Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Kurkuma wordt al meer dan 5000 jaar als geneeskrachtige plant gebruikt. Hij wordt vooral gekweekt in Zuid-Azië en de tropen, maar ook in Europa gaan steeds meer studies over de gezonde aspecten van kurkuma.

In dit artikel willen we de essentiële functies en effecten van kurkuma thee uitleggen. Bovendien willen we je laten zien welke vormen en alternatieven er zijn en je recepten laten zien waarmee je gemakkelijk je eigen kurkuma thee kunt bereiden.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Je kunt kurkuma thee zetten met de verse wortel, poeder of theezakjes en die gebruiken voor allerlei effecten.
 • De ontstekingsremmende en antibacteriële werking van kurkuma thee is te danken aan de curcumine die erin zit – het belangrijkste ingrediënt van de kurkumaplant.
 • Kurkuma heeft enkele positieve effecten op het lichaam, maar het extract curcumine is tot nu toe vooral in laboratorium- en dierproeven getest en nog niet voldoende onderzocht als middel tegen ziekten.

Kurkuma thee: wat je moet weten

Voordat we uitleggen welke vormen van kurkuma thee er zijn en welke alternatieven er zijn, moet je eerst wat achtergrondinformatie over deze specerij krijgen.

De meest gestelde vragen over kurkuma en de effecten ervan willen we in de volgende alinea’s beantwoorden.

Wat is kurkuma?

Kurkuma wordt ook wel gele gember of geelwortel genoemd en behoort tot de plantensoort van de gemberfamilie. Het wordt vooral verbouwd in Zuid-Azië en de tropen en is niet alleen bekend als specerij op zich, maar ook als kerrie-ingrediënt. (1)

kurkuma-tee

Kurkuma wortel bevat essentiële oliën en het actieve bestanddeel curcumine, die verantwoordelijk zijn voor de gezonde en ontstekingsremmende werking. (Image source: Steve Buissinne / pixabay)

Behalve essentiële oliën, eiwitten, harsen en suikerverbindingen bevatten de ingrediënten van de kurkumaplant ook ongeveer 5% curcumine en drie andere curcuminoïden. Deze zijn verantwoordelijk voor de gele kleur – zoals te zien is in het specerijenmengsel kerrie – en worden beschouwd als biologisch actieve ingrediënten.

Ze worden verkregen door oplosmiddelextractie uit het gedroogde wortelweefsel.

Kurkuma extracten kunnen dienen als geneeskrachtig kruid en spijsverteringsklachten en ontstekingsziekten verlichten (2).

De verse wortel levert je ook vitamine C en de belangrijke mineralen calcium, ijzer, kalium, mangaan, natrium, koper, zink en magnesium.

Het actieve bestanddeel curcumine wordt momenteel in klinische proeven bij mensen getest op allerlei ziekten, waaronder kanker en de ziekte van Alzheimer. (3)

Welk effect heeft kurkuma thee op het lichaam?

Van kurkuma thee wordt gezegd dat het een positief effect heeft op de spijsvertering en dat klachten zoals winderigheid of een vol gevoel verminderd of zelfs vermeden kunnen worden.

Curcumine ontgift ook het lichaam door zware metalen te verwijderen. (9) En er zijn ook andere effecten

 • Kurkuma thee versterkt je immuunsysteem
 • Het stimuleert de vetverbranding
 • Het heeft een positief effect op de doorbloeding van het lichaam

Er moet echter opgemerkt worden dat succesvolle experimenten over de effecten van kurkuma extracten meestal cellen en dieren onderzochten en zeer hoge doseringen gebruikten.

Bij de mens kunnen deze doseringen noch via de voeding, noch via voedingssupplementen bereikt worden. Het feit dat de stofwisseling van cellen, dieren en mensen verschillend is en het te kleine aantal deelnemers leiden tot een beperkte geldigheid van de studies.

De resultaten zijn dus niet direct overdraagbaar op mensen en de meeste ervan konden nog niet in mensenstudies bevestigd worden. (2)

Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma thee?

Bij overmatige inname van kurkuma zelf zijn bijwerkingen mogelijk, afhankelijk van de individuele gevoeligheid, de soort extract en de dosering.

Het is moeilijk om een overdosis kurkuma thee te nemen.

Klachten zijn al waargenomen in het bereik van 180 milligram curcumine.

Hiertoe behoren brandend maagzuur, diarree, misselijkheid en maagklachten. Als deze pijnen hevig zijn of lang aanhouden, moeten ze met een arts opgehelderd worden.

Bij welke ziekten helpt kurkuma thee?

Als er chronische ontsteking in het lichaam is, kan dat op zijn beurt leiden tot veel chronische ziekten, zoals hartziekten, Alzheimer of kanker. Kurkuma heeft een sterk ontstekingsremmend effect door het ingrediënt curcumine en kan deze klachten tegengaan.

Kurkuma wordt ook gebruikt als een natuurlijk ontstekingsremmend middel bij de behandeling van artritis en om de gezondheid van de huid te verbeteren (4).

Het kan mogelijk ook helpen bij ontstekingen als gevolg van lichamelijke inspanning en bij pijnlijke spieren en bij de regeneratie ervan. (6)

Je moet echter opmerken dat er een verschil is tussen kurkuma thee en kurkuma extracten wat betreft de dosering en, dienovereenkomstig, de werking.

Wegens onvoldoende onderzoek moeten de vermeende effecten – vooral met betrekking tot kanker en de ziekte van Alzheimer – met voorzichtigheid bekeken worden. Het is in Duitsland nog niet als geneesmiddel goedgekeurd. (1)

Als je curcumine wilt innemen om ziektes te behandelen, bespreek dan zeker het middel, de dosering en de mogelijke bijwerkingen met een arts.

In hoeverre is kurkuma thee geschikt om af te vallen?

Kurkuma bevat talrijke gezonde bitterstoffen die de galproductie stimuleren en daardoor een effectief verzadigd gevoel geven. Het actieve bestanddeel curcumine grijpt ook in bij de vorming van vetcellen en vernietigt ze. (8)

Curcumine komt maar in een concentratie van 2 tot 5% in de plant voor, dus het is niet voldoende om je specerijen met kurkuma op smaak te brengen om af te vallen. Een sterker effect treedt daarom op bij preparaten met hogere doseringen, zoals multivitaminepreparaten met jodium. Boven alles moet je gezond en evenwichtig eten en bewegen. Kurkuma kan je hierbij ondersteunen.(5)

In welke verschillende vormen is kurkuma thee verkrijgbaar?

Je kunt kurkuma thee op verschillende manieren bereiden.
Vorm Beschrijving
Poeder De meest voorkomende is de poedervorm, die je zelf kunt doseren. Het wordt niet alleen gebruikt om thee te bereiden, maar kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Beschermd tegen licht en droog is het veel langer houdbaar dan een wortel, maar verliest ook zijn aroma na verloop van tijd.
Wurzel Het voordeel hier is zowel de versheid van het product als de zelf te bepalen dosering. Het is echter ook vergankelijk. Om het aroma optimaal te laten ontwikkelen, moet de wortel pas aan het eind van de kooktijd gebruikt worden.
Theezakjes De gemakkelijkste manier om kurkuma thee te bereiden is door theezakjes te gebruiken. Dit is lang houdbaar, maar kan niet zo individueel gedoseerd worden.

Poeder en wortel moeten spaarzaam gebruikt worden, want in grotere hoeveelheden kan kurkuma snel bitter smaken. Om van de positieve eigenschappen te profiteren, is de dagelijkse consumptie van een halve theelepel van het poeder meestal voldoende. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt een dagelijkse dosis aan van maximaal 3 gram kurkumapoeder uit de gedroogde wortel.

Bij het innemen kan een beetje olie en zwarte peper, en ook warmte helpen om de actieve bestanddelen van kurkuma beter op te nemen. De hitte zorgt er ook voor dat de aromatische stoffen zich beter verspreiden. (10)

kurkuma-tee

In de winter kan kurkuma thee je helpen je immuunsysteem te versterken en gezond te blijven. Je kunt het verfijnen met citroen, bijvoorbeeld. (Image source: Couleur / pixabay)

Hoe maak ik mijn eigen kurkuma thee?

We laten je twee verschillende manieren zien om thuis je eigen kurkuma thee te maken. Voor het eerste recept heb je kokend water nodig, pepermunt, een citroen, kurkuma en gemberwortels en honing. We hebben de precieze details hieronder op een rijtje gezet

 • 1.5 liter
 • Water
 • 3 stengels verse pepermunt
 • 1 onbehandelde citroen
 • 3 cm gemberwortel
 • 2 cm kurkuma wortel
 • 2 eetlepels honing

Kook eerst wat water. Snijd de ene helft van de citroen in dunne schijfjes en pers de andere helft uit. Kurkuma en gember moeten ook in kleine plakjes gesneden worden en dan samen met de citroen en munt in een theepot gedaan worden.

Giet kokend water over de ingrediënten en laat ze tien minuten trekken. Voeg dan het citroensap toe en ongeveer twee eetlepels honing.

Een andere manier om kurkuma thee te maken is met poeder.

Je kookt 250 milliliter water met een theelepel kurkumapoeder en gemalen zwarte peper. Curcumine alleen wordt niet gemakkelijk in de bloedbaan opgenomen. De darm neemt het slechts in kleine hoeveelheden op – met zwarte peper samen wordt de geringe biologische beschikbaarheid met bijna 2000% verhoogd.

Na 10 tot 15 minuten kun je de thee afgieten en er wat citroensap of honing aan toevoegen.

Bij beide varianten kun je ook afzonderlijk Ceylon kaneel, gember of melk toevoegen. Het vet in de melk verbetert de opname van de gezondheidsbevorderende ingrediënten van kurkuma.

Hoeveel kost kurkuma thee?

De kosten variëren naar gelang de toedieningsvorm.

 • Kurkuma poeder vind je voor zo weinig als 1 tot 2 euro per 100 gram.
 • De prijs van kurkumawortel ligt rond de 5 euro per 100 gram.
 • Voor theezakjes moet je ongeveer 7 euro per 100 gram betalen, wat neerkomt op ongeveer 15 cent per zakje.

Kurkuma poeder vind je voor de laagste prijs. Voor theezakjes moet je iets meer investeren als je dezelfde hoeveelheid wilt.

Kurkuma als voedingssupplement

Je kunt kurkuma niet alleen als thee nemen, maar ook als voedingssupplement. Curcumine preparaten met kurkuma-extract zijn meestal verkrijgbaar in de vorm van capsules of poeder en worden verondersteld te helpen tegen allerlei klachten en ziekten.

Door de verscheidenheid aan structuren zijn de afzonderlijke producten nauwelijks vergelijkbaar.

Hier is een aanzienlijk hogere dosering mogelijk dan met verse of gedroogde wortel, en doeltreffende doseringen kunnen gemakkelijker bereikt worden. (7)

Afhankelijk van het soort product en de leverancier worden in de voedingssupplementen heel verschillende ingrediënten gebruikt.

Er is zuiver kurkumapoeder, extracten, curcumine alleen of in combinatie met andere curcumionoïden. Andere varianten hebben toevoegingen als zwarte peper, vitamines, vitamine-achtige stoffen of kruidensupplementen. (2)

Wat zijn de alternatieven voor kurkuma thee?

Kurkuma water

Naast hete thee is het alternatief kurkuma water ook erg populair. Om het te bereiden roer je 2 theelepels kurkuma door een liter water tot alles is opgelost.

Omdat curcumine in vet oplosbaar is, moeten er een paar druppels olie aan toegevoegd worden om een betere opname door het lichaam te verzekeren.

Ook hier worden de ingrediënten in het water opgenomen en kunnen zo gemakkelijk aan het lichaam worden toegediend. Je kunt de drank verfijnen met citroen en honing naar eigen smaak.

Andere soorten thee

Andere soorten thee kunnen hetzelfde of tenminste een soortgelijk effect hebben als kurkuma.

Teesorte Effect
Groene theee Verlaagt de bloeddruk, werkt kalmerend
Kamilletheee Antibacterieel, ontstekingsremmend en krampstillend
Gembertheee Tegen misselijkheid en verkoudheid
Matcha theee Stimuleert vetverbranding

Bij de keuze tussen kurkuma thee en zijn alternatieven speelt de individuele smaak een bijzonder belangrijke rol.

Conclusie

Misschien kende je kurkuma alleen als een specerij om mee te koken of als ingrediënt in curry. Nu weet je dat het ook gebruikt wordt als middel tegen vele kwalen, vanwege het ontstekingsremmende effect van curcumine.

Kurkuma kan heel eenvoudig gebruikt worden in de vorm van kurkuma thee en gecombineerd worden met talrijke ingrediënten. Als je kurkuma-extracten of supplementen gebruikt, moet je altijd een arts raadplegen, want de studies hierover zijn zeer beperkt.

Beeldbron: 123rf / 107404258

Referenties (10)

1. European Medicines Agency (EMA) (2019). Curcumae longae rhizoma
Bron

2. DAZ.online: Volker Budinger (2016). Der Entzündungshemmer aus dem Currypulver. Curcumin besser als Cortison?
Bron

3. H Hatcher, R Planalp, J Cho, F M Torti, S V Torti (2008). Curcumin: from ancient medicine to current clinical trials
Bron

4. Badria FA, El-Farahaty T, Shabana AA, Hawas SA, El-Batoty MF. Boswellia (2002). The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis
Bron

5. Manikya Kuriti, Elizabeth N. Pearce, Lewis E. Braverman, Xuemei He, Angela M. Leung (2014). Iodine content of U.S. weight-loss food Kuriti M, Pearce EN, Braverman LE, He X, Leung AM.
Bron

6. Bharat B Aggarwal, Chitra Sundaram, Nikita Malani, Haruyo Ichikawa (2007). Curcumin: the Indian solid gold
Bron

7. Bharat B. Aggarwal, Anushree, Kumar, Alok C. Barthi (2003). Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies
Bron

8. Julia Hoffmann, Fabian Gendrisch, Christoph Mathis Schempp, Ute Wölfle (2020). New Herbal Biomedicines for the Topical Treatment of Dermatological Disorders
Bron

9. Wylly Ramsés García-Niño, José Pedraza-Chaverrí (2014). Protective effect of curcumin against heavy metals-induced liver damage
Bron

10. Prof. Dr. Sigrun Chrubasik-Hausmann. Kurkuma
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Curcumae longae rhizoma
European Medicines Agency (EMA) (2019). Curcumae longae rhizoma
Ga naar bron
Der Entzündungshemmer aus dem Currypulver. Curcumin besser als Cortison?
DAZ.online: Volker Budinger (2016). Der Entzündungshemmer aus dem Currypulver. Curcumin besser als Cortison?
Ga naar bron
Curcumin: from ancient medicine to current clinical trials
H Hatcher, R Planalp, J Cho, F M Torti, S V Torti (2008). Curcumin: from ancient medicine to current clinical trials
Ga naar bron
The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis
Badria FA, El-Farahaty T, Shabana AA, Hawas SA, El-Batoty MF. Boswellia (2002). The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis
Ga naar bron
Iodine content of U.S. weight-loss food
Manikya Kuriti, Elizabeth N. Pearce, Lewis E. Braverman, Xuemei He, Angela M. Leung (2014). Iodine content of U.S. weight-loss food Kuriti M, Pearce EN, Braverman LE, He X, Leung AM.
Ga naar bron
Curcumin: the Indian solid gold
Bharat B Aggarwal, Chitra Sundaram, Nikita Malani, Haruyo Ichikawa (2007). Curcumin: the Indian solid gold
Ga naar bron
Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies
Bharat B. Aggarwal, Anushree, Kumar, Alok C. Barthi (2003). Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies
Ga naar bron
New Herbal Biomedicines for the Topical Treatment of Dermatological Disorders
Julia Hoffmann, Fabian Gendrisch, Christoph Mathis Schempp, Ute Wölfle (2020). New Herbal Biomedicines for the Topical Treatment of Dermatological Disorders
Ga naar bron
Protective effect of curcumin against heavy metals-induced liver damage
Wylly Ramsés García-Niño, José Pedraza-Chaverrí (2014). Protective effect of curcumin against heavy metals-induced liver damage
Ga naar bron
Kurkuma
Prof. Dr. Sigrun Chrubasik-Hausmann. Kurkuma
Ga naar bron
Recensies