingenomen bij de hoofdmaaltijden.

De aanwezigheid van gluten en andere allergenen

Mensen met coeliakie of gluten intolerantie doen er verstandig aan de ingrediëntenlijst te lezen. Ook om te controleren of op het etiket staat aangegeven dat het product gegarandeerd vrij is van gluten en graanproducten zoals tarwe, haver, gerst of rogge. Ook mensen met andere voedselallergieën of intoleranties moeten het etiket controleren op de aanwezigheid van allergenen zoals soja, pinda, melk, sesam en noten.

Materiaal van de capsules

Het materiaal van de capsules kan dierlijk gelatine zijn of hydroxypropylmethylcellulose, ook wel bekend als plantaardig gelatine. Als je een alleseter bent, dan kun je aan dit criterium voorbijgaan. Wanneer je jezelf echter als vegetariër of veganist ziet, dan moet je even nauwkeurig de ingrediënten nakijken om er zeker van te zijn dat er geen dierlijke gelatine gebruikt is.

Productierichtlijnen

Het label voor goede productierichtlijnen (of, GMP in het Engels wat staat voor Good Manufacturing Practice) verzekert je ervan dat je een voedingsmiddel koopt dat op de juiste wijze is verwerkt. Daarnaast dat het onschadelijk is voor menselijke consumptie. Wanneer je een supplement koopt met dit label, dan ben je er zeker van dat je een product van optimale kwaliteit in handen hebt.

Samenvatting

Kurkuma is een superfood met een ontstekingsremmende, lever beschermende, digestieve, weerstand verhogende, antioxidante en hypoglycemische werking. Alle voordelige effecten komen van de stof curcumine, dat tevens voor zorgt voor de opvallende goudgele kleur van kurkuma.

Kurkuma in poedervorm draagt bij aan een goede gezondheid en geeft kleur en smaak aan eten en drinken. Aan de andere kant zijn kurkuma tabletten zeer rijk aan curcumine. Hierdoor zijn zij ideaal bij de behandeling van artritis, het controleren van diabetes en het vertragen van verouderingsprocessen. Geen van deze producten kunnen echter een uitgebalanceerd dieet vervangen.

Ben je verrast door de voordelen van kurkuma? Help ons dan om meer mensen hiermee te bereiken en deel deze gids.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Ajale: 1191945/ Pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies